Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-02-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, να ξεκινήσουμε με μια απεργία, μια στάση εργασίας που έχουν εδώ οι υπάλληλοι του Υπουργείου μας. Τι απαντήσεις έχετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι δεν είναι συχνό το φαινόμενο των απεργιακών κινητοποιήσεων σ@ αυτό το Υπουργείο. Αυτό είναι ένα ευχάριστο σημάδι. Από την άλλη, πράγματι με αφορμή την αναγνώριση ενός επιδόματος στους εργαζόμενους στο Υπουργείο Τύπου, έχει ξεκινήσει αυτή η απεργιακή κινητοποίηση, με στάσεις εργασίας τώρα και με 24ωρη απεργία την Παρασκευή. Είμαστε σε συζήτηση με το συναρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα αυτό, γιατί δεν εξαρτάται η λύση του μόνο από μας. Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ούτε χθες ο κ. Σημίτης στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε αν υιοθετεί ή όχι τις απόψεις των συνεργατών του καθώς δεν τοποθετήθηκε για τις αλλαγές που προτείνονται. Τι έχετε να μας πείτε επ` αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι δηλώσεις που έχουμε κάνει, απαντώντας στις ερωτήσεις σας, είναι σαφείς για τα θέματα αυτά. Το ΠΑΣΟΚ είναι δύναμη διαρκούς ανανέωσης και αλλαγής. Το ΠΑΣΟΚ έχει σύμβολα που έχουν ριζώσει στη συνείδηση του κόσμου. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα σύγχρονο πλειοψηφικό Κίνημα, το οποίο έχει κατορθώσει κατ@ επανάληψη να κερδίσει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών. Πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών και θα συνεχίσει να πορεύεται έτσι νικηφόρα και στο μέλλον.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Σε σχέση με το ερωτηματολόγιο που μάλλον θα βγάλει ο Αρχιεπίσκοπος προς τα κόμματα παραμονές εκλογών, έχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι μια πρακτική που ακολουθούν πολλές οργανώσεις. Πιστεύω ότι ειδικώς για την Εκκλησία, που γνωρίζουμε ότι δεν πολιτεύεται και δεν κομματίζεται, μια τέτοια πρακτική είναι ολίγον παράδοξη, γιατί οι αρχές που διακονεί η Εκκλησία -όπως είναι η αγάπη, η αλληλεγγύη- συνέχουν και δεν διχάζουν. Με αυτήν την έννοια πιστεύω ότι ο ρόλος της Εκκλησίας πρέπει να παραμείνει συνεκτικός στην Ελληνική κοινωνία.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Μήπως έφτασε η ώρα να γίνει συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο, χωρίς έστω ατζέντα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ουδέποτε αρνήθηκαν συνάντηση με τους εκπροσώπους της Εκκλησίας. Αλλωστε, υπάρχουν θέματα προς συζήτηση μεταξύ της κυβέρνησης, δηλαδή της πολιτείας και της Ιεραρχίας, δηλαδή των εκπροσώπων της Εκκλησίας. Ασφαλώς όμως, για το συγκεκριμένο θέμα μιας πολιτικής που εφαρμόζεται ήδη, το θέμα δηλαδή που αφορά τα στοιχεία που περιέχονται στα δελτία αναγνώρισης των πολιτών, η κυβέρνηση έχει πει την τελευταία λέξη της και παραμένουμε σ@ αυτή την πολιτική. Γιατί, τα δικαιώματα των πολιτών δεν υπόκεινται στους κανόνες της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός υπέβαλε αίτηση για πρόωρη σύνταξη. Πρόκειται να αλλάξει τίποτα στο ασφαλιστικό;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο Πρωθυπουργός επί πάρα πολλά χρόνια είναι στην πολιτική, είναι στέλεχος πρώτης γραμμής. Για αρκετά χρόνια ο ελληνικός λαός τον ψηφίζει ως Πρωθυπουργό της χώρας και