Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-07-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 6 Ιουλίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ο Πρωθυπουργός σήμερα στις 2 η ώρα θα έχει συνεργασία με τους υπουργούς Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου, Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου και με τους υφυπουργούς Εσωτερικών Λεωνίδα Τζαννή και Οικονομικών Γιώργο Δρυ, για θέματα αρμοδιότητας των δύο υπουργείων.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με την υπόθεση των "τρελών" αγελάδων. Το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι υπάρχουν τέσσερις αγελάδες που δεν έχουν ελεγχθεί. Η μία αγελάδα αγνοείται και στο συγκεκριμένο εκτροφείο δεν είναι σίγουροι ότι έχουν εφαρμοστεί όλα τα μέτρα ελέγχου, γιατί η αγελάδα γεννήθηκε το 1996. Κατόπιν όλων αυτών, σκέφτεται η κυβέρνηση να αναθεωρήσει την πολιτική της για την καταπολέμηση της νόσου;

ΡΕΠΠΑΣ: Ακολουθούμε την πιο αυστηρή πολιτική πρόληψης, για να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία, στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε. Δεν υπάρχουν χώρες στην Ε.Ε. που να έχουν λάβει μέτρα περισσότερο αυστηρά από αυτά που έχει λάβει η χώρα μας. Από την αρχή του χρόνου οι έλεγχοι είναι υποχρεωτικοί για όλα τα βοοειδή ηλικίας άνω των 30 μηνών. Εχει απαγορευτεί πλήρως η χρησιμοποίηση ζωοτροφών που περιέχουν οστεάλευρα, ιχθυάλευρα και κρεατάλευρα. Πιστεύω ότι όλα αυτά τα μέτρα είναι αρκετά, ώστε οι έλεγχοι να είναι αξιόπιστοι. Από εκεί και πέρα, αν οι επιστήμονες ή οι διεθνείς οργανισμοί υποδείξουν κάποιο άλλο μέτρο, εμείς, εκ προοιμίου σας λέω, είμαστε έτοιμοι να προσχωρήσουμε σε οποιαδήποτε ανάλογη πρωτοβουλία. Αλλά, αυτό που γίνεται σήμερα στη χώρα μας αποτελεί το πιο προωθημένο πλαίσιο μέτρων πρόληψης στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Εχει ξεκινήσει, ήδη, η διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Θα ήθελα να θέσω ευθέως το εξής ερώτημα: Δεσμεύεται η κυβέρνηση ότι ουδείς εργαζόμενος της Ο.Α. θα μείνει άνεργος, μέσα από αυτή τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα αυτό απάντησα χθες. Επίσης, δηλώσεις για το ίδιο θέμα έκανε και ο αρμόδιος υπουργός. Είπαμε ότι η διαδικασία για τη μεταβίβαση της Ο.Α. στηρίζεται σε δυο βασικές προϋποθέσεις:

Πρώτη προϋπόθεση είναι, η διασφάλιση της εργασίας των υπαλλήλων της Ο.Α. Θα λάβουμε όλες τις πρωτοβουλίες για να μη μείνει ούτε ένας εργαζόμενος στο δρόμο, για να μη μείνει ούτε ένας χωρίς δουλειά.

