Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-01-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Θέλω να δηλώσω και πάλι ότι ο Πρωθυπουργός που από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε και έδωσε κατευθύνσεις, η κυβέρνηση, όλοι μας, είμαστε στο πλευρό του αγαπητού συνάδελφου Βασίλη Μιχαλολιάκου που υπήρξε στόχος αυτής της άνανδρης επίθεσης. Ταυτόχρονα, επαναλαμβάνουμε τη σταθερή βούλησή μας να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους μηχανισμούς που επιχειρούν να υπονομεύσουν τη Δημοκρατία και βλάπτουν τη χώρα.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, κατά τις προσεχείς ημέρες, έχει ως εξής:


-Μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός το πρωί με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου, αυτή την ώρα προεδρεύει σε διυπουργική σύσκεψη με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.


-Αύριο, Τρίτη, στις 10 το πρωί, θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο. Αργότερα, στις 12.30, θα συναντηθεί με το Γραμματέα του Κινήματος Κώστα Σκανδαλίδη. Το απόγευμα στις 7, θα μιλήσει στη συνεδρίαση της Βουλής για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, για την πορεία της Ευρώπης μετά τη Νίκαια.


-Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, με θέμα την επίσκεψή του στην Κρήτη, στο τέλος της εβδομάδας. Στις 11.30, θα δεχθεί εκπροσώπους του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας και στις 7 το απόγευμα, θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο.


-Την Πέμπτη, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, στο Μέγαρο Μαξίμου, για το εξοπλιστικό πρόγραμμα και θέματα που αφορούν το Περιβάλλον και τα Διυλιστήρια. Για το εξοπλιστικό πρόγραμμα θα έχει, όπως προανέφερα, αύριο συνάντηση με τον κ. Τσοχατζόπουλο.


-Την Παρασκευή είναι η «Ωρα του Πρωθυπουργού», όπου ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει σε ερωτήσεις, εάν βεβαίως κατατεθούν μέχρι την Τετάρτη. Στη 1 το μεσημέρι θα αναχωρήσει για την Κρήτη, όπου θα περιοδεύσει στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι η σημερινή ημέρα συμπίπτει με τη Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου του 1996, όταν είχαμε την πρώτη μας επικοινωνία σε αυτή την αίθουσα. Θα το θυμούνται οι παλαιότεροι εξ υμών. Ηταν το βάπτισμα του πυρός, μπορεί να πει κανείς. Οφείλω, πέντε χρόνια μετά, να ευχαριστήσω όλους όσοι συμβάλλουν, προκειμένου να δημιουργούμε σε καθημερινή πλέον βάση αυτό το γόνιμο πεδίο συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων για την ενημέρωση των πολιτών, στο πλαίσιο μιας λειτουργίας που έχει πάρει και θεσμικό χαρακτήρα και πρέπει να τη διαφυλάξουμε.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Η κυβέρνηση, μετά την τρομοκρατική επίθεση, εναντίον του στρατιωτικού ακολούθου της βρετανικής πρεσβείας, βρίσκεται σε στενή συνεργασία με βρετανικές υπηρεσίες για να μπορέσει να συγκεντρώσει όσα περισσότερα στοιχεία για να συντονίσει καλύτερα τη δράση της. Με δεδομένο ότι τώρα έχουμε ένα νέο κτύπημα, τυφλό, εκτιμάτε ότι αυτές οι προσπάθειες δεν είναι ακόμη αποτελεσματικές ή τουλάχιστον δεν έχουν προχωρήσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Καθένας, μπορεί να βγάλει το συμπέρασμα ότι δεν είμαστε αρκετά αποτελεσματικοί σε αυτόν τον τομέα. Πάντως, η Ελλάδα, κατατασσόμενη σε ένα διεθνή πίνακα, είναι μια χώρα ασφαλής. Από την άλλη όμως η τρομοκρατία είναι μια μάστιγα, την οποία έχουμε υποχρέωση να εξαλείψουμε. Πιστεύω ότι δεν είναι θέμα εντυπώσεων, δεν είναι θέμα εικόνας για τη χώρα μας. Είναι θέμα ουσιαστικό, θέμα υγιούς λειτουργίας των θεσμών, της ελληνικής κοινωνίας, το να πάψει να υπάρχει αυτή η μάστιγα. Ασφαλώς, υπάρχει συνεχής συνεργασία των ελληνικών αρμόδιων υπηρεσιών με αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων χωρών, ιδιαιτέρως με τις βρετανικές υπηρεσίες που στον τομέα αυτό έχουν κατακτήσει ένα υψηλό επίπεδο. Τα αποτελέσματα όμως είναι αυτά που γνωρίζετε και ασφαλώς δεν μας ικανοποιούν.

