Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-11-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Να σας ενημερώσω αρχικώς για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες:

Αυτή την ώρα, συνεδριάζει η Διυπουργική Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης θα γίνουν ανακοινώσεις από τον υφυπουργό Τύπου Τηλέμαχο Χυτήρη. Προηγουμένως, ο Πρωθυπουργός είχε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Στις 7 το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη, για θέματα προετοιμασίας της αυριανής Κυβερνητικής Επιτροπής, για την οικονομική πολιτική.

Αύριο, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή για την οικονομική πολιτική. Στη 1 μετά το μεσημέρι, θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ, για την επιλογή του νέου αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Αμέσως μετά θα γίνουν δηλώσεις από τον Πρωθυπουργό για την οικονομική πολιτική. Στις 6.30 το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί τον αποχωρούντα πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόδουλο Πασιαρδή. Με την κίνηση αυτή έρχεται να αποδώσει ιδιαίτερη σημασία στα θέματα που αφορούν την Κύπρο και την ένταξή της στην Ε.Ε. Στις 7 το απόγευμα, θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, την ομάδα των Ελλήνων συγγραφέων, οι οποίοι μετείχαν στην Εκθεση Βιβλίου στη Φραγκφούρτη και την ελληνική Οργανωτική Επιτροπή της Εκθεσης, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού.

Την Παρασκευή, στις 10.30 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση, στη Βουλή. Θα απαντήσει -μέχρι στιγμής δεν υπάρχει άλλη επίκαιρη ερώτηση- στην ερώτηση του κ. Εβερτ για τα αγροτικά. Στις 2 το απόγευμα, θα έχει συνεργασία με την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου. Στις 7 το απόγευμα, θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη και τον υφυπουργό Οικονομίας Χρήστο Πάχτα, για θέματα που αφορούν την πορεία υλοποίησης του Γ@ΚΠΣ.

Το Σάββατο, στις 11 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ. Στη 1 μετά το μεσημέρι, θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Ρέππα.

Την Κυριακή στις 11 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τις εργατικές κατοικίες και τα σχολεία της Νέας Φιλαδέλφειας, τα οποία επιδιορθώθηκαν @είναι πραγματικά ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε- από τις ζημιές του σεισμού του Σεπτεμβρίου 1999. Το πρόγραμμα αποκατάστασης αφορούσε μια σειρά σχολείων της Νέας Φιλαδέλφειας και ένα πολύ μεγάλο αριθμό @αρκετών χιλιάδων- εργατικών κατοικιών. Αυτή τη στιγμή, το πρόγραμμα αποκατάστασης έχει ολοκληρωθεί. Με την ευκαιρία αυτή, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τους χώρους, θα απευθυνθεί προς τους πολίτες και θα έχει συνάντηση με τη Δημοτική Αρχή.

Τη Δευτέρα, στις 12.30 το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην τακτική συνάντησή τους και θα τον ενημερώσει για τις εξελίξεις. Στις 2 το απόγευμα, θα έχει συνεργασία με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη. Στις 7 το απόγευμα, θα υπάρξει άτυπη κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο τις πολιτικές εξελίξεις και το σχεδιασμό της πολιτικής μας για το επόμενο διάστημα.

Την Τρίτη, στις 10.30 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα απευθυνθεί προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θα ήθελα να σας πω ότι θεωρώ πως αξίζει τον κόπο να αναφερθούμε σε αυτό που είδαμε όλοι χθες στα τηλεοπτικά κανάλια, τη χρησιμοποίηση, δηλαδή, της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη. Ανεξαρτήτως από το ποιοι και γιατί τη χρησιμοποίησαν, εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι η μουσική του Μ. Θεοδωράκη είναι παγκόσμια. Εγγίζει όλους και βεβαίως χρησιμοποιείται από όλους. Ο Μ. Θεοδωράκης δεν είναι μόνον ένας καταξιωμένος συνθέτης που διαφημίζει το όνομα της Ελλάδας. Εκπροσωπεί μια μουσική που έχει ξεφύγει από τα όρια της χώρας και εγγίζει όλο τον κόσμο. Εκείνο, όμως, που θα ήθελα να ευχηθώ είναι το "εκεί στη σκάλα την πλατειά, τη σκάλα των δακρύων", αυτή η σκάλα των δακρύων να τελειώσει πολύ σύντομα για το λαό του Αφγανιστάν.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Κύριε Υπουργέ, ακούσαμε χθες τον εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας ουσιαστικά να δηλώνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα στηρίξει τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Θα ήθελα, πρώτον, ένα σχόλιο σε αυτό. Δεύτερον, σε ένα ειδικότερο θέμα έδωσε μια απάντηση ότι ο κ. Καραμανλής, ως Πρωθυπουργός, θα δώσει σκληρή μάχη στις Βρυξέλλες για να πετύχει καλύτερες συνθήκες για τους Ελληνες αγρότες. Αυτό μου θύμισε την κατηγορία που είχε απευθύνει παλαιότερα ο κ. Καραμανλής στον Πρωθυπουργό ότι δεν συμμετέχει στα Συμβούλια Υπουργών. Θα ήθελα το σχόλιό σας και σε αυτό. Και το τρίτο σκέλος του ιδίου ερωτήματος είναι, αν η κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου τη Δευτέρα αφορά και την αντιμετώπιση της Ν.Δ., δεδομένου ότι χθες, που λείπατε εσείς, ο κ. Χυτήρης κατήγγειλε ως υπονομευτή, όπως έχετε κάνει κι εσείς στο παρελθόν, της πορείας της χώρας τη Ν.Δ. Θα ήθελα κι εδώ το σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το ερώτημά σας για τη γεωργία έχει δύο σκέλη. Θα ξεκινήσω, λοιπόν, την απάντησή μου από αυτά:

