Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-10-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Γνωρίζετε ότι συνεδριάζει σήμερα η Κεντρική Επιτροπή, στην πρώτη σύνοδό της, μετά το πρόσφατο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, γνωρίζετε, όπως έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός ότι αυτές τις ημέρες θα προβεί σε αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω εν τάχει για το πρόγραμμα του Υπουργού Εξωτερικών, κατά τις επόμενες ημέρες, γιατί δεν θα είναι εδώ σε διάφορες εκδηλώσεις, προκειμένου να μη δημιουργηθεί καμιά παρεξήγηση:

-Την Τετάρτη θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ουγγαρία

-Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα λάβει μέρος στην Ευρωμεσογειακή συνεργασία που γίνεται στο Μαρόκο. Θα συζητηθούν θέματα σχετικά με το διάλογο μεταξύ πολιτισμών και θρησκειών.

-Τη Δευτέρα θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στο Λουξεμβούργο. Επίσης, προσδιορίστηκε η επίσκεψή του στο Ιράν, στην Τεχεράνη, στις 2 και 3 Νοεμβρίου. Όπως αντιλαμβάνεστε, έχετε, όσον αφορά τον ανασχηματισμό, την πρώτη είδηση για το κυβερνητικό σχήμα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες ακούσαμε τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Καραμανλή, να υποστηρίζει ότι ο κ. Σημίτης βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις που κάνει ο κ. Λαλιώτης, δηλαδή ότι ο κ. Σημίτης έχει σχεδιάσει αυτές τις επιθέσεις. Επίσης, τον ακούσαμε να κάνει ένα άνοιγμα στην Αριστερά και να λέει ότι οι πραγματικές, προοδευτικές, δημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να απαντήσουν σε αυτή την οξύτητα της κυβέρνησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς θα επιθυμούσαμε η Αξιωματική Αντιπολίτευση να αντιπαρατίθεται στην κυβέρνηση με θετικές προτάσεις, με ένα σχέδιο προγράμματος για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και του ελληνικού λαού. Αντί γι αυτό, ευρισκόμενοι σε αδυναμία η Νέα Δημοκρατία και ο ηγέτης της, στρέφονται εναντίον της ηγεσίας της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, βρίζοντας, συκοφαντώντας, χρησιμοποιώντας εκφράσεις που δεν έχουν σχέση με την πολιτική διαπάλη. Η Ν.Δ. επιχειρεί μια μεταμφίεση, παρά το ότι έχουμε μεγάλη χρονική απόσταση από τις απόκριες. Αυτό που επιχειρεί, να εμφανιστεί ως προοδευτική δύναμη, όσες προσπάθειες κι αν καταβάλλει, δεν θα το επιτύχει. Είναι μια πολύ δύσκολη μεταμφίεση αυτή για τη Ν. Δ.. Δεν μπορεί να ξεγελάσει τον ελληνικό λαό. Κατά τα άλλα, έχουν τεθεί ερωτήματα, τα οποία πρέπει να απαντηθούν. Ο κ. Λαλιώτης είναι πολύ συγκεκριμένος στα ερωτήματα που έχει θέσει. Σε αυτά δεν έχουν δοθεί απαντήσεις. Η σιωπή, πολλές φορές, ισοδυναμεί με ενοχή. Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγάζει κάθε καλόπιστος πολίτης. Σε μια περίοδο στην οποία η περιλάλητη διαφάνεια έχει γίνει διακήρυξη κορυφαία, μεταξύ των άλλων και για τη Ν.Δ., δεν είναι δυνατόν τα ερωτήματα που τίθενται από την πλευρά του κ. Λαλιώτη να αντιμετωπίζονται με σιωπή ή υπεκφυγές. Όλα αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με υπεύθυνο τρόπο. Η ιστορία φαίνεται ότι εκδικείται όποιους επιχείρησαν να εκβιάσουν τις πολιτικές εξελίξεις. Την ώρα που κάποιοι εμφανίζονταν σαν αρχάγγελοι της κάθαρσης, την ίδια ώρα -τώρα πλέον είναι γνωστό σε όλους- είχαν επιδοθεί σε μια προσπάθεια εκκαθάρισης των πολιτικών αντιπάλων τους, με κάθε τρόπο, αθέμιτο, αντισυνταγματικό, πράγμα το οποίο η ιστορία -επαναλαμβάνω- δεν μπορεί παρά να το φέρει στο φως. Όλα αυτά είναι γνωστά. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι τι συμβαίνει γύρω από τα ζητήματα που έχουν έρθει στο κέντρο των συζητήσεων, μετά τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Λαλιώτης. Τι συμβαίνει, λοιπόν, με όλα αυτά, πρέπει να μας το πει η Ν.Δ., οι πρωταγωνιστές αυτής της υπόθεσης. Και αυτό δεν το κάνουν μέχρι τώρα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Λαλιώτης επικαλέστηκε μια εταιρεία την Ernst & Young. Χθες, βγήκε ο γενικός διευθυντής αυτής της εταιρείας, ο κ. Γιαννακόπουλος, και είπε ότι δεν έχει κάνει καμία αποτίμηση και καμία έκθεση. Ποιος την έχει κάνει αυτή την έκθεση;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει καταθέσει την έκθεσή της. Η εκτίμηση αυτή είναι δεδομένη. Είναι στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου. Από το περιεχόμενο αυτής της έκθεσης, προκύπτει πράγματι ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει ωφεληθεί αυτό το σημαντικό ποσό των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών, με τη νέα σύμβαση που υπογράφηκε το 1995.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι ο γενικός διευθυντής βγήκε, χθες@

