Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-05-29

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 29 Μαϊου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι την Παρασκευή, στις 9.45 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί τον υπουργό Γεωργίας Γιώργο Ανωμερίτη και άλλους υπουργούς Γεωργίας που βρίσκονται στην Ελλάδα, την περίοδο αυτή.

Δέκα τρεις υπουργοί Γεωργίας χωρών της Ευρώπης και της Αφρικής, της περιοχής της Μεσογείου, βρίσκονται στην Ελλάδα προσκεκλημένοι του κ. Ανωμερίτη, στο πλαίσιο της Συνόδου της μεσογειακής συνεργασίας στον αγροτικό τομέα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Σήμερα έχουμε νέες δηλώσεις από τον Μπουλέν Ετζεβίτ για το Κυπριακό. Μνημονεύει την περίπτωση της Τσεχοσλοβακίας και κάνει λόγο για λύση μέσω "βελούδινου διαζυγίου" και στην Κύπρο, μεταξύ των δύο Κοινοτήτων. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κύπρος αντιμετωπίζει τα προβλήματα που έχουν προκύψει, λόγω της εισβολής και της κατοχής ενός τμήματος των εδαφών της. Το πρόβλημα αυτό έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της Τουρκίας. Μετά και από αυτές τις δηλώσεις, αποκαλύπτεται για μια ακόμη φορά ότι παρά τα όσα ισχυρίζεται για το αντίθετο η Τουρκία, αυτή είναι που παίζει καθοριστικό ρόλο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όσον αφορά την αρνητική πολιτική που ακολουθεί ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων κ. Ντενκτάς στα κατεχόμενα. Η Κύπρος είναι μέλος του ΟΗΕ. Ο μεγάλος διεθνής Οργανισμός, με σειρά ψηφισμάτων του, έχει ορίσει το πλαίσιο, εντός του οποίου πρέπει να αναζητηθεί η λύση του κυπριακού προβλήματος. Το πλαίσιο αυτό αποδέχονται όλοι, εκτός της Τουρκίας. Και σε τελευταία ανάλυση, η μόνη λύση που μπορεί πράγματι να αποτελέσει την απάντηση στο υφιστάμενο κυπριακό ζήτημα είναι ένα ομοσπονδιακό κράτος με μία ιθαγένεια και ενιαία εθνική προσωπικότητα. Αυτό, λοιπόν, το πλαίσιο πρέπει να σεβαστεί και η Τουρκία και να συμβάλει στην εφαρμογή του.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Υπάρχει σαφής θέση της κυβέρνησης σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις του Ευρωπαϊκού Στρατού; Και με δεδομένο ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε, χθες, στη σύσκεψη του Πρωθυπουργού.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι το θέμα αυτό το αντιμετωπίζουν στη Σύνοδο που διεξάγεται και σήμερα στη Βουδαπέστη, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ. Η Ε.Ε. έχει λάβει σχετικές αποφάσεις. Η πιο χαρακτηριστική για το θέμα αυτό είναι η απόφαση που έχει ληφθεί στη Νίκαια της Γαλλίας. Η απόφαση της Ε.Ε. είναι να ενισχύσει τη δική της ταυτότητα άμυνας και ασφάλειας με τη δημιουργία του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Στρατού. Η αυτονομία της Ε.Ε. έναντι όλων των άλλων παραγόντων και δυνάμεων, επιβάλλει αυτή να αποφασίσει για τις λειτουργίες αυτής της νέας δύναμης. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, υπάρχει ένα πλαίσιο διαβουλεύσεων με τις χώρες που ανήκουν στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν είναι μέλη της Ε.Ε., πριν ληφθούν οι όποιες αποφάσεις. Τα όργανα, όμως, που λαμβάνουν τις σχετικές αποφάσεις συγκροτούνται από τις χώρες που είναι μέλη της Ε.Ε. Αυτή είναι η θέση που έχουμε διατυπώσει και παραμένουμε σε αυτή.

