Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-07-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 11 Ιουλίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Θα μου επιτρέψετε να σας ενημερώσω ότι ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Μόσχα. Θα αναχωρήσει την Κυριακή για τη ρωσική πρωτεύουσα και τη Δευτέρα θα συναντήσει το νέο Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Την Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Πούτιν και το ίδιο βράδυ θα επιστρέψει στην Αθήνα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Δεν θα ισχυριζόμουν ότι υπάρχει διάσταση απόψεων Ελλάδας και Κύπρου, αλλά θα έλεγα ότι υποβόσκει μια ανησυχία στα κυπριακά κόμματα και την κοινή γνώμη, τα οποία εκφράζονται μέσα από μία επιστολή που έστειλε πρόσφατα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αναστασιάδης προς τον κ. Πρωθυπουργό, από ό,τι πληροφορούμαι, στην οποία αναφέρει την ανησυχία του για την πολιτική χαμηλών τόνων που ασκεί η Ελλάδα με την Τουρκία και η οποία δεν μπορεί, όπως λέει, να είναι μονόπλευρη και η οποία εγκυμονεί κινδύνους και για το Κυπριακό. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, θα μου επιτρέψετε να κάνω μία διαδικαστική παρατήρηση. Δεν είναι σωστό να συζητούμε για το περιεχόμενο μιας επιστολής ή να γίνεται γνωστό το περιεχόμενό της, χωρίς η επιστολή αυτή να έχει φθάσει στον αποδέκτη της.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Στον Τύπο, γράφτηκε. Δεν τη φέρνω ως πρώτος εγώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Αρα, επιβεβαιώνετε αυτό που λέω. Είναι δυνατό να γνωρίζει ο Τύπος αυτό που δεν γνωρίζει ο Πρωθυπουργός ή ο υπουργός Εξωτερικών ή όποιος είναι ο αποδέκτης της επιστολής;

ΚΑΠΠΟΣ: Μίλησε ο κ. Αναστασιάδης για το περιεχόμενο της επιστολής.

ΡΕΠΠΑΣ: Και ανακοίνωσε το περιεχόμενο, χωρίς να το γνωρίζουν αυτοί οι οποίοι θα λάβουν την επιστολή. Δηλαδή, πρώτα γνωρίζουν οι δημοσιογράφοι ή οι πολίτες της Κύπρου ποιο είναι το περιεχόμενο της επιστολής και μετά ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο οποίος υποτίθεται ότι είναι εκείνος στον οποίο απευθύνεται η επιστολή. Τελικώς, δεν απευθύνεται στον Πρωθυπουργό ή στην ελληνική κυβέρνηση η επιστολή. Απευθύνεται στην κοινή γνώμη της Κύπρου, αυτό καταλαβαίνω. Αρα, λοιπόν, πρώτον, υπάρχει ένα θέμα διαδικασίας. Δεύτερον, υπάρχει όμως και το θέμα ουσίας. Θα πρέπει να πω ότι την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης την αποφασίζει, τη χαράζει και την ασκεί η ελληνική κυβέρνηση, κανείς άλλος. Η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί εξωτερική πολιτική προάσπισης του εθνικού συμφέροντος. Η προάσπιση του εθνικού συμφέροντος επιβάλλει σε μας, στην ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνο την παρούσα, αλλά σε κάθε ελληνική κυβέρνηση, να θέτουμε το κυπριακό ζήτημα στις πρώτες θέσεις, σε πολύ υψηλή προτεραιότητα, όσον αφορά την εξωτερική πολιτική της χώρας μας. Αυτό κάναμε πάντα, αυτό κάνουμε τώρα, αυτό θα κάνουμε και στο μέλλον. Με την εξωτερική πολιτική που ακολουθούμε έχουμε βοηθήσει, ώστε το κυπριακό ζήτημα να απασχολεί θετικά τη Διεθνή Κοινότητα. Οσον αφορά, δε, την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., τα βήματα που έχουν γίνει είναι θεαματικά. Σε αυτή την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, πρέπει να πω ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει την πολύ σημαντική δική της συμβολή, ώστε η δική μας πολιτική να αποδίδει καρπούς. Γιατί η κυπριακή κυβέρνηση έχει δείξει τα τελευταία χρόνια, ότι τόσο στο πλαίσιο του ΟΗΕ, όσο και γενικότερα στο πλαίσιο της Διεθνούς Κοινότητας, σε πολυμερές ή διμερές επίπεδο, ασκεί μία πολιτική η οποία δείχνει πως η κυπριακή κυβέρνηση είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής, ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει αίσθηση του εθνικού χρέους της και ακολουθεί μία πολιτική με γνώμονα το συμφέρον της Κύπρου. Εμείς, έχουμε βρεθεί -γνωρίζετε πολύ καλά, ιδιαιτέρως εσείς που παρακολουθείτε το κυπριακό ζήτημα- σε μία συνεχή επαφή με την κυπριακή κυβέρνηση, μέσα από συναντήσεις και τηλεφωνικές επικοινωνίες. Η συνεργασία μας, λοιπόν, είναι συνεχής και αδιάλειπτη. Και μπορώ να πω ότι στον τομέα αυτό έχουμε οδηγηθεί σε πολύ καλύτερο σημείο, δηλαδή, στον τομέα που αφορά το κυπριακό ζήτημα. Η εξωτερική πολιτική της χώρας είναι δεδομένη και γι` αυτή την εξωτερική πολιτική είμαστε υπερήφανοι.

