Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-11-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε, πριν από λίγο, με τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη. Εχει ήδη εκδοθεί ανακοίνωση από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, η οποία είναι στη διάθεσή σας, για το αντικείμενο της συνάντησης.

Θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο για τις χθεσινές δηλώσεις τόσο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Καραμανλή, όσο και στελεχών του κόμματος, όπως του κ. Αλογοσκούφη και άλλων.

Θα διαβάσω ένα απόσπασμα από δύο ανακοινώσεις για την οικονομική πολιτική: "Με την οικονομική της πολιτική η κυβέρνηση θίγει όλες τις κοινωνικές ομάδες. Κυρίως, τα θύματά της είναι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες". Αυτές είναι οι δηλώσεις του κ. Καραμανλή για τον Προϋπολογισμό του 2000. "Για μια ακόμη φορά τα βάρη θα πέσουν στους ώμους των μισθωτών, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων και των αγροτών". Δηλώσεις του κ. Καραμανλή για τον Προϋπολογισμό του 2001. Ακριβώς τα ίδια. Τα ίδια και τα ίδια. Θα έλεγα ότι εδώ ταιριάζει η ρήση "απορία ψάλτου, βήξ". Όταν δεν έχουν τίποτα άλλο να πουν, όταν δεν μπορούν να αρθρώσουν υπεύθυνο λόγο τότε, όπως κάνει ο κ. Καραμανλής, χρησιμοποιούν ασάφειες, γενικολογίες, επιπολαιότητες και λαϊκισμό.

Βεβαίως, εδώ τίθεται ένα ζήτημα: Αν επί πέντε χρόνια καταρτίζουμε πλασματικούς Προϋπολογισμούς, τότε η εικόνα της χώρας δεν θα ήταν αυτή που είναι. Η χώρα δεν θα είχε ενταχθεί στην ΟΝΕ. Παρόλα αυτά, εδώ και πέντε χρόνια, η Ν.Δ. αυτά λέει τα ίδια.

Θέλουμε να θυμίσουμε στη Ν.Δ. τις εκτιμήσεις όλων των διεθνών οργανισμών: Του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ, της Ε.Ε., τελικά την αίσθηση του ίδιου του ελληνικού λαού. Όλα αυτά δεν υπάρχουν; Μόνον εκείνοι γνωρίζουν; Ολοι οι άλλοι μιλούν για πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης στην Ελλάδα. Μιλούν για μια υγιή οικονομία που προχωρεί με δυναμισμό. Μόνο στη Ν.Δ. έχουν άλλη άποψη. Αμφισβητούν την πραγματικότητα, όπως κάποτε αμφισβητούσαν την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ και μιλούσαν για πλασματικούς Προϋπολογισμούς. Πιστεύω ότι στο σημείο αυτό για τον κ. Καραμανλή και τη Ν.Δ. που διαφωνούν με τους διεθνείς οργανισμούς, την Ε.Ε., την πραγματικότητα και το λαό, ταιριάζει αυτό που είπε ο Μπρεχτ πως "όταν δεν αναγνωρίζουν το λάθος τους προσπαθούν να αλλάξουν την πραγματικότητα και το λαό". Και επειδή αυτά δεν αλλάζουν, με την πολιτική που ακολουθούν, θα απομονωθούν και για μια ακόμη φορά θα έχουν την τύχη που είχαν και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Λυπάμαι, γιατί για μια ακόμη φορά η Ν.Δ. δεν τόλμησε να μας πει την πολιτική της. Δεν τόλμησε να προβάλει ένα διαφορετικό -από το δικό μας, για το οποίο μας κατηγορεί- συγκεκριμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα πολιτικής.

Πιστεύω ότι αυτό είναι που την καταδικάζει να μένει μονίμως στην αντιπολίτευση.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μιλήσατε για το ΔΝΤ. Είδατε τη χθεσινή έκθεσή του, τι ακριβώς αναφέρει, ότι θα είναι 3% και όχι 4%, όπως λέει η Κυβέρνηση, για την ανάπτυξη; Αυτό δείχνει ότι ο Προϋπολογισμός είναι πλασματικός.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι άλλοι διεθνείς οργανισμοί -κι εμείς είχαμε το θάρρος να δώσουμε την έκθεση, την ημέρα της κατάθεσης του Προϋπολογισμού- μιλούν για ανάπτυξη πάνω από 4%. Εμείς δεν υιοθετήσαμε αυτές τις εκτιμήσεις, γιατί δεν θέλουμε να είμαστε υπεραισιόδοξοι. Θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές. Γι αυτό το λόγο μιλάμε για ανάπτυξη 3,8%, που αποτελεί το μέσο όρο των άλλων εκτιμήσεων. Και, βεβαίως, θα πετύχουμε αυτό το στόχο, όπως πετύχαμε να έχουμε αυτή τη στιγμή τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ε.Ε., όταν όλες οι άλλες χώρες -και φέρνω παράδειγμα τη Γερμανία- έπεσαν, κατά πολύ, έξω από τις εκτιμήσεις τους. Στην Ελλάδα οι ρυθμοί ανάπτυξης "τρέχουν" αυτή τη στιγμή με 4%. Αυτό είναι πραγματικότητα, δεν είναι πλασματικό. Μόνο η Ν.Δ. το βλέπει πλασματικό, γιατί δεν βλέπει την αλήθεια. Γιατί πιστεύει πως η αλήθεια είναι αυτό που νομίζει αυτή. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι έτσι. Με επιπολαιότητες και λαϊκισμούς δεν αντιμετωπίζεται η εξέλιξη στην οικονομία. Δεν κάνεις έτσι πολιτική.