Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-05-31

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 31 Μαϊου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η ευρωπαϊκή πολιτική, ενόψει και της προεδρίας του α` εξαμήνου του 2003, την οποία θα ασκήσει η χώρα μας. Βασικός εισηγητής ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Γνωρίζετε ότι τα θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή προοπτική βρίσκονται στην επικαιρότητα.

Σήμερα, επισκέπτεται τη χώρα μας ο προεδρεύων Σουηδός Πρωθυπουργός Γκόραν Πέρσον, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό. Δηλώσεις των δύο Πρωθυπουργών, αναμένονται γύρω στις 17.30.

Την επομένη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Βερολίνο και θα έχει συνομιλίες με το Γερμανό Καγκελάριο, με κύριο θέμα το «μέλλον της Ευρώπης».

Τη μεθεπόμενη εβδομάδα, θα μεταβεί στο Γκέτεμποργκ, για να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η χώρα μας προετοιμάζεται από τώρα σε όλους τους τομείς για την οργάνωση μιας άρτιας Προεδρίας. Εχουμε επιλέξει τη Θεσσαλονίκη, ως την πόλη, στην οποία θα πραγματοποιηθεί, από 19 έως και 21 Ιουνίου 2003, η Σύνοδος Κορυφής. Η Ατυπη Σύνοδος Κορυφής θα γίνει στις Βρυξέλλες, το Μάρτιο του 2003, γιατί -όπως γνωρίζετε- έχει αποφασιστεί από την Ε.Ε., η Ατυπη Σύνοδος να γίνεται πλέον στην έδρα των υπηρεσιών της Ε.Ε., και όχι στη χώρα που ασκεί την Προεδρία. Θα γίνει, βεβαίως, ένας μεγάλος αριθμός Ατυπων Συμβουλίων Υπουργών και στην Ελλάδα, εκτός από τα επίσημα Συμβούλια.

Υπολογίζεται ότι το συνολικό κόστος για τις υποχρεώσεις της Προεδρίας θα ανέλθει περίπου στα 13 δισ. δραχμές.

Αποφασίσαμε για λόγους οργανωτικούς, τεχνικούς, διαδικαστικούς, υποστήριξης της Προεδρίας, στη διοίκηση κάθε υπουργείου μια ειδική υπηρεσιακή μονάδα να ασχοληθεί με τα θέματα αυτά. Οι υπηρεσίες που υπάρχουν θα εμπλουτιστούν και θα αναβαθμιστούν. Θα υπάρξει ανάθεση συγκεκριμένων καθηκόντων στις υπηρεσίες αυτές που μπορούν να στελεχωθούν με το ανάλογο προσωπικό. Σε κάθε υπουργείο πρέπει να επιλεγούν στελέχη με εξειδικευμένα προσόντα γύρω από αυτά τα θέματα.

Οι πολιτικές που θα προβάλουμε, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας, θα συζητηθούν και σε επόμενες συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, με αντικείμενο τα επιμέρους θέματα που αφορούν την Ε.Ε.

Είναι σχετικά νωρίς για να καταλήξουμε στα θέματα τα οποία θα μας απασχολήσουν, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας. Αλλωστε δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Εξαρτάται από τη ροή των διαφόρων θεμάτων, στο πλαίσιο της Ε.Ε. Δεν γνωρίζουμε ποια θέματα θα έχουν «κλείσει», ποια θα παραμένουν «ανοικτά και εκκρεμή» και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ή ποια είναι αυτά που, για πρώτη φορά, θα «ανοίξουν» τότε. Σε συνεννόηση με την Ε.Ε. -όπως συμβαίνει με κάθε χώρα- η χώρα μας θα κάνει τις επιλογές, όσον αφορά το περιεχόμενο των πολιτικών, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας. Για να έχουμε, όμως, μια εικόνα για το πώς κινούνται τα θέματα της Ε.Ε. σημειώνω ότι, το 2003 θα έχει επικυρωθεί και η Συνθήκη της Νίκαιας, πράγμα που σημαίνει ότι η Ε.Ε. θα λειτουργεί με νέους Κανόνες. Επίσης, είναι πιθανό να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την πρώτη, υπό ένταξη, ομάδα χωρών, στην οποία περιλαμβάνεται και η Κύπρος, γεγονός που σημαίνει ότι το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση και ίσως να ληφθεί η σχετική απόφαση, κατά τη διάρκεια του Α` εξαμήνου του 2003. Εχει διατυπωθεί από πολλούς η θέση να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εγκαίρως, ώστε οι νέες χώρες- μέλη της Ε.Ε. να λάβουν μέρος στις Ευρωεκλογές του 2004.

