Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-06-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 11 Ιουνίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας. Καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω, αρχικώς, για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:

Αυτή την ώρα, έχει συνεργασία με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και το απόγευμα θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση της Βουλής, όπου μετά από πρόταση της κ. Παπαρήγα θα γίνει συζήτηση για το κοινωνικό κράτος.

Αύριο, στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα συνεργαστεί με υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στο Γκέτεμποργκ. Το απόγευμα, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Την Πέμπτη θα μεταβεί από τη βελγική πρωτεύουσα στη σουηδική πόλη, όπου θα λάβει μέρος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας θα ήθελα να επαναλάβω τη θέση μας για την κρίση που είναι σε εξέλιξη στο γειτονικό κράτος της FYROM. Εχουμε πει, κατ επανάληψη, ότι η όποια λύση πρέπει να αναζητηθεί μέσω της διπλωματικής και πολιτικής οδού. Ο "διεθνοτικός" διάλογος είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να οδηγήσει σε συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. Αντιμετωπίζουμε αρνητικά και είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε κάθε απόπειρα αλλαγής του συνοριακού καθεστώτος στην περιοχή. Καταδικάζουμε και είμαστε αποφασιστικά αντίθετοι σε κάθε ενέργεια βίας, προκειμένου να προωθηθούν πολιτικά σχέδια των όποιων δυνάμεων.

Επίσης, γνωρίζετε ότι έχουμε υποβάλλει συγκεκριμένο σχέδιο στην Ε.Ε.. Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που συνεδριάζει σήμερα στο Λουξεμβούργο θα ασχοληθεί, κυρίως, με αυτό το θέμα. Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου θα σηκώσει μεγάλο βάρος στη συζήτηση αυτή, προκειμένου να εξευρεθεί από την Ε.Ε. λύση σε αυτή την κρίση. Ο κ. Σολάνα, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε τα Σκόπια θα ενημερώσει τους υπουργούς Εξωτερικών για να καταλήξουν σε μια θέση, η οποία ελπίζουμε να είναι περισσότερο αποτελεσματική, σε σχέση με τις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής στο πρόσφατο παρελθόν.

Πρέπει, ακόμη, να σας πω -επειδή γίνεται πολλή συζήτηση και κυκλοφορούν φήμες για ενδεχόμενες επιθέσεις σε διάφορες μονάδες και ελληνικών συμφερόντων- ότι η κατάσταση παρακολουθείται συστηματικά από τη δική μας πλευρά. Εχουμε επικοινωνία με τις διπλωματικές υπηρεσίες μας που βρίσκονται εκεί, αλλά και με υπηρεσιακούς παράγοντες του γειτονικού κράτους, ώστε να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι από την πλευρά μας γίνεται ότι είναι δυνατό για να αντιμετωπίσουμε κάθε εξέλιξη, η οποία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία επιχειρήσεων ή επιχειρησιακών μονάδων ελληνικών συμφερόντων στο κράτος των Σκοπίων.

Για ένα άλλο θέμα που αφορά τις γενικές εξετάσεις, θέλω να τονίσω ότι τα θέματα που δόθηκαν στο μάθημα της Χημείας περιλαμβάνονται στη διδακτέα ύλη. Σας παραπέμπω στη δήλωση που έχει κάνει η ΚΕΓΕ, η οποία είναι η μόνη αρμόδια να επιλέγει και να θέτει τα θέματα των εξετάσεων. Επαναλαμβάνω τη θέση του υπουργού Παιδείας, ο οποίος για μια ακόμη φορά καλεί όλα τα κόμματα να προσέλθουν στο υπουργείο εάν επιθυμούν να πληροφορηθούν λεπτομέρειες γύρω από τα θέματα των εξετάσεων. Αλλιώς, θα πρέπει να αποφύγουν -μόνο και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων- να καταφεύγουν σε αστήρικτες αντιπολιτευτικές κορώνες, πράγμα το οποίο στρέφεται τελικώς εναντίον των μαθητών. Γιατί, όποιος δημιουργεί αμφισβήτηση και ανησυχία, καθώς οι εξετάσεις είναι σε εξέλιξη, αντιλαμβάνεστε πως δυσκολεύει την προσπάθεια των μαθητών. Θα πρέπει, λοιπόν, να είμαστε περισσότερο υπεύθυνοι όταν αναφερόμαστε ή χειριζόμαστε τέτοιου είδους θέματα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Είπατε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε εξέλιξη σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με τα ελληνικά συμφέροντα που εκπροσωπούνται στα Σκόπια. Με ποιούς τρόπους;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, έχουμε ένα τέτοιο δίκτυο επικοινωνίας, ώστε να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή ποιες είναι οι ενδεχόμενες εξελίξεις. Από εκεί και πέρα, θα αναληφθούν όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες, προκειμένου να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των ελληνικών μονάδων, αλλά βεβαίως και την ασφάλειας της ζωής των πολιτών και των στελεχών που εργάζονται στις μονάδες αυτές.

