Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-11-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός έχει συνεργασία με τους υπουργούς Αλέκο Παπαδόπουλο, Τάσο Γιαννίτση και τον υφυπουργό Δημήτρη Θάνο για θέματα κοινωνικής πολιτικής, ιδιαιτέρως την πολιτική της κυβέρνησης ενάντια στη φτώχεια και τον αποκλεισμό. Μετά τη συνεργασία αυτή ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί το νέο υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο.

Όπως γνωρίζετε, χθες, συνεδρίασε στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., στο οποίο συμμετείχε και ο Ελληνας υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης. Το απόγευμα θα γίνει σύσκεψη στο Υπουργείο Γεωργίας, στην οποία θα πάρουν μέρος οι υπουργοί Γ. Ανωμερίτης, Ν. Χριστοδουλάκης, οι υφυπουργοί Φώτης Χατζημιχάλης, Μιλένα Αποστολάκη, Χριστίνα Σπυράκη και η γενική γραμματέας Καταναλωτή Χριστίνα Παπανικολάου. Στη σύσκεψη θα συζητηθεί το σχετικό θέμα υπό το φως των αποφάσεων που ελήφθησαν χθες στις Βρυξέλλες. Μετά τη σύσκεψη, περίπου στις 18.30, θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

Γνωρίζετε την απόφαση που ελήφθη χθες στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας. Πιστεύουμε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να δείξει @αυτό θα κάνει η Ελλάδα- ιδιαίτερη προσοχή στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί. Θα εξετάσουμε τη δυνατότητα να αναλάβουμε και άλλες πρωτοβουλίες, με στόχο πάντοτε την προστασία της υγείας του πολίτη-καταναλωτή. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα βρίσκονται, μπορεί να πει κανείς, στην πρώτη γραμμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η χώρα μας θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που της παρέχει η κοινοτική νομοθεσία, προκειμένου, πέρα από την εντατικοποίηση των ελέγχων, να προστατεύσει το καταναλωτικό κοινό.

