Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-10-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο ενημέρωσε για θέματα εσωτερικής και διεθνούς επικαιρότητας. Εχει κάνει σχετική δήλωση ο Πρωθυπουργός. Μένω στη θέση που διατύπωσε ότι η κυβέρνηση, όπως μέχρι τώρα, έτσι και στο μέλλον θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσει προβλήματα, όπως αυτά που προκύπτουν λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, για να ανακουφιστούν οι ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες. Αλλωστε -το είπα και χθες- πολύ σύντομα η εισοδηματική, φορολογική, οικονομική πολιτική για το επόμενο έτος, με αφορμή την κατάρτιση του Προϋπολογισμού, θα συζητηθεί με περισσότερες λεπτομέρειες.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν αποχωρήσαμε από την άσκηση του ΝΑΤΟ;

ΡΕΠΠΑΣ: Διότι είχαμε μια θετική εξέλιξη, η οποία ανταποκρίνεται στην απαίτηση της ελληνικής πλευράς να δοθεί η δυνατότητα στα ελληνικά αεροσκάφη που συμμετέχουν σε μια ΝΑΤΟϊκή άσκηση να χρησιμοποιήσουν αεροδιαδρόμους που είχαν αποκλειστεί. Επειδή ακριβώς επανήλθαμε στον αρχικό σχεδιασμό, τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν αυτούς τους αεροδιαδρόμους. Σας ενημερώνω ότι σήμερα έγινε πτήση ελληνικών αεροσκαφών που βεβαίως έχουν την ιδιότητα ΝΑΤΟϊκού αεροσκάφους, αφού συμμετέχουν σε ΝΑΤΟϊκή άσκηση, πάνω από τη Λήμνο. Χρησιμοποιήθηκαν, δηλαδή, αυτοί οι αεροδιάδρομοι που για μια περίοδο είχαν αποκλειστεί, με πρωτοβουλίες διαφόρων παραγόντων. Αρα, λοιπόν, είχαμε λόγους να παραμείνουμε και να συμμετέχουμε σε αυτή την άσκηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι επανήλθαμε στον αρχικό σχεδιασμό. Δεν ήταν αυτός ο αρχικός σχεδιασμός. Αφού και ο υπουργός Αμυνας είπε «όχι». Πώς επανήλθαμε στον αρχικό σχεδιασμό;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι γίνεται κάτι αντίστοιχο με αυτό που έγινε στην άσκηση που διεξήχθη προ μηνών στην Ελλάδα. Η χρήση αεροδιαδρόμων που κατά τη γνώμη μας πρέπει να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο αυτής της άσκησης έγινε εφικτή, μετά από τις διαβουλεύσεις. Αυτή η εξέλιξη είναι θετική, γι αυτό παραμένουμε σε αυτή την άσκηση. Για τη χρήση αυτών των αεροδιαδρόμων, κάποιοι ξένοι αξιωματούχοι είχαν διατυπώσει τις αντιρρήσεις τους, γι αυτό δεν συμμετείχαν τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ άλλο σας ρωτάω. Για τον αρχικό σχεδιασμό που λέτε, επανήλθαμε στον αρχικό σχεδιασμό;

ΡΕΠΠΑΣ: Επανήλθαμε στον αρχικό σχεδιασμό, χρησιμοποιώντας αεροδιαδρόμους όπως αρχικά προβλεπόταν να γίνει.

ΜΙΧΑΗΛ: Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο για τις εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία αποτελούν εσωτερικό ζήτημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Αν μπορείτε να γίνετε λίγο πιο αναλυτικός όταν λέτε για «ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες». Γράφονται πληροφορίες ότι υπάρχει μια δυστοκία, ότι το κόστος είναι υπερβολικό, υπερβαίνει τα 100 δισεκατομμύρια δραχμές.