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το ΔΝΤ τι λέει; Λέει 3%. Είναι λάθος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι υπάρχουν πολλές εκτιμήσεις. Εμείς κάναμε μια συντηρητική εκτίμηση. Ομως, η Ν.Δ., σε κάθε περίπτωση, δεν μιλάει γι αυτό. Λέει ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη στην Ελλάδα. Διαβάστε καλά την ανακοίνωση, κ. Σταματόπουλε, πριν ρωτήσετε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ρωτάω για τη Ν.Δ., ρωτάω για το ΔΝΤ. Θα μου απαντήσετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ηδη, σας απάντησα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μου απαντάτε. Δεν μπορείτε να μου απαντήσετε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνώμη σας. Κύριε Σταματόπουλε, θα σας σύστηνα -για λόγους δεοντολογίας και καλών σχέσεων μεταξύ μας- να αποφεύγετε τα σχόλια, όπως εγώ δεν σχολιάζω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας ρωτάω@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Παρακαλώ, κ. Σταματόπουλε, να μη με διακόπτετε. Απάντησα, όπως πιστεύω, με τον καλύτερο τρόπο. Από εκεί και πέρα, μπορεί η απάντησή μου να μη σας ικανοποίησε. Εχετε το δικαίωμα να διαπιστώσετε ότι δεν σας ικανοποιεί, έχετε το δικαίωμα να κάνετε το σχόλιό σας στο Μέσο ενημέρωσης στο οποίο εργάζεστε. Κανείς δεν σας στερεί το δικαίωμα αυτό, όπως κανείς δεν μπορεί να μου στερεί το δικαίωμα να λέω αυτό που πιστεύω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο προηγούμενος υπουργός Τύπου, όπως και ο προηγούμενος υπουργός Οικονομίας, είχαν πει ότι δεν θα επιβληθούν άλλες αυξήσεις. Τώρα, ανακοινώθηκαν αυξήσεις σε ποτά, τσιγάρα και διάφορα άλλα προϊόντα. Η νέα φορολογία γιατί μπήκε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε καλά ότι είπαμε πως δεν επιβάλλουμε νέους φόρους. Δεν έχουμε εισάγει κανένα νέο φόρο σε αυτό τον Προϋπολογισμό. Είμαστε απόλυτα συνεπείς σε αυτό που είπαμε.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Οντως αυτά που λέτε είναι αληθή και για το ΔΝΤ, για τον ΟΟΣΑ και πράγματι ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας βαδίζει με 3%, σε σχέση με την Ε.Ε.. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν ιδιωτικές επενδύσεις. Όπως γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, αυτή η ανάπτυξη προέρχεται από τα χρήματα της Ε.Ε.. Πρώτον, μπορείτε να μας πείτε αν υπάρχει κάποια πρόοδος, όσον αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις στη χώρα μας; Και δεύτερον, πώς γίνεται η ανακατανομή του εισοδήματος προς όλες και ιδιαίτερα προς τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις, διότι βεβαίως αυτά τα νούμερα είναι πολύ θετικά για την οικονομία, αλλά δεν ωφελούν τις λαϊκότερες τάξεις, γι αυτό υπάρχουν και διαμαρτυρίες. Εκεί, ως κυβέρνηση, τι κάνετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οσον αφορά, το πρώτο στοιχείο που είναι πράγματι ενδιαφέρον, δεν είναι σωστό αυτό που λέγεται πολλές φορές από διάφορες πλευρές ότι ο ρυθμός ανάπτυξης οφείλεται στο Γ@ ΚΠΣ. Η Ελλάδα έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Κανείς δεν το αμφισβητεί, εκτός από τη Ν.Δ.. Ο ρυθμός ανάπτυξης οφείλεται και σε αυτό, αλλά όχι μόνο σε αυτό. Πρέπει να σας πω ότι από το ύψος των επενδύσεων που υπάρχουν στη χώρα μας, περίπου το 1/3 καλύπτεται από τη συμμετοχή των ευρωπαϊκών πόρων. Από τα προγράμματα που εκτελούνται, το 1/3 πριμοδοτείται καθαρά από εθνικούς πόρους. Τα άλλα 2/3 είναι συγχρηματοδοτούμενα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι είναι εξ ολοκλήρου ευρωπαϊκοί πόροι. Στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα υπολογίζεται ότι το 50% είναι ευρωπαϊκοί πόροι και το άλλο 50% είναι ελληνικές ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις. Είναι ελληνικοί πόροι. Υπολογίζουμε ότι περίπου τα 2/3 των πόρων που έχουμε σε επενδύσεις είναι εθνικοί πόροι δημόσιοι και ιδιωτικοί. Αρα, έχουμε έντονη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και πιστεύουμε ότι αυτό είναι θετικό. Επαναλαμβάνω ότι μόνο το 1/3 των πόρων για επενδύσεις προέρχεται από κοινοτικά κονδύλια. Αυτό το τονίζω για να διαλυθεί ο μύθος ότι αυτή η ανάπτυξη οφείλεται μόνο σε έξωθεν πόρους. Οφείλεται, πάνω από όλα, στο δυναμισμό που έχει αποκτήσει η ελληνική οικονομία.

