Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-05-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 15 Μαΐου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κριτικάροντας την τελευταία τακτική του Πρωθυπουργού του απέδωσε διάφορους χαρακτηρισμούς και μεταξύ των άλλων τον κατηγόρησε για πολιτικό ξεπεσμό. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Καραμανλής έχει συμφέρον να συντηρεί και να καλλιεργεί την οξύτητα στη δημόσια ζωή της χώρας. Είναι γνωστό ότι επιδίδεται σε προσωπικές υβριστικές και συκοφαντικές επιθέσεις εναντίον του Πρωθυπουργού. Το κάνει αυτό για συγκεκριμένο λόγο, γιατί έτσι επιχειρεί να καλύψει την παντελή έλλειψη προγράμματος και θέσεων του κόμματός του για τα θέματα που απασχολούν τη χώρα και τους πολίτες. Εμείς, όπως πάντα, έτσι και τώρα και στο μέλλον, προχωρούμε σε μια πολιτική προγραμματική αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. και τα άλλα κόμματα. Αυτό είναι στοιχείο του δημοκρατικού διαλόγου σε μια κοινωνία. Πιστεύω ότι αυτό έχουν υποχρέωση να κάνουν όλα τα κόμματα: Να αναδείξουν τις θέσεις τους, να προβάλουν τα προγράμματά τους. Οταν, βεβαίως, στερούνται προγράμματος συχνά επιδίδονται σε τέτοιου είδους φραστικές οξύτατες επιθέσεις εναντίον των αντιπάλων τους σε προσωπικό επίπεδο. Αυτό κάνει ο κ. Καραμανλής και οι λόγοι είναι προφανείς.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Δεδομένης της γενικότερης επιφυλακτικότητας της πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών κρατών για την ανάδειξη Μπερλουσκόνι στη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας θα ήθελα την ελληνική θέση.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η θέση του κυρίαρχου λαού σε μια χώρα πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλες τις άλλες χώρες. Ο κυρίαρχος ιταλικός λαός αποφάσισε. Βεβαίως, επιθυμούμε το πρόγραμμα της νέας ιταλικής κυβέρνησης να είναι τέτοιο, ώστε να ευνοεί την περαιτέρω θετική συμβολή της Ιταλίας στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, όπως επίσης ευελπιστούμε ότι οι σχέσεις μας σε διμερές επίπεδο, σε επίπεδο ανάληψης πρωτοβουλιών μεταξύ των δύο χωρών, θα παραμείνουν το ίδιο καλές ή και θα βελτιωθούν. Η Ιταλία είναι μια μεγάλη χώρα της Ε.Ε. που διαδραματίζει διεθνή ρόλο. Πιστεύουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα ενταχθεί με το πρόγραμμά της και την πολιτική που θα ασκήσει στη διεθνή οικογένεια με τέτοιο τρόπο, ώστε να συμβάλλει στην περαιτέρω πρόοδο των κρατών και των λαών.

ΚΑΠΠΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν η επιστολή που θα στείλει ο Πρωθυπουργός στον κ. Μπερλουσκόνι θα είναι μια απλή τυπική επιστολή ή θα έχει και το περιεχόμενο που μας εκφράσατε εδώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, δεν είναι δυνατό να μιλήσουμε για το περιεχόμενο μιας επιστολής πριν αυτή σταλεί. Ολοι οι ηγέτες, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που είναι γνωστή και ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις, εκφράζουν τα συγχαρητήρια και τις ευχές τους σε ένα νέο συνάδελφο. Αυτό θα γίνει και από τη δική μας πλευρά.

ΚΑΠΠΟΣ: Η δεύτερη ερώτηση είναι αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι η λεγόμενη μεταρρύθμιση στο σωφρονιστικό σύστημα της Τουρκίας, η οποία μέχρι τώρα έχει αποδώσει κάποιες δεκάδες νεκρούς, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, γνωρίζετε ότι σημαντικό στοιχείο στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης Ε.Ε.-Τουρκίας είναι και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο σωφρονιστικό σύστημα της γειτονικής χώρας. Οι αλλαγές αυτές έχουν ξεκινήσει. Βεβαίως, θα πρέπει να γίνουν με ταχύτερους ρυθμούς. Δεν μπορεί κανείς να είναι ικανοποιημένος με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, όχι μόνο στις τουρκικές φυλακές, αλλά στην τουρκική κοινωνία. Θα πρέπει να γίνουν μεγάλες δημοκρατικές αλλαγές, προκειμένου η Τουρκία να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση. Η Ε.Ε. παρακολουθεί, όπως και εμείς, με ενδιαφέρον αυτές τις εξελίξεις. Γνωρίζετε ότι, πλέον, η Τουρκία αξιολογείται και κρίνεται, αναλόγως της προόδου που συντελείται σε διάφορους τομείς και στο συγκεκριμένο. Δεν είναι δυνατό, λοιπόν, να μείνει απαθής η Διεθνής Κοινότητας για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις τουρκικές φυλακές. Από την άλλη, ενθαρρύνει και πιέζει, αν θέλετε, την Τουρκία να προχωρήσει στις αναγκαίες δημοκρατικές αλλαγές. Από την πρόοδο αυτών των αλλαγών θα κριθεί συνολικά η πορεία της χώρας αυτής.