-Κατ` αρχάς, υπάρχει ένα θέμα ουσίας. Είναι το θέμα που συνδέεται με το βαμβάκι και τη φετινή τιμή του. Είναι το θέμα που θα έλεγα ότι αποτελεί και την αιτία των αγροτικών κινητοποιήσεων, οι οποίες εκδηλώνονται αυτό το διάστημα.

Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε, έχει και θα έχει μια πορεία συμπόρευσης με τον αγροτικό κόσμο. Κατανοούμε τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, είναι πολλά. Εκείνο, όμως, που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια έχει καταβληθεί μια τεράστια προσπάθεια στη χώρα, προκειμένου να υπάρχει καλύτερο εισόδημα για τους αγρότες, να υπάρχουν καλύτερες και ανταγωνιστικότερες καλλιέργειες, να βοηθήσουμε τον αγροτικό κόσμο να προχωρήσει μέσα στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Εχει δοθεί μια μεγάλη μάχη στα Συμβούλια Υπουργών, αλλά και στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια Κορυφής -και θέλω να το τονίσω αυτό- προκειμένου να προασπίσουμε, αλλά και να προωθήσουμε τα συμφέροντα του Ελληνα αγρότη. Είναι μια πορεία που ξεκινά από μακριά, συνεχίζεται σήμερα και είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Οσον αφορά το ειδικό θέμα του βαμβακιού: Φέτος έχουμε μια υπερπαραγωγή στην Ευρώπη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η εμπορική αξία του βαμβακιού να είναι πάρα πολύ χαμηλή. Είναι υποδιπλάσια της περσινής. Εγγίζει το πολύ χαμηλό όριο των 60 δραχμών ανά κιλό. Αυτή είναι η εμπορική αξία. Όμως, είναι σαφές ότι και πρόπερσι και πέρσι δεν μείναμε μόνο στην εμπορική αξία. Η τιμη του βαμβακιού διαμορφώθηκε και με τις ενισχύσεις από την Ε.Ε.. Διαμορφώθηκε στις 226 δραχμές το 2000 και στις 311 δραχμές το 2001. Ηταν η υψηλότερη τιμή που υπήρξε, τα τελευταία χρόνια. Σας λέω χαρακτηριστικά ότι το 2000 η εμπορική αξία του βαμβακιού ήταν στις 191 δραχμές ανά κιλό και φέτος, αυτή τη στιγμή, είναι στις 60 δραχμές. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Τι κάναμε για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα; Εφαρμόσαμε, με την κινητοποίηση των πάντων, τους κανονισμούς της Κοινότητας. Υπάρχει κανονισμός της Ε.Ε. στη δημιουργία και ψήφιση του οποίου έχει πρωτοστατήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη σκληρή και σοβαρή δουλειά που έχει γίνει από όλους τους υπουργούς Γεωργίας όλα αυτά τα χρόνια και προβλέπεται -πέραν της συνήθους επιδότησης, η οποία υπήρχε και θα ήταν 720 εκατομμύρια νομισματικές μονάδες (Ευρώ)- και μια πρόσθετη επιδότηση 253 εκατομμυρίων νομισματικών μονάδων. Ετσι, θα διαμορφωθεί μια τιμή του βαμβακιού αρκετά υψηλή. Φυσικά δεν θα είναι 60 δραχμές. Θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο Ελληνας αγρότης -και νομίζω πως όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτό- είναι ότι με την εφαρμογή του κανονισμού της Ε.Ε. κερδίζει. Θα αποκατασταθεί μια τιμή πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που εμφανίζεται σήμερα με την εμπορική αξία. Θα υπάρχει, λοιπόν, ένα πολύ μεγάλο δραχμικό όριο επιδότησης, που θα διαμορφώσει μια τιμή πολύ μεγαλύτερη των 60 δραχμών. Πόσο θα είναι αυτή η τιμή; Θα εξαρτηθεί από την ποσότητα του βαμβακιού που θα συγκεντρωθεί. Γιατί, όπως σας είπα, θα κατανεμηθεί ένα συνολικό ποσό για όλη την Ε.Ε..