Οσον αφορά, τα γενικότερα ζητήματα, τα ανέφερα χθες, όπως ανέφερα και πως ο Προϋπολογισμός αυτός έχει έντονο κοινωνικό πρόσωπο.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να μου πείτε εάν ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με το Βρετανό ομόλογό του κ. Μπλερ και εάν στο περιεχόμενο της συνομιλίας τους περιλαμβανόταν και το θέμα των Βρετανών υπηκόων που κρατούνται στην Καλαμάτα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επιβεβαιώνω ότι ο Πρωθυπουργός, πράγματι, είχε χθες το απόγευμα μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Μπλερ, με τον οποίο συζήτησε τις διεθνείς εξελίξεις, όπως το θέμα του Αφγανιστάν και ζητήματα που απασχολούν την Ε.Ε..

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Συζήτησαν το συγκεκριμένο θέμα που σας ανέφερα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω καμία σχετική ενημέρωση για το θέμα της κράτησης των Βρετανών. Θέλω να υπενθυμίσω ότι το θέμα αυτό δεν αφορά τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, αλλά την ελληνική Δικαιοσύνη. Επανειλημμένα έχουμε τονίσει στη βρετανική πλευρά ότι το ελληνικό Σύνταγμα προβλέπει τη διάκριση των εξουσιών, δηλαδή ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι προφανές ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τη βρετανική πλευρά. Εθεσε τέτοιο θέμα στον Πρωθυπουργό ο κ. Μπλερ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι συζήτησαν για τις διεθνείς εξελίξεις.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μόνο διεθνή θέματα περιελάμβανε η συνομιλία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε αν έγινε συζήτηση, από την πλευρά του κ. Μπλερ, για το "Διευθυντήριο" που έγινε, πρόσφατα, στο Λονδίνο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πιστεύω ότι και αυτό είναι ένα από τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις της Ε.Ε.. Είναι λογικό να συζητείται.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Για το θέμα των ξένων υπηκόων που κρατούνται, προτίθεται ο υπουργός Εξωτερικών να επισκεφθεί, αύριο, κάποιον από αυτούς και συγκεκριμένα μια γυναίκα, η οποία κρατείται με την κατηγορία της κατασκοπείας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζω ότι θα υπάρξει επίσκεψη εκπροσώπων του υπουργείου Εξωτερικών σε κάποιον από τους κρατούμενους, μάλλον στις φυλακές Κορυδαλλού.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Γιατί θα παρέμβει το υπουργείο Εξωτερικών, αφού είναι θέμα της Δικαιοσύνης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει παρέμβαση. Θα υπάρχει μια επίσκεψη καλής θέλησης. Τονίζω ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα παρέμβασης.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Γιατί υπήρξε η ανάγκη να παρέμβει το υπουργείο Εξωτερικών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει καμία παρέμβαση. Θα πραγματοποιηθεί μια επίσκεψη καλής θέλησης από πλευράς του υπουργείου Εξωτερικών.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Υπήρξε σχετικό αίτημα από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο αίτημα. Βεβαίως, το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι λογικό να ενδιαφέρεται για το τι γίνεται με πολίτες της χώρας του. Είναι εξίσου λογικό εμείς να απαντάμε για το τι πραγματικά γίνεται, πού βρίσκονται, υπό ποίες συνθήκες, τι προβλήματα και τι κατηγορίες αντιμετωπίζουν. Είναι λογικό. Πάντα υπάρχει αυτή η επικοινωνία μεταξύ των υπουργείων.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Θα ήθελα και ένα σχόλιο για τα δημοσιεύματα βρετανικών εφημερίδων που κατηγορούν τη χώρα μας ως χώρα του "Εξπρές του Μεσονυκτίου", με αφορμή αυτό το γεγονός.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω δει πολλά δημοσιεύματα τον τελευταίο καιρό, τα οποία απλώς περιέγραφαν το γεγονός. Τώρα, αν κάποιο από αυτά ήταν ακραίο και κίτρινο -γιατί μόνο έτσι μπορεί να το αποκαλέσει κανείς- δεν σημαίνει ότι αυτός είναι ο αγγλικός Τύπος. Βεβαίως -και εξαιρώ αυτά τα ακραία δημοσιεύματα- είναι λογικό ένα δημοσίευμα αγγλικού Τύπου, να είναι φιλικό προς τους Βρετανούς. Θέλω να τονίσω -το είπα και χθες και το επαναλαμβάνω- ότι οι πολίτες αυτοί δεν αντιμετωπίζουν το ελληνικό κράτος με την έννοια της κυβέρνησης, αλλά την ελληνική Δικαιοσύνη. Πριν φθάσουν στην Πελοπόννησο, όπως γνωρίζετε, υπήρξε ένα μικρό επεισόδιο στην Τανάγρα. Ενημερώθηκαν προφορικά για τις υποχρεώσεις τους και για το τι απαγορεύεται να κάνουν, ότι απαγορεύεται να φωτογραφίζει κάποιος το χώρο των αεροδρομίων. Από τη στιγμή, λοιπόν, που το γνώριζαν, έπρεπε κι αυτοί να συμπεριφερθούν ανάλογα.