Με αφορμή τη συζήτηση ή τη μη συζήτηση χθες στην Ε.Ε. για το κείμενο της εταιρικής σχέσης Ε.Ε.-Τουρκίας, θα μου επιτρέψετε να πω ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει στη θέση που έχει διατυπώσει από την πρώτη στιγμή. Δεν αποτελεί πρόβλημα για μας η χρονική μετάθεση της συζήτησης, είτε για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, που θα συνέλθει στις 4 Δεκεμβρίου, είτε για αργότερα, στο πλαίσιο κάποιας άλλης κορυφαίας Διάσκεψης της Ε.Ε.. Αυτό που μας ενδιαφέρει @και είμαστε αμετακίνητοι από τη θέση αυτή- είναι ότι το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούν εκ των ων ουκ άνευ στοιχεία σε ένα τέτοιο κείμενο εταιρικής σχέσης Ε.Ε.-Τουρκίας. Θα πρέπει σε αυτό το κείμενο να αποτυπώνεται και να αναδεικνύεται το γράμμα και το πνεύμα της απόφασης που ελήφθη πριν από ένα περίπου χρόνο στο Ελσίνκι. Η απόφαση αυτή ανταποκρίνεται στο κοινό συμφέρον των χωρών της Ε.Ε. και της Τουρκίας. Θεωρούμε ότι οι όποιες αντιδράσεις εκδηλώνονται από την πλευρά της Τουρκίας δείχνουν ότι κάποιοι στην Τουρκία δεν θέλουν την προσέγγισή της στην Ε.Ε.. Γιατί το κείμενο της εταιρικής σχέσης που πρόκειται να αποφασιστεί δεν μπορεί παρά να ανταποκρίνεται στα συμφέροντα τόσο των χωρών-μελών της Ε.Ε., όσο βεβαίως και της Τουρκίας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Γιατί η Γαλλία υπέκυψε στις απειλές της Τουρκίας και δεν προχώρησε σε αυτό το κείμενο; Τι στόχους εξυπηρετεί η Γαλλία;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι σωστό να μιλούμε για απειλές της μιας πλευράς και για υποχώρηση της άλλης. Η γαλλική Προεδρία, όπως άλλωστε είχε το δικαίωμα, πρότεινε τη χρονική μετάθεση της συζήτησης για το θέμα αυτό. Επαναλαμβάνω ότι δεν έγινε επί της ουσίας συζήτηση για το κείμενο της εταιρικής σχέσης Ε.Ε.-Τουρκίας στη χθεσινή συνεδρίαση. Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να αρνηθούμε η συζήτηση αυτή να γίνει σε ένα επόμενο στάδιο και συγκεκριμένα στις 4 Δεκεμβρίου. Εχουμε διατυπώσει τη θέση μας και παραμένουμε σε αυτήν. Αυτό είναι το σημαντικό, το ουσιαστικό. Πιστεύουμε ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να επαναλάβει αυτό που με ευθύνη αποφάσισε στο Ελσίνκι. Ένα κείμενο, δηλαδή, εταιρικής σχέσης που θα ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της Ευρώπης και της Τουρκίας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ο Πρωθυπουργός μένει, φεύγει; Τι γίνεται, γιατί βλέπουμε κάποια δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αυτό. Τα είπε αυτά τα πράγματα; Και αν τα είπε, γιατί τα είπε; Τι φοβάται;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι σε τι αναφέρεστε. Ο Πρωθυπουργός έχει εκλεγεί από τον ελληνικό λαό και έχει αναλάβει δεσμεύσεις απέναντι στον ελληνικό λαό για να εφαρμόσει συγκεκριμένη πολιτική. Η κυβέρνησή μας, με επικεφαλής τον Κώστα Σημίτη, με ορίζοντα τετραετίας, θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες, καταβάλλοντας την ανάλογη προσπάθεια, προκειμένου να ανταποκριθεί στην εμπιστοσύνη που μας έδειξε, για μια ακόμη φορά, ο ελληνικός λαός. Κατά τα άλλα, επειδή διαπιστώνω να υπάρχει κάποια συζήτηση, όσον αφορά δηλώσεις ή θέσεις του Πρωθυπουργού, μου δίνετε την ευκαιρία να πω, με αφορμή την ερώτησή σας, ότι αυτή η συνεργασία, που γίνεται μια φορά την εβδομάδα, δεν συνιστά πολιτικό όργανο. Ασχολείται μόνο με τεχνικά, οργανωτικά θέματα που αφορούν την υποστήριξη του Πρωθυπουργού στο πρόγραμμά του. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, δεν θα μπορούσε μια τέτοια συζήτηση @όπως έχω πει και άλλες φορές- να γίνει στο πλαίσιο μιας τέτοιας συνεργασίας.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν για την κυβέρνηση η απόφαση αντικατάστασης του κ. Πάγκαλου σημαίνει ότι κλείνει ο κύκλος της ανοχής για οποιεσδήποτε δηλώσεις που ακούγονται από το χώρο της κυβέρνησης και του κόμματος γύρω από την πολιτική της.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά τα θέματα τα έχουμε συζητήσει πολλές φορές. Ο Πρωθυπουργός είναι εκείνος που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να αποφασίζει για το ποια θα είναι η σύνθεση της κυβέρνησης, της οποίας είναι Πρόεδρος. Αυτή την εντολή την έχει από τον ελληνικό λαό. Η απόφαση του Πρωθυπουργού αφορά μια συγκεκριμένη ενέργεια. Αν έχετε εσείς υπόψη σας ενέργειες τις οποίες μπορούμε να υποθέσουμε ή να συζητήσουμε τώρα, προδικάζοντας το μέλλον, θα μου δώσετε τη δυνατότητα να κάνω κι εγώ ανάλογες εκτιμήσεις και να σας απαντήσω ποιες είναι οι ενδεχόμενες αντιδράσεις. Πιστεύω, όμως, ότι αυτό δεν είναι θέμα συζήτησης τώρα. Εχουμε μια συγκεκριμένη ενέργεια, την οποία έκρινε, αξιολόγησε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος και έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση που γνωρίζετε. Αυτό είναι το θέμα και τίποτα άλλο.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Υπουργέ, το αν η συζήτηση από κάποιες πλευρές συνεχίζεται είναι για τον εξής απλό λόγο: Γιατί ο κ. Πάγκαλος, είπε όσα είπε, τα αξιολόγησε ο Πρωθυπουργός όπως μας είπατε και έλαβε τις αποφάσεις του. Όμως, αυτή η στάση φαίνεται να είναι μεροληπτική. Αλλα στελέχη είπαν παρεμφερή πράγματα και δεν υπήρξαν οι ανάλογες αντιδράσεις από την πλευρά του Πρωθυπουργού.

