Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-06-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 21 Ιουνίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, να μου επιτρέψετε να κάνω μια δήλωση για το θέμα των ραδιοφωνικών σταθμών που λειτουργούν στο νομό Αττικής, θέμα που εμπίπτει στον τομέα των αρμοδιοτήτων μου ως Υπουργός Τύπου.

Επειδή διαβάζω σχετικά δημοσιεύματα και επειδή λέγονται πολλά για το θέμα αυτό, πιστεύω ότι με τη δήλωσή μου θα κατατοπιστούν αυτοί που ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν τι ακριβώς συμβαίνει σχετικά με το θέμα αυτό.

Γνωρίζετε ότι η πολιτική μας στο χώρο των ΜΜΕ χαρακτηρίζεται από το τρίπτυχο νομιμότητα - διαφάνεια - ποιότητα.

Το θέμα που έχει προκύψει για τη λειτουργία ραδιοφωνικών σταθμών στο νομό Αττικής άπτεται της πτυχής της νομιμότητας.

Πιστεύουμε ότι οι τελευταίες εξελίξεις έχουν επιβεβαιώσει την ορθότητα της πολιτικής επιλογής μας για τη διακοπή λειτουργίας ενός ορισμένου αριθμού ραδιοφωνικών σταθμών στο νομό Αττικής.

Με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και για την ασφάλεια των πτήσεων λάβαμε αυτή την απόφαση. Το ότι είναι ορθή αυτή η απόφαση προκύπτει και από την έκθεση-πόρισμα των τριών καθηγητών, οι οποίοι καταλήγουν στη θέση ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα στο νομό Αττικής μπορούν να λειτουργούν 28 ραδιοφωνικοί σταθμοί. Ο αριθμός των ραδιοφωνικών σταθμών μπορεί να ανέλθει, κατά ανώτατο όριο, στους 39 -κατά την έκθεση πάντοτε των συγκεκριμένων καθηγητών- εφόσον, βεβαίως, προηγηθούν ορισμένες τεχνικές αλλαγές και διευθετήσεις, εφόσον τηρούνται αυστηρές προϋποθέσεις, όσον αφορά τον έλεγχο λειτουργίας αυτών των ραδιοφωνικών σταθμών και βεβαίως εφόσον η αλλαγή αυτή -η αύξηση, δηλαδή, του αριθμού των λειτουργούντων σταθμών- ακολουθήσει έναν ανασχεδιασμό του χάρτη συχνοτήτων, θέμα το οποίο οι ίδιοι οι καθηγητές χαρακτηρίζουν ως ένα σοβαρό πρόβλημα.

Αρα, λοιπόν, ουδείς -ακόμη και οι καθηγητές με την έκθεσή τους, την οποία οι ενδιαφερόμενοι ιδιαιτέρως ανέμεναν- προτείνει να λειτουργήσουν στο νομό Αττικής οι 86 ραδιοφωνικοί σταθμοί, οι σταθμοί δηλαδή που λειτουργούσαν μέχρι πρότινος, μέχρι να λάβουμε αυτή την πολιτική απόφαση. Γιατί, αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε δημιουργούνται προβλήματα και κίνδυνοι για την ασφάλεια των πτήσεων.

Πιστεύω ότι η θέση αυτή αποτελεί την καλύτερη επιβεβαίωση για την ορθότητα της δικής μας επιλογής και την καλύτερη απάντηση σε όλους εκείνους τους ιδιωτικούς φορείς, οι οποίοι ζητούν τη λειτουργία ούτε λίγο - ούτε πολύ 86 ραδιοφωνικών σταθμών στο νομό Αττικής.

