Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-11-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Ο Πρωθυπουργός δέχθηκε σήμερα το Γάλλο Πρέσβη κ. Ριπέρ, ο οποίος προσφάτως τοποθετήθηκε στην πατρίδα μας. Αυτή την ώρα συναντάται με ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων που έχει καθιερώσει την τελευταία περίοδο με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Αύριο στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή και το Εκτελεστικό Γραφείο του Κινήματος, με θέμα συζήτησης την εν εξελίξει ευρισκόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος. Για το θέμα αυτό είχε γίνει πάλι συνεδρίαση, όταν επρόκειτο να αρχίσει η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή. Γνωρίζετε ότι επίκειται συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, άρα είναι επίκαιρη αυτή η συνεδρίαση. Θα ακολουθήσει συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, με αντικείμενο το μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου. Αργότερα, το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός θα παρευρεθεί στην εκδήλωση που οργανώνεται στη Βουλή, προς τιμήν των Ελλήνων που έλαβαν μέρος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αυστραλίας.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός επισκέπτεται την Ιταλία, τη Ρώμη. Είναι επίσκεψη εργασίας. Εχουν καθιερωθεί αυτές οι τακτικές επαφές, περίπου ανά εξάμηνο, μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών.

Την Παρασκευή το πρωί, ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για τη Θεσσαλονίκη όπου θα λάβει μέρος και θα μιλήσει στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για την πολιτική στο χώρο της Υγείας και Πρόνοιας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση το ρόλο που έπαιξαν τα ΜΜΕ και ειδικότερα τα ηλεκτρονικά δίκτυα και η τηλεόραση του Alpha στην υπόθεση της απαγωγής του λεωφορείου με τους Ιάπωνες τουρίστες και την παράδοση, τελικά, του δράστη;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να επισημάνω ότι τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ είχαν μια πολύ θετική στάση σε αυτό το θλιβερό περιστατικό. Ο ρόλος τους ήταν υπεύθυνος. Δεν προκάλεσαν το παραμικρό πρόβλημα στις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη μια ορισμένη επιχείρηση από την Αστυνομία. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι υποβοήθησαν, κατά κάποιο τρόπο, το έργο των αρμοδίων υπηρεσιών. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το επισημαίνω ως μια πολύ θετική εξέλιξη. Πρέπει να πω ότι και ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος, ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, διέθεσε το κεφάλαιο εμπιστοσύνης του δράστη προς το πρόσωπό του στην υπηρεσία των αρμοδίων αρχών, προκειμένου έτσι να διατηρηθεί μια συνεχής επαφή με το δράστη αυτής της λεωφορειοπειρατείας και να μπορέσουν έτσι να ολοκληρώσουν τις προσπάθειές τους οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. και κυρίως οι ειδικοί επιστήμονες που είχαν αναλάβει να φέρουν σε πέρας ένα πολύ σημαντικό έργο.

