Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-05-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 23 Μαϊου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΥ: Χθες, ο Πρωθυπουργός, κατά τη συνάντησή του με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι είναι και θα είναι ο «θεράπων γιατρός». Ποιός είναι ο ασθενής;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Κώστας Σημίτης, ο Πρωθυπουργός της χώρας είναι πολιτικός ηγέτης, ο οποίος αναβάθμισε, ενίσχυσε τη θέση και το ρόλο της χώρας μας. Είναι ο Πρωθυπουργός που οδήγησε την Ελλάδα στην ΟΝΕ, είναι ο πολιτικός ηγέτης που δρομολόγησε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία και βελτίωσε τη ζωή των Ελλήνων πολιτών. Είναι ο πολιτικός ηγέτης που εγγυάται τη σταθερή και ασφαλή πορεία της χώρας και της κοινωνίας στο μέλλον, με ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Σε τελευταία ανάλυση, δεν πρέπει να σας διαφεύγει ότι είναι από τους λίγους Πρωθυπουργούς στην ελληνική πολιτική ιστορία που ασκεί αυτά τα καθήκοντα σε τρεις συνεχόμενες κοινοβουλευτικές περιόδους, με την ψήφο του λαού. Μην υποτιμάμε, λοιπόν, τον ελληνικό λαό.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Πρόκειται η κυβέρνηση να απασχοληθεί με τα αιτήματα των Αμερικανών, όσον αφορά τις έρευνες για την τρομοκρατία στην Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα, στο πλαίσιο των συναντήσεων -και ήταν πολλές- του υπουργού Εξωτερικών της χώρας μας στις ΗΠΑ. Λογικό και αναμενόμενο ήταν να συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις. Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα διαδραματίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή. Αυτό το αναγνωρίζουν όλοι και η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Τα θέματα, λοιπόν, της περιοχής είχαν την πρώτη θέση σε αυτή την ατζέντα. Θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό και αυτά έχουν, βεβαίως, την προτεραιότητά τους. Μεταξύ των πολλών άλλων θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και το σχετικό με την τρομοκρατία, χωρίς να είναι το πρώτο στην ατζέντα των συζητήσεων. Η θέση της Ελλάδας είναι σαφής. Αν μπορώ να την κωδικοποιήσω, θα έλεγα ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Το πρόβλημα αυτό, όμως, είναι διεθνές. Εμείς δεν έχουμε επιτύχει μέχρι τώρα τα επιθυμητά αποτελέσματα σε αυτόν τον τομέα. Από την άλλη, πρέπει να πούμε -και αυτό αναγνωρίζεται- ότι η βούλησή μας να εξαλείψουμε αυτό το φαινόμενο είναι δεδομένη, είναι ισχυρή, όπως και η προσπάθεια που καταβάλλουμε σε αυτή την κατεύθυνση, επίσης αναγνωρίζεται ότι είναι συνεχής και συστηματική. Γνωρίζετε ότι έχουμε συνεχή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες άλλων χωρών για να πετύχουμε αυτόν τον κοινό στόχο. Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας και μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφαλή διεξαγωγή των Ο.Α. Δεν τίθεται, λοιπόν, οποιοδήποτε άλλο θέμα. Αυτό το πρόβλημα που είναι διεθνές, δεν πρέπει να οδηγεί στη δημιουργία μιας ψευδούς εικόνας για τη χώρα μας, γιατί η Ελλάδα είναι μια χώρα ασφαλής. Περισσότερο ασφαλής, θα έλεγα, για τους πολίτες που ζουν σε αυτή τη χώρα, απ` ότι είναι άλλες χώρες για τους πολίτες τους.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Σήμερα το πρωί, ο Πρωθυπουργός είχε συνεργασία με την κ. Παπανδρέου. Επειδή η κ. Παπανδρέου δεν έκανε δηλώσεις εξερχόμενη, τι περιεχόμενο είχε η συνεργασία;

ΡΕΠΠΑΣ: Συζήτησαν θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου στο οποίο προΐσταται η κ. Παπανδρέου.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, είδαμε στις τηλεοράσεις τη διαμάχη δυο δημοσιογράφων με αφορμή την πολιτική. Θα θέλαμε το σχόλιό σας, επειδή σε αυτή τη διαμάχη αναφέρθηκαν διάφορα θέματα...

ΡΕΠΠΑΣ: Οι συζητήσεις των δημοσιογράφων για θέματα που τους αφορούν, δεν αγγίζουν καθόλου την κυβέρνηση και δεν την αφορούν. Ισα-ίσα, θα έλεγα, ότι εγώ θα έπρεπε να ρωτήσω εσάς, ως εκπροσώπους της δημοσιογραφικής οικογένειας, για τέτοια θέματα. Αλλά, εσείς δίνετε τις απαντήσεις με τα σχόλια, τις αναλύσεις που κάνετε στα Μέσα που εργάζεστε.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα το σχόλιο σας...