ΡΕΠΠΑΣ: Για ποιο πράγμα; Σε τι αναφέρεστε;

ΑΝΤΥΠΑΣ: Για τα μέτρα που θα πάρετε για το πετρέλαιο@

ΡΕΠΠΑΣ: Είπαμε γι αυτά τα θέματα ότι η πολιτική που θα ακολουθήσουμε την επόμενη περίοδο θα έχει κυρίως αυτή την αιχμή, αυτό το στόχο: να βοηθήσουμε τους ασθενέστερους. Απλά, χρειάζεται μια εξειδίκευση, πράγμα το οποίο απασχολεί αυτή την ώρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Δεν είστε έτοιμοι τώρα@;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι ακόμη η ώρα να κάνουμε ανακοίνωση, με περισσότερες λεπτομέρειες. Σας είπα ότι τις επόμενες ημέρες αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Χθες, ο Πρωθυπουργός ζήτησε σύμπνοια από όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες στην υπόθεση του 2004. Σήμερα, όμως, υπήρξε κάποια αντιλογία ανάμεσα στον υπουργό κ. Λαλιώτη και στο μέλος της Επιτροπής του 2004 κ. Λιάσκα. Εχετε κάποιο σχόλιο επ αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει ένα διαδικαστικό θέμα που θα αντιμετωπιστεί. Είναι θέμα πολύ λίγων ημερών. Θα αντιμετωπιστεί στην κατεύθυνση που έχει αποφασίσει και η διυπουργική επιτροπή και η κυβέρνηση και ο «2004» για μια κατηγορία έργων που θα παρακολουθεί και θα εκτελεί το Δημόσιο, είτε είναι το ΥΠΕΧΩΔΕ, είτε είναι το υπουργείο Μεταφορών, είτε είναι η Γ.Γ. Αθλητισμού, είτε είναι ο ΟΕΚ. Οι τεχνικοί σύμβουλοι, έτσι ονομάζονται σύμφωνα με την προκήρυξη που έχει εκδοθεί από το «2004», που θα προσληφθούν, δεν θα ασκούν διοίκηση στα έργα αυτά, αλλά απλώς θα παρακολουθούν το χρονοδιάγραμμα της προόδου των έργων και τις προδιαγραφές των έργων, αν δηλαδή είναι σύμφωνες με τα ολυμπιακά πρότυπα. Αρα, λοιπόν, η αμοιβή σε αυτή την περίπτωση των επιστημόνων θα πρέπει να γίνεται αναλόγως των ωρών που διαθέτουν γι αυτή την απασχόληση, σύμφωνα δηλαδή με τις εργατοώρες που καταναλώνονται, προκειμένου να γίνει αυτή η παρακολούθηση των έργων.

Αν θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες μπορώ να σας πω, αλλά είναι ένα ειδικό θέμα και μπορεί να σας κουράσω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας ακούσουμε.

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει ανάγκη πρόσληψης τεχνικών συμβούλων. Σε αυτό συμφωνούμε όλοι, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της χώρας μας και της κατασκευής διαφόρων έργων και της απαραίτητης υποδομής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Το θέμα που πρέπει αμέσως να αντιμετωπίσουμε είναι ποια είναι η αρμοδιότητα, ποιο είναι το αντικείμενο που θα έχουν αυτοί οι επιστήμονες. Υπάρχουν, λοιπόν έργα τα οποία θα πρέπει να κατατάξουμε σε τρεις κατηγορίες.

Η μια κατηγορία είναι αυτή που αφορά τα έργα που κατασκευάζονται, αλλά μόνον όσον αφορά την πτυχή εκείνη που σχετίζεται με την προσαρμογή των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δηλαδή, π.χ. θα κατασκευαστεί το Ολυμπιακό Χωριό. Στο Ολυμπιακό Χωριό πρέπει να γίνουν ορισμένες προσαρμογές, ώστε κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας να χρησιμοποιηθεί για συγκεκριμένο σκοπό, ενώ στη μεταολυμπιακή @ας το πω έτσι- περίοδο, το χωριό αυτό θα αποδοθεί ίσως για άλλη χρήση από το φορέα που το κατασκεύασε. Αρα, λοιπόν, ένα αντικείμενο, μια αρμοδιότητα που θα έχουν οι επιστήμονες αυτοί θα είναι να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της ολυμπιακής προσαρμογής αυτών των έργων. Θα ασκούν, δηλαδή, διοίκηση, όσον αφορά αυτόν τον τομέα. Εδώ θα δοθούν αμοιβές λόγω ακριβώς της απασχόλησης που θα έχουν οι επιστήμονες ως σύμβουλοι διοίκησης έργου.

