Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-02-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦYΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γεια σας.

Στη Βουλή, όπως παρακολουθούμε όλοι μας, διεξάγεται η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει μια συγκροτημένη θέση και άποψη. Συζητά τις θέσεις του αυτές, τις υποστηρίζει με τη δέουσα σοβαρότητα, έχοντας πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι πρόκειται για τον Καταστατικό Χάρτη της χώρας. Και ο Καταστατικός Χάρτης δεν μπορεί ούτε ανεφάρμοστος να είναι, ούτε και "λάστιχο" να γίνεται. Πρέπει κυρίως να είναι σεβαστός από όλους.

Δεν θα μπορούσα να πω το ίδιο και για τη Νέα Δημοκρατία της οποίας οι θέσεις και η πολιτική είναι "άλλα αντ` άλλων". Κάνει έναν ευκαιριακό ανταρτοπόλεμο κατ` άρθρο. Φοβάμαι ότι υποτιμά και την αναθεώρηση και το Σύνταγμα και τους Ελληνες πολίτες που παρακολουθούν.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Κατ` αρχήν, να ξεκινήσω από αυτό που είπατε. Η κυβέρνηση, δια δηλώσεως και του Πρωθυπουργού, όταν επρόκειτο να αρχίσει συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ζήτησε τη συμβολή όλων των πλευρών του Κοινοβουλίου για να δημιουργεί ένα κλίμα συναίνεσης. Υποθέτω ότι αυτό το κλίμα συναίνεσης δεν αφορά μόνο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφορά και την κυβέρνηση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συμφωνούν σε πολλές απόψεις της κυβέρνησης. Πώς, λοιπόν, εσείς ισχυρίζεστε ότι έχετε μια συγκροτημένη άποψη, αλλά δεν "τείνετε ευήκοον ους" σε άλλες προτάσεις;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η κυβέρνηση κινήθηκε με μέτρο, γιατί πρόκειται για το Σύνταγμα, πράγμα το οποίο δεν διακρίνει την αντιπολίτευση. Από εκεί και πέρα, δεν θα υπεισέλθω στα επιμέρους άρθρα. Δεν είναι δικό μας έργο αυτό. Θα παραπέμψω στη Βουλή.

