Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-11-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα. Χρόνια Πολλά στους Στέλιους και τις Στέλλες.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού:

Αυτή την ώρα συνεδριάζει η Διυπουργική Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Πρωθυπουργός θα προβεί σε δηλώσεις, στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια, ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης θα ενημερώσει τους αρμόδιους συντάκτες. Στις 7 το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη και Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστο Βερελή.

Αύριο, στις 11 το πρωί, θα αρχίσει η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή που προκλήθηκε κατόπιν αιτήματος του Προέδρου του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου για τα θέματα που απορρέουν από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, για τα θέματα που συνδέονται με την εισαγωγή του Ευρώ. Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία, με το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη. Στις 7 το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών και Δικαιοσύνης για το πρόβλημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Την Πέμπτη, το πρωί, θα συζητηθεί στη Βουλή η πρόταση των βουλευτών της Ν.Δ. για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα της ΔΕΚΑ και θα γίνει ψηφοφορία, κάποια ώρα που θα οριστεί μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία, αργά το μεσημέρι. Στις 2 μετά το μεσημέρι, υπάρχει η προγραμματισμένη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Ελληνίδα Επίτροπο Αννα Διαμαντοπούλου. Στις 6 το απόγευμα, θα υπάρξει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών για την προετοιμασία της επαφής με το Βέλγο Πρωθυπουργό Γκι Φερχόφσταντ και της Συνόδου Κορυφής, γενικότερα, της βελγικής προεδρίας.

Την Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Σλοβενία, μια χώρα που, όπως γνωρίζετε, είναι και αυτή υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. Ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Το Σάββατο, στις 12.30, θα γίνει η προγραμματισμένη συνάντηση με το Βέλγο Πρωθυπουργό.

Η διυπουργική σύσκεψη για το θέμα της λαθρομετανάστευσης, θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θέλω να αναφερθώ στην επίσκεψη του αρχηγού της Ν.Δ. σε σχολείο της Αθήνας και στην ανακοίνωση που εξέδωσε. Επισκέφθηκε το 46ο Γυμνάσιο και Λύκειο Αθηνών. Ο κ. Καραμανλής έκανε και πάλι μία από τις γνωστές επιδείξεις μιζέριας. Συνηθίζει πλέον να επιλέγει ένα χώρο όπου το νέο δεν έχει γεννηθεί ακόμη, όπου η προσπάθεια που γίνεται σε όλη τη χώρα πιθανό να μην έχει αποδώσει ακόμη τους καρπούς της και προσπαθεί, εκμεταλλευόμενος το πρόβλημα αυτό, να δημιουργήσει μία γενικότερη αρνητική εικόνα, αρνούμενος να αναγνωρίσει την πραγματικότητα, την πρόοδο που συντελείται. Προσπαθεί να μειώσει την πρόοδο της χώρας για μικροκομματικά οφέλη. Εμείς θα εκμεταλλευτούμε θετικά αυτές τις επισκέψεις του κ. Καραμανλή, για να αναδείξουμε την πραγματικότητα, για να αναδείξουμε την αλήθεια. Ο κ. Καραμανλής δεν γνωρίζει -και αυτό θα έπρεπε να το είχε πληροφορηθεί- ότι αυτή τη στιγμή μόνο στην Αττική κατασκευάζονται 130 καινούργιες σχολικές μονάδες. Οσον αφορά το πρόγραμμα πληροφορικής, το 90% των γυμνασίων έχει πλέον σύγχρονα εργαστήρια πληροφορικής και το 66% των λυκείων. Και το 100% θα είναι πολύ σύντομα μία πραγματικότητα. Βεβαίως, πρέπει να του πούμε ότι σε 85 Δήμους της ευρύτερης περιοχής της Αττικής υπάρχει ήδη μία βάρδια, έχει καταργηθεί το καθεστώς της διπλοβάρδιας. Ο κ. Καραμανλής δεν βλέπει την πραγματικότητα. Πεισματικά αρνείται να την αποδεχθεί, πεισματικά προσπαθεί να μειώσει την πρόοδο που συντελείται στη χώρα. Δημιουργεί εκ συστήματος μια εικόνα γκρίζα. Μικρόψυχα τοποθετείται απέναντι στις θετικές εξελίξεις και ουσιαστικά δεν έχει προτάσεις. Προτείνει απλώς διάλογο για ένα εθνικό σύστημα παιδείας. Διάλογο που είχε απορρίψει, όταν τον πρότεινε το ΠΑΣΟΚ. Ουσιαστικά θέλει να οδηγήσει στις "καλένδες", να μην υπάρξει πρόοδος. Εμείς, θα προβάλλουμε το έργο μας και θα το συνεχίσουμε. Σας ενημερώνω ότι θα υπάρξει αναλυτική ανακοίνωση από τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου.

