Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-10-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού τις προσεχείς ημέρες.

Ο Πρωθυπουργός συνεργάζεται, αυτή την ώρα, με το Γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη ενόψει και της αποψινής συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου. Αργότερα, αμέσως μετά τη συνεργασία του με τον Κ. Σκανδαλίδη, θα δεχθεί τους υπουργούς Κ. Λαλιώτη, Χρ. Βερελή και το σύμβουλο κ. Μακρυωνίτη και θα συζητήσουν θέματα σχετικά με την προετοιμασία της χώρας μας για την Ολυμπιάδα του 2004, την κατασκευή διαφόρων έργων και την πρόοδό τους. Το απόγευμα στις 7, θα συνεδριάσει, όπως είπα, το Εκτελεστικό Γραφείο, το οποίο θα ασχοληθεί με την πολιτική του Υπουργείου Εργασίας. Θα είναι παρών και θα εισηγηθεί ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης. Ισως έχετε υπόψη σας ότι στις 3 Νοεμβρίου το ΠΑΣΟΚ οργανώνει διάσκεψη με αντικείμενο αυτά τα θέματα.

Αύριο, στις 11 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα συνεργαστεί με τον Ακη Τσοχατζόπουλο και το Γιάννο Παπαντωνίου για θέματα που έχουν σχέση με την αρμοδιότητα των δύο υπουργών. Τέτοια θέματα είναι τα εξοπλιστικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στη 1 το μεσημέρι παραθέτει γεύμα προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη που επισκέπτεται τη χώρα μας. Θα προηγηθεί συνάντηση των δύο ανδρών. Το βράδυ, στις 9, θα παρακαθήσει σε δείπνο προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη που παραθέτει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

Την Τετάρτη το πρωί αναχωρούμε για τα Σκόπια -έχετε ενημερωθεί, εδώ και αρκετό καιρό- όπου οργανώνεται η Βαλκανική Διάσκεψη. Θα επιστρέψουμε αυθημερόν.

Την Πέμπτη, τελικώς, δεν θα γίνει συνεδρίαση κυβερνητικού οργάνου.

Την Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα συνεργαστεί με τον Κ. Λαλιώτη, το Θ. Πάγκαλο, το Γ. Φλωρίδη και την κ. Αγγελοπούλου, πάλι για θέματα σχετικά με την προετοιμασία της χώρας μας για την Ολυμπιάδα.

Σας λέω, εκ προοιμίου, ότι την επόμενη εβδομάδα, την Τρίτη (31/10), προβλέπεται η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, με αντικείμενο τον Προϋπολογισμό.

Την επομένη, Τετάρτη 1η Νοεμβρίου, θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, με αντικείμενο συζήτησης τον Προϋπολογισμό, ο οποίος @όπως έχουμε ανακοινώσει εδώ και καιρό- θα κατατεθεί την ίδια ημέρα στη Βουλή.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Εχει πάρει η κυβέρνηση στα χέρια της την απάντηση του ΝΑΤΟ που περίμενε, ανεξάρτητα της απόφασης που πήρε η ίδια να αποχωρήσουν οι ελληνικές δυνάμεις από την άσκηση Destined Glory;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας είχε στείλει επιστολή στο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κ. Ρόμπερτσον. Οι δύο άνδρες επικοινώνησαν αρκετές φορές, τηλεφωνικώς. Η Ελλάδα πήρε την απόφαση να αποσύρει τις δυνάμεις της από την άσκηση αυτή, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ, 24 Οκτωβρίου. Ισως εκδοθεί ανακοίνωση από το ΝΑΤΟ, μετά την ολοκλήρωση της άσκησης. Η δική μας θέση παραμένει αυτή που διακηρύξαμε από την αρχή. Το ΝΑΤΟ μας έδινε τη δυνατότητα, αναγνώριζε το δικαίωμα που έχουμε να χρησιμοποιούμε όλους τους αεροδιαδρόμους για να πετάξουν τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη που συμμετείχαν σε αυτή την άσκηση. Δημιουργήθηκε θέμα όταν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και οι αρμόδιοι παράγοντες της Τουρκίας θεώρησαν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό από τη δική τους πλευρά. Εμείς, από τη στιγμή που το ΝΑΤΟ δεν μπορούσε να κινηθεί για να διασφαλίσει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων -όχι απλά, δηλαδή, να αναγνωρίσει το δικαίωμά μας, αλλά να διασφαλίσει και να εγγυηθεί και την εφαρμογή, στην πράξη, των συμφωνηθέντων- πήραμε την απόφαση να αποσύρουμε τις δυνάμεις μας. Αυτή είναι η σωστή επιλογή.