Την Ελληνική Προεδρία στην εαρινή Ατυπη Σύνοδο Κορυφής, θα απασχολήσει -έτσι κι αλλιώς- η εξέλιξη των θεμάτων που αποφασίστηκαν, ως πλαίσιο, στη Σύνοδο Κορυφής της Λισσαβόνας. Γνωρίζετε ότι τα θέματα αυτά που αφορούν την Απασχόληση και την Ανταγωνιστικότητα στη νέα οικονομία, την οικονομία της γνώσης, παραμένουν πάντοτε στο τραπέζι.

Θα μας απασχολήσει, επίσης, η πολιτική που θα ακολουθήσει η Ε.Ε. σε τομείς, όπως είναι ο τομέας του Αθλητισμού, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Στον παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2003, λήγει η λεγόμενη «ρήτρα ειρήνης» και τότε πολλά θέματα θα συζητηθούν.

Σημειώνω, επίσης ότι στην ΕΥΡΩζώνη η χώρα μας θα ασκήσει καθήκοντα Προεδρίας για 12 μήνες, αφού η χώρα που προηγείται, δηλαδή η Δανία, δεν συμμετέχει στην ΕΥΡΩζώνη. Αρα η Ελλάδα αναλαμβάνει καθήκοντα προεδρεύουσας χώρας, από τον Ιούνιο του 2002 έως τον Ιούνιο του 2003.

Θέματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι αυτά που αφορούν τα Βαλκάνια, την πολιτική ασφάλειας στην περιοχή, την πολιτική για τις μειονότητες, τη λαθρομετανάστευση, τους πρόσφυγες. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας πω ότι, όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, τα Βαλκάνια ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων, στη πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που έγινε στη Βουδαπέστη.

Υπενθυμίζω ότι είναι στόχος της Ε.Ε. και αναμένεται, το 2003, να έχει ολοκληρωθεί η συγκρότηση της δύναμης των 60.000 στελεχών του «ευρωπαϊκού στρατού». Και αυτό είναι ένα θέμα που θα υπάρχει στην ατζέντα της Ε.Ε.

Οσον αφορά το μέλλον της Ευρώπης και τη συζήτηση που γίνεται, έχουν διατυπωθεί, όπως γνωρίζετε, διάφορες απόψεις. Ο Πρωθυπουργός και άλλα κυβερνητικά στελέχη, στις 11 Ιουλίου στο Ζάππειο Μέγαρο, για πρώτη φορά, θα αναπτύξουν το πλαίσιο των απόψεων της κυβέρνησης για όλα αυτά τα θέματα. Η συζήτηση αυτή είναι πολύ ενδιαφέρουσα και θα επεκταθεί σε βάθος χρόνου. Τα πρότυπα, τα οποία μπορούμε να ακολουθήσουμε για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι:

Πρώτον, η ομοσπονδιακή μορφή της Ευρώπης, που προβλέπει μια ομοσπονδία εθνικών κρατών.

Δεύτερον, η διακυβερνητική μορφή συνεργασίας.

Τρίτον, το κοινοτικό μοντέλο που ανταποκρίνεται περίπου στο σημερινό σχήμα.

Η Ελλάδα ανοίγει τα χαρτιά της στην εκδήλωση που θα γίνει στις 11 Ιουλίου στο Ζάππειο.