ΚΟΥΙΝ: Σήμερα ο κ. Χρυσοχοϊδης, μιλώντας σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το ρόλο των ΜΜΕ, λέγοντας ότι συμβάλλουν στην προβολή αρνητικών προτύπων και τόνισε την ανάγκη να αρχίσει διάλογος με τα ΜΜΕ, αλλά και με την ΕΣΗΕΑ. Υπάρχει μια τέτοια σκέψη;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε λάθος. Ο κ. Χρυσοχοϊδης, από την πρώτη στιγμή, επαίνεσε το ρόλο των ΜΜΕ. Οσον αφορά το γενικότερο θέμα, που έχει θέσει ο κ. Χρυσοχοϊδης και θέτετε κι εσείς με την ερώτησή σας, μας απασχολεί όλους. Δεν το συζητούμε για πρώτη φορά. Τα ΜΜΕ είναι μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης. Ο ζωτικός χώρος στον οποίο κινούνται είναι ακριβώς αυτός: να πληροφορούν τους πολίτες για όσα διαδραματίζονται στη χώρα ή τον κόσμο. Τα ΜΜΕ δεν μπορούν να διεκδικούν ζωτικό χώρο από τη δικαιοσύνη, γιατί ένα μέσο ενημέρωσης δεν είναι δικαστής. Ούτε από την Αστυνομία, γιατί δεν είναι αστυνόμος ένα μέσο ενημέρωσης. Ένα μέσο ενημέρωσης δεν είναι ένα ίδρυμα παροχής κοινωνικής βοήθειας σε διάφορους πολίτες που έχουν τις δικές τους ανάγκες. Αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα που μπορεί να αντιμετωπιστεί απολύτως, με την ευθύνη @κατά πρώτο λόγο- των ίδιων των λειτουργών των ΜΜΕ. Η πολιτεία έχει δημιουργήσει ένα θεσμικό πλαίσιο δεοντολογίας που πρέπει να τηρείται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση @και είναι σαφές αυτό που η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είπε και το επαναλαμβάνω- τα ΜΜΕ λειτούργησαν με υπεύθυνο τρόπο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σχολιάσετε τη συνέντευξη του κ. Τσοχατζόπουλου που «βγάζει» ότι η κυβέρνηση δεν πηγαίνει καλά και δεν είναι ευχαριστημένος ο κόσμος.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος, στο πλαίσιο αυτής της συνέντευξης, είπε τις απόψεις του, όπως έχουν κάνει και πολλοί άλλοι, όπως έχει κάνει και ο ίδιος πολλές φορές μέχρι τώρα. Αυτό που έχει σημασία είναι να πετύχουμε τον κοινό στόχο, να ανταποκριθούμε στην εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα, την πολιτική που έχουμε αποφασίσει στο πλαίσιο κυβερνητικών και κομματικών οργάνων. Σε τελευταία ανάλυση, θα κριθούμε από τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας. Αφού είναι κοινός ο στόχος, η προσπάθεια είναι συλλογική. Εχουμε δεδομένο το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε. Πιστεύω ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος, όπως όλα τα μέλη της κυβέρνησης @είναι αυτονόητο, αλλά το επαναλαμβάνω- είναι ενταγμένοι και πρωτοστατούν σε αυτή την προσπάθεια. Αλλωστε, το παρελθόν αυτής της κυβέρνησης και αυτής της παράταξης αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για το μέλλον.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος, όμως, με αυτά που λέει, πιστεύει ότι με τον κ. Σημίτη δεν πρόκειται να επιτευχθεί ο στόχος.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν λέει αυτό ο κ. Τσοχατζόπουλος. Αλλά, αυτή την ώρα, δεν θα μπούμε σε ένα διάλογο περί του τι λέει ο κ. Τσοχατζόπουλος. Ο κ. Τσοχατζόπουλος μίλησε, έδωσε απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα και γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν υπάρχει περιθώριο για όποιον τρίτο να ερμηνεύσει αυτά που λέει, γιατί μίλησε ο ίδιος με τρόπο πρωτογενή και αυθεντικό. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, έχουμε τις απόψεις του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος είναι μέλος της κυβέρνησης@