ΡΕΠΠΑΣ: Σε αυτήν ακριβώς την ερώτηση απάντησα χθες.

ΜΙΧΑΗΛ: Μα, δεν κλείνει η συζήτηση@

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν σας εμποδίζει κανείς να κάνετε τα σχόλια που θέλετε στο Μέσο που εργάζεστε και να αναφέρετε όλα αυτά που και σήμερα αναφέρατε. Ασφαλώς, δεν κλείνει αυτή η συζήτηση. Ποιος μπορεί να σας επιβάλει να σταματήσετε να μιλάτε για ένα θέμα που εσείς θεωρείτε ότι ενδιαφέρει την κοινή γνώμη και που εσείς το αναδεικνύετε και καλά κάνετε από τη δική σας πλευρά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες μας είπατε ότι ο κ. Πάγκαλος, ως μέλος της κυβέρνησης, συμμετείχε στις αποφάσεις όλων των οργάνων. Ο κ. Πάγκαλος, όμως, δήλωσε χθες, παραδίδοντας το υπουργείο, ότι ποτέ ο Πρωθυπουργός ή ο υπουργός Εξωτερικών δεν τον ρώτησαν ή δεν πήρε μέρος σε κάποια σύσκεψη για την εξωτερική πολιτική.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος ήταν και είναι μέλος του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ. Συμμετείχε στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και γνωρίζετε, επίσης, ότι είχε επισκεφθεί και τον κ. Παπανδρέου, ως βουλευτής, παλαιότερα και συζήτησαν θέματα εξωτερικής πολιτικής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τον έδιωξε ως βουλευτή, ως υπουργό τον έδιωξε ο κ. Σημίτης. Ως υπουργός μετείχε στα όργανα αυτά που έπαιρναν τις αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική; Ο ίδιος λέει ότι "δεν μετείχα".

ΡΕΠΠΑΣ: Οι συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου γίνονται με τη συμμετοχή των μελών του, όπως και οι συνεδριάσεις του Εκτελεστικού Γραφείου γίνονται με τη συμμετοχή των μελών του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, έγινε μια πρόταση από τον κ. Καραμανλή να γίνει συζήτηση στη Βουλή για το Κυπριακό. Τι απαντά η κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Καραμανλής έχει στείλει σχετική επιστολή στον Πρωθυπουργό. Ο Πρωθυπουργός, όπως πρέπει άλλωστε, θα απαντήσει με δική του επιστολή στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αυτή την ώρα, δεν επιτρέπεται να προκαταλάβουμε τη θέση του Πρωθυπουργού, όπως θα αποτυπώνεται στο περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ ρώτησα αν δέχεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβετε την απάντηση που έδωσα;

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Είπατε, προηγουμένως, αναφερόμενος στις φράσεις του κ. Σημίτη, όπως τουλάχιστον αναφέρονται σε κάποια σημερινά δημοσιεύματα, ότι στο πλαίσιο του "πρωινού καφέ" δεν θα μπορούσε να γίνει μια τέτοια συζήτηση. Διαψεύδετε, δηλαδή, ότι ο κ. Σημίτης είπε αυτές τις φράσεις στους στενούς του συνεργάτες και στα μέλη που πήραν μέρος, χθες σε αυτή τη συνεργασία;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα πριν και ήμουν σαφής ότι δεν έγινε τέτοια συζήτηση.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα το σχόλιό σας για τη χθεσινή δήλωση του κ. Τσοχατζόπουλου, σε ό,τι αφορά την απομάκρυνση του κ. Πάγκαλου.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι δήλωση του κ. Τσοχατζόπουλου. Εχει την ουσία και την αξία της. Δεν θα μετατραπούμε σε κριτές και βαθμολογητές των δηλώσεων των συναδέλφων.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ληφθούν μέτρα εκτός Ε.Ε. για το θέμα των τρελών αγελάδων;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα. Γνωρίζετε, άλλωστε, ότι μεταξύ των άλλων, στο χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας αποφασίστηκε να κληθούν εκείνες οι χώρες που είχαν μονομερώς λάβει κάποια μέτρα, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Αυστρία, να ανακαλέσουν αυτές τις αποφάσεις τους. Θα πρέπει να προχωρήσουμε με γνώμονα την προστασία του πολίτη-καταναλωτή. Να λάβουμε κάποια μέτρα, πέραν των όσων μέχρι τώρα έχουν ληφθεί, προς αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, μπορούμε να απαγορεύσουμε τελείως -και αυτό δεν αποφασίστηκε χθες- την εισαγωγή αγελάδων για αναπαραγωγή. Να απαγορεύσουμε τη χρήση εντέρων εισαγωγής από τη Γαλλία στη χώρα μας, κάτι που έχει, ήδη αποφασίσει η Γαλλία για λόγους δικής της προστασίας. Και αυτό δεν αποφασίστηκε χθες. Μπορούμε να το αποφασίσουμε για τη χώρα μας. Υπάρχει, λοιπόν, μια γκάμα μέτρων, τα οποία μπορεί να ληφθούν, χωρίς να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους κανόνες που διέπουν τη συνεργασία των χωρών της Ε.Ε., στο πλαίσιο λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς. Δεν πρέπει, όμως, να αγνοούμε ότι υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να προστατεύουμε τους καταναλωτές.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή τις τελευταίες ημέρες είναι αρνητικές οι συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου, υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης να παρέμβει;

