Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-09-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Θα μου επιτρέψετε να συμπληρώσω την ενημέρωση, όσον αφορά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.

Αύριο στις 10 το πρωί, θα προεδρεύσει σε σύσκεψη για θέματα της πολιτικής μας στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών και υφυπουργών κυρίων Ευθυμίου, Γιαννίτση, Πετσάλνικου, Πρωτόπαπα και άλλων παραγόντων-συμβούλων.

Την Παρασκευή, στη 1.30 το μεσημέρι, θα προεδρεύσει σε σύσκεψη για θέματα ασφάλειας, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών, της κ. Β. Παπανδρέου, του κ. Α. Τσοχατζόπουλου, του κ. Γ. Παπανδρέου, του κ. Μ. Χρυσοχοϊδη και άλλων παραγόντων.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Η μία ερώτηση που θέλω να κάνω αφορά κάποια πληροφορία που θέλει να υπάρχει αίτημα των ΗΠΑ στην ελληνική κυβέρνηση για αναβολή ή αλλαγή επιχειρησιακών σχεδίων της άσκησης "Νικηφόρος" που γίνεται κάθε χρόνο στην Κύπρο. Μπορείτε να επιβεβαιώσετε ή όχι αυτή την πληροφορία;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν τίθεται θέμα ματαίωσης της άσκησης "Νικηφόρος-Τοξότης" που γίνεται κάθε χρόνο, με τη συμμετοχή δυνάμεων της Ελλάδας και της Κύπρου. Η άσκηση αυτή εντάσσεται στο Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Είναι μία άσκηση η οποία δεν στρέφεται εναντίον άλλων χωρών. Διεξάγεται πάντοτε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη δημιουργείται οποιοσδήποτε κίνδυνος, οποιοδήποτε ενδεχόμενο δημιουργίας κρίσης στην περιοχή. Πράγματι, ο επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, ο οποίος επισκέφθηκε τον υφυπουργό Εξωτερικών τις προηγούμενες ημέρες, μετέφερε έναν προβληματισμό για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί κίνδυνος από τη διεξαγωγή των ασκήσεων αυτών που έχουν προγραμματιστεί για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Ανάλογο προβληματισμό έχει μεταφέρει, όπως ανέφερε, και στην κυβέρνηση της Τουρκίας. Η άσκηση αυτή θα γίνει, όπως έχει σχεδιαστεί. Επαναλαμβάνω ότι είναι μία άσκηση η οποία δεν στρέφεται εναντίον άλλης χώρας. Σε τελευταία ανάλυση, εμείς επιθυμούμε η ένταση στην περιοχή να μειωθεί ακόμη περισσότερο. Η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει τον καταλύτη, ώστε να επικρατήσει ηρεμία στην περιοχή, πράγμα το οποίο θα αποβεί προς όφελος όλων των κρατών της περιοχής. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι η θέση αυτή για τη διεξαγωγή της άσκησης, στο πλαίσιο που διεξάγεται κάθε χρόνο, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα, όπως άλλωστε μέχρι τώρα ουδέποτε δημιουργήθηκε πρόβλημα το οποίο να οδηγεί σε ένταση και κρίση, είναι κάτι το οποίο και φέτος πρέπει να ακολουθήσουμε ως πολιτική σε αυτό τον τομέα.