Αυτό ήταν το πλαίσιο της συζήτησης. Πρέπει να σας πω ότι υπάρχει προβληματισμός, με πολλές ενδιαφέρουσες απόψεις, για το αν στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας θα επιλέξουμε να αναπτύξουμε ένα κεντρικό θέμα, το οποίο θα φέρει τη σφραγίδα της δικής μας Προεδρίας. Είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και θα επιδιώξει τη θετική συμβολή για την αντιμετώπισή του. Αυτό που επιθυμούμε είναι να είναι θέμα που θα επηρεάσει το μέλλον της Ευρώπης. Ολα αυτά γίνονται σε συνεννόηση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Επιθυμούμε να έχουμε μια αποτελεσματική Προεδρία, ώστε να επιτύχουμε κατά τη διάρκειά της συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε σύντομη ενημέρωση για δύο θέματα:

-Οσον αφορά το τουρκικό ωκεανογραφικό, το θέμα αυτό αντιμετωπίστηκε μετά τις διευκρινίσεις της τουρκικής πλευράς και δεν υπάρχει ζήτημα.

-Οσον αφορά την κατάσταση στο γειτονικό κράτος των Σκοπίων, πράγματι είναι κρίσιμη. Η παρουσία των Διεθνών Οργανισμών είναι ικανοποιητική, ως προς τα αποτελέσματα που επιτυγχάνει. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να παρακολουθούμε την εξέλιξη της κατάστασης στη γειτονική χώρα. Κατά τα άλλα, οι διάφορες δηλώσεις που γίνονται είναι -θα μου επιτρέψετε να πω- άνευ σημασίας για μια χώρα σαν τη δική μας που δεν πρέπει να έχει φοβικά σύνδρομα. Διάφοροι φαντασιόπληκτοι και ανιστόρητοι, οι οποίοι αναδεικνύουν θέματα που, μεταξύ των άλλων, περιέχουν και μια διάσταση σε βάρος της χώρας, αντιμετωπίζονται από εμάς και τη Διεθνή Κοινότητα με ένα και μόνο τρόπο: Με αποδοκιμασία και περιθωριοποίηση. Πρόκειται για παράγοντες που δεν αξίζει να σχολιάζουμε περισσότερο.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», ΒΑΝ υπηρεσιών των ΗΠΑ κατοπτεύουν καθημερινά την Κηφισίας. Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται σε συγκεκριμένα στοιχεία και παρουσιάζει και φωτογραφίες για τη δραστηριότητά τους. Το ερώτημα είναι, εάν η δραστηριότητα αυτή είναι σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης, των αρμοδίων ελληνικών αρχών και στη βάση ποιας συμφωνίας ή συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, εκδηλώνονται όλα τα παραπάνω;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα και στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας ακολουθούνται από συνοδευτικά οχήματα και, τύπου ΒΑΝ, με διάφορα τέτοια εξαρτήματα για λόγους ασφάλειας. Πρέπει -και αυτό το γνωρίζουν οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες και έχουν συμφωνήσει- να αντιμετωπίσουμε προληπτικά κάθε ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας σε βάρος των συγκεκριμένων ατόμων.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Για τη στελέχωση των ειδικών μονάδων σε κάθε υπουργείο. Εχετε κάτι περισσότερο να μας πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι υπάρχουσες υπηρεσίες, οι οποίες θα διευρυνθούν. Μπορεί να αλλάξουν μορφή, να αναβαθμιστούν. Είναι θέμα που θα αντιμετωπίσει κάθε υπουργείο. Απαιτείται η πρόσληψη σημαντικού αριθμού στελεχών, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις της Προεδρίας.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Θα είναι ορισμένου χρόνου οι συμβάσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Ενα τμήμα των ατόμων που θα προσληφθούν, ασφαλώς θα προσληφθούν με αυτού του τύπου τις συμβάσεις. Δηλαδή, θα χρησιμοποιηθούν μόνο κατά την περίοδο της Προεδρίας.

ΜΙΧΑΗΛ: Το θέμα αυτό το έθεσε η κ. Παπανδρέου;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Το έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών και είναι γνωστό ότι όλοι συμφωνούμε σε αυτό. Είναι κάτι που αντιμετωπίζει κάθε χώρα που πρόκειται να ασκήσει καθήκοντα Προεδρίας στην Ε.Ε. Δεν αντιμετωπίζεται, λοιπόν, για πρώτη φορά από μία χώρα.