Είναι λογικό, λοιπόν, να λέει η Ε.Ε., να δούμε πόση είναι η συνολική ποσότητα και με βάση αυτό θα γίνει η κατανομή. Για το λόγο αυτό θα ληφθούν ειδικά μέτρα ελέγχου κατά την παράδοση του βαμβακιού στα εκκοκκιστήρια. Διότι γνωρίζετε ότι εκεί, κατά το παρελθόν, είχαν δημιουργηθεί αρκετά προβλήματα. Δεν πρόκειται να αφήσουμε απροστάτευτο τον Ελληνα αγρότη.

Είναι σαφές ότι θα υπάρχουν έλεγχοι, ώστε οι ποσότητες που θα δηλωθούν κατά την παραλαβή του βαμβακιού από τα εκκοκκιστήρια να είναι οι πραγματικές. Πιστεύω ότι αυτό θέλουμε όλοι και πάνω από όλους αυτό θέλει ο Ελληνας αγρότης.

Στη συνέχεια, λοιπόν, θα γίνει ο προϋπολογισμός και θα δηλωθεί η συνολική ποσότητα στην Ε.Ε., προκειμένου να μοιραστεί το συνολικό ποσό που προβλέπει ο κανονισμός και να διαμορφωθεί η νέα, σοβαρά ενισχυμένη, πάνω από την εμπορική και με την ειδική επιδότηση της Ε.Ε., τιμή του βαμβακιού. Αυτό πρέπει να γνωρίζουν οι Ελληνες αγρότες. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε ο υπουργός Γεωργίας, ότι αναμένουμε από αυτή την ειδική επιδότηση που θα διαμορφωθεί, να έχουμε περίπου μια στρεμματική απόδοση 90 χιλιάδων δραχμών για το εισόδημα του Ελληνα αγρότη στο βαμβάκι.

Φυσικά το ακριβές ποσό, την ακριβή τιμή ανά κιλό θα τη γνωρίζουμε μετά τις 24 του μηνός, όπως δήλωσε σε ερώτηση βουλευτή της Ν.Δ., σήμερα στη Βουλή, ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγγέλης Αργύρης. Και αυτό είναι αντικειμενικό. Δεν είναι ότι καθυστέρησε ή καθυστερεί κάποιος. Είναι καθαρά αντικειμενικό, διότι η επιδότηση θα διαμορφωθεί στο οριστικό της ύψος αμέσως μετά την παράδοση που πραγματοποιείται ήδη, όταν δηλαδή γίνει γνωστή η συνολική ποσότητα της παραγωγής.

Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι υπήρξε άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης. Πρέπει ακόμη να σημειώσω ότι η εφαρμογή του κανονισμού της Ε.Ε. προστατεύει τον Ελληνα αγρότη, γιατί θα διαμορφώσει μια υψηλή τιμή και φέτος για το βαμβάκι.

Εκείνο που χρειάζεται είναι να συνεννοηθούμε, να πορευτούμε μαζί, να συνεργαστούμε για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό.


