Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-01-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 9 Ιανουαρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Χθες στη Βουλή, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εξέφρασε, με κάποιο τρόπο, τη στήριξή του στο ταξίδι του Πρωθυπουργού, στο περιεχόμενο αυτού του ταξιδιού και τις συνομιλίες. Ωστόσο, σήμερα ο κ. Ρουσσόπουλος είπε ευθαρσώς ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν χορηγεί "λευκή επιταγή". Εχετε κάποιο σχόλιο σε όλα αυτά;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κατ` αρχάς, θέλω να πω ότι η στάση του κ. Καραμανλή, χθες, με την ομιλία του στη Βουλή, υποδηλώνει ότι πράγματι, μετά την ένταξη της χώρας στο Ευρώ, μετά την απόφαση του Ελσίνκι, μετά τη στάση του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής του Λάακεν, η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα διαφορετικό επίπεδο για να αντιμετωπίσει θετικά τα εθνικά μας θέματα. Δεν θέλω να υπενθυμίσω ποια ήταν η στάση του κ. Καραμανλή και της Ν.Δ. στην απόφαση του Ελσίνκι, στην οποία σήμερα στηριζόμαστε -και ο κ. Καραμανλής- αλλά θέλω να πω ότι όντως ήταν θετική η στάση του χθες. Πρέπει, όμως, να διατηρηθεί σαν τέτοια και το επόμενο διάστημα. Πρέπει να είναι μόνιμη, να μην είναι μία παρένθεση. Επίσης, μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα εθνικής σημασίας θέματα, όπως είναι τα θέματα της οικονομίας, της επιτυχίας της χώρας στον τομέα αυτό, για την οποία δεν έχουμε ακούσει κάποια καλή κουβέντα.

ΤΑΚΗΣ: Θέλετε να σας στηρίζει συνέχεια;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οταν κάνουμε κάτι καλό, γιατί όχι; Επειδή αυτό είναι εθνικής σημασίας θέμα, νομίζω ότι αυτή πρέπει να είναι η στάση της αντιπολίτευσης. Δεν λέω ότι δεν πρέπει να κάνει κριτική εκεί που πρέπει και όταν πρέπει.

ΤΑΚΗΣ: Μετά τις χθεσινές θετικές προσωπικές δηλώσεις σας για την κ. Παπά, η ίδια, μιλώντας χθες το βράδυ στο MEGA, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αποδεχθεί μία πρόταση υποψηφιότητας. Είπε ότι είναι πρόκληση για εκείνη ο Δήμος της Αθήνας, ότι επισήμως δεν της έχει γίνει πρόταση, αλλά ότι κρούσεις και βολιδοσκοπήσεις της έχουν γίνει. Μετά από μια τέτοια δική της δήλωση, η κυβέρνηση ή το ΠΑΣΟΚ σκέφτονται πιο ζεστά το θέμα της υποψηφιότητάς της, δεδομένου του γεγονότος ότι και αρκετοί βουλευτές στη Βουλή, πια, αρχίζουν και το συζητούν θετικά από το ΠΑΣΟΚ.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Τα θερμά λόγια μου για την κ. Παπά είναι ειλικρινή και ισχύουν. Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω ότι είναι το κόμμα, το οποίο θα αποφασίσει για τις υποψηφιότητες.

ΤΑΚΗΣ: Σας δίνει πάντως ένα αβαντάζ η χθεσινή δήλωσή της. Ετσι δεν είναι;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το κόμμα θα τα λάβει, προφανώς, όλα υπόψη του.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Θέλω να ρωτήσω -μετά από ένα έγγραφο του διοικητού του ΝΑΤΟ, το οποίο έφθασε στο διοικητή της ανώτερης διοίκησης της Τακτικής Αεροπορίας- εάν υπάρχει για την Ελλάδα εναέριος χώρος στο Αιγαίο, σύμφωνα με. Εχετε να μας δώσετε κάποια στοιχεία;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Θέλω να σας πω ότι όντως αυτό είναι έγγραφο ενός αξιωματικού του ΝΑΤΟ. Δεν είναι η επίσημη έκφραση που χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ. Και αυτό έχει επισημανθεί. Δηλαδή, αυτό το αναφέρει μόνο ο αξιωματικός. Δεν είναι έγγραφο που απηχεί τη θέση του ΝΑΤΟ. Αυτό το έχουμε επισημάνει.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Στο ίδιο θέμα επανήλθε, με ερώτησή του, και ο βουλευτής ο κ. Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. , ρωτώντας ποια μέτρα θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση για τον εναέριο χώρο στο Αιγαίο και τις τελευταίες παραβιάσεις και παραβάσεις. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Θα πάρει την απάντησή του στη Βουλή.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Επειδή βλέπουμε να συνεχίζεται ο θόρυβος για το ρεπορτάζ του CBS, ήθελα να σας ρωτήσω: Η ελληνική κυβέρνηση τι θα προσδοκούσε από την αμερικανική κυβέρνηση να κάνει σε σχέση με αυτό το ρεπορτάζ;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Πρώτα από όλα, υπάρχει μία δήλωση του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα κ. Μίλερ. Δεύτερον, με κανένα τρόπο η κυβέρνηση δεν συνδέει την εκπομπή αυτή με την επίσημη αμερικανική θέση.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Υπάρχει και ένα πλαίσιο ελευθεροτυπίας. Δηλαδή, βεβαίως, ο καθένας έχει τις απόψεις του για την ποιότητα ενός ρεπορτάζ που βλέπει, αλλά υπάρχει και το δικαίωμα σε οποιοδήποτε Μέσο να κάνει και κακές εκπομπές. Αρα, δυσκολεύομαι να καταλάβω τι ακριβώς ζητάει μια κυβέρνηση από μια άλλη κυβέρνηση να πράξει σε ένα θέμα ελευθερίας του Τύπου.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Γιατί το λέτε αυτό; Εμείς κατακρίναμε την εκπομπή, κατακρίναμε το CBS. Είπα μάλιστα και "κρίμα για το CBS". Δεν ζητήσαμε τίποτα από την αμερικανική κυβέρνηση. Ο κ. Μίλερ, αυθορμήτως έκανε μια δήλωση διαφοροποίησης της αμερικανικής κυβέρνησης από την εκπομπή αυτή και το CBS.