ΜΙΧΑΗΛ: Κατατέθηκε στη Βουλή το πόρισμα των ειδικών επιστημόνων για τις ραδιοσυχνότητες. Μιλάνε για τρία εναλλακτικά σενάρια και ανεβάζουν τον αριθμό των διαθέσιμων συχνοτήτων, χωρίς κανένα πρόβλημα, στις 39. Το ερώτημα είναι αν εσείς θα δεχθείτε το πόρισμα αυτό ως αρμόδιος Υπουργός.

ΡΕΠΠΑΣ: Λίγο πριν κατέβω στην αίθουσα, πληροφορήθηκα ότι πράγματι κατατέθηκε σχετικό πόρισμα από επιστήμονες στην Επιτροπή Αποτίμησης Τεχνολογίας της Βουλής. Δεν έχω υπόψη μου το περιεχόμενο του πορίσματος. Αυτό, αντιλαμβάνεστε αποτελεί αντικείμενο αρμοδιότητας του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών. Θα το μελετήσει και θα αξιοποιήσει όλα εκείνα τα στοιχεία, προκειμένου να ενημερώσει και εμάς για το τεχνικό πλαίσιο που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας για να προχωρήσουμε, αν αυτό είναι εφικτό -μακάρι να είναι- στη χορήγηση και νέων αδειών για τη λειτουργία ραδιοφωνικών σταθμών στο Νομό Αττικής. Είναι πρόωρο να πούμε οτιδήποτε από την πλευρά μας. Αρκούμαι να επαναλάβω τη διάταξη του νόμου που λέει ότι είμαστε υποχρεωμένοι να προκηρύσσουμε και να χορηγούμε άδειες για κάθε διαθέσιμη συχνότητα. Εφόσον προκύπτουν διαθέσιμες συχνότητες -πράγμα το οποίο μόνο το υπουργείο Μεταφορών και οι υπηρεσίες του μπορούν να πιστοποιήσουν- τότε θα πράξουμε κι εμείς αναλόγως, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας. Αλλά, δεν είναι δική μας αρμοδιότητα να ορίζουμε τον αριθμό των συχνοτήτων που θα διατεθούν.

ΜΙΧΑΗΛ: Γιατί βιαστήκατε να προκηρύξετε τις προηγούμενες 28 άδειες και δεν περιμένατε αυτή τη διαδικασία, αυτό το πόρισμα των επιστημόνων να πάει στο υπουργείο Μεταφορών, να πειστεί και να πει πράγματι ότι έχετε δίκιο κύριοι, έτσι όπως το προτείνετε δεν το είχαμε σκεφθεί και άρα, να μην προκύψουν 28 αλλά 39 άδειες.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε ένα λάθος. Προφανώς, δεν παρακολουθήσατε την απάντησή μου. Σας είπα ότι τον αριθμό των συχνοτήτων τον ορίζει το υπουργείο Μεταφορών. Εμείς προκηρύξαμε, προκειμένου να χορηγήσουμε άδειες λειτουργίας ραδιοφωνικών σταθμών, τόσες συχνότητες όσες μας υπέδειξε, με τη μελέτη που έκανε, το υπουργείο Μεταφορών με τις υπηρεσίες του. Αρα, λοιπόν, το υπουργείο Μεταφορών πρέπει να αλλάξει θέση στο συγκεκριμένο θέμα. Δεν αφορά εμάς.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν σας ρώτησα ως Υπουργό Τύπου, αλλά ως Κυβερνητικό Εκπρόσωπο...

ΡΕΠΠΑΣ: Η διαδικασία αυτή έχει ξεκινήσει, εδώ και κάποια χρόνια. Δεν είναι διαδικασία που ξεκίνησε χθες. Εχει ξεκινήσει από το 1997.

ΜΙΧΑΗΛ: Ναι, αλλά υπάρχουν καινούργια στοιχεία που αλλάζουν τελείως τα δεδομένα.

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά τα στοιχεία, θα μελετηθούν από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών, οι οποίες θα καταλήξουν σε συγκεκριμένο αριθμό συχνοτήτων που μπορεί να διατεθούν. Ο αριθμός αυτός θα ληφθεί υπόψη και από εμάς. Αυτό είναι το σωστό. Αλλά, μέχρι τότε, δεν πρέπει να βγάζουμε τελικό συμπέρασμα.