ΜΙΧΑΗΛ: Να ξεκινήσω από το τελευταίο σας σχόλιο που αφορά στις γενικές εξετάσεις. Πιστεύετε ότι οι αντιπολιτευτικές κορώνες είναι έλλειψη πληροφόρησης ή είναι πολιτική επιλογή των κομμάτων της αντιπολίτευσης;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω -ίσως το γνωρίζετε κι εσείς- ότι την Παρασκευή, 1η Ιουνίου, ο υπουργός Παιδείας απευθύνθηκε στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τους κάλεσε να εξουσιοδοτήσουν εκπροσώπους τους, οι οποίοι, προσερχόμενοι στο υπουργείο Παιδείας, θα έχουν μία πλήρη και σε βάθος ενημέρωση για τα θέματα των γενικών εξετάσεων. Ουδείς ανταποκρίθηκε σε αυτή την πρόσκληση. Και ενώ ουδείς ανταποκρίθηκε σε αυτή την πρόσκληση, βλέπουμε να γίνονται δηλώσεις γι` αυτά τα θέματα, με τρόπο ο οποίος δεν έχει κανένα αντίκρισμα αλήθειας. Αρα, λοιπόν, μπορεί να πει κανείς ότι για αντιπολιτευτικούς μικροκομματικούς λόγους και μόνο, κάποιοι καταφεύγουν σε αυτού του είδους την επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, αδιαφορώντας παντελώς που διαταράσσουν το ήρεμο κλίμα εντός του οποίου θα πρέπει να εξελιχθούν και να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις, αφού η περίοδος αυτή, με τις εξετάσεις, είναι μια δοκιμασία των μαθητών. Η προσπάθεια των μαθητών είναι σε εξέλιξη. Θα πρέπει να σεβαστούμε την προσπάθεια που κάνουν οι μαθητές.

ΜΙΧΑΗΛ: Η δεύτερη ερώτηση που θέλω να σας θέσω είναι η εξής: Διαβάζουμε συνεχώς για θέμα ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Η πάγια θέση που εκφράστηκε από τον Πρωθυπουργό είναι "δεν κάνουμε ανασχηματισμό", όπως και εσείς έχετε πει, κατ` επανάληψη. Δεν σας προβληματίζει, όμως, το γεγονός ότι, ενώ ο Πρωθυπουργός λέει "δεν κάνω", εμφανίζεται πια μια πλειάδα στελεχών όλων των βαθμίδων και ζητούν αλλαγές. Δηλαδή, είναι σαν να ζητούν κάτι από τον Πρωθυπουργό και αυτός πεισματικά να λέει όχι.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, θέμα ανασχηματισμού δεν απασχολεί τον Πρωθυπουργό. Κατόπιν τούτου, όσα γράφονται και λέγονται είναι χωρίς αντικείμενο. Θα έλεγα ότι εσείς, όταν γράφετε ή αναφέρεστε στο θέμα αυτό, πρέπει να είστε πολύ πιο φειδωλοί, πολύ πιο προσεκτικοί. Και στο πλαίσιο συνεντεύξεων, όταν ένα πολιτικό στέλεχος βρίσκεται απέναντι σε μια τέτοια ερώτηση, πρέπει να κάνει ένα σχόλιο, να δώσει μια απάντηση. Αρα, λοιπόν, το θέμα προκύπτει, επειδή τίθεται κυρίως από την πλευρά των ΜΜΕ. Σας λέω, λοιπόν, ότι τέτοιο θέμα είναι χωρίς αντικείμενο. Δεν πρέπει να σας απασχολεί, αφού δεν απασχολεί και δεν αντιμετωπίζει τέτοιο θέμα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

