Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-03-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 5 Μαρτίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αυτής της εβδομάδας:

Ο Πρωθυπουργός δέχτηκε σήμερα τον κ. Ράσελ-Τζόνστον, Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Αύριο, στις 10 το πρωί, θα δεχτεί και θα έχει συνεργασία με τον Υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Φλωρίδη. Αργότερα, στη 1 η ώρα, θα δεχτεί εκπροσώπους οργανώσεων παλιννοστούντων Ελλήνων. Το απόγευμα, στις 7.30, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση ενώσεων πολιτών θα μιλήσει σε σχετική εκδήλωση, σε κεντρικό ξενοδοχείο, για θέματα της πολιτικής στην ανοιχτή κοινωνία.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα δεχτεί σε συνεργασία τον Υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Σταθόπουλο. Αργότερα, στις 12 το μεσημέρι, θα δεχτεί εκπροσώπους των συνταξιούχων. Στη 1.30, θα προεδρεύσει σε σύσκεψη, με τη συμμετοχή συναρμοδίων υπουργών, με θέμα την προοπτική μετεγκατάστασης του αεροδρομίου του Ελληνικού.

Την Πέμπτη το πρωί θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή και των υφυπουργών, με αντικείμενο συζήτησης την πολιτική στον αθλητισμό. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε σύσκεψη της διυπουργικής επιτροπής για την ισότητα των φύλων, στην οποία προεδρεύει η Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Βάσω Παπανδρέου. Θυμίζω ότι η Πέμπτη, 8 Μαρτίου, έχει καθιερωθεί ως "Ημέρα της Γυναίκας".

Την Παρασκευή το πρωί, εφόσον κατατεθούν ερωτήσεις, θα συμμετάσχει στην καθιερωμένη "Ωρα του πρωθυπουργού" στη Βουλή. Αργότερα, περίπου στις 11-11.30, θα μιλήσει σε ημερίδα που οργανώνει το ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη. Το απόγευμα, στις 6 η ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, θα προεδρεύσει σε σύσκεψη στην οποία θα πάρουν μέρος η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και οι Γενικοί Γραμματείς Περιφερειών της χώρας.

Τη Δευτέρα, έχει προγραμματιστεί κατ` αρχάς, να δεχτεί μια ακόμη ομάδα βουλευτών του Κινήματος, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεών του.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας θα μου επιτρέψετε να κάνω ένα πολύ σύντομο σχόλιο για τις εξελίξεις στο γειτονικό κράτος, στη FYROM:

Πρέπει να σας πω ότι η τρομοκρατική δράση Αλβανών είναι απολύτως καταδικαστέα. Θα συμβάλουμε, από τη δική μας πλευρά, ώστε να εδραιωθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή. Είμαστε αμετάθετα τοποθετημένοι υπέρ του απαραβίαστου των συνόρων. Με κάθε τρόπο, από τη δική μας πλευρά, θα ενεργήσουμε, ώστε αυτή η αρχή να γίνει σεβαστή και με κάθε τρόπο επίσης θα συμβάλουμε, ώστε η εδαφική ακεραιότητα του γειτονικού κράτους να μην απειληθεί. Παίρνουμε πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση. Εχουν γίνει επικοινωνίες μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων και σε κορυφαίο επίπεδο. Αυτό το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί χρέος να κάνει και κάνει, είναι μέσω του Υπουργού Εξωτερικών, να απευθυνθεί τόσο στην προεδρία της Ε.Ε., στην κ. Λίντ, τη Σουηδή Υπουργό Εξωτερικών, όσο και στον κ. Σολάνα, και το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Ρόμπερτσον, αλλά και όπου αλλού, προκειμένου με τρόπο εμφαντικό να θέσει το θέμα και να δηλώσει ετοιμότητα, ώστε με πολιτικά και διπλωματικά μέσα να συμμετάσχει σε ενέργειες της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης που δημιουργείται, μετά τη δράση Αλβανών τρομοκρατών.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Σε ό,τι αφορά τη δήλωσή σας, το σχόλιό σας για τις εξελίξεις στη FYROM, είπατε "με κάθε τρόπο". Μετά όμως το περιορίσατε στα πολιτικά και διπλωματικά μέσα@