Τέλος, θέλω να τονίσω ότι την ώρα που ο κ. Καραμανλής έκανε αυτή τη γνωστή επίδειξη μικροψυχίας και μιζέριας που συνηθίζει τελευταία, την ίδια ώρα ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας εγκαινίαζε τα καινούργια σχολεία στα Μελίσσια. Εκείνος με τη μικροψυχία και την άρνηση. Εμείς με τη δημιουργία και την οικοδόμηση του μέλλοντος.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα σας πάω σε ένα θέμα που μπορεί να φαίνεται ότι δεν είναι πολιτικό και ότι δεν αφορά την κυβέρνηση, αλλά παρόλα αυτά αφορά το σύνολο της κοινωνίας και εσάς για τα μέτρα που θα λάβετε. Πληροφορηθήκαμε, αργά χθες το βράδυ, και σήμερα το πρωί οι περισσότερες εφημερίδες το αναδεικνύουν, το επιστημονικό πείραμα για την κλωνοποίηση ανθρωπίνων εμβρύων. Επειδή το θέμα δεν είναι απλό, πέρα από όλους τους κανόνες δεοντολογίας και ηθικής, αφορά και τον τρόπο με τον οποίο γίνονται όλα αυτά και σηματοδοτεί και μια ιδεολογική βάση. Ποιό είναι, λοιπόν, το στίγμα της κυβέρνησης απέναντι σε ένα τέτοιο επιστημονικό αποτέλεσμα, όπως λένε οι επιστήμονες που το έκαναν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θίγετε ένα πραγματικά τεράστιο ζήτημα. Σε αυτά τα ζητήματα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ. Κανείς δεν αρνείται την πρόοδο, αλλά η πρόοδος πρέπει να είναι προς όφελος του ανθρώπου, προς όφελος της κοινωνίας. Με αυτή την έννοια, πιστεύω πραγματικά ότι χρειάζεται μια μεγάλη συζήτηση και ένα σωστό, καινούργιο, σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο που να αντιμετωπίζει όλες αυτές τις περιπτώσεις. Στην Ελλάδα έχουμε δημιουργήσει, όπως ξέρετε, μία Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής που προσπαθεί να μελετήσει όλες αυτές τις περιπτώσεις και να εμποδίσει τη δημιουργία των όποιων κινδύνων, μέσα από την οικοδόμηση κανόνων δεοντολογίας και ενός σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου. Το ίδιο πρέπει να γίνει και στην Ε.Ε., το ίδιο πρέπει να γίνει και στους παγκόσμιους οργανισμούς. Το μέλλον της κοινωνίας πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία. Η επιστήμη και η τεχνολογία πρέπει να είναι στην υπηρεσία του ανθρώπου και της κοινωνίας και σε αυτό χρειάζεται όλοι να σταθούμε με προσοχή και αποφασιστικότητα.