ΚΑΠΠΟΣ: Σε σχέση με τα δεδομένα που δημιουργεί η ανακοίνωση του UCK, παρατηρώ στη σημερινή δήλωσή σας μια μεταβολή στη θέση της κυβέρνησης και ένα χαμήλωμα των τόνων, σχετικά με τη χθεσινή πρώτη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών. Υπάρχει κάτι καινούργιο που δικαιολογεί αυτή την αλλαγή των τόνων;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι ο λεγόμενος UCK έχει χαρακτηριστεί από όλους ως μια ομάδα με τρομοκρατική δράση. Η ίδια η κυβέρνηση της γειτονικής Αλβανίας έχει αποδοκιμάσει τις ενέργειες των μελών του. Από εκεί και πέρα, είμαστε μια χώρα που πρέπει να αντιμετωπίζει τα πάντα με σοβαρότητα. Και αντιμετωπίζεις σοβαρά τα όποια θέματα, όταν τα αντιμετωπίζεις στη σωστή διάστασή τους. Θα μου επιτρέψετε να σας θυμίσω ποιες συζητήσεις προκλήθηκαν, όταν κάποιοι αυτοαποκαλούμενοι "Μακεδόνες στο Αιγαίο" έθεταν θέματα επιβουλευόμενοι την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας. Πολλές φορές, αντιμετωπίσαμε τέτοιου είδους αιτιάσεις από ξένες δυνάμεις ή παράγοντες, με έναν τρόπο -θα μου επιτρέψετε να το πω τώρα- υπερβολικό. Δεν έχουν καμία πρακτική συνέπεια, καμία επίπτωση και δεν δημιουργούν κανένα κίνδυνο για τη χώρα μας όλες αυτές οι δηλώσεις και δραστηριότητες. Από την άλλη, βεβαίως, πρέπει να παρακολουθούμε στενά ό,τι δηλώνουν διάφοροι και όποια δραστηριότητα αναπτύσσουν. Αυτό έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε, αλλά δεν πρέπει να δίνουμε καμία άλλη διάσταση. Γιατί, αντιλαμβάνεστε ότι, αν κάθε φορά που κάποιος δηλώνει κάτι για μια χώρα που είναι μέλος της Ε.Ε., της ΟΝΕ, του ΝΑΤΟ, θεωρούμε ότι αυτόματα δημιουργείται κίνδυνος για την ακεραιότητα της χώρας μας ή για τα κυριαρχικά δικαιώματά μας και έτσι να δημιουργούμε εμείς θέμα, ασχολούμενοι με αυτό που δήλωσε ένας τρίτος, θα έχουμε ήδη παίξει το παιχνίδι του. Γι` αυτό, λέω να δείχνουμε σοβαρότητα και να αντιμετωπίζουμε τα θέματα στη σωστή διάστασή τους. Πόσοι κατά καιρούς έχουν κάνει δηλώσεις για τέτοια θέματα και πώς τα αντιμετωπίσαμε; Θα μου επιτρέψετε να ζητήσω και από εσάς, που εργάζεστε στα ΜΜΕ, να αντιμετωπίζουμε αυτά τα θέματα στη σωστή διάστασή τους. Καθόλου δεν τα παραβλέπουμε. Αλλά, δεν πρέπει να τους δίνουμε άλλη διάσταση από αυτή που πραγματικά έχουν.

ΚΑΠΠΟΣ: Επειδή, ακριβώς, προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε στη σωστή του διάσταση, αναρωτιέμαι ποια είναι η σωστή διάσταση. Είναι η εκτίμηση του διεθνούς παράγοντα, η εκτίμηση που έκανε χθες ο υπουργός Εξωτερικών ή αυτό που μας λέτε εσείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπα ότι ακόμη και η κυβέρνηση της Αλβανίας, τους Αλβανούς του UCK τους έχει χαρακτηρίσει παράγοντα τρομοκρατίας, αποσταθεροποίησης και έχει καταδικάσει τη δραστηριότητά τους; Αν, λοιπόν, οι ίδιοι, που είναι τόσο στενά συνδεδεμένοι μαζί τους, τους αποδοκιμάζουν και τους καταδικάζουν, αντιλαμβάνεστε ποια είναι η θέση των άλλων παραγόντων της διεθνούς ζωής.