ΜΙΧΑΗΛ: Το γεγονός ότι είχαμε αυτό το τυφλό χτύπημα, σας προβληματίζει καθόλου για την αντανάκλαση που θα έχει στη διεθνή κοινή γνώμη;

ΡΕΠΠΑΣ: Το σχόλιο που έκανα, απαντώντας στην προηγούμενη ερώτηση, μπορεί να αποτελέσει απάντηση στο ερώτημά σας. Δεν είναι θέμα εικόνας @επαναλαμβάνω- για τη χώρα μας. Είναι θέμα ουσιαστικής λειτουργίας των θεσμών, υγιούς λειτουργίας της Δημοκρατίας το να εξαλείψουμε τη μάστιγα της τρομοκρατίας. Πρέπει να αγωνιστούμε σε αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει να επιτύχουμε πιο σημαντικά αποτελέσματα. Αυτό εξαρτάται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες κάνουν ό,τι είναι δυνατό, συνεργάζονται με ξένες υπηρεσίες, αλλά τα αποτελέσματα μέχρι αυτή τη στιγμή δεν είναι αυτά τα οποία θα επιθυμούσαμε.

ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΝΗ: Πότε θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και επί θεμάτων τρομοκρατίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι στο πλαίσιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, ομάδα επιστημόνων ασχολείται με αυτό το αντικείμενο. Υπάρχει ένας διάλογος σε επιστημονικό επίπεδο που είναι σε εξέλιξη. Πιστεύουμε ότι εντός του Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθεί αυτή η συζήτηση, προκειμένου να οδηγηθούν σε συγκεκριμένες προτάσεις τα στελέχη που έχουν αναλάβει αυτό το πολύ δύσκολο έργο. Και βεβαίως -το διευκρινίζω αυτό, με αφορμή την ερώτησή σας- μιλούμε για ένα νομικό πλαίσιο, το οποίο θα αφορά την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος συνολικά και δεν μιλούμε για τη θέσπιση ενός ειδικού νόμου για την τρομοκρατία. Αυτά πρέπει να τα αποσαφηνίσουμε για να μη δημιουργηθούν παρανοήσεις.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Προβληματίζει το κυβερνών κόμμα το γεγονός ότι σε μια δημοσκόπηση καταγράφεται μια διεισδυτικότητα του υπό ίδρυση κόμματος Αβραμόπουλου και στο χώρο του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, η κυβέρνηση αναδεικνύεται από την κάλπη των εκλογών και όχι από τις δημοσκοπήσεις. Αυτό σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ ιδιαιτέρως δεν έχει κανένα λόγο να εκφράζει δυσαρέσκεια για τις επιλογές που κάνει ο ελληνικός λαός, εδώ και αρκετά χρόνια.

Γνωρίζετε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην εκλογική αναμέτρηση, όπου ο πολίτης με την ψήφο του αναλαμβάνει συγκεκριμένη δέσμευση έναντι της χώρας, αλλά και έναντι των δικών του επιλογών για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, τετραετίας, και τη δημοσκόπηση, όπου ο πολίτης μπορεί να εκφράζει την άποψή του, χωρίς να αναλαμβάνει αντίστοιχες δεσμεύσεις, αφού την επόμενη στιγμή μπορεί, δικαίωμά του είναι, να αλλάξει άποψη για κάθε θέμα, επί του οποίου θα του τεθεί ερώτηση.