ΜΙΧΑΗΛ: Μετά τη χθεσινή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, ότι δεν θα θιγεί η κατώτατη σύνταξη, τι αναμένετε από την πλευρά των συνδικάτων;

ΡΕΠΠΑΣ: Να επιδείξουν ανάλογη ευθύνη, να προσέλθουν σε αυτή τη συζήτηση με καλή διάθεση, προκειμένου από κοινού να επιδιώξουμε να βρούμε λύση σε ένα πρόβλημα που απασχολεί μεγάλο αριθμό Ελλήνων πολιτών. Γνωρίζετε ότι το πρόβλημα αυτό είναι δύσκολο. Ολοι το αναγνωρίζουν. Επίσης, όλοι αναγνωρίζουν ότι πρέπει στο πρόβλημα αυτό να δοθεί λύση. Δεν πρέπει να παραπεμφθεί η αντιμετώπιση του προβλήματος στις λεγόμενες "καλένδες". Αυτό το οποίο κάνουμε, από την πλευρά μας ως κυβέρνηση, είναι να απευθυνθούμε στους εργαζόμενους και να τους ζητήσουμε να συνεισφέρουν σε αυτό το διάλογο με τις δικές τους τεκμηριωμένες προτάσεις, διαβεβαιώνοντας ότι η δική μας διάθεση είναι τέτοια, ώστε να συμβάλλουμε στην επίλυση του προβλήματος. Γιατί, αυτό είναι προς το συμφέρον όλων: Της χώρας, των ασφαλισμένων, των πολιτικών δυνάμεων και της κυβέρνησης. Αλλά, πάνω από όλα, προς το συμφέρον των εργαζομένων. Γι` αυτούς ενδιαφερόμαστε όλοι.

ΜΙΧΑΗΛ: Φαίνεται, όμως, ότι κάποια μερίδα -εάν όχι όλοι- της συνδικαλιστικής ηγεσίας θέλει κάποιες εγγυήσεις για τη διάθεσή σας. Αυτές οι εγγυήσεις, κατά την άποψή σας ως Εκπροσώπου της κυβέρνησης, είναι η χθεσινή δέσμευση του Πρωθυπουργού;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση -με τη σαφή θέση που έχει εκφράσει ότι ο διάλογος αυτός πρέπει να γίνει από μηδενική βάση, χωρίς προαπαιτούμενα- με τον καλύτερο τρόπο ανοίγει το διάλογο αυτό. Δημιουργεί τις προϋποθέσεις, ώστε οι εργαζόμενοι να προσέλθουν και να έχουν τη βεβαιότητα ότι τα επιχειρήματά τους και οι θέσεις τους θα ακουστούν με μεγάλη προσοχή. Γιατί, επαναλαμβάνω, αυτό το οποίο ενδιαφέρει δεν είναι να συνθηματολογήσουμε. Είναι να βρούμε λύση στο πρόβλημα. Πιστεύω ότι αυτό αποτελεί βασική ευθύνη όλων μας. Ο Πρωθυπουργός όρισε ένα πλαίσιο. Αποσαφήνισε τις θέσεις μας πάνω σε ορισμένα πολύ βασικά ζητήματα. Αυτό είναι πολύ θετικό και πρέπει να αναγνωριστεί αυτή η επισήμανση του Πρωθυπουργού, για θέματα τα οποία είναι κύριας σημασίας. Βεβαίως, όμως, ο διάλογος δεν έχει ξεκινήσει καν. Δεν είναι δυνατό, πριν καν ξεκινήσει ο διάλογος, να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε όλα τα προβλήματα. Θα πρέπει, λοιπόν -εξ αυτού του λόγου προκύπτει η αξία του διαλόγου- οι εργαζόμενοι να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του υπουργού Εργασίας, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα αυτό.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο κ. Βρεττός, σήμερα, με μια ανακοίνωσή του, απαντά και θεωρεί απαξιωτικούς τους χαρακτηρισμούς που είπε ο κ. Σκανδαλίδης για το Δήμο Μενιδίου. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Καθένας λέει την άποψή του επί ενός θέματος, το οποίο -γνωρίζετε πολύ καλά- επειδή αφορά τις υποψηφιότητες στις εκλογές για τη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν μας έχει απασχολήσει. Είναι ένα θέμα το οποίο δεν αντιμετωπίζουμε τώρα, γιατί δεν είναι του παρόντος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός λέει ότι εγγυάται τα σημερινά κατώτερα επίπεδα συντάξεων. Μπορείτε να μας πείτε, ποιά είναι αυτά;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι μιλάμε για συντάξεις ασφαλισμένων σε ταμεία, στα οποία έχουν εισφέρει, όταν εργάζονταν, προκειμένου να λάβουν κάποια στιγμή τη σύνταξή τους. Δεν αναφερόμαστε, π.χ., στις προνοιακές συντάξεις του ΟΓΑ, δοθέντος ότι όποιοι έχουν αυτή τη λεγόμενη σύνταξη που είναι ουσιαστικά μια προνοιακή αποζημίωση από τον ΟΓΑ, δεν έχουν καταβάλλει ποτέ εισφορές. Το κράτος για τους 800.000 ασφαλισμένους του ΟΓΑ καταβάλλει, αυτό και μόνο αυτό, το ποσό που δίνεται στους αγρότες. Αν, π.χ., μιλούμε για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, γνωρίζετε ποια είναι η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ. Είναι η σύνταξη των 124.000 δραχμών, η οποία φθάνει τις 152.038 δραχμές, αν συμπληρωθεί με το ΕΚΑΣ που καταβάλλεται, στο τμήμα εκείνων των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, που δεν έχει εισοδήματα πάνω από ένα ορισμένο επίπεδο και δικαιούται να λαμβάνει και το ΕΚΑΣ. Αυτή @μιλάμε για το ΙΚΑ- μπορεί να πει κανείς ότι είναι η κατώτερη σύνταξη. Δεν πρέπει, λοιπόν, να γίνεται σύγχυση μεταξύ της σύνταξης, που είναι πράγματι σύνταξη και προκύπτει από εισφορές ενός εργαζόμενου, ενός ασφαλισμένου σε ένα ταμείο και της προνοιακής ενίσχυσης που δίνεται στους αγρότες. Γιατί, γι` αυτούς τους Οργανισμούς, όπως είναι ο ΟΓΑ, δεν έχει καταβληθεί καμία εισφορά από τους ασφαλισμένους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός όταν έλεγε ότι όλοι θα πάρουν αυτό το ελάχιστο όριο σύνταξης, των 152.000 δραχμών, εννοούσε μαζί με το ΕΚΑΣ;

