Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-01-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Οπως γνωρίζετε, σήμερα ο Πρωθυπουργός επισκέπτεται τη Δυτική Κρήτη, στο πλαίσιο διήμερης περιοδείας. Θα έχει τη δυνατότητα να συζητήσει τα προβλήματα της περιοχής με τους τοπικούς φορείς, να εξειδικεύσει την πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με την περιοχή αυτή και να ενημερώσει τους πολίτες που ζουν εκεί για τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης, για τα θέματα που αφορούν τη χώρα, αλλά και για τις ειδικές πολιτικές που αφορούν την περιοχή, ιδιαιτέρως στο πλαίσιο εφαρμογής του Γ` Κ.Π.Σ. και των άλλων διαρθρωτικών προγραμμάτων.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση την άποψη που εκφράστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, σχετικά με την επίσκεψη του Πάπα στην Ελλάδα και την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε πει, κατ` επανάληψη, ότι ο Πάπας είναι καλοδεχούμενος στη χώρα μας. Είναι σεβαστές οι απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδας, έχει τους δικούς της κανόνες λειτουργίας και προβάλλει τα δικά της επιχειρήματα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως αρχηγός του ελληνικού κράτους, είχε κάθε δικαίωμα να απευθύνει την πρόσκληση και βεβαίως η επιλογή του είναι απολύτως σεβαστή. Παραμένουμε απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΚΑΜΑΚΑΡΗΣ: Σήμερα, μέλη του ΕΣΡ, σε ραδιοτηλεοπτικό σταθμό, μίλησαν για παρεμβάσεις και για αδιαφάνεια στη διαδικασία μοριοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών του νομού Αττικής. Ποιό είναι το σχόλιό σας;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, ο πίνακας τον οποίο παρουσίασα, χθες, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς του νομού Αττικής, έχει δοθεί στη δημοσιότητα και από το ΕΣΡ. Ο πίνακας αυτός καταρτίστηκε από το ΕΣΡ, είναι αποτέλεσμα απόφασής του και μόνο. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί στο νομό Αττικής βαθμολογούνται και κατατάσσονται σε έναν πίνακα, λαμβανομένων υπόψη τεσσάρων κριτηρίων: Τα κριτήρια αυτά είναι η παλαιότητα, το ύψος των επενδύσεων, ο αριθμός των απασχολούμενων και η προγραμματική πληρότητα. Πρέπει να πω ότι ο συγκεκριμένος σταθμός στον οποίο αναφέρεστε -και είναι ο ραδιοφωνικός σταθμός ΣΚΑΪ- συγκεντρώνει, σύμφωνα με αυτή την απόφαση του ΕΣΡ, 14 μόρια. Τον ίδιο ακριβώς αριθμό μορίων είχε συγκεντρώσει και κατά την αξιολόγηση των ραδιοφωνικών σταθμών στο πρώτο στάδιο, το καλοκαίρι του 1999. Είναι σύμπτωση αυτό; Σκεφτείτε μάλιστα ότι το ΕΣΡ είχε τότε διαφορετική σύνθεση! Αρα, και με τις δύο συνθέσεις του το ΕΣΡ έδωσε ένα συγκεκριμένο αριθμό μορίων σε αυτό τον υποψήφιο για να λάβει άδεια ραδιοφωνικό σταθμό.

Οσον αφορά, τώρα, τα τρία κριτήρια, το ύψος των επενδύσεων, τον αριθμό των απασχολούμενων και την προγραμματική πληρότητα, ο σταθμός αυτός έλαβε το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό μορίων. Δεν υπάρχει, δηλαδή, με βάση τα κριτήρια αυτά και με βάση τα όσα ο νόμος προβλέπει για την περίπτωση νέου επιχειρηματικού φορέα, μεγαλύτερος αριθμός μορίων.

Υπάρχει ένα πρόβλημα, το οποίο δημιουργείται, όσον αφορά την παλαιότητα. Αυτό προκύπτει, επειδή ο σταθμός, με βάση το κριτήριο αυτό, δεν παίρνει μόρια, βαθμολογείται με μηδέν. Και αυτό γίνεται, γιατί το νομικό πρόσωπο, ο επιχειρηματικός φορέας με τον οποίο ο σταθμός αυτός διεκδικεί την άδεια, εμφανίστηκε για πρώτη φορά, κατά την κατάθεση του σχετικού φακέλου, χωρίς να προκύπτει διαδοχή και συνέχεια σε σχέση με άλλον προηγούμενο επιχειρηματικό φορέα.

Μου δίνετε την ευκαιρία να πω ότι το ΕΣΡ, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ομοφώνως, κατέληξε σε αυτή την αξιολόγηση. Σας καλώ να δείτε τα πρακτικά, για να διαπιστώσετε αν έχει διατυπωθεί άλλη άποψη, όσον αφορά τη βαθμολόγηση αυτή.

Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο επιχειρηματίας να επιτίθεται στην πολιτική ή και στον ομιλούντα και στο ΕΣΡ. Ασφαλώς, έχουν κάθε δικαίωμα οι επιχειρηματίες να προωθούν τα δικά τους συμφέροντα, με νόμιμο πάντως τρόπο. Γιατί όλοι πρέπει να σεβόμαστε τη νομιμότητα και δεν πρέπει να την επικαλούμαστε με τρόπο επιλεκτικό και συχνά ιδιοτελή.

Είναι πολύ συγκεκριμένη η επιλογή που έκανε το ΕΣΡ. Σεβαστή η άποψή του. Η πολιτική δεν δέχεται ούτε πολιτικές απειλές, ούτε πολιτικούς εκβιασμούς. Θα πρέπει όλοι να συμβάλουμε στο να αποσαφηνιστεί το τοπίο, σεβόμενοι τους νόμους. Και πρέπει να συμπληρώσω ότι κάθε άλλο παρά ανταποκρίνονται στην αλήθεια τα όσα γράφονται περί δήθεν «θυμηδίας» με την οποία υποδέχθηκαν αυτό τον πίνακα βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ουδείς διατύπωσε διαφορετική άποψη, ουδείς άσκησε κριτική. Τα πρακτικά της επιτροπής είναι στη διάθεσή σας. Προκαλώ, αν εσείς ή οποιοσδήποτε άλλος έχει υπόψη του δηλώσεις οποιουδήποτε βουλευτή οποιουδήποτε κόμματος που στρέφεται εναντίον αυτής της επιλογής του ΕΣΡ, να την κάνει γνωστή και σε μας. Δεν προκύπτει από πουθενά. Η προσπάθεια που κάνουμε είναι τεράστια. Θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί κάποιοι κανόνες. Ολα τα άλλα δεν μας αφορούν. Εμείς πρέπει να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας.

ΚΑΜΑΚΑΡΗΣ: Μα, μέλη του Συμβουλίου μιλούν για παρεμβάσεις@

ΡΕΠΠΑΣ: Να είστε πιο συγκεκριμένος.

ΚΑΜΑΚΑΡΗΣ: Σας είπα, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό@

ΡΕΠΠΑΣ: Τι είπαν ακριβώς;

ΚΑΜΑΚΑΡΗΣ: Μίλησαν για αδιαφάνεια και για τη δεύτερη φάση της μοριοδότησης που ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας λέω, λοιπόν, ότι ο συγκεκριμένος σταθμός βαθμολογήθηκε με τον ίδιο αριθμό μορίων από το ΕΣΡ, τόσο τώρα με τη σημερινή σύνθεσή του, όσο και πριν με την προηγούμενη σύνθεσή του. Και επαναλαμβάνω: Ουδείς από τα μέλη του ΕΣΡ έθεσε οποιοδήποτε θέμα για το συγκεκριμένο ραδιοφωνικό σταθμό, κατά τις συνεδριάσεις του ΕΣΡ στην παρούσα φάση. Μπορείτε να αναζητήσετε τα πρακτικά. Δεν γνωρίζω τι λέει ο καθένας στους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Αλλά, πρέπει να σας πω ότι δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην αλήθεια ο ισχυρισμός ότι βουλευτές της αντιπολίτευσης διατύπωσαν μια κριτική άποψη ή υποδέχθηκαν με «θυμηδία» αυτά τα οποία ανέπτυξα. Συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Προκαλώ οποιονδήποτε να παρουσιάσει μια τέτοια τοποθέτηση, δήλωση ή κριτική επισήμανση από οποιοδήποτε βουλευτή, οποιουδήποτε κόμματος, στην επιτροπή.

ΚΑΜΑΚΑΡΗΣ: Κατά τη δεύτερη φάση της μοριοδότησης, που ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία σταθμών που είχαν μείνει εκτός λίστας, υπάρχει και παραίτηση μέλους του ΕΣΡ. Δεν ξέρω αν έχετε ενημερωθεί!