Μια άλλη κατηγορία είναι αυτή που αναφέρεται στην απασχόληση των επιστημόνων για λογαριασμό του «Αθήνα 2004», οι οποίοι μετά την ολοκλήρωση κάποιου έργου θα το παραλάβουν, κάνοντας τους απαραίτητους ελέγχους, θα το διαχειριστούν για λίγους μήνες πριν από την Ολυμπιάδα και θα το παραδώσουν μετά την Ολυμπιάδα για τη μετέπειτα χρήση του. Κι εδώ, στην περίπτωση αυτή, θα ασκούν διοίκηση έργου.

Υπάρχει μια τρίτη κατηγορία που είναι τα δημόσια έργα για τα οποία μίλησα πριν. Τα δημόσια έργα, τα οποία βεβαίως έχουν μια χρησιμότητα και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αλλά δεν αφορούν μόνο τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αποτελούν πια πάγια στοιχεία της υποδομής της χώρας μας. Φορέας υλοποίησης των έργων αυτών είναι το Δημόσιο. Επαναλαμβάνω ότι είναι το ΥΠΕΧΩΔΕ, το υπουργείο Μεταφορών, η Γ.Γ. Αθλητισμού για τα αθλητικά έργα και ο ΟΕΚ για το Ολυμπιακό Χωριό. Το «2004», στην περίπτωση αυτή, θα έχει με τους επιστήμονες που θέλει να προσλάβει, αρμοδιότητα να παρακολουθήσει @δεν ασκεί διοίκηση έργου- το χρονοδιάγραμμα εξέλιξης των έργων και επίσης να παρακολουθήσει αν τηρούνται οι ολυμπιακές προδιαγραφές στα έργα αυτά. Δεν ασκεί @επαναλαμβάνω- διοίκηση έργου σε αυτή την περίπτωση. Αρα, λοιπόν, γι αυτή την κατηγορία έργων και γι αυτή την κατηγορία επιστημόνων, η αμοιβή πρέπει να γίνει με εργατοώρες, ανάλογα με την απασχόλησή τους. Το θέμα που προέκυψε @και σας κατατοπίζω, νομίζω, με αυτό που λέω- αφορά αυτή την κατηγορία των επιστημόνων, επειδή στην προκήρυξη που έκανε ο «2004» για την πρόσληψη επιστημόνων, δεν γίνεται διάκριση στις τρεις αυτές κατηγορίες έργων, αλλά αντιστοίχως δεν γίνεται και διάκριση στις τρεις κατηγορίες επιστημόνων, οι οποίοι στις δύο κατηγορίες ασκούν διοίκηση έργου, ενώ στην τρίτη κατηγορία είναι παρατηρητές: Οσον αφορά αφενός το χρονοδιάγραμμα εξέλιξης του έργου και αφετέρου όσον αφορά την τήρηση των ολυμπιακών προδιαγραφών που πρέπει να έχουν αυτά τα έργα. Εχει προκύψει, λοιπόν, αυτό το ζήτημα, το νομικό, αν θέλετε, το διαδικαστικό, πώς θα γίνει η πρόσληψη των συμβούλων και πώς θα αμειφθούν οι σύμβουλοι σε αυτή την τρίτη κατηγορία, αφού δεν θα ασκούν διοίκηση έργου. Είναι θέμα, το οποίο @επαναλαμβάνω- θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο σύσκεψης που έχει προγραμματιστεί μεταξύ των αρμοδίων. Με αυτά που σας είπα πιστεύω ότι διέλυσα κάποια σκιά που υπήρχε για ένα διαδικαστικό θέμα το οποίο αντιμετωπίζεται. Απλώς, η προκήρυξη δεν περιέχει αυτή τη διάκριση, γι αυτό δημιουργήθηκαν, ίσως, κάποια προβλήματα. Ετσι έχει το θέμα.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Συνεπώς, ο διαγωνισμός για τους τεχνικούς συμβούλους ισχύει ή παραπέμπεται στις καλένδες;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι είναι ένα θέμα, που θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε μια σύσκεψη, επειδή στο διαγωνισμό δεν γίνεται αυτή η διάκριση, για την οποία αναλυτικά μίλησα, όσον αφορά έργα και επιστήμονες. Θα αντιμετωπιστεί, λοιπόν, το ερώτημα εάν πρέπει να προχωρήσει η προκήρυξη αυτή ακριβώς ως έχει, αν πρέπει να υπάρξει κάποια συμπλήρωση ή κάποια νέα προκήρυξη. Είναι σαφή αυτά που είπα. Επειδή η προκήρυξη δεν κάνει διάκριση, παρόλο ότι και τα έργα διακρίνονται και το έργο του επιστήμονα σε κάθε ένα από αυτά τα έργα, είναι διαφορετικό. Αρα, πρέπει να είναι διαφορετικός και ο τρόπος αμοιβής. Αυτό είναι το θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