ΜΙΧΑΗΛ: Εάν κάποιος επιστήμονας στην Ελλάδα, είτε ιδιωτικά, είτε σε δημόσιο εργαστήριο, προχωρήσει σε μια τέτοια διαδικασία, η κυβέρνηση μπορείτε να μας πείτε πώς θα το αντιμετωπίσει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι υπάρχουν κανόνες. Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής έχει θέσει κανόνες. Αυτοί οι κανόνες, βεβαίως, θα εμπλουτίζονται συνεχώς, διότι στη συνεχή εξέλιξη της επιστήμης, θα πρέπει να έχεις μια συνεχή εξέλιξη των κανόνων. Βεβαίως, δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να προκληθούν προβλήματα τέτοιας φύσεως. Οχι υπό την έννοια της άρνησης της εξέλιξης της επιστήμης, αλλά υπό την έννοια των κανόνων δεοντολογίας, των κανόνων γενικότερα που θα στρέψουν αυτό το μέλλον υπέρ του ανθρώπου και της κοινωνίας.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Υπήρξαν δημοσιεύματα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το δεύτερο για το πρόβλημα που υπάρχει με τους βρετανούς κρατούμενους και τις αναφορές που κάνουν. Θα γίνει κάποια παρέμβαση από την ελληνική πλευρά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει μια σειρά δημοσιευμάτων. Υπάρχουν θετικά δημοσιεύματα για το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν χρειάζεται να πω τίποτα, τα δημοσιεύματα μιλούν από μόνα τους. Η πραγματικότητα μιλά από μόνη της. Παραπέμπω, εξάλλου, στις σχετικές δηλώσεις του κ. Οσβαλντ, την Παρασκευή. Γνωρίζουμε ότι κάποιοι απογοητεύθηκαν, επειδή πήγε καλά η επίσκεψη της ΔΟΕ. Υπάρχουν ορισμένοι και ορισμένες πολιτικές δυνάμεις και ομιλώ για τη Ν.Δ., η οποία περίμενε κάτι αρνητικό. Εκείνο που θέλω να τους συστήσω είναι να προσέχουν, διότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι εθνική υπόθεση. Σε αυτά τα ζητήματα δεν πρέπει να επιχαίρουν, όταν κάτι δεν πάει καλά. Πρέπει να ενώνουν τις δυνάμεις τους, μαζί μας, ώστε η Ελλάδα να διοργανώσει τους καλύτερους Ο.Α. που έχουν γίνει ποτέ. Βεβαίως, τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου έρχονται να δικαιώσουν τις απόψεις μας.

Υπάρχουν κάποια άλλα δημοσιεύματα, άλλης μερίδας του αμερικανικού Τύπου, που αφορούν αυτά τα ζητήματα, αλλά δεν νομίζω ότι είναι αξιόπιστα.