ΚΑΠΠΟΣ: Η διατύπωσή σας ήταν σημαντική. Είναι θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι υπάρχει στενός σύνδεσμος ανάμεσα στην κυβέρνηση της Αλβανίας και στους Αλβανούς του UCK;

ΡΕΠΠΑΣ: Τουλάχιστον, όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι ομοεθνείς. Δεν νομίζω να το αμφισβητεί κανείς αυτό. Με αυτή την έννοια, υπάρχει ένας δεσμός, ένας σύνδεσμος. Σας παρακαλώ να μην ανακαλύπτετε θέματα εκεί που δεν υπάρχουν.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση την επίθεση που δέχθηκε χθες από το ΣΕΒ για μια σειρά από θέματα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, γνωρίζετε ότι χάρη στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, κατόρθωσε η χώρα μας να γίνει μέλος της ΟΝΕ. Η ελληνική οικονομία γνωρίζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Εχουμε επιτύχει επιδόσεις που πολλές άλλες χώρες θα ήθελαν να επιτύχουν. Ολα αυτά, οφείλονται, κατά κύριο λόγο, στις πολιτικές επιλογές που έκανε ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή μας. Ασφαλώς, η συμβολή όλων των φορέων και των εταίρων είναι σημαντική. Δεν την παραγνωρίζουμε. Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση αφορά τη χώρα και το σύνολο του ελληνικού λαού. Δεν είναι μία πολιτική για μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα. Κάθε κοινωνική ομάδα, μέσω των εκπροσώπων της, ασφαλώς μπορεί να αναδεικνύει τις θέσεις που θεωρεί ότι έχουν προτεραιότητα, επειδή κρίνει ότι είναι σημαντικές. Εμείς, όμως, έχουμε μια πολιτική η οποία αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Η ανάπτυξη δεν είναι ένας άψυχος δείκτης. Είναι η ίδια η ζωή, η ψυχή των ανθρώπων. Είναι η καθημερινότητά τους, η ποιότητα των δημοκρατικών θεσμών, η κοινωνική αλληλεγγύη, η συνοχή σε μια κοινωνία. Το κοινωνικό κράτος αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της πολιτικής μας. Είναι η βάση, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, το οποίο θα ευνοεί υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό δεν πρέπει κανείς να το παραβλέπει. Αυτή είναι η πολιτική που ακολούθησε και ακολουθεί η κυβέρνηση. Η πολιτική αυτή μπορεί να αποτιμηθεί ευχερέστατα, γιατί έχουμε τα πρακτικά αποτελέσματά της. Ολοι αναγνωρίζουν, εντός και εκτός της χώρας, ότι είναι μια επιτυχημένη οικονομική πολιτική. Και αυτή συνεχίζουμε. Καθένας λέει τις απόψεις του και είναι σεβαστές. Γιατί, οι κοινωνικοί φορείς και οι κοινωνικοί εταίροι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη, όχι μόνο της οικονομίας, αλλά και της κοινωνίας μας, στο σύνολό της. Από εκεί και πέρα, δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις και αντιπαλότητες. Πιστεύουμε ότι χρειάζεται συναίνεση και συνέπεια, προκειμένου να πετύχουμε έναν κοινό σκοπό που είναι η ανάπτυξη της χώρας και η ευημερία των πολιτών.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Υπήρξε εισήγηση του Πρωθυπουργού στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός θα προβεί, σε λίγη ώρα, σε δηλώσεις. Αναφέρθηκε εν συντομία στα θέματα που μας απασχόλησαν. Δεν έκανε αναφορά σε οποιοδήποτε άλλο θέμα, πέραν των θεμάτων που αναφέρονταν στην ημερήσια διάταξη, αν αυτό ρωτάτε. Ο Πρωθυπουργός θα επανέλθει, για τα θέματα που αφορούν την Ευρώπη και την προοπτική της, στην εκδήλωση που, όπως προανήγγειλα, θα γίνει στις 11 Ιουλίου, στο Ζάππειο Μέγαρο.