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στην κατοχή τους και μαγνητοφωνημένες συνομιλίες των Πύργων Ελέγχου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν στοιχεία που οδήγησαν τις εισαγγελικές αρχές να απαγγείλουν κατηγορίες. Ομως, δεν μπορώ να κρίνω εγώ τη σοβαρότητα των στοιχείων αυτών. Αυτό θα το κρίνει η ελληνική Δικαιοσύνη και μόνον αυτή.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Στα στοιχεία αυτά που λέτε ότι βρέθηκαν, υπάρχουν πληροφορίες ότι στα φίλμ που εμφανίστηκαν υπήρχαν πολλές φωτογραφήσεις άλλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων, πέραν της Τανάγρας. Τι γνωρίζετε επ` αυτού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θέλω να κάνω τον αστυνομικό ρεπόρτερ. Εθεσα το θέμα πολιτικά. Σας είπα ότι η ελληνική Δικαιοσύνη έτσι έκρινε ότι έπρεπε να κάνει. Στηρίχθηκε πάνω σε ορισμένα στοιχεία που οι αρχές Ασφάλειας της έδωσαν. Αυτή ήταν η εκτίμηση των εισαγγελικών αρχών. Δεν μπορώ να κρίνω τη Δικαιοσύνη. Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει και ενημερώνουμε τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά, δεν μπορούμε να παρέμβουμε στη δικαστική εξουσία.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ζήτησα κρίση της Δικαιοσύνης...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι σωστό να κρίνω εγώ πόσο σοβαρά είναι τα στοιχεία.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ούτε αυτό ζητώ. Ζητώ να μου πείτε, εάν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία που είπα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μου έχουν αναφερθεί αρκετά στοιχεία, αλλά το θέμα είναι πόσο σοβαρά είναι. Δεν είμαι σε θέση να κρίνω τη σοβαρότητά τους, ούτε να κάνω αστυνομικό ρεπορτάζ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να ρωτήσω για την επίσκεψη εκπροσώπων του υπουργείου Εξωτερικών στις φυλακές. Δηλαδή, αμφισβητεί το υπουργείο Εξωτερικών τις συνθήκες κράτησης και τη καλή θέληση του υπουργείου Δικαιοσύνης και πάει για αυτοψία; Υπάρχει κάτι στραβό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, δεν κάνει αυτό. Είναι κίνηση καλής θέλησης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι σημαίνει, καλή θέληση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η επίσκεψη που έχει προγραμματιστεί και δεν γνωρίζω σε ποιο επίπεδο θα γίνει τελικά, είναι μία επίσκεψη καλής θέλησης, ότι υπάρχει ενδιαφέρον.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν υπάρχει ενδιαφέρον;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει ενδιαφέρον και το υπουργείο Δικαιοσύνης παρακολουθεί από πολύ κοντά αυτή την ιστορία. Είναι μια κίνηση -από ό,τι έχω πληροφορηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών- που τη χαρακτηρίζουν ως κίνηση καλής θέλησης. Μην αποδίδετε σε όλα τα ζητήματα προσπάθειες σκοπιμοτήτων ή οτιδήποτε άλλο.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης και τα όργανα του υπουργείου του, δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν αυτή την επίσκεψη καλής θέλησης για να διαπιστώσουν αν τυχόν υπάρχουν κάποιες συνθήκες που δεν είναι ικανοποιητικές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δηλαδή, τι λέτε; Να μην πάει το υπουργείο Εξωτερικών;

ΒΙΤΑΛΗΣ: Δεν λέω αυτό. Προσπαθώ να καταλάβω, όπως και όλοι μας, γιατί; Τι σημαίνει πολιτικά, επίσκεψη αντιπροσωπείας του υπουργείου Εξωτερικών στις φυλακές, από τη στιγμή που είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει φροντίσει, όπως και για τους Ελληνες πολίτες, για τις συνθήκες κράτησής τους. Οι συνθήκες κράτησης σε ελληνικές φυλακές είναι πολύ ικανοποιητικές και το γνωρίζετε όλοι αυτό. Είναι ευρωπαϊκού επιπέδου το σωφρονιστικό σύστημά μας. Από τη στιγμή που είναι ξένοι πολίτες και έχει εκδηλωθεί το έντονο ενδιαφέρον των αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι λογικό το υπουργείο Εξωτερικών να θέλει να κάνει μια κίνηση καλής θέλησης. Δεν καταλαβαίνω πού είναι το πρόβλημα;