ΜΙΧΑΗΛ: Το θέμα δεν είναι αν ρωτάμε εμείς εσάς. Εσείς απαντάτε, την άποψή σας λέτε, όπως και όλα τα στελέχη. Η συνολική εικόνα, όμως, που φτάνει πια στο μέσο πολίτη είναι: Απαντώντας στις δικές μας ερωτήσεις, με αυτή τη λογική που λέτε, τα στελέχη σας, λένε να γίνει ανασχηματισμός και έχουμε τον Πρωθυπουργό να λέει ότι δεν κάνουμε ανασχηματισμό. Βέβαια, δικό του δικαίωμα είναι, αλλά σαν εικόνα σας ρωτώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω ότι όλα τα στελέχη αναγνωρίζουν πως αυτό αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού και μόνον αυτού. Από εκεί και πέρα, ο Πρωθυπουργός μίλησε πρωτογενώς ο ίδιος -τον ακούσατε όλοι- απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Θα μείνουμε, λοιπόν, στη θέση αυτή. Τέτοιο θέμα δεν υφίσταται.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Είπατε ότι δεν απασχολεί τον Πρωθυπουργό ανασχηματισμός. Η κ. Παπανδρέου, χθες, είπε ότι "υπάρχει πάγκος και καλός μάλιστα" στο ΠΑΣΟΚ, στην κυβέρνηση, ως ομάδα μίλησε. Και ο κ. Πάγκαλος, σε άλλη συνέντευξη, αμφιβάλλει για το αν η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει έτσι, με αυτό το σχήμα, με αυτή την εικόνα που παρουσιάζεται. Αυτό δεν σας απασχολεί; Δηλαδή, "πάμε έτσι ευθεία"; Δεν υπάρχει ούτε δεξιά, ούτε αριστερά;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, αυτό το αναγνωρίζουν όλοι. Το ότι, δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ έχει πλειάδα ικανών στελεχών σε όλους τους τομείς και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Δεν θα ήταν άλλωστε δυνατό να έχει τόσες, επαναλαμβανόμενες εκλογικές επιτυχίες, αν δεν είχε τόσο πολλά ικανά στελέχη σε όλη την Ελλάδα. Θα προσέθετα ότι, όχι μόνο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι υποψήφιοι βουλευτές, αυτοί που έδωσαν τη μάχη συμμετέχοντας στα ψηφοδέλτια των πρόσφατων εκλογών, του προηγούμενου χρόνου, ήταν τέτοιου επιπέδου, ώστε να πείσουν τον ελληνικό λαό και το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη και την ψήφο των Ελλήνων πολιτών. Αρα, λοιπόν, δεν τίθεται θέμα αξιοσύνης των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, σε όλες τις βαθμίδες, σε όλα τα επίπεδα. Αλλά, δεν συζητούμε γι` αυτό, τώρα. Το ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πολύ μεγάλο αριθμό αξιολογότατων στελεχών, αυτό είναι γνωστό εδώ και χρόνια και το αναγνωρίζουν και οι πολιτικοί αντίπαλοί μας. Και είναι ένα από τα κλειδιά των εκλογικών επιτυχιών του ΠΑΣΟΚ.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Στη δήλωσή σας για την κατάσταση των Σκοπίων, επαναλάβατε την αντίθεση της χώρας στην αλλαγή των συνόρων και είπατε ότι καταδικάζετε την προώθηση κάποιων πολιτικών σχεδίων κάποιων δυνάμεων...