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία δυνατότητα παρέμβασης δεν έχει η κυβέρνηση. Δεν πρέπει να έχει και δεν πρέπει να επιδιώκει να έχει, γιατί κάτι τέτοιο θα κατέλυε την αυτονομία της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου. Το Χρηματιστήριο είναι ένας θεσμός που έχει τους δικούς του κανόνες, βάσει των οποίων λειτουργεί. Πρέπει να σεβαστούμε αυτή την αυτονομία του. Μη με καλείτε, λοιπόν, να κάνω δηλώσεις, οι οποίες -έστω και μετά από ερμηνεία τους- μπορεί να θεωρηθεί ότι επηρεάζουν τη λειτουργία του.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση έχει δείξει ενδιαφέρον για τη γρήγορη ολοκλήρωση της διαδικασίας για το ναυάγιο του «ΣΑΜΙΝΑ». Εχει περάσει πολύς καιρός, αλλά ακόμα δεν έχουν βγει, το ανακριτικό γραφείο ή κάποιοι εκπρόσωποι της εταιρείας. Είστε ικανοποιημένοι από την πορεία των ανακρίσεων;

ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, η υπόθεση αυτή είναι μεταξύ εκείνων, για τις οποίες πρέπει, το συντομότερο δυνατό, οι έρευνες να οδηγηθούν σε ολοκλήρωση, χωρίς αυτό βεβαίως να αποβεί σε βάρος της ουσιαστικής προσπάθειας να αναζητήσουμε και να βρούμε την αλήθεια. Αυτό το θλιβερό ατύχημα, γνωρίζετε, ότι έχει ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, πράγμα το οποίο δυσκολεύει την ολοκλήρωση της πραγματογνωμοσύνης. Η ανάκριση διεξάγεται από Εφέτη ανακριτή και δεν μπορεί να παρέμβει οποιοσδήποτε άλλος σε αυτό το έργο. Σας μεταφέρω, όμως, την πληροφορία, ότι για την υπόθεση αυτή, πρέπει να γίνει πραγματογνωμοσύνη, με επισταμένο τρόπο. Και εδώ συναντώνται διάφορα εμπόδια, δυσκολίες. Αυτό είναι κάτι που οδηγεί σε μια σχετική καθυστέρηση. Εάν δεν υπήρχε ανάγκη πραγματογνωμοσύνης τα πράγματα θα είχαν εξελιχθεί πιο γρήγορα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά παρουσιάζεται μια άνιση μεταχείριση απέναντι στους συντελεστές@

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι δεν πρέπει η επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης να αποβαίνει σε βάρος της ουσιαστικής προσπάθειας για την αναζήτηση της αλήθειας. Χωρίς την ολοκλήρωση της πραγματογνωμοσύνης δεν είναι δυνατό να ολοκληρωθεί η ανάκριση. Ετσι κρίνουν αυτοί που ασχολούνται με το θέμα. Αυτό πρέπει να το σεβαστούμε.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θα το σεβαστώ και θα το κρατήσω γιατί ο χρόνος έχει διάρκεια !!!

