Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-11-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Γνωρίζετε ότι συνεδριάζει η διυπουργική επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση θα γίνουν δηλώσεις.

Εγώ θα είμαι αύριο στη Βουλή, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Η ενημέρωση θα γίνει από το συνάδελφο Τηλέμαχο Χυτήρη.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πώς σχεδιάζει να παρέμβει ο Πρωθυπουργός στην κόντρα που υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στον κ. Χριστοδουλάκη, τον κ. Παπαντωνίου και τον κ. Βερελή σχετικά με την είσοδο της ΔΕΗ στην τηλεπικοινωνιακή αγορά;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι αυτή την περίοδο η κυβέρνηση προωθεί πολιτική για την απελευθέρωση των αγορών στις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια. Οι τομές αυτές είναι πολύ σημαντικές, είναι διαρθρωτικές αλλαγές που αλλάζουν το τοπίο της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας γενικότερα. Λογικό είναι στο πλαίσιο των συνεργασιών να διατυπώνονται διάφορες απόψεις, γιατί η κυβέρνηση επιθυμεί την ώρα που θα πάρει τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, να εμφανίσει μια πρόταση που θα είναι άρτια και ωφέλιμη, προκειμένου έτσι να διασφαλιστεί το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, μέχρι τότε να πούμε τίποτα παραπάνω. Καλό είναι επίσης να αποφεύγουμε να σχολιάζουμε τις σκέψεις που διατυπώνουν διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες, με τίτλους σαν αυτόν που κι εσείς χρησιμοποιήσατε. Δεν πρόκειται περί «κόντρας». Κάθε άλλο. Στο πλαίσιο μιας συνεργασίας, μιας συνεδρίασης, διατυπώνονται απόψεις. Αν δεν υπάρχουν απόψεις, τότε δεν χρειάζεται να γίνει συνεδρίαση. Αλλά, όταν γίνεται συνεδρίαση και διατυπώνονται απόψεις, κάθε άποψη που δεν είναι απολύτως ταυτόσημη με μια άλλη, συχνά θεωρείται πως έχει ένα χαρακτήρα εχθρικό. Τίποτα από όλα αυτά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει μια κρίσιμη κατάσταση, όσον αφορά την εταιρική σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας, στην οποία συζήτηση αυτή και σχέση, όπως λέγεται, άφησε να εννοηθεί και ο κ. Κουκ άλλωστε, δεν θα αναφέρεται καθόλου το θέμα της Κύπρου και βέβαια δεν θα θέτει η Ε.Ε. την Τουρκία προ των ευθυνών της. Διερωτώμαι πώς σκέφτεται να αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση σε αυτή την κατάσταση;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει και παλαιότερα σε ανάλογη ερώτηση. Επαναλαμβάνω ότι το κείμενο της εταιρικής σχέσης Ε.Ε.-Τουρκίας απαραιτήτως θα αναφέρεται σε τρεις, τουλάχιστον, άξονες. Ο ένας αφορά τα λεγόμενα «κριτήρια της Κοπεγχάγης», ο δεύτερος αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας να συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών καλής γειτονίας και ο τρίτος άξονας αφορά το κυπριακό ζήτημα. Εμείς παραμένουμε σε αυτή την πολιτική θέση. Αυτό πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη της και η Τουρκία, η οποία ασφαλώς δεν συμμετέχει στις διεργασίες για τη διατύπωση του κειμένου της εταιρικής σχέσης. Η Ε.Ε. γνωρίζει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης από «πρώτο χέρι», αφού αξιωματούχοι της έχουν συζητήσει @και μάλιστα προσφάτως, το σχετικό θέμα- με τον Ελληνα Πρωθυπουργό και τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών. Δεν υπάρχει περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση να μη θέσει το Κυπριακό υπό το πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας που έγινε στο Ελσίνκι και στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης.