Υπάρχει και μια σειρά από δημοσιεύματα του αγγλικού Τύπου, για το γνωστό θέμα που έχουμε συζητήσει και εδώ, το θέμα της κράτησης για κατασκοπία κάποιων βρετανών υπηκόων. Στο ζήτημα αυτό δεν υπάρχει εξέλιξη. Γνωρίζετε ότι έχει γίνει ό,τι ήταν δυνατό, μέσα στο πλαίσιο της ελληνικής νομοθεσίας, βεβαίως, για την εξυπηρέτηση αυτών των ανθρώπων. Γνωρίζετε ότι υπήρξε μια επίσκεψη καλής θέλησης κλιμακίου του ΥΠΕΞ. Υπάρχει μια συνεχής επαφή και ενημέρωση της πλευράς του Ηνωμένου Βασιλείου, προκειμένου να γίνει το καλύτερο δυνατό. Πάντα, όμως, μέσα στο πλαίσιο της ελληνικής νομοθεσίας και της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Το Σάββατο, ο υπουργός Μεταφορών κ. Βερελής έκανε μία δήλωση, προτείνοντας το Γιώργο Παπανδρέου ή κάποιο άλλο κορυφαίο στέλεχος για το Δήμο της Αθήνας. Είναι μια εντελώς προσωπική άποψη του υπουργού ή απηχεί και κάποια άλλη ευρύτερη διάθεση μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε τίποτα δεν εμπλέκεται η κυβέρνηση με την υπόδειξη του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ για το Δήμο της Αθήνας ή και για τους άλλους Δήμους. Το θέμα της υπόδειξης υποψηφίων από το κόμμα του ΠΑΣΟΚ, θα συζητηθεί μέσα στο ΠΑΣΟΚ, στα όργανά του και ήδη έχει προσδιοριστεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για το θέμα αυτό.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει κάποια πολιτικά παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο, προκειμένου να αποτρέψει τις δυσμενείς για την κυβέρνηση εξελίξεις στον εκλογικό τομέα. Τι έχετε να πείτε επ` αυτού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τοποθετήθηκα και χθες. Εκτιμώ ότι ο κ. Καραμανλής προσπαθεί να αποτρέψει το διάλογο, όχι μόνο για τον εκλογικό νόμο, αλλά και για τις ποιοτικές αλλαγές που χρειάζεται το πολιτικό σύστημά μας, για θέματα όπως είναι η οργάνωση και η διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα, η μη σύνδεση οικονομίας και πολιτικής και ζητήματα που συνδέονται με τους εκλογικούς καταλόγους. Πάνω σε αυτά τα ζητήματα είναι γνωστό ότι θα αναληφθούν πρωτοβουλίες διαλόγου από τον υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη. Ο κ. Καραμανλής γνωρίζει ότι θα αναληφθούν αυτές οι πρωτοβουλίες. Κατά τη γνώμη μου, με αυτή την ατυχή παρέμβαση που έκανε στο Αίγιο, επιχειρεί να διακόψει αυτό το διάλογο, πριν καλά-καλά αρχίσει. Διότι, δεν μπορώ να εξηγήσω ότι υπάρχει κάτι άλλο. Οπως είναι γνωστό, στις επόμενες εκλογές θα πάμε με το υπάρχον εκλογικό σύστημα, εκτός εάν αλλιώς συμφωνήσει το ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ., πράγμα μη πιθανό σήμερα. Χρειάζονται 200 ψήφοι. Ο κ. Καραμανλής, λοιπόν, έπρεπε να γνωρίζει ότι δεν μπορεί να αλλάξει το σύστημα για τις εκλογές -και αναφέρομαι στις εκλογές που θα γίνουν το 2004- εκτός εάν συμφωνήσει το κόμμα του. Αρα, δεν καταλαβαίνω γιατί έβγαλε αυτές τις κραυγές, γιατί έκανε αυτές τις αναφορές σε τόσο υψηλούς τόνους και γιατί εξαπέλυσε αυτή την πραγματικά περίεργη επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ. Εκτός, εάν φοβάται, από την εμφανή ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Θα ήθελα να προσθέσω και το εξής. Υπάρχει ένα σενάριο που διακινείται -και νομίζω ότι σε αυτό αναφερόταν ο κ. Καραμανλής με τις δηλώσεις του- δηλαδή ότι το κυβερνών κόμμα, βλέποντας ότι χάνει τις εκλογές του 2004 ή τέλος πάντων όποτε γίνουν, προετοιμάζεται για τη νίκη, όταν προκύψει θέμα εκλογής με την ευκαιρία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δηλαδή, καταλογίζει κάποιο σχέδιο, όχι γι` αυτές τις εκλογές, αλλά για τις αναγκαστικές εκλογές την άνοιξη του 2005.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σημειώσω ότι κατά τη δική μας εκτίμηση και την άνοιξη του 2005 το ΠΑΣΟΚ θα είναι κυβέρνηση. Αρα, δεν έχει κανένα λόγο να ετοιμάσει διαφορετικό εκλογικό νόμο για να αμφισβητήσει τον εαυτό του. Θα έλεγα ότι, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο κ. Καραμανλής μου θυμίζει τη λαϊκή ρήση: "ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται".