ΜΙΧΑΗΛ: Χθες, απαντήσατε με πολύ σκληρή γλώσσα στον αρθρογράφο των "L.A. Times" κ. Μέρι. Αλλά, όπως σήμερα μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός ALPHA ο ίδιος αρθρογράφος δημοσίευσε άρθρο στο επίσημο περιοδικό του ρεπουμπλικανικού κόμματος, στο οποίο είναι ακόμα πιο οξύς στην κριτική του για την τρομοκρατία στην Ελλάδα. Πώς σχολιάζετε το γεγονός;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Με προκαλείτε, δηλαδή, να είμαι κι εγώ πιο οξύς στους χαρακτηρισμούς μου, ανάλογα με την οξύτητα των άρθρων του κ. Μέρι. Αυτά τα οποία είπα χθες, ισχύουν απολύτως. Θα προσέθετα, -για να δείξω τη γελοιότητα του ανδρός- μιας και αναφέρετε αυτό το άρθρο, ότι υπάρχει και η φράση "είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο κ. Σημίτης δεν είναι άμεσα αναμεμειγμένος με την τρομοκρατία". Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, το μέγεθος της γελοιότητας του κ. Μέρι. Ποιός θα ζητούσε γι` αυτά τα θέματα, ποτέ, πιστοποιητικό από τον κ. Μέρι; Ο άνθρωπος είναι ένας προβοκάτορας.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν σας προβληματίζει το γεγονός ότι αυτές τις προβοκάτσιες, όπως τις αποκαλέσατε, τις φιλοξενεί το επίσημο περιοδικό του κόμματος που κυβερνά αυτή τη στιγμή τις ΗΠΑ, του οποίου ο αρχηγός είναι Πρόεδρος των ΗΠΑ και πλανητάρχης;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κάνω κρίσεις επί της ουσίας των άρθρων και των απόψεων του κ. Μέρι.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα είπατε ότι ο κ. Μέρι είναι γελοίος και προβοκάτορας. Χθες, τον αποκαλέσατε αποτυχημένο υπάλληλο. Πώς είναι δυνατόν ένας αποτυχημένος υπάλληλος, ο οποίος αποδεικνύεται γελοίος και προβοκάτορας, μόλις ένα χρόνο πριν, να παίρνει άδεια από την ελληνική κυβέρνηση και να συναντάται με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να αντλήσει απόψεις για την ελληνική εξωτερική πολιτική; Την άδεια την πήρε από την ελληνική κυβέρνηση.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Με αυτό που λέτε, επιβεβαιώνετε αυτά τα οποία υποστήριξα χθες για τον κ. Μέρι. Προσθέστε και κάτι ακόμα: ότι είναι και κακόπιστος. Διότι η Ελλάδα, όλα αυτά τα χρόνια, προφανώς ανοικτή και δημοκρατική, δίνει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε έρχεται -δεν ξέρω αυτό που λέτε- και θέλει να συζητήσει διάφορα θέματα. Δεν το κάνουμε μόνο με τον κ. Μέρι, ο οποίος προφανώς δεν θα ήρθε μόνος του, θα ήρθε μαζί με άλλους. Κατά καιρούς επισκέπτονται την Ελλάδα διάφοροι για να συζητήσουν διάφορα θέματα. Η Ελλάδα τους δέχεται και συζητά μαζί τους. Εγώ ο ίδιος, περίπου κάθε εβδομάδα, δέχομαι ξένους, με τους οποίους συζητώ για διάφορα θέματα, όπως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την πορεία των έργων, οτιδήποτε τους ενδιαφέρει. Είναι μία δημοκρατική τακτική, η οποία αφορά την ενημέρωση.

ΚΑΠΠΟΣ: Ο κ. Μέρι είχε δώσει δείγματα γραφής, όταν είχε γίνει αυτή η συνάντηση. Τότε δεν ήταν προβοκάτορας και γελοίος;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αποδεικνύεται εκ των υστέρων ότι ήταν.

ΚΑΠΠΟΣ: Αρα, η ελληνική κυβέρνηση μίλησε με ένα προβοκάτορα και γελοίο.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αλλη ερώτηση.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτός ο γελοίος προβοκάτορας είπε χθες ότι αντλεί τις πληροφορίες του από κάποιους που προφανώς η κυβέρνηση τους θεωρεί σοβαρούς. Τι ήθελε να πει, ότι αντλεί τις πληροφορίες από τη CIA και το FBΙ; Θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν θα ζητηθούν διευκρινίσεις από τα τμήματα της CIA και του FBI που βρίσκονται στην Ελλάδα για να συλλάβουν τους τρομοκράτες και αν θα απευθυνθείτε και στις αρχές των ΗΠΑ για το γεγονός ότι ένας γελοίος προβοκάτορας λέει ότι οι υπηρεσίες που έχουν έρθει στην Ελλάδα για να πιάσουν τους τρομοκράτες, δίνουν πληροφορίες σε γελοίους προβοκάτορες για να προβοκάρουν την Ελλάδα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Με προκαλείτε να συμπληρώνω τους χαρακτηρισμούς μου για τον κ. Μέρι. Προφανώς είναι και αναξιόπιστος, μετά από όλα αυτά.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να πείτε ότι επικοινωνήσατε με το FBI και τη CIA και διέψευσαν τους ισχυρισμούς του κ. Μέρι;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Χαρακτήρισα τους ισχυρισμούς του κ. Μέρι. Δεν δίνω συνέχεια στους ισχυρισμούς αυτούς, διότι είναι γελοίοι. Αν έδινα συνέχεια, τότε θα επρόκειτο περί σοβαρών ισχυρισμών. Δεν είναι.

ΚΑΠΠΟΣ: Επειδή το θέμα αυτό δεν είναι μόνο θέμα Μέρι, είναι θέμα συγκεκριμένων υπηρεσιών....