ΡΕΠΠΑΣ: Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο; Η απόφαση του ΕΣΡ έχει βγει εδώ και καιρό.Ο νόμος προβλέπει την άσκηση του ελέγχου νομιμότητας από τον Υπουργό. Από εκεί και πέρα, στο πλαίσιο του ελέγχου νομιμότητας, ζητήθηκε από το ΕΣΡ να μοριοδοτήσει και σταθμούς, οι οποίοι σε ένα προηγούμενο στάδιο, ενώ ήταν φανερό ότι διαθέτουν τυπικές προϋποθέσεις, ώστε να μοριοδοτηθούν, δεν είχαν μοριοδοτηθεί. Και αυτό χωρίς να επιβάλει κανείς στο ΕΣΡ να είναι τέτοιος ο αριθμός των μορίων που θα λάβουν οι σταθμοί αυτοί που έπρεπε να μοριοδοτηθούν, ώστε να συγκαταλέγονται στους πρώτους 20 ή όχι. Αυτό είναι θέμα του ΕΣΡ. Αλλά για λόγους ισότητας, επειδή όλοι πρέπει να κρίνονται επί ίσοις όροις, κάποιοι σταθμοί διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν μοριοδοτηθεί, ενώ έπρεπε, γιατί είχαν τις τυπικές προϋποθέσεις. Οπως άλλοι @και μάλιστα μεγάλοι σταθμοί, με υψηλή ακροαματικότητα- καλώς δεν μοριοδοτήθηκαν, γιατί δεν είχαν τις προϋποθέσεις. Αυτή η απόφαση του ΕΣΡ, που είναι ομόφωνη ως προς το σημείο αυτό, δεν πρέπει να εγείρει αυτή την αντίδραση, η οποία είναι μεν κατανοητή, όταν εκδηλώνεται από μια ορισμένη πλευρά, αυτό όμως δεν πρέπει να μας αφορά. Δεν μπορεί κάθε φορά κάποιος, όταν θεωρεί ότι θίγεται από επιλογή που γίνεται ή από απόφαση που εκδίδεται από όργανο που έχουμε δεχθεί ότι αυτός είναι ο ρόλος του, να ασκεί δηλαδή αυτή την αρμοδιότητα και να καταρτίζει αυτόν τον πίνακα αξιολόγησης, να επιτίθεται επειδή η απόφαση αυτή δεν του είναι αρεστή.

ΚΑΜΑΚΑΡΗΣ: Από ραδιοφωνικούς σταθμούς, αυτή η απόφαση του ΕΣΡ έχει οδηγηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα αναμένουμε, λοιπόν, την απόφαση του ΣτΕ. Αυτό είναι ένα ένδικο μέσο που έχει στη διάθεσή του κάθε ενδιαφερόμενος. Θα αναμένουμε την απόφασή του και τότε και εσείς και όλοι μας θα έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα για το ποιος έχει δίκιο. Μέχρι τότε, όμως, δεν πρέπει κάποιοι να βιάζονται, να κατηγορούν και να καταδικάζουν.

ΜΠΕΚΑΣ: Πώς σχολιάζετε την παραίτηση του Χρήστου Οικονόμου;

ΡΕΠΠΑΣ: Πληροφορήθηκα, μέσω των δελτίων ειδήσεων, ότι παραιτήθηκε ο κ. Οικονόμου. Δεν έχω λάβει επιστολή παραίτησης. Εφόσον τη λάβω, θα δώσω και συγκεκριμένη απάντηση. Η Ελλάδα είναι μικρή, όλοι γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί που στελεχώνουν όργανα, ποια απασχόληση έχουν και ποια είναι η δραστηριότητά τους. Θα μιλήσουμε γι` αυτά την κατάλληλη στιγμή. Εφόσον λάβω επιστολή παραίτησης, θα έχω τη δυνατότητα να απαντήσω λέξη προς λέξη σε αυτή την επιστολή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, όπως είπατε η απόφαση αυτή την πήρε το ΕΣΡ. Αληθεύει ότι υπήρξε δική σας παρέμβαση για δύο σταθμούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Απολύτως καμία παρέμβαση. Και προκαλώ οποιονδήποτε -και εσάς- να αναφερθεί σε στοιχεία τα οποία πείθουν για το αντίθετο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μέλος του ΕΣΡ βγήκε σήμερα, στις 12.30, και είπε ότι για το σταθμό @STATUS» και για έναν άλλο σταθμό υπήρξε δική σας παρέμβαση.

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιό είναι αυτό το μέλος που αναφέρθηκε σε αυτό το περιστατικό;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Νίκος Κουλούρης.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Κουλούρης που έχει προταθεί από τη Ν.Δ. στο ΕΣΡ@

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και τι σημασία έχει αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως και δεν έχει καμία σημασία αυτό. Είναι μέλος του ΕΣΡ, δεν είναι εκπρόσωπος κόμματος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εκπρόσωπος κόμματος είναι.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς δεν πρέπει να είναι εκπρόσωπος κόμματος. Αλλιώς, το ΕΣΡ παύει να είναι Ανεξάρτητη Αρχή και γίνεται διακομματική επιτροπή. Λυπάμαι, γιατί συχνά @και έχω καταγγείλει ένα τέτοιο φαινόμενο- το ΕΣΡ έδειξε ότι λειτουργεί ως διακομματικό όργανο και όχι ως πραγματικά Ανεξάρτητη Αρχή. Δεν έγινε καμία παρέμβαση. Στο πλαίσιο της άσκησης του ελέγχου νομιμότητας διατυπώθηκαν παρατηρήσεις από τις υπηρεσίες μας για την ανάγκη -απάντησα πριν σε αυτό- να βαθμολογηθούν ορισμένοι σταθμοί που δεν είχαν βαθμολογηθεί σε προηγούμενο στάδιο, ενώ προέκυπτε από τα στοιχεία των φακέλων ότι είχαν τις προϋποθέσεις και έπρεπε να μοριοδοτηθούν. Το ΕΣΡ έπρεπε να προχωρήσει σε αυτή τη μοριοδότηση, με πλήρη αυτοτέλεια και αυτονομία, όσον αφορά το αποτέλεσμα της κρίσης του για τον αριθμό των μορίων που θα έδινε ή δεν θα έδινε σε κάθε σταθμό.