ΡΕΠΠΑΣ: Επρεπε να το γνωρίζετε κι εσείς, πριν θέσετε την ερώτησή σας. Αυτό το είπα εγώ και μίλησα για τα όργανα -κυβερνητικά και κομματικά- που έχουν λάβει αποφάσεις που όλοι μαζί εφαρμόζουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλά βγάζει και τον Πρωθυπουργό και την πολιτική του άχρηστη.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει σταθεί δίπλα στον Πρωθυπουργό ο κ. Τσοχατζόπουλος. Ο Πρωθυπουργός έχει τύχει της επιδοκιμασίας του ελληνικού λαού σε δύο συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Αυτό, νομίζω, ότι λέει όλα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Στο προηγούμενο θέμα, επειδή μιλήσατε για γενικές αρχές, κι εγώ μιλάω για γενικές αρχές, τελικά θα τεθεί φραγμός σε αυτά τα reality show, σε αυτά τα λούμπεν στοιχεία, τους αναξιοπαθούντες που δημιουργούν τους δικούς τους ήρωες ή και οι ίδιοι είναι αντιήρωες;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, αντίθετα με τα έντυπα μέσα ενημέρωσης, υπόκεινται σε ένα αυστηρότερο έλεγχο, όσον αφορά το περιεχόμενο του προγράμματός του, γιατί ασκούν μια, κατά παραχώρηση, δημόσια υπηρεσία. Χρησιμοποιούν συχνότητες που είναι εθνική και κοινωνική περιουσία. Η ελευθερία της έκφρασης δεν είναι δυνατό να περιοριστεί. Ουδείς μπορεί να διανοηθεί καν ότι θα επιβληθούν λογοκριτικού χαρακτήρα περιορισμοί στη λειτουργία των ΜΜΕ. Από την άλλη @επαναλαμβάνω- θα πρέπει τα ΜΜΕ να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών: να τους ενημερώνουν, να τους επιμορφώνουν, να τους ψυχαγωγούν. Υπάρχει ένα πλαίσιο δεοντολογίας που πρέπει να τηρούν. Το ΕΣΡ είναι το όργανο που εκ μέρους της πολιτείας έχει επιφορτιστεί με αυτό το ρόλο του ελέγχου και της επιβολής κυρώσεων εκεί όπου θεωρεί ότι αυτό είναι επιβεβλημένο. Με αυτή την έννοια, την ευθύνη την έχουν οι ίδιοι οι λειτουργοί των ΜΜΕ. Την ευθύνη την έχει η πολιτεία με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που διαθέτει, ώστε να ελέγχει αν τηρούνται αυτοί οι κανόνες δεοντολογίας. Και βεβαίως και οι ίδιοι οι πολίτες είναι αυτοί που στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής, πλουραλιστικής κοινωνίας επιλέγουν τα ΜΜΕ της προτίμησής τους.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ευσταθούν οι πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, ότι ο Πρωθυπουργός δυσαρεστήθηκε από τη συνέντευξη του κ. Τσοχατζόπουλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ο Πρωθυπουργός ούτε δυσαρεστείται, ούτε ευχαριστείται όταν τα στελέχη λένε τις απόψεις τους. Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι έχει συνεργάτες, ιδίως τους υπουργούς και τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου, στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ για να ανταποκριθούν στο πολύ σημαντικό ρόλο που μας ανέθεσε ο ελληνικός λαός να κυβερνούμε και πάλι τη χώρα μας.

ΒΙΔΑΛΗ: Ο κ. Φλωρίδης, σήμερα, μιλώντας στο "Σκάι" έκανε λόγο για μαφία στο ποδόσφαιρο και ιδιαίτερα στο χώρο της διαιτησίας. Χθες, είχαμε και ένα περιστατικό. Προτίθεται να κάνει κάτι η κυβέρνηση στο χώρο αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο αθλητισμός και ιδιαιτέρως το ποδόσφαιρο, που χαρακτηρίζεται και είναι λαϊκό άθλημα, συγκινεί μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Ασφαλώς, η διεξαγωγή των πρωταθλημάτων πρέπει να χαρακτηρίζεται από διαφάνεια. Πάντοτε υπάρχει περιθώριο να αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες που βελτιώνουν το ήδη υφιστάμενο πλαίσιο. Πιστεύω ότι σε αυτή την κατεύθυνση, όπως το έχει δηλώσει κατ` επανάληψη, κινείται και ο αρμόδιος υπουργός. Το πλαίσιο που έχει θεσπιστεί στη χώρα μας είναι αυτό, βάσει του οποίου διεξάγονται τα πρωταθλήματα. Οταν παρατηρούνται τέτοια εκφυλιστικά φαινόμενα, πρέπει να πατάσσονται αμέσως. Ο αρμόδιος υπουργός, επαναλαμβάνω, έχει δηλώσει -και αυτό κάνει- έτοιμος να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, προκειμένου να αντιμετωπίσει όποια τέτοια φαινόμενα διατρέχουν τον αθλητικό χώρο.

ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στη συνέντευξή του ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρει ότι οι πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής που ασκήθηκαν, τα προηγούμενα χρόνια, είναι νεοφιλελεύθερες. Και επίσης, αναφέρει ότι η στάση του για αυτή την τετραετία δεν είναι δεδομένη. Θα ήθελα το σχόλιό σας γι` αυτά που είπε.

ΡΕΠΠΑΣ: Σχολιάσαμε τα σχετικά με τη συνέντευξη του κ. Τσοχατζόπουλου. Θα μου επιτρέψετε να μην μπούμε σε έναν τέτοιο άτυπο, αλλά τελικώς ουσιαστικό και επίσημο διάλογο, δι` αυτού του τρόπου. Το μόνο που έχω να πω και κλείνω έτσι όλες τις αναφορές, είναι τούτο: Ο κ. Τσοχατζόπουλος είναι από τους πολιτικούς παράγοντες του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης που πρωτοστάτησαν, προκειμένου να έχουμε αυτά τα επιτεύγματα στην πολιτική μας. Πώς θα ήταν δυνατό, άλλωστε -για να αναφερθώ σε ένα θέμα της δικής του αρμοδιότητα- να προχωρήσουμε σε σημαντικές αποφάσεις για τόσο μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα, εάν πριν δεν είχαμε εξασφαλίσει τους οικονομικούς όρους. Τη δυνατότητα, δηλαδή, της ελληνικής οικονομίας να ανταποκριθεί και να σηκώσει το βάρος αυτών των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ο κ. Τσοχατζόπουλος παραμένει ένα στέλεχος του Ε.Γ., ένα μέλος της κυβέρνησης σε έναν πολύ σημαντικό τομέα, όπως είναι η Εθνική Αμυνα της χώρας. Νομίζω ότι η συμβολή του και στο μέλλον -είναι αυτονόητο αυτό, είναι δεδομένο, δεν το νομίζω απλώς- θα είναι καθοριστική, σημαντική για να πετύχουμε τους επόμενους στόχους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα το πρωί, ο κ. Γιαννόπουλος μιλώντας στο Alter Channel, στην εκπομπή του κ. Λάμψια, είπε ότι ο κ. Γιαννίτσης είναι μαθητευόμενος υπουργός. Ποιό είναι το σχόλιο της κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Γιαννίτσης είναι υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της κυβέρνησης και κάνει μια πολύ σημαντική προσπάθεια, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε, με την πολιτική που εισηγείται, πολλά προβλήματα, μεταξύ των οποίων, την ανεργία, που αποτελεί μάστιγα για πολλές χώρες και για τη δική μας.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Συμμερίζεστε τις απόψεις που εξέφρασε που εξέφρασε ο κ. Τσοχατζόπουλος, σχετικά με το ενδεχόμενο να κάνει κόμμα ο κ. Αβραμόπουλος και να εισπράξει, εκτός από τη Ν.Δ., κάποιες δυνάμεις και από το ΠΑΣΟΚ; Και το ρωτώ αυτό, γιατί μέχρι τώρα, πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ λένε ότι είναι μια διένεξη που αφορά μόνο τη Ν.