Δεύτερη προϋπόθεση είναι, Ολυμπιακή Αεροπορία, μέσα από τη διαδικασία μεταβίβασής της, να αποκτήσει βιωσιμότητα και να αναπτυχθεί. Θα πρέπει ο αγοραστής να προσφέρει όλες εκείνες τις εγγυήσεις που πείθουν ότι η Ο.Α. θα συνεχίσει να λειτουργεί ως μία βιώσιμη υγιής επιχείρηση.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Μετά από την απόφαση του κ. Δαφέρμου, υπάρχει ένας σκεπτικισμός μη τυχόν και το πλαίσιο που έθεσε ο κ. Δαφέρμος γίνει προάγγελος μιας, θα έλεγε κανείς, λογοκρισίας της ενημέρωσης. Γιατί μπορεί να είναι ένα πλαίσιο που δημιουργήθηκε για να υπερασπιστεί τα ατομικά δικαιώματα. Ωστόσο, μπορεί να γίνει εμπόδιο στην ενημέρωση και πληροφόρηση της ελληνικής κοινωνίας. Τι λέτε επ` αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα σας παραπέμψω στα άρθρα 14 και 15 του Συντάγματος. Το πρώτο αναφέρεται στον Τύπο και λέει ότι η λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύονται. Στο δεύτερο άρθρο, το 15, η αναφορά στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ δεν συνοδεύεται από αντίστοιχες προστατευτικές διατάξεις. Γιατί, όπως έχουμε πει, τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ ασκούν μια κατά παραχώρηση δημόσια υπηρεσία, αφού χρησιμοποιούν ένα δημόσιο αγαθό, όπως είναι οι συχνότητες. Η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων είναι μια διοικητική πράξη εκτελεστή. Είναι πιθανότατο, τα δικαστήρια να κληθούν να ασχοληθούν με το θέμα αυτό και να λάβουν απόφαση, μετά από προσφυγές ενδιαφερομένων. Η Ανεξάρτητη Αρχή διαπίστωσε ότι δεν είναι δυνατό μια εταιρεία -και αναφέρθηκε στην εταιρεία που έχει την ευθύνη παραγωγής αυτού του προγράμματος και όχι σε συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό- να δημιουργεί ένα μητρώο και σε αυτό να τηρεί στοιχεία πολιτών που αφορούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Οσον αφορά την προβολή ή όχι ενός προγράμματος, θα πρέπει να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις των ανεξαρτήτων αρχών που έχουν αρμοδιότητα για τα θέματα αυτά, όπως είναι το ΕΣΡ και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Για ειδικά θέματα, όπως αυτό στο οποίο αναφέρθηκα, αν θέλετε την προσωπική μου άποψη δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να περιορίσουμε τα πρότυπα τα οποία μπορεί να προβάλλονται ή να καλλιεργούνται σε μια ανοικτή κοινωνία, όπως η δική μας. Δεν πρέπει να "εκθρέψουμε τη μονοκαλλιέργεια". Τα αισθητικά πρότυπα πρέπει να ποικίλλουν. Πρέπει, όμως, να τηρούνται και κάποιοι κανόνες δεοντολογίας. Και αυτό -πιστεύω- αφορά, πάνω από όλα, τα ΜΜΕ. Αφορά και κάθε πολίτη ξεχωριστά. Η αυτοπροστασία, ο αυτοπεριορισμός πιστεύω ότι εδώ έχουν τη θέση τους.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Τριανταπέντε βουλευτές της Νέας δημοκρατίας με επιστολή τους ζητούν να παραχωρηθεί έκταση διακοσίων στρεμμάτων στο Γουδί για να κάνει ο Παναθηναϊκός αθλητικές εγκαταστάσεις. Ωστόσο, με νόμο καθορίζεται ότι στο χώρο αυτό μόνο το 10% μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αθλητικές εγκαταστάσεις. Τελικά, ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει επί της ουσίας σε αυτό το αίτημα; Γνωρίζετε το πλαίσιο αυτής της απάντησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα αυτό το χειρίζονται οι αρμόδιοι υπουργοί, οι οποίοι και θα λάβουν τις αποφάσεις με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Αυτό που πρέπει πάντοτε να πρυτανεύει στις επιλογές μας είναι το δημόσιο συμφέρον.