Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-01-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 17 Ιανουαρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Σήμερα στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» δημοσιεύεται ότι απομακρύνονται τα πυρηνικά από τη βάση του Αράξου. Είναι έτσι, το επιβεβαιώνετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα αυτό έχουμε συζητήσει στο παρελθόν, δεν πρόκειται να κάνουμε κανένα περαιτέρω σχόλιο. Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας στο ΝΑΤΟ γίνονται, κατά καιρούς, διάφορες επιλογές. Δεν έχει προκύψει τίποτα νεότερο, όσον αφορά τη θέση μας. Παραμένουμε σε αυτά που έχουμε πει στο παρελθόν.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Αφορά τη συγκεκριμένη περιοχή ή και άλλες;

ΡΕΠΠΑΣ: Αφορά το σύνολο της πολιτικής μας για το θέμα αυτό.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Κύριε Υπουργέ, μήπως αυξήθηκε η τιμή των τσιγάρων και γι αυτό πάγωσαν οι μεταθέσεις από και προς το Κοσσυφοπέδιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας παραπέμπω στην απάντηση που έδωσε χθες ο Πρωθυπουργός, μετά από σχετική ερώτηση. Η παρουσία της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στην περιοχή κρίνεται απαραίτητη. Ο ρόλος της είναι ειρηνευτικός και σταθεροποιητικός. Θα λάβουμε όλα τα μέτρα, προκειμένου να εξασφαλίσουμε αυτή την παρουσία. Και, βεβαίως, τα μεμονωμένα αιτήματα των στρατιωτών θα ληφθούν και αυτά υπόψη.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Οι πληροφορίες λένε ότι υπερβαίνουν τις 430 οι αιτήσεις@

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα αυτό το χειρίζεται υπεύθυνα η στρατιωτική ηγεσία της χώρας, με το γνώμονα τον οποίο με λεπτομέρεια ανέφερα πριν. Την ανάγκη, δηλαδή, της στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή και βεβαίως την ιδιαίτερη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στο θέμα της διασφάλισης της υγείας των στρατιωτών.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Χθες, οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες στη Σάμο αρνήθηκαν να μεταφέρουν δύο επείγοντα περιστατικά, κάτι που έγινε με την παρέμβαση του βουλευτή κ. Βαρδίκου σε σχετική εκπομπή του «Alter» που βρισκόταν σε εξέλιξη. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα σχολιάσω τις ενέργειες διαφόρων παραγόντων, πολύ περισσότερο, δεν θα αναφερθώ στις θέσεις που διατυπώνουν επιστήμονες. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουμε έναν πολύ σημαντικό εξοπλισμό, λόγω της ιδιαιτερότητας της χώρας μας που έχει ένα αρκετά εκτεταμένο νησιωτικό σύμπλεγμα. Με τον εξοπλισμό αυτό, κυρίως τα αεροπορικά μέσα μεταφοράς, έχουμε εξασφαλίσει δυνατότητες που δεν είχαμε στο παρελθόν. Αλλά, βεβαίως, οι κατά περίπτωση αρμόδιοι είναι αυτοί που λαμβάνουν τις τελικές αποφάσεις.

Όμως, με αφορμή την ερώτησή σας θα μου επιτρέψετε να κάνω ένα σχόλιο: Στο προηγούμενο τραγικό συμβάν με το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ κατακρίθηκαν εκείνοι που αποφάσισαν την αερομεταφορά του ασθενούς από την Πάτμο στην Αθήνα, επειδή γίνεται υπερβολική χρήση του συγκεκριμένου μεταφορικού μέσου. Αν δεν είχε ληφθεί αυτή η απόφαση από τους τραγικούς πρωταγωνιστές, τον πιλότο εν προκειμένω, θα διατυπωνόταν μια άλλη κατηγορία, «γιατί δεν αποφασίστηκε η μεταφορά του ασθενούς». Είτε στη μια περίπτωση, είτε στην άλλη από κάποιον που είναι κακόπιστος η κριτική είναι αναμενόμενη. Πιστεύω, όμως, ότι αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια λογική συζήτηση και μάλιστα για τόσο σημαντικά θέματα, όπως είναι η υγεία των συμπολιτών μας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Σήμερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης στη Βουλή άσκησε μια κριτική στη θέση που υποστηρίξατε χθες περί βασικού μετόχου. Λέει, να υπάρχει το ασυμβίβαστο μόνο για το βασικό μέτοχο. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η θέση που διατύπωσα, απαντώντας σε ερώτηση συναδέλφου σας χθες, είναι μια θέση σαφής και λογική. Αν αυτά τα οποία είπε ο εισηγητής της Ν.Δ. τα εννοεί, σημαίνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πως πρέπει να τίθεται ασυμβίβαστο και στην περίπτωση εκείνη που ένας πολίτης έχει έστω και μια μετοχή σε ΜΜΕ και ταυτοχρόνως διαθέτει επίσης έστω και μία μετοχή σε μια εταιρία που αναλαμβάνει δημόσια έργα ή προμήθειες για λογαριασμό του Δημοσίου ή παρέχει σε αυτό διαφόρων ειδών υπηρεσίες.