ΜΙΧΑΗΛ: Πώς κρίνετε εσείς τη στάση του ΝΑΤΟ, που λέει ναι μεν έχετε το δικαίωμα να πετάτε, αλλά ξέρετε κάτι, εγώ δεν μπορώ να σας εγγυηθώ που θα πετάτε. Δεν είναι αντιφατική η θέση αυτή;

ΡΕΠΠΑΣ: Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε μια αδυναμία, γιατί την ώρα που το ίδιο οργανώνει μια σημαντική άσκηση, διαπιστώνει ότι οι χώρες που συμμετέχουν σε αυτή την άσκηση έχουν διαφωνίες σε τόσο κρίσιμα ζητήματα, ώστε να μην είναι δυνατόν η άσκηση να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με όσα αρχικώς είχαν συμφωνηθεί. Η Τουρκία από την πλευρά της -οι στρατιωτικοί κύκλοι που παίρνουν αυτές τις αποφάσεις- παραμένει σε μια ορισμένη θέση που δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Εμείς αναπτύσσουμε τις δραστηριότητές μας, με βάση κανόνες, αρχές, θέσεις που έχουμε διατυπώσει και συναντούν την αντίδραση της Τουρκίας. Αυτό είναι ένα θέμα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ, μέχρι τώρα, με συνέπεια η άσκηση αυτή να μην εξελίσσεται έτσι όπως αρχικώς είχε προβλεφθεί. Αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ.

ΜΙΧΑΗΛ: Πώς σχολιάζετε κινήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, καθώς και δηλώσεις ότι η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει το αδιέξοδο της πολιτικής που ακολουθεί η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία, τον τελευταίο καιρό;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε πει, κατ επανάληψη, ότι η προσέγγιση της Ελλάδας με την Τουρκία είναι μια χρήσιμη υπόθεση και για τις δύο χώρες, εφόσον εξελιχθεί καλά. Από την άλλη, όμως, είναι μια υπόθεση, κάθε άλλο παρά εύκολη. Αυτό σημαίνει ότι η προσέγγιση με την Τουρκία θα συναντά εμπόδια, θα διακρίνεται από διακυμάνσεις. Για μας, όμως @και βρίσκω την ευκαιρία με αφορμή την ερώτησή σας να το επαναλάβω αυτό- η πολιτική μας έχει ένα στρατηγικό χαρακτήρα: πολιτική για την προσέγγιση της Τουρκίας στην Ε.Ε., την ένταξή της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη συμμόρφωση και δέσμευσή της με κανόνες και αρχές που ισχύουν για όλες τις χώρες της Ε.Ε. Γιατί, πιστεύουμε ότι μια Τουρκία που εναρμονίζεται με αυτό το πλαίσιο είναι μια Τουρκία δημοκρατική, μια Τουρκία που αναπτύσσεται οικονομικά και προοδεύει, μια Τουρκία που μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία συνθηκών καλής γειτονίας στην περιοχή. Από τη δική μας πλευρά, αποδεδειγμένα, έχει εκφραστεί η διάθεσή μας γι αυτή την προσέγγιση. Δεν έχει ανταποκριθεί η Τουρκία, η οποία δεν έχει αναλάβει τις υποχρεώσεις της. Αυτό είναι, λοιπόν, ένα ανοικτό θέμα. Δεν θα πρέπει, όμως, με βάση αυτό το οποίο σε κάποιο βαθμό πρέπει να είναι και αναμενόμενο , να θεωρούμε ότι η πολιτική της «βήμα προς βήμα» προσέγγισης, η πολιτική της δημιουργίας σχέσεων καλής γειτονίας με την Τουρκία, η πολιτική της ανοικτής επικοινωνίας με την Τουρκία, δεν είναι ορθή πολιτική. Είναι η μοναδική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουμε, γιατί ανταποκρίνεται στο συμφέρον της χώρας μας και της ευρύτερης περιοχής.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Δύο πράγματα: Επειδή την Παρασκευή, από ό,τι φαίνεται, η Τουρκία είχε αφήσει να περάσουν τα αεροπλάνα κανονικά, μήπως η διεξαγωγή των ελληνοκυπριακών γυμνασίων άλλαξε αυτή τη συμπεριφορά; Δηλαδή, ότι θεωρήθηκε πρόκληση αυτό. Και δεύτερον, εάν αυτή τη στιγμή που μιλάμε οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι σε δύσκολη στιγμή, σε κακή στιγμή, πώς χαρακτηρίζονται;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα έλεγα ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να κριθούν στην εξέλιξή τους, με βάση πολλούς παράγοντες που πρέπει να αξιολογούνται κάθε φορά. Δεν είναι δυνατόν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να αρχίζουν και να τελειώνουν σε ένα περιστατικό, όσο κρίσιμο, όσο σημαντικό και αν είναι, όπως είναι μια ΝΑΤΟϊκή άσκηση. Είναι πολλά τα στοιχεία που πρέπει να συνεκτιμηθούν για να βγάλει κάποιος ένα ασφαλές συμπέρασμα. Και πάντως, είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουν και οι δύο χώρες. Εμείς, από τη δική μας πλευρά, πιστεύουμε ότι έχουμε κάνει επιλογές και πράξεις, ώστε να έχουμε κερδίσει αυτό το στοίχημα, ως κυβέρνηση, ως χώρα, ως λαός. Αυτό είναι αναγνωρισμένο διεθνώς. Η Τουρκία πρέπει να κερδίσει κι εκείνη το ανάλογο στοίχημα.

