Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-12-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Η Νέα Δημοκρατία έχει, ήδη, κάνει, μέσω εκπροσώπων της, μια δήλωση ότι θα εξετάσει το πόρισμα Ντογιάκου για να κανονίσει τις περαιτέρω κινήσεις της. Η κυβέρνηση πώς αξιολογεί αυτό το πόρισμα, καθώς και τη συγκυρία, στην οποία εμφανίστηκε το πόρισμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το έγγραφο του συγκεκριμένου εισαγγελικού λειτουργού δόθηκε στη δημοσιότητα -το έλαβαν και τα πολιτικά κόμματα και τα ΜΜΕ- μόλις πριν από λίγο. Είναι, λοιπόν, φυσιολογικό να έχει γίνει μόνο μια ανάγνωση και δεν είναι δυνατό να έχουμε όλες τις λεπτομέρειες τις οποίες περιέχει, διότι είναι πολυσέλιδο.

Μετά από μια πρώτη ανάγνωση του πορίσματος, θέλω να τονίσω τα εξής: Από το έγγραφο του κ. Ντογιάκου δημιουργούνται, για μια ακόμη φορά, σοβαρά ερωτηματικά για την ύπαρξη πολιτικής σκοπιμότητας, τόσο όσον αφορά το χρόνο που επελέγη για να δοθεί το πόρισμα, όσο και σε σχέση με το περιεχόμενό του. Γίνομαι αναλυτικότερος:

Πρώτον, για το μεν χρόνο, επελέγη η παραμονή της ψήφισης του Προϋπολογισμού στη Βουλή και βεβαίως σε μια ιδιαίτερα προβληματική για τη Ν.Δ. περίοδο, στην οποία υπάρχουν πολλά και σοβαρά προβλήματα ηθικής τάξης.

Δεύτερον, το ίδιο το περιεχόμενο του πορίσματος ενισχύει αυτά τα ερωτηματικά. Ο συγκεκριμένος εισαγγελικός λειτουργός έχει υιοθετήσει άκριτα όλες τις σχετικές αναφορές της Ν.Δ., οι οποίες όπως γνωρίζετε έχουν πάρει, κατ επανάληψη, πλήρη απάντηση από την κυβέρνηση στη Βουλή.

Ο κ. Ντογιάκος διερωτάται ή ερωτά για ευθύνες που μπορεί να υπάρχουν κατά την περίοδο από το 1996 και μετά, όταν ο ίδιος στο έγγραφό του, παραδέχεται ότι οι περισσότερες από τις ελληνοποιήσεις έχουν γίνει μέσα σε τρία χρόνια και συγκεκριμένα κατά την περίοδο 1990-1993, επί κυβερνήσεως Ν.Δ.

Γεννάται, λοιπόν, το εξής ερώτημα: Πώς δεν υπάρχουν ευθύνες για μια περίοδο, όπου χωρίς ουσιαστικά νομοθετικό πλαίσιο, χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση, αλλά με μια απλή υπουργική πράξη, έχουν γίνει περίπου 58.000 ελληνοποιήσεις και αντίθετα αναφέρεται μόνο σε μια περίοδο, όπου μάλιστα η ευθύνη για τις ελληνοποιήσεις είχε περάσει στις Νομαρχίες (που μετά από μια ορισμένη περίοδο ήταν εκλεγμένες) και σε άλλες αρχές; Είναι, επίσης, εξίσου γνωστό ότι τα θέματα στα οποία αναφέρεται σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τεκμηριώσουν μια τέτοια πολιτική βάση ή μια τέτοια κατηγορία.

Θα έχουμε, βεβαίως, την ευκαιρία να μιλήσουμε αναλυτικά για όλα αυτά τα θέματα. Επί του παρόντος, θέλω μόνο να επαναλάβω ότι για μια ακόμη φορά αυτή η κίνηση δημιουργεί σοβαρά πολιτικά ερωτηματικά. Τόσο εξαιτίας του χρόνου που επελέγη, όσο και εξαιτίας του περιεχόμενό της με το οποίο επιχειρείται να υιοθετηθούν άκριτα επιχειρήματα που, κατά καιρούς, προέβαλε η Ν.Δ.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Εχει τεθεί ένα θέμα ηθικής τάξης για τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη, γιατί όταν ήταν υφυπουργός Οικονομικών το 1999, είχε κάνει μια επένδυση περίπου 5 εκατομμυρίων δραχμών σε μετοχές. Τι απαντάτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το μεν θέμα ουσίας έχει απαντηθεί πλήρως και κατά τον καλύτερο τρόπο από τον ίδιο τον κ. Χριστοδουλάκη, χθες, στη Βουλή. Και αναφέρομαι στη δήλωση την οποία κατέθεσε. Εκείνο, όμως, που θέλω να τονίσω πολιτικά είναι ότι έγινε μια απαράδεκτη επίθεση κατά του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, με προφανή στόχο την ίδια την οικονομική πολιτική, ιδιαίτερα μετά τις επιτυχίες που σημειώθηκαν, το τελευταίο διάστημα, στον τομέα αυτό. Η Ν.Δ. χρησιμοποιεί παν μέσο για να πλήξει την πολιτική και δυστυχώς μαζί με αυτήν και την οικονομική πορεία της χώρας.

