Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-01-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας, καλή εβδομάδα.

Επιστρέψαμε, μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τις συναντήσεις με τον Πρόεδρο Μπους και τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, αντίστοιχα, κυρίους Πάουελ και Ράμσφελντ και θα έχουμε πλέον τις καθημερινές συναντήσεις μας.

Θα σας ανακοινώσω το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού για τις επόμενες ημέρες, αν και για τις περισσότερες συναντήσεις σας έχω ήδη ενημερώσει.

Όπως γνωρίζετε, σήμερα, στις 10.30 το πρωί, ο Πρωθυπουργός δέχθηκε και είχε συνεργασία με τον Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ. Δημήτριο. Στις 11.30 είχε συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου, με αντικείμενο την προετοιμασία της αυριανής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ. Ηδη, συνεχίζεται η συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, για τα θέματα της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως το πρόγραμμα των αθλημάτων και τη γενικότερη πρόοδο της ολυμπιακής προετοιμασίας, ενόψει και της επίσκεψης του κλιμακίου της ΔΟΕ στην Ελλάδα.

Αύριο, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ, με αντικείμενο την επιλογή των νέων αρχηγών Στρατού και Αεροπορίας. Στις 11.15, ο Πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα τον ενημερώσει για τα θέματα της τρέχουσας πολιτικής, αλλά και για τα συμπεράσματα από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Στις 12.00, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό και τον υφυπουργό Πολιτισμού Ε. Βενιζέλο και Ν. Αλευρά, με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και τον υφυπουργό Χρ. Πάχτα, την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου και τον υφυπουργό Τύπου Τηλέμαχο Χυτήρη. Αντικείμενο συζήτησης θα είναι ο προϋπολογισμός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Στις 13.00, έχει προγραμματιστεί συνάντηση με το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη. Στις 19.00, θα συνεδριάσει το Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, για την προετοιμασία της Συνόδου της Κ.Ε. του Κινήματος που θα γίνει την Παρασκευή και το Σάββατο (18-19/1/2002).

Την Τετάρτη, στις 11 το πρωί, θα διεξαχθεί στη Βουλή η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, με θέμα την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων. Στις 19.00, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, με αντικείμενο την εξωτερική πολιτική της χώρας. Σχετική εισήγηση θα κάνει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

Την Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, θα συνεδριάσει η Κ.Ε. του Κινήματος. Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει με ομιλία του ο Πρωθυπουργός. Οι εργασίες της Κ.Ε. θα ολοκληρωθούν το Σάββατο το μεσημέρι.

Την επόμενη Δευτέρα (21/1) ο Πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει στις 13.00, το νέο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας (Σοφοκλέους και Αιόλου).

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή σε δύο ημέρες αρχίζει ο νέος γύρος του διαλόγου μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς. Θέλω να σας ρωτήσω, κατά τη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός στην Αμερική με τον Πρόεδρο Μπους, επειδή πολλά εγράφησαν στον ελλαδικό Τύπο, συζητήθηκε ή όχι το Κυπριακό; Και αν πήρε κάποια υπόσχεση, εν πάση περιπτώσει, από τον κ. Μπους όσον αφορά τη νέα κατάσταση πραγμάτων που τείνει να δημιουργηθεί με τη νέα συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το θέμα των εξελίξεων για το Κυπριακό συζητήθηκε εκτενώς, τόσο με το Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και την αντιπροσωπεία του Οργανισμού στην οποία ήταν παρών και ο κ. Ντε Σόττο, ο οποίος όπως γνωρίζετε παρευρίσκετο στις συνομιλίες των κυρίων Κληρίδη και Ντενκτάς, όσο και με το σύνολο της αμερικανικής ηγεσίας των ΗΠΑ, τον Πρόεδρο Μπους, τον Ντικ Τσένι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρωθυπουργός, αλλά και κατά τις συναντήσεις του με τους υπουργούς Κόλιν Πάουελ και Ντόναλντ Ράμσφελντ. Αναπτύχθησαν πλήρως οι ελληνικές θέσεις. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξή του στις πρωτοβουλίες του Προέδρου Κληρίδη για μια βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και ζήτησε τόσο από τον κ. Κόφι Ανάν, όσο και από τον κ. Μπους να αναληφθούν όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες, προκειμένου και η τουρκική πλευρά να προσέλθει σε αυτό το διάλογο, χωρίς αδιαλλαξία, αλλά με σωστούς όρους και με καθοριστική συμβολή, όσον αφορά την ανάγκη για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Τονίζω, λύσης βιώσιμης και δίκαιης, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Ο Πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα αυτό κατά τη συνάντησή του με τον κ. Κόφι Ανάν, διότι όπως γνωρίζετε όλες αυτές οι συνομιλίες γίνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Από όλες τις πλευρές τονίστηκε ότι κατανοούν την αναγκαιότητα να υπάρξει λύση στο Κυπριακό και βεβαίως αναμένουμε τα αποτελέσματα από τις συζητήσεις που θα προκύψουν με την τουρκική πλευρά. Όπως γνωρίζετε, τις επόμενες ημέρες ο Πρόεδρος Μπους θα δεχθεί τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετσεβίτ και αναμένεται να υπάρξουν σχετικές συζητήσεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μήπως, συγχρόνως τέθηκε και το θέμα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου σε συνδυασμό με τη λύση του Κυπριακού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι. Εγινε αναφορά σε ορισμένα επίπεδα για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ε. Ε., αλλά απλή αναφορά. Σε καμία περίπτωση η ενταξιακή πορεία της Κύπρου δεν συνδυάζεται με την πορεία επίλυσης του Κυπριακού. Αυτό να είναι σαφές. Βεβαίως, τονίστηκε η ανάγκη της συμβολής όλων και του ΟΗΕ, αλλά και της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, με τις σχετικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν προς την τουρκική πλευρά.