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού ο εκλογικός είναι καλός, γιατί θέλετε να τον αλλάξετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπα ότι είναι καλός ή κακός ο εκλογικός νόμος. Είπα ότι μετά από δέκα χρόνια πρέπει να συζητήσουμε και εάν καταλήξουμε όλοι, ότι εξυπηρετεί την ποιοτική αναβάθμιση του πολιτικού μας συστήματος, θα τον αφήσουμε ως έχει. Αυτό, όμως, είναι αντικείμενο ενός διαλόγου με όλα τα κόμματα, που πρέπει να γίνει, σε εθνικό επίπεδο. Ενος διαλόγου που δεν θα περιλαμβάνει μόνο θέματα εκλογικού νόμου, αλλά θα πρέπει να επεκταθεί και σε ζητήματα που να αφορούν τη μη σύνδεση οικονομίας και πολιτικής, σε θέματα που συνδέονται με τους όρους διεξαγωγής των εκλογών, τους εκλογικούς καταλόγους, και με αυτά που συνδέονται με τον εκλογικό αγώνα, την οργάνωσή του και τη διεξαγωγή του με τρόπο που να διασφαλίζει πλήρως τη διαφάνεια και την ελεύθερη διακίνηση των απόψεων και να περιορίζει τις δαπάνες των υποψηφίων. Ολα αυτά τα ζητήματα πρέπει να συζητηθούν, είναι αντικείμενο εθνικού διαλόγου. Αρα, λοιπόν, ποιος δεν θέλει να γίνει αυτός ο διάλογος;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συζητάτε για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Δεν συζητάτε για τα άλλα, τα οποία γίνονται με υπουργικές αποφάσεις, δεν γίνονται με τον εκλογικό νόμο και οι δαπάνες και όλα τα άλλα. Γίνονται με απόφαση της Βουλής. Εσείς θέλετε να αλλάξετε τον εκλογικό νόμο, γιατί σας βολεύει..

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θέλουμε εξ ορισμού να αλλάξουμε τίποτα. Θέλουμε να συζητήσουμε ζητήματα που συνδέονται με την ποιοτική αναβάθμιση του πολιτικού μας συστήματος. Υπό αυτή την έννοια, εάν στη συζήτηση εκτιμηθεί ότι υπάρχει θέμα εκλογικού νόμου, είναι ένα σημείο που μπορούμε να το συζητήσουμε. Δεν ξεκινάμε να αλλάξουμε τίποτα και δεν θεωρούμε τίποτα δεδομένο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, χωρίς τη συμφωνία της Ν.Δ. όπως προβλέπει το Σύνταγμά μας, δεν μπορεί να πάμε στις εκλογές του 2004 με άλλον εκλογικό νόμο. Αρα, προς τι η ανησυχία, προς τι οι κραυγές και προς τι οι επικλήσεις περί νοθείας και πραξικοπήματος. Θα μπορούσα να πω ότι σε τέτοιες μεθόδους, σύμφωνα με την πολιτική μας ιστορία, δεν είναι η δική μας παράταξη, ούτε τα δικά μας πολιτικά στελέχη που έχουν εντρυφήσει. Αλλά, αυτό δεν αφορά το σήμερα και το μέλλον. Το σήμερα και το μέλλον το αφορά η ανάγκη της ποιοτικής αναβάθμισης, των ποιοτικών αλλαγών στο πολιτικό μας σύστημα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Επειδή, μιλάτε για αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος, μέσω κάποιων διορθώσεων, ενός διαλόγου, θα λέγαμε, που δεν θα αφορά μόνο τον εκλογικό νόμο, αλλά, θεωρείτε ότι ο εκλογικός νόμος είναι ένα στοιχείο αναβάθμισης του πολιτικού συστήματος, προς αυτή την κατεύθυνση, μια και κάνετε αυτή τη σύνδεση, θεωρείτε ότι ένα σύστημα αναλογικότερου νόμου, βοηθά περισσότερο στην αναβάθμιση του εκλογικού συστήματος. Δηλαδή, την απλή αναλογική, που ζητούν πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης; Βοηθά, θα το θέσετε στο τραπέζι αυτό το θέμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό το ερώτημα θα τεθεί το τραπέζι του διαλόγου. Μπορεί, κατ επανάληψη, να έχουμε εκφράσει τις απόψεις μας, αλλά όταν ξεκινάς έναν διάλογο οφείλεις να ακούσεις, να ζητήσεις και να προβληματιστείς για όλες τις απόψεις. Σε κάθε περίπτωση, γνωρίζετε, ότι οι εκλογές του 2004 θα γίνουν με τον παρόντα εκλογικό νόμο, σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, εκτός εάν συμφωνήσει σε κάτι διαφορετικό η Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ, πράγμα το οποίο φαίνεται ότι δεν είναι ορατό, αυτή τη στιγμή. Από κει και πέρα, στο θέμα της πορείας και της ποιοτικής εξέλιξης του πολιτικού μας συστήματος, είναι σαφές ότι ο καθένας θα παρουσιάσει τις απόψεις του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μας πείτε πότε θα γίνουν εκλογές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι εκλογές θα γίνουν το 2004.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ακουσα προηγουμένως τις αιτιάσεις και την κριτική σας στα όσα είπε ο κ. Καραμανλής, κατά την επίσκεψη του σε ένα Γυμνάσιο. Εχουμε ακούσει και άλλες κριτικές που έχουν διατυπωθεί και από τον Πρωθυπουργό και από εσάς και από άλλα κορυφαία στελέχη προς τη Ν.Δ. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, όμως, με αφορμή μια σειρά συνεντεύξεων προβεβλημένων υπουργών της κυβέρνησης, όπως αυτή του κ. Παπαντωνίου χθες στο ΒΗΜΑ και σήμερα του κ. Βερελή, που λένε ότι το «σκληρό ροκ» δεν ωφελεί αυτή τη στιγμή, βοηθάει μάλλον τη Ν.Δ. Σας προβληματίζουν αυτού του τύπου οι επισημάνσεις των κορυφαίων στελεχών σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αξιοποιούμε κάθε πρόταση και κάθε θέση. Και το σωστό στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι «θα πρέπει να μάθουμε να χορεύουμε όλους τους χορούς».

