Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-10-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

OΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΤΑΚΗΣ: Υπάρχει περίπτωση αναβολής της άσκησης "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ-ΤΟΞΟΤΗΣ", μετά τις εξελίξεις που διαγράφονται στο παγκόσμιο σκηνικό;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση, μετά την πρόσφατη εξέλιξη, θα συνεννοηθεί με την κυβέρνηση της Κύπρου, προκειμένου να συζητηθεί αυτό το θέμα. Οχι η αναβολή, αλλά η ανάγκη χρονικής μετάθεσης της άσκησης αυτής που διεξάγεται αυτή την περίοδο. Είναι, όμως, ένα θέμα που θα αντιμετωπίσουμε από κοινού με την κυβέρνηση της Κύπρου.

ΜΠΕΘΑΝΗ: Σήμερα ο "Ελεύθερος Τύπος" έχει μια δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία το 57% πιστεύει ότι η επίθεση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν είναι άδικη. Από την άλλη, ένα περίπου 50% των πολιτών που ρωτήθηκαν, δηλώνουν ότι φοβούνται. Θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιο για την καταγραφή της ελληνικής κοινής γνώμης και αν μπορείτε να εξηγήσετε τη στάση που τηρεί το ΚΚΕ. Διότι, χθες είδαμε ότι διοργάνωσε άλλη μία εκδήλωση διαμαρτυρίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά τα αποτελέσματα μιας μέτρησης, τα στοιχεία αυτά πρέπει να τα αξιολογήσουμε. Είναι ενδιαφέροντα. Αυτό που πρέπει να πούμε ως σχόλιο είναι το εξής: Πράγματι ο πόλεμος δεν είναι μία δημοφιλής επιλογή. Αυτό είναι πολύ λογικό. Ολοι επιθυμούμε την ειρήνη για να συνεχίσουμε απερίσπαστοι το δημιουργικό έργο μας. Εχει, όμως, σημασία, μια τρομοκρατική επίθεση η οποία εκδηλώθηκε εδώ και περίπου ένα μήνα, να την αντιμετωπίσουμε σαν κάτι το οποίο αποτελεί πρόκληση για ολόκληρη την ανθρωπότητα, για τον πολιτισμό μας. Πρέπει, λοιπόν, να υπάρχει μια αποτελεσματική απάντηση. Η απάντηση αυτή πρέπει να αφορά τους υπαίτιους αυτής της τρομοκρατικής επίθεσης και όχι αθώους πολίτες, πληθυσμούς που δεν έχουν καμία σχέση με αυτού του είδους τα σχέδια και τις εγκληματικές ενέργειες. Αρα, λοιπόν, η θέση μας είναι σαφής. Ασφαλώς, ο πόλεμος δεν είναι δημοφιλής επιλογή. Ολοι επιθυμούμε την ειρήνη και μια δημιουργική πορεία. Από την άλλη, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι απέναντι σε μια τρομοκρατική επίθεση δεν μπορεί να μείνουμε απαθείς. Χρειάζεται αποτελεσματική, άμεση και αποφασιστική απάντηση. Οσον αφορά τα αισθήματα των Ελλήνων πολιτών, πρέπει να νιώθουν σιγουριά. Η Ελλάδα είναι μία χώρα ασφαλής. Εχουμε λάβει επιπρόσθετα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε οποιονδήποτε ενδεχόμενο κίνδυνο. Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι τούτο: Η Ελλάδα -από πουθενά δεν προκύπτει αυτό- δεν μπορεί να είναι στόχος μιας τέτοιας επίθεσης, παρά το ότι έχει υπάρξει θύμα της τρομοκρατίας και γι` αυτό ακριβώς πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να περιφρουρήσουμε χώρους που είναι ενδεχόμενοι στόχοι μιας νέας τρομοκρατικής επίθεσης. Δεν πρέπει, όμως, να οδηγηθούμε σε μία αιχμαλωσία, σε ένα είδος παραλυσίας. Δηλαδή, να μπουν σε έναν άλλο ρυθμό η δημόσια ζωή, οι νευραλγικές λειτουργίες του ελληνικού κράτους, λόγω της πρόσφατης τρομοκρατικής επίθεσης και της ανταπάντησης εκ μέρους των ΗΠΑ και των συμμάχων. Πρέπει να συνεχίσουμε το δημιουργικό έργο μας.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Η αναβολή της άσκησης «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ-ΤΟΞΟΤΗΣ» σχετίζεται με την παραχώρηση του εναέριου χώρου της Κύπρου στους Αμερικανούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Διευκρινίζω και πάλι ότι δεν γίνεται λόγος για αναβολή. Γίνεται λόγος για μια χρονική μετάθεση. Αυτή η άσκηση, επαναλαμβάνω, διεξάγεται κάθε χρόνο με τη συνεργασία των δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου. Το θέμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, μεταξύ των δυο κυβερνήσεων. Είναι κάτι, όμως, που δεν έχει αποφασιστεί καν, αν θα γίνει και αυτή η χρονική μετάθεση. Μας απασχολεί και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Οι λόγοι για τους οποίους σας απασχολεί είναι τεχνικοί; Δηλαδή, μόνο τεχνικοί ή και πολιτικοί;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι μετά την πρόσφατη στρατιωτική επιχείρηση θα πρέπει, υπό το φως των νέων αυτών δεδομένων, να εξετάσουμε τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης άσκησης.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μας δώσετε κάποιες λεπτομέρειες για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την κα Παπαζώη;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με την κα Παπαζώη γίνεται αυτή την ώρα και αφορά τον τομέα των αρμοδιοτήτων της Υπουργού.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 9 October 2001 - 13:05:09 UTC