ΜΙΧΑΗΛ: Αυτό το τρίπτυχο, το αναλύετε και το θέτετε πλέον ξεκάθαρα στον κ. Γιλμάζ που είναι σήμερα εδώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι επίκεινται οι συναντήσεις του κ. Γιλμάζ με Ελληνες αξιωματούχους. Σας διαβεβαιώνω ότι στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών θα θέσουν με έντονο τρόπο όλα τα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες. Θα κρίνουν τη στάση της Τουρκίας, την τελευταία περίοδο, όπως π.χ. στο πλαίσιο της τελευταίας ΝΑΤΟϊκής άσκησης και βεβαίως θα κάνουν με τον πιο σαφή τρόπο γνωστή τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα της εταιρικής σχέσης. Θα τονίσουν και στον κ. Γιλμάζ τις υποχρεώσεις που έχει η Τουρκία, αν φιλοδοξεί να προσεγγίσει την Ε.Ε., υποχρεώσεις που αφορούν την εναρμόνισή της με το πλαίσιο της απόφασης που έλαβε η Ε.Ε. στο Ελσίνκι, τον περασμένο χρόνο.

ΜΙΧΑΗΛ: Ωστόσο, κ. Υπουργέ, η τουρκική πλευρά δεν έχει αφήσει κανένα περιθώριο παρερμηνειών. Εχει ξεκαθαρίσει το πλαίσιο στο οποίο θέλει να κινηθεί. Βεβαίως και από την πλευρά μας εμείς λέμε ότι δεν αποδεχόμαστε αυτό το πλαίσιο. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι, ποια είναι η επόμενη μέρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενόψει της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας που ούτως ή άλλως ξεκίνησε μετά το Ελσίνκι.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα, ως μέλος της Ε.Ε., συμμετείχε στη δημιουργία αυτού του πλαισίου για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Η Ευρώπη, λοιπόν, έχει κάνει γνωστή τη θέση της. Η Τουρκία, από τη δική της πλευρά, θα πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόσκληση και πρόκληση της Ευρώπης. Αν δεν το κάνει, θα προκύψει κόστος για την ίδια την Τουρκία.

Β1

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Το θέμα αυτό που προκύπτει, δεν νομίζω ότι είναι θέμα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Είναι θέμα μεταξύ Ευρώπης-Τουρκίας και μεταξύ Ελλάδας-Ευρώπης.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είπα στην προηγούμενη απάντησή μου. Οτι συμμετείχαμε στη δημιουργία αυτού του πλαισίου, της απόφασης δηλαδή που ελήφθη από την Ε.Ε., στο Ελσίνκι. Η Ευρώπη, λοιπόν, είπε τη θέση της. Η πρόσκληση-πρόκληση της Ευρώπης προς την Τουρκία είναι δεδομένη. Η Τουρκία πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτό. Αν δεν το κάνει, θα υπάρξει κόστος για την Τουρκία.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Εχει διατυπωθεί η άποψη από ορισμένους εταίρους ότι θα γίνουν αυτές οι αναφορές στο κείμενο, αλλά δεν θα είναι ακριβώς δεσμευτικές. Τι λέτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το θέμα θα συζητηθεί, στη Σύνοδο Κορυφής στη Νίκαια. Δεν έχει γίνει εκτεταμένος διάλογος, αυτή την ώρα, αλλά δια της διπλωματικής οδού η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει γνωστή τη θέση της αυτή στους Ευρωπαίους εταίρους.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά που μας λέτε για την εξέλιξη των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, γίνονται σε συνάρτηση με τα αμερικάνικα συμφέροντα για αυτή τη γεωστρατηγική περιοχή ή αγνοείτε τελείως τον αμερικανικό παράγοντα και προχωρείτε με την Ευρώπη και την Τουρκία κ.τ.λ.;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά γίνονται με γνώμονα το εθνικό συμφέρον μας και μόνον αυτό. Οπου το εθνικό συμφέρον συμπίπτει με τη θέση άλλων κρατών, αυτό είναι ένας παράγοντας για τον οποίο μπορεί να πει κανείς ότι είναι θετικός. Από εκεί και πέρα, όμως, ο γνώμονας για τη χάραξη και την εφαρμογή της πολιτικής μας είναι το εθνικό συμφέρον και τίποτε άλλο.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Εκτιμάτε ότι η προχθεσινή συμφωνία των δύο υπουργών Εξωτερικών είναι από τα στοιχεία εκείνα που βοηθούν, ώστε να έρθουν πιο κοντά στη σύναψη και την κατάρτιση της εταιρικής σχέσης της Ε.Ε. με την Τουρκία;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι μια συμφωνία επί της διαδικασίας. Δεν είναι μια συμφωνία επί της ουσίας. Γνωρίζετε ότι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, εδώ και αρκετά χρόνια, συζητούνται τέτοια θέματα. Επίσης, γνωρίζετε ότι έχουμε σαφείς θέσεις για τα επί μέρους ζητήματα που αναφέρονται στις δύο κατηγορίες. Δεν έχουμε κανένα λόγο -και παρακαλώ κι εσείς έτσι να προσεγγίζετε τα θέματα αυτά- να φοβόμαστε να συζητήσουμε οποιοδήποτε ζήτημα σε αυτό το πεδίο και με αυτό τον τρόπο. Εχουμε ξεκαθαρίσει την πολιτική μας. Εχουμε πει ότι μόνο η υφαλοκρηπίδα αποτελεί πρόβλημα, διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Από εκεί και πέρα, επιθυμούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και αυτό, μεταξύ των άλλων, μπορεί να επιτευχθεί αν διατηρηθούν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. Στην εποχή μας η επικοινωνία είναι εκ των ων ουκ άνευ, προκειμένου να οικοδομούνται καλές σχέσεις μεταξύ των χωρών. Πάντοτε, βεβαίως, με βάση κανόνες και αρχές, που όλοι πρέπει να σέβονται και να τηρούν. Αυτή είναι η πολιτική μας.