ΒΙΤΑΛΗΣ: Υπήρχε αίτημα από τη βρετανική πρεσβεία ή προξενείο να τους επισκεφθεί εκεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω αν τους έχει επισκεφθεί το προξενείο ή η πρεσβεία, αλλά φαντάζομαι ότι θα έχουν συνεχή επαφή μαζί τους. Αυτό το θεωρώ αυτονόητο.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Πριν από μια ώρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών κ. Μπεγλίτης, ανακοίνωσε σε επίσημη συνέντευξη Τύπου ότι θα πάει ο υπουργός Εξωτερικών, καμία αντιπροσωπεία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα εκπροσωπηθεί, αλλά δεν είπα σε ποιο επίπεδο. Το άφησα ανοικτό.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Ο κ. Μπεγλίτης είπε ακόμα ότι ο κ. Παπανδρέου θα πάει στις φυλακές Κορυδαλλού και ότι μπορεί να πάει και στις φυλακές Ναυπλίου. Είπε, επίσης, ότι υπήρξε συνομιλία του κ. Παπανδρέου με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας για το θέμα αυτό. Τελικά, τι ισχύει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν σας λέω ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον των αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου, τα ίδια πράγματα δεν λέμε; Οταν εκδηλώνουν οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ενδιαφέρον, το εκδηλώνουν προς το υπουργείο Εξωτερικών.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Διευκρίνιση ζητώ, δεν σχολιάζω αυτά που λέτε. Είναι άλλο πράγμα να πάει ο τμηματάρχης "χ", "ψ", "ω" του Foreign Office και είναι άλλο πράγμα να πάει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μίλησα για αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και, όπως ξέρετε, στη λέξη "αρχές" είναι και οι δύο περιπτώσεις. Δεν καταλαβαίνω ποιά είναι η διαφορά μας;

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή από την ενημέρωση που μας παρέχετε, όπως και από την ενημέρωση του κ. Μπεγλίτη, είναι σαφές ότι δεν είναι συνήθης ιστορία και δεν περιορίζεται σε αστυνομικό πεδίο και μόνον, ήθελα να ρωτήσω, εάν θα πρέπει, μετά και την αυριανή επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στον Κορυδαλλό ή στο Ναύπλιο, να κάνετε και εσείς ως κυβέρνηση μια πολιτικού και διπλωματικού χαρακτήρα ενημέρωση προς τα ελληνικά ΜΜΕ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω κάνει, ήδη, πολιτικού χαρακτήρα ενημέρωση προς τα ελληνικά ΜΜΕ.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ναι, αλλά μέχρι τώρα, η ιστορία είχε αστυνομικά και δικαστικά χαρακτηριστικά. Από τη στιγμή που επισκέπτεται τη φυλακή ο υπουργός Εξωτερικών, αποκτά και διπλωματικά χαρακτηριστικά και ρωτώ, αν η κυβέρνηση προτίθεται να ενημερώσει και τους Ελληνες πολίτες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι η πρώτη φορά που ενημερώνω για το συμβάν. Αναφέρθηκα και την προηγούμενη Παρασκευή και από τότε έχω ξαναμιλήσει για το θέμα αυτό τρεις φορές. Επαναλαμβάνω, ότι έχουν συλληφθεί αυτοί οι άνθρωποι, κατηγορούνται για κατασκοπία, σε βαθμό κακουργήματος και έχουν κριθεί προφυλακιστέοι, με βάση τους ελληνικούς νόμους. Βεβαίως, υπάρχουν ένδικα μέσα που φαντάζομαι ότι θα τα ασκήσουν. Δεν γνωρίζω, όμως, ποια μέσα θα επιλέξουν, ούτε πώς ακριβώς θα τεκμηριώσουν νομικά το δικαίωμά τους, ούτε τι θα κάνουν οι δικαστικές αρχές που θα παραλάβουν τα αιτήματά τους. Δεν είναι δυνατό να το γνωρίζω, ούτε να παρεμβαίνουμε. Κανείς δεν πρέπει να παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη. Βεβαίως, οφείλουμε να ενημερώνουμε το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, όταν ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί πού βρίσκονται κάποιοι πολίτες του, τι κατηγορίες αντιμετωπίζουν, τι λέει ο εισαγγελέας, αν θα δικαστούν, πότε θα δικαστούν, κ.τ.λ. Αυτή είναι η ενημέρωση που οφείλουμε να δώσουμε.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Η συνήθης οδός ενημέρωσης είναι, εκπρόσωπος της εδώ βρετανικής πρεσβείας να φροντίσει τα των υπηκόων του Βρετανών και να ενημερωθεί.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Φαντάζομαι ότι το έχει κάνει, ήδη, όπως θα έκανε κάθε πρεσβεία, οποιουδήποτε κράτους.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Μετά τις χθεσινές αναφορές του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο, σχετικά με την υπόθεση της κρατικής εταιρείας ΔΕΚΑ, επακολούθησε ένα σχόλιο του επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Ν.Δ. κ. Ρουσόπουλου, ο οποίος ψέγει τον κ. Σημίτη για τις διαχρονικές αναφορές του πάνω στην υπόθεση του Χρηματιστηρίου και λέει συγκεκριμένα ότι η υπόθεση αυτή με την κρατική εταιρεία ΔΕΚΑ, αποτελεί τη μεγαλύτερη απάτη που έχει γίνει στο Χρηματιστήριο. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάθε φορά που έχουμε θετικές εξελίξεις στην οικονομία και υπάρχουν σημεία αποτύπωσης αυτών των θετικών εξελίξεων και σημάδια ανάκαμψης στο Χρηματιστήριο, παρεμβαίνει η Ν.Δ. και δημιουργεί ζήτημα Χρηματιστηρίου. Πιστεύω ότι εδώ έχουμε από τη Ν.