Με αναφορά στην πρόταξη του δημόσιου συμφέροντος, έναντι των όποιων άλλων αιτημάτων ιδιωτών - επιχειρηματιών, το ίδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε όλες τις αιτήσεις αναστολής που είχαν κατατεθεί σε αυτό και τις οποίες συζήτησε. Το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την απόρριψη αυτών των αιτήσεων αναστολής είναι μικρό. Δεν έχει αλλάξει τίποτα, όσον αφορά την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος και τη διασφάλιση των πτήσεων. Αντιθέτως, αυτό το οποίο μεσολάβησε -μπορεί να πει κανείς- είναι η δημοσιοποίηση αυτής της έκθεσης των ειδικών, τεχνικών καθηγητών που επιβεβαιώνουν ότι δεν είναι δυνατό, δεν είναι εφικτό να λειτουργούν 86 ραδιοφωνικοί σταθμοί στο νομό Αττικής, γιατί αυτό δημιουργεί προβλήματα και πολλούς κινδύνους.

Επειδή πολλά γράφονται και πολύ περισσότερα λέγονται για το θέμα αυτό, θα μου επιτρέψετε να πω ότι η λειτουργία ενός ραδιοφωνικού σταθμού δεν είναι μια συνήθης επιχειρηματική, επαγγελματική δραστηριότητα. Είναι μια κατά παραχώρηση δημόσια υπηρεσία. Αυτό σημαίνει ότι η λειτουργία ενός ηλεκτρονικού ΜΜΕ υπόκειται σε αυστηρούς κανόνες και ελέγχους, όσον αφορά τη νομιμότητα λειτουργίας του.

Το ΣτΕ είναι το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας μας. Οι αποφάσεις του είναι πάντοτε σεβαστές και πρέπει να γίνονται δεκτές και να εφαρμόζονται, γιατί είναι χρέος όλων μας να υπερασπιζόμαστε το δημόσιο συμφέρον έναντι των όποιων αιτημάτων από ιδιώτες -γιατί το δημόσιο συμφέρον προτάσσεται έναντι του όποιου ιδιωτικού συμφέροντος- και βεβαίως να τηρούμε τη νομιμότητα και να μην αυθαιρετούμε.

Η απόφαση που πήραμε για τη διακοπή λειτουργίας ενός ορισμένου αριθμού ραδιοφωνικών σταθμών είναι απόφαση την οποία ουδείς, ακόμη και οι πλέον ειδικοί, οι καθηγητές που εκπόνησαν τη σχετική μελέτη, μπορεί να αμφισβητήσει. Αυτό μας δίνει την ικανοποίηση ότι κάναμε το χρέος μας για να διασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον και έτσι να μπορούν οι αρμόδιες υπηρεσίες να εγγυώνται την ασφάλεια των πτήσεων.

Ο χρόνος εντός του οποίου το ΣτΕ ασχολήθηκε με αυτό το θέμα, μπορεί να πει κανείς -με βάση τα συνήθη δεδομένα- είναι χρόνος ασφυκτικός, μικρός, ταχύς, γιατί πράγματι σε μικρό χρονικό διάστημα από τότε που κατατέθηκαν οι σχετικές προσφυγές, το ΣτΕ όρισε δικάσιμο και ασχολείται με την υπόθεση αυτή, προκειμένου να εκδώσει την απόφασή του. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από το ότι τέτοιου είδους υποθέσεις προκαλούν ένα μείζον ενδιαφέρον, έχουν μια αξία μεγαλύτερη από την αξία ή τη σημασία που έχουν οι συνήθεις υποθέσεις.

Σε πραγματικό επίπεδο αυτό που έχει σημασία είναι να ολοκληρωθεί η προσπάθεια της Πολιτείας για την αποσαφήνιση του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου, ιδίως για τη λειτουργία, με νόμιμο πλέον τρόπο, με βάση τη χορήγηση συγκεκριμένων αδειών, των ραδιοφωνικών σταθμών στο νομό Αττικής.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) που είναι η αρμόδια ανεξάρτητη αρχή - αφού έχει ολοκληρωθεί η σχετική εργασία στο αρμόδιο κλιμάκιό του που έχει διατυπώσει τη θέση του- έχει ήδη εισέλθει στο τελευταίο στάδιο για να λάβει τη σχετική απόφαση. Το ΕΣΡ ελπίζω και πιστεύω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω ακριβώς αυτής της σημασίας που έχει το συγκεκριμένο ζήτημα, θα λάβει την τελική απόφασή του, ώστε στη συνέχεια εμείς να έχουμε τη δυνατότητα, κατά την αρμοδιότητα που έχουμε, να εκδώσουμε τις τελικές άδειες για τη λειτουργία των ραδιοφωνικών σταθμών, τους οποίους θα επιλέξει το ΕΣΡ.