φαίνεται ότι όλοι έχουμε τη βεβαιότητα ότι για πολλά χρόνια ακόμα θα είναι Πρωθυπουργός, οπότε δεν θα έχει τη δυνατότητα άλλης απασχόλησης. Αυτό είναι το μήνυμα και έτσι πρέπει να αποκωδικοποιήσετε την απάντησή μου. Γνωρίζω ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν σας αρέσει εσάς προσωπικώς, αλλά αυτή είναι η αλήθεια της ζωής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έκανε αίτηση να πάρει σύνταξη από την πολιτική, από το Πάντειο Πανεπιστήμιο έκανε αίτηση να πάρει σύνταξη.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας απάντησα. Στην πολιτική, πάντως, τη σύνταξη τη δίνει ο ελληνικός λαός, ο οποίος κατ@ επανάληψη εγκρίνει την πολιτική του Πρωθυπουργού της χώρας. Φαίνεται ότι οι σχέσεις που έχει αναπτύξει ο Πρωθυπουργός με τον ελληνικό λαό -αυτό αποδεικνύεται επιπροσθέτως και από τις μετρήσεις που κατά καιρούς γίνονται- είναι σχέσεις με στέρεα βάση και γι αυτό ακριβώς δικαιολογείται κάθε αισιοδοξία μας για την πορεία μας προς το μέλλον.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για την " ταμπακέρα" θα μου απαντήσετε; Θα πάρει σύνταξη ως καθηγητής. Γιατί ζητάει πρόωρη σύνταξη; Αλλάζει κάτι στο ασφαλιστικό;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζετε ότι εδώ και πολύ καιρό ο Πρωθυπουργός δεν ασκεί τα καθήκοντα του καθηγητή;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί, λοιπόν, δεν υπέβαλε αίτηση εδώ και καιρό και την κάνει τώρα; Και την κάνει ενόψει του ασφαλιστικού.

ΡΕΠΠΑΣ: Είστε υπερβολικός και άδικος, γιατί συνδέετε θέματα που δεν έχουν σχέση μεταξύ τους. Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να κάνει τις επιλογές του. Είναι Πρωθυπουργός της χώρας και συνεχίζει να είναι και θα είναι Πρωθυπουργός της χώρας.

ΜΙΧΑΗΛ: Σε μια περίοδο που τα κόμματα ψάχνουν να βρουν καινούργια πράγματα, σχηματίζονται καινούργια κόμματα, υπάρχει μια διαπίστωση ότι υπάρχει μια δυσκολία στην ανεύρεση νέων ιδεών. Επίσης σήμερα, έχουμε την πέμπτη επέτειο από το θάνατο ενός πολύ σημαντικού ανθρώπου στην ελληνική διανόηση, του περίφημου Πάμπλο. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν εσείς πιστεύετε ότι τέτοιες προσωπικότητες σήμερα μπορούν να συμβάλουν στην ανανέωση των κομμάτων και του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Τιμούμε όλους εκείνους τους διανοητές, τους φιλόσοφους που με τον προβληματισμό τους έχουν συμβάλει ώστε να κατανοήσουν οι πολίτες τα κοινωνικά φαινόμενα, τις πολιτικές εξελίξεις. Ασφαλώς, η προσφορά τους είναι πολύ σημαντική. Από κει και πέρα κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να δραστηριοποιείται, να παίρνει πρωτοβουλίες, να συντονίζει με άλλους συμπολίτες του τις δικές του δράσεις, προκειμένου έτσι να προχωρά και στη δημιουργία κομμάτων. Αυτό προβλέπεται στο Σύνταγμά μας, δεν είναι κάτι καινούργιο και καθένας μπορεί να αξιοποιήσει αυτές τις δυνατότητες. Αρκεί να έχει τις προϋποθέσεις, βεβαίως, γιατί οι πολιτικοί δεν είμαστε για τον εαυτό μας. Είμαστε για τη χώρα και τους πολίτες που εκπροσωπούμε. Πιστεύω, ότι αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας του ΠΑΣΟΚ που κυβερνά τόσο πολλά χρόνια. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα όχι για τον εαυτό του, αλλά για την πατρίδα και το λαό.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 20 February 2001 - 14:05:12 UTC