Οσον αφορά την άσκηση στην Κύπρο, μου δίνετε την ευκαιρία να πω ότι συχνά κάποιοι μας κατηγορούν για την πολιτική που ακολουθούμε. Από την άλλη όταν δίνουμε υπόσταση στο δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ), με την οργάνωση και διεξαγωγή των κοινών ασκήσεων Ελλάδας και Κύπρου, κάποιοι θεωρούν ότι και αυτό είναι ένα πρόβλημα. Εμείς συνεχίζουμε την πολιτική μας, γιατί θεωρούμε ότι είναι ορθή. Η κοινή άσκηση Ελλάδας και Κύπρου, δεν έχει οποιοδήποτε επιθετικό χαρακτήρα. Μοναδικός της στόχος είναι η υπεράσπιση της Κύπρου, η ασφάλεια της Κύπρου. Εχουμε τονίσει, κατ επανάληψη, σε όλους τους τόνους, με πρώτο τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι η αποστρατικοποίηση του νησιού είναι αυτή που μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον. Αν πραγματικά ανταποκριθεί σε αυτή την πρόσκληση και πρόκληση η Τουρκία να αποσύρει τις κατοχικές δυνάμεις και να οδηγηθούμε σε αποστρατικοποίηση του νησιού, δεν χρειάζεται πλέον να γίνονται ούτε γυμνάσια, δεν χρειάζεται οποιαδήποτε στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση. Εμείς έχουμε διατυπώσει αυτή την πρόταση και σε αυτό η άλλη πλευρά είναι υποχρεωμένη να ανταποκριθεί. Μέχρι τότε, όμως, εμείς θα είμαστε όχι απλά κοντά, αλλά μαζί με την Κύπρο, στην προσπάθεια που κάνει να διασφαλίσει αφενός την άμυνά της και αφετέρου σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αναπτύσσοντας διάφορες πρωτοβουλίες, να ενταχθεί στη διεθνή κοινότητα, ιδιαιτέρως στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Αυτή η πολιτική μας είναι ξεκάθαρη. Το μήνυμα που στέλνουμε είναι σαφές, γιατί θεωρούμε ότι όπως μέχρι τώρα έτσι και στο μέλλον πρέπει να ακολουθούμε μια πολιτική αρχών. Και όλες οι χώρες @η Τουρκία ιδίως- θα πρέπει να σέβονται τις αρχές και τους κανόνες που χαρακτηρίζουν τη συμπεριφορά όλων των χωρών στην Ε.Ε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είχαν γίνει δύο αμερικάνικα διαβήματα στο Υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να μη στείλουμε εμείς αεροπλάνα στην Κύπρο;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το έγραψε ο κ. Βιτάλης που είναι δίπλα σας, το Σάββατο. Ο πρέσβης των ΗΠΑ είχε μια επικοινωνία για διάφορα θέματα με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης. Αναφέρθηκε στο θέμα αυτό σε επικοινωνία που είχε με τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι την πολιτική στη χώρα μας τη σχεδιάζει και την εφαρμόζει η κυβέρνηση δια των αρμοδίων υπουργών. Και η πολιτική που σχεδιάσαμε και εφαρμόσαμε ήταν αυτή που οδήγησε στην οργάνωση αυτής της άσκησης Ελλάδας-Κύπρου με τα πολύ θετικά αποτελέσματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά γιατί δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα; Γιατί δεν ανακοινώθηκε ότι έγιναν τα δύο διαβήματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί κάποιοι είναι καλύτεροι ρεπόρτερ από εσάς!