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι η Ernst & Young έχει καταθέσει την έκθεσή της, η οποία έχει δημοσιευτεί και είναι στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το ξέρει ο γενικός διευθυντής της εταιρείας@

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ξέρω ποιος είναι αυτός που μιλάει εκ μέρους της εταιρείας. Γνωρίζω, όμως, ότι η ίδια η εταιρεία, επισήμως, έχει καταθέσει την έκθεσή της. Αν η έκθεση αυτή δεν εκφράζει κάποιο στέλεχός της, αυτό είναι εσωτερικό θέμα της εταιρείας. Εχουμε στη διάθεσή μας την έκθεση, το πόρισμα μιας εταιρείας, με την υπογραφή και τη σφραγίδα της συγκεκριμένης εταιρείας, της Ernst & Young.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι σίγουρο αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Μάλιστα. Το κείμενο είναι στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και δεν το ξέρει η εταιρεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Γι αυτό δεν ευθύνεται η κυβέρνηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, ο κ. Καμένος, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή της Ν.Δ. είπε ότι δεν μπορούν ορισμένοι να καλύπτονται πίσω από νέες βίλες αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας στην Εκάλη και τη Μύκονο, ούτε να φεύγουν από την πλαϊνή πόρτα του Πολυτεχνείου, χρησιμοποιώντας διπλωματικά αυτοκίνητα, αφού είχαν καρφώσει τους συντρόφους τους. Μπορείτε να μου πείτε, ποιοί είναι αυτοί από το ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να απευθυνθείτε στον κ. Καμένο να είναι πιο συγκεκριμένος. Οπως όλοι μιλούν με συγκεκριμένα στοιχεία, αναφερόμενοι σε συγκεκριμένα περιστατικά, το ίδιο πρέπει να κάνει ένας πολίτης, πολύ περισσότερο όταν είναι βουλευτής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφερόταν στον κ. Λαλιώτη.

ΡΕΠΠΑΣ: Καλείται, λοιπόν, ο κ. Καμένος να μιλήσει συγκεκριμένα. Αυτή η μέθοδος της λάσπης απέναντι σε ένα στέλεχος το οποίο έπαιξε "κορώνα-γράμματα" τη ζωή του σε δύσκολες στιγμές, γνωρίζετε ότι είναι μια δοκιμασμένη και αποτυχημένη μέθοδος. Η ιστορία μας είναι γεμάτη από τέτοιες πρωτοβουλίες λασπολόγων. Πιστεύω ότι αυτού του είδους η επιχειρηματολογία είναι ... καμένη από χέρι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως, στον κ. Λαλιώτη αναφερόταν.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι αυτή η επιχειρηματολογία, αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ... καμένοι από χέρι.

