Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-07-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 13 Ιουλίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Θα μου επιτρέψετε, πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, με αφορμή έκθεση του State Department που είδε το φως της δημοσιότητας, να σας ενημερώσω ότι θα υπάρξει λεπτομερής ανακοίνωση για το θέμα αυτό. Αρκούμαι να πω ότι είναι σύνηθες το State Department να εκδίδει εκθέσεις για διάφορα θέματα. Η πρόοδος που έχει συντελεστεί στην πατρίδα μας, τα τελευταία χρόνια, στον τομέα αυτό, είναι πολύ σημαντική. Αυτό αναγνωρίζεται και από την έκθεση. Οι έλεγχοι που διενεργούνται στα σύνορα της χώρας μας έχουν εμποδίσει, σε σημαντικό βαθμό, πολλούς πολίτες άλλων χωρών να εισέλθουν λαθραία. Πράγματι, από τον περασμένο Απρίλιο, έχει συσταθεί μια ομάδα Διοίκησης Εργου, σε διυπουργικό επίπεδο, η οποία, μεταξύ των άλλων, θα καταρτίζει έκθεση για την εμπορία ανθρώπων στην Ελλάδα και την προστασία των δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών τους. Επίσης, θα προχωρήσει στην κατάρτιση σχετικού νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και καταστολή τέτοιων εγκλημάτων. Άλλη αρμοδιότητά της είναι η κατάρτιση προγράμματος για την ενημέρωση των πολιτών. Προχωρά, ακόμη, στο σχεδιασμό μιας πρότυπης ειδικής υπηρεσίας στο πλαίσιο της ΕΛ.ΑΣ. για την πρόληψη και καταστολή των εγκλημάτων που αφορούν την εμπορία ανθρώπων. Όλα αυτά -υπάρχουν και άλλες αρμοδιότητες- αποδεικνύουν ότι στον τομέα αυτό προχωρούμε, την τελευταία περίοδο, με γοργό ρυθμό, με ενίσχυση των μέτρων σε θεσμικό και διπλωματικό επίπεδο. Αρα, λοιπόν, η χώρα μας και στον τομέα αυτό λαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Ηδη, οι έλεγχοι είναι περισσότερο συστηματικοί, τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να σας πω ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά η κατάσταση στον τομέα αυτό, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε μια σύγχρονη κοινωνία. Δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός, ότι η χώρα μας έχει εκτεταμένα σύνορα και βρίσκεται σε μια τέτοια περιοχή της Ευρώπης, που την καθιστούν περισσότερο εκτεθειμένη και ευάλωτη στις απόπειρες διαφόρων να εισέλθουν λαθραία. Όλα αυτά τα αντιμετωπίζουμε, βελτιώνοντας τις πολιτικές που ακολουθούμε στον τομέα αυτό.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΥ: Πώς είναι οι σχέσεις του Πρωθυπουργού με τον κ. Λαμπράκη, δεδομένου ότι χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός αμφισβήτησε την αξιοπιστία της δημοσκόπησης της VPRC, η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ";

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτον, ο Πρωθυπουργός δεν έκανε αυτό. Δεύτερον, γιατί συνδέετε το σχολιασμό για τις δημοσκοπήσεις με το θέμα των σχέσεών του με άλλο πρόσωπο; Αυτό είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα, στο οποίο οδηγείστε εσείς, γιατί δεν έγινε η οποιαδήποτε αναφορά σε άτομο ή σε ΜΜΕ στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Κατά τα άλλα, όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις, η θέση μας είναι γνωστή. Και στο παρελθόν έχουν δημοσιευτεί δημοσκοπήσεις, των οποίων τα αποτελέσματα έδειχναν ότι το ΠΑΣΟΚ υπολείπεται και μάλιστα κατά πολύ της Νέας Δημοκρατίας. Τελικώς, όμως, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ έχει την τεχνογνωσία να αντιμετωπίζει τη δυσμενή εικόνα, όπως αυτή αποτυπώνεται στο πλαίσιο μιας δημοσκόπησης, να αναστρέφει αυτή την εικόνα και τελικώς να κερδίζει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των πολιτών. Εχω μπροστά μου ένα στοιχείο που δείχνει ότι το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί. Στις 25 Ιανουαρίου του 1999, σε μια έγκυρη και μεγάλη εφημερίδα που δεν μπορεί να πει κανείς ότι ανήκει στην παράταξή μας, στον Ελεύθερο Τύπο, δημοσιεύεται έρευνα της ίδιας εταιρείας, της VPRC και τα αποτελέσματα παρουσιάζονται ως εξής: "Μπροστά με 11 μονάδες η Ν.