Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-10-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι αύριο, στις 2 μετά το μεσημέρι, θα δεχθώ το Προεδρείο της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Στις 5.30 το απόγευμα, θα επισκεφθώ, μαζί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τύπου, το Προεδρείο της ΕΣΗΕΑ. Την Παρασκευή το βράδυ, θα παραστώ στο Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ.

Θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις με τους υπόλοιπους φορείς που εμπλέκονται με το υπουργείο Τύπου, για τις οποίες θα ενημερωθείτε.

Επίσης, θέλω να απαντήσω στις δύο χθεσινές ερωτήσεις του κ. Παπαδόπουλου. Πρώτον, για την απογραφή της Στατιστικής Υπηρεσίας, με ενημέρωσαν ότι έχει δοθεί ο πληθυσμός κατά νομό. Σύντομα, θα δοθεί ο πραγματικός πληθυσμός ανά Δήμο. Προωθείται ένας διαγωνισμός για την επεξεργασία των στοιχείων. Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΣΥΕ κ. Καραβίτης υπολογίζει ότι τα επίσημα αποτελέσματα θα δοθούν το πρώτο τρίμηνο του 2002.

Δεύτερον, όσον αφορά την πράσινη κάρτα, έχουν δοθεί, μετά την ολοκλήρωση της λεγόμενης «δεύτερης ευκαιρίας» ή «δεύτερης φάσης», περίπου 367.000 προσωρινές εγκρίσεις. Προωθείται η επεξεργασία των στοιχείων και τώρα εκδίδονται οι άδειες εργασίας και παραμονής με βάση τα δικαιολογητικά που προβλέπει ο νόμος, τα οποία προσκομίζουν οι ενδιαφερόμενοι. Αρα, υπάρχει πλήρης εφαρμογή του νόμου και αφορά περίπου 367.000 ανθρώπους.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Οπως αντιλαμβάνεστε, κ. Υπουργέ, τα διαδικαστικά και άλλα στοιχεία είναι των άλλων συναδέλφων στα καθ ύλην αρμόδια υπουργεία. Εγώ πολιτικά σας ρώτησα, για να ξέρω το πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται η κυβερνητική πολιτική. Δεν σας κουράζω ζητώντας περισσότερες πληροφορίες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάθε άλλο. Οποια στοιχεία θέλετε είναι στη διάθεσή σας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ολα αυτά τα στοιχεία που σας έδωσαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες δημιουργούν ένα βασικό ερώτημα: Τί θα κάνει η κυβέρνηση στο θέμα αυτό; Δηλαδή, θα μείνουμε στις 367.000 εγκρίσεις; Θα προχωρήσουμε...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι μόνο οι 367.000, είναι και οι παλιές εγκρίσεις. Συνολικά, κυμαίνονται γύρω στις 550.000 με 600.000.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλες πληροφορίες εξωδίκως, όμως, αναφέρουν τον αριθμό των ξένων -να χρησιμοποιήσω αυτό τον όρο- στη χώρα μας, πάνω από ένα εκατομμύριο. Με αυτούς τί θα γίνει; Θα τους διώξουμε; Θα παραμείνουν: Θα μπουν κι αυτοί στη διαδικασία της νομιμοποίησης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να θυμίσω ότι δεν υπάρχει κάποιο ακριβές στοιχείο για τον αριθμό που είπατε. Υπήρχαν υπολογισμοί από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για τον αριθμό των παράνομων μεταναστών που ζούσαν και δούλευαν στην Ελλάδα. Θα έλεγα ότι οι υπολογισμοί αυτοί επιβεβαιώθηκαν, κατά ένα μεγάλο μέρος, από τη διαδικασία της δεύτερης ευκαιρίας. Νομιμοποιούνται -διότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ακόμη- 367.000 άνθρωποι, πέραν των 200 έως 220 χιλιάδων αιτήσεων για πράσινη κάρτα, που είχαν εγκριθεί στην πρώτη φάση αυτής της διαδικασίας. Συνολικά, δηλαδή, προσεγγίζουμε τις 600.000. Είναι ένας, ήδη, πολύ μεγάλος αριθμός και δείχνει ότι πραγματικά έχουμε καταφέρει να προωθήσουμε τη διαδικασία της απογραφής, να προχωρήσει η νομιμοποίηση των παράνομα εργαζόμενων, να σταματήσει η ύπαρξη μιας γκρίζας ζώνης στην κοινωνία μας. Αυτή τη στιγμή έχουμε καταφέρει σημαντικά πράγματα στον τομέα αυτό και δεν εκτιμούμε ότι χρειάζεται να πάρουμε άλλες αποφάσεις. Εάν διαπιστωθεί το οποιοδήποτε πρόβλημα, αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της υπάρχουσας νομοθεσίας, που προβλέπει σαφώς τις διαδικασίες, μέσα από τις οποίες θα προωθείται η εποχική απασχόληση στην Ελλάδα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αν μου επιτρέπετε, δεν σας κατηγορεί κανείς για αυτά που κάνατε. Αντιστρόφως, είναι ένα πρώτο βήμα για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα που βρήκε την Ελλάδα απροετοίμαστη. Το θέμα είναι το εξής...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω, ήδη, απαντήσει. Εφαρμόζεται ο νόμος, εκδίδονται οι άδειες και από κει και πέρα, εάν χρειαστεί στο μέλλον πρόσθετη εποχική εργασία σε ορισμένους τομείς, θα τηρηθούν οι διαδικασίες της νομοθεσίας που έχει ψηφιστεί. Υπάρχει ο νόμος που προβλέπει με ποιόν τρόπο θα έρχονται και θα δουλεύουν αυτοί οι άνθρωποι.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Το ελληνικό κράτος γνωρίζει, αυτή τη στιγμή, πόσα υπόλοιπα έχουμε στο θέμα αυτό; Υπάρχει Νομαρχία, Ασφάλεια, Υπουργείο που να ξέρει πόσοι είναι οι υπόλοιποι, εκτός από αυτούς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορεί να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό. Οποιος δεν βρίσκεται νόμιμα στην Ελλάδα, βεβαίως και δεν θα μπορεί να δουλεύει νόμιμα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θα τους απελάσετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε την υπάρχουσα νομοθεσία.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ: Η χθεσινή δικαστική απόφαση @και δεν ζητώ να την κρίνετε- για τον αστυνομικό που πυροβόλησε τον 20χρονο τσιγγάνο, έχει επαναπυροδοτήσει στην περιοχή του Ζεφυρίου και γενικότερα, ένα αίσθημα αδικίας και ίσως άνισης, ρατσιστικής, σε εισαγωγικά η λέξη, αντιμετώπισης των αθίγγανων από τις αστυνομικές αρχές. Εχετε ένα σχόλιο επ αυτού και πώς προτίθεται η κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει ως φαινόμενο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μακριά από την κυβέρνηση η οποιαδήποτε κατηγορία και υπόνοια περί ρατσισμού. Με την ευκαιρία της ερώτησης που μου έκανε ο κ. Παπαδόπουλος χθες, είχα την ευκαιρία λίγο πριν να αναπτύξω το πραγματικά μεγάλο έργο που έκανε η κυβέρνηση σε θέματα που αγγίζουν τα φαινόμενα και τους κινδύνους του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, ανεξάρτητα αν αφορούν μια άλλη κατηγορία. Ωστόσο, έδειξε τον τρόπο με τον οποίο κινείται και αντιμετωπίζει η κυβέρνηση όλο αυτό το θέμα που λέγεται « ρατσισμός».