ΦΙΛΗΣ: Το θέμα το οποίο θίξατε, θέτει ένα γενικότερο θέμα συνεργασίας και εποπτείας της εταιρείας «ΑΘΗΝΑ 2004». Το ελληνικό Δημόσιο είναι ο βασικός μέτοχος αυτής της ανώνυμης εταιρείας. Μέσα από ποιο μηχανισμό ασκείται η εποπτεία και ο έλεγχος στις αποφάσεις που λαμβάνει αυτή η εταιρεία, αποφάσεις που θα έχουν και οικονομικό αντίκτυπο στον προϋπολογισμό του ελληνικού δημοσίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά τα δημόσια έργα, γνωρίζετε ότι οι ίδιοι οι φορείς του Δημοσίου έχουν τους δικούς τους επιστήμονες, οι οποίοι ασκούν διοίκηση σε κάθε έργο. Αρα, λοιπόν, για αυτά τα έργα υπάρχει απευθείας παρακολούθηση από το Δημόσιο. Η Οργανωτική Επιτροπή του «ΑΘΗΝΑ 2004» έχει την αυτονομία της, παίρνει τις αποφάσεις της, στο πλαίσιο το οποίο έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα συνεργασίας. Τεχνικά, οργανωτικά ή διαδικαστικά ζητήματα τα οποία προκύπτουν -και ένα μεταξύ των άλλων είναι και αυτό- αντιμετωπίζονται μέσα σε ένα πνεύμα καλοπιστίας και συνεννόησης. Αρα, λοιπόν, δεν υπάρχει λόγος με αφορμή αυτό το πρόβλημα να θεωρούμε -μεγαλοποιώντας το- ότι υπάρχει διάσταση ή δεν υπάρχει έλεγχος. Ολοι οι φορείς κινούνται μέσα σε ένα πλαίσιο που έχει αποφασιστεί από κοινού.

ΦΙΛΗΣ: Εγώ δεν μεγαλοποιώ κανένα πρόβλημα. Ακουσα τον κ. Λαλιώτη και τον κ. Λιάσκα το πρωί στο FLASH περίπου να διαπληκτίζονται γύρω από αυτό το θέμα ή τουλάχιστον να θέτουν ορισμένες πτυχές που έχουν και οικονομικό αντίκτυπο. Και ήθελα να ρωτήσω: Με βάση την ισχύουσα πραγματικότητα, η εταιρεία «ΑΘΗΝΑ 2004», υπόκειται στις αποφάσεις της Διυπουργικής ή θα λάβει αποφάσεις εκτός του πλαισίου της Διυπουργικής;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπόκειται στις αποφάσεις της Διυπουργικής. Γνωρίζετε ότι η Οργανωτική Επιτροπή του «ΑΘΗΝΑ 2004» έχει υπογράψει σειρά μνημονίων με τα κατά περίπτωση αρμόδια υπουργεία, στα οποία μνημόνια ορίζεται το πλαίσιο της συνεργασίας. Επανέρχομαι, λοιπόν και τονίζω ότι έχει αποφασιστεί ένα πλαίσιο, το οποίο όλοι τηρούν.