ΡΕΠΠΑΣ: Κανένα σχόλιο. Δεν μας αφορά αυτό το θέμα. Δεν αγγίζει την κυβέρνηση, ούτε καν εμμέσως.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Να επιστρέψω στο ερώτημα σχετικά με την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ. Υπάρχει συνέντευξη του κ. Πάουελ σήμερα στο «ΒΗΜΑ», που αναγνωρίζει, βεβαίως, τη βούληση της κυβέρνησης για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας, όμως ενίσταται εμμέσως και ευγενώς σχετικά με την ανυπαρξία, μέχρι τώρα, απτών αποτελεσμάτων και αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει αίτημα για άμεσες συλλήψεις και προσαγωγή στη Δικαιοσύνη υπόπτων.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα η συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών των δύο χωρών, όπως και με τις αρμόδιες υπηρεσίες των άλλων χωρών με τις οποίες συνεργάζονται οι δικές μας υπηρεσίες, είναι συνεχής, είναι στενή. Από κει και πέρα, γνωρίζετε ότι υπάρχει ένα συνταγματικό και νομικό πλαίσιο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας ενεργούν πάντοτε με σεβασμό των δικαιωμάτων του πολίτη. Εμείς -όλοι το γνωρίζουν και το αναγνωρίζουν- κατ` επανάληψη, έχουμε ζητήσει τη βοήθεια και τη συνδρομή ξένων χωρών που έχουν γνώση και εμπειρία πάνω σε αυτό το αντικείμενο, προκειμένου από κοινού να προσπαθήσουμε να εξαλείψουμε αυτή τη μάστιγα. Δεν δεχόμαστε ότι μπορεί κάποιος να υποκαταστήσει στη λειτουργία τους τις δικές μας, τις εθνικές υπηρεσίες. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν συζητείται. Αυτό το οποίο, βεβαίως, είναι επιβεβλημένο -άλλωστε έχουμε προχωρήσει στον τομέα αυτό- είναι η συνεργασία με τις άλλες χώρες. Επαναλαμβάνω ότι η βούλησή μας είναι ισχυρή, η προσπάθειά μας είναι συνεχής και συστηματική. Τα αποτελέσματα υπολείπονται αυτών που επιθυμούμε, γιατί η τρομοκρατία είναι μια διεθνής μάστιγα. Η Ελλάδα πρωτοπορεί στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση και εξάλειψή της.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επανέρχομαι στην πρώτη ερώτηση. Για τον «ασθενή» δεν μας είπατε, ποιός είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Εάν εσείς γνωρίζετε κάτι περί «ασθενών», πείτε το. Εμείς, με την προσπάθεια που κάναμε και με το έργο μας ως κυβέρνηση, έχουμε κατορθώσει να δημιουργήσουμε υγιείς βάσεις για την ελληνική κοινωνία που είναι πολύ πιο ισχυρή, έχει συνοχή, για την ελληνική οικονομία που αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, για τη διεθνή θέση της Ελλάδας που έχει ενισχυθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επανέρχομαι και πάλι και θα ρωτήσω, γιατί μπαίνουμε στον έκτο μήνα. Θα δοθούν οι 152.000 που είχε υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός προεκλογικά;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας έχω πει πολλές φορές, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις -και μάλιστα δικές σας- ότι πολλοί συμπολίτες μας έχουν λάβει αυτό το ποσό. Εκείνοι που το δικαιούνται και δεν το έχουν λάβει ακόμη, θα το λάβουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του έτους αυτού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ενα όνομα μπορείτε να μου πείτε; Ξέρετε τι λένε στο ΙΚΑ όταν πηγαίνουν οι ασφαλισμένοι; Πηγαίνετε στο Σημίτη να σας τα δώσει. Ετσι λένε στο ΙΚΑ.

ΡΕΠΠΑΣ: Μην εκτίθεστε!

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν εκτίθεμαι, σας μεταφέρω συγκεκριμένα σχόλια.

ΡΕΠΠΑΣ: Μην ασχολείστε με το ΙΚΑ και τις υπηρεσίες του, είναι σίγουρο πως το ΙΚΑ δεν κάνει αυτό. Μπορείτε εσείς να μου πείτε ποιος υπάλληλος του ΙΚΑ ισχυρίζεται κάτι τέτοιο; Δεν γνωρίζετε. Γι` αυτό μην υιοθετείτε φήμες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στο ΙΚΑ Καλλιθέας. Πηγαίνετε και ρωτείστε.

ΡΕΠΠΑΣ: Για προφανείς λόγους σκοπιμότητας κυκλοφορούν τέτοιες φήμες, χωρίς όμως να πετυχαίνουν το στόχο που κάποιοι επιδιώκουν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και κάτι ακόμη για το οικογενειακό επίδομα: Τελικά πήρε απόφαση η κυβέρνηση τι θα κάνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν αναφέρεστε στο οικογενειακό επίδομα, εννοείτε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας; Είναι ένα θέμα το οποίο γνωρίζετε ότι απασχολεί την κυβέρνηση...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την απασχολεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχουν ακόμη εκκρεμή νομικά ζητήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Από εκεί και πέρα, η απόφαση αυτή δεν αφορά το παρελθόν, αλλά το μέλλον. Εμείς σεβόμαστε την απόφαση.