ΡΕΠΠΑΣ: Όταν μιλούμε για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, όταν μιλούμε για αποφυγή βίας, όταν καταδικάζουμε τη βία και τις τρομοκρατικές ενέργειες από άτακτες ομάδες, αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε κάθε λόγο να κινητοποιηθούμε στο πλαίσιο διεθνών πρωτοβουλιών, ώστε με πολιτικά και διπλωματικά μέσα να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Δεν υπάρχει περίπτωση, δηλαδή, για άσκηση βίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή την ώρα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι το θέμα αυτό πρέπει να συζητηθεί και να ληφθούν αποφάσεις. Δεν έχουν ληφθεί καν αποφάσεις, προκειμένου να δράσει η Διεθνής Κοινότητα με συντονισμένο και συντεταγμένο τρόπο. Στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων είμαστε παρόντες, με τρόπο -θα έλεγα- πρωταγωνιστικό.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Υπάρχει κάποια πρωτοβουλία από πλευράς του υπουργείου Εξωτερικών, σε σχέση με τη δράση των Ταλιμπάν που καταστρέφουν τα μνημεία, να αγοράσει η Ελλάδα κάποια ή να μεσολαβήσει για να σωθούν αυτά τα μνημεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, αυτή η δράση των φανατικών Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, δημιουργεί πολλούς κινδύνους, μεταξύ των άλλων, και για μνημεία, στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού και συγκεκριμένα της ελληνιστικής περιόδου. Τα μνημεία αυτά, είτε τα συγκεκριμένα, αλλά και τα άλλα, ανήκουν στον παγκόσμιο πολιτισμό. Είναι παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά. Εχω τη γνώμη, λοιπόν, ότι ουδείς μπορεί να μείνει αδιάφορος απέναντι σε αυτή την τυφλή μανία φανατικών που καταστρέφουν ένα μέρος της πολιτισμικής ταυτότητας της ανθρωπότητας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της. Ο πρέσβης μας στο γειτονικό Πακιστάν, έχει κάνει τις ανάλογες κινήσεις, όπως επίσης έχουμε απευθυνθεί, μέσω του εκπροσώπου μας, στην ηγεσία της Ουνέσκο, δηλώνοντας, μεταξύ των άλλων, το ενδιαφέρον μας να οδηγηθούμε ακόμη και στην αγορά, αν αυτό αποτελεί τη σωτήρια λύση, αυτών των θησαυρών. Είναι ένα θέμα το οποίο παρακολουθούμε από πολύ κοντά, γιατί έχει μεγάλη σημασία για μας.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Ο κ. Κατσανέβας έκανε κάποια σχόλια, σήμερα στον "ΑΝΤΕΝΝΑ", λέγοντας μεταξύ άλλων, ότι ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να μετονομάσει το ΠΑΣΟΚ σε " πανελλήνιο δεξιό, αδέξιο Κίνημα" και παρομοίασε τους υπουργούς με "σαλίγκαρους". Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο καθένας λέει τις απόψεις του και μπορεί να κρίνει τους πάντες. Ουδείς περιορισμός υπάρχει σε αυτό το δικαίωμα. Και βεβαίως, καθένας κρίνεται για τις απόψεις που εκφράζει.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Να επανέλθω στο θέμα των Σκοπίων. Υπάρχει στον ορίζοντα κάποια συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Διεθνούς Κοινότητας με την πραγματοποίηση κάποιας επίσκεψης ή κάποιας σύσκεψης σε κορυφαίο επίπεδο, για να δούμε, δηλαδή, και από πού ή πότε θα παρθούν αυτές οι αποφάσεις για τις οποίες μιλήσατε προηγουμένως;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε με τον ομόλογό του των Σκοπίων κ. Κερίμ. Ο κ. Παπανδρέου, στο πλαίσιο του προγράμματός του, βρίσκεται σε άλλη χώρα σήμερα, συγκεκριμένα στην Αυστρία. Οι επαφές που έχει, σε διάφορα επίπεδα, με άλλους παράγοντες είναι διαρκείς. Θα εκτιμήσει ο ίδιος τι είναι αυτό που πρέπει να κάνει, προκειμένου να συμβάλει στην κατεύθυνση να πετύχουμε τους στόχους στους οποίους αναφέρθηκα πριν. Δεν είναι εύκολο, αυτή την ώρα, να προδιαγράψουμε με λεπτομέρειες όλες τις κινήσεις του. Σας λέω, όμως, ότι είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Ακόμη και να επισκεφθεί την πρωτεύουσα του γειτονικού κράτους, εάν χρειαστεί. Η επικοινωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων έγινε σε όλα τα επίπεδα και σε κορυφαίο επίπεδο.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Υπάρχει κάποιο σχόλιο για τη δήλωση και την πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου να καταγραφεί ο ορθόδοξος πληθυσμός και ταυτόχρονα να βγουν και ταυτότητες από την Εκκλησία;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, το θέμα των ταυτοτήτων που μπορεί να εκδώσει η Εκκλησία της Ελλάδας, είναι εσωτερικό της θέμα. Αλλά, αντιλαμβάνεστε, πως, ενώ δεν αφορά εμάς, αλλά την Εκκλησία, θα πρέπει αυτή να το αντιμετωπίσει με τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνει και από τη δική της πλευρά αντιληπτό ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να καταστήσει την Εκκλησία σωματείο. Γιατί, η Εκκλησία δεν είναι σωματείο. Δεν μπορεί να οδηγηθούμε, δηλαδή, στην έκδοση ταυτοτήτων, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις που εκδίδουν ταυτότητες τα διάφορα σωματεία και οι διάφοροι σύλλογοι.