ΚΑΨΙΩΤΗΣ: Σήμερα, σε πρωτοσέλιδο της «ΕΣΠΡΕΣΣΟ» αποκαλύπτεται η δράση μιας κυρίας, η οποία μπλέκοντας πρώην υπουργούς της κυβέρνησης και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, χρησιμοποιούσε αυτά τα ονόματα για να εξυφαίνει ένα σχέδιο που έχει να κάνει με τη συλλογή στοιχείων για στρατόπεδα συγκέντρωσης και εκπαίδευσης των Κούρδων, εδώ στην Ελλάδα. Μάλιστα, αυτή η κυρία βρέθηκε στην πρεσβευτική μας κατοικία στο Λίβανο, διανυκτέρευσε εκεί και χρησιμοποίησε το πρεσβευτικό αυτοκίνητο. Γνωρίζει η κυβέρνηση τη δραστηριότητα της κυρίας και πόσο προβληματίζεται;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σχολιάσω τίποτα από όλα αυτά. Γνωρίζετε ότι δεν υπάρχουν στρατόπεδα Κούρδων, με την έννοια που δώσατε, πλην του στρατοπέδου στο Λαύριο, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και άλλους Διεθνείς Οργανισμούς και λειτουργεί καθαρά για ανθρωπιστική βοήθεια και προσωρινή διαμονή. Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τη δουλειά της.

ΚΑΨΙΩΤΗΣ: Σας το λέω γιατί ο κ. Χαραλαμπόπουλος, ο κ. Πιπεριάς, αλλά και ο κ. Τσίμας από την ΕΥΠ, προβληματίστηκαν ιδιαίτερα για τη δράση αυτή της κυρίας. Εάν το γνωρίζετε ερωτώ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ να τοποθετηθώ σε δηλώσεις πρώην υπουργών και στελεχών, οι οποίοι εκφράζουν τις απόψεις τους σε διάφορα ζητήματα.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Είπατε προηγουμένως ότι αξιοποιούμε κάθε πρόταση και θέση για το «σκληρό ροκ».