ΚΑΠΠΟΣ: Επιτρέψτε μου να πω ότι η θέση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών κ. Παπανδρέου στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. δεν ήταν ακριβώς αυτή. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν...

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι απολύτως αυτή. Θα πρέπει να πληροφορηθείτε, όχι από τα όποια δημοσιεύματα, αλλά από την τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου, τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι αυτή ακριβώς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι "οι αλλαγές έχουν ξεκινήσει". Τι εννοείτε, οι αλλαγές έχουν ξεκινήσει; Τα λευκά κελιά;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στην Τουρκία έχουν αποφασιστεί αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα. Επίσης, γνωρίζετε ότι έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές -για να μείνω σε ένα θέμα που έχει ενδιαφέρον για μας- να κυρώσουν τη συμφωνία για την απόσυρση ναρκών κατά του προσωπικού, όπως προβλέπεται στη σύμβαση της Οτάβας. Αυτά, είναι στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξουν θετικές εξελίξεις. Αλλά, εναπόκειται στην ίδια την Τουρκία, στην ηγεσία της, να επιταχύνει αυτές τις εξελίξεις. Μέχρι τώρα δεν το έχει κάνει με ικανοποιητικό τρόπο. Πιστεύουμε, όμως, ότι είναι μονόδρομος για την Τουρκία αυτή η πορεία. Πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΥΣΕΑ θα γίνει μεθαύριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι για το θέμα αυτό θα σας ενημερώσω αύριο, στο πλαίσιο της πολιτικής ενημέρωσης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός γνώριζε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χριστοδουλάκης, σε ένα άρθρο του, μαζί με τον καθηγητή κ. Κολλίντζα, υποστηρίζει αυτά τα οποία ήταν γραμμένα στο site της Ν.Δ.;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι για το θέμα αυτό έχουν κατατεθεί διάφορες απόψεις. Μην προσπαθείτε να μεταθέσετε αλλού το πρόβλημα. Το πρόβλημα της Ν.Δ. είναι συγκεκριμένο, γιατί στην επίσημη σελίδα του κόμματος στο διαδίκτυο, υιοθέτησε πολιτικές θέσεις και προτάσεις, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με αυτό το οποίο ισχυρίζεται σήμερα η Ν.Δ. ότι αποτελεί την πολιτική της. Αρα, μπορούμε να μιλάμε για το προσωπείο με το οποίο εμφανίζεται σήμερα η Ν.Δ., κάτω από το οποίο κρύβεται το πραγματικό πρόσωπό της, όπως αυτό αποτυπώθηκε και εκφράστηκε στις σελίδες του διαδικτύου, με αφορμή τις προτάσεις για το ασφαλιστικό ζήτημα, αλλά και την οικονομία γενικότερα. Κατά τα άλλα, γνωρίζετε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής για το θέμα αυτό, είναι αποκρυσταλλωμένη. Αναμένουμε, την επόμενη περίοδο, την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου, όπου όλοι οι φορείς με αίσθημα ευθύνης θα καταθέσουν τις απόψεις τους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Χριστοδουλάκης σε αυτό το άρθρο του λέει ότι υπήρξε ανάπτυξη πολύ γρήγορα, την περίοδο 1960-80. Ο Πρωθυπουργός λέει το αντίθετο.

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά έχουν απαντηθεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν έχει απαντηθεί. Το ξέρατε; Πότε το απαντήσατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η αναπτυξιακή πορεία, οι ρυθμοί ανάπτυξης με τη θεσμική οργάνωση της κοινωνίας, με τη δυνατότητα των συνδικάτων να λειτουργούν και να εκφράζουν ελεύθερα τα αιτήματά τους, με τη δυνατότητα των πολιτών να διαδηλώνουν, να προβάλλουν τις θέσεις τους, χωρίς να διατρέχουν κίνδυνο, επειδή ακριβώς εκφράζουν τις πεποιθήσεις τους και μόνο. Θα πρέπει, επίσης, να συνεκτιμηθεί και ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας, η ερήμωση της υπαίθρου, η μεταφορά φθηνών εργατικών χεριών στα αστικά κέντρα, γι αυτούς τους λόγους. Σήμερα, είμαστε σε μια τελείως διαφορετική στιγμή. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Δεν επιθυμούμε να γυρίσουμε σε εκείνη την περίοδο που ίσχυαν όλα αυτά για τα οποία μίλησα πριν. Θέλουμε ελευθερία, θέλουμε συνδικάτα που να μπορούν να λειτουργούν δημοκρατικά, οι πολίτες να μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους και βεβαίως, θέλουμε την περιφερειακή ανάπτυξη, προκειμένου να διατηρήσουμε την κοινωνική και την περιφερειακή συνοχή στη χώρα μας. Αυτά είναι τα σχέδια που προτάσσουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, αυτό που λέτε, να εκφράζουν οι διαδηλωτές ελεύθερα τις απόψεις τους, είναι μέσα στα πλαίσια των αγροτών τότε που συλλαμβάνονταν και ξεφούσκωναν τα λάστιχα και τους παρέπεμπαν στα δικαστήρια;