Αυτά ήθελα να πω για να έχουν όλοι μια πλήρη εικόνα για το πώς κινούμαστε σε αυτόν τον τομέα.

Επαναλαμβάνω -και κλείνω έτσι- ότι ουδείς, ακόμη και οι καθηγητές που εκπόνησαν τη σχετική μελέτη, δέχεται ότι είναι δυνατό να λειτουργούν οι 86 ραδιοφωνικοί σταθμοί στο νομό Αττικής, οι σταθμοί δηλαδή που λειτουργούσαν μέχρι πρότινος και οι οποίοι μέσω των εκπροσώπων τους ζητούν από το ΣτΕ να επιτραπεί και πάλι η λειτουργία τους. Ουδείς το προτείνει αυτό. Ολοι επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο οδηγεί σε μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια των πτήσεων και βεβαίως αντιστρατεύεται εξ αυτού του λόγου το δημόσιο συμφέρον. Εμείς προτάξαμε το δημόσιο συμφέρον και αυτό ουδείς μπορεί να το αγνοήσει και να το αμφισβητήσει. Η προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος αποτέλεσε πάντοτε, στο σύνολο της πολιτικής μας, αλλά και στο συγκεκριμένο τομέα, το γνώμονα για να λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως υπάρχουν και άλλες αποφάσεις του ΣτΕ που ακυρώνουν τις δικές σας αποφάσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία τέτοια απόφαση δεν υπάρχει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα δοθούν τώρα οι 39 άδειες;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι για το θέμα αυτό έχει συνεδριάσει η Επιτροπή Αποτίμησης Τεχνολογίας της Βουλής, με την παρουσία και του αρμόδιου Υφυπουργού Μεταφορών. Κατ` αρχήν, η πρόταση για τη λειτουργία 39 ραδιοφωνικών σταθμών στο νομό Αττικής είναι επιλογή που βρίσκει σύμφωνη την κυβέρνηση. Ο αρμόδιος Υπουργός Μεταφορών έχει πει ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου συμφωνεί. Απλώς, όπως άλλωστε το προτείνουν οι ίδιοι οι ειδικοί καθηγητές, θα πρέπει να γίνουν προηγουμένως ορισμένες τεχνικές αλλαγές και διευθετήσεις, ώστε να είναι εφικτή η λειτουργία των σταθμών αυτών χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα. Γιατί οι ίδιοι οι καθηγητές στην έκθεσή τους, η οποία είναι στη διάθεσή σας, αναφέρουν ότι οι σταθμοί που μπορεί να λειτουργήσουν, υπό τις σημερινές προϋποθέσεις, είναι 28. Οι 39 θα μπορούν να λειτουργήσουν, εφόσον προηγουμένως αντιμετωπιστούν ορισμένα ζητήματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κάτι άλλο. Λέτε ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι σεβαστές από την κυβέρνηση. Εφόσον είναι σεβαστές, γιατί δεν εφαρμόζετε την απόφαση που βγήκε για το οικογενειακό επίδομα;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή η απόφαση του ΣτΕ δεν αφορά ισχύοντα νόμο, αλλά καταργηθέντα. Εξετάζεται ο τρόπος εφαρμογής της. Η απόφαση του ΣτΕ ερμηνεύεται από πολλούς με τέτοιο τρόπο, ο οποίος αλλάζει ουσιαστικά το περιεχόμενό της, γιατί της δίνει μια αναδρομική ισχύ ή της δίνει μια διάσταση, την οποία από μόνη της η απόφαση δεν έχει. Η εφαρμογή της απόφασης αυτής αποτελεί αντικείμενο εξέτασης, στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων του Δημοσίου. Αρα, λοιπόν, δεν υπάρχει κανένα θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε θα εφαρμοστεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει απαντήσει η κυβέρνηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει έξι μήνες που έχει βγεί η απόφαση, πότε θα απαντήσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Με βάση την απόφαση αυτή η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εφαρμογή ανάλογης πολιτικής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο,τι σας συμφέρει κάνετε.