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε για την Ολυμπιακή για τη διασφάλιση όλων των εργαζομένων. Από αυτούς οι οποίοι θέλουν να την αγοράσουν, ο ένας θέλει να διώξει πέντε και έξι χιλιάδες και ο άλλος λέει "κάθε αεροπλάνο θα έχει ογδόντα", οπότε θα κάνει απολύσεις. Δηλαδή, δεν πρόκειται σε αυτούς να δοθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν καταλάβατε καλά αυτό που είπε ο αρμόδιος υπουργός, επανέλαβα και εγώ; Οτι δεν θα μείνει κάποιος από τους εργαζόμενους στο δρόμο, ότι όλοι θα έχουν απασχόληση. Γνωρίζετε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με τους τρεις φορείς, οι προτάσεις των οποίων βρίσκονται εντός των όρων και των προϋποθέσεων της προκήρυξης που έγινε για την πώληση της Ο.Α. Στο πλαίσιο αυτών των διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται, ένα θέμα που θα θέσει η κυβέρνηση είναι και αυτό της εργασιακής ασφάλειας των υπαλλήλων της Ο.Α. Και πιστεύω ότι στον τομέα αυτό θα πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, λαμβάνοντας πάντα υπόψη μας ότι και για τους υπαλλήλους εκείνους που ο υποψήφιος αγοραστής δεν δείχνει ενδιαφέρον να συνεχίσει να τους απασχολεί, εμείς θα αναλάβουμε ανάλογη πρωτοβουλία, ώστε να τους καλύψουμε, όσον αφορά την εργασία τους. Σας είπα ότι η διαδικασία πώλησης της Ο.Α. στηρίζεται κυρίως σε αυτούς τους δύο παράγοντες. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο ενδιαφερόμενος αγοραστής θα είναι τόσο αξιόπιστος, ώστε να προσφέρει τα εχέγγυα και να διασφαλίζει τη λειτουργία και ανάπτυξη της Ο.Α. Γιατί, αντιλαμβάνεστε πόσο μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται, αν στην πρόταση κάποιου -που παρουσιάζεται ως ενδιαφερόμενος αγοραστής της Ο.Α.- μεταξύ των άλλων περιλαμβάνεται και η θέση ότι θα απασχολήσει το σύνολο του προσωπικού και μετά από ένα χρονικό διάστημα, αφού εν τω μεταξύ έχει αγοράσει την Ο.Α., οδηγηθεί σε αδιέξοδο, επανέλθει στο Δημόσιο και μας ζητήσει να πάρουμε πίσω την Ο.Α., η οποία ήδη θα έχει, ασφαλώς, πολύ περισσότερα χρέη. Πρέπει, λοιπόν, ο αγοραστής να είναι αξιόπιστος, να παρέχει όλα εκείνα τα εχέγγυα, ώστε να είμαστε σίγουροι πως η Ο.Α. θα επιβιώσει, θα λειτουργήσει και θα αναπτυχθεί. Και από την άλλη, θα πρέπει να λάβουμε όλα τα μέτρα για τους εργαζόμενους στην Ο.Α., ώστε να μη χάσουν τη δουλειά τους. Και δεν θα χάσουν τη δουλειά τους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι μετατάξεις που λέτε -γιατί αυτό λέτε τώρα- θα γίνουν με το μισθό και τα επιδόματα που παίρνουν εκεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Αντιλαμβάνεστε πως κάθε περαιτέρω συζήτηση, ενώ οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ξεκινήσει -στο τελικό στάδιο θα μπούμε τις επόμενες ημέρες- δημιουργεί προβλήματα. Πιστεύω ότι όλα αυτά, από την ώρα που έχουμε τη βασική θέση και αντιμετωπίζουμε τα θέματα, καλό είναι να συζητηθούν στη σωστή ώρα. Οχι τώρα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς, όμως κ. Υπουργέ, ο ίδιος το είπατε ότι το προσωπικό θα διασφαλιστεί. Δηλαδή, εφόσον δεν τους θέλουν -είναι δεδομένο αυτό, δεν θα τους κρατήσουν όλους- θα τους πάρετε αλλού. Σας λέω, αυτούς που θα πάτε αλλού, θα παίρνουν τον ίδιο μισθό;

ΡΕΠΠΑΣ: Μην προκαταλαμβάνετε την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Σας παρακαλώ, μην παίρνετε το μέρος των ιδιωτών-επιχειρηματιών. Πάρτε και το μέρος της Ο.Α. και του Δημοσίου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν παίρνω το μέρος των ιδιωτών. Εγώ ρωτώ για τους υπαλλήλους.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ρωτάτε για τους υπαλλήλους, γιατί παίρνετε ως δεδομένο ότι οι ιδιώτες θα επιμείνουν στη θέση τους. Γιατί το παίρνετε ως δεδομένο και δεν πείθεστε ότι το Δημόσιο πρέπει να κάνει μια προσπάθεια και με τη δική σας συμβολή και βοήθεια, ώστε να πετύχουμε και στον τομέα αυτό το καλύτερο αποτέλεσμα; Σας παρακαλώ, λοιπόν, μη συνεχίζετε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μου λέτε, τις ταυτότητες τώρα, θα τις αλλάξετε αυτές που βγήκανε ήδη;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπαμε από την πρώτη μέρα ότι θα πρέπει να συμμορφωθούμε στην απόφαση που έχει λάβει το ΣτΕ. Οι αποφάσεις αυτές εφαρμόζονται, δεν έχουν θεωρητικό χαρακτήρα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, αυτοί που πήραν ταυτότητες, καλούνται από την Αστυνομία τώρα να τις αλλάξουν πάλι;