ΜΙΧΑΗΛ: Υποθέτω ότι σας ενδιαφέρει σαν κυβέρνηση και σαν κόμμα, και θέλω να μάθω σε ποιο βαθμό, οι διεργασίες που γίνονται στπ γεωγραφικό πλάτος του πολιτικού μας φάσματος, τόσο ως προς τα δεξιά σας με την αναστολή της λειτουργίας του κόμματος των Φιλελευθέρων και την προσωρινή δήλωση του κ. Μάνου ότι δεν θα ξαναείναι με αυτές τις συνθήκες υποψήφιος, όσο και στις διεργασίες που γίνονται και προς τα αριστερά σας με τις έντονες διαφωνίες που καταγράφονται στο εσωτερικό του Συνασπισμού. Σε ποιό βαθμό σας απασχολούν και πώς προσεγγίζετε αυτά τα φαινόμενα στο πολιτικό τοπίο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, παρακολουθούμε τις εξελίξεις στους άλλους πολιτικούς φορείς. Ο Συνασπισμός είναι μια προοδευτική δύναμη. Τα θέματα που τον απασχολούν θα τα αντιμετωπίσει με βάση τις δικές του εσωτερικές διαδικασίες. Οσον αφορά τον κ. Μάνο, είναι ένας σεβαστός πολιτικός αντίπαλός μας. Βεβαίως, καθένας προσφέρει στη λειτουργία της Δημοκρατίας μας, διατυπώνοντας την άποψή του. Εχουμε ανάγκη από τις διαφορετικές φωνές. Πιστεύω, όμως, ότι ο ελληνικός λαός είναι κυρίαρχος και είναι αυτός, σε τελευταία ανάλυση, που επιλέγει και αποφασίζει για το ποια πρέπει να είναι η τύχη των πολιτικών φορέων και των πολιτικών παραγόντων.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο κ. Λαλιώτης και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και εσείς πολύ αμυδρά, στις ομιλίες σας στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θίξατε ένα θέμα: Τις σχέσεις με τα κόμματα της ευρύτερης Αριστεράς. Εκτιμάτε, πια, ότι στη νέα πραγματικότητα που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο, δηλαδή το νέο Ε.Γ. που εκλέγεται σήμερα, αλλά και το νέο κυβερνητικό σχήμα τις επόμενες ημέρες, ξαναέρχεται στο προσκήνιο αυτή η πρωτοβουλία επαφής με το χώρο αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν το Κίνημα και το Ε.Γ. Στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την επόμενη περίοδο, μεταξύ των άλλων, μπορεί να συζητηθεί και ένα τέτοιο θέμα. Γνωρίζετε ότι είναι, κατ` επανάληψη, καταγεγραμμένη η προοδευτική πλειοψηφία στο εκλογικό σώμα. Αυτό που έχει σημασία είναι το ΠΑΣΟΚ, ως δύναμη ευθύνης και εξουσίας, να έχει ανοικτή την επικοινωνία του με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, ιδιαιτέρως με εκείνες τις δυνάμεις με τις οποίες μπορεί να προκύψει μια προγραμματική συμφωνία για τη διαχείριση των υποθέσεων που αφορούν το Εθνος και τον ελληνικό λαό. Αυτό, όμως, είναι ένα θέμα που θα το αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ, με τον τρόπο που θα αποφασίσουν τα όργανά του.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα στο γενικότερο σχολιασμό σας για το πολιτικό σκηνικό και τα νέα δεδομένα, να προσθέσετε και ένα σχόλιο ή μια προσέγγιση της κυβέρνησης για τη δήλωση του κ. Αβραμόπουλου να διεκδικήσει το Δήμο της Αθήνας, εφόσον γίνει Μητροπολιτικός, και αν αυτό προσθέτει νέα δεδομένα στην πολιτική σκηνή.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά τη δημιουργία αυτού του νέου σχήματος, του λεγόμενου Μητροπολιτικού Δήμου, είναι πολύ πρόωρο να πούμε οτιδήποτε. Δεν είναι του παρόντος. Εχουν, κατά καιρούς, διατυπωθεί διάφορες σκέψεις. Δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση. Δεν είμαστε στο σημείο εκείνο που μπορεί να πει κανείς ότι έχουμε καταλήξει σε μια θέση, η οποία είναι και προς ανακοίνωση. Αφού, λοιπόν, όλα αυτά είναι ακόμη στο πλαίσιο των συζητήσεων, δεν μπορεί να τοποθετηθούμε για ένα θέμα που είναι μεταγενέστερο. Ενα θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αμέσως μετά, όπως είναι η επιλογή των προσώπων, εφόσον προκύψει αυτό το νέο σχήμα. Είναι πρωθύστερο, είναι πολύ πρόωρο να συζητήσουμε γι` αυτό. Γνωρίζετε ότι ο κ. Αβραμόπουλος είναι πολιτικός αντίπαλός μας. Εμείς, τις επιλογές που κάνουμε, όσον αφορά το χώρο της Αυτοδιοίκησης, τις κάνουμε με γνώμονα το συμφέρον του κράτους για την καλύτερη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση του πολίτη. Ολες αυτές οι αλλαγές που συζητούνται, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως στοιχείο ενός πολιτικού ή κομματικού σχεδιασμού. Ολα αυτά, θα πρέπει να τα αποσυνδέσουμε, να τα δούμε χωρίς το ένα να επηρεάζει το άλλο. Αν πρέπει να πάρουμε μια ορισμένη απόφαση, θα την πάρουμε με κριτήρια που δεν έχουν σχέση με τις κομματικές εξελίξεις. Εχουν σχέση, μόνο με την επιθυμία μας να εξυπηρετείται από τις υπηρεσίες, πολύ καλύτερα από ό,τι σήμερα, ο πολίτης και τίποτε άλλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως τώρα που φεύγει αυτή η κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός έμαθε πού πήγαν τα 50 δισεκατομμύρια του Κτηματολογίου που μας ζητά πίσω η Ε.Ε.;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε μιλήσει γι` αυτό το θέμα. Δεν υπάρχει απόφαση, τουλάχιστον μέχρι τώρα, ώστε να υποχρεούται η Ελλάδα να επιστρέψει αυτό το ποσό στο οποίο αναφέρεστε. Είναι ένα θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση. Θα αξιοποιήσει τα μέσα που έχει στη διάθεσή της. Πράγματι, υπάρχει αυτή η σχετική επιβάρυνση, όσον αφορά τη μέχρι τώρα εφαρμογή του σχεδίου για το Εθνικό Κτηματολόγιο. Αυτό, όμως, δεν έχει να κάνει σε τίποτα με θέματα διαφάνειας και ορθής διαχείρισης. Εχει απόλυτη συνάφεια με ότι το πρόγραμμα αυτό είναι πρωτόγνωρο, έχει έναν πιλοτικό χαρακτήρα. Επειδή, πρώτη φορά εφαρμόζεται ένα τέτοιο πρόγραμμα, αντιμετωπίστηκαν δυσκολίες. Βεβαίως, η πείρα που αποκτά κανείς, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά ένα πρόγραμμα, αποτελεί ένα κεφάλαιο το οποίο αξιοποιεί σε κάθε νεότερο πρόγραμμα της ίδιας ή άλλης μορφής. Αυτό το οποίο έχουμε να κάνουμε τώρα, είναι να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε το Εθνικό Κτηματολόγιο, πράγμα το οποίο είναι αποφασισμένο. Εχουμε πει ότι οι πόροι δεν θα λείψουν. Θα υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για να πετύχουμε αυτό το στόχο. Ολα τα άλλα θέματα που αφορούν τη σχέση των ελληνικών υπηρεσιών, με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε., θα αντιμετωπιστούν υπό το πνεύμα της υπεράσπισης των συμφερόντων της χώρας μας. Και έχουμε πολλά μέσα στη διάθεσή μας για να επιτύχουμε, με τον καλύτερο τρόπο, το στόχο αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είχατε πει, όμως, όταν ξεκίνησε το Κτηματολόγιο, ότι δεν θα πληρώσει ο ελληνικός λαός δραχμή. Τώρα βάζετε 20 χιλιάδες σε κάθε φορολογούμενο Ελληνα.