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πριν από ένα χρόνο και μάλιστα στη Βουλή των Ελλήνων, ο Πρωθυπουργός είχε δεσμευθεί προσωπικά ότι σε ό,τι αφορά την υπόθεση του "Σαμίνα" θα χυθεί άπλετο φως, γιατί η έρευνα θα φθάσει "ως το κόκαλο". Σήμερα, ακούσαμε δημοσίως το νομικό εκπρόσωπο της πλοιοκτήτριας εταιρίας να μιλά για μη ολοκληρωμένη έρευνα και μάλιστα είπε χαρακτηριστικά ότι ο έκτος εμπειρογνώμονας έλαβε επιστολή με την οποία του έχει ζητηθεί να σταματήσει τις έρευνές του, πριν από τον προκαθορισμένο χρόνο. Αυτή η δήλωση έγινε σε κάποιο ραδιόφωνο και θέλω να μου τη σχολιάσετε, δηλαδή ότι δεν είναι ολοκληρωμένη η έρευνα και τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, ποια είναι η θέση της κυβέρνησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Τη θέση της κυβέρνησης τη διατύπωσα, χθες, με σαφήνεια. Εμείς, πράγματι, επιθυμούμε να λάμψει η αλήθεια. Είναι η εξόφληση του χρέους που έχουμε προς τα θύματα και τις οικογένειές τους. Αυτό το οποίο επιθυμούμε είναι, το συντομότερο δυνατό, να αποδοθεί δικαιοσύνη, χωρίς όμως η προσπάθεια για συντόμευση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης να αποβεί σε βάρος της ουσίας, της μεθοδικής και συστηματικής προσπάθειας που πρέπει να κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Γνωρίζετε ότι στο θέμα αυτό που απασχολεί τη δικαιοσύνη, δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε δική μας εμπλοκή. Οι εμπειρογνώμονες έχουν καταθέσει το πόρισμά τους. Θα το αξιολογήσει ο εφέτης ανακριτής, προκειμένου να διατυπώσει τη θέση του. Στο πλαίσιο της δικονομίας μας, προβλέπεται ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί. Σε κανένα σημείο της δεν επιτρέπεται στην κυβέρνηση, σε παράγοντες εκτός των υπηρεσιών, όπως είναι οι εμπειρογνώμονες που έχουν ασχοληθεί ή των οργάνων της δικαιοσύνης, να παρέμβει οποιοσδήποτε άλλος. Γι` αυτό, λοιπόν, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Επιθυμούμε -και αυτή είναι η θέση στην οποία μένουμε- να λάμψει η αλήθεια. Αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο τέτοιο, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Εσχάτως στα ελληνικά γήπεδα έχει αρχίσει να παρατηρείται μία μόδα, θα έλεγε κανείς, όπου φίλαθλοι σηκώνονται και εκτοξεύουν υβριστικά συνθήματα που θα μπορούσε να πει κανείς ότι αφορούν τα θύματα της τρομοκρατικής ενέργειας στη Νέα Υόρκη και γενικά εκθέτουν, θα έλεγα, τη χώρα μας, καθότι ήδη έχουν εμφανιστεί και δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο που επικρίνουν αυτές τις κινήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται να πάρει κάποια μέτρα; Σκέφτεται να αποδοκιμάσει αυτές τις ενέργειες των φιλάθλων; Πόσο μάλλον που αύριο έχουμε και μία διαδήλωση, εδώ, στην Ελλάδα, όχι για τα θύματα της Νέας Υόρκης, αλλά για τα υποτιθέμενα αντίποινα.

ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, είμαστε μάρτυρες αυτών των επεισοδίων, αυτών των θλιβερών γεγονότων. Χωρίς δισταγμό αποδοκιμάζουμε αυτή τη συμπεριφορά, η οποία εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς. Είναι λυπηρό το φαινόμενο κάποιοι να εκτοξεύουν άδικα τα βέλη τους εναντίον ενός λαού και μάλιστα την ώρα της δοκιμασίας του. Κατά τα άλλα, η Ελλάδα είναι μία χώρα στην οποία επιτρέπεται ο καθένας να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Αυτό πρέπει να γίνεται πάντοτε στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων. Η διαδήλωση που οργανώνεται αύριο από το ΚΚΕ, θα κινηθεί στο πλαίσιο της νομιμότητας, ασφαλώς. Εκείνο που πρέπει να είναι σαφές σε κάθε περίπτωση είναι τούτο: Η ελληνική κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, ο ελληνικός λαός έχουν αμετάθετα και αμετάκλητα τοποθετηθεί στη θέση του πολέμιου της τρομοκρατίας και των τρομοκρατών. Ο αγώνας μας απέναντι στην τρομοκρατία είναι συνεχής. Θα κάνουμε τα πάντα, σε συνεργασία και με άλλες χώρες, προκειμένου να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτή είναι πάγια θέση της κυβέρνησης, που με ισχυρή βούληση, την οποία διαθέτουμε, θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Η εφημερίδα "Χώρα" δημοσιεύει σήμερα κάποιες πληροφορίες που κάνουν λόγο ότι οργανώσεις του Μπιν Λάντεν έχουν επενδύσει σε σχέση με ναυτιλιακές εταιρίες στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση έχει κάποια τέτοια στοιχεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε αυτό, χθες. Σας είπα ότι δεν προκύπτει οτιδήποτε που να συνδέει τρομοκρατικές οργανώσεις στην Ελλάδα με επιχειρηματικές δραστηριότητες. Γι` αυτό, όλα τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, θα πρέπει να τα αξιολογούμε με ιδιαίτερη ευθύνη.