Θέλω να τονίσω -και είναι δείγμα της προχειρότητας με την οποία κινείται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης- ότι χθες στη Βουλή ο κ. Παυλόπουλος πρότεινε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, με την οποία ουδείς υπουργός, κανένα μέλος της κυβέρνησης -όπως είπε- δεν θα έπρεπε να μπορεί να "παίζει" στο Χρηματιστήριο. Πρότεινε ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος όπως γνωρίζετε είναι και καθηγητής του Δικαίου, να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μην μπορούν οι υπουργοί να μετέχουν στο χρηματιστηριακό "παιχνίδι". Απορώ με τον κ. Παυλόπουλο και με αυτό που είπε. Διότι ο κ. Παυλόπουλος, όχι μόνο ως πολιτικός, αλλά και ως νομικός, θα έπρεπε να γνωρίζει το Ν. 2843/2000 (Αρθρο 32), σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται στα μέλη της κυβέρνησης, τους υφυπουργούς, τους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς υπουργείων η σύναψη χρηματιστηριακών συναλλαγών. Μάλιστα, υπάρχει, από 17 Νοεμβρίου 2000, και έγγραφο -το οποίο είναι στη διάθεσή σας- του Γενικού Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σωκράτη Κοσμίδη, ο οποίος παρακαλεί όλους τους υπουργούς, τους υφυπουργούς και τους Γενικούς Γραμματείς των υπουργείων να γνωστοποιήσουν στον Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τον αριθμό του λογαριασμού, ο οποίος τηρείται στο σύστημα αξιών τίτλου του κεντρικού αποθετηρίου αξιών, εφόσον βεβαίως υπάρχει.

Για μια ακόμη φορά, η Ν.Δ. συλλαμβάνεται αδιάβαστη και άσχετη. Και όχι μόνο αδιάβαστη και άσχετη, αλλά είναι σαφές ότι ούτε καν μπήκε στον κόπο να ερευνήσει το νομικό πλαίσιο που υπάρχει. Αποδεικνύεται έτσι ότι είχε καθαρά πολιτικό στόχο. Να πλήξει, δηλαδή, το πρόσωπο του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών -και μάλιστα με αναιτιολόγητες επικλήσεις- και ουσιαστικά να πλήξει την οικονομική πολιτική που αποδίδει προς όφελος της χώρας και του ελληνικού λαού.

ΜΙΧΑΗΛ: Είπατε ότι σας δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για την ύπαρξη πολιτικής σκοπιμότητας. Δεν σας απασχολεί το ενδεχόμενο, μετά τη δήλωσή σας αυτή να ξαναβγούν οι Ενωσεις των Εισαγγελέων, όπως είχε γίνει και στην προηγούμενη περίπτωση της ΔΕΚΑ και να αντιδράσουν, γιατί επανέρχεστε σε ένα θέμα, όπως αυτό του κ. Ασπρογέρακα, όπου δημιουργήθηκε ένταση στις σχέσεις σας με τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω ήδη τοποθετηθεί και βεβαίως τοποθετήθηκα συνειδητά. Από κει και πέρα, αυτό που έχω να πω είναι ότι πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά το σχετικό έγγραφο, που έχει, ήδη, δοθεί στη δημοσιότητα. Θα δείτε πώς παρακάμπτονται, με εντελώς αυθαίρετο τρόπο, χρονικές περίοδοι, κατά τις οποίες κυβέρνησαν συγκεκριμένα κόμματα. Μάλιστα επιχειρείται να δημιουργηθεί και νομολογία περί παραγραφής -ενώ δεν είναι αρμοδιότητα του εισαγγελέα, αλλά του Δικαστηρίου το θέμα της παραγραφής- και ιδιαίτερα όταν μπορεί να αναδεικνύονται κακουργηματικές πράξεις, για τις οποίες δεν θα υπήρχε έως τώρα παραγραφή. Αξίζει τον κόπο να διαβάσετε το ίδιο το έγγραφο, το οποίο μιλά από μόνο του.