Καλώ, λοιπόν, κάποιους να είναι περισσότερο υπεύθυνοι. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αν θέλουν να ασκούν συγκεκριμένο ρόλο σε όργανα της Πολιτείας, με ένα πολύ νευραλγικό πεδίο μπροστά τους στο οποίο θα πρέπει να αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους και, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους, να συμβάλουν στην αποσαφήνιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Λυπάμαι, γιατί όταν το ΕΣΡ το 1999 εξέδωσε τον πρώτο πίνακα, πάρα πολλοί -και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. και άλλοι παράγοντες- απευθυνόμενοι σε εμένα, ζήτησαν να επαναπέμψω τον πίνακα αυτό στο ΕΣΡ και να μην τον κάνω δεκτό. Να μην γίνει δεκτή η κατ` αρχήν γνώμη του ΕΣΡ. Τόσο σέβονται το όργανο για το οποίο αργότερα έδειξαν να κόπτονται.

Σήμερα, ακούω κάποιους οι οποίοι λένε ότι εγώ ελέγχω πλήρως το ΕΣΡ και επιβάλλω τη θέλησή μου. Την ίδια ώρα κάποιοι επισημαίνουν ότι το ΕΣΡ στρέφεται εναντίον του Υπουργού, με αφορμή τη συζήτηση διαφόρων θεμάτων. Τι από τα δύο συμβαίνει;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει την πλειοψηφία η κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε μεγάλο λάθος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ κάνω λάθος;

ΡΕΠΠΑΣ: Μην επιμένετε σε αυτό. Θα έρθει και πάλι η στιγμή που θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε -και στη Βουλή ελπίζω- τέτοια θέματα. Ολα αυτά θα αναδειχθούν με κάθε λεπτομέρεια για να γνωρίζει ο ελληνικός λαός ποιος είναι ο ρόλος του καθενός.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μου απαντήσατε. Για αυτούς τους δύο σταθμούς υπάρχει δική σας παρέμβαση, όπως λέει ο κ. Κουλούρης;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα, καμία παρέμβαση. Και σας προκαλώ, εσάς ή τον κ. Κουλούρη ή τον οποιοδήποτε, να εμφανίσει τα στοιχεία εκείνα τα οποία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι εκδηλώθηκε παρέμβαση εκ μέρους του Υπουργού στα της λειτουργίας του ΕΣΡ. Προκαλώ. Οχι καλώ, αλλά προκαλώ. Και περιμένω.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Εσείς μοριοδοτήσατε αυτούς τους δύο σταθμούς ή το ΕΣΡ;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα: Το ΕΣΡ έδωσε συγκεκριμένο αριθμό μορίων σε κάθε σταθμό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να ρωτήσω, γι` αυτό που είπατε για τον Πάπα ότι είναι καλοδεχούμενος στην Ελλάδα: Ως αρχηγός Κράτους όμως, έτσι;

ΡΕΠΠΑΣ: Μίλησε γι` αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν θα τον ερμηνεύσουμε. Μίλησε με τέτοια σαφήνεια και κατηγορηματικότητα, που δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε εμείς σε άλλες, ερμηνευτικές των δικών του, δηλώσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και μία τελευταία ερώτηση. Επιτέλους έφθασε η υπόθεση του "Δύστος" στη Δικαιοσύνη. Παραπέμπονται. Μήπως θα γίνει το ίδιο και με τις άλλες, θα υπάρξει κάποια μεγαλύτερη ευχέρεια για να έρθουν σύντομα στη Δικαιοσύνη οι υποθέσεις της ΡΙΚΟΜΕΞ, του ΣΑΜΙΝΑ και του FALCON;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει γίνει ειδική συζήτηση. Γνωρίζετε ότι όργανα της Δικαιοσύνης ασχολούνται με τις υποθέσεις αυτές. Πρέπει να αφήσουμε τους δικαστές να κάνουν το έργο τους. Εχουμε μιλήσει, κατ` επανάληψη, για την ανάγκη ταχείας απονομής Δικαιοσύνης. Εχουν ληφθεί κάποια μέτρα. Από κει και πέρα, βεβαίως μην έχετε την εντύπωση -γιατί από τις προηγούμενες ερωτήσεις σας μου δίνετε τη δυνατότητα να βγάλω αυτό το συμπέρασμα- ότι η κυβέρνηση ελέγχει τους πάντες και τα πάντα και τους δικαστές και επιβάλλει και συγκεκριμένες αποφάσεις τις οποίες καλούνται να εκδώσουν οι δικαστές για κάποιες υποθέσεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Πώς σχολιάζετε κ. Υπουργέ, ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιοαγοράς όπου, μετά από παρέλευση σχεδόν δύο χρόνων, παρουσιάζει κάποια πράγματα που έχουν γίνει, όπως 21 Limit up σε 26 συνεδριάσεις και βάζει και κάποια αστεία πρόστιμα; Μήπως θα είχαν αποφευχθεί πολλά δεινά και δεν θα είχαμε φθάσει στη σημερινή κατάσταση αν είχαν ληφθεί αυτά τα μέτρα νωρίτερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι ανεξάρτητη αρχή. Ασκεί τα καθήκοντά της. Μπορεί να κρίνει καθένας -κι εσείς- τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ή ασκεί τα καθήκοντα αυτά, όπως κρίνετε κι εμάς για το πώς ασκούμε τα καθήκοντά μας. Ουδείς είναι εκτός κριτικής. Αλλά, βεβαίως, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι επιφορτισμένη με αυτό το έργο και παίρνει αποφάσεις οι οποίες πρέπει να γίνονται σεβαστές.

ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ: Υπάρχει, όπως είπαμε, καταγγελία του κ. Κουλούρη για το θέμα μοριοδότησης των ραδιοσταθμών, υπάρχει και η επιστολή του κ. Οικονόμου που επίσης κάνει λόγο για παρατυπίες στη μοριοδότηση δύο συγκεκριμένων σταθμών. Με βάση αυτές τις συγκεκριμένες καταγγελίες, θεωρείτε την κρίση, συνολικά, του ΕΣΡ αξιόπιστη;

ΡΕΠΠΑΣ: Η απόφαση του ΕΣΡ πρέπει να γίνει σεβαστή. Αν η απόφαση του ΕΣΡ είναι παράνομη, μπορούν να το κρίνουν τα δικαστήρια στα οποία κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να προσφύγει.

ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ: Εγώ σας ρώτησα αν τη θεωρείτε αξιόπιστη, όχι αν τη θεωρείτε νόμιμη.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα νομίζω αξιόπιστη -τουλάχιστον για το συγκεκριμένο σταθμό- τη θεωρούν και τα δύο συγκεκριμένα μέλη στα οποία αναφερθήκατε, γιατί ουδεμία αντίρρηση διατυπώθηκε ως προς τον αριθμό των μορίων που έπρεπε να λάβει ο συγκεκριμένος σταθμός από μέρους του ΕΣΡ. Ηταν ομόφωνη, ως προς αυτό, η θέση όλων των μελών του ΕΣΡ. Γιατί τώρα κάποιοι προσπαθούν να "βγάλουν την ουρά τους απ` έξω", κατά το κοινώς λεγόμενο; Είναι κάτι το οποίο μπορώ να αντιληφθώ γιατί γίνεται, αλλά δεν μας αφορά. Εμείς πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος.

ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ: Η ερώτησή μου αφορά συνολικά τη γνωμοδότηση του ΕΣΡ κι όχι για ένα συγκεκριμένο σταθμό, στον οποίο αναφέρεστε.

ΡΕΠΠΑΣ: Η απόφαση του ΕΣΡ θα γίνει δεκτή από το Υπουργείο Τύπου. Είναι η τελευταία λέξη, όπως προβλέπει ο νόμος, του ΕΣΡ. Μετά τον ασκηθέντα έλεγχο νομιμότητας θα πρέπει να εκδώσουμε την τελική απόφαση, αφού ολοκληρώσουμε τη μελέτη των τεχνικών μελετών των υποψήφιων σταθμών.

ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν η άσκηση κριτικής κατά της κυβέρνησης ή στελεχών αυτής, συνιστά κατά την άποψή σας απειλή και εκβιασμό.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, μίλησα για πολιτικό εκβιασμό και πολιτικές απειλές. Και πρέπει να πω ότι καθένας -και οι επιχειρηματίες- έχει δικαίωμα να προωθεί τα συμφέροντά του. Αλλά αυτό πρέπει να γίνεται με τρόπο νόμιμο. Και βεβαίως, όταν μιλούμε για ΜΜΕ ή για εκπομπές, πρέπει να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες δεοντολογίας. Εσείς μιλάτε για δεοντολογία. Αλλά, στοιχείο δεοντολογίας είναι η ανάδειξη της αλήθειας, όχι η παρουσίαση του θέματος με τέτοιο τρόπο ώστε να εμφανίζεται ο Υπουργός ότι έχει εκδώσει μια απόφαση, ενώ η απόφαση αυτή είναι απόφαση του ΕΣΡ.

ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ: Μπορείτε να γίνετε ποιό συγκεκριμένος, από πού προέρχονται αυτές οι πολιτικές επιθέσεις κι αυτοί οι πολιτικοί εκβιασμοί;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι η πρώτη φορά. Δεν γνωρίζετε ότι παλαιότερα, όταν δεν επέτρεψα την ανάπτυξη των ραδιοτηλεοπτικών συνδρομητικών υπηρεσιών, δέχτηκα επίθεση από επιφανείς επιχειρηματίες της χώρας μας, με ολοσέλιδες καταχωρήσεις στον Τύπο; Και ο νόμος ψηφίστηκε και εφαρμόζεται και δίνει καλά αποτελέσματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δημοσιογράφοι σε εκπομπές του ραδιοφωνικού σταθμού στον οποίο όλοι αναφερόμαστε, στρέφονται εναντίον μου, αποδίδοντάς μου ευθύνες για το ότι έλαβα αυτή την απόφαση και αποκρύπτοντας από το κοινό που ακούει τα προγράμματα αυτά, ότι: Πρώτον, η απόφαση είναι του ΕΣΡ και δεύτερον, ότι η υψηλή ακροαματικότητα δεν είναι μεταξύ των κριτηρίων που προβλέπει ο νόμος. Δεν γίνεται επίκληση της ακροαματικότητας. Και δεν έχω κληθεί σε οποιαδήποτε εκπομπή να αναπτύξω κι εγώ τις δικές μου απόψεις, τα δικά μου επιχειρήματα για τα θέματα αυτά.

ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ: Δηλαδή οι δημοσιογράφοι κάνουν πολιτικούς εκβιασμούς και πολιτικές επιθέσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, όταν παρουσιάζεται με αυτόν τον απολύτως παραπλανητικό, παραπειστικό τρόπο η πολιτική της κυβέρνησης και του Υπουργείου μας, πιστεύω ότι αυτό και δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια και έχει έναν συγκεκριμένο στόχο: να εκμαιεύσει κάποιος μια απόφαση η οποία του είναι αρεστή, ακόμη κι αν δεν ανταποκρίνεται σε αυτά που επιβάλλει ο νόμος.

ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση για το γεγονός ότι ένας νόμος, που η ίδια θέσπισε, κατατάσσει τον πρώτο σε ακροαματικότητα σταθμό, με μία λειτουργία 12 ετών, τελευταίο σε βαθμολόγηση στη λίστα της γνωμοδότησης του ΕΣΡ. Γιατί τα κριτήρια....

ΡΕΠΠΑΣ: Κοιτάξτε να δείτε: Ο συγκεκριμένος επιχειρηματικός φορέας εμφανίστηκε για πρώτη φορά κατά την κατάθεση του φακέλου, προκειμένου να λάβει μέρος στη διαγωνιστική διαδικασία. Είναι επιλογή του κάθε επιχειρηματία να αλλάζει τις επιχειρήσεις, τα νομικά πρόσωπα με τα οποία δραστηριοποιείται. Για λόγους φορολογικούς ή άλλους προχωρά σε αυτή την επιλογή. Αν δεν διαπιστώνεται διαδοχή και συνέχεια, μέσω νομίμως καταρτισθέντων μεταβιβάσεων, δεν δικαιολογείται τότε και η μοριοδότηση με βάση το κριτήριο της παλαιότητας. Αυτό έλαβε υπόψη του το ΕΣΡ, όχι τώρα, αλλά από την πρώτη στιγμή. Είναι σύμπτωση ότι το ΕΣΡ και με την προηγούμενη σύνθεσή του είχε δώσει ακριβώς τον ίδιο αριθμό μορίων στο συγκεκριμένο σταθμό;

ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ: Το ερώτημά μου είναι, αν είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση από τα αποτελέσματα που παράγει ο νόμος για τη μοριοδότηση...

ΡΕΠΠΑΣ: Κοιτάξτε, ο ραδιοφωνικός σταθμό ΣΚΑΪ είναι ένας ραδιοφωνικός σταθμός, ο οποίος έχει υψηλή ακροαματικότητα. Είναι, ασφαλώς, από τους μεγάλους ραδιοφωνικούς σταθμούς στο Νομό Αττικής. Οπως επίσης και ο ραδιοφωνικός σταθμό PLANET, ο οποίος δεν μοριοδοτήθηκε καν, είναι ένας μεγάλος ραδιοφωνικός σταθμός. Αυτά είναι θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Αυτό, όμως, απέχει πάρα πολύ από το να διατυπώνονται και να εκτοξεύονται αυτές οι κατηγορίες για δήθεν σκοπιμότητα που υποκρύπτεται σε επιλογές που έχουμε κάνει εμείς -που τελικώς δεν τις κάναμε εμείς, αφού η απόφαση που είναι και σε σας γνωστή, έχει εκδοθεί από το ΕΣΡ- και να δημιουργείται έτσι μια εντύπωση, η οποία δεν ανταποκρίνεται στα πράγματα. Το γεγονός ότι συζητούμε αυτό το θέμα, με ερωτήσεις που κάνετε κι εσείς και συνάδελφοί σας που έχουν άμεσο ενδιαφέρον, δείχνει ότι πραγματικά γίνεται προσπάθεια να ασκηθεί μία πίεση. Εγώ έτσι το αντιλαμβάνομαι αυτό. Γιατί, είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει ένα ραδιοφωνικό σταθμό, μία εφημερίδα και βεβαίως, είναι θέμα δημοκρατίας. Ποιό είναι το θέμα δημοκρατίας; Να σεβόμαστε τους νόμους.

ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ: Την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει το αποτέλεσμα που παράγει ο συγκεκριμένος νόμος;

ΡΕΠΠΑΣ: Την κυβέρνηση την ενδιαφέρει να γίνονται σεβαστοί οι νόμοι. Ακόμη κι αν είναι κακοί οι νόμοι, είναι νόμοι και πρέπει να γίνονται σεβαστοί, μέχρι να αλλάξουν, αφού διαπιστώσουμε πού πάσχουν. Εχουμε θεσπίσει όργανα στα οποία έχουμε αναθέσει συγκεκριμένα καθήκοντα. Το ΕΣΡ θα πρέπει να μείνει απερίσπαστο στο έργο του. Αν έχει γίνει κάτι, το οποίο είναι εκτός των προβλέψεων του ισχύοντος νομικού πλαισίου, να επισημανθεί. Και επαναλαμβάνω, προκαλώ οποιονδήποτε να αναφερθεί σε πράξεις, σε ενέργειες που έγιναν από τη δική μας πλευρά, προκειμένου να επηρεαστεί το ΕΣΡ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σας το είπα προηγουμένως, το ξεχάσατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι η πρώτη φορά που μιλάτε για ένα θέμα το οποίο είναι φανερό ότι αγνοείτε. Μην επιμένετε, σας παρακαλώ, σε αυτή την τακτική, γιατί σας εκθέτει.

ΒΙΔΑΛΗ: Στον έλεγχο νομιμότητας που έχετε κάνει εσείς, έχετε διαπιστώσει να υπάρχει το λεγόμενο ασυμβίβαστο, δηλαδή μέτοχοι ραδιοφωνικών σταθμών να είναι και προμηθευτές του Δημοσίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά τα θέματα τα οποία απασχόλησαν το ΕΣΡ, έχουν ελεγχθεί, έχουν εξεταστεί. Και γι` αυτό ακριβώς, το ΕΣΡ κατέληξε σε αυτόν τον πίνακα, όπου έχει βαθμολογήσει και έχει κατατάξει σε μια σειρά τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το ισχύον νομικό πλαίσιο. Ασφαλώς, το ΕΣΡ, πριν εκδώσει την απόφασή του, τα έχει ελέγξει όλα αυτά.

ΒΙΔΑΛΗ: Δηλαδή, συγνώμη κ. Υπουργέ, για τον κ. Κόκκαλη δεν υπάρχει το ασυμβίβαστο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Κόκκαλης δεν φέρεται να είναι μέτοχος σε κάποιο ραδιοφωνικό σταθμό, εξ όσων γνωρίζω.

