Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-12-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Θα ήθελα να τονίσω ότι ζητάμε την κατανόηση των Αθηναίων, για τα προβλήματα που υπάρχουν στην κυκλοφορία, χθες και σήμερα. Επρεπε να ληφθούν αυξημένα μέτρα ασφαλείας, εξαιτίας της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, στη χώρα μας. Είναι μέτρα που είθισται να λαμβάνονται σε όλες τις περιπτώσεις επισκέψεων κορυφαίων προσωπικοτήτων.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα το σχόλιό σας, για τα όσα έχουν καταγγελθεί στην τηλεοπτική εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου στον "Alpha" και αφορούν καταχρήσεις, παραβιάσεις του νόμου περί αυθαιρέτων από δημόσια πρόσωπα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως γνωρίζετε, υπάρχουν αρμόδιοι για να ζητήσετε να παρέμβουν.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, μετά τις ευχές που εκφράστηκαν από τον κ. Πούτιν στις συναντήσεις που είχε τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και με τον κ. Σημίτη, μήπως μπορείτε να μας πείτε αν στις κατ` ιδίαν συναντήσεις τους ο κ. Πούτιν εξέφρασε κάποια ιδιαίτερη ευχή για το Κυπριακό; Γιατί, θα σας έλεγα, μετά τον πρώτο ενθουσιασμό, υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Κύπρο μια καχυποψία όσον αφορά τις θέσεις της Τουρκίας, μετά μάλιστα και από τις δηλώσεις του κ. Ετσεβίτ για δύο κράτη και δύο ξεχωριστούς λαούς. Υπάρχει κάτι νεότερο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Πούτιν γίνεται σήμερα. Εξ όσων γνωρίζω θα γίνουν δηλώσεις και ό,τι πρέπει να ειπωθεί θα ειπωθεί από τους ίδιους.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα επιμείνω στην προηγούμενη ερώτησή μου και θα ήθελα να σας ρωτήσω αν απασχολεί την κυβέρνηση το γεγονός ότι πολιτικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε αυτήν, στη συγκεκριμένη εκπομπή καταγγέλλονται και δίνονται στοιχεία ότι έχουν αυθαιρετήσει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στην προηγούμενη ερώτησή σας, έδωσα μια γενική απάντηση και δεν σημαίνει ότι υιοθετώ κάτι. Η κυβέρνηση δεν θα εμπλακεί σε έναν τέτοιο διάλογο δια των τηλεοπτικών Μέσων. Ο κάθε πολίτης και ο κάθε δημοσιογράφος έχουν δικαίωμα να κάνουν τις καταγγελίες τους ή τις αναφορές τους. Υπάρχουν οι αρμόδιες αρχές για να παρέμβουν. Εκεί θα διαπιστωθεί αν αυτές οι καταγγελίες έχουν ή όχι βάση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς σχολιάζει η κυβέρνηση την τροπολογία του Προέδρου της Βουλής κ. Κακλαμάνη, με την οποία μπορεί να προσληφθούν στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση συνεργάτες των βουλευτών που έχουν υπηρετήσει κοντά τους πάνω από δύο χρόνια, από το 1994.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν σχολιάζω αποφάσεις που έλαβε η Βουλή των Ελλήνων.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πέφτουν εσχάτως από το χώρο του κυβερνώντος κόμματος προτάσεις σαν το χαλάζι, υπέρ της στήριξης της υποψηφιότητας Μάνου για το Δήμο της Αθήνας, καθότι στις προτάσεις εμπλέκονται και κυβερνητικά στελέχη. Εχει κάποιο σχόλιο η κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε τονίσει, κατ` επανάληψη, ότι αυτή η ονοματολογία είναι ατυχής. Δεν έχει τίποτα να προσθέσει. Καλά θα κάνουμε, λοιπόν, όλοι να θέτουμε τις προτάσεις μας όταν και όπου πρέπει. Θέλω να θυμίσω ότι υπάρχει ειδική σύνοδος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ που θα εξετάσει το θέμα της πορείας προς τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Χθες, ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε στα εξοπλιστικά προγράμματα, ζητώντας μεγαλύτερο