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί απεκρύβησαν από το Υπουργείο Εξωτερικών;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν απέκρυψε κανείς τίποτα. Κάνετε τεράστιο λάθος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για τη «βήμα προς βήμα προσέγγιση», ξέρετε ότι έχει βάλει η Τουρκία στοίχημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Απευθυνθείτε στον εκπρόσωπο της Τουρκίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε ότι έχουμε βάλει στοίχημα εμείς και η Τουρκία; Ξέρετε ότι έχει βάλει η Τουρκία;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας, η πολιτική σταθερότητα, η ειρήνη στην περιοχή είναι αγαθά που δεν μπορεί παρά να αποτελούν τις πρώτες επιλογές για όλους. Καθένας ενεργεί με γνώμονα το συμφέρον του. Βεβαίως, αυτό δεν μπορεί να παρακαμφθεί και να αγνοηθεί. Για την άσκηση της δικής μας πολιτικής, το εθνικό συμφέρον είναι ο καθοριστικός γνώμονας της πολιτικής μας. Αλλά η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών, είναι πολιτική κανόνων. Αυτό πρέπει να κάνει και η Τουρκία. Και το στοίχημα αυτό καλούμε την Τουρκία να κερδίσει. Να κάνει πολιτική αρχών και κανόνων. Γιατί το να σέβεσαι την ειρήνη, να δουλεύεις για την πολιτική σταθερότητα, για τις καλές σχέσεις μεταξύ των χωρών, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά υπακοή, υποστήριξη κάποιων αρχών, κάποιων κανόνων. Αυτό το στοίχημα πρέπει να το κερδίσει και η Τουρκία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα συνεχίσετε αυτή την πολιτική των υποχωρήσεων;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι δική σας άποψη. Εμείς θα συνεχίσουμε μια πολιτική η οποία αναδεικνύει την Ελλάδα σε πρωταγωνιστή στην ευρύτερη περιοχή. Μια πολιτική που ανταποκρίνεται στα εθνικά συμφέροντά μας και την προοπτική της χώρας και του ελληνικού λαού.

ΦΙΛΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν η Ελλάδα προτίθεται, στο πλαίσιο του διαλόγου που υπάρχει στην Ε.Ε. για το θέμα της εταιρικής σχέσης Τουρκίας-Ε.Ε., να φέρει το θέμα που προέκυψε στο Αιγαίο με την άσκηση, δηλαδή, ότι η Τουρκία επαναφέρει τις πάγιες διεκδικήσεις της, όπως τώρα, στο προσκήνιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά την εταιρική σχέση της Ε.Ε. με την Τουρκία, γνωρίζετε ότι επισκέφθηκε τη χώρα μας ο κ. Βερχόγεν τις προηγούμενες ημέρες. Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής. Θα πρέπει το κείμενο, το γράμμα και το πνεύμα της απόφασης Κορυφής στο Ελσίνκι να περιληφθεί στο κείμενο της εταιρικής σχέσης. Η εταιρική σχέση διαμορφώνεται από την Ε.Ε., με εσωτερικές διαβουλεύσεις. Δεν είναι θέμα της Τουρκίας. Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτού του κειμένου, πρέπει το Ελσίνκι να επαναδιατυπώνεται αυτούσιο, θα έλεγα. Γιατί, μας ενδιαφέρει τόσο η ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας Ελλάδας-Τουρκίας, όσο και η πρόοδος των ενταξιακών διαδικασιών για την Κύπρο. Και βεβαίως, η κατάσταση στην Τουρκία, όσον αφορά το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη λειτουργία των κοινοβουλευτικών θεσμών που είναι κριτήρια -τα λεγόμενα «κριτήρια της Κοπεγχάγης- τα οποία λαμβάνονται υπόψη στη διατύπωση αυτού του κειμένου. Αυτό, λοιπόν, το θέμα τίθεται εκ των πραγμάτων. Κατά τα άλλα, ο κ. Τσοχατζόπουλος σας είπα ότι είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον κ. Ρόμπερτσον και έθεσε τα συναφή θέματα.