ΜΠΕΚΑΣ: Δεν είναι παράλογο να μη λαμβάνεται υπόψη, ως κριτήριο, η ακροαματικότητα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι το οποίο, πρώτα από όλα, δεν προβλέπεται στο νόμο. Αρα, δεν μπορείτε να μας κατηγορήσετε γι` αυτό, ότι δεν ελήφθη υπόψη η ακροαματικότητα. Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, το ΕΣΡ να λάβει υπόψη του ως ξεχωριστό, διακριτό κριτήριο ένα μέγεθος το οποίο δεν έχει θεσπιστεί; Κάθε προσφεύγων στα δικαστήρια θα μπορούσε τότε να προσβάλει μια απόφαση του ΕΣΡ που στηρίζεται και σε αυτό το κριτήριο και η απόφαση αυτή να καταπέσει. Δεύτερον, γνωρίζετε πολύ καλά ότι το θέμα των μετρήσεων, όσον αφορά ραδιοφωνικά ή τηλεοπτικά προγράμματα, είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Υπάρχουν πολλές αμφισβητήσεις. Υπάρχει κάποιος φορέας ο οποίος είναι κοινά αποδεκτός από όλους, έτσι ώστε τα αποτελέσματα των μετρήσεών του να θεωρούνται θέσφατο; Και η Πολιτεία, δια νόμου, να παίρνει υπόψη της τα αποτελέσματα αυτής της μέτρησης, ώστε να αξιολογεί και να βαθμολογεί σταθμούς; Από πού προκύπτει αυτό; Θέλετε, ίσως, να προχωρήσουμε στην ίδρυση μιας δημόσιας εταιρία μετρήσεων; Θέλετε να αναθέσουμε σε ιδιωτικές εταιρίες, οι οποίες, βεβαίως, ακολουθούν συγκεκριμένο κώδικα, παίρνουν υπόψη τους συγκεκριμένα στοιχεία για να διενεργούν αυτές τις μετρήσεις -δεν αντιλέγω ως προς αυτό- αλλά έχουν εγερθεί πολλές αμφισβητήσεις, κατά καιρούς. Αρα, λοιπόν, αυτό είναι άλλο θέμα. Και έτσι, όμως, να είναι όπως το θέτετε εσείς, επαναλαμβάνω ότι τέτοιο κριτήριο δεν προβλέπεται ως αυτοτελές στα ήδη ισχύοντα. Συνυπολογίστηκε, όμως, από το ΕΣΡ ως «υπο-στοιχείο» του κριτηρίου της προγραμματικής πληρότητας.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Εχει τεθεί από την κυβέρνηση κάποιος χρονικός ορίζοντας για την αποσαφήνιση του ραδιοφωνικού τοπικού και αν ό,τι έχει γίνει για το ραδιόφωνο θα αποτελέσει πρόκριμα και για τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω μιλήσει πολλές φορές γι` αυτά τα θέματα. Εχω κουράσει τους συναδέλφους σας, γιατί όταν μου δίνετε ερέθισμα, δίνω απαντήσεις οι οποίες είναι συχνά μακροσκελείς και αυτό σας δυσαρεστεί. Είπαμε ότι για τους τηλεοπτικούς σταθμούς η διαδικασία είναι ενιαία. Οι άδειες που χορηγούνται είναι και εθνικής και περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας. Οι φάκελοι είναι στη διάθεση του ΕΣΡ, προκειμένου να εξεταστούν επί της ουσίας και να αξιολογηθούν οι ενδιαφερόμενοι. Οσον αφορά τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, οι άδειες που χορηγούνται είναι τοπικού χαρακτήρα, νομαρχιακές μπορεί να πει κανείς. Εχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή για το νομό Αττικής, ολοκληρώνεται σύντομα και για το νομό Θεσσαλονίκης και θα εξελιχθεί και για τους άλλους νομούς της χώρας, με βάση τους χάρτες συχνοτήτων που -πριν από τις γιορτές, συνολικά πλέον- μας έστειλε το Υπουργείο Μεταφορών.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Δεν λέτε, όμως, πάλι πότε θα τελειώσει αυτή η διαδικασία.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω πότε το ΕΣΡ θα ολοκληρώσει τη μελέτη των φακέλων των τηλεοπτικών σταθμών; Είναι θέμα δικό μου; Κινδυνεύω να κατηγορηθώ από τον κ. Σταματόπουλο ότι κάνω παρέμβαση στο ΕΣΡ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι από μένα. Σας είπα ποιος το είπε: Ο κ. Κουλούρης. Μην τα ρίχνετε σε μένα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν δέχεστε ότι μου ασκείτε κριτική με κατηγορίες; Γιατί δεν το δέχεστε; Είναι τόσο κακό αυτό;

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα το πρωί, ακούσαμε το δήμαρχο Αθηναίων κ. Αβραμόπουλο, ο οποίος επέκρινε την κυβέρνηση για την πορεία του Χρηματιστηρίου, μάλιστα της απέδωσε μεγάλες ευθύνες. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν πρόκειται να κάνουμε κανένα σχόλιο για την πορεία του ΧΑΑ. Καθένας μπορεί να διατυπώνει την άποψή του για λόγους προφανούς σκοπιμότητας. Αυτό που έχει σημασία είναι οι πολιτικοί να μείνουν μακριά από τον πειρασμό να σχολιάζουν, να μιλούν για το Χρηματιστήριο. Γιατί βλάπτουν το Χρηματιστήριο και τους επενδυτές.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σχόλια για την πολιτική της κυβέρνησης μπορούν να κάνουν; Επιτρέπεται στους πολιτικούς να κάνουν τέτοια σχόλια;

ΡΕΠΠΑΣ: Καθένας έχει την άποψή του, τη διατυπώνει ελεύθερα και κρίνεται για την άποψη που διατυπώνει. Το θέμα είναι η στάση όλων μας να είναι τέτοια, ώστε να κατατείνει στο να βοηθηθεί το ΧΑΑ, χωρίς έξωθεν επιρροές. Να λειτουργεί αυτόνομα. Αν το ΧΑΑ αποτελέσει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης ή οι πολιτικοί επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν τα του ΧΑΑ, προκειμένου να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη, αντιλαμβάνεστε πως θα έχουμε βλάψει τα μέγιστα τους επενδυτές και το ΧΑΑ. Και αυτό δεν πρέπει να το κάνουμε.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση δεν ήταν αυτή που πρώτη προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το ΧΑΑ και να αποκομίσει πολιτικά οφέλη...

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε απαντήσει, κατ` επανάληψη, σε αυτό. Αν εμπλακούμε σε αυτή τη συζήτηση, είναι σαν να παίζουμε το παιχνίδι όλων εκείνων που θέλουν την πολιτική να κατοικοεδρεύει στο Χρηματιστήριο. Δεν είμαστε αυτής της άποψης.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 26 January 2001 - 16:05:10 UTC