ΜΙΧΑΗΛ: Σχετικά με τα Σκόπια. Είπατε ότι είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Ακόμη και για αναγνώριση των Σκοπίων με σύνθετη ονομασία;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε, προκειμένου να εμπεδωθεί η σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή. Να εγγυηθούμε, έναντι οποιωνδήποτε κινδύνων ελλοχεύουν, την εδαφική ακεραιότητα του γειτονικού κράτους. Δεν τίθεται θέμα να έχουμε οποιαδήποτε εξέλιξη στο ζήτημα αυτό που αναφερθήκατε. Γιατί, αυτό δεν επηρεάζει, αυτή την ώρα, τα πράγματα. Μπορεί, βεβαίως, αυτή η εξέλιξη να κάνει πιο σοφούς και τους ηγέτες του γειτονικού κράτους, ώστε να αντιληφθούν πως θα πρέπει αυτή η εκκρεμότητα να πάψει να υπάρχει, όσο γίνεται πιο γρήγορα, γιατί αυτό ανταποκρίνεται και στα δικά τους συμφέροντα.

ΜΙΧΑΗΛ: Για το ΠΑΣΟΚ δεν θα μου απαντήσετε ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Για την κυβέρνηση, όμως, τίθεται θέμα ανανέωσης -όχι υπό την μορφή ανασχηματισμού, γιατί και αυτό θα το διαψεύσετε- τόσο με νέα πρόσωπα που θα μπορούν να συμβάλουν στην πορεία του κυβερνητικού έργου, όσο και στην αναδιατύπωση προτεραιοτήτων του κυβερνητικού έργου;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε απαντήσει, κατ` επανάληψη, σε τέτοιες ερωτήσεις. Σας παραπέμπω σε απαντήσεις που έχω δώσει στο παρελθόν, που είναι πολύ πρόσφατο.