ΦΙΛΗΣ: Δηλαδή, συγνώμη κ Υπουργέ@ Επειδή, έχει ένα δημόσιο διάλογο ο κ. Λαλιώτης με τον «ΑΘΗΝΑ 2004», γι αυτό ρωτώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει μια προσέγγιση που κάνει ο καθένας από τη δική του πλευρά με αφετηρία συγκεκριμένα στοιχεία. Ο κ. Λαλιώτης λέει ότι στα έργα αυτά δεν ασκεί διοίκηση έργου ο επιστήμονας που θα προσληφθεί, άρα, πρέπει να αμείβεται με εργατοώρες. Ο κ. Λιάσκας λέει ότι έχει γίνει προκήρυξη, η οποία θα πρέπει να τύχει ανάλογης εφαρμογής. Γνωρίζετε ότι δεν έχουν γίνει προσλήψεις, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει αυτή η προκήρυξη. Είμαστε στο σημείο που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το νομικό ζήτημα. Και αυτό θα γίνει σε πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας, με καλή διάθεση.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του, μεταξύ των χωρών στις οποίες ο κ. Μιλόσεβιτς έχει φυγαδεύσει μεγάλα χρηματικά ποσά, συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν σας έχουν δοθεί επισήμως αυτά τα στοιχεία από τις γερμανικές υπηρεσίες ή αν εσείς έχετε ανάλογα στοιχεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτον, δεν έχει περιέλθει σε γνώση της κυβέρνησης οποιαδήποτε τέτοια θέση από άλλη κυβέρνηση. Ούτε από τη γερμανική. Δεύτερον, πρέπει να σας πω ότι, επειδή το θέμα αυτό συζητείται κατά καιρούς, τα στοιχεία που μπορεί να έχει κάποιος -η Γερμανία για παράδειγμα-καλό είναι να τα δώσει στη δημοσιότητα, προκειμένου να γίνει πιο σαφής. Αλλά, όσον αφορά τη χώρα μας -γιατί κατ επανάληψη έχει τεθεί το θέμα αυτό- πρέπει να σας πω ότι δεν έχουμε στοιχεία από τα οποία να προκύπτει οτιδήποτε σχετικό. Οι αρμόδιες αρχές στη χώρα μας, οι Τράπεζες, πριν από ενάμισι χρόνο, είχαν ενημερωθεί ότι θα πρέπει να ελεγχθούν λογαριασμοί πολιτών, ατόμων που περιλαμβάνονται σε έναν συγκεκριμένο κατάλογο, που είχε εκδώσει η Ε.Ε.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Ερωτηθήκατε χθες εάν, σαν την περίπτωση της ΣΔΟΕ στην ΕΠΑΕ, θα χρησιμοποιηθούν αντίστοιχα όργανα που θα ελέγξουν, πού πήγαν τα κεφάλαια που άντλησαν από το Χρηματιστήριο κάποιες επιχειρήσεις. Και είπατε ότι το 75% των πόρων αυτών έχουν αξιοποιηθεί. Οντως, έτσι είναι σύμφωνα με την Εκθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Υπάρχουν, όμως, εταιρείες στο Χρηματιστήριο, όπως αυτές του κ. Κόκκαλη, οι οποίες έχουν δώσει τον αντίστοιχο ακριβώς αριθμό, δηλαδή ένα μεγάλο ποσοστό, που δεν έχουν αξιοποιηθεί. Τι θα γίνει με αυτές τις εταιρείες;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει αρμόδια αρχή που πρέπει να κάνει όλους τους απαραίτητους ελέγχους. Αυτή είναι η υποχρέωσή της και νομίζω ότι το κάνει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε προηγουμένως γι αυτό το θέμα του «ΑΘΗΝΑ 2004». Δηλαδή, με αυτά που μας είπατε σήμερα ψαλιδίζονται οι αρμοδιότητες του «ΑΘΗΝΑ 2004»;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάθε άλλο. Ο «ΑΘΗΝΑ 2004» είναι ο κύριος φορέας που έχει αναλάβει την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας σε συνεργασία με τη ΔΟΕ. Γνωρίζετε ότι τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάθε φορά, τους οργανώνει ένας φορέας που διαθέτει μια ανάλογη αυτονομία. Οι κυβερνήσεις, τα κράτη βοηθούν, δημιουργώντας την ανάλογη υποδομή, προσφέροντας κάθε είδους διοικητική ή οικονομική βοήθεια. Αλλιώς, δεν είναι δυνατή η οργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά από αυτό που έγινε χθες στη Διυπουργική Επιτροπή και που συνεχίζεται και σήμερα μεταξύ του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και των εκπροσώπων του «ΑΘΗΝΑ 2004», μπορεί να συνεχιστεί η συνεργασία και να περιμένουμε να τελειώσουν έργα;

