Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-03-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 30 Μαρτίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει, αύριο, στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να λάβει μέρος στις εκδηλώσεις για την ένταξη της Ελλάδος, πριν από περίπου 20 χρόνια, στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) και σήμερα Ευρωπαϊκή Ενωση (Ε.Ε.). Θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη έως την Τρίτη (3/4). Πέραν της ομιλίας που θα κάνει αύριο στην εκδήλωση αυτή και της κοινής συνέντευξης που θα παραχωρήσει με τον κ. Πρόντι, θα έχει τη δυνατότητα, μαζί με τον κ. Πρόντι, να συναντηθεί, αύριο το μεσημέρι, με νέους της Θεσσαλονίκης και να συζητήσει θέματα που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης. Ο Πρωθυπουργός τη Δευτέρα θα επισκεφθεί το Πολυδύναμο Κέντρο Νεότητας του Δήμου Νεάπολης. Το ίδιο βράδυ θα εκφωνήσει ομιλία στο Συνέδριο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και την επομένη θα συναντήσει τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας κ. Κόστοφ, ο οποίος θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία του Συνεδρίου.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με το ειδικό θέμα που αφορά το δικό μας τομέα. Σήμερα απορρίφθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση που είχαν καταθέσει ραδιοφωνικοί σταθμοί κατά της ΔΕΗ για την εκ νέου ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεών τους.

Επίσης, διαπιστώνω ότι ραδιοφωνικοί σταθμοί εκπέμπουν το πρόγραμμά τους, φιλοξενώντας στη συχνότητά τους προγράμματα ραδιοφωνικών σταθμών που δεν έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο που αποφάσισε το ΕΣΡ. Το ΕΣΡ θα κρίνει αν αυτό είναι νόμιμο ή όχι, σε συνάρτηση βέβαια με το σε ποιόν ανήκουν οι χρησιμοποιούμενες εγκαταστάσεις.

Σημειώνω το γεγονός ότι έχουμε ουσιαστικώς μια σύγχρηση συχνότητας από διαφορετικούς σταθμούς. Οταν εμείς μιλήσαμε -το προβλέπει άλλωστε και ο νόμος- για σύγχρηση συχνότητας, όπως γνωρίζετε, είχαμε δεχτεί τότε κριτική και μάλιστα με τρόπο απρεπή από πολλούς και μάλιστα από εκείνους που σήμερα κάνουν χρήση αυτού ακριβώς που εμείς τότε είχαμε υποδείξει ως ένα ενδεχόμενο.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει νόμος που απαγορεύει τη σύγχρηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Το είχα υποδείξει επειδή το προβλέπει ο βασικός νόμος 2328/95. Είναι νομικά ορθό, είναι επιτρεπτό, αρκεί να το αποφασίσουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και να εγκριθεί αρμοδίως. Πρέπει, όμως, να πω ότι αυτό μπορεί να γίνει εφόσον οι σταθμοί που φιλοξενούνται σε μια συχνότητα λειτουργούν νομίμως, χρησιμοποιώντας ο καθένας νόμιμες εγκαταστάσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορεί ένας σταθμός να αλλάξει το πρόγραμμά του;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς και μπορεί. Αλλά να είναι δικής του ευθύνης το πρόγραμμα. Και αυτό που έχει επίσης σημασία είναι να χρησιμοποιούνται νομίμως οι εγκαταστάσεις που λειτουργούν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δικό του πρόγραμμα. Αυτός το βγάζει, αφού έκλεισε ο άλλος σταθμός, παίρνει μια εκπομπή@