Δ. από το ΠΑΣΟΚ". Επίσης, "ο κ. Καραμανλής προηγείται σε δημοτικότητα από τον Πρωθυπουργό κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες". Θέλω να πω ότι οι δημοσκοπήσεις έχουν αξία, γιατί είναι επιστημονικά εργαλεία. Οποιος αγνοήσει τα αποτελέσματά τους θα σφάλλει, θα βλάψει τον ίδιο του τον εαυτό πάνω από όλα. Εμείς, λοιπόν, αξιολογούμε, μελετούμε τα αποτελέσματα των σφυγμομετρήσεων, αλλά δεν αιχμαλωτιζόμαστε και δεν παγιδευόμαστε. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, γιατί γνωρίζουμε ότι ο λαός, όταν έρθει η ώρα να ψηφίσει, θα κρίνει συνολικά το έργο της κυβέρνησης. Ο λαός γνωρίζει να δίνει την ψήφο του εκεί όπου πιστεύει ότι θα πιάσει τόπο. Αυτό έχει δείξει η μέχρι τώρα εμπειρία.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα ήθελα να σχολιάσετε την επιστολή Αναστασιάδη προς τον Υπουργό Εξωτερικών.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο,τι είχαμε να πούμε, το είπαμε όταν για πρώτη φορά τέθηκε το θέμα. Ισχύουν απολύτως όσα είπαμε.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Τα νούμερα που μας αναφέρατε πριν δημοσιεύτηκαν το 1999, τρία χρόνια μετά τις εκλογές. Τώρα είμαστε 15 μήνες μετά τις εκλογές.

ΡΕΠΠΑΣ: Αντιστρέφοντας το ερώτημά σας, θα έλεγα ότι ήταν ένα χρόνο πριν από τις εκλογές, ενώ τώρα είμαστε τρία χρόνια πριν από τις εκλογές. Αρα, λοιπόν, η δυνατότητα που έχουμε να αναστρέψουμε αυτή την εικόνα είναι εξ αντικειμένου πολύ μεγαλύτερη, γιατί έχουμε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Χθες, ο κ. Καραμανλής ζήτησε εμμέσως εκλογές. Τι έχετε να πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση έχει εντολή τετραετίας. Θα ολοκληρώσουμε τη θητεία μας, ασκώντας τα καθήκοντά μας με τρόπο που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού. Θα κριθούμε από τον ελληνικό λαό, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δεν θα έχουν θέση, γιατί στη θέση τους θα έχει τοποθετηθεί η κάλπη των εκλογών. Σε αυτή την κάλπη εμείς φιλοδοξούμε να αναδειχθούμε νικητές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θέλουμε να υπερέχουμε και στο πλαίσιο των δημοσκοπήσεων. Αλλά, ενώ επιδιώκουμε αυτό, δουλεύουμε συστηματικά και μεθοδικά για να κερδίσουμε τις εκλογές.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, παρ` όλα αυτά που είπατε και ερμηνεύσατε με ένα συγκεκριμένο τρόπο τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, καθώς και τις χθεσινές σας αναφορές εδώ, έχω μπροστά μου την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", που ερμηνεύει διαφορετικά τα πράγματα. Κατ` αρχάς, έχει κύριο τίτλο "Φταίνε τα συμφέροντα", ότι καταγγέλλει ο Πρωθυπουργός. Μετά έχει ένα σημείωμα που λέει: "Η ιστορία των τριών φακέλων" που έχει γράψει ο εκδότης του ΒΗΜΑΤΟΣ κ. Ψυχάρης και ουσιαστικά λέει στον Πρωθυπουργό ότι έχει ανοίξει το δεύτερο φάκελο και πάει για τον επόμενο που είναι η πτώση του, ότι δηλαδή θα φύγει και θα έρθει κάποιος διάδοχος. Αυτό εσείς πώς το εισπράττετε, ως κυβέρνηση; Εχετε κάποιο σχόλιο; Διότι προειδοποιεί τον κ. Σημίτη.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι ξενοδόχος μας είναι ο ελληνικός λαός. Σε αυτόν πληρώνουμε τους λογαριασμούς, σε αυτόν απολογούμαστε και αναφερόμαστε. Σε μια ανοικτή δημοκρατική κοινωνία ο καθένας έχει το ρόλο του. Οι εφημερίδες γνώμης, ασφαλώς, εκφράζουν τη δική τους γνώμη, η οποία πρέπει να γίνεται σεβαστή. Αλλιώς θα είχαμε σύγχυση ρόλων. Η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμα που εξήγγειλε στον ελληνικό λαό και θα κριθεί από αυτόν. Καθένας έχει δικαίωμα να ασκεί τα καθήκοντά του και το ρόλο του με τον τρόπο που εκείνος επιλέγει. Τελικώς, θα μας κρίνει όλους ο ελληνικός λαός. Απλώς, θα πρέπει, στο πλαίσιο αυτής της δημιουργικής και δημοκρατικής συνύπαρξης και συλλειτουργίας, ο ένας να σέβεται το ρόλο του άλλου. Εμείς, σεβόμαστε απολύτως το ρόλο των ΜΜΕ και γι αυτό ακριβώς δεν είναι δυνατό να περιμένετε να δώσω απάντηση, η οποία θα υπονοεί ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε κάποια μέτρα περιορισμού της ελευθεροτυπίας ή σε μέτρα λογοκρισίας. Κάθε άλλο. Καθένας μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, είτε είναι στην πολιτική, είτε εκτός αυτής.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, χθες, έκανε λόγο για διάφορους που καλλιεργούν την απαισιοδοξία και είπε ότι θα διαψευσθούν οι "Κασσάνδρες". Ποιές είναι οι "Κασσάνδρες" και ποιοί καλλιεργούν την απαισιοδοξία;