Εμείς θεωρούμε ότι αυτή είναι μια απολύτως παράλογη προσέγγιση. Αρα, θα πρέπει να προσδιοριστεί ένα ποσοστό, το οποίο -επαναλαμβάνω την απάντηση που έδωσα, χθες- μπορεί να το αναζητήσουμε με συναινετικό τρόπο, προκειμένου οι μέτοχοι εκείνοι των ΜΜΕ που επηρεάζουν τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, ασφαλώς να αποκλείονται και γι` αυτούς να ισχύει το ασυμβίβαστο. Να μην αφορά, όμως, η θέσπιση ενός τέτοιου ασυμβίβαστου εσάς ή τον οποιονδήποτε από τους συμπολίτες μας διαθέτει ένα ελάχιστο αριθμό μετοχών, έστω και μία, ώστε στο πρόσωπό του να συμπίπτει η ιδιότητα του μετόχου του ΜΜΕ και του μετόχου μιας τεχνικής εταιρίας που αναλαμβάνει έργα για λογαριασμό του Δημοσίου, με αποτέλεσμα να οδηγείται το όλο σύστημα σε εμπλοκή. Δεν αντιλαμβάνονται πως έτσι ένας ανταγωνιστής μπορεί να καθοδηγήσει κάποιον σκοπίμως να αγοράσει μια μετοχή μιας εργοληπτικής εταιρίας και ταυτόχρονα μια μετοχή σε μια εταιρία ΜΜΕ, που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, προκειμένου να αποκλείσει έτσι αυτή την εργοληπτική εταιρία από σειρά διαγωνισμών που κάνει το Δημόσιο; Αυτή τη ρύθμιση θέλουν να κάνουμε; Τέτοια θέματα, είπα ότι τα έχουν αντιμετωπίσει και τα έχουν λύσει αλλού. Εμείς έχουμε κάποιες ενοχές και δίνουμε την εντύπωση ότι σαν χώρα δεν μπορούμε να διενεργήσουμε διαφανείς και αντικειμενικούς διαγωνισμούς, παρά το ότι είμαστε μέλος της Ε.Ε. Οι διαγωνισμοί είναι ανοικτοί, διεθνείς, είναι ευρωπαϊκοί διαγωνισμοί. Ζητώ να γίνει μια λογική συζήτηση και η προσέγγιση να είναι ωφέλιμη πρακτικά, τόσο για να διασφαλίσουμε και να θωρακίσουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς, όσο και για να επιτρέψουμε να λειτουργεί το σύστημα, να λειτουργούν οι επιχειρήσεις, με κανόνες διαφάνειας και αντικειμενικότητας, χωρίς να παρεμποδίζεται η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους. Δεν νομίζω ότι αυτό επιθυμεί κάποιος σε αυτή τη χώρα.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Σήμερα, ο Μανόλης Γλέζος δέχθηκε μια απειλή. Βρήκε έξω από το σπίτι του μια πινακίδα που τον προειδοποιούσε να προσέχει. Θα ήθελα το σχόλιό σας γι` αυτό και αν προτίθεται η κυβέρνηση να του δώσει αστυνομική προστασία.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω αυτό το περιστατικό, έτσι όπως το αναφέρετε. Πρέπει να πω, όμως, ότι ο Μανόλης Γλέζος είναι ένας πολίτης, ο οποίος έχει δοκιμαστεί και η αντοχή του είναι γνωστή. Αρα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν μπορεί να εκληφθεί ως απειλή κάτι τέτοιο, παρά το ότι είναι απειλή για το Μανόλη Γλέζο. Αυτή η θρασύτατη προειδοποίηση κάποιων αγνώστων, μέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν μπορεί να αποτελέσει απειλή γι` αυτόν. Δεν φοβάται τέτοιου είδους προειδοποιήσεις ο Μανόλης Γλέζος. Αλλά, βεβαίως, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα κάνουν ό,τι πρέπει για να έχουμε όλοι υπόψη μας πώς ακριβώς έχει το θέμα.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Η Ν.Δ. ζητά την παραίτηση του κ. Παπαντωνίου και του χρεώνει όλη αυτή την κακή πορεία του Χρηματιστηρίου. Εχετε κάποιο σχόλιο επ` αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν στο Σύνταγμα ή τους νόμους του κράτους προβλεφθεί η αξιωματική αντιπολίτευση να ορίζει τους υπουργούς στην κυβέρνηση, τότε μπορεί να διατυπώνει ένα τέτοιο αίτημα. Κατά καιρούς, η Ν.Δ. ζητά τις παραιτήσεις διαφόρων υπουργών. Αλλά, γνωρίζετε ότι τους υπουργούς τους ορίζει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Πολύ περισσότερο, όταν ένας υπουργός είναι επιτυχημένος στη θέση του, πρέπει να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ευχαριστημένη, δηλαδή, η κυβέρνηση από την πορεία του Χρηματιστηρίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Αλλο ήταν το θέμα στο οποίο απάντησα, πριν. Εσείς, με το "δηλαδή" που θέτετε στην ερώτησή σας, είναι σαν να συμπερασματολογείτε με βάση τη δική μου απάντηση. Σας έχω πει επανειλημμένα ότι όσον αφορά τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, δεν πρόκειται να προβούμε σε κανένα άλλο σχόλιο, γιατί όσο περισσότερο οι πολιτικοί μιλούν για το Χρηματιστήριο, τόσο μεγαλύτερη ζημιά κάνουν σε αυτό. Και καλώ τους συναδέλφους της Ν.Δ., γενικά τους πολιτικούς, να αποφεύγουν να εμπλέκονται σε τέτοιου είδους συζητήσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ενας από αυτούς που ευθύνεται για την πορεία του Χρηματιστηρίου και ο οποίος ήταν λαλίστατος ήταν και ο κ. Παπαντωνίου. Γι` αυτό ζητάνε την παραίτησή του.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι η άποψή σας στην οποία παραμένετε, δείχνοντας μια συνέπεια ως προς αυτό. Αλλά, βεβαίως, και εμείς δείχνουμε μια συνέπεια στη δική μας θέση, η οποία είναι διαφορετική από τη δική σας.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 17 January 2001 - 14:05:08 UTC