ΜΙΧΑΗΛ: Όμως, εδώ διαπιστώνει κανείς, εάν μου επιτρέπετε, μια διαφορετικών τόνων προσέγγιση πολλών λειτουργιών της Δικαιοσύνης. Σε άλλα μείζονα ζητήματα, εσείς αρνείστε να τοποθετηθείτε, λέγοντας ότι η Δικαιοσύνη έχει τις δικές της λειτουργίες και πως λειτουργεί με τους δικούς της κανόνες. Στη συγκεκριμένη λειτουργία του κ. Ντογιάκου, η Βουλή μπορεί να την απορρίψει και ο κ. Ντογιάκος να κριθεί από την κοινή γνώμη και από τους ανωτέρους του δικαστές και τα αρμόδια δικαστικά συμβούλια. Το γεγονός, ότι εσείς σχολιάζετε την ενέργεια του κ. Ντογιάκου@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απάντησα, ήδη.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Με συγχωρείτε, κύριε Υπουργέ, αμφισβητείτε την ακεραιότητα και την επιστημονική επάρκεια του κ. Ντογιάκου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω, ήδη, σαφώς τοποθετηθεί .

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Με αφορμή τα σχόλιά σας για τη στάση του κ. Ντογιάκου, θέλω να ρωτήσω, εάν αυτά τα σχόλια περιορίζονται στο πρόσωπο του κ. Ντογιάκου ή εάν εκτιμάτε ότι γενικώς στο χώρο της Δικαιοσύνης υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες επιθυμούν ή επιδιώκουν να υπερβούν τα όρια της εξουσίας τους.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μένω στην αρχική τοποθέτησή μου.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει όσα μέτρα της αναλογούν για να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είμαστε ένοχοι για να υπερασπίσουμε τον εαυτό μας. Θα αναδείξουμε το πρόβλημα και τις πραγματικές του διαστάσεις, σε όλα τα επίπεδα. Να είστε βέβαιοι γι αυτό.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Εκτιμάτε πως η κίνηση Ντογιάκου είναι κίνηση αντιπερισπασμού στις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις του κ. Λαλιώτη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τοποθετήθηκα, ήδη, επ` αυτού με την αρχική μου αναφορά.

ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ: Μας έχετε πει πολλές φορές στο παρελθόν, ότι η ελληνική Δικαιοσύνη και οι εισαγγελείς λειτουργούν ανεξάρτητα. Είναι όντως έτσι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο καθένας κρίνεται. Εφόσον μιλάτε για ένα σύνολο ανθρώπων, θέλω να πιστεύω, ότι έτσι λειτουργούν: Ανεξάρτητα. Από κει και πέρα, η κάθε πράξη κρίνεται.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Είπατε ότι αυτά τα οποία έβγαλε η Ν.Δ. για την υπόθεση Ντογιάκου, έχουν άλλη πολιτική σκοπιμότητα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ότι δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά για την ύπαρξη πολιτικής σκοπιμότητας.

ΚΩΝΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ερώτώ το εξής, αυτά τα οποία έβγαλε ο κ. Λαλιώτης και έχουν δημιουργήσει πολιτική ένταση στην Ελλάδα, δεν είχαν πολιτική σκοπιμότητα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Λαλιώτης είναι Γραμματέας πολιτικού κόμματος και όταν ο Γραμματέας ενός πολιτικού κόμματος τοποθετείται, το κάνει εξ ονόματος του πολιτικού κόμματος. Αρα, κάνει πολιτική πράξη. Δεν είναι το ίδιο ένας Γραμματέας πολιτικού κόμματος και ένας εισαγγελέας.

ΜΟΡΤΖΗΣ: Επιβεβαιώνετε ή διαψεύδετε δημοσίευμα των "ΝΕΩΝ" όπου αναφέρει ότι έγιναν φιλικές ανακρίσεις από όργανα της Σκόταλντ Γιάρντ, σε Ελληνες που φέρονται ύποπτοι για τη συμμετοχή τους στη "17 Νοέμβρη".