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπα για «σκληρό ροκ». Αξιοποιούμε κάθε πρόταση και κάθε τοποθέτηση. Και από κει και πέρα, είπα και τη γνώμη μου, ότι πρέπει να μάθουμε να χορεύουμε όλους τους χορούς.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Το θέμα είναι ποιος βάζει το δίσκο στο πικ-απ; Το έχετε αποφασίσει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο καθένας όταν θέλει να χορέψει, βάζει ο ίδιος το δίσκο στο πικ-απ.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Και όλοι οι υπόλοιποι χορεύουν.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι υποχρεώνεται κανείς να χορέψει σε ρυθμούς άλλου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε πριν ότι ο κ. Καραμανλής επέλεξε το 46ο σχολείο. Δηλαδή, πρέπει να σας ρωτά σε ποιο σχολείο θα πάει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, σε όποιο και να πάει, εμείς αναδεικνύουμε τη δουλειά μας και αυτή θα είναι η καλύτερη απάντηση. Ο κ. Καραμανλής, απλώς, ψάχνει να βρει, που δεν έχει γεννηθεί το καινούργιο και να αρχίσει την καταστροφολογία. Αυτός θέλει τη χώρα μίζερη ή καταστρεμμένη, αν ήταν δυνατό. Εμείς κοιτάμε μπροστά και δημιουργούμε ένα καλύτερο μέλλον. Αυτή είναι η διαφορά των δυο κομμάτων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το 46ο σχολείο είναι μίζερο; Με αυτά που λέτε αυτό υπαινίσσεστε; Δεν είναι το νέο, δεν έχει εκσυγχρονιστεί, δεν ξέρω τι δεν έχει γίνει..

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, κάποια έργα θα γίνουν γρηγορότερα και κάποια άλλα θα επακολουθήσουν. Οταν γνωρίζεις ότι το καινούργιο γεννιέται, όταν γνωρίζεις την προσπάθεια που γίνεται για τον εκσυγχρονισμό της χώρας και διαλέγεις την τελευταία νησίδα του προηγουμένου για να πας και να συνολικοποιήσεις μια δήθεν αρνητική εικόνα, τότε λειτουργείς εκ του πονηρού. Δεν είναι έντιμη, και δημιουργική αυτή η συμπεριφορά και σύμφωνη με αυτή που χρειάζεται η χώρα και ιδιαίτερα όταν δεν έχεις να κάνεις προτάσεις. Θέλω να επαναλάβω, ότι την ίδια ώρα που ο κ. Καραμανλής προσπαθούσε να τα παρουσιάσει όλα γκρίζα, την ίδια ώρα ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου εγκαινίαζε τα καινούργια σχολικά συγκροτήματα στα Μελίσσια. Εκεί φαίνεται η διαφορά των δύο κομμάτων.

ΚΑΠΠΟΣ: Αναρωτιέμαι, κατά πόσο, η κυβέρνηση μπορεί να επικαλείται συνεχώς αυτό που είπατε προηγουμένως, ότι το νέο πιθανόν να μην έχει αποδώσει καρπούς κ.λπ., όταν σε ορισμένους τομείς κυβερνητικού έργου βρισκόμαστε σε καταστάσεις προς 20ετίας ή εάν έρθουμε σε πιο σύγχρονα ζητήματα, για παράδειγμα, των δυτικών συνοικιών που επλήγησαν από το σεισμό, υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις ανάμεσα των κτιρίων που έχουν χαρακτηριστεί κόκκινα...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Παρακαλώ την ερώτησή σας.

ΚΑΠΠΟΣ: Οταν υπάρχουν τέτοια εγγενή προβλήματα, πως μπορεί να επικαλείστε, ως κυβέρνηση, το καινούργιο που έρχεται και δεν έχει αποδώσει καρπούς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ότι δεν έχει αποδώσει καρπούς; Είπα ότι δημιουργείται και αποδίδει καρπούς.

ΚΑΠΠΟΣ: Είπατε ότι το νέο, πιθανόν, να μην έχει αποδώσει καρπούς. Επικαλείστε πάντως ένα «νέο».