ΦΙΛΗΣ: Αν η Ελλάδα προτίθεται, επίσης, να λάβει τουλάχιστον κάποια προληπτικά μέτρα, ώστε να αποφευχθεί επανάληψη του ίδιου φαινομένου σε επόμενη άσκηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς και τώρα που η άσκηση εξελίσσεται χωρίς τη δική μας συμμετοχή, αν χρειαστεί, θα απογειώσουμε μαχητικά αεροσκάφη, προκειμένου να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας και τα εθνικά συμφέροντα. Η θέση αυτή είναι σαφής και κατηγορηματική. Το ΝΑΤΟ, επαναλαμβάνω, αναγνώρισε ότι μπορεί να χρησιμοποιούμε διάφορους αεροδιαδρόμους και τους συγκεκριμένους. Το ΝΑΤΟ αναγνώρισε ότι δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλει το σεβασμό αυτού του δικαιώματος που μας αναγνωρίζει και από την πλευρά της Τουρκίας. Ετσι, δημιουργήθηκε το πρόβλημα. Από εκεί και πέρα, το ΝΑΤΟ έχει να αντιμετωπίσει ένα ζήτημα το οποίο δημιουργήθηκε. Εμείς, παραμένουμε στην πολιτική, που πάντοτε είχαμε, για τα συγκεκριμένα θέματα. Αυτή είναι η πολιτική που συνεχίζουμε και ακολουθούμε και με αφορμή αυτή την άσκηση και με αφορμή ενδεχομένως άλλων ασκήσεων στο μέλλον.

ΦΙΛΗΣ: Σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής στα Σκόπια, υπάρχει κάποια ενημέρωση για το ποιοι θα συμμετέχουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω αυτή την ώρα και δεν είναι σωστό να μιλήσω εκ μέρους άλλων κυβερνήσεων, για το ποιοι ακριβώς θα συμμετάσχουν σε αυτή τη διάσκεψη.

ΦΙΛΗΣ: Θα είναι όλες οι κυβερνήσεις των χωρών της Βαλκανικής;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω ότι η κυβέρνηση της Αλβανίας έχει μια επιφύλαξη. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να είναι όλες οι χώρες. Είναι μια σημαντική στιγμή για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία και νομίζω ότι θα πρέπει να διασκεφτούν οι ηγέτες όλων των χωρών της περιοχής για τα θέματα αυτά.

ΦΙΛΗΣ: Ποιά είναι η διαδικασία; Θα βγει ανακοινωθέν;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι η διαδικασία που ακολουθείται πάντοτε σε Συνόδους Κορυφής των βαλκανικών κρατών. Δηλαδή, μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης, οι ηγέτες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, όπως έγινε και στις προηγούμενες Διασκέψεις.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ετσι όπως εκθέτετε την άποψή σας, δεν δίνετε την εντύπωση ότι υπάρχει, πλέον, ένα τετελεσμένο στο Αιγαίο; Διότι, αν η Τουρκία συνεχίσει να ακολουθεί αυτή την τακτική και εμείς την ίδια που ακολουθήσαμε τώρα, είναι ένα τετελεσμένο γεγονός.