ΡΕΠΠΑΣ: "Οποιων δυνάμεων", είπα. Γνωρίζετε ποιες είναι οι δυνάμεις οι οποίες, στη συγκεκριμένη περιοχή, κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι ομάδες Αλβανών που έχουν συγκεκριμένα πολιτικά σχέδια, τα οποία επιδιώκουν να προωθήσουν. Ομως, η προσπάθειά τους αυτή αποδοκιμάζεται από όλους και από την κυβέρνηση της Αλβανίας. Το λέω αυτό, γιατί η όποια προσπάθεια δυνάμεων σε αυτή την κατεύθυνση, σήμερα, χθες ή και αύριο, θα συναντήσει την κατηγορηματική αντίθεση και αντίδραση όλων μας. Παραμένουμε στη θέση ότι πρέπει να γίνει σεβαστό το συνοριακό καθεστώς στην ευρύτερη περιοχή.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Εσείς εκτιμάτε ότι αυτές οι αλβανικές δυνάμεις λειτουργούν αφ` εαυτές; Δεν έχουν κάποια υποστήριξη από διεθνείς παράγοντες;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω ότι η Διεθνής Κοινότητα, με διάφορους τρόπους και σε πολλές ευκαιρίες, σε όλα τα επίπεδα, έχει αποδοκιμάσει αυτού του είδους τη δραστηριότητα, την οποία μάλιστα έχει ονομάσει "τρομοκρατική". Αρα, λοιπόν, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος ο οποίος προσφέρει πολιτική στήριξη σε αυτές τις τρομοκρατικές ομάδες. Καλό είναι, λοιπόν, με πολιτικό και διπλωματικό τρόπο, να παραμείνουμε σε αυτή τη σθεναρή αντίδραση έναντι αυτών των τρομοκρατικών ενεργειών, προκειμένου να επανέλθει η ηρεμία στο κράτος αυτό.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Το ενδεχόμενο μιας ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας στην Π.Γ.Δ.Μ., είναι κάτι το οποίο η ελληνική κυβέρνηση το εξετάζει και μονομερώς;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν εξετάζουμε τέτοιο θέμα. Ούτε καν μας απασχολεί.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Θα ήθελα να σχολιάσετε την τύχη της ελληνικής πρότασης προς τους Ευρωπαίους και προς τις πολιτικές δυνάμεις της Π.Γ.Δ.Μ.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπα τυχαία ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα σηκώσει μεγάλο βάρος στο πλαίσιο της σημερινής συζήτησης. Μεγάλο βάρος της προσπάθειας που κάνει η Ε.Ε. για να βρει λύση και να αντιμετωπίσει την κρίση στο κράτος των Σκοπίων. Η συζήτηση γίνεται τώρα, είναι σε εξέλιξη, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποια είναι η κατεύθυνση στην οποία οδηγείται το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ε.Ε., για να κάνουμε ένα τελικό σχόλιο. Πιστεύουμε, όμως, από τις πρώτες προσεγγίσεις, ότι η πρόταση αυτή αποτελεί μια καλή βάση την οποία δέχονται όλοι, προκειμένου πάνω σε αυτήν, αναπτύσσοντας πρωτοβουλίες, να εξεύρουν λύση στο πρόβλημα που μας απασχολεί όλους.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Στην κυπριακή κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή, υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις νέες εξελίξεις, μετά το ιρλανδικό δημοψήφισμα που αφορά τη συνθήκη της Νίκαιας για το θέμα της διεύρυνσης της Ε.Ε., το οποίο αφορά άμεσα και την Κύπρο. Η ελληνική κυβέρνηση είναι και αυτή προβληματισμένη με αυτές τις εξελίξεις ή πιστεύει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η συνθήκη της Νίκαιας;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς, όπως και το σύνολο των χωρών της Ε.Ε., επιθυμούμε τη διεύρυνσή της. Στο πρώτο κύμα διεύρυνσης, μεταξύ των άλλων χωρών, ανήκει και η Κύπρος. Με αυτή την έννοια, η πολιτική διεύρυνσης της Ε.Ε. μας ενδιαφέρει όλους ιδιαιτέρως. Το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία έδωσε ένα αποτέλεσμα, το οποίο θα πρέπει να το αντιμετωπίσει, κυρίως, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας. Ασφαλώς, η Ευρώπη και εμείς δεν μένουμε αδιάφοροι. Αναμένουμε, λοιπόν, πρωτοβουλίες από την πλευρά της ιρλανδικής κυβέρνησης, η οποία πιστεύουμε ότι, πριν περάσει ο κρίσιμος χρόνος, θα αναλάβει αυτές τις πρωτοβουλίες και θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε. Πιστεύουμε ότι αυτό δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μια παρένθεση στην πορεία διεύρυνσης της Ε.Ε., στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο κ. Πάγκαλος, εκτός της κριτικής που έκανε στην κυβέρνηση, έκανε και μια καταγγελία αιχμής κατά συγκεκριμένων υπουργών, τους οποίους δεν κατονόμασε, ότι αδιαφορούν για όλες τις παρανομίες που γίνονται από πολεοδομικής πλευράς, ένεκα μεγάλων συμφερόντων στην παραλιακή περιοχή της νότιας Αττικής. Η κυβέρνηση τι σχόλιο έχει;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι κάθε στέλεχος λέει τις απόψεις του, που είναι σεβαστές. Δεν συμφωνούμε με κάποιες απόψεις, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Γνωρίζετε, για παράδειγμα, ότι οι υπηρεσίες της Πολεοδομίας ανήκουν, εδώ και χρόνια, στη Νομαρχιακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα μου επιτρέψετε να κάνω ένα γενικότερο σχόλιο: Πολλές φορές η κυβέρνηση κατηγορείται από τα ΜΜΕ, για ενέργειες, πρωτοβουλίες ή αρμοδιότητες που πρέπει να ασκηθούν από άλλα όργανα. Εχω πολλά παραδείγματα να αναφέρω: Καλείτε την κυβέρνηση να δώσει αρμοδιότητες στην Ανεξάρτητη Αρχή, στο ΕΣΡ. Οταν ο κ. Χυτήρης, απαντώντας στη Βουλή για μια συγκεκριμένη εκπομπή, ένα συγκεκριμένο τηλεοπτικό πρόγραμμα, λέει ότι το λόγο έχει το ΕΣΡ, το δικό σας σχόλιο είναι ότι η κυβέρνηση κάνει «μπαλάκι» το θέμα στο ΕΣΡ. Αλλη περίπτωση: Δίνουμε αρμοδιότητες στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Οταν λέμε ότι αυτά τα θέματα ανήκουν στο πεδίο αρμοδιοτήτων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, το δικό σας σχόλιο είναι ότι η κυβέρνηση, ως Πόντιος Πιλάτος , νίπτει τας χείρας της και παραπέμπει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Μα, τί θέλετε επιτέλους; Θέλετε να κρατήσει όλες τις αρμοδιότητες το λεγόμενο «κεντρικό κράτος» και να ελέγχεται για το πώς και αν ασκεί αυτές τις αρμοδιότητες; Ολοι δεν ζητάτε να αποκεντρώσουμε αρμοδιότητες, υπηρεσίες και να μεταφέρουμε πόρους στην Περιφέρεια ή σε όργανα της Αυτοδιοίκησης ή σε Ανεξάρτητες Αρχές; Οταν, γίνεται αυτό, όμως, θα πρέπει να ελέγχετε τα όργανα εκείνα στα οποία έχουν αποδοθεί αυτές οι αρμοδιότητες. Αυτό είναι ένα γενικότερο σχόλιο που έχει την αξία του. Το συζητώ με αφορμή την ερώτησή σας. Από κει και πέρα, γνωρίζετε ότι τέτοιου είδους προβλήματα κακοδιοίκησης και διαφθοράς υπάρχουν σε όλα τα κράτη και στο ελληνικό κράτος. Εχουμε ανοικτό μέτωπο απέναντι στη διαφθορά και σε όμοια φαινόμενα. Υπάρχουν διαδικασίες, εντός της Διοίκησης, βάσει των οποίων πρέπει να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα, όταν εκδηλώνονται. Τότε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να επεμβαίνουν με δικαιοσύνη και αυστηρότητα και να αποδίδουν ευθύνες σε αυτούς που τις έχουν, εφόσον υπάρχουν κάποιοι που τις έχουν.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή, σήμερα είναι επέτειος, σαν σήμερα πριν από δύο χρόνια, ξεκίνησε η είσοδος των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο και τότε αυτή η κίνηση είχε συνοδευτεί από διθυράμβους και στη χώρα μας, θα ήθελα το σχόλιό σας για τα αποτελέσματα στα Βαλκάνια, μετά από δυο χρόνια.