ΓΡΟΜΑΝ: θα ήθελα να ρωτήσω, εάν υπάρχει τίποτα νεότερο, σχετικά με την πρόσκληση που είχε απευθύνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για επίσκεψη του Πάπα στην Ελλάδα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω να αναφέρω τίποτα νεότερο από την πλευρά της κυβέρνησης. Με το θέμα αυτό, ασχολείται η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας, η οποία συνεδριάζει μεταξύ των άλλων και για το ζήτημα αυτό.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Εξαιτίας ενός αναχρονιστικού νόμου του 1931, δεν έγινε δυνατό να απελευθερωθεί το ποσό που είχε συγκεντρωθεί για να πάει το παιδάκι στο εξωτερικό, το οποίο τελικά πέθανε. Υπάρχει κάποιο μέτρο ηθικής ευθύνης που αναγνωρίζει η κυβέρνηση; Θα έπρεπε να υπάρξει ένας διαφορετικός τρόπος αντιμετώπισης;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα, την προηγούμενη εβδομάδα, ότι με το νέο νόμο που ψηφίσαμε για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, δίνεται η δυνατότητα πλέον στον υπουργό Υγείας να εκδίδει, κατά παρέκκλιση, αποφάσεις, προκειμένου να αντιμετωπίζονται τέτοια έκτακτα περιστατικά. Ο υπουργός Υγείας εξέδωσε απόφαση -είναι, ίσως, η πρώτη πράξη εφαρμογής αυτού του νέου νόμου- και για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Δυστυχώς, η εξέλιξη ήταν τραγική.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Μας ανακοινώσατε την προηγούμενη εβδομάδα παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού. Και ρωτώ, είναι δυνατό σε μια ευνομούμενη χώρα να μη μπορεί ο Πρωθυπουργός να βρει έναν τρόπο, να αποδεσμευτούν αυτά τα κονδύλια ή να δώσει άλλα για να μην πεθάνει το παιδάκι; Αυτό που συνέβη, είναι πρωτοφανές.

ΡΕΠΠΑΣ: Από τη στιγμή που περιήλθε σε γνώση της κυβέρνησης αυτό το θέμα, έγιναν συντονισμένες ενέργειες, με αποτέλεσμα αμέσως να εκδοθεί αυτή η απόφαση κατ εφαρμογή και του νέου νόμου. Δυστυχώς, όμως, είχε επιβαρυνθεί η υγεία αυτού του νεαρού συμπολίτη μας και είχαμε αυτή την τραγική κατάληξη. Δυστυχώς.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Γιατί η Εθνική Τράπεζα, εφόσον γνώριζαν τα στελέχη της ότι δεν ήταν αυτός ο ενδεδειγμένος τρόπος να συγκεντρωθούν αυτά τα χρήματα, γιατί δεν σταμάτησαν τη συλλογή των χρημάτων και να συγκεντρωθούν με το νόμιμο τρόπο;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε καλά ότι όταν κάποιος ανοίγει έναν λογαριασμό σε μια τράπεζα, η τράπεζα δεν μπορεί να το αρνηθεί, γιατί δεν γνωρίζει πως θα χρησιμοποιηθεί αυτός ο λογαριασμός. Καθένας έχει δικαίωμα να ανοίξει ένα λογαριασμό. Διάφοροι συμπολίτες μας κατέθεσαν χρηματικά ποσά σε αυτό το λογαριασμό, στο πλαίσιο ενός εράνου που είχε διενεργηθεί. Η τράπεζα όταν αντελήφθη ότι διακυβεύεται η υγεία ενός συμπολίτη μας -και αργά έγινε αυτό γνωστό- έδωσε δικά της χρήματα, έναντι του ποσού που είχε συγκεντρωθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες για τη νοσηλεία του νεαρού. Ομως, αντιλαμβάνεστε πως όλα αυτά, τώρα πια που συζητούμε, μετά την τραγική αυτή κατάληξη, έχουν πολύ μικρή αξία.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ο τέως βασιλέας σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα @CORIERRE DELLA SERA@ μιλάει για εξορία η οποία πρέπει να τελειώσει. Μιλά επίσης και για τον ερχομό του στην Ελλάδα το 2004, με αφορμή την τέλεση των Ο.Α. στη χώρα μας. Αισθάνεστε, ως κυβέρνηση, ότι ο κ. Γλίξμπουργκ βρίσκεται σε εξορία και κοιτάτε να του αλλάξετε τα χαρτιά του;