-Στο δεύτερο σκέλος τώρα, που αφορά την κατηγορία κατά του Πρωθυπουργού ότι δήθεν δεν πηγαίνει στα συμβούλια υπουργών. Καταλαβαίνετε ότι αυτό το πράγμα είναι τελείως ξένο -και καλώς είναι- με τη θεσμική λειτουργία της Κοινότητας. Φοβάμαι ότι ο κ. Καραμανλής έχει ξεχαστεί στα προεκλογικά μπαλκόνια. Αυτό δείχνει αυτή η τακτική. Γιατί το δείχνει; Διότι θα έπρεπε να ξέρει -και αν δεν το ξέρει να του το πούμε- ότι τα όργανα της Κοινότητας έχουν θεσμικές λειτουργίες. Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας πηγαίνει και παλεύει, τεκμηριωμένα και υπεύθυνα με τις θέσεις της κυβέρνησης, ο υπουργός Γεωργίας. Οταν ο Πρωθυπουργός της χώρας θέλει να παρέμβει για την προστασία των συμφερόντων των αγροτών, το κάνει στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής. Και ο Κώστας Σημίτης το έχει κάνει, κατ` επανάληψη. Κατ` επανάληψη έχει γίνει αυτή η παρέμβαση. Κάποιος, λοιπόν, πρέπει να πει στον κ. Καραμανλή ότι δεν μπορεί ο Πρωθυπουργός να "γυρίζει" στα συμβούλια υπουργών και να μην έχει εμπιστοσύνη στη δουλειά που γίνεται εκεί. Να του πει, επίσης, ότι τα συμβούλια υπουργών -και κυρίως το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας- απαιτούν μια ολοκληρωμένη προετοιμασία, μια συνεχή παρακολούθηση, μια υπεύθυνη στάση και δεν προσφέρονται για "σώου" από κανέναν. Ούτε και έχει γίνει ποτέ κάτι τέτοιο. Θα έλεγα ότι η εικόνα της Ελλάδας και στα Συμβούλια των Υπουργών Γεωργίας και στις Συνόδους Κορυφής και σε όλα τα όργανα της Ε.Ε., είναι πολύ καλή. Είναι μια εικόνα υπευθυνότητας και σοβαρότητας, μια εικόνα ισχυρής Ελλάδας. Κρίμα, γιατί η τακτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αποβλέπει σε τίποτα περισσότερο, παρά μόνο να μειώσει αυτή την καλή εικόνα.


-Για το τρίτο θέμα που ρωτήσατε, είναι σαφές ότι όταν κάνεις έναν πολιτικό σχεδιασμό, εκτιμάς και τη στάση όλων των κομμάτων. Είναι γνωστή η θέση μας -και πολύ σωστά το τόνισε ο κ. Χυτήρης, χθες- για την πορεία και την τακτική που ακολουθεί η Ν.Δ. Βεβαίως, εμείς προτιμούμε, πάνω από όλα, να χαράζουμε το σχεδιασμό και την τακτική μας με βάση τις ανάγκες του ελληνικού λαού. Αυτό κυριαρχεί: Το έργο μας μπροστά, η εξυπηρέτηση των αναγκών του Ελληνα πολίτη.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Θα ήθελα ένα ειδικότερο σχόλιό σας για το θέμα της στήριξης που φαίνεται να παρέχει το κόμμα της Ν.Δ. στις κινητοποιήσεις των αγροτών.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε καμία περίπτωση δεν αντιδικούμε με τους Ελληνες αγρότες και τους εκπροσώπους τους και κανείς δεν πρέπει να το επιδιώκει αυτό. Εμείς έχουμε προσφέρει χείρα συνεχούς συνεργασίας, εδώ και πολλά χρόνια και συνεχίζουμε. Ανέλυσα την τακτική μας και σε αυτό το θέμα και θέλουμε να γίνει κατανοητή. Θέλουμε να συνεργαστούμε, να βαδίσουμε και να δουλέψουμε μαζί, για να πετύχουμε το καλύτερο για τον Ελληνα αγρότη. Αυτός είναι ο στόχος μας: Να πετύχουμε το καλύτερο για τον Ελληνα αγρότη.

ΚΑΠΠΟΣ: Δεν είστε, βέβαια, υπουργός Γεωργίας. Αλλά, μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι, αναφερόμενος στο αγροτικό πρόβλημα, το επικεντρώσατε μόνο στο πρόβλημα του βαμβακιού και μάλιστα ...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επειδή γίνονται κινητοποιήσεις για το βαμβάκι.