ΡΕΠΠΑΣ: Βλέπετε, λοιπόν, ότι ορισμένες αποφάσεις εκδίδονται αφού παρέλθει πολύς χρόνος. Άλλες υποθέσεις χρονίζουν στο ΣτΕ και άλλες αντιμετωπίζονται με ταχύτατους ρυθμούς. Κάθε υπηρεσία, θα μου επιτρέψετε να πω κατά το λόγο της αρμοδιότητάς της, πρέπει να αφεθεί να πάρει τις αποφάσεις της, στο πλαίσιο πάντοτε της νομιμότητας και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Αυτά πάντοτε πρυτανεύουν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, είπατε εδώ "αφήστε τον Πρωθυπουργό, είναι δικό του θέμα ο ανασχηματισμός"...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπα αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: ... μετά το βράδυ, διοχετεύατε άλλα. Οτι δεν το είπατε. Τι ακριβώς θα γίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, δεν είπα "αφήστε τον Πρωθυπουργό να κάνει ανασχηματισμό". Σας καλώ να μου δείξετε πού ακριβώς είπα αυτή τη λέξη που ισχυρίζεστε ότι είπα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε, αφήστε τον Πρωθυπουργό να αποφασίσει.

ΡΕΠΠΑΣ: Την προηγούμενη εβδομάδα, απαντώντας σε ερώτηση, είπα ότι όλοι αναγνωρίζουν πως το θέμα του ανασχηματισμού εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Πρωθυπουργού. Αρα, λοιπόν, δεν πρέπει να τους απασχολεί. Δεν είδα, όμως, να ερμηνεύετε αυτή τη θέση μου με τέτοιο τρόπο, ώστε να οδηγηθείτε να γράψετε ότι ο κ. Ρέππας είπε ότι ο Πρωθυπουργός ασχολείται με τον ανασχηματισμό. Χθες, απάντησα σε συγκεκριμένη ερώτηση συναδέλφου σας, ο οποίος είπε ότι ο κ. Σκανδαλίδης, μιλώντας σε κάποιο Μέσο Ενημέρωσης, δήλωσε πως έχει ενστικτωδώς την εντύπωση πως πάμε γρήγορα σε αλλαγές. Απάντησα ότι "αυτές είναι απόψεις του κ. Σκανδαλίδη. Για θέματα που είναι της αρμοδιότητας του Πρωθυπουργού, αφήστε να παίρνει τις αποφάσεις για τα θέματα αυτά ο Πρωθυπουργός". Αυτό τι σημαίνει; Είπα το αυτονόητο. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Αν εσείς είχατε κάποια εντύπωση ότι αφήνω ανοικτό το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, όπως προέκυψε στη συνέχεια, γιατί δεν με ρωτούσατε για να μη μείνετε με την απορία και να μην έχετε καμία αμφιβολία; Αφού η ερώτηση δεν περιείχε -θα μου επιτρέψετε να πω- αυτή την αναφορά, αν δηλαδή θα γίνει ή όχι ανασχηματισμός, μπορούσατε να με ρωτήσετε ευθέως, αμέσως μετά, για να δείτε με την απάντηση που θα έδινα ποια είναι η θέση της κυβέρνησης και έτσι να αποφύγετε να μπείτε σε αυτή την περιπέτεια, να γράφετε δηλαδή πράγματα που τουλάχιστον δεν ανταποκρίνονται στις θέσεις μας. Γιατί, δεν εξέφρασα τέτοια θέση.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ο Πρωθυπουργός έχει καταλήξει στο θέμα του ανασχηματισμού;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς. Εχω απαντήσει γι` αυτό το θέμα. Δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού. Γιατί δεν μου κάνατε αυτή την ερώτηση χθες και την κάνετε με καθυστέρηση 24 ωρών;