ΡΕΠΠΑΣ: Το μόνο σχόλιο που μπορώ να κάνω είναι ότι εδώ στην Ελλάδα καλοκαίριασε και φαίνεται κάποιοι, προκειμένου να πείσουν ότι πρέπει να είναι εδώ, βλέπουν όνειρα θερινής νυκτός!

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Είπατε ότι έχετε απαντήσει στο θέμα, σε ερώτηση που σας τέθηκε, αλλά εγώ θα ήθελα να επιμείνω. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. λέει ότι οι ίδιοι κουραστήκατε και ότι έχετε κουράσει. Εσείς συμμετέχετε σε δείπνα, προχθές συμμετείχατε σε κάποιο δείπνο, συζητούνται εκτός από κοινωνικά θέματα και κάποιες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν πρέπει μια κοινωνική συνάντηση να εμφανίζεται σαν πολιτική συνεδρίαση, σαν πολιτική εκδήλωση. Από κει και πέρα, οποιοσδήποτε και οτιδήποτε συνδέει τους σκοπούς και το περιεχόμενο αυτής της κοινωνικής συνάντησης, αυτής της κοινωνικής συναναστροφής με τις πολιτικές εξελίξεις, δεν έχει δίκιο, βρίσκεται εκτός πραγματικότητας. Ο ελληνικός λαός είναι αυτός που κρίνει ένα κόμμα, μια κυβέρνηση. Στην πολιτική, όταν μιλάμε για κούραση, μιλάμε για πολιτική κούραση. Ενα κόμμα που ανανεώνει τους δεσμούς εμπιστοσύνης του με τους πολίτες, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ -πράγμα που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο λαός ψηφίζει και ξαναψηφίζει το ΠΑΣΟΚ για να κυβερνά τον τόπο- είναι ένα κόμμα που δεν κουράζεται πολιτικά. Αντίθετα, πολιτικά κουράζεται και καταπονείται το κόμμα που αποτυγχάνει στους στόχους του. Δηλαδή, ηττάται συνεχώς σε εκλογικές αναμετρήσεις. Αρα, καταπονείται και περιθωριοποιείται.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Ετσι όπως απαντάτε, μου δίνετε την εντύπωση ότι αισθάνεστε ένοχοι, όταν παίρνετε μέρος σε τέτοια γεύματα. Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι υπάρχει ένα ιστορικό προηγούμενο: Το 1994, με άλλη σύνθεση, ο κ. Σημίτης και τρεις άλλοι, η περίφημη «συμμορία των τεσσάρων», τότε έκανε ένα γεύμα που οδήγησε σε πραγματικές πολιτικές εξελίξεις. Γιατί τώρα απαντάτε με αυτό τον τρόπο;

ΡΕΠΠΑΣ: Για έναν πολύ απλό λόγο κ. Καρελιά. Γιατί η ιστορία είναι καταγεγραμμένη. Πιστεύω ότι τα στελέχη αυτά στα οποία αναφέρεστε, συναντήθηκαν εκείνη τη χρονική στιγμή για συγκεκριμένο σκοπό: Να συζητήσουν τις πολιτικές εξελίξεις εκείνης της περιόδου.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Εφαγαν, όμως.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει καμία σχέση η μια συνάντηση με την άλλη συνάντηση. Γιατί εκείνη η συνάντηση είχε πολιτικό περιεχόμενο, αυτό είναι φανερό, πράγμα που δεν συμβαίνει με το πρόσφατο δείπνο. Δεν σημαίνει ότι κάθε φορά που υπάρχει δείπνο ή γεύμα, αυτομάτως συνδέεται αυτό με τις πολιτικές εξελίξεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς το ξέρουμε εμείς αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχουν βεβαίως συναντήσεις στελεχών που πρέπει να έχουν κι ένα τέτοιο περιεχόμενο. Αλλά δεν είναι η περίπτωσή μας αυτή.

ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ: Επειδή κι εσείς και άλλα πολιτικά στελέχη που πήρατε μέρος σε αυτό το δείπνο, υποστηρίξατε ότι ήταν κοινωνικού χαρακτήρα, η δημοσιοποίηση αυτού του δείπνου δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση; Επειδή σε κάθε στιγμή απολογείστε ότι είναι κοινωνικού χαρακτήρα. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα όταν συναντώνται άνθρωποι και συζητούν, ακόμη κι αν συζητούν για τις πολιτικές εξελίξεις. Πολύ περισσότερο είναι στοιχείο της ζωής των ανθρώπων να βρίσκονται ο ένας με τον άλλο στο πλαίσιο τέτοιων κοινωνικών εκδηλώσεων, όπως είναι και το συγκεκριμένο δείπνο. Κατά τα άλλα, θα μου επιτρέψετε να πω, ότι δημιουργείται πρόβλημα όταν διαχειρίζονται κάποιοι με αυτό τον τρόπο, αυτές τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Οταν επιδιώκουν ματαίως και αθεμίτως, αν θέλετε, μια πολιτική μυθολογία για τις πολιτικές εξελίξεις. Τότε δημιουργείται πρόβλημα. Και αυτό δεν πρέπει να γίνεται. Πρέπει να αποφεύγεται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε αυτές τις κοινωνικές εκδηλώσεις που λέτε, συναντώνται πολιτικά πρόσωπα. Για τον καιρό μιλάτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν συμμετέχουν και πρόσωπα που δεν είναι πολιτικά στελέχη, τι σημαίνει; Οτι δεν έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν για τις πολιτικές εξελίξεις;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το συζητάτε δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Δηλαδή, οι σύζυγοι που συναντώνται, αποκλείεται να συζητούν για τις πολιτικές εξελίξεις; Η εξ ορισμού όταν συναντώνται πολιτικοί συζητούν μόνο για την πολιτική και για τις εξελίξεις; Οταν συναντώνται συμπολίτες μας που δεν ανήκουν στη μαχόμενη πολιτική, δεν συζητούν για τις πολιτικές εξελίξεις; Ετσι τοποθετείτε εσείς σε κατηγορίες τις διάφορες συναντήσεις;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν λέω γι` αυτούς. Αναφέρομαι στα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα που συναντώνται και αποφασίζουν για την απομάκρυνση κάποιων άλλων.

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς φαίνεται ότι ήσασταν παρών! Βλέπω, μιλάτε με τόσο κατηγορηματικό τρόπο...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είστε τόσοι πολλοί μέσα...

ΡΕΠΠΑΣ: ...που δεν αφήνετε περιθώριο να συμβαίνει κάτι άλλο. Τα γνωρίζετε όλα. Μην είστε τόσο κατηγορηματικός. Ακόμη κι αν έχετε τόσο καλές πληροφορίες, όπως θέλετε να εμφανίζεστε, κρατήστε μια επιφύλαξη. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Δεν έχετε καθόλου δίκιο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλο θέμα: Υπάρχει διάβημα προς την αλβανική κυβέρνηση, από την Ελλάδα, επειδή στην απογραφή του πληθυσμού που κάνει, δεν γράφει το θρήσκευμα των πολιτών της;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι αυτό το θέμα έχει συζητηθεί, έχει τεθεί στην αλβανική κυβέρνηση. Η αλβανική κυβέρνηση παίρνει όλα τα μέτρα, προκειμένου η απογραφή στη γειτονική χώρα να γίνει με όλους τους τρόπους και τους κανόνες που γίνονται οι απογραφές σε όλες τις σύγχρονες χώρες. Αυτό είναι το θέμα και αυτό θέλουμε κι εμείς.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 5 March 2001 - 14:05:11 UTC