Πρέπει να πω, επίσης, ότι όχι μόνο προασπίζουμε και προάγουμε τα εθνικά συμφέροντα, μέσα στα οποία εντάσσουμε ιδιαιτέρως το κυπριακό ζήτημα, αλλά βοηθάμε, ώστε η Ελλάδα να αποκτά ένα ρόλο πολύ πέρα από τα όρια στα οποία εκινείτο, μέχρι πρότινος, η εξωτερική πολιτική της χώρας μας. Είμαστε πρωταγωνιστές των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό το ρόλο θέλουμε να συνεχίσουμε να τον ασκούμε, γιατί έτσι πιστεύουμε ότι μεταξύ των άλλων προωθούμε και το εθνικό συμφέρον.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Χθες και σήμερα, βλέπει το φως της δημοσιότητας έκθεση αμερικανικής τράπεζας, της Merrill Lynch, όπου γίνεται αναφορά για υπερτιμημένες αξίες μετοχών τριών τραπεζών που έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, στην Εθνική, την Εμπορική και την Alpha Bank. Θεωρείτε ότι θίγεται γενικότερα το οικονομικό τοπίο;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, επειδή αναφέρεστε στη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, θα επαναλάβω την πάγια θέση μας: Δεν θα πρέπει να ευνοήσουμε την, έστω και με έμμεσο τρόπο, πολιτικοποίηση του Χρηματιστηρίου. Οπως, επίσης, δεν θα επιτρέψουμε τη "χρηματιστηριοποίηση" της πολιτικής. Δεν θα πρέπει το ένα να επηρεάζει το άλλο, με τέτοιο τρόπο, ώστε το ένα να εξαρτάται αμέσως από το άλλο. Δεν ευνοούμε ούτε την πολιτικοποίηση του Χρηματιστηρίου, ούτε τη "χρηματιστηριοποίηση" της πολιτικής.

Το Χρηματιστήριο πρέπει να το αφήσουμε να λειτουργεί αυτόνομα, να αφήσουμε μακριά την πολιτική από το Χρηματιστήριο.

Οσον αφορά την οικονομία, γνωρίζετε ότι οι πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει, έχουν αποδώσει. Η ελληνική οικονομία -αναγνωρίζεται από όλους- βρίσκεται σε ένα επίπεδο πολύ καλύτερο από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν. Πολλοί διεθνείς οργανισμοί, με πολλούς δείκτες, μετρούν το επίπεδο της ελληνικής οικονομίας και όλοι αναγνωρίζουν τη βελτίωση της θέσης της χώρας μας στον οικονομικό τομέα.