ΒΙΤΑΛΗΣ: Λέτε ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού. Χθες το βράδυ, τα περισσότερα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων που είδα και τα δημοσιεύματα που βλέπουμε σήμερα στις εφημερίδες, έχουν ακόμη και σε εισαγωγικά φράσεις στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες του ανασχηματισμού. Αυτό, δηλαδή, δεν σημαίνει τίποτα;

ΡΕΠΠΑΣ: Κανείς από τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού ή άλλους παράγοντες, έχει αναφερθεί στο θέμα αυτό με τον τρόπο που εσείς θέτετε. Ουδείς. Η θέση του Πρωθυπουργού είναι σαφής και την έχουμε εκφράσει κατ` επανάληψη. Δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Αυτά που μεταδόθηκαν, χθες, από έγκυρους και καλούς συνάδελφους και αυτά που γράφονται σήμερα, είναι δηλαδή στη φαντασία τους;

ΡΕΠΠΑΣ: Εκπροσωπώ την κυβέρνηση, δεν εκπροσωπώ τους συναδέλφους σας.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Είναι στη φαντασία των δημοσιογράφων;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα το κρίνω εγώ αυτό. Γιατί, πρώτη φορά γράφετε για θέματα που δεν επιβεβαιώνονται;

ΒΙΤΑΛΗΣ: Πρώτη φορά βλέπετε τις φράσεις συνεργατών του Πρωθυπουργού σε εισαγωγικά για μεγάλα θέματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι από τις φράσεις αυτές εντός εισαγωγικών στις οποίες αναφέρεστε, πουθενά δεν προκύπτει ότι το συμπέρασμα που πρέπει να βγει, από αυτόν που τις διαβάζει ή τις ακούει, είναι ότι οδηγούμαστε σε ανασχηματισμό. Δεν προκύπτει από πουθενά αυτό. Ουδείς από τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού έθεσε τέτοιο θέμα. Είμαι σαφής και κατηγορηματικός για να μην υπάρχουν παρανοήσεις.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Θα ήθελα να μου πείτε τη σημερινή θέση της κυβέρνησης για τον ανασχηματισμό.

ΡΕΠΠΑΣ: Η σημερινή θέση της κυβέρνησης είναι ίδια με τη χθεσινή και την προχθεσινή.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι η φράση που χρησιμοποιήσατε, χθες, δεν είναι ίδια με τη φράση που χρησιμοποιήσατε προχθές. Προχθές είχαμε το "ματαιοπονείτε" και ότι δεν έχει περιεχόμενο η ερώτηση. Και χθες, είχαμε...

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορείτε να μου πείτε ποια ήταν η χθεσινή και ποια η προχθεσινή ερώτηση για να δούμε αν είναι ίδιες οι ερωτήσεις;

ΑΝΤΥΠΑΣ: Σας ρώτησε ο κ. Μποτώνης για τον ανασχηματισμό και τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει ο Πρωθυπουργός και απαντήσατε: Οι πρωτοβουλίες αναφέρονται στην υποχρέωση που έχει ο Κώστας Σημίτης να οδηγήσει την κυβέρνηση και τη χώρα στο δρόμο ανάπτυξης. Και μετά, έρχεται η ερώτηση από άλλο συνάδελφο για τον Κώστα Σκανδαλίδη και είπατε, "κανένα σχόλιο, ο κ. Σκανδαλίδης έχει τις απόψεις του που είναι σεβαστές. Για τα θέματα που ο Πρωθυπουργός έχει την αρμοδιότητα, παρακαλώ να τον αφήσουμε να πάρει τις αποφάσεις του".