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι το ΝΑΤΟ καλείται να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Εμείς παραμένουμε στην πολιτική που είχαμε πάντοτε κι έτσι θα συμπεριφερόμαστε και στο μέλλον. Η Τουρκία παραμένει στην πολιτική που είχε πάντα για το συγκεκριμένο θέμα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σε μια μελλοντική άσκηση, όμως, ήδη δημιουργείται ένα εθιμικό δίκαιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Γι` αυτό, λοιπόν, είπα ότι το ΝΑΤΟ έχει να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Δεν δημιουργείται εθιμικό δίκαιο από την ώρα που εμείς, κάνοντας σαφή ποια είναι τα στοιχεία που συγκροτούν την πολιτική μας, δεν αλλάζουμε αυτή την πολιτική. Στέλνουμε το μήνυμα, με κατηγορηματικό τρόπο, ότι θα παραμείνουμε προσηλωμένοι σε αυτή την πολιτική, γιατί είναι ορθή πολιτική.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Το ΝΑΤΟ έχει αποδεχθεί ή έχει συμφωνήσει με την άποψη της Τουρκίας για το θέμα που δημιουργήθηκε με τα έξι μίλια στο Αιγαίο;

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή διάφορα δημοσιεύματα αναφέρονται και σε αυτό, πρέπει να σας πω ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει γίνει αποδέκτης οποιουδήποτε σήματος του ΝΑΤΟ. Και εν πάση περιπτώσει, αν θέλετε να μιλήσουμε και επί της ουσίας για το θέμα αυτό, θα σας πω ότι δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα και από την πλευρά του ΝΑΤΟ για τη δυνατότητά μας να υπερασπιζόμαστε, ως εθνικό εναέριο χώρο, αυτόν που βρίσκεται μέσα στα δέκα μίλια. Παραμένουμε, λοιπόν, σε αυτή τη θέση και με βάση αυτή θα επιχειρούν να κινούνται τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.

ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση την παραίτηση του κ. Κακογιάννη από την Πολιτιστική Ολυμπιάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Κακογιάννης είναι μια σημαντική προσωπικότητα. Σε αυτή την εθνική προσπάθεια, αναγκαίο είναι να συμμετέχουν οι πιο σημαντικοί παράγοντες της χώρας μας. Μας λυπεί αυτή η εξέλιξη. Μου δίνεται η ευκαιρία να πω -επειδή είδα σχετικά δημοσιεύματα και γι` αυτό το αναφέρω- ότι από το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει γίνει οποιαδήποτε πρόσληψη προσωπικού ή στελεχών, ώστε να δημιουργείται παράπονο για το ότι έγιναν προσλήψεις χωρίς να έχει ενημερωθεί η διοίκηση της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Πιστεύω, όμως, ότι έτσι κι αλλιώς, είναι απώλεια η παραίτηση του κ. Κακογιάννη. Εν πάση περιπτώσει, το Εθνος έχει δυνάμεις, θα συνεχίσει αυτή την προσπάθεια και πιστεύω ότι και η Πολιτιστική Ολυμπιάδα θα στεφθεί από απόλυτη επιτυχία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στην επιστολή του δεν λέει ότι έχουν γίνει προσλήψεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Είδα σχετικά δημοσιεύματα. Σας λέω ότι δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη, άρα δεν μπορεί να είναι αυτός ο λόγος. Να ρωτήσετε, λοιπόν, τον κ. Κακογιάννη σε ποιες προσλήψεις αναφέρεται.

ΜΟΙΡΑΣ: Επανερχόμενος στο θέμα της άσκησης του ΝΑΤΟ, στέκομαι σε μια προηγούμενη διατύπωσή σας που είπατε ότι το ΝΑΤΟ αναγνώρισε τους αεροδιαδρόμους, αλλά δέχθηκε ότι δεν μπορεί να το επιβάλει. Οτι δεν μπορεί να το επιβάλει, είναι εκτίμηση της κυβέρνησης ή το ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε ότι κάναμε τις απαραίτητες ενέργειες, αλλά η Τουρκία είναι ανένδοτη, οπότε και εμείς σηκώνουμε τα χέρια ψηλά.