Επίσης, γνωρίζετε τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση είναι παρούσα με το έργο της, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης κρίνονται με βάση τις εξαγγελίες τους, τις προτάσεις που κάνουν. Και πάντοτε, ο λόγος της αντιπολίτευσης μπορεί να είναι λόγος συμπαθής σε ευρύτερα τμήματα του εκλογικού σώματος, ενώ οι πράξεις της κυβέρνησης, οι αποφάσεις της είναι πολύ συγκεκριμένες, κινούνται σε ένα πραγματικό πεδίο. Εμείς αυτό το οποίο οφείλουμε να κάνουμε, είναι να ανταποκριθούμε στην εντολή του ελληνικού λαού. Θα συνεχίσουμε, με θετικό προσανατολισμό, το έργο που μας ανέθεσαν οι Ελληνες πολίτες. Και πιστεύουμε, πως όταν έρθει η ώρα της κάλπης και πάλι θα είμαστε νικητές.

ΜΠΕΚΑΣ: Επιμένετε ότι η πρωτοβουλία του κ. Αβραμόπουλου για ένα νέο κόμμα είναι πρόβλημα μόνο για τη Ν.Δ.;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο ελληνικός λαός είναι αυτός ο οποίος παίρνει τις αποφάσεις. Πρόβλημα του ελληνικού λαού θα είναι το να υπάρχουν προβλήματα στην ελληνική κοινωνία και να μη λύνονται. Το πρόβλημα του ελληνικού λαού είναι να επιλέξει αυτούς που θεωρεί κατάλληλους για να αντιμετωπίσουν και να λύσουν αυτά τα προβλήματα. Πρόβλημα δικό μας είναι να ανταποκριθούμε στην εντολή που μας δίνει, κατ` επανάληψη, ο ελληνικός λαός. Πρόβλημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι να πείσουν τον ελληνικό λαό, ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και τελικώς την ψήφο του. Καθένας έχει ένα διαφορετικής τάξης πρόβλημα να αντιμετωπίσει. Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι να δούμε την κυβέρνηση ως κυβέρνηση, την αντιπολίτευση ως αντιπολίτευση. Τελικώς, ο ελληνικός λαός έχει τον κυρίαρχο λόγο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από το υπουργείο Εξωτερικών διατέθηκαν και τα κονδύλια, τα οποία ο κ. Παπανδρέου έδωσε σε διάφορους οργανισμούς ή άλλους φορείς. Μεταξύ αυτών, ήταν και στην οικογένειά του. Πώς το χαρακτηρίζετε αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο κονδύλι και λυπούμαι που αναφέρεστε με αυτό τον τρόπο, ενώ θέτετε ένα θέμα πολύ σημαντικό, γιατί στο πλαίσιο της διεθνούς αναπτυξιακής βοήθειας, υπάρχει ειδικό πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται, μετά από συνεννόηση με το ΥΠΕΘΟ, αλλά και σε συνεργασία με ξένους φορείς, όπως είναι ο ΟΟΣΑ ή η Ε.Ε.. Δίνονται χρήματα για συγκεκριμένες δράσεις, τις οποίες αναπτύσσουν μη κυβερνητικές οργανώσεις. Αρα, λοιπόν, δεν ξέρω τι είναι αυτό στο οποίο αναφέρεστε. Θα πρέπει να δείτε κάθε μία δράση χωριστά, προκειμένου να βγάλετε το συμπέρασμά σας. Δεν υπάρχει δράση η οποία να αφορά την οικογένεια, έτσι τουλάχιστον όπως το θέτετε εσείς. Αν αναφέρεστε στο Ιδρυμα "Ανδρέα Παπανδρέου"...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δόθηκαν σε ένα ίδρυμα και σε μια άλλη οργάνωση, στη μία από τις οποίες είναι η μάνα του και στην άλλη η αδελφή του.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι είναι συγκεκριμένες οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται και γνωρίζετε καλά ότι έχουν χρηματοδοτηθεί οι επιστημονικές δράσεις τους. Οσον αφορά το συντονισμό, φερ` ειπείν των στατιστικών υπηρεσιών των χωρών των Βαλκανίων, τα χρήματα δόθηκαν στα Ινστιτούτα τα οποία ασχολούνται με την εργασία αυτή, δηλαδή με τις στατιστικές έρευνες στις χώρες των Βαλκανίων. Απλά, την επίβλεψη έχει μη κυβερνητική οργάνωση, όπως είναι το Ιδρυμα "Ανδρέας Παπανδρέου", στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αρα, μη βιάζεστε να βγάλετε αυτά τα συμπεράσματα. Από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου δίνονται αυτά τα χρήματα και μπορεί να πει κανείς ότι έχουν πολιτικά αποδώσει, διότι η Ελλάδα, μέσω της δράσης τέτοιων μη κυβερνητικών οργανώσεων τις οποίες χρηματοδοτεί, είναι παρούσα στα τέσσερα σημεία του πλανήτη. Αυτό είναι θετικό για τη χώρα μας και δεν πρέπει να μεμψιμοιρούμε γι` αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς έχετε δώσει κονδύλια του υπουργείου Τύπου σε συγγενείς σας;

