Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-02-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αυτή την εβδομάδα:

Αύριο, στις 10.30 το πρωί, θα έχει συνεργασία με το Γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη. Στις 12 το μεσημέρι θα δεχθεί την Επιτροπή Βιοηθικής.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα δεχθεί την Υπουργό Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου και το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ. Αργότερα, στις 11, θα δεχθεί τον Υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου και στις 12.30 θα συνεδριάσει η διυπουργική επιτροπή για το 2004. Το βράδυ, στις 9.30, θα παραθέσει δεξίωση, στο Μέγαρο Μαξίμου, στους βουλευτές του Κινήματος.

Την Πέμπτη το πρωί θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή με διευρυμένη σύνθεση, με θέμα την πορεία του κυβερνητικού έργου. Αργότερα, στις 2 η ώρα, θα δεχθεί το Γραμματέα Οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Νεονάκη και το βράδυ, στις 7 η ώρα, θα έχει συνεργασία με τον κ. Ρόνγκ, ο οποίος επισκέπτεται αυτές τις ημέρες την Ελλάδα, και την κ. Αγγελοπούλου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της χώρας μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Για την "Ωρα του Πρωθυπουργού", που γίνεται πλέον κάθε Παρασκευή, θα σας ενημερώσω τις επόμενες ημέρες. Στις 11.30 το πρωί της ίδιας ημέρας, θα προεδρεύσει σε σύσκεψη για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, και των συναρμόδιων υπουργών Κώστα Λαλιώτη, Ευάγγελου Βενιζέλου και Χρήστου Πάχτα.