Δ. Και κάτι συναφές: Υπηρετούν τον κοινό στόχο που αναφέρατε, δηλώσεις όπως αυτές του κ. Τσοχατζόπουλου που ασκούν ευθέως κριτική σε πλείστες δραστηριότητες της κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ασκεί κανείς κριτική στον εαυτό του ή τουλάχιστον δεν ασκεί κριτική με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε να ακυρώνει και να ανατρέπει τη δική του παρουσία και συμβολή σε μια πετυχημένη πολιτική διαδρομή, με συγκεκριμένα επιτεύγματα, που και ο ίδιος ο ελληνικός λαός τα αναγνώρισε και τα επικύρωσε με την ψήφο του. Οσον αφορά τις ερωτήσεις, που στο πλαίσιο των συνεντεύξεων διατυπώνονται από εσάς και από τους συναδέλφους σας και δημιουργούν αυτομάτως μια υποχρέωση στον ερωτώμενο να απαντήσει, νομίζω ότι δεν πρέπει να επεκταθούμε περισσότερο. Το θέμα της ίδρυσης ή μη κόμματος από τον κ. Αβραμόπουλο, είναι θέμα που έχει συζητηθεί πολύ. Νομίζω ότι δεν είναι σωστό, δεν είναι δεοντολογικό, να συζητούμε τόσο πολύ για κάτι το οποίο δεν υπάρχει. Δεν είναι σωστό για τους δημοσιογράφους, εκτός αν έχουν κάθε λόγο να συντηρούν ένα θέμα στην επικαιρότητα, προκειμένου να δημιουργείται μια ανάλογη επικοινωνιακή πραγματικότητα, αλλά υπάρχει μια διαφορά.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο κ. Πάγκαλος παρατήρησε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης τώρα, είναι η εξυγίανση της οικονομίας. Η εξυγίανση της οικονομίας δεν γίνεται με σοσιαλιστικούς όρους, αλλά με φιλελεύθερους, νεοφιλελεύθερους όρους. Ισχύει αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ποιες αποφάσεις έχει λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την αναπτυξιακή τροχιά της χώρας μας. Οταν έχουμε επιτύχει ρυθμούς ανάπτυξης 4,1%, για το χρόνο αυτό, πάνω από 3,9% που είχαμε υπολογίσει και όταν στοχεύουμε -και φαίνεται ότι είναι εφικτό- την επόμενη χρονιά να έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης στο επίπεδο του 5% του ΑΕΠ, αντιλαμβάνεστε πως έχουμε βάλει τις βάσεις μιας πολύ ισχυρής κοινωνίας. Γιατί ισχυρή οικονομία έχουμε. Αυτό αποδεικνύεται, άλλωστε, με τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε η ελληνική οικονομία στις κρίσεις που εκδηλώθηκαν παλαιότερα ή και πρόσφατα, με αφορμή την άνοδο της τιμής του πετρελαίου ή την άνοδο της τιμής του δολαρίου. Εχουμε πάρει αποφάσεις, οι οποίες είναι στην ορθή κατεύθυνση και η πολιτική που εφαρμόζουμε είναι σε αρμονία με τις αποφάσεις αυτές. Εχουμε εμπιστοσύνη στο πρόγραμμά μας και τις δυνάμεις μας. Και πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός, όταν έρθει η ώρα, όπως μέχρι τώρα, θα μας εμπιστευθεί και πάλι και θα μας τιμήσει με την ψήφο του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή δεν απαντήσατε στο συγκεκριμένο ερώτημα, είπατε ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος βοήθησε να εκλεγεί το ΠΑΣΟΚ. Αλλά αυτή τη φορά, ο κ. Τσοχατζόπουλος, στη συνέντευξή του, δεν θεωρεί ότι θα είναι ολόκληρη την τετραετία στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό πώς το σχολιάζετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι πολύ αυθαίρετο το δικό σας συμπέρασμα και δεν έχω κανένα λόγο να σχολιάζω αυθαιρεσίες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή δεν σας συμφέρει.