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι αυτό δεν εξαρτάται από την κυβέρνηση. Σας απαντώ εκ μέρους της κυβέρνησης, αλλά αυτό δεν εξαρτάται από την κυβέρνηση.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο Πρωθυπουργός είναι ευχαριστημένος από την πολιτική που ασκεί ο υπουργός Εξωτερικών και το υπουργείο Εξωτερικών; Γιατί αυτή η δραστηριότητα δημοσίων σχέσεων δεν έχει βγάλει πουθενά. Οι Τούρκοι πήραν τα Στροβίλια, στην Κύπρο και έγιναν ορισμένοι βηματισμοί, όπως π.χ. διάφοροι μόδιστροι να παρουσιάζουν «ντεφιλέ» στην Κωνσταντινούπολη ή η λέιντι Αντζελα, να παρουσιάζεται σε τηλεοπτικά κανάλια της Τουρκίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι, από τη μια, η επικοινωνία Ελλάδας-Τουρκίας έχει διευρυνθεί σε πολλούς τομείς: Σε επίπεδο επιχειρηματικό, καλλιτεχνικό, πολιτιστικό ή και σε επίπεδο επικοινωνίας προσώπων. Αυτό είναι κάτι το οποίο ασφαλώς δεν αποφασίζεται από την κυβέρνηση. Δείχνει, όμως, τον τρόπο με τον οποίο πολίτες ή φορείς και από τις δύο χώρες αντιλαμβάνονται το μέλλον των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας. Αυτό δεν πρέπει να το αγνοούμε. Γιατί δημιουργεί ένα κλίμα, το οποίο, κάτω από ορισμένους όρους και προϋποθέσεις, αξιοποιούμενο μπορεί να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα. Στη δημιουργία, δηλαδή, ενός άλλου κλίματος σχέσεων συνολικά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οσον αφορά την εξωτερική πολιτική της χώρας μας, ασφαλώς, είχαμε σημαντικές επιτυχίες. Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής στο Ελσίνκι, περίπου ένα χρόνο πριν, οριοθετεί τη σχέση Ε.Ε. με την Τουρκία και πιστεύω ότι είναι μια κορυφαία απόφαση για την Ε.Ε., αλλά και για τη χώρα μας, γιατί περιέχει θέσεις που αφορούν ευθέως τα εθνικά συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας. Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου είναι υπουργός Εξωτερικών, συνεχίζει να είναι και κατά κοινή αναγνώριση ασκεί τα καθήκοντά του με απόλυτη επιτυχία. Αυτό και μόνο δίνει απάντηση στο ερώτημά σας. Η απάντηση είναι μια: Οτι ο Πρωθυπουργός ασφαλώς είναι ικανοποιημένος. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εφησυχάζουμε και ότι θεωρούμε πως έχουμε πετύχει τους στόχους μας και δεν έχουμε πλέον λόγο να καταβάλλουμε προσπάθεια. Αντιθέτως, η προσπάθειά μας γίνεται πιο εντατική. Οι συνθήκες είναι δύσκολες σε αυτήν την περιοχή. Συγκρούονται μεγάλα συμφέροντα. Οι ισορροπίες είναι εύθραυστες. Η Ελλάδα, ως χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με αυτούς τους γείτονες, σε αυτή την περιοχή, θα πρέπει να καταβάλλει πολλαπλάσια προσπάθεια στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της, σε σχέση με την προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει μια άλλη χώρα που βρίσκεται σε μια άλλη περιοχή της Ευρώπης. Σε αυτή τη δύσκολη περιοχή, η Ελλάδα, ασκεί το ρόλο της με τρόπο εποικοδομητικό, διασφαλίζοντας τα συμφέροντά της.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, επί του σημείου που είπατε ότι ο κ. Πάγκαλος είχε επισκεφθεί τον υπουργό Εξωτερικών. Ο κ. Πάγκαλος όπως αναφέρει στη συνέντευξή του είχε συστήσει στον κ. Παπανδρέου να ζητήσει από την Τουρκία κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα τρία θέματα, δηλαδή, να επαναλειτουργήσει η Σχολή της Χάλκης, την ακτοπλοϊκή σύνδεση Λήμνου-Ιμβρου και να δοθεί οικοδομική άδεια για ανέγερση κτιρίου της πρεσβείας στο οικόπεδο@