μερίδιο. Σήμερα υπάρχει συνάντησή του με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας. Υπάρχει κάποια διαβούλευση, κάτι καινούργιο, μια συμφωνία στα "σκαριά"; Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση τη χθεσινή παρουσία του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφές ότι υπάρχουν θέματα που σχετίζονται με την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, κατά τη διάρκεια όλων αυτών των συνομιλιών. Εξάλλου, μια σειρά από τις συμφωνίες που υπογράφηκαν αφορούν και θέματα οικονομικής συνεργασίας. Δεν έχω τίποτα άλλο να σχολιάσω αυτή τη στιγμή.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Στο θέμα της Κύπρου, υπάρχουν κάποια δημοσιεύματα που αναφέρουν σχέδια επίλυσης, τα οποία ήδη έχουν κατατεθεί και μάλιστα, όπως υποστηρίζουν εφημερίδες, μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν υπογραφεί.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ολα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν απηχούν την πραγματικότητα. Υπάρχει μια σαφής πρόοδος που εκφράστηκε με τις αρχικές συναντήσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Ραούφ Ντεντκάς. Από εκεί και πέρα, με αυτό το δρόμο που άνοιξε, δεν σημαίνει ότι φθάσαμε στο στόχο μας. Εχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμα. Χρειάζεται πολλή δουλειά και μεγάλη προσπάθεια. Βεβαίως, εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Προέδρου Κληρίδη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Ομως, θέλω να επισημάνω ότι στο παρελθόν, πολλές φορές, η τουρκική πλευρά είχε προβάλλει διαφορετικές θέσεις κατά τη διάρκεια συζητήσεων και βεβαίως, δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει εάν υπάρχει πραγματική πρόθεση για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης ή στην πορεία θα εμφανιστούν άλλα προβλήματα. Γι` αυτό πιστεύουμε ότι η καλύτερη στάση είναι να επικροτήσουμε τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα και να στηρίξουμε τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Καλά τα όσα λέτε, αλλά θα ήθελα να σας απευθύνω το εξής ερώτημα: Είναι δυνατό να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό, όταν από τη μια μεριά γίνεται πράγματι πρόοδος, όπως την ονομάσατε, και από την άλλη βγαίνει ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας και μιλά για δύο ξεχωριστά κράτη και δύο λαούς και ότι μόνο τότε θα υπάρξει πρόοδος. Πώς το αντιμετωπίζετε αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω, ήδη, απαντήσει και θέλω να τονίσω ότι αντιμετωπίζουμε με ιδιαίτερη προσοχή αυτές τις εξελίξεις. Επανειλημμένα, στις δηλώσεις που έχουν γίνει από την ελληνική κυβέρνηση και ιδιαιτέρως από τον Πρωθυπουργό, έχει εκφραστεί η θετική εικόνα και η ικανοποίηση για το πρώτο βήμα, αλλά, αν θέλετε, και η εκτίμηση ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, ότι χρειάζεται πολλή δουλειά και ότι, βεβαίως, πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Υπάρχει περίπτωση ανατροπής του ισχύοντος Συντάγματος; Δηλαδή, αυτού που ψηφίστηκε το 1960 και καθορίζει τις κοινότητες. Η θέση της κυβέρνησης είναι να παραμείνουν σε αυτό ή να αλλάξει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω, ήδη, απαντήσει γύρω από αυτό το θέμα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Επειδή υπάρχει μια αισιόδοξη δήλωση του διαμεσολαβητή κ. Αλβάρο Ντεσότο, ότι σε έξι μήνες το Κυπριακό μπορεί να λυθεί, η κυβέρνηση συμμερίζεται αυτή την αισιοδοξία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν η δήλωση του κ. Ντεσότο και οι δηλώσεις που έχουν γίνει, από την πρώτη στιγμή, από την ελληνική κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό. Φυσικά, ευκταία μια λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Αν ο κ. Ντεσότο εκτιμά ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί, είμαστε οι πρώτοι που θα εκφράσουμε την ικανοποίησή μας.