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μιλάμε γι αυτό. Για μια, δηλαδή, απλή παραγωγή προγράμματος. Μιλάμε για όλα τα διακριτικά ενός σταθμού και για τις εγκαταστάσεις ενός σταθμού, ο οποίος δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των σταθμών που επέλεξε το ΕΣΡ. Αν κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν να έχουν αυτή τη συνεργασία, είναι δικαίωμά τους. Μπορούν να έχουν αυτή τη συνεργασία, αλλά μιλάμε για ένα φορέα, ο οποίος νομίμως συνεχίζει να λειτουργεί και διαθέτει συχνότητα στην οποία μπορεί να φιλοξενεί όποιον θέλει. Μιλάμε για έναν επιχειρηματικό φορέα και για ένα ραδιοφωνικό σταθμό ή για περισσότερους ραδιοφωνικούς σταθμούς, εφόσον συνεχίζουν να λειτουργούν νομίμως. Γιατί, σε μια συχνότητα μπορεί να φιλοξενούνται περισσότεροι από έναν ραδιοφωνικό σταθμό. Μιλάμε για αριθμό διαθέσιμων συχνοτήτων, όχι για αριθμό ραδιοφωνικών σταθμών. Ο τεχνικός περιορισμός προκύπτει για τις συχνότητες. Σε μια συχνότητα μπορούν να φιλοξενούνται περισσότεροι ραδιοφωνικοί σταθμοί αρκεί να λειτουργούν νομίμως.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Αυτή την πρακτική θα την κρίνει το ΕΣΡ;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν κρίνει ότι πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Στη διάρκεια που συσκέπτεται το ΕΣΡ, εσείς ως Υπουργός Τύπου είδατε μια συναλλαγή, μεταξύ των μελών του Δ.Σ., των δύο κομμάτων, που καταγγέλλει ο κ. Αλέπης;

ΡΕΠΠΑΣ: Όταν συνεδρίασε το ΕΣΡ, βρισκόμουν στη Σουηδία για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.. Πληροφορήθηκα τις αποφάσεις του από δημοσιεύματα του Τύπου και εν συνεχεία, τη Δευτέρα το πρωί, ενημερώθηκα από τον Πρόεδρο του ΕΣΡ, ο οποίος μου έφερε την απόφαση του Συμβουλίου, την οποία ο ίδιος υπογράφει.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Είχατε καμία ανάμειξη σε αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία ανάμειξη, γιατί δεν μπορούσα να είχα ανάμειξη. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτοί οι οποίοι αναμειγνύονται είναι αυτοί που έχουν άμεσο ενδιαφέρον. Και αυτοί που αντιδρούν είναι αυτοί που έχουν άμεσο προσωπικό ενδιαφέρον για συγκεκριμένο ραδιοφωνικό σταθμό. Δεν αντιδρά κάποιος που δεν έχει προσωπικό ενδιαφέρον. Τονίζω δε, ότι όλα τα πολιτικά κόμματα -σας παραπέμπω στις ανακοινώσεις τους- δεν θέτουν θέμα αλλαγής του πίνακα των 28 σταθμών που συνεχίζουν να λειτουργούν. Απλά, ζητούν να διευρυνθεί ο αριθμός των συχνοτήτων που διατίθενται. Αυτό, επαναλαμβάνω, δεν είναι προϊόν πολιτικής απόφασης, είναι τεχνικό ζήτημα. Γι αυτό, ακριβώς, παραμένουμε στον αριθμό των 28 διαθέσιμων συχνοτήτων, όπως ακριβώς έχουν καταλήξει οι αρμόδιες υπηρεσίες, που είναι επιφορτισμένες με το καθήκον να διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία σε αυτό το κρίσιμο πεδίο, όπως είναι η ΥΠΑ, η ασφάλεια των πτήσεων.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Υπάρχει πρόταση που μελετά η κυβέρνηση για 35 συχνότητες;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει κατατεθεί σε μας τέτοια πρόταση. Αλλωστε, δεν θα μπορούσε να κατατεθεί, γιατί το Υπουργείο Τύπου & ΜΜΕ δεν είναι αρμόδιο. Οποιαδήποτε τέτοια μελέτη θα πρέπει να τύχει επεξεργασίας από διεθνείς οργανισμούς. Γιατί, καθένας μπορεί να εκπονήσει μια μελέτη. Το θέμα είναι να γίνει αυτή αποδεκτή από διεθνείς οργανισμούς. Πρέπει να γίνεται διεθνής συντονισμός, να λαμβάνονται υπόψη ορισμένοι περιορισμοί, προκειμένου να γίνει αποδεκτή αυτή η μελέτη. Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση της μελέτης, η οποία οδήγησε σε συγκεκριμένο χάρτη συχνοτήτων, τον οποίο έχει εκδώσει η αρμόδια τεχνική υπηρεσία του Υπουργείου Μεταφορών.