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά τα θέματα είναι γνωστά και αποτελούν αντικείμενο ενδιαφέροντος στους χειρισμούς που κάνει το υπουργείο Εξωτερικών, πολύ πριν τα θέσει ο οποιοσδήποτε. Υπήρχαν ως θέματα, τα οποία αντιμετώπισε ο κ. Πάγκαλος, ως υπουργός Εξωτερικών.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Ο κ. Πάγκαλος λέει, επίσης, ότι ο κ. Παπανδρέου τα έθεσε και απορρίφθηκαν από την Τουρκία. Ισχύει αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Παραβιάζετε ανοικτές πόρτες. Αυτά τα θέματα δεν τέθηκαν τότε για πρώτη φορά. Τέτοια θέματα απασχόλησαν το υπουργείο Εξωτερικών από την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών ο κ. Πάγκαλος και απασχολούν το υπουργείο Εξωτερικών. Είναι γεγονός ότι η αντίδραση της Τουρκίας σε αυτά τα θέματα δεν είναι ευνοϊκή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η θέση της Τουρκίας δεν αξιολογείται, δεν κρίνεται, δεν καυτηριάζεται. Δεν μπορεί, όμως, αυτή η θέση της Τουρκίας να οδηγήσει σε «πάγωμα» των σχέσεων και της προσπάθειας που καταβάλλεται για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

ΚΑΠΠΟΣ: Συνέχεια στο ίδιο θέμα. Εφόσον ο κ. Πάγκαλος δεν είναι μέλος της κυβέρνησης πια, έχει αποπεμφθεί, η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να ακούει ή να δέχεται την κριτική από άτομα με την εμπειρία του κ. Πάγκαλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Η μέχρι τώρα δική σας εμπειρία σας σε ποιο συμπέρασμα οδηγεί;

ΚΑΠΠΟΣ: Ρωτώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, η κυβέρνηση έχει ανθεκτικότητα και όχι μόνο για να ακούει κριτική. Εχω πει, κατ` επανάληψη, ότι όχι μόνο θέλουμε να συζητήσουμε, αλλά ακόμη και να συγκριθούμε και να συγκρουστούμε με τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο πεδίο της πραγματικής πολιτικής. Και όταν συζητούμε τα πολιτικά ζητήματα της χώρας ή τα προβλήματα που απασχολούν τους συμπολίτες και μέσα στο Κίνημά μας -και γνωρίζετε πρόσφατα οργανώσαμε δύο διασκέψεις με περιεχόμενο τα θέματα Εργασίας και Υγείας, αντιστοίχως- όλες αυτές οι απόψεις διατυπώνονται ελεύθερα, αναλυτικά, σε διάφορους τόνους, με στόχο τη σύνθεσή τους που πάντοτε επιτυγχάνεται. Αυτή είναι η αξία και η δύναμη της λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα στη νέα άσκηση που κάνει η Τουρκία στην Κύπρο, με την ονομασία "Ταύρος", κατά την οποία, σειρά πολλών τουρκικών πολεμικών αεροπλάνων, θα προσγειωθούν στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου; Στην ουσία όλα αυτά γίνονται παρουσία υψηλότατων στρατιωτικών αξιωματούχων της Τουρκίας, που παραβιάζουν τον εναέριο κυπριακό χώρο, παρανομώντας;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυπριακή Δημοκρατία και οι δυνάμεις της είναι σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, αλλά και τις διπλωματικές υπηρεσίες. Είμαστε σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση. Ασφαλώς, η άσκηση αυτή, η οποία βεβαίως δεν γίνεται για πρώτη φορά, μπορεί να πει κανείς ότι επιβαρύνει την ατμόσφαιρα και μάλιστα σε μια περίοδο, που πρόκειται να ξεκινήσει ένας νέος γύρος συνομιλιών για το κυπριακό ζήτημα και συζητείται η εταιρική σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας.