ΚΑΠΠΟΣ: Σε συνέχεια της ερώτησης του κ. Καμπουράκη, θα ήθελα να ρωτήσω, εάν η παρέμβαση της αμερικανικής πρεσβείας ήταν και προς την κατεύθυνση της άσκησης "Παρμενίων" και αν έχει σχέση με την καθυστέρηση της επίσημης εξαγγελίας σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, δεν πρέπει να μιλούμε για παρέμβαση. Δεν είχε το χαρακτήρα παρέμβασης. Στο πλαίσιο επικοινωνίας των διπλωματικών υπηρεσιών με το υπουργείο Εξωτερικών, λογικό είναι να εκτίθενται απόψεις. Από εκεί και πέρα, η άσκηση "Παρμενίων" έχουμε ανακοινώσει ότι θα γίνει κανονικά. Ηδη, έχει εκδοθεί σχετική ανακοίνωση. Πάντοτε η άσκηση αυτή γίνεται τη συγκεκριμένη περίοδο. Ουδέποτε τέθηκε θέμα ματαίωσης ή αναβολής. Αρα, δεν υπάρχει περιθώριο συζήτησης.

ΚΑΠΠΟΣ: Η δεύτερη ερώτηση που ήθελα να κάνω είναι, αν έχετε κάποιο σχόλιο σε σχέση με δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου που νομίζω ότι θα έχετε υπόψη σας, τα οποία καταγγέλλουν την Ελλάδα για σοβινισμό, μιλούν για ανωτερότητα της αλβανικής φυλής...

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι ένα φαινόμενο που πιστεύω ότι χαρακτηρίζει τη δημόσια ζωή στην Αλβανία, η οποία γνωρίζετε σε τι επίπεδο κινείται. Δεν θέλω να το σχολιάσω, τώρα. Αυτό το οποίο έχει σημασία δεν είναι οι διάφοροι κύκλοι στην Αλβανία. Σημασία έχει η θέση την οποία παίρνει η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας. Η αλβανική κυβέρνηση, γνωρίζετε ότι έχει δηλώσει πως ελέγχει όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της και εν πάση περιπτώσει, με κάθε τρόπο, συμπαρατάσσεται σε αυτή την προσπάθεια που κάνει η Διεθνής Κοινότητα να αντιμετωπίσουμε και να εξαλείψουμε τη μάστιγα της τρομοκρατίας. Αυτό έχει σημασία.

ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Πριν από λίγες ώρες, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο FOX NEWS ανακοίνωσε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα αντιαμερικανικό κλίμα, ότι ετοιμάζονται διαδηλώσεις και ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι υποθάλπουμε τρομοκράτες. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Επιβεβαιώνουν, όμως, την ευθύνη που πρέπει να επιδείξουμε -ιδιαιτέρως σε αυτή την κρίσιμη περίοδο- όλοι, πολιτικά κόμματα, οργανώσεις και πολίτες, γιατί από δικές μας πρωτοβουλίες μπορεί να εκτεθεί η χώρα. Δηλαδή, οι δικές μας ενέργειες μπορεί να αποκωδικοποιηθούν από τη Διεθνή Κοινότητα, με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργηθεί παρανόηση. Γνωρίζετε καλά ότι ο ελληνικός λαός, τα πολιτικά κόμματα, η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας είναι τοποθετημένοι, αυτή την ώρα, στο μέτωπο της μάχης εναντίον της τρομοκρατίας και των τρομοκρατών. Δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε αμφισβήτηση ως προς αυτό. Δεν συμφωνούμε με αυτού του είδους τη δημοσιογραφία, η οποία, βεβαίως, κινείται στο πλαίσιο των εκτιμήσεων που κάνουν οι λειτουργοί ενός συγκεκριμένου ΜΜΕ. Δικαίωμά τους είναι, από την μια πλευρά. Aπό την άλλη, όμως, κι εμείς, πρέπει να υπερασπιστούμε το συμφέρον της χώρας μας. Και αυτό όλοι δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Πολίτες, κόμματα. Εμείς, η κυβέρνηση δεν το ξεχνά.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Για την άσκηση «Παρμενίων» μια ερώτηση: Πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας κάνουν λόγο για αλλαγή στους σχεδιασμούς. Οχι ματαίωση ή αναβολή, αλλά αλλαγή στους σχεδιασμούς. Ισχύει κάτι τέτοιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ισχύει η ανακοίνωση που έχει εκδώσει το ΓΕΣ, όσον αφορά αυτή την άσκηση. Δηλαδή, η άσκηση θα γίνει όπως γίνεται κάθε χρόνο και οι επιχειρήσεις θα αναπτυχθούν σε όλο τον ελλαδικό χώρο, με έμφαση στην περιοχή του Εβρου και του Βορειοανατολικού Αιγαίου, στην περιοχή της Λήμνου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επανέρχομαι στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Χώρα»: δημοσιεύεται ένα έγγραφο που φέρει ημερομηνία 23.9.2001. Η κυβέρνηση γνωρίζει αυτό το έγγραφο, το οποίο κυκλοφορεί μεταξύ των υπηρεσιών;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι όλα τα στοιχεία που είναι στη διάθεση των υπηρεσιών μας αξιολογούνται. Από κει και πέρα, οι υπηρεσίες βγάζουν τα συμπεράσματά τους. Η αξιολόγηση αυτή πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη ευθύνη, όπως με πολύ μεγαλύτερη ευθύνη θα πρέπει να δίνουμε στη δημοσιότητα απόψεις, σχόλια ή και έγγραφα τα οποία, ίσως σε κάποιες περιπτώσεις, δεν βοηθούν την υπόθεση που θέλουμε όλοι να υπηρετήσουμε: Να εξαλείψουμε την τρομοκρατία. Οι υπηρεσίες κάνουν το καθήκον τους. Το έργο των υπηρεσιών δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο καθημερινής συζήτησης σε δημόσιους χώρους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει ένα έγγραφο δημόσιας υπηρεσίας. Δεν μπορούμε να συζητούμε γι` αυτά τα έγγραφα, όταν αναφέρουν ονόματα εταιριών που βρίσκονται στην Ελλάδα; Απαγορεύεται, δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα στην ερώτησή σας, η οποία είναι συναφής με ερώτηση συναδέλφου σας και στην οποία έδωσα πλήρη απάντηση, πριν από λίγο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μου λέτε, όμως, γι` αυτό το έγγραφο και αυτές τις εταιρίες. Υπάρχουν στην Ελλάδα αυτές οι εταιρίες; Εχουν δραστηριότητες εδώ;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα, κ. Σταματόπουλε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, μου είπατε ότι τα Ασφαλιστικά Ταμεία δεν έχασαν, αλλά κέρδισαν. Ο κ. Γιαννίτσης λέει το αντίθετο, ότι έχασαν 415 δισεκατομμύρια δραχμές. Ποιά είναι η αλήθεια;

ΡΕΠΠΑΣ: Η αλήθεια είναι αυτό που είπε ο κ. Γιαννίτσης, αυτό που είπα κι εγώ χθες, γιατί είπαμε το ίδιο πράγμα, το οποίο, όμως, εσείς δεν καταλάβατε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι. Αλλα λέτε εσείς, άλλα είπε ο κ. Γιαννίτσης.

