Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-10-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Θα μου επιτρέψετε να συμπληρώσω το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:

Αύριο, στις 11 το πρωί, θα δεχθεί σε συνεργασία τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χρήστο Πολυζωγόπουλο.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα δεχθεί σε συνεργασία τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου και αργότερα στις 12.30 τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη.

Την Παρασκευή, στις 9 το βράδυ, ο Πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε δείπνο στον "Αστέρα" της Βουλιαγμένης, το οποίο οργανώνει η Ομάδα Μελετών και Ερευνών, "η Ευρώπη μας", όπως ονομάζεται -ένα think tank, θα λέγαμε- που έχει ιδρύσει ο κ. Ντελόρ. Θα εκφωνήσει ομιλία και θα απαντήσει σε ερωτήσεις στελεχών, προσωπικοτήτων που θα συμμετέχουν σε αυτή την εκδήλωση.

Το Σάββατο, στις 10 το πρωί, η Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιήσει την τελευταία συνεδρίασή της, με την παρούσα σύνθεση, προκειμένου να ψηφίσει τον απολογισμό, όπως γίνεται πάντοτε, ενόψει του Συνεδρίου.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Εγινε γνωστό ότι η αμερικανική κυβέρνηση ενημέρωσε τις κυβερνήσεις των συμμάχων και φίλων χωρών της, σχετικά με κάποια αποδεικτικά στοιχεία, όπως υποστηρίζεται, για την εμπλοκή του Οσάμα Μπιν Λάντεν στην τρομοκρατική ενέργεια. Εχει λάβει γνώση αυτών των στοιχείων η ελληνική Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας επισκέπτεται τις ΗΠΑ. Σήμερα θα έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Πάουελ και άλλους αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων θα δοθεί η δυνατότητα να συζητηθούν όλα τα σχετικά θέματα. Μέχρι τότε, δεν θα ήθελα να επεκταθώ στο θέμα αυτό. Ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών θα κάνει σχετικές δηλώσεις και θα μιλήσει με λεπτομέρειες για τα συναφή θέματα.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Είδαμε σήμερα να ασκείται δίωξη σε στελέχη της εταιρείας "Κτηματολόγιο" και η υπόθεση αυτή έχει φτάσει μάλιστα και στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.. Θέλω πρώτα το σχολιασμό σας και αν δυσφημεί τη χώρα μας μια τέτοια ενέργεια, με βάση ότι είναι εδώ ο κ. Μπαρνιέ. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης, πριν από λίγο, χαρακτήρισε ανίκανο τον κ. Λαλιώτη και ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να τον αποπέμψει. Τι λέτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, έχει αποδειχθεί ότι ο κ. Λαλιώτης είναι ένας ικανός και αποτελεσματικός υπουργός. Ενοχλείται ο κ. Μητσοτάκης, γιατί για ένα θέμα με το οποίο η δική του κυβέρνηση είχε ασχοληθεί -το θέμα του αεροδρομίου στα Σπάτα- ο κ. Λαλιώτης πέτυχε μια πολύ καλύτερη επίδοση. Υπέγραψε, δηλαδή, με τον ανάδοχο μια σύμβαση πολύ καλύτερη από αυτή που είχε υπογράψει η υπό τον κ. Μητσοτάκη κυβέρνηση.

Από εκεί και πέρα, για το συγκεκριμένο θέμα που θέτετε, η αλήθεια είναι μια: Ούτε οι πολιτικοί θα υποκαταστήσουν τους εισαγγελείς και τους δικαστές, ούτε οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης θα ασκήσουν πολιτικό ρόλο. Κάθε εξουσία είναι αυτόνομη. Οι ρόλοι είναι διαφορετικοί και διακριτοί και πρέπει να είναι αμοιβαίως σεβαστοί. Ασφαλώς, σεβόμαστε το θεσμό της Δικαιοσύνης και τους φορείς. Ομως, ουδείς είναι εκτός κριτικής και ελέγχου. Ουδείς είναι στο απυρόβλητο. Οποιος ασκεί εξουσία σε μια δημοκρατική πολιτεία, όπως είναι η Ελληνική Δημοκρατία, ασφαλώς υπόκειται σε έλεγχο και κριτική.

Μπορώ να υπενθυμίσω, για την ιστορία του πράγματος, ότι ο συγκεκριμένος εισαγγελικός λειτουργός και στο παρελθόν -για λόγους εντυπωσιασμού;- είχε αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες δεν οδήγησαν σε κανένα αποτέλεσμα, όπως τελικά έδειξε η ίδια η συνέχεια και η ολοκλήρωση εκείνων των ελέγχων. Θυμάστε την έφοδο που είχε γίνει στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, χωρίς να ενημερωθεί καν η ηγεσία του υπουργείου ή η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.; Γνωρίζετε ποια ήταν η συνέχεια; Ασχοληθήκατε από τότε; Αθωώθηκαν όλοι, όσοι είχαν τότε κατηγορηθεί. Γνωρίζετε ότι είχαν διατυπωθεί κατηγορίες εναντίον του πρώην αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. κ. Γεωργακόπουλου; Τρεις διαφορετικές υποθέσεις είχαν απασχολήσει την κοινή γνώμη, με κεντρικό κατηγορούμενο τον πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Αθωώθηκε και για τις τρεις υποθέσεις.

