Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-05-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 21 Μαΐου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες.

Ο Πρωθυπουργός γνωρίζετε ότι δέχθηκε σήμερα τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας. Σήμερα εορτάζει ο Πρωθυπουργός και θα δεχθεί το απόγευμα, στο Μέγαρο Μαξίμου, τις ευχές των φίλων του και των πολιτών.

Αύριο, στις 10 το πρωί, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεών τους, θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα τον ενημερώσει για θέματα της επικαιρότητας. Αργότερα, στη 1 το μεσημέρι, θα δεχθεί ομάδα δέκα βουλευτών του Κινήματος, στο πλαίσιο των συναντήσεών του με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Το απόγευμα, στις 7 η ώρα, θα έχει συνεργασία με τον Κώστα Λαλιώτη και με το σύμβουλό του επί τεχνικών θεμάτων κ. Μακρυωνίτη για θέματα χωροταξίας.

Την Τετάρτη, στη 1 η ώρα το μεσημέρι, θα δεχθεί τον Κώστα Σκανδαλίδη. Το απόγευμα, στις 7 η ώρα, θα έχει συνεργασία με τον Ακη Τσοχατζόπουλο και το Γιάννο Παπαντωνίου.

Για την Πέμπτη, θα σας ενημερώσω αργότερα, όσον αφορά τη συνεδρίαση κυβερνητικού οργάνου. Απλώς, υπενθυμίζω ότι στις 3 η ώρα ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για επίσημη επίσκεψη στη Μάλτα, η οποία θα ολοκληρωθεί την επομένη, οπότε και επιστρέφει στην Αθήνα.

Θέλω να σας ενημερώσω ότι μόλις τώρα ο Υπουργός Εργασίας απέστειλε την επιστολή του προς τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Πολυζωγόπουλο, τον οποίο και καλεί να ανταποκριθεί και να προσέλθει σε διάλογο για το ασφαλιστικό σύστημα. Αυτή είναι μια επιστολή-πρόσκληση και ταυτόχρονα μια πρόκληση ευθύνης για όλους, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε ένα σημαντικό πρόβλημα, όπως είναι το ασφαλιστικό. Η λύση του προβλήματος αυτού -αντιλαμβάνεστε- θα επηρεάσει τη ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας. Πιστεύουμε ότι με αίσθημα ευθύνης όλοι οι φορείς θα αναλάβουν, καθένας κατά το δικό του ρόλο και τη δική του αρμοδιότητα, τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, προκειμένου να οδηγηθούμε στη λύση του προβλήματος. Η επιστολή του Υπουργού Εργασίας είναι σύντομη. Καταλήγει ακριβώς σε πρόσκληση, προκειμένου να καθοριστεί, στο επόμενο 10ήμερο, με αμοιβαία συνεννόηση των συνεργατών των δύο πλευρών, η ημερομηνία συνάντησης, για να αρχίσει έτσι ο διάλογος. Για τον οποίο διάλογο, σε πρώτη φάση, βλέπουμε ότι είναι χρήσιμο -αφού πέραν των μελετών που έχει κάνει ο βρετανικός οίκος, έχει καταθέσει και η ΓΣΕΕ μια σχετική μελέτη- να συγκροτηθεί μια ομάδα ειδικών επιστημόνων-εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα δεδομένα που θα αποτελέσουν και τη βάση γι` αυτή τη συζήτηση, για να είναι κοινή η αφετηρία των δεδομένων, των αριθμητικών στοιχείων, ώστε η συζήτηση να γίνει με τρόπο ο οποίος θα βοηθήσει να οδηγηθούμε σε αποτέλεσμα. Να αποφύγουμε τη συνθηματολογία.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι θα συσταθεί ομάδα εμπειρογνωμόνων. Δεν θα συζητήσουν Υπουργείο και ΓΣΕΕ, θα κάνουν άλλη ομάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα, ακριβώς, ότι πρέπει να συσταθεί αυτή η ομάδα των ειδικών επιστημόνων, των εμπειρογνωμόνων. Η συγκρότησή της θα γίνει μετά από προτάσεις των δύο πλευρών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μόνο η ΓΣΕΕ και το Υπουργείο θα συζητήσουν; Η ΑΔΕΔΥ και οι άλλοι φορείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως, όλοι οι κοινωνικοί φορείς που θα έχουν ρόλο, μπορούν να κάνουν τις προτάσεις τους. Απλώς, όπως συζητήσαμε και την προηγούμενη εβδομάδα, με αφορμή ερώτησή σας, η επιστολή-πρόσκληση θα απευθύνεται προς τη ΓΣΕΕ σε αυτή τη φάση. Αυτό γίνεται, επειδή ο διάλογος πρέπει να γίνει με συντεταγμένο τρόπο, να έχει μια ορισμένη διάρθρωση. Αλλωστε, γνωρίζετε ότι η ΓΣΕΕ έχει καταθέσει μια μελέτη για το ασφαλιστικό ζήτημα και αυτό είναι που τη "διαφοροποιεί" -γιατί είναι διαδικαστική η διαφοροποίηση- από τους άλλους κοινωνικούς φορείς. Αρα, λοιπόν, η πρόσκληση απευθύνεται στη ΓΣΕΕ σε αυτή τη φάση που είναι και η πρώτη για την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και οι άλλοι έχουν προτάσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Μίλησα για μελέτη που έχει καταθέσει η ΓΣΕΕ. Δεν αμφιβάλλω ότι όλοι έχουν προτάσεις και πιστεύω ότι θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση και θα προσέλθουν στο διάλογο για να δείξουν αυτές τις πολύ χρήσιμες προτάσεις τους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ημερομηνία που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Αμυνας για το ΚΥΣΕΑ, ισχύει;