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Το ρεπορτάζ αναφέρει, σήμερα, ότι στη χθεσινή Κυβερνητική Επιτροπή μόνο ομοφωνία δεν υπήρξε, μόνο μαχαίρια δεν βγήκαν και μάλιστα ο Πρωθυπουργός σε αυτή την κόντρα-αντιπαράθεση Παπαντωνίου-Τσοχατζόπουλου παρενέβη πυροσβεστικά. Συνέβησαν όλα αυτά;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν έχουν σχέση με την αλήθεια αυτά τα οποία σκιαγραφήσατε ως περιεχόμενο ή σκηνικό αυτής της συνεδρίασης. Η απόφαση αυτή βεβαίως είναι μία απόφαση που θα κρίνετε και εσείς και ο ελληνικός λαός. Είναι ορθή η απόφαση, γιατί ανταποκρίνεται στο συμφέρον της χώρας, διασφαλίζει και αναβαθμίζει την κοινωνική συνοχή που είναι στοιχείο ισχύος μιας κοινωνίας, μιας χώρας. Επίσης, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας μας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την άψογη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Και όλα αυτά, ενώ γνωρίζετε πολύ καλά ότι μέσω των πολύ σημαντικών εκτεταμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων των προηγούμενων χρόνων, έχουμε δημιουργήσει μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη. Οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, με τα μέσα που διαθέτουν, είναι παράγοντας σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή. Δεν τέθηκε και δεν τίθεται δίλημμα, το αν οι δαπάνες θα διατεθούν στη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Πάντοτε υπάρχει η ισόρροπη προσέγγιση, ώστε να επιτυγχάνουμε τους βασικούς στόχους. Γιατί, βεβαίως, θέλουμε ισχυρές Ενοπλες Δυνάμεις, λόγω της θέσης που βρίσκεται η χώρα μας. Η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας έχει και πολύ μεγάλη πολιτική σημασία, ενόψει των διεθνών πρωτοβουλιών της χώρας μας. Από την άλλη, βεβαίως, επιθυμούμε, στο μέγιστο βαθμό, να επιτύχουμε την περιφερειακή και κοινωνική συνοχή στο εσωτερικό της χώρας μας. Και αυτό, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε στις τελευταίες εκλογές ενώπιον του ελληνικού λαού, είναι θέμα που μας απασχόλησε κατ` επανάληψη. Το αντιμετωπίσαμε και χθες υπό μία συγκεκριμένη οπτική, υπό την οπτική των δημοσιονομικών προοπτικών του 2002, 2003 και 2004. Ετσι, δείχνουμε πόσο συνεπείς είμαστε σε αυτά τα οποία έχουμε εξαγγείλει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος από τις Βρυξέλλες, έχει κάνει κάποιες δηλώσεις και λέει ότι αποτύχατε σε όλα.

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορείτε να μου διαβάσετε αυτές τις δηλώσεις του κ. Τσοχατζόπουλου που επικαλείστε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ζητά τη σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ και του Υπουργικού Συμβουλίου για το θέμα αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορείτε να μου διαβάσετε πού περιλαμβάνεται αυτό που και εσείς αναφέρετε ως δηλώσεις του;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπε ότι η συζήτηση πρέπει να μεταφερθεί σε επίπεδο ΚΥΣΕΑ και Υπουργικού Συμβουλίου, διότι δεν είναι απλό το θέμα της υπόθεσης των δαπανών και της άμυνας. Επίσης, χθες στην Κυβερνητική Επιτροπή, είπε στον κ. Παπαντωνίου, ότι αποτύχατε σε όλα, το οποίο εσείς διαψεύδετε και επόμενο είναι. Θα το επιβεβαιώνατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Το πιο φυσικό και απολύτως επόμενο, κατά τη δική σας παραδοχή, θα ήταν να ισχυριστείτε ότι βεβαίως υπάρχει αυτή η αντιπαράθεση και αυτή η κριτική περί αποτυχίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ολες οι εφημερίδες που το γράφουν και οι συμπλιτευόμενες, δηλαδή οι δικές σας, γράφουν ψέματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς, πάντως, δεν είστε σε μία από τις "δικές μας" και επειδή είστε σε μία από τις "αντίπαλες" εφημερίδες, λογικό είναι να έχετε αυτή την αντιπολιτευτική στάση και κατά τη διατύπωση των ερωτήσεών σας. Αυτό ομολογείτε τώρα. Παρόντες, χθες, ήταν τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής και κάποιοι ακόμη υπουργοί και μόνο αυτοί γνωρίζουν πώς εξελίχθηκε η συζήτηση. Σας παρακαλώ, λοιπόν, να μην είστε τόσο απόλυτος στη θέση για το τι ειπώθηκε από τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση. Γιατί, αντιλαμβάνεστε πως μπορεί να εκτεθείτε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί να πιστέψω εγώ εσάς και να μην πιστέψω τον άλλο υπουργό που ήταν μέσα;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι απόλυτο δικαίωμά σας. Αλλά και εγώ, γιατί να δεχθώ ότι αυτό που ισχυρίζεστε είναι το ορθό ή είναι κάτι το οποίο έχει άλλος διαμηνύσει σε σας ή είναι κάτι το οποίο εσείς συλλαμβάνετε κατά φαντασία. Ολα είναι ενδεχόμενα και στη Δημοκρατία όλα είναι επιτρεπτά, μέχρις ενός ορισμένου ορίου. Η Κυβερνητική Επιτροπή είναι το Οργανο στο οποίο λαμβάνονται οι πολιτικές αποφάσεις. Το ΚΥΣΕΑ, βεβαίως έχει τις δικές του αρμοδιότητες και στο πλαίσιο των πολιτικών αποφάσεων που έχει πάρει η κυβέρνηση θα κάνει τις επιλογές του για τα θέματα της αρμοδιότητάς του. Ο Προϋπολογισμός, η δημοσιονομική πολιτική, οι δαπάνες που προγραμματίζονται για διάφορους τομείς, αποτελούν αντικείμενο που απασχολεί την κυβέρνηση, το Υπουργικό Συμβούλιο και ιδιαιτέρως την Κυβερνητική Επιτροπή, όχι το ΚΥΣΕΑ. Στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κ.Ε., το ΚΥΣΕΑ καλείται να εξειδικεύσει, για θέματα της αρμοδιότητάς του, το πώς θα διατεθούν, φερ` ειπείν τα χρήματα που έχουν αποφασιστεί από ένα άλλο κυβερνητικό όργανο, για το χώρο της εθνικής άμυνας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον ο κ. Παπαντωνίου έλεγε ότι ο Προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός και έχουμε λεφτά, γιατί κόβετε από τις αμυντικές δαπάνες;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Προϋπολογισμός του 2001 εκτελείται κανονικώς και θα παρουσιάσει πλεόνασμα, όπως έχουμε πει. Τα θέματα τα οποία συζητήσουμε δεν αφορούν τον Προϋπολογισμό του 2001 και δεν είναι απεικόνιση των πλεονασμάτων που αναμένουμε να προκύψουν από την εκτέλεση αυτού του Προϋπολογισμού. Εχουμε πει ότι το πλεόνασμα αυτό προκύπτει, λόγω της συνεχούς μείωσης του δημόσιου χρέους, άρα και της πτώσης σε χαμηλότερη επίπεδο των επιτοκίων για την εξόφλησή του, πράγμα το οποίο οδηγεί στην εξοικονόμηση ενός σημαντικού ποσού, σε ετήσια βάση, που φθάνει τα 200 έως 300 δισ. δραχμές, που θα διατεθούν, όπως έχουμε πει, για κοινωνικούς σκοπούς. Δεν έχει καμία σχέση αυτό, το οποίο βεβαίως συμβαίνει, ισχύει απολύτως με τις δημοσιονομικές προοπτικές. Αυτό είναι άλλη πλευρά του θέματος. Και στο πλαίσιο αυτών των προγραμματισμών που κάνουμε, έχουμε προβλέψει, μεταξύ των άλλων, και αυτό το πλεόνασμα που προκύπτει, λόγω της μείωσης του δημόσιου χρέους. Το ένα είναι σε απόλυτη αρμονία με το άλλο.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Μας είπατε προηγουμένως ότι η Κ.Ε. παίρνει τις αποφάσεις και το ΚΥΣΕΑ εξειδικεύει για δικές του αρμοδιότητες. Γιατί ο Πρωθυπουργός δεν ένιωσε την ανάγκη να πάρει μια τέτοια σημαντική απόφαση για ανακατανομή κονδυλίων στο Υπουργικό Συμβούλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβερνητική Επιτροπή έχει αυτή την αρμοδιότητα. Το Υπουργικό Συμβούλιο συζητά την πολιτική της κυβέρνησης, ενόψει της ανάληψης μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας ή τη χάραξη, το σχεδιασμό της πολιτικής, στο γενικό πλαίσιο μιας πολιτικής υπό την ευρύτερη έννοια. Τα θέματα αυτά σε τακτική, σχεδόν εβδομαδιαία βάση, στις εξειδικεύσεις τους, συζητούνται και αποφασίζονται στην Κ.Ε.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 30 March 2001 - 14:05:11 UTC