ΚΑΠΠΟΣ: Παραφράζοντας μια ερώτηση που σας έθεσε την προηγούμενη εβδομάδα ένας συνάδελφος εδώ, ως προς το αν οι αστυνομικοί είναι το κράτος, θα ήθελα να σας ρωτήσω, τελικά την ευθύνη για τη χθεσινή επίθεση των ΜΑΤ και τον ξυλοδαρμό φοιτητών μπροστά στο υπουργείο Παιδείας, ποιός την αναλαμβάνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Την ευθύνη για τις επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ, όπως και κάθε άλλης υπηρεσίας, την έχει η ηγεσία της, οι επικεφαλής της, αυτοί που σχεδιάζουν και επιχειρούν. Αν σε κάποια περίπτωση υπάρχουν δραστηριότητες που ξεπερνούν τα όρια του Συντάγματος και των νόμων, αποδίδονται ευθύνες. Αλλά, θα μου επιτρέψετε να επισημάνω, για μια ακόμη φορά, ότι στην Ελλάδα γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των πολιτών. Καθένας εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες ακούγονται με προσοχή. Δεν πρέπει, όμως, αυτό να οδηγεί σε λανθασμένο συμπέρασμα, ότι κάποιος μπορεί, διατυπώνοντας τις απόψεις του, να επιμένει να επικρατούν αυτές οι απόψεις με βίαιους τρόπους. Αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει δεκτό. Υπάρχει Πολιτεία, και για το συγκεκριμένο τομέα υπάρχει Υπουργείο, υπάρχει η Βουλή που ψηφίζει νόμους και οι νόμοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί και να τηρούνται.

ΚΑΠΠΟΣ: Αυτές οι συνεχείς επιθέσεις της Αστυνομίας εναντίον διαδηλωτών, είναι στο πλαίσιο αυτού που μας περιγράφετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχουν συνεχείς επιθέσεις της Αστυνομίας. Αντιθέτως, θα έλεγα ότι και τα όργανα της Αστυνομίας, συχνά, γίνονται στόχος επιθέσεων από πολλούς διαδηλωτές, σε πολλές περιπτώσεις.

ΚΑΠΠΟΣ: Μία επίθεση, μπορείτε να μας περιγράψετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου ομάδες διαδηλωτών επιτίθενται με τρόπο τον οποίο δεν θα χαρακτήριζα βίαιο ή μη βίαιο...

ΚΑΠΠΟΣ: Δηλαδή, ένα αβγό ισοδυναμεί με δακρυγόνα και γκλόμπς, αυτή είναι η αναλογία;