ΡΕΠΠΑΣ: Απαντήσαμε για αυτά τα θέματα, χθες. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε αυτό, υπερασπιζόμενος τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Ανέφερε και συγκεκριμένα στοιχεία, όπως το ρυθμό αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, που κινείται πάνω από το 4%, το επίπεδο του πληθωρισμού, τη μείωση των ελλειμμάτων και την πτώση των επιτοκίων, για να δείξει ότι τα στοιχεία της οικονομίας δεν δικαιολογούν τους ισχυρισμούς του "μετώπου απαισιοδοξίας", όπως το ονόμασε. Ολοι εκείνοι που σχολιάζουν και αναλύουν τα πράγματα -η αντιπολίτευση, οι κοινωνικοί φορείς, παράγοντες των ΜΜΕ- και επιχειρούν να δώσουν την εντύπωση ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίση, ενώ αυτό δεν προκύπτει από οποιοδήποτε στοιχείο που παίρνει υπόψη του -όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως- ένας αξιόπιστος φορέας, προκειμένου να απεικονίσει την κατάσταση μιας οικονομίας.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ανεξάρτητα από τις δημοσκοπήσεις και τα νούμερα, θέλω να ρωτήσω, εάν ο Γενάρης του 1999 ή και άλλες δύσκολες περίοδοι που πέρασε το κυβερνών κόμμα, κατά την κυβέρνηση έχουν τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά με αυτήν εδώ την περίοδο ή αν υπάρχουν διαφορές και αν υπάρχουν, ποιές μπορεί να είναι αυτές.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μπορείς να διαβείς δύο φορές το ίδιο ποτάμι. Αυτό είναι γνωστό και έχει ειπωθεί εκατονταετίες πριν. Ασφαλώς, υπάρχουν διαφορές. Καμία πολιτική στιγμή δεν είναι ίδια με μία προηγούμενη και δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Κάθε περίοδος έχει τις ιδιαιτερότητές της. Εμείς πιστεύουμε ότι και άλλες φορές το ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο δημοσκοπήσεων, φαίνεται ότι υπολείπεται από τη Ν.Δ., αλλά οι εκλογικές διαδικασίες για τη σύνθεση και συγκρότηση της Βουλής των Ελλήνων έχουν δείξει ότι το ΠΑΣΟΚ επικρατεί στις εκλογές. Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι ό,τι κάναμε πάντα: Να συνεχίσουμε, πιο αποτελεσματικά, πιο αποφασιστικά το έργο μας, βελτιώνοντας την πολιτική μας εκεί που αυτό είναι απαραίτητο και επιστρέφοντας στη βάση μας. Και η επιλογή για επίσπευση του Συνεδρίου του Κινήματος είναι μία προωθημένη επιλογή για την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στη βάση του. Μέσα από αυτό το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα βγει ανανεωμένο, πιο δυνατό και η κυβέρνηση πιο αποτελεσματική. Θα έχουμε ένα νέο ξεκίνημα -αυτό είναι το νόημα της επιλογής για την επίσπευση του Συνεδρίου- πράγμα το οποίο θα ωφελήσει και την κυβέρνηση και τελικώς, γιατί αυτό έχει σημασία, τη χώρα.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει, σήμερα, στο "Ριζοσπάστη" μια δημόσια έκθεση για το ζήτημα της αποφυλάκισης του Μιλόσεβιτς. Θα ήθελα να ξέρω, εάν η κυβέρνηση έχει γι` αυτό κάποια θέση, κάποια άποψη, κάποιο σχόλιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο. Ισχύει αυτό που είπα πριν: Σε μία ανοικτή, δημοκρατική κοινωνία, καθένας λέει την άποψή του. Αυτή τη θέση την έχουν διατυπώσει σεβαστοί συμπολίτες μας. Είναι δυνατόν εμείς να γίνουμε σχολιαστές των απόψεων των συμπολιτών μας; Εμείς έχουμε μία πολιτική για το θέμα αυτό, την οποία διατυπώσαμε από την πρώτη στιγμή. Γνωρίζετε ότι οι χειρισμοί που έκανε η ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας -το πιστεύουμε απολύτως αυτό- είχαν στόχο την πολιτική σταθερότητα και τη διαφύλαξη της ομαλότητας σε αυτή τη χώρα. Από εκεί και πέρα, βεβαίως υπάρχουν διεθνείς θεσμοί που λειτουργούν στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε τη συγκρότηση και λειτουργία του Δικαστηρίου της Χάγης και γνωρίζετε ποιοι συμμετέχουν σε αυτό. Εμείς, θα πρέπει να δούμε πώς εντάσσεται αρμονικά η Ελλάδα στο σύγχρονο κόσμο. Υπερασπιζόμαστε τις αρχές μας και το εθνικό συμφέρον με την πολιτική που ακολουθούμε.