ΡΕΠΠΑΣ: Επιφυλάσσομαι να σας πω οριστικά, τις επόμενες ημέρες, ποιο Κυβερνητικό Οργανο θα συνεδριάσει την Πέμπτη. Δεν έχει γίνει επίσημη ανακοίνωση για συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, από κανένα.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε κάτι παραπάνω για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας επισκέπτεται την Ελλάδα. Συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλους πολιτικούς παράγοντες. Σήμερα, έγινε δεκτός και από τον Πρωθυπουργό και στο πλαίσιο της συζήτησής τους, αντιλαμβάνεστε πως εθίγησαν θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, στη δικαιοδοσία του οποίου υπάγονται όλες οι Εκκλησίες της Ορθόδοξης Πίστεως της Αφρικής. Γνωρίζετε ότι εμείς στηρίζουμε με πολλούς τρόπους την προσπάθεια που κάνει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Εχουμε, λοιπόν, πάντοτε έναν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας και με αφορμή αυτή τη συνάντηση δόθηκε η δυνατότητα και πάλι να γίνει αυτή η προσέγγιση των θεμάτων.

ΜΙΧΑΗΛ: Επειδή ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας συνοδευόταν από τον κ. Χριστόδουλο και είχαν μια χειραψία που μπορεί να μην ήταν κάτι το ουσιαστικό, αλλά δεν ήταν και μια παγερή επαφή του κ. Σημίτη με τον Προκαθήμενο της Ελληνικής Εκκλησίας, μήπως, λοιπόν, στο περιθώριο αυτής της συνάντησης, έχουμε κάποιο ραντεβού μεταξύ των δύο πλευρών;

ΡΕΠΠΑΣ: Σε όλες τις συναντήσεις που είχε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, συνοδευόταν από τον Μακαριότατο. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στον Πρωθυπουργό, συνοδευόταν από τον Μακαριότατο. Η παρουσία του Αρχιεπισκόπου ήταν στο πλαίσιο αυτής της εθιμοτυπικής επίσκεψης και δεν πρέπει να αναμένετε τίποτε άλλο. Δεν είχε κάποιο άλλο περιεχόμενο. Αλλωστε, τα θέματα αυτά, στα οποία εμμέσως αναφέρεστε με την ερώτησή σας, γνωρίζετε ότι μας έχουν απασχολήσει στο πρόσφατο παρελθόν πολλές φορές. Η θέση μας είναι γνωστή. Πιστεύουμε ότι για όλα τα θέματα μπορεί να βρεθεί και να δοθεί λύση, εφόσον υπάρχει αλληλοσεβασμός στη βάση των διακριτών ρόλων.

ΜΙΧΑΗΛ: Για όλα τα θέματα μπορεί να βρεθεί κοινός στόχος. Υπάρχει όμως ένα πρακτικό ερώτημα: Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν. Δεν είπαν κάποια στιγμή θα τα πούμε, δεν θα τα πούμε@; Κάτι να μάθουμε παραπάνω.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα στην ερώτησή σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Και το δεύτερο που υπάρχει είναι το εξής: Πώς, λοιπόν, όλα τα θέματα μπορούν να συζητηθούν, όταν ο κ. Σταθόπουλος επικροτεί τη γνωμάτευση του κ. Δαφέρμου περί καθιερώσεως του πολιτικού γάμου; Κατά την άποψή μου, αν θέλετε, δικαίωμά του είναι, αλλά ο κ. Χριστόδουλος λέει ότι με τέτοιες ενέργειες τορπιλίζεται η οποιαδήποτε προσπάθεια προσέγγισης και επαφής. Σε αυτό εσείς τι απαντάτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, ουδείς μπορεί να τορπιλίσει τη συνάντηση και την επικοινωνία δύο παραγόντων, εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν. Η Πολιτεία επιθυμεί αυτή την επικοινωνία. Εχουμε διατυπώσει τη θέση μας για το πλαίσιο που πρέπει να ισχύσει σε αυτή την περίπτωση. Από εκεί και πέρα, δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα, ούτε καν σαν σκέψη υπάρχει τέτοιο θέμα, αλλαγής του υφιστάμενου πλαισίου για τα θέματα που, μεταξύ των άλλων, αφορούν και τον πολιτικό γάμο.

ΜΙΧΑΗΛ: Αρα, ο κ.Σταθόπουλος εξέφρασε προσωπικές του απόψεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα στην ερώτησή σας. Αν δείτε τις απαντήσεις που έδωσε ο κ. Σταθόπουλός, θα βγάλετε το συμπέρασμα ότι ουδόλως έθεσε θέμα αλλαγής του υφιστάμενου πλαισίου. Σε επίπεδο θεωρητικής συζήτησης έγινε όλη αυτή η προσέγγιση του θέματος, με αφορμή την απάντηση σε μια ερώτηση στο πλαίσιο μιας συνέντευξης που παραχώρησε ο κ. Δαφέρμος. Για την Πολιτεία δεν υπάρχει κανένα θέμα. Ούτε ο κ. Σταθόπουλος έθεσε θέμα αλλαγής του υφιστάμενου πλαισίου. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 21 May 2001 - 13:05:08 UTC