Θα μου επιτρέψετε, πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, να κάνω ένα γενικό πολιτικό σχόλιο για την επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ινδία: Η επίσκεψη αυτή ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Η μεγάλη αυτή χώρα είναι από πολιτική άποψη πολύ σημαντική για την Ελλάδα. Σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς οι θέσεις που παίρνει η Ινδία για θέματα που μας απασχολούν ιδιαιτέρως, όπως το Κυπριακό, είναι σύμφωνες με αυτές της δικής μας εξωτερικής πολιτικής. Επιθυμούμε την περαιτέρω βελτίωση των πολιτικών σχέσεων με αυτή τη μεγάλη χώρα της Ασίας. Και, βεβαίως, πιστεύουμε ότι ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο για την ανάπτυξη και των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών, κυρίως όμως μεταξύ των ιδιωτικών φορέων των δύο χωρών. Ελπίζουμε η επίσκεψη αυτή, πέραν του να επιβεβαιώσει τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο κρατών, των δύο κυβερνήσεων, να θέσει και τις βάσεις για μια νέα περίοδο στις μεταξύ μας σχέσεις.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Το αεροδρόμιο των Σπάτων πότε θα λειτουργήσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" που κατασκευάζεται στην περιοχή των Σπάτων είναι το μεγαλύτερο έργο που γίνεται στην Ευρώπη. Το έργο αυτό ολοκληρώνεται. Αρκετές χιλιάδες συμπολιτών μας εργάστηκαν για να διαθέτει η Ελλάδα, το αμέσως επόμενο κιόλας διάστημα, το πιο σύγχρονο αεροδρόμιο, μεταξύ όλων των αεροδρομίων, της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι συναρμόδιοι υπουργοί, όλοι οι φορείς, που αμέσως ή εμμέσως εμπλέκονται στην προσπάθεια αυτή για τη λειτουργία του αεροδρομίου, κάνουν το καθήκον τους με τέτοιο τρόπο, ώστε μέσα στο Μάρτιο να λειτουργήσει το αεροδρόμιο, όπως άλλωστε έχουμε πει. Για το θέμα αυτό έχουν μιλήσει οι αρμόδιοι. Μάλιστα, ο κ. Λαλιώτης παραχωρεί σήμερα συνέντευξη Τύπου για ένα άλλο θέμα, το οποίο βεβαίως σχετίζεται με το αεροδρόμιο, αλλά δεν το αφορά ευθέως. Αφορά τις οδικές συνδέσεις από και προς το αεροδρόμιο. Η λειτουργία του νέου αεροδρομίου αλλάζει τα δεδομένα των αεροπορικών επικοινωνιών και συγκοινωνιών για την ευρύτερη περιοχή. Προσθέτει στην οικονομία της χώρας μας. Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι πρέπει, προκειμένου -όπως συνέβη με το Μετρό της Αθήνας- και το νέο αεροδρόμιο, όχι απλώς να αποτελεί ένα κόσμημα, αλλά ένα λειτουργικό, αναπτυξιακό κομμάτι στην προσπάθεια που κάνει η χώρα μας με την αρχή κιόλας της νέας χιλιετίας.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Αν είναι έτσι, κ. Υπουργέ, πώς εξηγείτε το γεγονός ότι εδώ και κάμποσο καιρό οι δύο κατ` εξοχήν συναρμόδιοι υπουργοί κύριοι Λαλιώτης και Βερελής να εμφανίζονται να αντιδικούν για το θέμα της λειτουργίας του αεροδρομίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν δέχομαι τη λέξη "αντιδικία", γιατί δεν ανταποκρίνεται στην ουσία της συνεργασίας των δύο υπουργών. Κάθε υπουργός εποπτεύει σε συγκεκριμένους φορείς, οι οποίοι διατυπώνουν τις απόψεις τους, ο καθένας για θέματα της δικής του αρμοδιότητας, θέματα που βεβαίως αφορούν την ολοκλήρωση της κατασκευής και τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου με συνθήκες απόλυτης ασφάλειας για όλες τις πτήσεις. Πρέπει, λοιπόν, να πω ότι οι προβληματισμοί που εκφράστηκαν μέχρι τώρα ή εκφράζονται, κατατείνουν στο να προετοιμαστούμε, ώστε το αεροδρόμιο αυτό να λειτουργήσει με ένα υψηλό επίπεδο συνθηκών ασφάλειας, όπως πρέπει να λειτουργεί ένα τέτοιο αεροδρόμιο και βεβαίως κάθε αεροδρόμιο. Σημασία έχει ότι όλοι, ακόμη και τώρα που μιλούμε, αλλά και τις επόμενες ημέρες, κάνουν και θα κάνουν το καθήκον τους, ώστε πολύ σύντομα το αεροδρόμιο αυτό να μπει στη ζωή όχι μόνον των Ελλήνων, αλλά και της διεθνούς κοινότητας, όλων αυτών που χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους τις αεροπορικές γραμμές.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, διαβάζουμε στον Τύπο ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας στον Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα κ. Κοραντή για διάταγμα που προωθείται προς έγκριση από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλο, με το οποίο θα αναγνωρίζεται η 14η Σεπτεμβρίου, ημέρα γενοκτονίας του μικρασιατικού ελληνισμού. Θεωρούν, μάλιστα, οι Τούρκοι παράγοντες ότι η μικρασιατική καταστροφή είναι ένας αστείος ελληνικός ισχυρισμός. Πώς το σχολιάζετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, πρέπει να πούμε ότι αυτό το Προεδρικό Διάταγμα προωθείται προς έκδοση κατ` εφαρμογή του ν. 2645/98, νόμο που ψήφισε ομοφώνως η Βουλή των Ελλήνων. Σε αυτό το Π.Δ. δεν γίνεται τίποτα άλλο παρά αναφορά στον τρόπο με τον οποίο θα εορτάζεται αυτή η ημέρα, η 14η Σεπτεμβρίου, ως ημέρα μνήμης για τους Ελληνες της Μικράς Ασίας. Γνωρίζετε ότι αυτά είναι ιστορικά γεγονότα, αναφέρονται σε ένα παρελθόν και δεν επηρεάζουν, δεν πρέπει και δεν μπορεί να επηρεάσουν τις πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Στο σύγχρονο κόσμο επιδιώκουμε την αντιμετώπιση όλων των θεμάτων με βάση συγκεκριμένους κανόνες και αρχές. Πιστεύουμε ότι όλα αυτά που αποτελούν ιστορικά δεδομένα, πρέπει να τα σεβόμαστε και να διδασκόμαστε από αυτά. Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα και στο μέλλον, είναι να εργαζόμαστε, ώστε να μη γυρίσουμε ποτέ σε ένα τέτοιο παρελθόν. Να ζήσουμε με ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή, με αμοιβαίο σεβασμό και με αμοιβαίο όφελος. Αυτή είναι η δική μας προσέγγιση σε όλα αυτά τα θέματα. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι δεν είναι δικαιολογημένη οποιαδήποτε ενόχληση εκφράζεται για τέτοιου είδους θέματα τα οποία έχουν μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον για την πατρίδα μας. Ουδείς μπορεί να παραγράψει και να αγνοήσει την ιστορία. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δουλέψουμε για ένα καλύτερο μέλλον που μπορεί να είναι προς όφελος και των δύο πλευρών, αν εργαστούμε κατάλληλα, και να είναι πολύ κοντινό.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Χθες, η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και άλλες εφημερίδες, είχε ένα πρωτοσέλιδο θέμα για ποινική δίωξη εις βάρος της πρώην Διοίκησης του Χρηματιστηρίου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Θα ήθελα ένα σχόλιο σχετικά με την εξέλιξη αυτή, από την πλευρά της κυβέρνησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα σχολιάσουμε ένα θέμα με το οποίο ασχολείται η Δικαιοσύνη. Θεωρούμε ότι οι επικεφαλής αυτών των οργάνων ανταποκρίθηκαν και ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους. Δεν προκαταλαμβάνουμε την κρίση της Δικαιοσύνης, αλλά πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι που ανέλαβαν να χειριστούν τα θέματα σε αυτόν τον τομέα ανταποκρίθηκαν στα καθήκοντά τους. Πρέπει, επιτέλους, τα θέματα του ΧΑΑ -με αφορμή την ερώτησή σας κάνω αυτό το επιπρόσθετο σχόλιο- να μείνουν εκτός του πεδίου των δημόσιων συζητήσεων και των πολιτικών και κομματικών αντιπαραθέσεων. Θα πρέπει το Χρηματιστήριο, απερίσπαστα, να συνεχίσει τη λειτουργία και την πορεία του, χωρίς οι πολιτικοί να μπαίνουν στον πειρασμό τα του Χρηματιστηρίου να τα χρησιμοποιούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιδιώκουν μικροκομματικά οφέλη ή να νομίζουν ότι μπορούν να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ο Πρωθυπουργός πώς δέχθηκε τη δήλωση ενός κυβερνητικού στελέχους, του κ. Χρυσοχοϊδη, ο οποίος σε κυριακάτικη συνέντευξή του ζήτησε την αλλαγή, από βάθρων, του ΠΑΣΟΚ, συμπεριλαμβανομένου και του σήματος του κόμματος;