ΡΕΠΠΑΣ: Αν δεχθώ τη δική σας λογική, χρησιμοποιώ αυτό το κριτήριο του συμφέροντος. Μόνο εσείς δεν το χρησιμοποιείτε για δικό σας λογαριασμό.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Είπατε για τον κ. Γιαννίτση, προηγουμένως, ότι προσφέρει ως υπουργός της κυβέρνησης έργο. Στη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, όμως, για τα εργασιακά, τις δύο ημέρες, δέχθηκε πυρ ομαδόν για τα μέτρα του. Τι θα γίνει, θα περάσουν τα μέτρα Γιαννίτση; Θα κάνετε κάποιες αλλαγές; Και στελέχη της κυβέρνησης υπογράμμισαν ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές.

ΡΕΠΠΑΣ: Κατ` αρχάς, δεν υπάρχουν μέτρα Γιαννίτση. Υπάρχει μια κυβερνητική πολιτική. Το πλαίσιο της πολιτικής αυτής το έχουμε συζητήσει, το έχουμε αποφασίσει. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε, αυτή η χώρα να μείνει σε ένα τέλμα. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, είναι κρίσιμα για την πορεία της χώρας και για τη ζωή των πολιτών. Αν θέλουμε, από τη νέα κιόλας χρονιά, να έχουμε, φερ` ειπείν, μείωση των ωρών της μέγιστης απασχόλησης, θα πρέπει να αναλάβουμε αντίστοιχες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Ο κ. Γιαννίτσης είναι στη διάθεση των φορέων. Εχει ακούσει τις απόψεις τους. Θα αξιοποιήσει όποιες απόψεις έχουν διατυπωθεί στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου. Ακόμη και τώρα, μέχρι την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου, είναι έτοιμος να υιοθετήσει και να ενσωματώσει προτάσεις οι οποίες, κατά τη δική μας αντίληψη, οδηγούν στην επίτευξη αυτού του στόχου. Πιστεύω ότι όλοι έχουμε ευθύνη να εκφράσουμε μια άποψη η οποία οδηγεί σε αυτή τη λύση, γιατί η διατύπωση των απόψεων, όπως γνωρίζετε, γίνεται με έναν τρόπο άνετο. Οι απόψεις, ο θεωρητικός λόγος είναι ευρύχωρος, χωράει τους πάντες, εκφράζει τους πάντες, είναι ευχάριστος, μπορεί να μη δυσαρεστεί κανέναν. Η υπογραφή, όμως, μιας απόφασης περιέχει μια ιδιαίτερη ευθύνη, γιατί πάντοτε κρίνεται από το αποτέλεσμα, ενώ ο λόγος δεν παράγει πάντοτε αποτέλεσμα. Αρα, κρίνεται την ίδια ώρα που ακούγεται. Η πράξη είναι αυτή που πολλές φορές δυσαρεστεί. Αλλά θα περιμένουμε το αποτέλεσμα της κάθε πρωτοβουλίας για να βγάλουμε το τελικό συμπέρασμα. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει δείξει ότι έχει πρόγραμμα, βάσει του οποίου κυβερνά τη χώρα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτό ο ελληνικός λαός το αναγνώρισε.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Μήπως προβληματίστηκε ο Πρωθυπουργός από τη συνέντευξη του κ. Τσοχατζόπουλου; Μήπως θεώρησε ότι σε κάποια σημεία μπορεί να είχε δίκιο ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας για τις επισημάνσεις του;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε σχετική ερώτηση, πριν από λίγο.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Αν τον δυσαρέστησε, ήταν η ερώτηση. Εγώ σας ρωτώ, αν ο Πρωθυπουργός εξέφρασε κάποιον προβληματισμό ως προς αυτά που λέει ο κ. Τσοχατζόπουλος.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε αυτή την ερώτηση. Γιατί αν με καλείτε να απαντήσω ακόμη και για τη σκέψη και τους προβληματισμούς του Πρωθυπουργού, αντιλαμβάνεστε πως ξεπερνούμε κάθε όριο για τη διαφάνεια σε αυτό τον τόπο! Και αν θέλετε παραβιάζουμε και το νόμο για τα προσωπικά δεδομένα!

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 6 November 2000 - 14:05:22 UTC