Ομως, ας έρθουμε στα συγκεκριμένα ζητήματα που παρουσιάστηκαν. Είναι γνωστό ότι δεν κρίνουμε δικαστικές αποφάσεις και ενέργειες. Αυτό είναι στη δική σας κρίση. Από κει και πέρα, θέλω να τονίσω ότι η Αστυνομία έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα και μάλιστα με ιδιαίτερα υπεύθυνο και προσεκτικό τρόπο, για να αποκαταστήσει τις συνθήκες ομαλότητας, την ομαλή οικονομική και κοινωνική ζωή στην περιοχή. Θα προσέξατε ότι δεν υπήρχαν έντονα επεισόδια, δεν υπήρχαν τραυματισμοί, δεν έγιναν συλλήψεις. Ηταν, όμως, υποχρέωση των αρμόδιων Αρχών να αποκαταστήσουν την οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής, με τρόπο ιδιαίτερα προσεκτικό και υπεύθυνο, όπως και έκαναν. Θέλω να πω ειδικά για τους Ελληνες τσιγγάνους, πολίτες αυτής της χώρας, ότι έχουν ληφθεί πάρα πολλά μέτρα και έχουν γίνει πάρα πολλές ενέργειες, και κατά το παρελθόν, για την ομαλή ένταξή τους στην παραγωγική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας μας. Αυτή είναι μια σταθερή απόφαση και πάγια αρχή της κυβέρνησής μας. Υπενθυμίζω ότι και στο Γ` ΚΠΣ προβλέπονται πολλά δις δραχμές, προκειμένου να ληφθούν μέτρα προς την ίδια κατεύθυνση. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, προβλέπονται 122 δις δραχμές, τα οποία θα διατεθούν για την επαγγελματική κατάρτιση, την απασχόληση, την κοινωνική πρόνοια και τη στέγαση των Ελλήνων τσιγγάνων. Μας ενδιαφέρει να έχουμε μια κοινωνία, χωρίς κανένα διαχωρισμό που έχει να κάνει με τη φυλή, τη θρησκεία ή με το χρώμα του δέρματος. Δουλεύουμε πάντα σταθερά σε αυτή την κατεύθυνση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ομως, ενώ λέτε ότι κάνατε, θα κάνετε, έχετε τόσα κάνει, οι τσιγγάνοι που πήγαν προχθές και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπαν ότι συνέχεια αυτή η κυβέρνηση μας υπόσχεται και δεν κάνει τίποτα. Τί έχετε κάνει; Αυτοί δεν το έχουν καταλάβει αυτό που έχετε κάνει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε κάνει πάρα πολλά πράγματα. Είχα την τιμή, ως υφυπουργός Εργασίας, να έχω την ευθύνη του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, στο Β` ΚΠΣ. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι και από το υπουργείο Εργασίας και από το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, αλλά και από σειρά άλλα υπουργεία και με τη βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχουν ληφθεί πάρα πολλά μέτρα, προκειμένου να διευκολυνθεί η ένταξη των Ελλήνων τσιγγάνων στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας μας. Πιστεύω ότι έχουμε συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία ενός Δικτύου, του ΡΟΜ, που συνεργάζεται άμεσα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με το οποίο συνεργαζόμαστε και δίνουμε συγκεκριμένες λύσεις στα αιτήματα και τις διεκδικήσεις που υπάρχουν. Και είναι λογικό να υπάρχουν ακόμη και αιτήματα και διεκδικήσεις. Γι` αυτό και στο Γ` ΚΠΣ προβλέπονται πολλά δις δραχμές -σας ανέφερα για παράδειγμα τα 122 δις δραχμές του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου- προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι να διευκολυνθούν. Εχουν, ήδη, σχεδιαστεί αυτές οι παρεμβάσεις, ώστε να ενταχθούν στην οικονομική και κοινωνική ζωή των περιοχών τους. Πιστεύω ότι είμαστε πρωτοπόροι, όσον αφορά την εφαρμογή τέτοιων μέτρων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε «παρά πολλά μέτρα» Ποιά είναι αυτά τα μέτρα; Αυτοί δεν ξέρουν τίποτα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας απάντησα. Εάν οι απαντήσεις μου δεν σας καλύπτουν, έχετε το δικαίωμα να τις κρίνετε. Είστε έγκριτος δημοσιογράφος. Αλλά έχω απαντήσει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε, επίσης, ότι «δεν κρίνουμε δικαστικές αποφάσεις και δικαστικές ενέργειες», όταν απαντήσατε σε συνάδελφο. Οταν είναι γι πολίτες δεν τις κρίνετε, όταν είναι για Υπουργούς τις κρίνετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ξέρετε πολύ καλά τί κρίνουμε και τί δεν κρίνουμε στον τομέα αυτό. Ακολουθούμε μια πάγια αρχή. Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και το έχουμε αποδείξει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, κ. Υπουργέ. Υπήρξαν και απειλές εναντίον της Δικαιοσύνης από υπουργούς.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να θυμίσω ότι κάνετε ερωτήσεις κι εγώ απαντώ.