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι διαπιστώθηκε στη λογιστική καταγραφή πως υπήρξε απώλεια υπεραξιών μετοχών ασφαλιστικών ταμείων που ανέρχεται σε ποσοστό 25,9%. Αν δείτε την εξέλιξη των αξιών των μετοχών στις οποίες είχαν επενδύσει τα ασφαλιστικά ταμεία από το 1996 έως το 2000, θα δείτε ότι παρουσιάστηκε αύξηση σε ποσοστό 894,4%, όσον αφορά την υπεραξία των μετοχών, στις οποίες είχε επενδύσει, υπό την ευρεία έννοια, το Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Αρα, λοιπόν, δεν δικαιολογείται αυτή η κατηγορία. Γίνεται μια επιλεκτική χρήση στοιχείων, για μια ορισμένη περίοδο, που γνωρίζετε ότι αυτή η περίοδος ήταν -θα μου επιτρέψετε να πω- όχι καλή για τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου. Από κει και πέρα, βεβαίως, οι επενδύσεις που γίνονται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία γίνονται σε τίτλους που περιέχουν όσο γίνεται μικρότερο επενδυτικό κίνδυνο. Δεν είναι «τζογαδόρος» ένα ασφαλιστικό ταμείο. Δεν παίζει καθημερινά στο Χρηματιστήριο, κάνει μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Σε τελευταία ανάλυση, βεβαίως αποτυπώνονται σε στοιχεία οι επενδυτικές δραστηριότητες και των ασφαλιστικών ταμείων, όμως, δεν πρέπει τα θέματα αυτά να αποτελούν αντικείμενο μιας τέτοιας συζήτησης, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι δευτερογενώς επιδρούμε αρνητικά στη λειτουργία του Χρηματιστηρίου. Καλό είναι να είμαστε πιο συγκρατημένοι στα σχόλιά μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Γιαννίτσης λέει ότι είναι «τζογαδόροι» στα Ταμεία και εξηγεί, κάθε χρόνο πόσα έβαζαν και πόσα έχαναν. Δεν λέει, από το 1996 μέχρι τότε, λέει ότι το 1999 και το 2000, έβαλαν τόσο χρήματα. Οπότε έβαζαν συνέχεια, δεν τα έβαλαν το 1996 για να γίνουν τόσα το 2000. Επαιζαν κάθε χρόνο και κάθε μήνα. Εδωσε αναλυτικά στοιχεία.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Γιαννίτσης λέει το εντελώς αντίθετο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς λέει το εντελώς αντίθετο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Γιαννίτσης λέει ότι δεν είναι «παίχτης» που συμμετέχει καθημερινά στη λειτουργία του Χρηματιστηρίου ένα ασφαλιστικό ταμείο. Ο κ. Γιαννίτσης δεν λέει αυτό που υποστηρίζετε εσείς. Ολα αυτά τα στοιχεία αναφέρονται με ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες στον κοινωνικό προϋπολογισμό, τον οποίο δεν έχετε μελετήσει. Αν θέλετε και άλλα στοιχεία είναι στη διάθεσή σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού το λέει ο ίδιος.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κοινωνικός προϋπολογισμός, λοιπόν, αναφέρεται σε όλα αυτά τα στοιχεία, τα οποία κι εγώ, όσο γίνεται πιο συνοπτικά, ανέφερα, χθες, εδώ.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Θα επανέλθω στο θέμα με την παρέμβαση των Αμερικανών επιτετραμμένων. Δεν είναι η πρώτη φορά που όταν είμαστε μπροστά στην άσκηση «Νικηφόρος-Τοξότης» να δεχόμαστε κάποιες, εντός ή εκτός εισαγωγικών, παραινέσεις από την αμερικανική πλευρά, για διάφορους λόγους να ακυρώσουμε αυτή την άσκηση, να ματαιώσουμε ένα μέρος του επιχειρησιακού σχεδιασμού της. Θα σας ρωτήσω το εξής: Σας προβληματίζει αυτή η διαρκής εμμονή της αμερικανικής πλευράς, η οποία σε αυτή τη συγκυρία έχει κάποια παραπάνω προβλήματα; Σας προβληματίζει, όμως, αυτή η εμμονή, όσον αφορά την άσκηση αυτή και μην ξεχνάτε ότι πέρσι είχαν κάνει διάβημα να μην πραγματοποιηθούν προσγειώσεις ελληνικών αεροσκαφών.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν καταλαβαίνω, γιατί αυτή την ώρα, πρέπει να δώσουμε έκταση σε ένα θέμα το οποίο στοιχειοθετεί το υπόστρωμα για δημιουργία εντυπώσεων περί δήθεν αντιδικίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ έχουν την κυβέρνησή τους, έχουν τους διπλωματικούς εκπροσώπους τους, μεταφέρουν τις θέσεις τους και έχουν δικαίωμα να το κάνουν αυτό. Εμείς από τη δική μας πλευρά, με γνώμονα το συμφέρον της χώρας, κάνουμε την τελική επιλογή. Οπως σωστά είπατε και άλλες χρονιές είχαν διατυπωθεί διάφοροι προβληματισμοί, όσον αφορά τη διεξαγωγή ασκήσεων. Αυτό που τελικώς έγινε επιβεβαιώνει αυτό που μόλις πριν ανέπτυξα: Οτι εμείς είμαστε αυτοί που κάνουμε την τελική επιλογή, με γνώμονα το συμφέρον της χώρας μας. Πράγματι είχε τεθεί, από την πλευρά των ΗΠΑ, ενόψει της περσινής άσκησης «Νικηφόρος-Τοξότης», ο προβληματισμός, αν πρέπει να χρησιμοποιηθούν και αεροσκάφη. Και γνωρίζετε ότι προσγειώθηκαν στην Κύπρο μαχητικά αεροσκάφη και έλαβαν μέρος σε αυτή την άσκηση. Αυτό αποτελεί την καλύτερη επιβεβαίωση, ότι τελικώς τις επιλογές τις κάνουμε εμείς με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι δεν πρέπει να συζητούμε, ιδίως αυτή την στιγμή, ένα τέτοιο θέμα, δίνοντάς του διαστάσεις που δεν έχει, δημιουργώντας μάλιστα την εντύπωση ότι υπάρχει ένα είδος αντιδικίας, που δεν υπάρχει. Αλίμονο, αν δεν έχει τη δυνατότητα μια κυβέρνηση να διατυπώνει την άποψή της σε μια άλλη φίλη κυβέρνηση. Θα πρέπει να διακόψουμε τις σχέσεις μας, την επικοινωνία μας; Αυτό είναι αδιανόητο.