ΡΕΠΠΑΣ: Στην Ελλάδα η Δημοκρατία βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Εχετε συμβάλλει κι εσείς οι δημοσιογράφοι σ` αυτό. Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να σεβαστούμε αυτή την αρχή και να μη στρεφόμαστε -γιατί περί αυτού πρόκειται τελικά- εναντίον της χώρας μας. Να μην μεμψιμοιρούμε, δίνοντας την εντύπωση σε τρίτους που δεν γνωρίζουν ίσως, πώς λειτουργεί η Δημοκρατία στην Ελλάδα, ότι η χώρα μας είναι μια χώρα δημοκρατικά υποανάπτυκτη, γιατί αυτό γνωρίζετε ότι δεν συμβαίνει.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Χθες, μετά τη Διυπουργική προέκυψε μια διαφωνία μεταξύ του κ. Λαλιώτη και της κ. Αγγελοπούλου, σχετικά με τη μεταφορά του έργου από το Σχοινιά στο Ελληνικό. Ποιά είναι η επίσημη θέση της κυβέρνησης; Και δεύτερον, υπάρχει πρόβλημα με την ολυμπιακή φιλοξενία, όπως οι πληροφορίες λένε, θέμα που έθεσε η κ. Αγγελοπούλου.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα γι αυτό το θέμα έχει απαντήσει ο κ. Χυτήρης, ο οποίος συμμετέχει στις συνεδριάσεις και έχει δώσει σαφείς απαντήσεις σε σχετικά ερωτήματα. Μου δίνετε, όμως, την ευκαιρία να πω ότι ένα χρόνο μετά τη λειτουργία της Διυπουργικής, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, έχει συντελεστεί μια σημαντική, θεαματική πρόοδος. Η Ελλάδα προετοιμάζεται για την άρτια οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Βεβαίως, πέραν των λύσεων που δώσαμε σε πολλά προβλήματα, αντιμετωπίζουμε ακόμη δυσκολίες. Πιστεύουμε ότι με τρόπο σύντομο και αποτελεσματικό θα μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις και σε αυτά τα προβλήματα, ώστε η Ελλάδα να διακριθεί μεταξύ των άλλων στη διεθνή κοινότητα για τους πολύ καλά οργανωμένους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα διεξαχθούν το 2004 στην πατρίδα μας.

ΓΚΡΟΣΜΑΝ: Στην παρουσίαση που έγινε την ομάδα της ΔΟΕ, υπό τον κ. Ρονγκ, υποθέτω ότι το σχέδιο για το «καγιάκ» και το «σλάλομ» ήταν στη θέση που είχε προταθεί αρχικά. Αυτή τη στιγμή πού βρίσκεται αυτό το έργο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά τα θέματα αντιμετωπίζονται, όπως στο παρελθόν έτσι και τώρα, σε συνεννόηση με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

ΚΑΠΠΟΣ: Ως προς το θέμα της καταδίκης της Αγκυρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τί μέτρα σε πολιτικό επίπεδο θα έπαιρνε η Αθήνα ως προς την εφαρμογή ή μη του μέτρου;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα αυτή η απόφαση έχει από μόνη της μια πολύ μεγάλη σημασία. Η σημασία της απόφασης αυτής είναι ιστορική. Από κει και πέρα, θέτουμε αυτό το θέμα στη διεθνή κοινότητα, γιατί είναι και δικό της θέμα, να γίνει σεβαστή η απόφαση αυτού του σημαντικού δικαστηρίου. Η Τουρκία είναι αυτή που πρέπει να συμμορφωθεί ή μεταξύ των άλλων πρέπει και να πιεστεί, αν δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί τέτοιου είδους αποφάσεις. Αλλά δεν είναι δυνατό μια χώρα όπως η Τουρκία να συμμετέχει στη διεθνή κοινότητα, αν δεν συμμορφώνεται με τις αποφάσεις των δικαστηρίων της διεθνούς κοινότητας. Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα. Είπα πριν, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ότι η Τουρκία αξιολογείται, βαθμολογείται για τις επιδόσεις της σε διάφορους τομείς. Και το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί ένα καθοριστικής σημασίας ζήτημα, όπου αξιολογείται η επίδοση της Τουρκίας.

ΚΑΠΠΟΣ: Μη εφαρμογή της απόφασης εν δυνάμει σημαίνει αποβολή της Τουρκίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Θα συναινούσε η κυβέρνηση σε κάτι τέτοιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν έρθει η ώρα, αυτό το θέμα θα το αντιμετωπίσει και το Συμβούλιο της Ευρώπης και τα άλλα όργανα της διεθνούς κοινότητας, που έχουν κάθε λόγο να παρακολουθούν πώς εξελίσσεται η εφαρμογή αυτών των αποφάσεων.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 15 May 2001 - 13:05:09 UTC