Δ. μια ενσυνείδητη προσπάθεια δημιουργίας καταστροφικών δεδομένων. Πρόκειται για ενσυνείδητη προσπάθεια δημιουργίας προβλημάτων στο Χρηματιστήριο. Και επειδή, τελικώς, αυτή η ενέργεια είναι ανεπίτρεπτη και απαράδεκτη, τους καλούμε για μια ακόμη φορά να αφήσουν το Χρηματιστήριο να λειτουργεί από μόνο του και να μην κάνουν όλες αυτές τις αστήρικτες πολιτικές παρεμβάσεις, με τις οποίες επιχειρούν ενσυνείδητα να δημιουργούν προβλήματα. Παίζουν εν ου παικτοίς. Και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο ελληνικός λαός.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ θα δεχθεί να προχωρήσει αυτή η πρόταση για να χυθεί άπλετο φως και να δοθεί μια τελική απάντηση, να ξεκαθαρίσει το θέμα, να διαλυθούν όλα τα σύννεφα, γύρω από αυτή την ιστορία; Θα δεχθεί την Εξεταστική Επιτροπή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν εκτιμούμε ότι υπάρχουν σύννεφα. Τα θέματα του Χρηματιστηρίου συζητήθηκαν κατ επανάληψη στη Βουλή. Συζητήθηκαν στις Διαρκείς Επιτροπές της Βουλής, συζητήθηκαν στην Ολομέλεια, κατά τη διάρκεια της πρότασης μομφής κατά του κ. Παπαντωνίου, ξανασυζητήθηκαν και πρόσφατα. Οταν, λοιπόν, τα έχει συζητήσει και έχει τοποθετηθεί η Βουλή, είναι ανεπίτρεπτο να ξαναδημιουργούνται προβλήματα. Η Βουλή τοποθετήθηκε. Αυτή η ενέργεια της Ν.Δ. είναι εκ του πονηρού. Προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στην οικονομία. Φυσικά, δεν μπορούμε να την αποδεχθούμε.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Τέθηκε χθες ακροθιγώς το θέμα, αλλά το επαναφέρω για να πάρω μια σαφή απάντηση. Ο Πρωθυπουργός, χθες, στο Υπουργικό Συμβούλιο έκανε όντως σύσταση στους υπουργούς του να σας ενημερώνουν για δηλώσεις που έχουν κάνει ή που πρόκειται να κάνουν; Και εάν ναι, πρακτικά πώς μπορεί να γίνει αυτό; Ποια μέθοδο εσείς προτείνατε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, δεν έγινε αυτό. Ζήτησε να ενημερωνόμαστε, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τύπου, για να συζητούμε το επικοινωνιακό μέρος των μεγάλων εξαγγελιών, όπως είναι σχέδια νόμου, ο Προϋπολογισμός ή ζητήματα που έχουν να κάνουν με μεγάλα θέματα που αφορούν την κοινή γνώμη. Πριν, λοιπόν, προχωρήσουν οι εξαγγελίες και οι παρουσιάσεις μεγάλων θεμάτων, που θα συζητηθούν ευρύτερα και αφορούν τον Ελληνα πολίτη, πρέπει να υπάρχει και ένας επικοινωνιακός σχεδιασμός με τη συμβολή του υπουργείου Τύπου. Περί αυτού πρόκειται και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Πιστεύω ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό. Εξάλλου, σε όλα τα κράτη του κόσμου γίνεται αυτό.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Η εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» σήμερα παραθέτει τον επίσημο κατάλογο αμοιβών του Διοικητικού Συμβουλίου και των μισθών αυτών που έχουν προσληφθεί στο Ολυμπιακό Χωριό του «ΑΘΗΝΑ 2004». Τα ερωτήματά μου είναι, ποιά κριτήρια πρυτάνευσαν στις προσλήψεις, εάν πέρασαν οι προσληφθέντες από τη διαδικασία του ΑΣΕΠ και εάν ο τελευταίος στην κλίμακα μισθός του κλητήρα είναι 685.000 δραχμές, εάν οι αμοιβές των τριών κοινωνιολόγων-δημοσιογράφων είναι 30 εκατομμύρια δραχμές ετησίως και εάν έχετε την καλοσύνη να μας πείτε τα ονόματά τους και ποιο είναι τελικά το κόστος, ανά τετραγωνικό μέτρο, του Ολυμπιακού Χωριού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτά τα πράγματα δεν ισχύουν, είναι μυθεύματα. Από κει και πέρα, γνωρίζετε καλά ότι οι προσλήψεις και η πολιτική αμοιβών του Ολυμπιακού Χωριού, καθορίζονται μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος. Εννοώ το νόμο βάσει του οποίου ιδρύθηκε αυτή η εταιρεία. Πιστεύω ότι γνωρίζετε πως η εταιρεία αυτή έχει ιδρυθεί και λειτουργεί με νόμο τον οποίο έχει ψηφίσει η Βουλή. Είναι εταιρεία που λειτουργεί με συνθήκες Ιδιωτικού Δικαίου. Εχει συγκεκριμένη αποστολή, να χτίσει το Ολυμπιακό Χωριό και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες να παραδώσει στους δικαιούχους του ΟΕΚ που θα έχουν, εν τω μεταξύ, κληρωθεί και προσδιοριστεί, για τις εργατικές κατοικίες. Και τότε παύει η ύπαρξη της εταιρείας. Ολες οι διαδικασίες έχουν γίνει μέσα από τις συνθήκες που προβλέπονται από το καταστατικό της εταιρείας και από το νόμο, σύμφωνα με τον οποίο ιδρύθηκε. Και φυσικά, τέτοια ποσά, όπως 685.000 δραχμές αμοιβές για τους κλητήρες, είναι εξωπραγματικά. Από κει και πέρα, πόσο θα κοστίσει το Ολυμπιακό Χωριό, το έχουμε πει κατ επανάληψη. Ο προϋπολογισμός είχε τεθεί στο