ΡΕΠΠΑΣ: Από πού προκύπτει αυτό;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα, που ανακοινώσατε ότι θα γίνουν με εσωτερικούς πόρους.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι έτσι και αλλιώς, αυτό το μεγάλο πρόγραμμα σε ένα βαθμό χρηματοδοτήθηκε και από εθνικούς πόρους. Κατά τα άλλα, αυτό που πρέπει να κρατήσετε τώρα, γιατί αυτό είναι το οριστικό επί του οποίου μπορούμε να έχουμε αποσαφηνισμένη θέση, είναι τούτο: Η Ελλάδα πέτυχε να ενταχθεί στο Γ` Κ.Π.Σ. αυτό το μεγάλο έργο, το Εθνικό Κτηματολόγιο, την ίδια ώρα που οι "Κασσάνδρες" της αντιπολίτευσης προέβλεπαν ότι η Ε.Ε. δεν πρόκειται να δεχθεί την ένταξη του Εθνικού Κτηματολογίου στο Γ` Κ.Π.Σ. Και μόνον ότι έχουμε αυτή τη θετική εξέλιξη, επιβεβαιώνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο και ότι οι επιλογές μας γίνονται με τρόπο υπεύθυνο και με βάση το συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μου είπατε πόσο θα επιβαρυνθεί κάθε Ελληνας γι` αυτό το Κτηματολόγιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ελληνική οικονομία, χάρη στην πολιτική που ακολουθούμε, έχει ισχυρές βάσεις και μια υγιής ραγδαία αναπτυσσόμενη οικονομία μπορεί να ανταπεξέλθει σε τέτοιες προκλήσεις, όπως είναι, επιτέλους, η σύνταξη ενός Εθνικού Κτηματολογίου.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 22 October 2001 - 13:05:10 UTC