ΤΑΚΗΣ: Επειδή υπάρχει μια δήλωση που είχε κάνει ο Πρωθυπουργός, πριν από λίγο καιρό, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ότι οι δημοτικές εκλογές θα είναι μια πολιτική μάχη για το ΠΑΣΟΚ και επειδή το ρεπορτάζ λέει ότι η κ. Παπά, ενδεχομένως, να δεχόταν μια υποψηφιότητα αν ήταν διακομματική, δηλαδή με τη στήριξη των δύο μεγάλων κομμάτων, ήθελα να ρωτήσω πώς αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ, το το ενδεχόμενο να στηρίξει από κοινού με τη Νέα Δημοκρατία ένα τέτοιο πρόσωπο; Δηλαδή, υπάρχει κάτι τέτοιο στις σκέψεις σας ή παραμένει η δήλωση ότι είναι μια πολιτική μάχη οι δημοτικές εκλογές;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ισχύει η δήλωση του Πρωθυπουργού.

ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Υπάρχει πρόθεση του Πρωθυπουργού να ενημερώσει τη Βουλή και τους αρχηγούς των κομμάτων, μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η επίσκεψη αυτή στις ΗΠΑ, ουσιαστικά δεν άρχισε ακόμη. Αρχίζει σήμερα. Το πρόγραμμα είναι γνωστό. Ασφαλώς, μετά την επιστροφή τους από τις ΗΠΑ, ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών θα είναι στη διάθεση κάθε πολιτικού, αρχηγού, κάθε κόμματος, προκειμένου να τους ενημερώσει για την επίσκεψη και τα αποτελέσματά της.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Είδαμε τις τελευταίες ημέρες, λόγω και της πρόσφατης κακοκαιρίας, ορισμένα προϊόντα να παίρνουν "φωτιά" στις τιμές τους. Η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει κάποια μέτρα, γιατί πραγματικά ο κόσμος έχει φτάσει σε πολύ δύσκολο σημείο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών και Γεωργίας. Αμέσως μετά το πέρας της σύσκεψης θα προβούν σε σχετικές δηλώσεις οι αρμόδιοι υπουργοί Νίκος Χριστοδουλάκης και Γιώργος Δρυς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος εμφανίστηκε χθες, με δήλωσή του σε εκπομπή της ΕΤ-3, να κατακρίνει ουσιαστικά, να βρίσκεται αντίθετος με την πολιτική του "σκληρού ροκ" του κ. Λαλιώτη. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος είναι γνωστό, ιστορικό στέλεχος του Κινήματος. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν κρίνει τις απόψεις των στελεχών, όποιες και αν είναι αυτές. Νομίζω, όμως, ότι πρέπει να ξαναδιαβάσετε τη συνέντευξή του.

ΤΑΚΗΣ: Να πούμε κάτι για τα κοινοβουλευτικά. Οπως έχετε πληροφορηθεί, έχει τοποθετηθεί από προχθές ένα μηχάνημα στην αίθουσα της Ολομέλειας, το οποίο μπλοκάρει τη λειτουργία των κινητών τηλεφώνων. Σήμερα το πρωί, και στους διαδρόμους της Βουλής, αλλά και σε δηλώσεις τους, πολλοί βουλευτές εναντιώνονται σε αυτή την πρακτική και χρησιμοποιούν βαρείς χαρακτηρισμούς, ορισμένοι μάλιστα είναι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτά είναι θέματα της απολύτου αρμοδιότητας του Προέδρου της Βουλής. Επομένως, εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο για το θέμα αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ερώτηση που αφορά το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Θα υπάρξει κοινή συνέντευξη Τύπου του κ. Σημίτη και του Αμερικανού Προέδρου, μετά τη συνάντησή τους και αν όχι, γιατί;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κοινή συνέντευξη Τύπου δεν θα γίνει. Ο κ. Μπους δεν συνηθίζει να παραχωρεί κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά τις συναντήσεις του με αρχηγούς άλλων κρατών. Επομένως, θα γίνουν κάποιες δηλώσεις στο oval office, όπως γίνεται πάντοτε, ακολούθως ο κ. Σημίτης θα προβεί σε δηλώσεις και έξω από το Λευκό Οίκο προς όλους τους δημοσιογράφους, Ελληνες και ξένους, ενώ θα παραχωρήσει και ειδική συνέντευξη προς τους Ελληνες δημοσιογράφους, αμέσως μετά.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 9 January 2002 - 14:05:08 UTC