όριο των 125 δισεκατομμυρίων δραχμών. Οταν ανατέθηκε το έργο, το ποσό το οποίο θα διατίθετο για την οικιστική ζώνη κυμαινόταν περίπου στα 90-95 δις δραχμές. Εχουμε συνάψει σύμβαση με τις εταιρείες, οι οποίες ανέλαβαν την κατασκευή αυτού του Χωριού, με την οποία μπαίνουν αυστηρότατες ρήτρες. Και είναι το μοναδικό έργο για το οποίο έχουν τεθεί τόσο αυστηρές ρήτρες, ώστε να μην μπορεί να γίνει καμία οικονομική υπέρβαση. Οι ανάδοχοι έχουν αναλάβει την υποχρέωση να φέρουν σε πέρας το έργο με τις τιμές με τις οποίες το παρέλαβαν. Εξάλλου έχουν κάνει και προσφορές, έχουν καθοριστεί τιμές μονάδας για τα πάντα, τις οποίες δεν μπορούν να υπερβούν. Αρα, όλα αυτά που ακούγονται, ότι δήθεν το κόστος του έργου θα διπλασιαστεί κ.λ.π. είναι κακόβουλες εκτιμήσεις. Δεν υφίστανται τέτοια ζητήματα. Και θα πρέπει ορισμένοι να είναι πολύ προσεκτικοί, γιατί γράφουν διάφορα, τα οποία είναι αναληθή. Παράδειγμα: Απ ό,τι έχω πληροφορηθεί, σήμερα υπάρχουν οι πρώτες εκτιμήσεις της ΔΟΕ για το Ολυμπιακό Χωριό. Δεν γνωρίζω τις συνολικότερες. Γνωρίζω ότι, αυτή τη στιγμή, γίνονται οι σχετικές επεξεργασίες και βεβαίως, μέχρι αύριο το μεσημέρι, θα έχουμε και τις συνολικές εκτιμήσεις. Επομένως, δεν προτρέχω. Γνωρίζω, όμως, ότι η εικόνα που εμφανίστηκε το πρωί, σε σχέση με το Ολυμπιακό Χωριό, ήταν εξαιρετική. Παρόλα αυτά, ακόμη διαβάζουμε δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι δεν γίνεται τίποτα, τα διαψεύδει, όμως, η ίδια η πραγματικότητα. Κάποια στιγμή θα πρέπει να μάθουμε να αποδεχόμαστε την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι αυτό το έργο -που είναι το μεγαλύτερο έργο των Ο.Α.- προχωρεί σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν οριστεί και τους οικονομικούς όρους που έχουν εξαγγελθεί.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Διάβασα σήμερα στην εφημερίδα «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», ότι μια μεγάλη έκταση στο κέντρο της Αθήνας, αξίας δεκάδων δις δραχμών τις νέμεται ουσιαστικά με το «έτσι θέλω» και χωρίς να πληρώνει δραχμή, έχοντας την κάλυψη της κυβέρνησης, η αμερικανική πρεσβεία. Η έκταση ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ από τη αμερικανική πρεσβεία, ενώ υπάρχει απόφαση του Αρείου Πάγου, από το 1983, που ορίζει την επιστροφή της στο ΜΤΠΥ, η οποία δεν έχει εφαρμοστεί. Και μάλιστα αναφέρει ότι το ενοίκιο το πληρώνει το υπουργείο Οικονομικών. Καταβάλλει 70.000 δραχμές το μήνα. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι ένα θέμα που εκκρεμεί και πρέπει να λυθεί. Είναι από τις εκκρεμότητες που δεν μπορεί να περιμένουν. Εξάλλου, υπάρχουν και σχετικές δικαστικές αποφάσεις. Το θέμα θα λυθεί σύντομα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ετσι όπως τα γράφει η εφημερίδα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η εφημερίδα βάζει επίθετα και χαρακτηρισμούς, που δεν ισχύουν.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ως προς την ουσία του δημοσιεύματος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επί της ουσίας, υπάρχει ένα οικόπεδο, το οποίο ενοικιάστηκε το 1967, αντί του ποσού των 70.000 δραχμών. Το τίμημα αυτό παραμένει ακόμη και σήμερα. Το ελληνικό Δημόσιο πληρώνει 70.000 δραχμές. Βεβαίως, υπάρχει απόφαση του Αρείου Πάγου, που ορίζει ότι αυτό το οικόπεδο πρέπει να αποδοθεί στο ΜΤΠΥ. Επομένως, υπάρχει μια εκκρεμότητα και θα λυθεί προς το συμφέρον των ασφαλισμένων.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί το ελληνικό Δημόσιο πληρώνει ένα χώρο, τον οποίο χρησιμοποιεί η αμερικανική πρεσβεία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι είναι παλαιότερες αποφάσεις, οι οποίες ξεχάστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις και παρέμειναν μέχρι σήμερα. Βέβαια, το ποσό είναι ευτελές, αλλά δεν έχει σημασία. Παρέμειναν αυτές οι αποφάσεις επί 30-35 χρόνια και ουδείς ασχολήθηκε με αυτές, προφανώς λόγω του χαμηλού ποσού. Κάποια στιγμή το θέμα έφθασε στη Δικαιοσύνη, η οποία απεφάνθη ότι πρέπει να λυθεί. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να λυθεί και θα λάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να το λύσει προς όφελος των ασφαλισμένων του ΜΤΠΥ. Κάνω σαφή την πρόθεσή μας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Η υπόθεση της λιβεριανής εταιρείας είναι πλέον στη Δικαιοσύνη. Χθες ο κ. Εβερτ, σήμερα ο κ. Μητσοτάκης και επειδή στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κ.Ε. και του Ε.