ΡΕΠΠΑΣ: Ηταν σαφή τα όσα είπα. Πρέπει να σας πω ότι τόσο οι στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ, όσο και η νομική υπηρεσία του, αναγνωρίζουν ότι είναι απόλυτο δικαίωμά μας να χρησιμοποιούμε και αυτούς τους διαδρόμους. Αυτό κάναμε. Σε κάποιες περιπτώσεις χωρίς να δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα, ενώ σε άλλες δημιουργήθηκε πρόβλημα και γι` αυτό ακριβώς πήραμε αυτή την τελική απόφασή μας.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Τι γίνεται με την Πολιτιστική Ολυμπιάδα; Μήπως παραιτήθηκε ο άνθρωπος, γιατί δεν βλέπει να γίνεται τίποτα;

ΡΕΠΠΑΣ: Να ρωτήσετε τον κ. Κακογιάννη αν έχει κάποιους άλλους λόγους. Για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα έχουμε λάβει σχετικές αποφάσεις. Μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνει πολύ σημαντικές εκδηλώσεις, όπως και την κατασκευή πολλών έργων υποδομής σε όλη την επικράτεια. Γιατί είπαμε ότι οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας θα γίνουν σε όλη την επικράτεια. Και ένα σημαντικό μέρος, σχεδόν το μισό των πόρων που θα διατεθούν, κατανέμεται έτσι, ώστε να οδεύσει προς την ελληνική περιφέρεια. Αντιλαμβάνεστε πως είναι μια σημαντική ευκαιρία για την ανάπτυξη της υπαίθρου σε ορισμένους τομείς και ιδιαίτερα στον πολιτιστικό τομέα. Και αυτή την ευκαιρία θα την αξιοποιήσουμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Εχει γίνει μεγάλη συζήτηση, τον τελευταίο καιρό, για τον τρόπο θωράκισης του πολιτικού κόσμου από τη λεγόμενη «διαπλοκή», ειδικότερα από τις επιρροές των οικονομικών κέντρων εξουσίας. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα του «πόθεν έσχες» των πολιτικών, που σήμερα δόθηκαν στη δημοσιότητα, είναι επαρκής ή χρειάζεται να αλλάξει και να ενισχυθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι τα θέματα αυτά έχουν συζητηθεί κατ` επανάληψη. Οπως γνωρίζετε, επίσης, ότι, λόγω ακριβώς του γεγονότος των πολλών σχολίων ή των δυσμενών εντυπώσεων που δημιουργούνται με αφορμή αυτό το θέμα, η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει τη βούλησή της να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία. Η υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, έως τις αρχές Δεκεμβρίου, θα παρουσιάσει τη θέση της κυβέρνησης για θέματα που αφορούν τη χρηματοδότηση των κομμάτων και των πολιτικών. Στο πλαίσιο, λοιπόν, των συζητήσεων που θα γίνουν με βάση αυτή την εισήγηση, τα κόμματα και οι άλλοι παράγοντες της δημόσιας ζωής θα έχουν τη δυνατότητα να διατυπώσουν τις απόψεις τους με σκοπό να προχωρήσουμε στην ανάληψη και νομοθετικών πρωτοβουλιών, αν αυτό είναι αναγκαίο, να δημιουργήσουμε ένα πληρέστερο θεσμικό πλαίσιο και να αντιμετωπίσουμε και το θέμα στο οποίο αναφέρεστε, που πραγματικά συνιστά ένα πρόβλημα.

ΜΙΧΑΗΛ: Είστε υποχρεωμένοι από το νόμο να καταθέτετε ένα «πόθεν έσχες». Ο έλεγχος γίνεται από τη Βουλή. Υπάρχουν συνάδελφοί σας όλων των κομμάτων, κυρίως από την πλευρά της Ν.Δ. αλλά και του ΠΑΣΟΚ, που λένε ότι αυτός ο έλεγχος μπορεί να γίνει από τις δικαστικές Αρχές για παράδειγμα, και να είναι έλεγχος ουσίας και όχι απλώς έλεγχος τυπικότητας και υποχρέωσης του να είστε εντάξει απέναντι στο νόμο.

ΡΕΠΠΑΣ: Το ισχύον νομικό πλαίσιο το γνωρίζετε. Σύμφωνα με αυτό το πλαίσιο, κατατίθενται τα λεγόμενα «πόθεν έσχες» των πολιτικών. Οι όποιες συζητήσεις, επαναλαμβάνω, έχουν τη θέση τους την ώρα που η κυβέρνηση αναλαμβάνει αυτή την πρωτοβουλία και διατυπώνει μια ολοκληρωμένη πρόταση για τα συναφή θέματα.