ΡΕΠΠΑΣ: Κατ` επανάληψη έχουμε απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις. Αυτοί που δεν έχουν εισόδημα, ώστε να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή διαβίωση, είναι αυτοί ακριβώς που δικαιούνται να πάρουν και το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Με το ΕΚΑΣ αυτοί που δεν έχουν άλλες πηγές εισοδημάτων, φθάνουν τις 152.038 δραχμές το μήνα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, αυτοί που παίρνουν πάνω από 152.000, πρέπει να ανησυχούν;

ΡΕΠΠΑΣ: Να μην ανησυχούν. Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι μέσω των εκπροσώπων τους να διατυπώσουν τις θέσεις τους, στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου. Γιατί στο κοινωνικό κράτος που λειτουργεί στην Ελλάδα και θέλουμε να το ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο, οι οικονομικά αδύναμοι, αυτοί που έχουν τη βοήθειά μας, όπως έχει αποδειχθεί κατά την άσκηση της πολιτικής μας, είναι αυτοί οι οποίοι τη χρειάζονται. Γι` αυτό, λοιπόν, δεν πρέπει να ανησυχούν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω το σχόλιό σας για τους χαρακτηρισμούς της κ. Παπανδρέου προς τους Κρητικούς, ότι είναι εγκληματίες, τρομοκράτες, οργανωμένοι εγκληματίες και άθλιοι. Μπορείτε να μου δώσετε το σχόλιο της κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αποδίδετε σωστά αυτό που είπε η κ. Παπανδρέου. Γνωρίζετε ότι αντιμετώπισε μια ορισμένη πράξη συγκεκριμένων ατόμων. Γνωρίζετε, επίσης, ότι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στους νόμους και εκ του Συντάγματος έχουν όλοι ίδια δικαιώματα και ίδιες υποχρεώσεις. Από κει και πέρα, η κ. Παπανδρέου πολύ σωστά τόνισε, με έμφαση μάλιστα, ότι δεν είναι δυνατό να υπάρχουν εστίες παρανομίας σε αυτή τη χώρα. Παντού πρέπει να επικρατεί και να γίνεται σεβαστός ο νόμος. Αυτό είναι μια βασική αρχή για να λειτουργούμε ως κοινωνία. Οι κανόνες της Δημοκρατίας περιέχουν και δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις. Ολοι πρέπει να αναλαμβάνουμε αυτές τις υποχρεώσεις μας. Αυτό επισήμανε και η κ. Παπανδρέου.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Επειδή μιλάμε για τριμερή χρηματοδότηση, μπορείτε να μας πείτε από πού θα εξευρεθούν αυτοί οι νέοι πόροι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ζητάτε να λύσουμε το ασφαλιστικό ζήτημα, πριν καν αρχίσει ο κοινωνικός διάλογος.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Με αυτή τη βελτιωμένη πρόταση, συμφωνεί και ο Γιάννος Παπαντωνίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, έχουμε πει ότι το κράτος θα στηρίξει χρηματοδοτικά το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Είναι δεδομένη και εγγυημένη η οικονομική στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος από το κράτος. Ο Πρωθυπουργός έχει μιλήσει γι` αυτό με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα. Αυτή είναι η τελική θέση μας. Ενα από τα τρία μέρη είναι το κράτος, το οποίο θα αναλάβει ένα σημαντικό τμήμα της οικονομικής ενίσχυσης και στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος. Από κει και πέρα, η έκταση αυτής της χρηματοδότησης, οι λεπτομέρειες για το θέμα αυτό, θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ο κ. Παπαντωνίου συμφωνεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης. Ασφαλώς, συμφωνούν όλοι οι υπουργοί. Ο κ. Παπαντωνίου, ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας, έχει μιλήσει γι` αυτό και έχει διατυπώσει ανάλογη θέση.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Εχει δημιουργηθεί μια σύγχυση, νομίζω, για το παράβολο των 50.000 δραχμών που προβλέπεται να καταβάλουν οι οικονομικοί μετανάστες για τη λήψη κάρτας παραμονής. Θα ήθελα κάποιες διευκρινίσεις: Εάν αυτό το ποσό των 50.000 δρχ. αφορά προσωρινές και μόνο άδειες, αφορά κατά κεφαλή σε κάθε οικογένεια....