ΡΕΠΠΑΣ: Η απόφαση του ΣτΕ θα τύχει εφαρμογής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ενα άλλο θέμα. Θα ανανεωθεί η θητεία του κ. Δαφέρμου;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Δαφέρμος είναι επικεφαλής μιας ανεξάρτητης αρχής. Γνωρίζετε ότι...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διορισμένος είναι. Θα ανανεωθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι, στο άρθρο 101 Α του νέου Συντάγματος, προβλέπεται μια νέα διαδικασία για τη συγκρότηση των ανεξάρτητων αρχών. Μεταξύ αυτών, είναι και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, όπως είναι και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω τώρα -γιατί δεν αναδεικνύονται τα θέματα αυτά στην ώρα τους, παρά το ότι δεχόμαστε πολύ έντονη αρνητική κριτική από παράγοντες της αντιπολίτευσης που είναι ανεύθυνοι, γιατί δεν γνωρίζουν τα θέματα και μιλούν με μεγάλη ευκολία γι` αυτά- ότι εμείς, με το νόμο που ψηφίσαμε για το ΕΣΡ, είμαστε οι πρώτοι -στο δικό μας τομέα- που έχουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τον τρόπο συγκρότησης και λειτουργίας αυτής της Ανεξάρτητης Αρχής. Η Ν.Δ., ο κ. Μητσοτάκης, επιφανή στελέχη της, μας κατηγορούσαν ότι δημιουργούμε ένα πλαίσιο το οποίο θα ανατραπεί από το Σύνταγμα, το οποίο επρόκειτο τότε να ψηφιστεί. Το Σύνταγμα ψηφίστηκε και επαναλαμβάνει και επικυρώνει αυτό που εμείς πρώτοι είχαμε συμπεριλάβει στις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου για τη λειτουργία του ΕΣΡ, για τον τρόπο συγκρότησής του και για τις αρμοδιότητές του. Αρα, λοιπόν, η Βουλή, όταν επαναρχίσει να λειτουργεί η Ολομέλεια, με πρωτοβουλία του Προέδρου του Σώματος, θα αντιμετωπίσει και αυτό το θέμα, αφού η Διάσκεψη των Προέδρων είναι το αρμόδιο όργανο για τη συγκρότηση των Ανεξάρτητων Αρχών και την επιλογή των μελών, τα οποία θα τις απαρτίζουν. Αλλά, αυτό πρέπει να γίνει, αφού, βεβαίως, τροποποιηθεί ο Κανονισμός της Βουλής.

Πιστεύουμε ότι ένα από τα πρώτα μελήματα της Βουλής, κατά τη νέα σύνοδό της, θα είναι και αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση θα προτείνει τον κ. Δαφέρμο; Να τελειώνουμε, γιατί μου είπατε τόσα, αλλά δεν μου είπατε το κυριότερο.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας τα είπα, γιατί δεν τα γνωρίζετε. Δεν σας είπα ότι είναι αρμοδιότητα της Διάσκεψης των Προέδρων, η συγκρότηση των Ανεξάρτητων Αρχών; Δεν το ακούσατε; Δεν καταλάβατε, γιατί δεν γνωρίζετε τι είναι η Διάσκεψη των Προέδρων. Δεν είναι κυβερνητικό όργανο. Δεν γνωρίζετε ότι δεν είναι κυβερνητικό όργανο; Το γνωρίζετε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση ποιόν θα προτείνει, θα μου πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι θέμα της κυβέρνησης! Αυτό σας λέω. Το Σύνταγμα προβλέπει ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται για τη συγκρότηση των Ανεξάρτητων Αρχών! Σας παραπέμπω σε αυτή τη διαδικασία. Αν τη γνωρίζατε, δεν θα κάνατε αυτές τις ερωτήσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, θα περνά κάποιος από έξω και θα τον φωνάζουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι η δική σας άποψη για τη λειτουργία της Βουλής. Και λυπάμαι που έχετε αυτή την άποψη για τη λειτουργία της Βουλής.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 16 July 2001 - 11:50:47 UTC