ΡΕΠΠΑΣ: Συνεχίζεται η συνεργασία. Τα έργα θα ολοκληρωθούν στην ώρα τους. Μίλησε -και ήταν αποκαλυπτικός- για το θέμα αυτό, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Θα οργανώσουμε μια άριστη Ολυμπιάδα. Γι αυτό να είστε σίγουροι.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, την επόμενη εβδομάδα, έχει κληθεί και ο κ. Χριστόδουλος;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα, χθες. Παραμένω σε αυτό που είπα. Είναι ιδιωτική η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ελλάδα, όπως γνωρίζετε. Πράγματι θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Επειδή, διάφορα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Πατριάρχης έχει τίτλο που τον θέτει στο ίδιο επίπεδο με αρχηγό κράτους και άρα ο τρόπος με τον οποίο τον αντιμετωπίζει η κυβέρνηση δεν είναι ο αρμόζων, πρέπει να σας πω ότι είναι ιδιωτική αυτή η επίσκεψη. Εχει συμφωνηθεί να συναντηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου και να συζητήσουν. Ο Πρωθυπουργός, στη συνέχεια, θα παραθέσει στον Οικουμενικό Πατριάρχη γεύμα, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους για διάφορα θέματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από πότε έγινε «ελληνόφωνος πληθυσμός» η ελληνική μειονότητα στη Χειμάρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Χαίρομαι πολύ, που θέτετε αυτό το ερώτημα γιατί είδα, κυρίως, στη δική σας εφημερίδα, δημοσιεύματα τα οποία παραποιούν όσα συζητούμε εδώ. Και χαίρομαι όταν τις ερωτήσεις που διατυπώνονται και τις απαντήσεις που δίνω τις χρησιμοποιείτε στα κείμενα τα οποία γράφετε. Λυπούμαι, όμως, όταν βλέπω ότι αυτό δεν γίνεται, παρά τη συζήτηση που κάνουμε εδώ. Αρα, δεν αντιλαμβάνομαι το λόγο για τον οποίο γίνονται οι ερωτήσεις. Λυπούμαι ακόμη περισσότερο όταν γίνεται χρήση ερωτήσεων και απαντήσεων με τρόπο όμως στρεβλό, όπως έγινε, εν προκειμένω. Σας παραπέμπω στην απάντησή μου, χθες, στην πρώτη σελίδα, όταν είπα ότι « γίνεται αναφορά στις εκθέσεις των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην ελληνόφωνη μειονότητα που ζει στη Χειμάρα». Και πρόσθεσα ότι αυτό είναι σημαντικό, δοθέντος ότι δεν αναγνωρίζεται από τον ΟΑΣΕ ή την Αλβανία ή από κάποιο διεθνές κείμενο, ότι η Χειμάρα ανήκει στη μειονοτική ζώνη. Αυτό είπα. Και μίλησα ιδιαιτέρως για την «εθνική ελληνική μειονότητα στην Αλβανία». Και σεις, σήμερα, με παρουσιάζετε στην εφημερίδα σας ως όμοιο με@ το Χότζα! Λέτε «τι Ρέππας, τι Χότζας»! Θα μπορούσε, αν ζούσε, να διαμαρτυρηθεί ο Χότζα! Γι αυτό, πρέπει να είστε πιο προσεκτικός!

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 18 October 2000 - 14:05:09 UTC