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτά τα λέτε εσείς.

ΚΑΠΠΟΣ: Εγείρεται θέμα συγκεκριμένων υπηρεσιών των ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι η όλη κατάσταση είναι καθαρά πολιτική. Δεν αναφερόμαστε μόνο στο γελοίο Μέρι, αναφερόμαστε σε συγκεκριμένες υπηρεσίες ξένου κράτους.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το «αναφερόμαστε» δεν ισχύει. Αναφέρεται ο κ. Μέρι, ο οποίος είναι γελοίος, προβοκάτορας κ.τ.λ. Μη δίνετε συνέχεια στο θέμα.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Δεν έχουμε μόνο τον κ. Μέρι έχουμε και τον κ. Τένετ.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτό είναι άλλο θέμα. Δεν συνδέεται με αυτό.

ΚΑΠΠΟΣ: Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξει κάποιο διάβημα από την ελληνική κυβέρνηση;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Με ρωτάτε προφανώς για την κατάθεση που έκανε ο κ. Τένετ, χθες, σε μια διαδικασία που υπάρχει στην αμερικανική Γερουσία, στην Επιτροπή Μυστικών Πληροφοριών. Είναι μια διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας κατέθεσε όντως ο κ. Τένετ. Πρέπει να σας πω ότι κατέθεσε μια έκθεση γραπτή, στην οποία δεν αναφέρεται καθόλου η Ελλάδα. Και αυτό έχει τη σημασία του. Σε ερώτηση που του έγινε, απάντησε υπηρεσιακά, λέγοντας ότι πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια. Την προσπάθεια αυτή και τη λέμε και την πραγματοποιούμε. Γνωρίζετε ότι στην Ελλάδα έχουν γίνει στο παρελθόν μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. Σας υπενθυμίσω ότι το 1997 έγινε το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου, και δεν έσπασε μύτη. Η προετοιμασία ήταν σωστή. Η προετοιμασία που κάνουμε και τώρα είναι πιο συστηματική, με καλύτερο σχεδιασμό και μεγαλύτερη προσοχή στα θέματα της ασφάλειας. Είμαστε ικανοποιημένοι από αυτή την προετοιμασία, όχι μόνο εμείς, αλλά και αυτοί που ειδικότερα λαμβάνουν μέρος. Να βάλουμε μια τελεία σε αυτό το θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η ελληνική κυβέρνηση έχει καμία επαφή με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ ορκίστηκε πρόσφατα και προφανώς οι επαφές αυτές -γιατί δεν υπάρχει μόνο η Ελλάδα, υπάρχουν και πολλές άλλες χώρες, για τις οποίες θα έρθει σε επαφή- πρόκειται να γίνουν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε, έχουμε χρονοδιάγραμμα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οχι, δεν έχουμε. Εμείς το κάνουμε το χρονοδιάγραμμα;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε απευθυνθεί σε κάποιο γραφείο.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν απευθυνόμαστε σε γραφεία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: ... για να σας φτιάξει τις σχέσεις με τη νέα κυβέρνηση; Γιατί έτσι έχει γραφεί, ότι έχετε απευθυνθεί, επειδή η νέα κυβέρνηση, ο υπουργός Εξωτερικών συγκεκριμένα, δέχθηκε τον Πρωθυπουργό της Γιουγκοσλαβίας και τους δύο Κοσοβάρους και ότι εμάς μας βγάζει έξω από τα Βαλκάνια. Είναι αλήθεια ή όχι;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτά που λέτε είναι ισχυρισμοί που δεν έχουν βάση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είδαν το φως της δημοσιότητας, όμως. Τα διαψεύδετε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο,τι βλέπει το φως της δημοσιότητας, δεν πάει να πει ότι έχει και βάση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα διαψεύδετε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κατ` αρχήν διαψεύδω ότι υπάρχει γραφείο δημοσίων σχέσεων, το οποίο επιδιώκει αυτά τα οποία αναφέρετε. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Στις ΗΠΑ, όπως και παντού, υπάρχουν επίσημες υπηρεσίες της Ελλάδας. Αν χρειαστεί, γιατί υπάρχει μια τέτοια διεθνής τακτική, να υπάρξει τέτοιο γραφείο που να υποστηρίζει τις θέσεις της Ελλάδας στο εξωτερικό και ειδικότερα στις ΗΠΑ, αν κρίνουμε ότι χρειάζεται, τότε θα υπάρξει. Αλλά, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