ΡΕΠΠΑΣ: Πριν από περίπου δυο χρόνια ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία. Γνωρίζετε καλά ποια ήταν η πολιτική της κυβέρνησης. Μια πολιτική συνεπούς στάσης απέναντι στις υποχρεώσεις που είχε, στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών, μια πολιτική όμως υπεράσπισης, κυρίως, του εθνικού συμφέροντος, πράγμα το οποίο αναγνώρισε ο ελληνικός λαός στις εκλογές που έγιναν περίπου ένα χρόνο πριν. Δύο χρόνια έχουν περάσει από τη γιουγκοσλαβική κρίση και έχουμε περίπου ένα χρόνο από τις εκλογές. Στις εκλογές αυτές ο ελληνικός λαός, μεταξύ των άλλων, εκτίμησε τη στάση της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της γιουγκοσλαβικής κρίσης. Και μεταξύ των άλλων, λαμβάνοντας υπόψη την υπεύθυνη στάση που ακολούθησε η κυβέρνηση, διασφαλίζοντας το εθνικό συμφέρον, έκανε την επιλογή του και έδωσε την ψήφο του στον Κώστα Σημίτη και στο ΠΑΣΟΚ.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Στις μισές χώρες της Ε.Ε. με λιγότερο φιλελεύθερα και δημοκρατικά Συντάγματα, από αυτό που έχουμε εμείς @και οι χαρακτηρισμοί είναι της κυβέρνησης και των εισηγητών της πλειοψηφίας για το νέο Σύνταγμα της χώρας...