Οσον αφορά το φαινόμενο που συγκυριακά ανέκυψε, της αύξησης του πληθωρισμού, πρέπει να πω ότι και άλλες χώρες έχουν αυξημένο πληθωρισμό, την περίοδο αυτή. Ο παράγοντας στον οποίο οφείλεται αυτή η αύξηση είναι γνωστός, είναι η τιμή των οπωροκηπευτικών προϊόντων. Πιστεύουμε ότι ο κύκλος αυτός θα κλείσει στο τέλος του καλοκαιριού και θα έχουμε μια καθοδική πορεία από το Σεπτέμβριο και μετά. Και εν πάση περιπτώσει, είναι στη διάθεσή σας ο πίνακας με τις τιμές του πληθωρισμού στις άλλες χώρες της Ε.Ε., προκειμένου να βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Η Ολλανδία έχει πληθωρισμό που κυμαίνεται στο 5,4%, η Πορτογαλία έχει πληθωρισμό που κινείται στο 4,9%, η Ισπανία έχει πληθωρισμό 4,2%, η Ιρλανδία έχει πληθωρισμό που κινείται στο 4,1% και άλλες χώρες έχουν επίσης υψηλότερο πληθωρισμό από το δικό μας. Δεν πρέπει, λοιπόν, να δίνεται η εντύπωση ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση, ώστε να αποκλίνει από τις οικονομίες των άλλων χωρών της Ε.Ε. και εξ αυτού του λόγου να δημιουργείται κάποιο γενικότερο πρόβλημα. Κάθε άλλο. Ο Προϋπολογισμός εκτελείται με αξιοπιστία. Θα έχουμε ευστοχία, όσον αφορά τους στόχους που θέσαμε στην αρχή του χρόνου, θα είναι πλεονασματικός Προϋπολογισμός. Ολα αυτά, είναι στοιχεία που δείχνουν ότι δεν δικαιολογείται αυτή η κριτική για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό πρέπει να είναι σαφές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι δεν θα επιτρέψετε την πολιτικοποίηση του Χρηματιστηρίου. Ποιός την έκανε; Ο Πρωθυπουργός δεν έβγαινε; Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δεν έβγαινε; Αλλα "παπαγαλάκια" της κυβέρνησης δεν έβγαιναν και μιλούσαν για το Χρηματιστήριο; Ο Καρατζάς δεν έβγαινε;

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς για κάθε ερώτηση που κάνετε, έχετε και την απάντηση. Η απάντησή σας πάντοτε είναι μία απάντηση εναντίον της κυβέρνησης. Γιατί, λοιπόν, κάνετε την ερώτηση; Σας παρακαλώ! Μπερδεύετε τη δουλειά που κάνετε στην εφημερίδα σας, όπου γράφετε τις απόψεις σας, με τη δουλειά που πρέπει να κάνουμε εδώ, εσείς και εγώ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω, ποιος πολιτικοποίησε. Μου λέτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδείς από εμάς πολιτικοποίησε το Χρηματιστήριο. Μπορώ να πω ότι το πολιτικοποιούν εκείνοι που το επισκέπτονται σε κρίσιμες στιγμές της λειτουργίας του, ζητούν πληροφορίες ή καταγγέλλουν χρηματιστηριακούς θεσμούς για να δημιουργούν εντυπώσεις, για μικροκομματικούς λόγους. Γνωρίζετε ποιοι είναι αυτοί. Το έκαναν στο παρελθόν. Αρα, λοιπόν, είναι οι τελευταίοι που μπορούν να μιλούν. Ας αφήσουμε το Χρηματιστήριο μακριά από την πολιτική. Ας σεβαστούμε τους επενδυτές, μεγάλους και μικρούς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για τον Πρωθυπουργό, το λέτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ποιοι επισκέφθηκαν το Χρηματιστήριο. Ο Πρωθυπουργός δεν ήταν ανάμεσα σε αυτούς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε τη χθεσινή δήλωση του κ. Παπαντωνίου για το Χρηματιστήριο, από τις Βρυξέλλες; Γιατί μίλησε για το Χρηματιστήριο, εφόσον δεν το πολιτικοποιείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Και τι είπε ο κ. Παπαντωνίου ερωτώμενος; Αυτό το οποίο λέω και εγώ: Μην πολιτικοποιείτε το Χρηματιστήριο. Δηλαδή, είπε σε όλους -και σε σας- μην κάνετε αυτό το οποίο κάνετε τώρα. Αυτό είπε ο κ. Παπαντωνίου και είχε πολύ δίκιο. Εσείς δεν έχετε δίκιο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, γιατί επεμβαίνει η ελληνική κυβέρνηση στην εκλογή του Πατριάρχη στα Ιεροσόλυμα και γιατί, όπως ελέχθη εκεί, έδωσε εντολή να κοπούν δύο επίσκοποι;