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορείτε, λοιπόν, να μου πείτε ποια είναι η προχθεσινή ερώτηση για να δούμε, είναι ίδιες οι ερωτήσεις που έγιναν;

ΑΝΤΥΠΑΣ: Το "ματαιοπονείτε" είναι το ίδιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν με ρωτήσατε, προχθές, για τον ανασχηματισμό, σας είπα ότι όσοι αναφέρεστε στο θέμα αυτό, ματαιοπονείτε. Χθες, δεν με ρωτήσατε για ανασχηματισμό. Με ρωτήσατε για τη δήλωση του κ. Σκανδαλίδη.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Σας ρώτησε ο κ. Μποτώνης.

ΡΕΠΠΑΣ: Με ρώτησε για τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού και αν στις πρωτοβουλίες αυτές περιλαμβάνεται και ο ανασχηματισμός. Απαντώντας, λοιπόν -και σας παραπέμπω στην απάντησή μου- είπα ότι οι πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού αναφέρονται στην εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος για την ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας, για τη βελτίωση του επιπέδου της καθημερινής ζωής, για την ανάπτυξη με την εφαρμογή του Γ` Κ.Π.Σ., για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Αρα, δεν απαντήσατε στο κομμάτι του ανασχηματισμού.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αναφέρθηκα σε τίποτε άλλο, ώστε να δώσω τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε να βγάλει συμπέρασμα ότι υπάρχουν και κάποιες άλλες πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού. Είπα ποιες είναι οι πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού. Ανέφερα στις πρωτοβουλίες του τον ανασχηματισμό;

ΑΝΤΥΠΑΣ: Είπατε ότι θα ασχοληθούμε με την ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους.

ΡΕΠΠΑΣ: Καταλαβαίνω το ενδιαφέρον σας, επειδή ξέρω ότι εσείς αρθρογραφήσατε για το θέμα αυτό, δίνοντας αυτή την ερμηνεία. Αν είχατε αυτή την εντύπωση και θέλατε να έχετε τη σαφή θέση της κυβέρνησης, γιατί δεν κάνατε μια συγκεκριμένη ερώτηση;

ΑΝΤΥΠΑΣ: Δικαίωμά μου!

ΡΕΠΠΑΣ: Δικαίωμά σας! Αλλά είναι δική σας θέση, δεν είναι της κυβέρνησης. Αυτό πρέπει να διευκρινίσουμε.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Γιατί οι θέσεις της κυβέρνησης είναι τέτοιες που...

