Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-11-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Να σας ενημερώσω, εισαγωγικώς, ότι ο Πρωθυπουργός παραβρέθηκε, πριν από λίγη ώρα, σε εκδήλωση σχολείου της περιοχής Κερατσινίου, συνοδευόμενος από τον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου. Ο Πρωθυπουργός έκρινε σκόπιμο να παραβρεθεί σε μια μαθητική γιορτή για να τιμήσει την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ: Ηθελα ένα σχόλιο της κυβέρνησης σχετικά με την επικείμενη υπογραφή της κοινής υποψηφιότητας για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2008, με την Τουρκία, που υπογράφεται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι έχει τοποθετηθεί θετικά ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Αφού ανέλαβαν οι ανεξάρτητες ομοσπονδίες αυτή την ευθύνη, εμείς βλέπουμε θετικά την κίνησή τους. Είναι άλλο ένα βήμα που προωθεί τη φιλία και τη συνεργασία μεταξύ των δύο λαών.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Μήπως μπορείτε να μας δώσετε κάποιες επιπρόσθετες πληροφορίες για το αντικείμενο της σύσκεψης που θα έχετε αύριο με τον Πρωθυπουργό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα συζητηθούν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του υπουργείου και τις προτεραιότητές του, πλην εκείνων, φυσικά, της λειτουργίας του κυβερνητικού εκπροσώπου. Δηλαδή, θα συζητήσουμε θέματα που συνδέονται με τη λειτουργία του υπουργείου, με τις προτεραιότητές του, με την προοπτική της επεξεργασίας ενός σχεδίου νόμου για την υλοποίηση των επιταγών του νέου Συντάγματος. Θα είναι μια πρώτη συζήτηση πάνω στους σχεδιασμούς της νέας πολιτικής ηγεσίας. Μην περιμένετε, όμως, αμέσως κάποιες ειδήσεις. Είναι θέματα που θέλουν ειδική επεξεργασία και δουλειά. Και θα υπάρχει ενημέρωση των αρμοδίων πριν από κάθε ενέργεια. Θα συζητήσουμε με όλες τις πλευρές.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Προβληματίζεται η κυβέρνηση από τη στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή, σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση προβληματίζεται όταν παρουσιάζονται αντιδράσεις από τους βουλευτές της πλειοψηφίας, σε όλες τις περιπτώσεις. Όταν οι βουλευτές του Κινήματος αντιδρούν ή όταν υποβάλλουν κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις, εμείς οφείλουμε να είμαστε ανοικτοί. Οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη τις προτάσεις τους. Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι το δυνατό καλύτερα, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία κατά την ψήφιση σχεδίων νόμου στη Βουλή. Εξάλλου, οι βουλευτές που συγκροτούν την κυβερνητική πλειοψηφία, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, έχουν και αυτοί ευθύνη, έχουν και αυτοί την αποστολή τους, την εντολή που τους έδωσε ο ελληνικός λαός να συμβάλλουν στην καλύτερη δυνατή λειτουργία του Κοινοβουλίου και την καλύτερη επεξεργασία των σχεδίων νόμου προς όφελος των πολιτών και της χώρας. Γι αυτό το λόγο, πάντοτε, χρειάζεται να αποδίδουμε ιδιαίτερη προσοχή στην προετοιμασία μέσα από τους Κοινοβουλευτικούς Τομείς Εργασίας και, βεβαίως, στη συζήτηση που διεξάγεται μετά στις Διαρκείς Επιτροπές του Κοινοβουλίου.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Υπάρχει κάτι νεότερο από τις έρευνες των υπηρεσιών για τη χθεσινή έκρηξη στο Ν. Ψυχικό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχουμε μέχρι αυτή τη στιγμή κάτι νεότερο. Διεξάγεται σχετική έρευνα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες κάνουν τη δουλειά τους. Ερευνούν το χώρο και κάθε στοιχείο που έχει προκύψει ή μπορεί να προκύψει. Όταν είναι έτοιμες θα προβούν στις σχετικές ανακοινώσεις.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Ποια κατηγορία υπάρχει γι αυτούς που φωτογράφιζαν στην Καλαμάτα και τους οδηγούν στις φυλακές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχει απαγγελθεί κατηγορία για κατασκοπεία. Υπήρχε μέχρι χθες κράτησή τους σε κάποιες ειδικές συνθήκες. Εχει απαγγελθεί κατηγορία κι έχουν κριθεί προφυλακιστέοι από τις αρμόδιες αρχές. Από εκεί και πέρα για τις εξελίξεις των πραγμάτων, θα ενημερωθείτε.

ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Προχθές, έγινε ένα επίσημο παιχνίδι μεταξύ των εθνικών ομάδων Ελπίδων Ελλάδας-Τουρκίας. Εκεί έγινε κάποια βιαιοπραγία. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν συνηθισμένη για τα ποδοσφαιρικά δεδομένα ή υπερβολική. Ακολούθησε μια απίστευτη σειρά παλινωδιών ή ερασιτεχνισμών, αν μου επιτρέπεται η έκφραση, από την πλευρά της ελληνικής ομοσπονδίας. Στην αρχή ήθελε να κρύψει το επεισόδιο, να μη διαρρεύσει κ.τ.λ. Σήμερα, μάλιστα, στον Τύπο το θέμα έχει πάρει αρνητική έκταση για τις σχέσεις των δύο ομοσπονδιών και το πώς θα διοργανώσουμε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2008. Η ερώτησή μου, λοιπόν, είναι η εξής: Σκέφτεται η κυβέρνηση να προστατεύσει αυτή την κοινή υποψηφιότητα με άλλο τρόπο, εκτός από την επιχορήγηση που δόθηκε στην ΕΠΟ και καλώς δόθηκε για τα πρώτα έξοδα, από το υπουργείο Εξωτερικών; Σκέφτεται να την προστατεύσει από ενδεχόμενους αντίστοιχους ερασιτεχνισμούς της μιας ή της άλλης πλευράς; Αλλά, μιλάμε για τη δική μας πλευρά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφές πως αν καταγγελθεί ότι οποιοσδήποτε Ελληνας πολίτης έχει υποστεί οτιδήποτε, θα υπάρξουν οι αναγκαίες αντιδράσεις. Μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχει γίνει σχετική καταγγελία. Το άλλο σημείο που θέλω να επισημάνω είναι ότι η επιλογή της κοινής πρότασης -γιατί είναι πρόταση ακόμα- για τη διοργάνωση των Ευρωπαϊκών Αγώνων Ποδοσφαίρου, έγινε από τις δύο ομοσπονδίες. Γνωρίζετε ότι και με βάση το καταστατικό των διεθνών ομοσπονδιών, αλλά και τη λειτουργία τους, οι ομοσπονδίες αυτές είναι ανεξάρτητες, δεν είναι κυβερνητικές οργανώσεις, και τα διοικητικά συμβούλιά τους εκλέγονται με ελεύθερη ψηφοφορία, μεταξύ των μελών των οργανώσεών τους. Από εκεί και πέρα, έκαναν αυτή την επιλογή. Η ελληνική κυβέρνηση, δια του υπουργού Εξωτερικών, έχει τοποθετηθεί θετικά και πιστεύει ότι είναι μια ενέργεια που μπορεί να προωθήσει τα ζητήματα συνεργασίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία. Βέβαια, από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, εάν τελικά αναληφθούν οι αγώνες, θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να διεξαχθούν με ασφάλεια και όσο γίνεται καλύτερα. Εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει στο μέτρο που έχουμε ευθύνη ως κυβέρνηση. Τη διοργάνωση δεν την έχουμε εμείς, αλλά η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Ευνοεί η κυβέρνηση τη διοργάνωση. Ετσι δεν είναι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφές ότι έχει τοποθετηθεί θετικά.

ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Δεν φοβάται, μήπως γίνουν και άλλοι τέτοιοι προβληματικοί χειρισμοί; Είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση από τους χειρισμούς της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας αυτών των δύο τελευταίων ημερών; Δεν φοβάται ότι αυτό έβλαψε το κλίμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα τοποθετηθεί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για τους χειρισμούς της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Τοποθετούμαι πάνω σε ένα ευρύτερο γεγονός, που είναι η κοινή διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Επαναλαμβάνω ότι θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να γίνουν με ασφάλεια οι αγώνες. Από εκεί και πέρα, ο ελληνικός λαός είναι πάντα φιλόξενος και υπεύθυνος. Δεν καταλαβαίνω γιατί να έχουμε διαφορές με τον οποιονδήποτε στον αθλητικό τομέα. Εξάλλου, όπως γνωρίζετε -και αυτό είναι ένα πολύ θετικό γεγονός- Τούρκοι επαγγελματίες αθλητές, αγωνίζονται σε ελληνικές ομάδες. Δεν είναι κακό αυτό.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση έλεγε ότι δεν θα στείλει στρατό στο Αφγανιστάν. Χθες, το ΚΥΣΕΑ άλλαξε αυτή τη θέση. Τι μεσολάβησε και πήρατε αυτή την απόφαση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση δεν θα στείλει στρατό στο Αφγανιστάν. Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε τρία ακόμη βήματα στο πλαίσιο, βέβαια, μιας γενικότερης συνεννόησης με το ΝΑΤΟ και των πρωτοβουλιών του. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοίνωσα και χθες, υπάρχει η δυνατότητα, ένα πολεμικό σκάφος επιφανείας να πλεύσει στην περιοχή του Αραβικού κόλπου. Υπάρχει απόφαση να σταλούν ακόμη 300 άνδρες στο Κόσσοβο, εάν χρειαστεί, προκειμένου να αντικαταστήσουν στρατεύματα άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, αν αυτά αποχωρήσουν. Επίσης, υπάρχει και η απόφαση για την αποστολή δύο έως τριών μεταγωγικών, τύπου C-130, αποκλειστικά για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Το τονίζω αυτό. Είναι λοιπόν σαφές: Είμαστε μέσα στη Διεθνή Κοινότητα, μετέχουμε στις αποφάσεις και τις κινήσεις της. Δεν έχουμε, όμως, άμεση στρατιωτική εμπλοκή. Η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Υπάρχει κάποιο σχόλιο για τη σημερινή ένταση στο Πολυτεχνείο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ποιό είναι για μας το νόημα του Πολυτεχνείου. Από εκεί και πέρα, η οποιαδήποτε ένταση δεν συμβάλλει σε τίποτα.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 16 November 2001 - 14:05:32 UTC