ΚΑΠΠΟΣ: Να συνεχίσω: Το επικεντρώσατε στο βαμβάκι και μάλιστα ως οιονεί συγκυριακού προβλήματος, ό,τι συμβαίνει τώρα. Επειδή, όμως, δεν είναι μόνο εκεί το πρόβλημα, καθώς κινητοποιήσεις -επειδή χρησιμοποιήσατε αυτή τη λέξη- γίνονται και για τον καπνό, όπου περικόπτονται επιδοτήσεις από πλευράς της Ε.Ε. και εκεί το πρόβλημα φαίνεται ότι θα είναι χρόνιο και πολύ δυσβάσταχτο για τους αγρότες, σε τέτοιου είδους κεφάλαια, τι πολιτική σκοπεύει να ακολουθήσει η κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στα καπνά, γιατί με ρωτάτε για ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, έχουμε δώσει μια πολύ μεγάλη μάχη, στην οποία δεν αναφέρθηκα, γιατί πιστεύω ότι είναι γνωστή. Είναι γνωστές οι δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας Γ. Δρυ, για τη μάχη που δώσαμε στην Ε.Ε. -και συνεχίζουμε να δίνουμε- για να προστατευθούν τα συμφέροντα των καπνοπαραγωγών στην Ελλάδα. Και θέλω να θυμίσω -έτσι για να αναλαμβάνει και ο καθένας τις ευθύνες του με σημερινούς όρους και όχι με όρους παρελθόντος- ότι ο κ. Καραμανλής ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δεν έκανε τίποτα για να πείσει το Λαϊκό Κόμμα να μην καταθέτει συνεχώς ψηφίσματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για πλήρη περικοπή των επιδοτήσεων προς τους καπνοπαραγωγούς της Ευρώπης. Την ίδια ώρα που εμφανίζεται να "κλαίει και να οδύρεται" για τα προβλήματα των αγροτών, δεν έχει κάνει τίποτα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για να εμποδίσει μια σκληρή στάση του κόμματος αυτού σε βάρος των καπνοπαραγωγών. Εμείς ακολουθήσαμε μια διαφορετική τακτική. Εμείς δίνουμε μάχες, μετέχοντας στα Συμβούλια Υπουργών και προστατεύουμε τα συμφέροντα του Ελληνα αγρότη.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Υπάρχουν κάποια δημοσιεύματα που σας φέρουν να εισηγείστε στον Πρωθυπουργό τη συρρίκνωση της ΕΤ-3. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας. Ισχύει αυτό που αναφέρεται σαν πρόθεσή σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Διάβασα και εγώ τα σχετικά δημοσιεύματα, την Κυριακή το πρωί και εξεπλάγην. Θεωρώ ανάξιο, ακόμη και να τα διαψεύσω. Δεν χρειάζεται να πω τίποτε άλλο. Απλώς προς ενημέρωσή σας, αναφέρω ότι έχει κάποια κενά η Διοικούσα Επιτροπή της ΕΤ-3 στη Θεσσαλονίκη και θα λάβουμε τα αναγκαία μέτρα για να υπάρχει μια Διοικούσα Επιτροπή, η οποία να μπορεί να επιτελέσει σωστά το ρόλο της, που είναι η αναβάθμιση της ΕΤ-3 στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

Με την ευκαιρία της αναφοράς μου αυτής, θα ήθελα να σημειώσω ότι σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα για την ΕΡΤ και ιδιαίτερα για την Ελληνική Ραδιοφωνία. Σήμερα το πρωί, στη "Στοά του Βιβλίου", έγινε μια ειδική παρουσίαση της νέας αντίληψης για το ραδιόφωνο της ΕΡΤ και πιστεύω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό και θετικό βήμα.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Θα ήθελα να σχολιάσετε τα αποτελέσματα της Εκθεσης της Κομισιόν, όσον αφορά τις χώρες που είναι προς ένταξη στην Ε.Ε., σχετικά με όσα αναφέρει για την Τουρκία και για την Κύπρο: Για την Τουρκία ότι έχει συντελέσει πρόοδο μόνο στα χαρτιά, ενώ για την Κύπρο δίνει το "πράσινο φως" για την ένταξή της.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πέρα από το να εκφράσω την πλήρη ικανοποίησή μας, δεν χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμός. Σας παραπέμπω σε χθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού για το θέμα της Τουρκίας, αλλά και της πορείας ένταξής της στην Ε.Ε. Εμείς, εργαζόμαστε για την επίλυση του Κυπριακού. Η ένταξη θα γίνει σύμφωνα με τις θέσεις της Ε.Ε. που αποτελούν απόλυτη συνέχεια των αποφάσεων του Ελσίνκι και βεβαίως, επιβεβαιώνονται συνεχώς.

ΚΑΠΠΟΣ: Θα ήθελα να σας απασχολήσω με το "Μακεδονικό" και σήμερα, έχοντας γνώση όλων των τοποθετήσεων της κυβέρνησης και την αλλαγή της στάσης ως προς τη σύνθετη ονομασία. Δεδομένου, λοιπόν, ότι από την πλευρά των Σκοπίων διαμηνύεται ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια ουσιαστική μεταβολή, αναρωτιέμαι εάν η νέα θέση που έχει λάβει η κυβέρνηση, αποτελεί το τελευταίο διαπραγματευτικό όριο που θέτει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να θυμίσω ότι δεν πρόκειται για μια νέα θέση, αλλά για συνέχεια της θέσης που έχουμε μέχρι τώρα. Δεν έχουμε κάποια καινούργια εξέλιξη. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή θέσης.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 14 November 2001 - 15:05:12 UTC