ΠΑΠΠΑ: Θα ήθελα να ρωτήσω, αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μην έχουν οι βουλευτές τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματός τους, δεδομένου ότι το θέμα αφορά δέκα μεγαλογιατρούς και δέκα μεγαλοδικηγόρους.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό μπορεί να συζητηθεί στο πλαίσιο των συζητήσεων για την αναθεώρηση το Συντάγματος. Οι συνάδελφοι, σε αυτή την κοινοβουλευτική διαδικασία, διατυπώνουν τις απόψεις τους. Εχει διατυπωθεί και μια τέτοια άποψη. Η κυβέρνηση, αυτή την ώρα, έχει μια γενική θέση υπέρ της λήψης οποιουδήποτε μέτρου που είναι πρόσφορο, προκειμένου, μεταξύ των άλλων, να αποκαταστήσουμε και την εν πολλοίς τρωθείσα αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου. Αν ένα τέτοιο μέτρο συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση, βεβαίως, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς είπατε, σε μια στιγμή, αν χρειαστεί και τώρα μπορούμε να σηκώσουμε τα αεροπλάνα μας. Τι εννοείτε με αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Ημουν σαφής. Εμείς δεν συμμετέχουμε τώρα σε καμία άσκηση και δεν επιχειρούν, στο πλαίσιο άσκησης, τα αεροπλάνα μας. Αν θεωρήσουμε, όμως, ότι παραβιάζεται ο εθνικός εναέριος χώρος, τότε κι εμείς θα αντιδράσουμε αναλόγως. Δεν θα μείνουμε απαθείς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μόνο σε παραβιάσεις..

ΡΕΠΠΑΣ: Τι άλλο να κάνουμε; Δεν συμμετέχουμε σε άσκηση.

ΜΟΙΡΑΣ: Πέρα από το θεσμικό πλαίσιο, τα ελεγκτικά όργανα του κράτους δεν μπορούν πολύ απλά να καταγράψουν έσοδα, να υπολογίσουν τα έξοδα και να δουν πιθανά κενά που ίσως μπορεί να υπάρξουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό γίνεται, ήδη, και χρησιμοποιούνται και ορκωτοί ελεγκτές σε αυτή τη διαδικασία. Υπάρχει ένα πλέγμα, μια δέσμη διαδικασιών που ακολουθούνται, που δίνει αυτά τα αποτελέσματα τα οποία κάποιοι κρίνουν. Αν πρέπει πραγματικά να κάνουμε κάτι στην κατεύθυνση αυτή, εμείς είμαστε ανοικτοί σε κάθε τέτοια πρόταση. Αλλά, είπα ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία.

ΦΙΛΗΣ: Πότε θα κατατεθεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για τις εργασιακές σχέσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μπορώ να σας πω συγκεκριμένη ημερομηνία. Πρέπει να σας τονίσω, όμως, ότι, όπως από την αρχή το έχουμε δηλώσει, εμείς θέλουμε, αν είναι δυνατό, να πάμε σε θέσεις που θα έχουν προκύψει μετά από συμφωνία. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, θα πρέπει να προχωρήσουμε, διατυπώνοντας τη δική μας πρόταση. Γιατί, αυτό που προέχει για μας, είναι να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά προβλήματα. Η ανεργία είναι, ίσως, το κορυφαίο πρόβλημα αυτή την ώρα στη χώρα μας και πιστεύω ότι έχουμε υποχρέωση να πάρουμε συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Θέλουμε αυτή η πρωτοβουλία να περιέχει τις θέσεις, τις απόψεις, τις προτάσεις και των άλλων κοινωνικών φορέων.

ΦΙΛΗΣ: Εντός του έτους;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή την ώρα, είναι επιπόλαιο να ανακοινώσουμε ημερομηνία. Θα το κάνουμε όταν θεωρούμε ότι είμαστε έτοιμοι να πάρουμε αυτή την πρωτοβουλία. Δεν γνωρίζω, πάντως, αν θα γίνει αυτόν ή τον επόμενο μήνα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 24 October 2000 - 19:17:45 UTC