ΡΕΠΠΑΣ: Πολλές απόψεις διατυπώνονται στο πλαίσιο ενός προβληματισμού για τα θέματα του κόμματος. Αυτό δεν αφορά τη λειτουργία της κυβέρνησης. Είναι θεμιτό να εκφράζεται ένας τέτοιος προβληματισμός. Μπορώ μόνο να προσθέσω ότι το ΠΑΣΟΚ είναι μια δύναμη αλλαγής και διαρκούς ανανέωσης και γι` αυτό κατορθώνει, κάθε φορά, να συγκεντρώνει την πλειοψηφία των ψήφων των Ελλήνων πολιτών που το περιβάλλουν με την εμπιστοσύνη τους. Επειδή ακριβώς το ΠΑΣΟΚ είναι πάντοτε ανανεωμένο, είναι μια δύναμη εμπροσθοφυλακής, μια δύναμη που υπόσχεται ένα καλύτερο μέλλον στους Ελληνες.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για τη γνώμη ενός μεγάλου τμήματος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για τους υπουργούς, όπως αποτυπώνεται σήμερα στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΕΞΟΥΣΙΑ.

ΡΕΠΠΑΣ: Ας ευχηθούμε με την ευκαιρία, στην ΕΞΟΥΣΙΑ, με τη νέα της μορφή, να γνωρίσει επιτυχίες. Αποδεδειγμένα -αυτό άλλωστε τεκμαίρεται από τα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων- το ΠΑΣΟΚ διαθέτει την καλύτερη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Το ΠΑΣΟΚ διαθέτει την καλύτερη σύνθεση Υπουργικού Συμβουλίου. Μπορούν να ανταποκρίνονται με επιτυχία στις προκλήσεις των καιρών και να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα και τους πολίτες της.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Δεκαπέντε ημέρες μετά την αίτηση στο ΕΣΡ να δοθούν τα πρακτικά για τη μοριοδότηση, δεν έχουν δοθεί. Εχετε να κάνετε ένα σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω κανένα σχόλιο. Το ΕΣΡ είναι αυτό που ως ανεξάρτητη αρχή, με λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία των μελών του, επιλαμβάνεται όλων αυτών των θεμάτων.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Εχει πάρει, δηλαδή, απόφαση το ΕΣΡ να μην δώσει τα πρακτικά στη δημοσιότητα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω αν έχει λάβει τέτοια απόφαση το ΕΣΡ και ούτε είναι υποχρεωμένο να με ενημερώσει για οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνει, εφόσον αφορά εσωτερικά θέματα δικής του λειτουργίας. Εγώ ενημερώνομαι για αποφάσεις οι οποίες θα πρέπει να υποστούν, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος, τον απαραίτητο έλεγχο νομιμότητας, προκειμένου να εκδοθεί εκ μέρους μου η τελική διοικητική πράξη. Δεν έχω, λοιπόν, να κάνω κανένα σχόλιο. Δεν γνωρίζω καν ότι έχει υποβληθεί οποιαδήποτε τέτοια αίτηση από ενδιαφερόμενο φορέα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα το μάθατε, όμως.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν εμπίπτει στη δική μου αρμοδιότητα το κομμάτι αυτό στο οποίο αναφέρεστε, ούτε το ΕΣΡ είναι υποχρεωμένο να με ενημερώνει γι` αυτά τα θέματα. Το ΕΣΡ με ενημερώνει εφόσον επιβάλλει κάποιες κυρώσεις, γιατί εγώ ως Υπουργός Τύπου πρέπει να εκδώσω την τελική απόφαση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ενας πολίτης από πού θα πάρει άδεια;