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί άλλαξε η ερώτησή σας. Γιατί, η ερώτηση του κ. Βιτάλη ήταν πολύ συγκεκριμένη και τέτοια ερώτηση δεν κάνατε χθες.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ποιόν ή ποιούς είχε αποδέκτες η χθεσινή σας δήλωση «αφήστε τον Πρωθυπουργό να πάρει τις αποφάσεις του»;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολους όσοι, για θέματα αρμοδιότητας του Πρωθυπουργού, θεωρούν ότι θα πρέπει δημοσίως, με τρόπο ο οποίος παρερμηνεύεται, να μιλούν για τα θέματα αυτά. Ο Πρωθυπουργός -το αυτονόητο είπα- για θέματα που εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητά του, είναι ο μόνος που θα αποφασίσει για τα θέματα αυτά.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Βλέπουμε μια κουστωδία υπουργών, οι οποίοι δημοσίως παρελαύνουν από τα κανάλια και παροτρύνουν τον Πρωθυπουργό, του συστήνουν να κάνει ανασχηματισμό, να κάνει κινήσεις που θα αναστρέψουν το κλίμα. Αυτό δεν συνιστά παρέμβαση στο «ex officio» δικαίωμα του Πρωθυπουργού να κάνει ανασχηματισμό; Εντέλει, δεν είναι αυτό συνταγματική εκτροπή, κατά κάποιο τρόπο;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι υπερβολικός ο χαρακτηρισμός σας. Κάθε στέλεχος λέει τις απόψεις του, αλλά όλοι αναγνωρίζουν, καθώς διατυπώνουν την άποψή τους για το θέμα αυτό, ότι ο ανασχηματισμός εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Πρωθυπουργού. Γι αυτό -όπως απάντησα την προηγούμενη εβδομάδα και επαναλαμβάνω- καλό είναι να μην τους απασχολεί αυτό το θέμα. Αφού θεωρούν ότι δεν είναι θέμα που ανήκει στη δική τους αρμοδιότητα, παρά μόνο στην αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού, σς μην ασχοληθεί, λοιπόν, κανείς άλλος με αυτό.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Γιατί πιέζουν, λοιπόν, τον Πρωθυπουργό; Είναι ενοχλημένος ο Πρωθυπουργός από αυτούς; Το είπατε εσείς...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν δέχομαι ότι ασκείται οποιαδήποτε πίεση. Αυτό το οποίο δέχομαι είναι ότι εκφράζουν τις απόψεις τους. Λέω, όμως, ότι οι απόψεις για τέτοια θέματα, για θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού και μόνο του Πρωθυπουργού, καλό είναι να μην τους απασχολούν.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Δηλαδή, με αυτά που λέτε ο Πρωθυπουργός κάνει συστάσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Αυτή είναι ερμηνεία που δίνετε εσείς. Ο Πρωθυπουργός δεν κάνει συστάσεις, γιατί αυτά, στο πλαίσιο του Συντάγματός μας, είναι απολύτως αποσαφηνισμένα. Δεν υπάρχουν εκκρεμότητες γύρω από τα ζητήματα αυτά.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Αυτή την ώρα συνεδριάζει το Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ. Είναι στις προθέσεις του Πρωθυπουργού να υπάρξει μια συμφωνία με τα κορυφαία στελέχη, σχετικά με αλλαγές στην πολιτική της κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συνεδρίαση του Ε.Γ. είναι σε εξέλιξη. Είναι δυνατό να σχολιάσουμε το περιεχόμενό της, χωρίς καν να γνωρίζουμε πώς εξελίσσεται η συζήτηση αυτή; Το ΠΑΣΟΚ έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το ανώτατο όργανο του ΠΑΣΟΚ είναι το Ε.Γ. Συζητά τα θέματα που αφορούν την εφαρμογή αυτού του προγράμματος που εξαγγείλαμε, βάσει του οποίου μας ψήφισε ο ελληνικός λαός.

ΝΙΚΟΛΤΣΙΟΥ: Με δεδομένο το κλίμα, τις πιέσεις, τις παρεμβάσεις, οτιδήποτε, τέλος πάντων, γίνεται, εσείς θα τον συμβουλεύατε υπό αυτές τις συνθήκες να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ δεν συμβουλεύω τον Πρωθυπουργό, γιατί γνωρίζω ότι αυτό δεν είναι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου. Ασκώ τα καθήκοντά μου και προσπαθώ πάντοτε -με επιτυχία ή όχι θα το κρίνουν άλλοι- να κινούμαι στο πλαίσιο των καθηκόντων μου και μόνον αυτών.