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι η αλήθεια.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Με βάση, λοιπόν, αυτή την αλήθεια υπάρχει μια αναντιστοιχία γιατί στις μισές χώρες, με λιγότερο φιλελεύθερα και δημοκρατικά Συντάγματα, έχει δοθεί η δυνατότητα στους λαούς τους να αποφανθούν για θέματα της .Ε.Ε. Η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει αυτή τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε ότι δεν τίθεται στην κοινή γνώμη οποιοδήποτε τέτοιο θέμα αμφιβολίας, ανησυχίας, αντίρρησης ή αμφισβήτησης της πορείας της χώρας μας εντός της Ε.Ε. Θα που επιτρέψετε να πω ότι δεν έθεσε ουδείς τέτοιο θέμα. Το θέτει μόνο το ΚΚΕ, για λόγους τους οποίους όλοι αντιλαμβανόμαστε, προκειμένου να καταγράψει τις δυνάμεις του, ως η άλλη πλευρά, για να κατηγορεί όλα τα άλλα πολιτικά κόμματα, ότι "ανήκουν κάτω από την ομπρέλα της ίδιας πολιτικής". Αυτό είναι ένα θέμα πολιτικής τακτικής, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας, τα οποία επιβάλλουν η Ελλάδα να είναι παρούσα στους μεγάλους Οργανισμούς, πολύ περισσότερο στην Ε.Ε. Πρόσφατα γίναμε μέλος της ΟΝΕ. Σε λιγότερο από επτά-οκτώ μήνες θα έχουμε στη διάθεσή μας το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Πιστεύω ότι αυτό είναι μια κατάκτηση για τη χώρα μας. Ο ελληνικός λαός χαιρετίζει αυτή την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην πατρίδα μας και ουδείς επιθυμεί επιστροφή στο παρελθόν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι δεν τίθεται θέμα για δημοψήφισμα, η Εκκλησία δεν θέτει ένα ζήτημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Εκκλησία με το ΚΚΕ, μπορεί να πει κανείς, ότι είναι μια "συμμαχία", μόνο όμως σε θέματα τακτικής, αφού η κάθε πλευρά ζητά δημοψηφίσματα για διαφορετικά θέματα. Η κυβέρνηση και τα άλλα πολιτικά κόμματα έχουν μια υπεύθυνη στάση, όσον αφορά βασικά ζητήματα της δημόσιας ζωής της χώρας ή βασικά ζητήματα της εθνικής πορείας. Βασικό ζήτημα, λοιπόν, της δημόσιας ζωής της χώρας είναι ο σεβασμός των ατομικών δικαιωμάτων. Βασικό στοιχείο της εθνικής πορείας είναι η συμμετοχή της Ελλάδας σε μεγάλους Διεθνείς Οργανισμούς. Η θέση μας είναι σαφής και είναι η τελική θέση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 11 June 2001 - 15:05:24 UTC