Αρα, λοιπόν, μπορεί να πει κανείς ότι βεβαίως μπορούμε να κρίνουμε το έργο ενός εισαγγελέα, ενός δικαστικού, όπως κρίνουμε και το έργο των πολιτικών. Αυτό δεν σημαίνει οποιασδήποτε μορφής παρέμβαση. Αλλωστε, ο σεβασμός μας στη Δικαιοσύνη αποδεικνύεται από αυτό που είπε και ο κ. Λαλιώτης ότι θα αναμένουμε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και τότε είναι βέβαιο ότι θα λάμψει η αλήθεια και όλοι θα γνωρίζουν πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα. Θα αποδοθεί δικαιοσύνη, πολύ σύντομα. Το είπε ο κ. Λαλιώτης στη δήλωσή του, εκφράζοντας το σεβασμό του στη Δικαιοσύνη.

Από εκεί και πέρα, βεβαίως, υπάρχουν διάφορα θέματα, τα οποία ή θα πρέπει να τα ερμηνεύσουμε σαν να είναι συμπτώσεις ή θα πρέπει να αναζητήσουμε κάτι άλλο. Δεν είναι δυνατό για ένα κολοσσιαίο έργο να κατηγορείται ο υπουργός και η κυβέρνηση και να εκτίθεται η χώρα μας στην Ε.Ε.. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Αν υπάρχουν προβλήματα, πρέπει αυτά να συζητηθούν και να αντιμετωπιστούν, προκειμένου το έργο να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί, γιατί είναι έργο που έχει εθνική σημασία. Δεν είναι δυνατόν η Νέα Δημοκρατία, κατά καιρούς, μέσω των εκπροσώπων της, σε αυτόν ή άλλους τομείς, να διατυπώνει κατηγορίες και να προαναγγέλλει καταγγελίες και δικαστικές έρευνες. Όλα αυτά εάν δεν κινούνται στο χώρο των συμπτώσεων, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι συμβαίνει κάτι άλλο. Και, σε τελευταία ανάλυση, όταν κατηγορείται ο αρμόδιος υπουργός -διότι περί αυτού πρόκειται, παρά το ότι δεν καταγγέλλεται ευθέως, παρά μόνο τα μέλη του συμβουλίου της ανώνυμης εταιρείας του "Κτηματολογίου"- πώς αλλιώς θα αμυνθεί, όταν στην πολιτική σφαίρα, στη δημόσια ζωή, διατυπώνονται αυτές οι αστήρικτες καταγγελίες από την αντιπολίτευση; Η αντιπολίτευση δεν χάνει ευκαιρία να προσεταιρίζεται οποιαδήποτε εισαγγελική πρωτοβουλία και να τη μετατρέπει σε κατηγορία εναντίον της κυβέρνησης, με δικαστική σφραγίδα, κάτι το οποίο γνωρίζετε ότι δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Πρέπει να προστατεύσουμε το δημόσιο βίο, πρέπει να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον. Αυτό θα γίνει όταν καθένας, στο δικό του τομέα, ασκεί τα καθήκοντά του απερίσπαστος και χωρίς να ενδίδει σε πειρασμούς, να παίξει ρόλους που ανήκουν στη σφαίρα αρμοδιοτήτων άλλων λειτουργιών, άλλων εξουσιών.