ΜΙΧΑΗΛ: Σέβεστε τη Δικαιοσύνη, δεν κρίνετε δικαστικές αποφάσεις. Είναι μια πάγια θέση όλων των κυβερνήσεων. Δεν σας προβληματίζει, όμως, το γεγονός ότι ένας εισαγγελικός λειτουργός απευθύνει κατηγορία κακουργήματος στο συγκεκριμένο όργανο της τάξης και ένας άλλος δικαστικός λειτουργός δεν την τηρεί, δεν εφαρμόζει το νόμο -διότι σε κακούργημα προφυλακίζεται ο κατηγορούμενος, αυτή είναι μια πάγια δικαστική αρχή- μένει ελεύθερος. Ενώ σε άλλες περιπτώσεις, ανάλογα αιτήματα, ανάλογες κατηγορίες, έχουν οδηγηθεί στη φυλακή και εξ αυτού προέκυψε η ένταση. Δεν θέλω να μου απαντήσετε, εάν πρέπει ή δεν πρέπει να γίνει, θέλω να μου πείτε εάν προβληματίζεστε σαν κυβέρνηση για το ότι δύο εκφραστές της Δικαιοσύνης λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν η ερώτηση είναι για τον προβληματισμό μας, πρέπει να τονίσω ότι τα πάντα προβληματίζουν την κυβέρνηση. Υπάρχει το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο παρακολουθεί τα θέματα αυτά, αλλά ξέρετε πολύ καλά ότι δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει. Από κει και πέρα, για τη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης στην Ελλάδα, πάντα προβληματιζόμαστε και επιδιώκουμε το καλύτερο.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τόσο η Αθήνα, όσο και η Ε.Ε. λένε να μην υπάρχει καταστροφή του αμάχου πληθυσμού στο Αφγανιστάν. Βλέπουμε, όμως, ότι αυτή η ιστορία συνεχίζεται. Ετσι κι αλλιώς, εμείς έχουμε αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών. Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, τόσο από την πλευρά μας, όσο και από την Ε.Ε. προς την κατεύθυνση των ΗΠΑ να σταματήσουν αυτές οι επιθέσεις με τις βόμβες διασποράς που είναι και η κύρια αιτία για να σκοτώνονται τόσοι άμαχοι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αναφέρθηκα, χθες, στις αποφάσεις της Ε.Ε. και στις κινήσεις που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση εφαρμογής τους. Γνωρίζετε, επιπροσθέτως, ότι και η χώρα μας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, στην ίδια κατεύθυνση, υλοποίησης των αποφάσεων της Ε.Ε. Για το λόγο αυτό, και ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, θα επισκεφθεί το Πακιστάν, το Ιράν, και το Νέο Δελχί, προκειμένου να αναλάβει πρωτοβουλίες προώθησης αυτού του πλαισίου των αποφάσεων.

ΚΟΥΙΝ: Το Νέο Δελχί από πού προέκυψε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με ενημέρωσε, σήμερα, ο κ. Μπεγλίτης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος θα σας δώσει και αναλυτικές πληροφορίες.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Θα ήθελα το σχόλιό σας για μια αφίσα που κυκλοφόρησε από τους νεολαίους της Ν.Δ., στην οποία αποτυπώνονται οι δίδυμοι πύργοι υπό τον τίτλο "Πρόσκληση σε πάρτι, ελάτε στο πάρτι μας, γιατί αύριο ο κόσμος δεν θα είναι ο ίδιος".

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πιστεύω ότι η κρίση επί της αφίσας της ΟΝΝΕΔ, εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του κυβερνητικού εκπροσώπου. Αν επιθυμείτε την προσωπική άποψή μου, μπορώ να σας την πω εκτός του πλαισίου της πολιτικής ενημέρωσης. .