Η προκλητική στάση της Τουρκίας είναι ένα αρνητικό σημείο για τις διαθέσεις της απέναντι και στα δύο αυτά θέματα, τα οποία είναι σε εξέλιξη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα το σχόλιό σας για τους πανηγυρισμούς των Τούρκων για την αποπομπή του κ. Πάγκαλου.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω πει και άλλη φορά -και επαναλαμβάνω- ότι δεν είναι δυνατό να επιβάλλει κανείς περιορισμούς -έτσι το αντιλαμβάνομαι και με το θεσμικό ρόλο μου- σε δημοσιεύματα. Οι εφημερίδες είναι ελεύθερες να γράφουν ό,τι θέλουν. Από εκεί και πέρα, θέλετε τη θέση μας; Ο κ. Πάγκαλος είναι ένας σημαντικός παράγοντας της πολιτικής ζωής της χώρας μας. Εχει προσφέρει πολλά στην πατρίδα μας και θα συνεχίσει να προσφέρει πολλά στην Ελλάδα, διότι έχει αυτές τις δυνατότητες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και κάτι ακόμα: Είπατε προηγουμένως, για το θέμα του "Σάμινα" ότι θα πρέπει να προχωρήσουν το συντομότερο οι έρευνες και δεν μπορεί κανένας να παρέμβει. Δεν έχουν γίνει παρεμβάσεις και από τον κ. Παπουτσή και από εσάς στους δικαστές; Πώς θα προχωρήσει η έρευνα, όταν γίνονται παρεμβάσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση στο έργο οποιουδήποτε δικαστή@

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σχολιάζουμε εδώ@

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε τεράστιο λάθος. Και απαντήσαμε, κατ` επανάληψη, σε σχετικές ερωτήσεις. Ουδέποτε αυτοβούλως αναφερθήκαμε στο θέμα αυτό. Αναφερθήκαμε, απαντώντας σε ερωτήσεις ή δηλώσεις που έκαναν παράγοντες της αντιπολίτευσης, είτε στη Βουλή, είτε στο πλαίσιο άλλων διαδικασιών, όπως είναι η καθημερινή συζήτηση εδώ. Ουδείς παρενέβη στο έργο οποιουδήποτε δικαστικού λειτουργού. Ο εισαγγελέας ολοκλήρωσε το έργο που θεώρησε ότι έπρεπε να κάνει και το έργο αυτό το έθεσε υπόψη των κατά το Σύνταγμα και το νόμο αρμοδίων οργάνων. Αρα, λοιπόν, δεν υπάρχει οποιαδήποτε παρέμβαση. Και λυπούμαι, γιατί γίνεται προσπάθεια από την πλευρά της αντιπολίτευσης@

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς δεν είπατε ότι ποινικοποιείται η πολιτική ζωή;

ΡΕΠΠΑΣ: @να συντηρηθεί αυτή η συζήτηση, χωρίς να υπάρχει αντίκρισμα αλήθειας. Η θέση που εκφράσαμε είναι μια πολιτική θέση, η οποία έχει γενική ισχύ. Από εκεί και πέρα, είναι αυτονόητη αλήθεια. Καθένας έχει τις αρμοδιότητές του, κινείται εντός συγκεκριμένου πεδίου αρμοδιοτήτων. Ουδείς μπορεί να παρεμβαίνει στις αρμοδιότητες ενός άλλου τομέα.

Γνωρίζετε ότι η δικαστική εξουσία είναι αυτόνομη, είναι ανεξάρτητη. Οι δικαστές έχουν από το Σύνταγμα κατοχυρωμένη την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία τους. Δεν τίθεται, λοιπόν, οποιοδήποτε τέτοιο θέμα. Ολα τα άλλα, ως κριτικές ή καταγγελίες, θα μου επιτρέψετε να πω ότι επανέρχονται ως εκ περισσού, αλλά σίγουρα εκ του πονηρού. Καλό είναι αυτά να αποφεύγονται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και γιατί βγήκαν οι δικαστές και διαμαρτυρήθηκαν τότε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ξέρω αν έχουν γίνει ονομαστικές αναφορές. Παρακαλώ να απευθυνθείτε στους συνδικαλιστικούς φορείς των δικαστών που μίλησαν. Γιατί δεν μίλησαν όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς. Και αυτό δεν πρέπει να το παραβλέπετε. Υπάρχουν φορείς -και μάλιστα, αυτοί εκφράζουν την πλειοψηφία των δικαστικών λειτουργών- που δεν προέβησαν σε δηλώσεις. Ρωτείστε αυτούς που μίλησαν να σας πουν σε ποιους αναφέρονται, γιατί εγώ δεν είδα ονόματα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 21 November 2000 - 15:05:10 UTC