ΡΕΠΠΑΣ: Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά είναι αποκυήματα φαντασίας και μάλιστα θα έλεγα νοσηρής φαντασίας. Η ελληνική κυβέρνηση σέβεται την αυτονομία της εκλογικής διαδικασίας, γιατί σεβόμαστε την παράδοση και το ρόλο αυτού του σημαντικού Πατριαρχείου. Γνωρίζετε ότι πάντοτε ακολουθούμε μια πολιτική αρχών και όχι προσώπων. Ελπίζουμε, το Σώμα των Εκλεκτόρων, να κάνει την επιλογή εκείνη που θα οδηγήσει το Πατριαρχείο στο να συνεχίζει να ασκεί, με τον κατάλληλο τρόπο, τις λειτουργίες του. Αυτή είναι η θέση μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει κάνει κάποια παρέμβαση το υπουργείο Εξωτερικών, ο ίδιος ο υπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε αυτό και η απάντηση που έδωσα ήταν σαφής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι Ισραηλινοί λένε ότι το ζήτησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μου κάνει εντύπωση ότι εσείς ποτέ δεν πιστεύετε την ελληνική κυβέρνηση, κ. Σταματόπουλε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ λέω, τι λένε οι άλλοι. Εσείς τι απαντάτε; Εχετε απάντηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα πριν και η απάντηση ήταν πλήρης.

ΒΙΔΑΛΗ: Στο ταξίδι του Πρωθυπουργού, προφανώς ο κ. Σημίτης θα συνοδεύεται και από τον υπουργό Εξωτερικών. Είναι προγραμματισμένο αυτό.

Εκτός από τα διμερή, στη συνάντηση με τον Πούτιν, ποιά είναι τα άλλα θέματα της ατζέντας;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες. Θα εξετάσουν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, στη νοτιοανατολική Ευρώπη και βεβαίως, θέματα που έχουν διμερές ενδιαφέρον, που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας.

ΚΑΠΠΟΣ: Για το θέμα που ρώτησε προηγουμένως ο κ. Σταματόπουλος, θα βάλω τις εξής παραμέτρους: Πρώτον, αν η ελληνική κυβέρνηση δέχεται ως δόκιμη την παρέμβαση των ισραηλινών αρχών για τον αποκλεισμό τουλάχιστον πέντε υποψηφίων πατριαρχών για το συγκεκριμένο θρόνο. Και δεύτερον, υπάρχουν κάποιες κατηγορίες για παρεμβάσεις του υπουργείου Εξωτερικών οι οποίες δεν απευθύνονται από εδώ και από εκεί. Απευθύνονται συγκεκριμένα από την κοινότητα των Ιεραρχών του Παναγίου Τάφου -δεν ξέρω πώς λέγεται ακριβώς- και μάλιστα και σε χθεσινοβραδινή τους ανακοίνωση. Εχουν υπάρξει και στο παρελθόν, αλλά υπήρξε και χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της συγκεκριμένης κοινότητας. Επ` αυτού θα ήθελα την απάντησή σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, γνωρίζετε ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται για την εκλογή του Πατριάρχη. Υποβάλλεται κατάλογος στις αρχές των κρατών της περιοχής. Η διαδικασία αυτή παγίως ακολουθείται. Το ίδιο γίνεται και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Εμείς δεν έχουμε οποιαδήποτε παρέμβαση, γιατί, όπως είπα στην αρχή, σεβόμαστε την αυτονομία αυτής της εκλογικής διαδικασίας. Και ουδέποτε ασκήσαμε άλλη πολιτική, πέραν της πολιτικής αρχών, επειδή επιθυμούμε το Πατριαρχείο να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στην αποστολή του. Καθένας μπορεί να λέει τις απόψεις του. Αυτό, όμως, που έχει σημασία είναι η αλήθεια. Εμείς, με τη στάση μας, υπηρετούμε την αλήθεια και το συμφέρον του Πατριαρχείου, επειδή ακριβώς πρέπει να το στηρίξουμε στον πολύ δύσκολο ρόλο, σε μια περιοχή που είναι νευραλγική. Αυτό κάνουμε, αυτή είναι η πολιτική μας και όλα τα άλλα δεν έχουν σχέση με μας.