ΝΙΚΟΛΤΣΙΟΥ: Πιστεύετε ότι με δεδομένο το κλίμα είναι λύση, θα έλυνε κάτι;

ΡΕΠΠΑΣ: Είμαι εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση δεν έχει θέση τέτοια που να αφορά αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Χθες, το μεσημέρι, κύριε Υπουργέ, σε ώρα αιχμής, ένα κότερο ήταν φορτωμένο σε ένα μεγάλο φορτηγό, όπως είναι φυσικό, και έκλεισε την παραλιακή οδό και ταλαιπωρήθηκαν πάμπολλοι συμπολίτες μας, επί ώρες. Μπορείτε να το σχολιάσετε ως κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι που γίνεται συχνά, όταν πρέπει να μετακινηθούν πλοία ή αεροπλάνα ή τανκς. Υπάρχει μια ορισμένη διαδικασία που ακολουθείται με τη συνεργασία πολλών υπηρεσιών του κράτους. Το ΥΠΕΧΩΔΕ εκδίδει μια τυπική άδεια, όσον αφορά την αντοχή του οδοστρώματος στο οποίο θα κινηθούν βαρέα οχήματα. Ορίζεται η ταχύτητα, η οποία πρέπει να είναι πάντοτε μικρή, καθώς και ο χρόνος μέσα στον οποίο πρέπει να γίνει αυτή η μεταφορά, χρόνος που είναι από την ανατολή μέχρι μισή ώρα πριν από τη δύση του ήλιου. Η Τροχαία λαμβάνει κάποια μέτρα. Επιλέχθηκε αυτή η ώρα, γιατί κρίθηκε ότι είναι ώρα σχετικά χαμηλής κίνησης. Δεν είναι ώρα κατά την οποία μετακινούνται οι εργαζόμενοι, για να πάνε ή να φύγουν από την εργασία τους. Αν υπήρξαν κάποια προβλήματα στην επιχείρηση αυτή, ασφαλώς δεν είναι ευχάριστο. Θα πρέπει πάντα ο σχεδιασμός και η συνεννόηση μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών να οδηγεί σε ένα αποτέλεσμα, το οποίο θα επιτυγχάνει το σκοπό, να γίνεται δηλαδή, να ολοκληρώνεται η μεταφορά χωρίς να δημιουργείται, κατά το ίδιο διάστημα, πρόβλημα στους πολίτες.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Του στρατού ή ιδιώτη ήταν το πλοίο αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας λέω ότι αυτή είναι μια διαδικασία, η οποία γίνεται συχνά...

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ιδιώτη ήταν;

ΡΕΠΠΑΣ: Από ιδιωτική εταιρεία υποβλήθηκε η συγκεκριμένη αίτηση. Δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Είναι δυνατόν ανά γωνία, ανά τετράγωνο να κόβει το ρεύμα η ΔΕΗ; Οποιοσδήποτε κι αν είναι αυτός ο μεγαλόσχημος ιδιώτης... Επειδή, δηλαδή, έχει ένα καράβι μπορεί...;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθείται σε όλες τις χώρες. Αυτό γίνεται και εδώ. Το ότι ταλαιπωρήθηκαν πολίτες, είναι κάτι που πρέπει να το αναγνωρίσουμε, γι` αυτό πρέπει πάντα ο σχεδιασμός να είναι τέτοιος, ώστε, στο μέτρο του δυνατού, να μην οδηγεί σε ταλαιπωρία πολιτών, γιατί έτσι κι αλλιώς μια αναστάτωση προκαλείται. Κατά τα άλλα, όλα τα μέτρα λαμβάνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και είναι τέτοια, ώστε να επιτυγχάνεται ο σκοπός της επιχείρησης, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Χθες, υπήρξε μια σειρά δηλώσεων από κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, για το θέμα της κακής εικόνας που παρουσιάζει η κυβέρνηση. Είπαν και για τα «γκάλοπ», ενώ πολλοί υποστήριξαν ότι γι` αυτό ευθύνονται συγκεκριμένες δηλώσεις, διαρροές στελεχών του ΠΑΣΟΚ και στελεχών της κυβέρνησης. Ασπάζεστε αυτή την άποψη;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι υπουργοί είναι μέλη της κυβέρνησης. Ο,τι αφορά την κυβέρνηση, αφορά τους υπουργούς. Ο,τι αφορά τους υπουργούς, αφορά την κυβέρνηση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 21 June 2001 - 14:05:08 UTC