ΝΙΚΟΛΤΣΙΟΥ: Ενα σημερινό δημοσίευμα αναφέρει ότι υπάρχει πρόβλημα με τη σύνταξη του κ. Σημίτη, εννοώ την καθηγητική του σύνταξη και ότι χρειάζονται επτά ακόμη χρόνια ένσημα. Γνωρίζετε κάτι γι` αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω τίποτα σχετικό. Σε τελευταία ανάλυση, παρακαλώ μην επιχειρείτε να μετατρέψετε την πολιτική ενημέρωση σε κουτσομπολιό. Αν υπάρχει κάποιο θέμα, θα το αντιμετωπίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Δεν νομίζω ότι αυτός ο προσωπικός τόνος των ερωτήσεων έχει θέση σε αυτή την αίθουσα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πόσες συντάξεις παίρνει ο κ. Σημίτης;

ΡΕΠΠΑΣ: Παρά το ότι συνεχίζετε να δίνετε αυτό τον προσωπικό τόνο στις ερωτήσεις και μάλιστα με πολύ συγκεκριμένη διάθεση, πρέπει να σας πω ότι ο Πρωθυπουργός έχει μια πολύ σημαντική διαδρομή, την οποία δεν έχουν να επιδείξουν άλλοι πολιτικοί. Είναι καθηγητής, άσκησε το συγκεκριμένο επάγγελμα για πάρα πολλά χρόνια. Δικαιούται, λοιπόν, τους κόπους που κατέβαλε να τους απολαύσει. Γιατί, οι κόποι πάντα δίνουν καρπούς. Κάποιοι άλλοι δεν έχουν να επιδείξουν ανάλογο βιογραφικό. Τι να κάνουμε; Πρέπει να απολογηθούμε και γι` αυτό, γιατί διαθέτει ένα τόσο σπουδαίο, ως προς το περιεχόμενό του, βιογραφικό ο Ελληνας Πρωθυπουργός; Αυτό είναι τιμή για τον ίδιο και για τη χώρα.

ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ: Λήγει η προθεσμία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με την περιουσία του τέως. Ποιά είναι η στάση της κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει κατατεθεί το ελληνικό μνημόνιο. Σήμερα, είναι στα χέρια των υπηρεσιών του Δικαστηρίου. Αναμένεται η κατάθεση του μνημονίου της άλλης πλευράς. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η εξής: Θα ανταλλαγούν τα μνημόνια, προκειμένου κάθε πλευρά να σχολιάσει το μνημόνιο της άλλης και στη συνέχεια το Δικαστήριο θα εκτιμήσει τα στοιχεία και θα λάβει την απόφασή του τους επόμενους μήνες. Αυτή την ώρα, δεν έχουμε να πούμε τίποτε παραπάνω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είχατε πει ότι θα μας το δώσετε αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα θα γίνουν στην ώρα τους.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Εχω μία απορία: Γιατί ο ΥΠΕΘΟ αισθάνθηκε την ανάγκη να βγάλει αυτά τα ερωτήματα και απαντήσεις σε αυτά, σε ό,τι αφορά την εθνική οικονομία;

ΡΕΠΠΑΣ: Κατά τακτά χρονικά διαστήματα γίνεται μια αναφορά σε στοιχεία για το πώς εξελίσσεται η εκτέλεση του προϋπολογισμού. Εχουν γίνει σχετικές ανακοινώσεις και στο παρελθόν. Αυτό γίνεται και τώρα.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Μία διευκρίνιση όσον αφορά την τρομοκρατία. Τελικώς, ετέθη θέμα από οποιονδήποτε Αμερικανό αξιωματούχο για κάτι καινούργιο σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα και τη συνεργασία για την τρομοκρατία;

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι στο πλαίσιο των συζητήσεων, λογικό και αναμενόμενο ήταν, μεταξύ των άλλων, να απασχολήσει τους συνομιλητές και το θέμα αυτό, το οποίο βεβαίως έχει τη θέση του στην ατζέντα των συζητήσεων, αλλά όχι σε τέτοια θέση, όπως αυτή που κάποιοι παρουσιάζουν. Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί ως κυβέρνηση και ως χώρα. Απασχολεί και την κυβέρνηση των ΗΠΑ για προφανείς λόγους. Εχει θύματα η χώρα αυτή. Γνωρίζετε, επίσης, ότι συνεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες των δύο χωρών σε αυτό τον τομέα. Θα συνεχιστεί αυτή η συνεργασία. Δεν υπάρχει η υποβολή κάποιου αιτήματος. Το επαναλαμβάνω αυτό, γιατί στην αρχική ερώτηση περιλαμβανόταν αυτή η λέξη και γι` αυτό έδωσα αυτή την απάντηση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 23 May 2001 - 13:05:39 UTC