ΜΙΧΑΗΛ: Επειδή ανοίξατε κάποια ζητήματα, θα σας θέσω μια ερώτηση απολύτως σαφή και η απάντηση επαφίεται σε σας. Συμμερίζεται η κυβέρνηση εκτιμήσεις ότι ομάδα εισαγγελέων, σε συνεργασία με τη Ν.Δ., στοχεύει στη φθορά της και δεύτερον, εάν θεωρείτε ότι η περίπτωση Ασπρογέρακα, πριν από λίγο καιρό, και η περίπτωση Γεράκη τώρα, έχουν την ίδια σκοπιμότητα.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, για μια ακόμη φορά δηλώνω με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα τη θέση μας. Σεβόμαστε το θεσμό της Δικαιοσύνης και τους φορείς του θεσμού αυτού. Από εκεί και πέρα, αν δεν εξηγούνται με συμπτώσεις πολλές ενέργειες και εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών, θα πρέπει να αναζητήσουμε, κάνοντας λογικές σκέψεις, την ερμηνεία πολλών τέτοιων ενεργειών σε ένα άλλο επίπεδο. Τίθενται διάφορα ερωτήματα και από τον κ. Λαλιώτη στα οποία κάποιος πρέπει να απαντήσει. Γιατί, διαπιστώνεται ότι σε πολιτικές στιγμές που έχουν μία σημασία, μία ιδιαιτερότητα -θα έλεγα ίσως ότι είναι και κρίσιμες- εμφανίζονται πρωτοβουλίες εισαγγελικών λειτουργών οι οποίες, κατά τη δική μας πάντοτε άποψη, δεν έχουν την ανάλογη τεκμηρίωση, ώστε να δικαιολογούν αυτό το οποίο κάνει η Ν.Δ.. Να καταγγέλλει, δηλαδή, την κυβέρνηση και να ισχυρίζεται ότι τελικώς η Δικαιοσύνη είναι αυτή που απεφάνθη πως η κυβέρνηση ή κρατικά στελέχη είναι ένοχοι για διάπραξη εγκλημάτων. Γιατί, στη συγκεκριμένη περίπτωση, γίνεται λόγος για κακουργήματα. Προσφέρεται στην αξιωματική αντιπολίτευση μια ευκαιρία να χρησιμοποιεί αυτού του είδους τις ενέργειες, διαστρεβλώνοντας πολλές φορές το περιεχόμενο αυτών των πρωτοβουλιών κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργείται μία εντύπωση στην πολιτική ζωή, στη δημόσια σφαίρα. Αυτό πρέπει να αποκρουστεί από τους υπουργούς, από τα κρατικά στελέχη, από την κυβέρνηση.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Το γεγονός αυτό καθαυτό, με τις καταγγελίες της Ν.Δ., υπερκαλύπτει την ουσία του προβλήματος;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, γιατί θα πρέπει να δεχθούμε ότι τα πράγματα είναι έτσι, όπως τα παρουσιάζει η μία πλευρά και δεν δέχεστε ότι τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά; Εμείς πιστεύουμε ότι δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια αυτό το οποίο ισχυρίζεται η Ν.Δ. ή αυτό το οποίο φαίνεται, μετά τη συγκεκριμένη εισαγγελική ενέργεια. Γι` αυτό εμείς, όπως λέει και ο αρμόδιος υπουργός, έχοντας εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη, περιμένουμε σύντομα να αποδοθεί δικαιοσύνη και να λάμψει η αλήθεια. Και θα λάμψει η αλήθεια. Αυτό θέλουμε όλοι. Αλλά σας παρακαλώ, για διάφορες υποθέσεις που κατά καιρούς απασχολούν και εσάς, τα ΜΜΕ, αλλά και τους πολίτες της χώρας μας, να εξετάσουμε διαχρονικά ποιά είναι η συνέχεια, πώς ολοκληρώθηκαν αυτές οι έρευνες, αυτοί οι δικαστικοί έλεγχοι και πού κατέληξαν. Γιατί, στην Ελλάδα διατυπώνουμε κατηγορίες και ενοχοποιούμε παράγοντες του δημόσιου βίου με πολύ μεγάλη ευκολία. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δηλητηριάζει τη Δημοκρατία μας; Καθένας, λοιπόν, πρέπει να ασκεί το ρόλο του με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην επιτρέπει σε άλλους να παρανοούν ή να χρησιμοποιούν τις δικές του ενέργειες για αλλότριους σκοπούς.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα ήθελα το σχόλιό σας για τις δηλώσεις του κ. Κιβρίκογλου, ο οποίος, απαντώντας σε σας, επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα με τον α` ή β` τρόπο υπόθαλψε τον Οτσαλάν στη χώρα μας και ότι στο Λαύριο υπάρχουν κάποια στρατόπεδα Κούρδων. Και ένα δεύτερο ερώτημα, χθες στον "ΑΝΤ1" ο κ. Λίβινγκστον επανέλαβε τους φόβους του ότι μπορεί ακόμα και να χάσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γιατί η χώρα μας δεν έχει κάνει τίποτα στο θέμα της τρομοκρατίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Με αυτή την έννοια, αν είχε αναλάβει η κυβέρνηση των ΗΠΑ και μια αντίστοιχη οργανωτική επιτροπή της την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, θα μπορούσαμε τώρα να πούμε ότι δεν είναι δυνατό να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στις ΗΠΑ. Αυτό θα μπορούσαμε να το πούμε με κατηγορηματικό τρόπο. Τέτοιο θέμα δεν τίθεται. Η ΔΟΕ, η ολυμπιακή οικογένεια έχει τονίσει με κατηγορηματικό τρόπο ότι η Ελλάδα κάνει την προσπάθειά της και είναι επίκαιρη, όσον αφορά τους στόχους και την επίτευξή τους, προκειμένου να οργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και δεν τίθεται θέμα αλλαγής της έδρας τους. Η Ελλάδα είναι μία χώρα ασφαλής, πολύ πιο ασφαλής από πολλές άλλες χώρες, παράγοντες των οποίων εύκολα κατηγορούν τη χώρα μας. Αυτό που έχει σημασία είναι να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, με τη συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών της χώρας μας με τις αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων χωρών και των ΗΠΑ, προκειμένου και στον τομέα της ασφάλειας οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 να είναι άψογοι και να κερδίσουμε και εκεί ένα χρυσό μετάλλιο. Αυτό πιστεύω ότι θα είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών που κάνει η χώρας μας.