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή ο κ. Ντεσότο εξέφρασε αυτή την πεποίθηση των έξι μηνών για λύση, μήπως η κυβέρνηση γνωρίζει την ύπαρξη κάποιου σχεδίου το οποίο να έχει προταθεί και στις δύο πλευρές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εγιναν προκαταρκτικές συζητήσεις και καθορίστηκε η επόμενη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιανουαρίου. Η κυπριακή κυβέρνηση έχει την πρωτοβουλία. Εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειές της και παρακολουθούμε από πολύ κοντά όλες τις διεργασίες.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Για το θέμα την ονοματολογίας. Αν κατάλαβα καλά από την απάντησή σας, ως κυβέρνηση και ως ΠΑΣΟΚ, δεν απορρίπτετε αυτή την πρόταση για υποψηφιότητα του κ. Μάνου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα μπούμε σε ονόματα υποψήφιων δημάρχων για τον οποιοδήποτε Δήμο, με δηλώσεις στα ΜΜΕ. Αυτός είναι ένας λανθασμένος τρόπος για να κάνουμε τις προτάσεις μας. Ο σωστός τρόπος είναι να υπάρξει επαφή με την αρμόδια επιτροπή του ΠΑΣΟΚ που επεξεργάζεται το θέμα. Ηδη αυτή λειτουργεί και έχει αρχίσει τις σχετικές συναντήσεις και διεργασίες. Οποιος επιθυμεί, ας καταθέσει εκεί τις προτάσεις του. Δεν συμβάλλει σε τίποτα το να κάνουμε δηλώσεις, προωθώντας το Α@, Β@ ή Γ@ όνομα, οποιοδήποτε και αν είναι αυτό, δια των ΜΜΕ. Οι πολιτικές επιλογές -και ιδιαίτερα σε σοβαρά ζητήματα- καθορίζονται με τελείως διαφορετική διαδικασία. Η διαδικασία αυτή υπάρχει και είναι γνωστή.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως, δεν το απορρίπτετε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μην επιχειρείτε να με βάλετε στην "ονοματολογία", γιατί γνωρίζετε ότι δεν θα μπω. Αυτό που πιστεύω ότι είναι το σωστό, είναι να σταματήσει η παρέλαση των ονομάτων, όποια και αν είναι αυτά.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, πού αποσκοπεί αυτή η εξόρμηση κυβερνητικών και κομματικών παραγόντων στην ύπαιθρο και συγκεκριμένα στη Θεσσαλία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση και το κόμμα του ΠΑΣΟΚ είναι φυσικό να θέλουν να ενημερώσουν, να συζητήσουν με τον Ελληνα αγρότη, με τον οποίο μας συνδέουν ιδιαίτερα στενοί δεσμοί, εδώ και πολλά χρόνια. Εχουμε αναλάβει μια πρωτοβουλία, μέσα στο πλαίσιο της άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής και στην Ε.Ε., να προωθήσουμε τα συμφέροντα του Ελληνα αγρότη. Πιστεύω ότι δόθηκαν ιδιαίτερα ικανοποιητικές λύσεις, μετά από αυτές τις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν από το υπουργείο Γεωργίας, αλλά και με την ειδική παρέμβαση του Πρωθυπουργού προς τον αρμόδιο Κοινοτικό Επίτροπο κ. Φίσλερ. Εχουμε να παρουσιάσουμε θετικά συμπεράσματα για τους βαμβακοπαραγωγούς και τους καπνοπαραγωγούς. Αυτά τα αποτελέσματα της πολιτικής και των προσπαθειών μας, αλλά και τη χάραξη της πορείας μας για το μέλλον, θέλουμε να τα κουβεντιάσουμε με τους Ελληνες αγρότες και τα στελέχη μας σε όλες τις περιοχές που έχουν έντονο αγροτικό χαρακτήρα. Παράλληλα, ο κ. Δρυς έχει εξαγγείλει ότι θα αναφερθεί και στο πρόγραμμα των καλλιεργειών του επόμενου έτους. Τέτοιες πρωτοβουλίες συμβάλλουν ιδιαίτερα και στο να αναδειχθούν οι πτυχές της πολιτικής μας, αλλά και να εμπλουτιστεί αυτή η πολιτική μας με τις ανάγκες, τις απαιτήσεις και τις διεκδικήσεις του αγροτικού κόσμου.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 7 December 2001 - 14:05:31 UTC