ΚΑΠΠΟΣ: Ως προς το θέμα της διαδικασίας: Κάποιοι Ιεράρχες εκεί, ισχυρίζονται ότι όλο το νομικό καθεστώς στηρίζεται σε ιορδανικό νόμο. Ανεξάρτητα από αυτό ή όχι, εγώ ρώτησα συγκεκριμένα, εάν θεωρεί η κυβέρνηση -πιθανόν να είναι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ισραηλινής κυβέρνησης να προβεί σε κάποιους αποκλεισμούς- ότι είναι δόκιμη, εάν είναι στο πλαίσιο της καλής θέλησης η κίνηση των Ισραηλινών.

ΡΕΠΠΑΣ: Ισχύει ένα πλαίσιο που έχουν αποδεχθεί όλοι και αυτό θα ισχύσει και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Θέμα αλλαγής του πλαισίου τώρα, δεν νομίζω ότι θέτει κανείς. Ούτε είναι λογικό να τεθεί ένα τέτοιο θέμα, παραμονές της εκλογικής διαδικασίας.

ΚΑΠΠΟΣ: Ομως, δεν απέκλεισε κόσμο η παλαιστινιακή αρχή - και εκεί πήγε ο κατάλογος- δεν απέκλεισε η ιορδανική κυβέρνηση και αποκλείουν οι Ισραηλινοί. Η ερώτηση είναι, αν η κίνηση των Ισραηλινών κινείται στο πλαίσιο της καλής διάθεσης, εν πάση περιπτώσει, απέναντι στο Πατριαρχείο.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι αυτή η διαδικασία προβλέπεται να ακολουθηθεί για να εκλεγεί ο νέος Πατριάρχης. Αυτή η διαδικασία ακολουθήθηκε: Να δοθεί ο κατάλογος στις αρχές αυτών των τριών κρατών ή αρχών, προκειμένου να διατυπώσουν τη γνώμη τους. Από εκεί και πέρα, εμείς, με πολύ προσοχή, μελετούμε όλα τα στοιχεία. Να είστε σίγουροι ότι, όπως μέχρι τώρα, θα κάνουμε αυτό που ανταποκρίνεται στο συμφέρον του Πατριαρχείου. Αλλά, με τέτοιο τρόπο, ο οποίος στην πράξη θα δείχνει ότι σεβόμαστε την αυτονομία αυτής της εκλογής διαδικασίας.

ΚΑΠΠΟΣ: Οταν λέτε ότι θα κάνετε ό,τι πρέπει, υπάρχει περίπτωση διαβήματος της ελληνικής κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να γνωρίζετε ότι το Πατριαρχείο δεν είναι υπηρεσία του ελληνικού κράτους. Αυτό επιβάλλει τα όρια, μέσα στα οποία μπορούμε να κινηθούμε όλοι. Και σας παρακαλώ, αν θέλετε πραγματικά να βοηθήσουμε το Πατριαρχείο, σε αυτή τη στροφή, να ξαναβρεί το δρόμο του και να συνεχίσει τη λαμπρή παράδοσή του, πρέπει όλα αυτά τα θέματα να τα χειριζόμαστε με πολύ μεγάλη λεπτότητα και προσοχή.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κάποιοι από τους Ιεράρχες που κόπηκαν από τον κατάλογο, δηλώνουν ότι επικοινώνησαν για να διαμαρτυρηθούν στις ισραηλινές αρχές και από εκεί τους ελέγχθη ότι υπήρξε παρέμβαση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Ενδεχομένως, να υπάρξει κάποια σχετική ανακοίνωση@

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε σχετική ερώτηση του κ. Σταματόπουλου. Η ίδια απάντηση ισχύει και για σας.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Λέγεται ότι υπήρξε παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών για να προωθηθούν κάποιοι αρεστοί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αυτό τουλάχιστον δηλώνουν ως καταγγελία. Εσείς πώς τα σχολιάζετε όλα αυτά;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν κάνουμε κανένα σχόλιο, γιατί όλα αυτά δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Η αλήθεια της πολιτικής μας, φαίνεται από τα όσα είπα και από τα όσα έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να στηρίξει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στο ρόλο του.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 16 July 2001 - 11:51:53 UTC