ΡΕΠΠΑΣ: Απαξιώ να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση, γιατί αντιλαμβάνομαι ότι το πνεύμα με το οποίο θέτετε την ερώτηση δεν είναι τέτοιο το οποίο δείχνει ότι θέλετε απάντηση. Είναι τέτοιο, ώστε να με πείθει πως θέλετε να δημιουργήσετε μια εντύπωση. Αρα, αρνούμαι να συμβάλω στη δημιουργία τέτοιων εντυπώσεων.

ΜΙΧΑΗΛ: Να επανέλθουμε στο θέμα της δημοσκόπησης και να σας ρωτήσω, εάν σας ικανοποιεί ως κυβέρνηση το εύρημα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης ότι έχετε τις περισσότερες πιθανότητες να ξανακερδίσετε τις εκλογές.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι τον τελικό και κυρίαρχο λόγο τον έχει ο ελληνικός λαός. Εμείς προσβλέπουμε στην κρίση του ελληνικού λαού και την εμπιστευόμαστε. Αλλωστε, τα μέχρι τώρα αριθμητικά δεδομένα πείθουν ότι έχουμε κάθε λόγο να εμπιστευόμαστε την κρίση του ελληνικού λαού, όπως κι εκείνος εμπιστεύεται τη δική μας πολιτική.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Χθες, ο εισαγγελέας κ. Διώτης, πήγε στο σπίτι του κ. Μιχαλολιάκου. Πήγε μετά από εντολή της κυβέρνησης, δηλαδή, του υπουργού Δικαιοσύνης ή πήγε από μόνος του;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι έχουν ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή οι έρευνες, προκειμένου να εξιχνιάσουμε αυτό το χτύπημα. Μέχρι τώρα, ουδείς έχει αναλάβει την ευθύνη αυτής της επίθεσης. Το ευτύχημα είναι ότι ο αγαπητός συνάδελφος δεν διατρέχει οποιονδήποτε κίνδυνο. Αυτό είναι θετικό.

Ο δικαστικός λειτουργός στον οποίο αναφερθήκατε και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες ενεργούν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, προκειμένου να συμβάλουν στην ολοκλήρωση των ερευνών με θετικά, ελπίζουμε, αυτή τη φορά αποτελέσματα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 22 January 2001 - 14:05:31 UTC