Οι σχέσεις της Ελλάδας και με τη νέα κυβέρνηση είναι σταθερές, είναι καλές. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, όσον αφορά τη σταθερότητα των σχέσεων αυτών.

ΚΑΠΠΟΣ: Από αυτά που είπατε συνάγεται προφανώς ότι δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα και ούτε θα υπάρξει στο εγγύς μέλλον κάποια τηλεφωνική επαφή του Προέδρου Μπους με τον Ελληνα Πρωθυπουργό.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εγώ δεν απαντώ, βεβαίως, εκ μέρους του κ. Μπους.

ΚΑΠΠΟΣ: Ρωτώ εάν υπάρχουν επαφές με τη νέα κυβέρνηση.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Θα υπάρξουν επαφές με τη νέα κυβέρνηση. Μη νομίζετε ότι το πρώτο που κάνει μια κυβέρνηση είναι να έχει επαφές μαζί μας.

ΚΑΠΠΟΣ: Δεν υπάρχει τουλάχιστον σε εξέλιξη, μια διαδικασία διαγωνισμού για ανάθεση σε γραφείο δημοσίων σχέσεων του εξωτερικού των θεμάτων της χώρας;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αλλο είναι αυτό. Υπήρχε παλιά κάτι τέτοιο, το οποίο όμως δεν συνεχίστηκε τελικά, δεν έγινε.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως, έχετε κάποιο σχόλιο για το χθεσινό τρομοκρατικό κτύπημα έξω από το Λευκό Οίκο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν έχω κανένα σχόλιο.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Οι χαρακτηρισμοί για τον κ. Μέρι τις προηγούμενες ημέρες, ήταν πάρα πολλοί. Παρ όλα αυτά τα κίνητρα του κ. Μέρι έχουν απασχολήσει την κυβέρνηση;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κάθε φορά που με ρωτάτε για τον κ. Μέρι θα προσθέτω κι ένα χαρακτηρισμό. Είναι παρανοϊκός.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Είπατε ότι οι θέσεις της Ν.Δ. για την αναθεώρηση του Συντάγματος είναι «άλλα αντ` άλλων». Θέλω να ρωτήσω εάν με αυτό εννοείτε τις διαφορετικές προσεγγίσεις που εκδηλώθηκαν χθες από τον κ. Καραμανλή και τον κ. Μητσοτάκη ή αυτές καθ` εαυτές οι θέσεις του κ. Καραμανλή είναι «άλλα αντ` άλλων».

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εννοώ ουσία και εμφάνιση. Εννοώ και τα δύο. Δηλαδή και τις θέσεις και τον τρόπο παρουσίασης.

ΚΑΠΠΟΣ: Πρώτον, πώς σχολιάζει η ελληνική κυβέρνηση τη βούληση της Βρετανίας να αποκτήσει αιγιαλίτιδα ζώνη στην Κύπρο και μάλιστα εύρους 12 μιλίων και δεύτερον, με αυτό το δεδομένο πώς σκέπτεται να χειριστεί το θέμα, πλέον, της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Αιγαίο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το δεύτερο θέμα είναι πολύ γνωστό. Ξέρετε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, μη δημιουργούμε τώρα καινούργιες θέσεις. Οσον αφορά το πρώτο -με ρωτάτε προφανώς με την ευκαιρία της ανεύρεσης κοιτασμάτων πετρελαίου νοτίως της Κύπρου- έχω απαντήσει και επαναλαμβάνω ότι είναι ένα θέμα που με μεγάλη ευθύνη χειρίζεται η ίδια η κυπριακή κυβέρνηση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 8 February 2001 - 14:05:31 UTC