ΤΑΚΗΣ: Σε πρόσφατη απάντησή σας είπατε ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε πρωτοβουλίες που μπορεί να εκθέσουν τη χώρα. Θεωρείτε ότι το αυριανό συλλαλητήριο, ίσως είναι μία τέτοια πρωτοβουλία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάποιους γι` αυτό το σκοπό;

ΡΕΠΠΑΣ: Πώς μπορούμε να κρίνουμε κάτι το οποίο ακόμη δεν έχει γίνει και δεν το γνωρίζουμε;

ΤΑΚΗΣ: Επειδή μιλήσατε για πρωτοβουλίες που μπορεί να εκθέσουν τη χώρα. Γι` αυτό σας ρωτώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι κάτι το οποίο γενικώς ισχύει και πρέπει να το λάβουμε όλοι υπόψη μας. Και εσείς που εργάζεστε στα ΜΜΕ και εμείς που στελεχώνουμε τα πολιτικά κόμματα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω, εάν γνωρίζετε τα θέματα που έθεσε ο Πρόεδρος της ΔΟΕ ο κ. Ρονγκ στον κ. Σημίτη στη συνάντησή τους και ειδικότερα αν έθεσε θέμα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω το περιεχόμενο της συζήτησης αυτής. Οι κ. Ρονγκ και Οσβαλντ θα ολοκληρώσουν την επίσκεψή τους στην Ελλάδα. Τα θέματα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ψηλά στις προτεραιότητές μας. Εχουμε αναλάβει όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα πιθανά προβλήματα. Γνωρίζετε ότι σήμερα ο Πρωθυπουργός δέχθηκε και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Χρυσοχοϊδη και συζήτησαν σχετικά θέματα. Η Ελλάδα προετοιμάζεται συστηματικά, ώστε και σε αυτό τον τομέα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 να είναι υψηλού επιπέδου, να διεξαχθούν δηλαδή σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Μετά από το τρομοκρατικό χτύπημα, μαθαίνουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να επιταχύνει την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων τα οποία είχε αναβάλει, ματαιώσει, λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα. Τι σκέπτεται η κυβέρνηση στο πλαίσιο της "αμοιβαιότητας" να προχωρήσει στην επιτάχυνση των εξοπλιστικών προγραμμάτων που είχε μετακυλήσει πάλι για λόγους αμοιβαιότητας;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά την εξέλιξη του εξοπλιστικού προγράμματος στη χώρα μας ισχύουν όσα έχουμε αποφασίσει. Δεν αλλάζει τίποτα ως προς αυτό. Μόλις πρόσφατα είχαμε σχετική συζήτηση στο ΚΥΣΕΑ και κάναμε λεπτομερείς ανακοινώσεις. Κατά τα άλλα, επιτρέψτε μου να εκφράσω δημοσίως μία αμφιβολία για τη δυνατότητα της Τουρκίας να προχωρήσει σε ενίσχυση των εξοπλιστικών προγραμμάτων της κάτω από τις οικονομικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται σήμερα. Αυτό είναι θέμα το οποίο, όπως γνωρίζετε, παρακολουθείται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από διεθνείς οργανισμούς που έχουν κάθε λόγο να παρακολουθούν πώς "κυλάει" η οικονομία και η δημόσια ζωή στην Τουρκία. Από εκεί και πέρα, η Τουρκία κάνει τις επιλογές της. Εμείς, με γνώμονα το συμφέρον, την ασφάλεια και την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, κάνουμε τις επιλογές μας. Και θεωρούμε ότι οι επιλογές που έχουμε κάνει είναι προς το συμφέρον της χώρας, από κάθε άποψη, τόσο για λόγους ασφάλειας, όσο και για λόγους που αφορούν την ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία των πολιτών στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, σήμερα, εκτός από τις συναντήσεις που μας έχετε ανακοινώσει, συναντήθηκε και με τον επιχειρηματία κ. Λάτση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω αν έγινε τέτοια συνάντηση.

ΚΑΠΠΟΣ: Είναι δυνατόν, όταν η Πολιτεία κλείνει κάποια κανάλια, τα οποία λειτουργούσαν για σχεδόν 10 χρόνια...

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιά κανάλια λειτουργούσαν για 10 χρόνια και τα έκλεισε η Πολιτεία;

ΚΑΠΠΟΣ: Το "Τηλε-τώρα", για παράδειγμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχετε δίκιο. Μην μπλέκετε σε "χωράφια" που δεν ξέρετε.