ΠΑΠΠΑ: Πριν από τις εκλογές, η πρόβλεψη της κυβέρνησης, όσον αφορά το Χρηματιστήριο, ήταν ότι έχει ημερομηνία λήξης η κρίση. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα αυτό του Χρηματιστηρίου, έρχεται και ξανάρχεται προς συζήτηση, μεταξύ των άλλων χώρων, και εδώ. Πιστεύω ότι και εσείς πρέπει να αποφύγετε να κάνετε οποιοδήποτε σχολιασμό και εμείς να κάνουμε οποιοδήποτε σχόλιο το οποίο μπορεί να θεωρηθεί, έστω και εμμέσως, ως παρέμβαση στα της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου.

ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ: Η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται, χθες, να έβγαλε ένα πόρισμα ότι στην Ελλάδα ουδεμία διασφάλιση υπάρχει για τη νόσο των τρελών αγελάδων. Και επίσης, ότι υπάρχουν σοβαρές μεθοδολογικές παραλείψεις στο σύστημα έγκαιρης διάγνωσης...

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζουμε την έκθεση στην οποία αναφέρεστε. Πρώτα από όλα, πρέπει να σας παραπέμψω σε λεπτομερή ανακοίνωση που εκδίδει το αρμόδιο υπουργείο. Ετσι θα έχετε απαντήσεις στα θέματα αυτά με κάθε λεπτομέρεια. Αρκούμαι μόνο να πω ότι αυτοί που έκαναν αυτή την έρευνα, έλεγξαν πώς λειτούργησε το καθεστώς που ίσχυε πριν στην Ελλάδα. Τότε που ο έλεγχος γινόταν σε βοοειδή, όταν αυτά είχαν κάποια εκδήλωση της συγκεκριμένης ασθένειας, κάποια συμπτώματα. Οι έλεγχοι, πλέον, είναι συστηματικοί, πλήρεις και διενεργούνται κατά τρόπο προληπτικό και υποχρεωτικό στο σύνολο των βοοειδών, ηλικίας άνω των 30 μηνών. Επίσης, έχει προχωρήσει, σε σημαντικό βαθμό, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών. Πρέπει να πω ότι τα θέματα αυτά, με πρωτοβουλία του ο υπουργός Γεωργίας, τα έθεσε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, της οποίας ζήτησε τη σύγκλιση και έγινε η συνεδρίαση αυτή χθες το πρωί. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπήρξε οποιοδήποτε σχόλιο ή αντίδραση από τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων. Ολοι δέχθηκαν ότι η πολιτική που ακολουθείται στον τομέα αυτό είναι συστηματική και ουδείς είχε να προτείνει κάποιο πρόσθετο μέτρο που η κυβέρνηση θα μπορούσε να λάβει. Σας είπα -με αφορμή άλλη ερώτηση κάποιες μέρες πριν, και επαναλαμβάνω και τώρα- ότι ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι έλεγχοι στην Ελλάδα είναι ο πλέον προωθημένος και αυστηρός στο σύνολο της Ε.Ε. Αν η Ε.Ε. ή άλλος διεθνής οργανισμός μας υποδείξει και άλλα μέτρα, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε και άλλες πρωτοβουλίες. Αλλά, πέραν των όσων κάνουμε σήμερα στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κάτι άλλο το οποίο κάποια άλλη χώρα το κάνει και πρέπει και εμείς να το ακολουθήσουμε. Επιθυμούμε -αυτή είναι η επιλογή μας- για λόγους δημόσιας υγείας, αλλά και γενικότερα για το εθνικό συμφέρον, να προστατεύσουμε τον καταναλωτή, κάνοντας ελέγχους συστηματικούς και πλήρεις.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Saturday, 14 July 2001 - 8:45:55 UTC