ΜΙΧΑΗΛ: Ως Υπουργός Τύπου έχετε και την αρμοδιότητα της εποπτείας της ΕΡΤ. Τι απαντάτε, λοιπόν, στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία καταγγέλλει την ΕΡΤ για τη σύμπραξη με τον κ. Ρομέρο και την ανάληψη των ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων και δικαιωμάτων της Ολυμπιάδας του 2004;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι πρωτοφανές να κατηγορείται η ΕΡΤ, αν και δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες, τις θέσεις της Ν.Δ., κι αν όντως έχει διατυπώσει μια τέτοια κριτική.

ΜΙΧΑΗΛ: Κατατέθηκε για σας, ερώτηση στη Βουλή.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει έρθει ακόμα στις υπηρεσίες μας. Είναι πρωτοφανής μια τέτοια κριτική, όταν η ΕΡΤ συμμετέχει στον Ομιλο, ο οποίος ανέλαβε τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η ΕΡΤ, δηλαδή, έχει μια επιτυχία. Εξήλθε νικηφόρα από μία διαγωνιστική διαδικασία και εν τούτοις κρίνεται αρνητικά από τη Ν.Δ. Αυτό είναι πρωτοφανές. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, μεταξύ των άλλων, προβλέπεται ότι το στελεχιακό δυναμικό της ΕΡΤ και ο εξοπλισμός της, καθώς επίσης ο εξοπλισμός και τα στελέχη των άλλων ελληνικών ΜΜΕ θα αξιοποιηθούν στο έπακρο και κατά προτεραιότητα από τον Ομιλο αυτό, για την κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό είναι μια θετική εξέλιξη και μια επιτυχία για την ΕΡΤ και για τη χώρα μας. Απορώ πώς διατυπώνεται αυτή η κριτική.

ΜΙΧΑΗΛ: Εσείς τα λέτε καλά, αλλά η κριτική εστιάζεται στο εξής: Οτι η ΕΡΤ, όλα αυτά θα τα κάνει σωστά και μπράβο της, μόνο που δεν θα πάρει μία. Ολα τα λεφτά θα τα πάρει ο Ρομέρο. Γι` αυτό σας εγκαλούν, τι κάνετε για να κατοχυρώσετε και τα κέρδη της ΕΡΤ.

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά προβλέπονται. Θα "τρίβουν τα μάτια τους" και οι πλέον κακόπιστοι, όταν διαπιστώσουν ότι η ΕΡΤ -όπως και με τη μετάδοση άλλων μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων- και στη συγκεκριμένη περίπτωση θα έχει σημαντικά κέρδη.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Σήμερα το πρωί, ο Υφυπουργός Τύπου κ. Χυτήρης, σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό, διατύπωσε πολλές επιφυλάξεις ως προς το "πόθεν έσχες" του κ. Καραμανλή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν πολλά σημεία αναπάντητα. Εχετε κάτι να πείτε πάνω σε αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Απαντήσαμε, κατ` επανάληψη, σε τέτοιες ερωτήσεις και παραμένουμε στις θέσεις που έχουμε διατυπώσει και ο κ. Χυτήρης και εγώ.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 2 November 2000 - 15:05:07 UTC