ΡΕΠΠΑΣ: Δηλαδή, εσείς επιθυμείτε η Αστυνομία να πετάει ...αβγά στους διαδηλωτές; Αυτό λέτε; Γιατί η ερώτησή σας οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα. Σας παρακαλώ, σοβαρευτείτε.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Ο κ. Ρόκι, πρώην μέλος της ομάδας διερεύνησης για το απεμπλουτισμένο ουράνιο στο Ιράκ, όπως γράφει σήμερα το "Ποντίκι", δηλώνει ότι υπήρξε εισήγηση στον κ. Κλίντον να μην χρησιμοποιηθούν αυτά τα βλήματα στα Βαλκάνια, γιατί υπάρχουν επιπτώσεις. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν προτίθεται η κυβέρνηση να μεριμνήσει ξανά για το θέμα και να ζητήσει εξηγήσεις, γιατί πρόκειται για στέλεχος αυτής της ομάδας, ο οποίος εκδιώχθηκε από την αρμόδια υπηρεσία, μετά από αυτές τις δηλώσεις του.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, τα θέματα που μας αφορούν -γιατί πρέπει να ασχολούμαστε με τα του οίκου μας, με τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια ή την υγεία των πολιτών της χώρας μας- τα αντιμετωπίσαμε στο πλαίσιο της τελευταίας αποστολής επιστημόνων στη Γιουγκοσλαβία. Γνωρίζετε ποιο είναι το τελικό πόρισμα που έχει εκδοθεί από το Δημόκριτο. Σύμφωνα με τις έρευνες που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι δεν δικαιολογείται ανησυχία, διότι δεν προέκυψε κίνδυνος από τη χρήση αυτών των όπλων για πολίτες οι οποίοι στρατεύθηκαν και έλαβαν μέρος στις αποστολές σε αυτή την περιοχή. Αρα, λοιπόν, έχουμε την έγκυρη απάντηση ενός Οργανισμού για το θέμα αυτό. Δηλαδή ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία των συμπολιτών μας. Στο πλαίσιο των υπηρεσιών των ΗΠΑ, κάποιοι παράγοντες έχουν διατυπώσει διαφορετικές απόψεις. Δεν είναι θέμα που μπορούμε να θίξουμε εμείς, δεν μας αφορά σε τελευταία ανάλυση. Αυτό που μας αφορά ιδιαίτερα είναι, να είμαστε παρόντες στην περιοχή και να προστατεύουμε με όποιον αποτελεσματικό τρόπο μπορούμε τα συμφέροντα της χώρας. Και στα συμφέροντα της χώρας, συγκαταλέγουμε πρωτίστως την ασφάλεια για τη ζωή και την υγεία των Ελλήνων πολιτών.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, αν από την εμπειρία των δύο προηγούμενων Προεδριών που είχε η Ελλάδα, μπορούμε να προσδιορίσουμε τον αριθμό των ατόμων που θα προσληφθούν για τις ανάγκες της ελληνικής Προεδρίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι στο οποίο δεν μπορώ να αναφερθώ με αυτή την αριθμητική λεπτομέρεια τώρα, δοθέντος ότι η τελευταία Προεδρία που ασκήσαμε ήταν το 1994, στην Κέρκυρα. Ηταν μια πολύ πετυχημένη Προεδρία. Τότε υπεγράφη η διεύρυνση της Ε.Ε. με άλλες χώρες. Τώρα, οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. είναι περισσότερες, τα συμβούλια είναι περισσότερα και πολυπληθέστερα. Εχουν μεταβληθεί οι ανάγκες και οι υποχρεώσεις. Αρα, υπό αυτό το πρίσμα, θα πρέπει να δούμε ποιες είναι οι προτεραιότητες , όσον αφορά την αντιμετώπιση αυτών των αναγκών. Προτεραιότητες σε υποδομή, εξοπλισμό και στελέχη. Συγκεκριμένο αριθμό δεν μπορώ να αναφέρω τώρα. Μην ξεχνάτε ότι είμαστε περίπου ενάμιση με δύο χρόνια πριν από αυτή την περίοδο. Πολύ σύντομα θα ξεκαθαρίσουμε και αυτό τον τομέα.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Η απάντηση που δώσατε για την προστασία των Ελλήνων πολιτών και την παρουσία της Ελλάδας στην περιοχή, δημιουργεί έτσι μια προσωπική ερώτηση, δηλαδή η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται για τους πολίτες των Βαλκανίων και της Ευρώπης;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, ενδιαφέρεται και γι` αυτό είναι παρούσα στην περιοχή. Η ερώτηση που έθεσε ο κ. Σουρμελίδης αφορά τις εσωτερικές διαδικασίες μιας διοίκησης μιας ορισμένης χώρας. Ομως -και πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό- δεν μπορούμε να επηρεάσουμε τις εσωτερικές διαδικασίες μιας άλλης χώρας, όπως δεν θέλουμε και μια άλλη χώρα να επηρεάζει τις εσωτερικές διαδικασίες της ελληνικής διοίκησης. Ασφαλώς, είμαστε εναντίον της χρήσης πυρηνικών, εναντίον της χρήσης όπλων που δημιουργούν προβλήματα στη ζωή και την υγεία των πολιτών σε όλο τον κόσμο, σε οποιαδήποτε περιοχή. Η θέση μας αυτή είναι γνωστή. Μιλάμε, όμως, για συγκεκριμένα όπλα, τα οποία ήταν κατασκευασμένα και με ένα υλικό το οποίο εκπέμπει ραδιενεργό ακτινοβολία και μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία των πολιτών. Δεν μιλούμε γενικώς, μιλούμε για απεμπλουτισμένο ουράνιο. Αυτό έθεσε ο κ. Σουρμελίδης. Δεν μίλησε γενικώς.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 31 May 2001 - 15:05:08 UTC