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ότι μπορεί να μην έχει ολοκληρωθεί. Για να γίνω σαφής, ο κ. Καραμανλής ακολουθεί την εξής τακτική. Μπορεί να έχουν καταργηθεί οι διπλοβάρδιες σε δεκάδες δήμους των Αθηνών και μπορεί να είναι προς κατάργηση σε δυο τρεις. Εάν σε 100 Δήμους υπήρχαν κάποτε διπλοβάρδιες και έχουν καταργηθεί στους 99, προσπαθεί να βρει το τελευταίο, λίγο πριν καταργηθεί, και να πει ότι όλα έτσι είναι. Αυτό είπα.

ΚΑΠΠΟΣ: Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπάρχουν τέτοια εγγενή προβλήματα, τα οποία μετά από 20 χρόνια διακυβέρνησης έχει αποτύχει να τα λύσει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν έλεγα ότι έχουμε αποτύχει να τα λύσουμε, θα ήταν μια λάθος πληροφόρηση. Τα λύνουμε αποτελεσματικά.

ΚΑΠΠΟΣ: Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, το Βερολίνο και το Παρίσι προχώρησαν σε μια συνάντηση κορυφής, προκειμένου να πραγματευθούν τις αρχές ενός ευρωπαϊκού Συντάγματος. Με δεδομένο ότι σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες η κυβέρνηση έχει πάρει αρνητική θέση, θα ήθελα το σχόλιό σας και γι αυτή τη συνάντηση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι υπάρχει πρωτοβουλία για ένα καινούργιο ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Γίνονται διμερείς επαφές. Θα έχει και ο Πρωθυπουργός, μέσα στο Δεκέμβριο, διμερή επαφή με μια χώρα-μέλος της Ε.Ε., την Ολλανδία. Το να ανταλλάσσονται απόψεις δεν θεωρώ ότι είναι λανθασμένο. Λανθασμένο είναι να γίνονται συγκεντρώσεις, σαν κι αυτή που είχε γίνει για το θέμα του Αφγανιστάν.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Σημερινό δημοσίευμα της «ΒΡΑΔΥΝΗΣ», αναφέρεται στη βομβιστική επίθεση στο Ψυχικό. Επισημαίνεται ότι είχαν ειδοποιηθεί από ιδιωτικούς αστυνομικούς οι Αρχές Ασφαλείας, που πραγματοποιούσαν ελέγχους στην περιοχή. Θα ήθελα να μας πείτε ποιες είναι οι πληροφορίες που έχετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Οι Αρχές Ασφαλείας προσπαθούν να κάνουν κατά τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά τους. Τίποτα περισσότερο, από ό,τι έχω πει μέχρι τώρα, δεν υπάρχει για να ανακοινωθεί.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Δηλαδή, δεν υπήρξε κάποια πληροφορία στις Αρχές Ασφαλείας, οι οποίες ξεκίνησαν ελέγχους σε αυτοκίνητα και μηχανάκια;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ να γνωρίζω τι πληροφορίες λαμβάνουν οι Αρχές Ασφαλείας. Πρέπει να σας πω ότι δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη προς ανακοίνωση μέχρι αυτή τη στιγμή.

ΚΑΠΠΟΣ: Δεν είναι πρωτοφανές, αλλά τις τελευταίες ημέρες υπήρξε ένα «μπαράζ» δηλώσεων, από πλευράς Αγκυρας σε σχέση με το Κυπριακό. Η διαφορά είναι ότι έχει προηγηθεί μια «κεκλεισμένων των θυρών» συζήτηση στο τουρκικό κοινοβούλιο. Θα ήθελα με βάση όλα αυτά το σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει ένα καλό σημερινό σχόλιο για όλα αυτά από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της Κύπρου κ. Παπαπέτρου. Θα συνιστούσα να το δείτε. Βεβαίως, υπάρχουν τα σχόλια που έχω κάνει κατ επανάληψη. Ο καλύτερος δρόμος που θα μπορούσε να ακολουθήσει η Τουρκία, θα ήταν να δει την ευρωπαϊκή προοπτική της και να αποδεχθεί τις θέσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 26 November 2001 - 15:05:10 UTC