Γ. υπήρξαν αντιρρήσεις και αντιδράσεις από αρκετά μέλη για το εάν θα πρέπει αυτή η κόντρα να συνεχιστεί και με ποιο τρόπο, ο Πρωθυπουργός εγκρίνει όλη αυτή την ιστορία και την κίνηση του κ. Λαλιώτη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι μια δικαστική προσφυγή. Η δικαστική έρευνα εξετάζει καταγγελίες για οικονομικά σκάνδαλα ή για μια σειρά ζητημάτων, τα οποία απασχόλησαν ιδιαίτερα την κοινή γνώμη. Δεν καταλαβαίνω το ερώτημά σας. Αυτή τη στιγμή ο Ειδικός Ανακριτής συνεχίζει την έρευνά του. Εχει καλέσει πολιτικά πρόσωπα να καταθέσουν. Δεν είναι στο χέρι κανενός πολιτικού να εγκρίνει ή να μην εγκρίνει. Προχωρεί η δικαστική έρευνα. Γνωρίζετε τη θέση της κυβέρνησης. Η θέση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνηση είναι ότι τα έργα έγιναν ομαλά, ότι το αεροδρόμιο έγινε πολύ σωστά, ότι ο Κώστας Λαλιώτης έκανε πολύ καλά τη δουλειά του. Και βεβαίως, όλες αυτές οι επιθέσεις που γίνονται, είναι επιθέσεις συκοφαντίας από την πλευρά της Ν.Δ.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αληθεύει η πληροφορία ότι ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να προχωρήσει η διαδικασία και να πάρει η Εκκλησία τα δισεκατομμύρια που αιτεί από το Γ@ΚΠΣ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμία εντολή του Πρωθυπουργού να πάρει δισεκατομμύρια η Εκκλησία.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Είχε σκαλώσει κάπου το θέμα..;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα αδικήσουμε και την Εκκλησία εάν πούμε ότι κάποιοι γυρεύουν δισεκατομμύρια. Δεν είναι έτσι. Είναι λογικό η Εκκλησία να θέλει να κάνει κάποια έργα ή να πιστεύει ότι πρέπει να αξιοποιήσει κάποιες δυνατότητές της, όπως πιθανόν να θέλουν και πάρα πολλές κοινωνικές οργανώσεις. Η Εκκλησία έχει ένα ρόλο μέσα σε όλα αυτά και είναι φυσικό να κάνει τις προτάσεις της, που αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο των νόμων του κράτους. Οπως, για παράδειγμα, η Εκκλησία της Ελλάδας, ζήτησε ραδιοφωνικό σταθμό και γνωρίζετε ότι λειτουργεί αυτή τη στιγμή νόμιμα, έτσι πιθανό να θέλει να αναπτύξει και άλλες δραστηριότητες. Δεν είναι κακό αυτό. Θα συμμετάσχει σε ό,τι δικαιούται και ο,τι είναι σωστό ως πρόταση και σε ό,τι συμβάλλει σε γενικότερους στόχους, οι οποίοι έχουν τεθεί.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς μου το σχολιάζετε. Εγώ ζήτησα απάντηση στην πληροφορία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ημουν σαφής. Η Εκκλησία της Ελλάδας αντιμετωπίζεται θετικά όσον αφορά τις προτάσεις της -όπως όλες οι μεγάλες κοινωνικές οργανώσεις- και μάλιστα με την ιδιαίτερη βαρύτητα που αρμόζει στο ρόλο της. Αυτό σημαίνει ότι δεν κάνουμε χάρη σε κανέναν, ούτε υπάρχει παρατυπία. Εφαρμόζονται σε όλες τις περιπτώσεις οι νόμοι του κράτους.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπαινίχθηκα κάτι τέτοιο κύριε Υπουργέ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αρα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ζήτησα μια απάντηση στην ερώτησή μου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Και εγώ ήμουν σαφής, ως προς το Γ@ΚΠΣ. Εάν, λοιπόν, νομιμοποιείται ή δικαιούται η Εκκλησία να συμμετάσχει σε τέτοιες προκηρύξεις, οι προτάσεις θα αξιολογούνται κανονικά, όπως θα αξιολογούνται και όλες οι άλλες.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μία ερώτηση για την Εθνική Τράπεζα, αν επιβεβαιώνετε την πληροφορία ότι η Εθνική πριν από τη συγχώνευσή της είχε αποσύρει, είχε «κάψει», όπως λένε στην αγορά, έναν αρκετό αριθμό μετοχών για να γίνει αυτή η σχέση με την Alpha Bank πιο δελεαστική.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ισα-ίσα, που η Εθνική Τράπεζα με ιδιαίτερη σύνεση και ευθύνη πορεύθηκε σε όλη αυτή την ιστορία.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, θέλετε να πείτε ότι δεν έγινε κάτι τέτοιο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, βεβαίως. Και δεν ήταν και δυνατό να γίνει.

Χθες έκανα ενημέρωση για την υπόθεση του κ. Χατζηγάκη, αλλά πρόσεξα ότι ίσως να μην έγινε αντιληπτή, επειδή δεν ήταν on camera. Είδα σήμερα κάποια χαριτωμένα, ας το πούμε έτσι, μικροπολιτικά σχόλια. Θέλω να τονίσω ότι αυτό που είπα, όταν ο κ. Χατζηγάκης μου έστειλε τα σχετικά άνθη -με την υπογραφή Μαρίνος Αντύπας και την αντιγραφή Σωτήρης Χατζηγάκης- είναι ότι εφεξής, κάθε φορά που θα έχω πρόβλημα για φρέσκα λουλούδια στο γραφείο μου, θα κάνω ονομαστική αναφορά στον κ. Χατζηγάκη.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 22 November 2001 - 16:05:13 UTC