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Πώς σχολιάζετε τις χθεσινές δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης κ. Γιαννόπουλου που είπε ότι "καλώς εξεδόθη το πόρισμα Ασπρογέρακα για την υπόθεση της ΔΕΚΑ"; Και κάτι συναφές, θα αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες η κυβέρνηση, σχετικά με αυτό το θέμα της κρατικής ΔΕΚΑ, στο πλαίσιο του Κοινοβουλίου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση έχει ενημερώσει πολλές φορές την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του ελληνικού Κοινοβουλίου για το θέμα της λειτουργίας της ΔΕΚΑ. Δεν χρειάζεται να πω κάτι άλλο, αυτή τη στιγμή, από τη δική μας πλευρά. Εχει γίνει αναλυτικότατη συζήτηση και ενημέρωση και μάλιστα με παρουσία όλων των αρμόδιων παραγόντων -και των αρμόδιων υπουργών- στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Από εκεί και πέρα, δεν κρίνω σκόπιμο να σχολιάσω τις απόψεις ιδιαίτερα σημαντικών στελεχών του κόμματός μας.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Πριν από λίγο, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτήρισε μείζον θέμα τις δηλώσεις που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Σταθόπουλος και ζήτησε, ακόμη μια φορά, να πάρει θέση ο Πρωθυπουργός. Τι έχετε να πείτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω απαντήσει αναλυτικά για τις δηλώσεις του κ. Σταθόπουλου. Εχω πει ότι ουδεμία παρέμβαση έγινε ή ζητήθηκε και ουδέποτε υπήρξε αυτή η σκέψη, αναφέροντας χαρακτηριστικά και τι μου είπε ο κ. Σταθόπουλος. Οτι, δηλαδή, απέδωσε και ο ίδιος -και έκανε και ανάλογες δηλώσεις σε τηλεοπτικό σταθμό, το ίδιο απόγευμα- την παρερμηνεία που δόθηκε στις δηλώσεις του σε ένα κλίμα που υπάρχει μέσα στην κοινωνία, στους πολίτες και το λαό, ότι ο υπουργός μπορεί να παρεμβαίνει. Αυτό δημιουργεί μερικές φορές μία ατμόσφαιρα, η οποία δεν είναι σωστή.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Προκύπτει από το ρεπορτάζ ότι υπάρχει κάποια δυσφορία σε σχέση με το θέμα των αρμοδιοτήτων στη Διυπουργική, η οποία λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή. Τίθεται θέμα επανασχεδιασμού των αρμοδιοτήτων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχει κλείσει το θέμα των αρμοδιοτήτων. Αναφέρθηκα σε αυτό, χθες. Δεν υπάρχει καμία δυσφορία. Δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα.

ΚΑΠΠΟΣ: Εχει υπάρξει όχληση από την πλευρά των ΗΠΑ για την αθώωση από την ελληνική Δικαιοσύνη του Λεσπέρογλου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καμία.

ΚΑΠΠΟΣ: Από πλευράς εξωτερικής πολιτικής χθες, αλλά και από πλευράς του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε., εκδηλώθηκε μείζον ενδιαφέρον και δημόσια για την μετά Ταλιμπάν εποχή στο Αφγανιστάν. Κατόπιν αυτών, όλα αυτά και συγκεκριμένα το ενδιαφέρον αυτό, πρώτον, τι διαφορά έχει από το ενδιαφέρον των Σοβιετικών, όταν επενέβαιναν στο Αφγανιστάν το οποίο θα μπορούσα να το χαρακτήριζα θεωρητικό, αλλά έχει σημασία για μένα. Και δεύτερον, αυτό το ενδιαφέρον έχει σχέση με ό,τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν ή ό,τι άπτεται του Αφγανιστάν, έχει σχέση με πλουτοπαραγωγικούς πόρους, με οδούς διέλευσης πετρελαίου κ.τ.λ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το θέμα είναι πολύ γνωστό. Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Η Διεθνής Κοινότητα, αυτή τη στιγμή, έχει συναινέσει σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και μόνον αυτό.