ΡΕΠΠΑΣ: Από το ΕΣΡ. Εκεί εξαντλείται η δυνατότητα του πολίτη. Από εκεί και πέρα, μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια, αν θεωρεί ότι αδικείται ή ότι το ΕΣΡ παρανομεί ή ότι ο υπουργός παρανομεί. Γι` αυτό υπάρχει η Δικαιοσύνη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κάλυψη.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι εμείς με το νέο νόμο, τον Ν. 2863 -μου δίνετε την ευκαιρία να "ευλογήσω" πάλι τα γένια μας, γιατί φαίνεται ότι το θέλετε- έχουμε καταργήσει τον υφιστάμενο σήμερα έλεγχο νομιμότητας. Οι αποφάσεις που παίρνει το ΕΣΡ, στο πλαίσιο των κυρωτικών και ελεγκτικών αρμοδιοτήτων του, είναι πράξεις αμέσως εκτελεστές. Αρα, ο Υπουργός Τύπου, με την ισχύ αυτού του νέου νομικού πλαισίου, θα πληροφορείται και αυτός μετά τις αποφάσεις, αφού έχουν εκδοθεί από το ΕΣΡ.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Στην ανακοίνωση της απόφασης, σχετικά με την προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος του κ. Βενιζέλου, αναφέρεται η λέξη "γενοκτονία". Επειδή, για πρώτη φορά, σημειώνεται αυτή η λέξη, θα ήθελα να μου πείτε, αν από εδώ και στο εξής είναι όρος που θα χρησιμοποιεί η ελληνική κυβέρνηση για τα διαδραματισθέντα τότε στη Μικρά Ασία. Και αν μπορείτε να μας πληροφορήσετε αν στο περιεχόμενο του σχετικού Π.Δ. περιέχεται αυτή η λέξη.

ΡΕΠΠΑΣ: Το σχετικό Π.Δ. , επαναλαμβάνω, προωθείται προς έκδοση, επειδή ακριβώς προβλέπεται η έκδοσή του στο νόμο του 1998. Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε, ομοφώνως, από τη Βουλή των Ελλήνων. Δεν αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης. Η Βουλή των Ελλήνων, λοιπόν, είναι αυτή η οποία έλαβε μια συγκεκριμένη απόφαση και ανταποκρίνεται σε πραγματικά ιστορικά δεδομένα. Αλλά, βεβαίως, δεν θα πρέπει, ούτε στο ελάχιστο, να θεωρείται ότι η απόφαση αυτή κρύβει οποιαδήποτε σκοπιμότητα που αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών, στο παρόν και το μέλλον. Είναι δύο τελείως διαφορετικά κεφάλαια. Καθένας διδάσκεται από την ιστορία του. Ολοι πρέπει να διδαχθούν. Από την άλλη, όλοι -εμείς, τουλάχιστον από τη δική μας πλευρά το έχουμε αποδείξει- επιθυμούμε τη βελτίωση των σχέσεων, με βάση κάποιους συγκεκριμένους κανόνες και αρχές που πρέπει να σεβαστεί η οποιαδήποτε άλλη πλευρά στην οποία απευθύνουμε αυτή την πρόσκληση για φιλία και συνεργασία.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Θέλω να σας ρωτήσω, αν σκέφτεται η Ελλάδα όλους τους προηγούμενους πολέμους που έχει δώσει και αφορούν Ελληνες να το αποδίδει με τον όρο "γενοκτονία".

ΡΕΠΠΑΣ: Μίλησα γι` αυτό. Αυτή η ιστορική περίοδος είναι ξεχωριστή για την ιστορία της χώρας μας. Τιμούμε τους Ελληνες και σεβόμαστε τη μνήμη τους. Αυτό, μεταξύ των άλλων, αποδεικνύεται, εκδηλώνεται με συγκεκριμένο τρόπο, με αυτό το πλαίσιο που ψήφισε η Βουλή το 1998. Δεν αντιλαμβανόμαστε, γιατί τώρα δημιουργείται ένα ζήτημα για το οποίο το ελληνικό κράτος, με τη Βουλή του, έχει λάβει συγκεκριμένη και σαφή θέση, εδώ και τέσσερα χρόνια.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 12 February 2001 - 14:05:08 UTC