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζουμε και δεν μας αφορά κάτι τέτοιο. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, κινείται με βάση το εσωτερικό της Δίκαιο και την έννομη τάξη της. Υπάρχουν νόμοι για τα δικαιώματα των πολιτών. Και, βεβαίως, υπάρχουν οι αρμόδιες αρχές που κινούνται πραγματικά πολύ σοβαρά και με υπεύθυνο τρόπο, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Όλα, όμως, στο εσωτερικό της χώρας γίνονται με βάση την έννομη τάξη και τους κανόνες Δικαίου. Είμαστε κράτος Δικαίου και έτσι αντιμετωπίζουμε και αυτό το φαινόμενο, για να φθάσουμε στην πλήρη διαλεύκανση όλων αυτών των υποθέσεων.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Εάν είχαν γίνει φιλικές ανακρίσεις, θα το γνωρίζατε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι δεν γνωρίζουμε τίποτα και δεν μας αφορά.

ΜΙΧΑΗΛ: Πώς κρίνει η κυβέρνηση τη χθεσινή εκδήλωση των συγγενών θυμάτων της τρομοκρατίας και εάν πιστεύει ότι τέτοιου είδους συμβολικές εκδηλώσεις, μπορεί να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάθε συμβολική εκδήλωση που ευαισθητοποιεί τον πολίτη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας είναι θετική. Χρειάζεται να μας βοηθήσουν όλοι. Είναι ένας μεγάλος αγώνας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Χρειαζόμαστε την ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Χθες, ο κ. Λαλιώτης έδωσε νέα στοιχεία για την υπόθεση με τη ΜΑΥΟ και τους λογαριασμούς. Θα ήθελα να μου πείτε εάν αυτά τα στοιχεία, έχουν περιέλθει στον Πρωθυπουργό και εάν εγκρίνει τελικά τη συνέχιση του "σκληρού ροκ" με τον κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. ;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μη συγχέετε ανόμοια πράγματα. Ο κ. Λαλιώτης έδωσε κάποια στοιχεία στη δημοσιότητα, τα οποία επιβεβαιώνουν αυτά που, κατά καιρούς, έχει πει. Εξάλλου, είναι σε συνέχεια των δηλώσεων του κ. Μητσοτάκη της προηγούμενης Δευτέρας. Σε όλους τα έστειλε και όλοι τα γνωρίζουμε. Εφόσον, είχε στοιχεία ο κ. Λαλιώτης, λογικό είναι να τα δώσει στη δημοσιότητα. Επιβεβαιώνουν τις δηλώσεις που έχει κάνει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Από τη μια έχουμε τις δηλώσεις και τις αποδείξεις που έχει φέρει ο κ. Λαλιώτης στη δημοσιότητα, από την άλλη έχουμε το πόρισμα Ντογιάκου. Όλα αυτά προάγουν τη Δημοκρατία, ενδιαφέρουν τον ελληνικό λαό; Δεν έχει άλλα προβλήματα, τεράστια εθνικά ζητήματα, για να ασχολείται ο ελληνικός λαός; Εσείς τι λέτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για το θέμα των ελληνοποιήσεων έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας. Γνωρίζουμε, μέσα από ποιες διαδικασίες έχουν γίνει οι σχετικές κινήσεις. Εξάλλου, πρώτοι εμείς αποκεντρώσαμε και δώσαμε τις σχετικές αρμοδιότητες στις Νομαρχίες. Ακριβώς, γιατί δεν είναι ένα θέμα που αφορά την κεντρική εξουσία. Πρέπει να εξετάζονται, κατά περίπτωση, από τις αρμόδιες αρχές. Είμαστε οι πρώτοι που ψηφίσαμε νόμο, που δίνει οριστικό τέλος στις όποιες δυνατότητες ή τα όποια "παράθυρα" υπήρχαν. Από κει και πέρα, σας ανέφερα και κάποια ερωτηματικά που δημιουργήθηκαν, τα οποία βεβαίως, θα απαντηθούν. Θα τοποθετηθούμε.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Θα ζητήσει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής, το άνοιγμα των σχετικών λογαριασμών, στη Βρετανία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με την υπόθεση αυτή ασχολείται η Δικαιοσύνη, παρότι φαίνεται ότι υπάρχουν άνθρωποι, που οι ευαισθησίες τους πάνε προς μια πλευρά.

Σας ευχαριστώ.

Καλά Χριστούγεννα.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 21 December 2001 - 14:05:09 UTC