ΚΑΠΠΟΣ: Επικρατεί ισονομία σε αυτό τον τόπο; Ενώ κλείνει το "Τηλε-τώρα" επιτρέπει σε κάποια άλλα κανάλια να εκπέμπουν και μάλιστα ένα πρόγραμμα που είναι γνωστό ποιας τάξης είναι.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα, μην μπλέκετε. Δεν ακούσατε. Το "Τηλε-τώρα" δεν έχει κλείσει, έτσι όπως το εννοείτε. Ως σταθμός διέθετε μία συχνότητα η οποία μεταβιβάστηκε και σε αυτή λειτουργεί πλέον τηλεοπτικός σταθμός με το σήμα "Πόλις". Αρα, έχουμε μεταβίβαση ενός περιουσιακού στοιχείου. Το απέκτησε κάποιος. Διέθετε μία συχνότητα για μια ορισμένη περίοδο. Από εκεί και πέρα, δεν σημαίνει ότι μπορεί να καταλάβει άλλη συχνότητα ο επιχειρηματίας, ο οποίος παλαιότερα διέθετε το "Τηλε-τώρα". Κατά συνέπεια, δεν πρόκειται για κλείσιμο σταθμού. Το "Τηλε-τώρα" συνεχίζει να λειτουργεί με το λογότυπο "Πόλις" στη συχνότητα που πάντα διέθετε. Οσον αφορά τώρα την εκπομπή προγράμματος από διάφορους τηλεοπτικούς σταθμούς που αυθαίρετα και παράνομα λειτουργούν, πράγματι, όταν εντοπίζονται από τις υπηρεσίες μας, στέλνουμε σχετικό έγγραφο στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) που είναι αρμόδια να σταματήσει την προβολή αυτών των προγραμμάτων. Αυτό γίνεται σε κάθε περίπτωση. Γνωρίζετε ότι η μάχη με την πειρατεία, τόσο στις ραδιοσυχνότητες, όσο και στις τηλεοπτικές συχνότητες, είναι δύσκολη και διαρκής. Ουδείς μπορεί να εκπέμπει παράνομα το πρόγραμμά του και ουδείς καλύπτεται.

ΚΑΠΠΟΣ: Προφανώς, αυτή η μάχη είναι αποτυχημένη.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων δεν θα πρέπει να επιτρέψει σε οποιοδήποτε κανάλι να εκπέμπει πρόγραμμα, πέρα από αυτά που εκπέμπουν νομίμως. Νομίμως εκπέμπουν στη συχνότητα που διέθεταν την ημέρα που κατέθεσαν τον φάκελό τους, μετέχοντας στη διαγωνιστική διαδικασία, οι φορείς εκείνοι που εξέπεμπαν το πρόγραμμά τους εκείνη την ημέρα στη δεδομένη συχνότητα. Ουδείς άλλος. Σε καμία άλλη συχνότητα δεν μπορεί να μετακινηθεί οποιοσδήποτε ή σε καμία άλλη συχνότητα δεν μπορεί, καταλαμβάνοντάς την κάποιος, να εκπέμπει το πρόγραμμά του.

ΚΑΠΠΟΣ: Η αμαρτία των κεραιών...

ΡΕΠΠΑΣ: Γι` αυτό ακριβώς δημιουργείται το Πάρκο Κεραιών, προκειμένου να εγκατασταθούν εκεί, κάτω από απόλυτη φύλαξη και έλεγχο, οι κεραίες των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Υπάρχει ένα κανάλι το οποίο κάθε βράδυ διαφημίζει μαξιλάρια!

ΡΕΠΠΑΣ: Οι φάκελοι για τους τηλεοπτικούς σταθμούς που είναι εθνικής, περιφερειακής ή τοπικής εμβέλειας έχουν διαβιβαστεί από τις υπηρεσίες μας στο ΕΣΡ από τα περασμένα Χριστούγεννα. Το ΕΣΡ έχει στη διάθεσή του όλους αυτούς τους φακέλους, προκειμένου να τους αξιολογήσει και να χορηγήσει τις άδειες. Εμείς δεν έχουμε καμία παρέμβαση μέχρι τότε σε αυτό το έργο.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Υπάρχει χρονικός ορίζοντας που θα ξεκαθαριστεί το τοπίο μια για πάντα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμει πει γι` αυτό το ερώτημα να απευθύνεστε στο ΕΣΡ.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 26 September 2001 - 13:05:15 UTC