ΤΣΙΒΟΛΑ: Υπάρχει μια διημερίδα, ένα διεθνές σεμινάριο που συνδιοργανώνουν τα υπουργεία Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης για την τρομοκρατία και την αξιολόγηση των σύγχρονων απειλών. Μια ενότητα αυτής της διημερίδας, η οποία είναι κεκλεισμένων των θυρών, κάνει αναφορά σε προβλήματα δημόσιας τάξης με πολιτικά κίνητρα, αναφέροντας την αντίσταση κατά της παγκοσμιοποίησης στη Γένοβα και το Σιάτλ. Πρώτον, η κυβέρνηση θεωρεί τρομοκρατικές ενέργειες ή σύγχρονη απειλή την αντίσταση στην παγκοσμιοποίηση; Και δεύτερον, γιατί είναι κεκλεισμένων των θυρών το σεμινάριο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν θεωρεί κάτι τέτοιο. Από εκεί και πέρα, το σεμινάριο είναι κεκλεισμένων των θυρών, διότι θα συζητηθούν και κάποια θέματα, μεταξύ ειδικών και αρμόδιων και θα ανταλλαγούν εμπειρίες. Τίποτε άλλο. Δεν πρόκειται να ληφθεί καμία απόφαση. Στο σεμινάριο, όπως ξέρετε, ανταλλάσσονται εμπειρίες. Οι ειδικοί, που συμμετέχουν σε αυτό, ανταλλάσσουν απόψεις για ορισμένα λεπτά θέματα, και από εκεί και πέρα, έρχεται η υπεύθυνη κυβέρνηση και αξιοποιεί, με τον τρόπο που αυτή πιστεύει, τις εμπειρίες που υπάρχουν και σε άλλες χώρες. Αυτό δεν είναι κακό. Για παράδειγμα, γνωρίζετε ότι στο σχεδιασμό που κάναμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες -και είναι ένας πολύ καλός σχεδιασμός, όπως η ίδια η ΔΟΕ λέει- πήραμε εμείς τις αποφάσεις, αλλά είναι σαφές ότι αξιοποιήσαμε και την εμπειρία όλων των χωρών που έχουν διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν θεωρώ κακό να αξιοποιείς τη διεθνή εμπειρία ή τουλάχιστον να τη γνωρίζεις.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σκέφτεται η κυβέρνηση να τακτοποιήσει νομοθετικώς το θέμα εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας για την ελληνική σημαία και ποιοί θα τη σηκώνουν στις παρελάσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το θεωρώ λήξαν. Εχει τακτοποιηθεί με νόμο και έχουνε σταλεί και οι σχετικές εγκύκλιοι στα σχολεία.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι. Υπάρχει μία απόφαση, η οποία καταργεί ένα Προεδρικό Διάταγμα. Αυτό είναι μια νομοθετική ανωμαλία. Γι` αυτό λέω, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε πάλι, εάν σκέφτεστε να τροποποιήσετε ή να τακτοποιήσετε αυτό το θέμα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για το λεγόμενο θόρυβο, έχω τοποθετηθεί πολιτικά από χθες. Από εκεί και πέρα, η εγκύκλιος που έχει σταλεί από το υπουργείο Παιδείας, καλύπτει πλήρως το οποιοδήποτε ερώτημα γύρω από αυτό το ζήτημα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Και μια ερώτηση του σταθμού στον οποίο εργάζομαι.. Θα εξακολουθήσετε να έχετε και εσείς την ίδια τακτική στη μοριοδότηση και αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών με τον προκάτοχό σας, χωρίς να σηκώνετε βεβαίως τις αμαρτίες του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρώτον, δεν θεωρώ ότι ο προκάτοχός μου έχει "αμαρτίες". Αντιθέτως, έχει κάνει πολύ καλά τη δουλειά του. Δεύτερον, υπάρχει νόμος που προβλέπει αυτές τις διαδικασίες, καθώς και το αρμόδιο Οργανο -το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης- το οποίο τις εφαρμόζει.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Το αποτέλεσμα, όμως, αυτών των αποφάσεων δίνει ένα αποτέλεσμα το οποίο δεν είναι σύννομο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είμαι εδώ για να απαντώ στις ερωτήσεις σας και όχι για να σχολιάζει ο ένας προς τον άλλον κάποια ζητήματα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 30 October 2001 - 15:05:14 UTC