Οσον αφορά την πρώτη ερώτησή σας, πρέπει να πω ότι η επανάληψη αυτών των στερεότυπων κατηγοριών από την Τουρκία εναντίον της Ελλάδας, ασφαλώς γίνεται λόγω συγκεκριμένης σκοπιμότητας. Είναι μία περίοδος κρίσης, έντασης και η Τουρκία θεωρεί ότι θα πρέπει να αξιοποιήσει αυτή τη ρευστότητα που εμφανίζεται στην ευρύτερη περιοχή της, προκειμένου έτσι να αποκομίσει κάποια οφέλη. Δεν πείθει, όμως, κανέναν. Γιατί, η Τουρκία, αν ακολουθεί μια τέτοια γραμμή, είναι σαν να ομολογεί ότι δεν επιθυμεί να αλλάξει προσανατολισμούς, να αλλάξει πολιτική πορεία. Αυτό, όμως, την κρατά μακριά από τους στόχους που είναι υποχρεωμένη να επιτύχει για να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Είναι τελικώς σε βάρος της Τουρκίας μια τέτοια πολιτική. Ο κ. Κιβρίκογλου μπορεί να απευθυνθεί στον ΟΗΕ, να διαβάσει τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του για το Κυπριακό και εκεί θα έχει καταλυτικές απαντήσεις στις όποιες αμφιβολίες έχει ο ίδιος ή όποιοι άλλοι για το ποιοι είναι εκείνοι που συμμορφώνονται με τους κανόνες που θέτει ο μεγάλος Οργανισμός και ποιοι είναι εκείνοι που υπονομεύουν την εφαρμογή των αποφάσεών του. Και σε τελευταία ανάλυση, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στη χώρα μας, η οποία φροντίζει και εποπτεύει τη λειτουργία του κέντρου για τους πρόσφυγες στο Λαύριο, είναι αυτή στην οποία πρέπει να απευθυνθεί ο κ. Κιβρίκογλου. Η Ελλάδα είναι μία δημοκρατική χώρα. Αντιμετωπίζουμε το τεράστιο κύμα της λαθρομετανάστευσης, για την αντιμετώπιση της οποίας πρέπει και η Τουρκία να βοηθήσει, όπως το έχουμε πει, κατ` επανάληψη. Η Ελλάδα δεν μπορεί να κατηγορείται, επειδή ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μήπως αποθρασύνεται η Τουρκία σε αυτά που κάνει, όταν ο αντιπρόσωπος του Αμερικανικού Κογκρέσου κ. Γουόλτον πλέκει το εγκώμιο της Τουρκίας, ονομάζοντάς την "λαμπρό πετράδι του στέμματος" στην εύφλεκτη αυτή περιοχή; Διερωτώμαι, τι παιχνίδι παίζουν οι Αμερικάνοι.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζουμε ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην περιοχή. Οσον αφορά το Κυπριακό, ιδιαιτέρως και με σαφήνεια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει θέση που είναι ταυτόσημη των αποφάσεων του ΟΗΕ. Αυτό είναι πολύ θετικό στοιχείο στην προσπάθεια που γίνεται για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. Κατά τα άλλα, γνωρίζετε ότι όποιοι λατρεύουν τα στέμματα, μπορεί να βλέπουν πετράδια. Ζουν σε άλλες εποχές ή ζουν εκτός τόπου και χρόνου. Αυτό δεν μας αφορά και νομίζω ότι δεν αφορά και την Τουρκία. Γιατί, η εποχή των σουλτάνων, με τα στέμματα και τα πετράδια, έχει παρέλθει πιστεύω οριστικά και για την Τουρκία. Αρα, ο Αμερικανός αξιωματούχος μιλά, περισσότερο αναφερόμενος στο παρελθόν, παρά στο παρόν και το μέλλον της Τουρκίας. Είναι γλαφυρές τέτοιου είδους αναφορές και πιστεύω επιζήμιες, όταν είναι σε απόσταση από έναν πολιτικό ρεαλισμό που πρέπει να μας διακρίνει όλους.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 2 October 2001 - 13:05:11 UTC