Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-11-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Eπιτρέψτε μου, πρώτα απ` όλα, να εκφράσω, εκ μέρους της κυβέρνησης, τα συλλυπητήριά μας για το θάνατο του Νίκου Βερνίκου-Ευγενίδη. Οπως είναι γνωστό έχει επιτελέσει ένα σημαντικό έργο, με ανιδιοτέλεια. Ως Πρόεδρος του Ευγενίδιου Ιδρύματος, επί δεκαετίες, βοήθησε σημαντικά την επιστήμη και την τεχνική παιδεία στον τόπο μας. Είχε κάνει σημαντικές προσφορές, μεγάλες οικονομικές δωρεές. Μνημονεύω την τελευταία σημαντική πράξη του, τη γενναιόδωρη προσφορά των 900.000.000 δραχμών, τη χρονιά που πέρασε, προκειμένου να διατεθούν για τα σχολικά κτίρια της περιοχής που επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό του προηγούμενου έτους. Εκφράζουμε τη λύπη μας, για το θάνατό του.

Θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο για το κείμενο της εταιρικής σχέσης Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας, που συζητείται αυτή την περίοδο. Επισημαίνω ότι ανέκαθεν η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν ότι το Κυπριακό είναι ένα θέμα που εντάσσεται και στο πλαίσιο των ευρω-τουρκικών σχέσων. Αρα, θα πρέπει να περιληφθεί και στο κείμενο της εταιρικής σχέσης. Οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη. Γίνονται πολιτικές και διπλωματικές ενέργειες. Και γι` αυτό ακριβώς, επειδή όλες οι ενέργειες είναι σε εξέλιξη, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να συζητήσει περισσότερο τα θέματα αυτά.

Στόχος μας είναι η μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα αυτών των ενεργειών. Επισημαίνω μόνο ότι το κείμενο αυτό αφορά τις σχέσεις Ευρώπης-Τουρκίας και όχι τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Αρα, υπ` αυτό το πρίσμα, θα πρέπει κι εσείς να το προσεγγίσετε και να κάνετε τα σχόλιά σας. Δεν τίθεται, δηλαδή, θέμα επικράτησης κάποιας πλευράς. Το θέμα είναι να γίνουν σεβαστοί οι κανόνες που θεσπίστηκαν με την απόφαση Κορυφής στο Ελσίνκι, τον προηγούμενο χρόνο. Ηταν μια πολύ σημαντική απόφαση της Ε.Ε., που αποτέλεσε και μια σημαντική, διπλωματική και πολιτική επιτυχία της Ελλάδας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Σας ικανοποίησε το κείμενο της Κομισιόν, χθες;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα μιλούσα για ικανοποίηση, κυρίως θα μιλούσα για συνέπεια ως προς την απόφαση του Ελσίνκι, γιατί πιστεύουμε -όπως, άλλωστε, κατ` επανάληψη έχουμε πει- ότι το κείμενο της εταιρικής σχέσης θα πρέπει να είναι, όχι απλά σε αρμονία, αλλά σε ταύτιση με την απόφαση που έχει ληφθεί στο Ελσίνκι. Οι συζητήσεις συνεχίζονται. Γνωρίζετε ότι τις επόμενες ημέρες θα συνέλθει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, των υπουργών Εξωτερικών, δηλαδή, της Ε.Ε., που θα ασχοληθεί και με αυτό το θέμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Οπως, τελικά, έχει δομηθεί το κείμενο, οι αναφορές των αποφάσεων του Ελσίνκι για τα ελληνο-τουρκικά δεν περιλαμβάνονται στα δεσμευτικά κριτήρια του κειμένου της Ε.Ε. Τι πρέπει, δηλαδή, να εκπληρώσει η Τουρκία προς την Ευρώπη. Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να "μπλοκάρει" το κείμενο, εάν δεν υιοθετηθεί τελικά @;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα δώσω συνέχεια σε αυτή τη συζήτηση. Είπα ποιες είναι οι θέσεις μας. Κατ` επανάληψη, έχουμε διατυπώσει, με αναλυτικό τρόπο, τις θέσεις μας για το τι πρέπει να περιληφθεί στο κείμενο της εταιρικής σχέσης. Παραμένουμε στις θέσεις αυτές. Κινούμαστε σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να φθάσουμε σε αυτό το στόχο, ώστε η Ε.Ε. να παρουσιάσει ένα κείμενο που θα αποδίδει το γράμμα και το πνεύμα της απόφασης που έλαβε στο Ελσίνκι. Μένω σε αυτό. Λυπούμαστε, όμως, γιατί, ενώ έχουμε αυτή την εξέλιξη, που είναι θετική για την Ευρώπη και την Τουρκία, δηλαδή, για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις, η ηγεσία της Ν.Δ. -δεν αναμέναμε, άλλωστε, κάτι διαφορετικό- για μια ακόμη φορά, επειδή δεν διαθέτει απόθεμα υπευθυνότητας, βρίσκει ότι η διατύπωση που, αυτή την ώρα, έχει επικρατήσει, κάθε άλλο παρά ανταποκρίνεται στα εθνικά συμφέροντα. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι θα πρέπει, για ένα τόσο σημαντικό θέμα, προκειμένου να μη βλάψουμε το εθνικό συμφέρον, οι πολιτικές και διπλωματικές ενέργειες που γίνονται, να συνεχιστούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να οδηγηθούμε στο σκοπό. Γιατί, αυτό έχει σημασία. Και σκοπός μας είναι η εφαρμογή στην πράξη των αποφάσεων που πήρε η Ε.Ε. στο Ελσίνκι.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Με αφορμή την ανακοινωθείσα συνάντηση από το Υπουργείο Εξωτερικών, το απόγευμα, των κυρίων Παπανδρέου-Τσοχατζόπουλου, θα ήθελα ένα σχόλιό σας για δημοσιεύματα προηγούμενων ημερών, που αναφέρουν ότι είναι μέσα στους προβληματισμούς του Πρωθυπουργού συμμετοχή, με κάποιον τρόπο και κάποια μορφή, εκπροσώπου του στο συντονισμό των δύο υπουργείων.

ΡΕΠΠΑΣ: Τα δύο υπουργεία -γνωρίζετε πολύ καλά- έχουν μια στενή συνεργασία. Αυτό έχει δηλωθεί και από τους επικεφαλής των υπουργείων, σε κάθε περίπτωση. Είναι σε μια διαρκή επικοινωνία με εκπροσώπους τους. Οι δύο υπουργοί συζητούν την περαιτέρω βελτίωση του συντονισμού που έχουν, ήδη, επιτύχει. Η αποψινή συνάντηση των δύο υπουργών στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει αυτό ακριβώς το αντικείμενο και θα οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα. Ενόψει συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, κατά την οποία πρόκειται να ληφθεί μια σχετική απόφαση, είναι λογικό να συζητούν οι επικεφαλής των δύο υπουργείων τα σχετικά οργανωτικά και λειτουργικά ζητήματα. Είναι, όμως, δεδομένη η πολιτική που ακολουθούν και τα δύο υπουργεία. Και εντός αυτής της πολιτικής, χωρίς να χρειάζεται εκπρόσωπος ή άλλος διαμεσολαβητής προερχόμενος από άλλη πλευρά, συζητούν και παίρνουν τις αποφάσεις τους. Γιατί, κινούνται στο πολιτικό πλαίσιο που έχουμε αποφασίσει και είναι γνωστό. Δεν αλλάζει τίποτα ως προς αυτό.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 9 November 2000 - 14:05:15 UTC