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει εκδώσει διευκρινιστική εγκύκλιο το υπουργείο Εσωτερικών για την εφαρμογή του νόμου που έχουμε ψηφίσει. Είναι σημαντικό ότι προχωρούμε στην τακτοποίηση μιας εκκρεμότητας που προκάλεσε πολλά προβλήματα. Ολες αυτές οι τεχνικού χαρακτήρα λεπτομέρειες αναφέρονται στη διευκρινιστική εγκύκλιο.

ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΥ: Ποιό είναι το σχόλιο της κυβέρνησης για τις αναφορές που έκανε χθες ο κ. Λιάνης, κατά τη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και για τους υπαινιγμούς του περί «πάπισσας»;

ΡΕΠΠΑΣ: Γίνονται πολλές συζητήσεις και διατυπώνονται πολλά σχόλια για το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Αυτό φανερώνει, με τον καλύτερο τρόπο, το μείζον ενδιαφέρον που προκαλείται στη χώρα μας, καθώς προχωρά η οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Από κει και πέρα, βεβαίως, καθένας είναι υπεύθυνος γι` αυτά που λέει. Γνωρίζετε ότι στην αθλητική οικογένεια, ο κ. Λιάνης, είχε πάντοτε μια ξεχωριστή θέση. Ο βασικός ρόλος για την προετοιμασία της χώρας μας, ενόψει των Ο.Α. του 2004, έχει ανατεθεί στην κ. Αγγελοπούλου. Εχει προσφέρει πάρα πολλά, συνεχίζει να προσφέρει και θα προσφέρει πολλά, προκειμένου η χώρα μας να προετοιμαστεί κατάλληλα και να οργανώσουμε μια άρτια Ολυμπιάδα. Πρέπει να συνενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας, γιατί η διοργάνωση των Ο.Α. του 2004 αποτελεί μια εθνική υπόθεση. Ετσι την αντιλαμβάνονται όλοι. Η κραυγή αγωνίας που εκφράζεται από κάποιες πλευρές, πιστεύω ότι αποτελεί την καλύτερη πιστοποίηση για το ότι όλοι θα ήθελαν να συμβάλλουν, ώστε να προετοιμαστούμε με τον καλύτερο τρόπο για τους Ο.Α. του 2004.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Ο κ. Βενιζέλος βλέπει τον Πρωθυπουργό σήμερα για θέματα Ολυμπιάδας;

ΡΕΠΠΑΣ: Για θέματα αρμοδιότητάς του.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 29 May 2001 - 13:05:07 UTC