Επαναλαμβάνω ότι τονίσαμε πως στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Κληρίδη, ότι εκτιμούμε πως μπορεί να αποτελέσουν αυτές οι πρωτοβουλίες τη βάση για μια εξεύρεση λύσης, αλλά πρέπει και η τουρκική πλευρά να αναλάβει τις δικές της ευθύνες.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Μήπως έχετε υπόψη σας, εάν έχει προγραμματιστεί τρίτη συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς για το θέμα των αγνοουμένων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από ό,τι γνωρίζω, από τις συζητήσεις που έγιναν με τον κ. Κόφι Αναν, πρόθεση του ΟΗΕ είναι να συμβάλει, ώστε να πραγματοποιηθούν πολλές συναντήσεις, ει δυνατόν και συνεχείς συναντήσεις, προκειμένου εντός του εξαμήνου να έχουμε οδηγηθεί σε λύση του Κυπριακού.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ρωτάω για το θέμα των αγνοουμένων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχει προσδιοριστεί κάτι τέτοιο, αυτή τη στιγμή, αλλά γενικότερα σας δίνω τον τόνο του πραγματικού ενδιαφέροντος του ΟΗΕ και του Γενικού Γραμματέα του για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν από μερικές ημέρες είχε κυκλοφορήσει κάποιο βιβλίο και είχε γίνει κάποιο ρεπορτάζ και είχατε χαρακτηρίσει το άτομο που είχε κάνει τις καταγγελίες «σοβαρό». Τώρα το ίδιο άτομο «βγάζει» και άλλες καταγγελίες και τώρα το λέτε «γελοίο». Πότε λέτε αλήθεια και πότε ψέματα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, η μνήμη σας τελευταίως είναι λίγο ασθενής...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πολύ καλή.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι ουδέποτε χαρακτήρισα ως σοβαρό το άτομο που εξέδωσε το σχετικό βιβλίο. Επίσης, δεν υιοθέτησα καμία από τις καταγγελίες. Τόνισα, όμως, ότι αυτές οι καταγγελίες από έναν επίσημο σύμβουλο -και μάλιστα όπως απεδείχθη με αυξημένες αρμοδιότητες- του τέως Πρωθυπουργού, θέτουν αντικειμενικά ένα ερώτημα, στο οποίο ο τέως Πρωθυπουργός και επίτιμος αρχηγός της Ν.Δ., αλλά και το κόμμα του, οφείλουν να απαντήσουν. Βεβαίως, στην αρχή ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε να απαντήσει, αλλά υπό την κατάσταση που δημιουργήθηκε ακόμη και μέσα στο ίδιο του το κόμμα και από τέως στελέχη του κόμματός του -αναφέρομαι στις δηλώσεις του κ. Ανδριανόπουλου- τελικώς, πράγματι, έδωσε κάποιες απαντήσεις και θα έλεγα ότι οδήγησε σε αρκετά συμπεράσματα με τη γνωστή συνέντευξή του στον κ. Χατζηνικολάου. Οδήγησε σε αρκετά συμπεράσματα γύρω από το θέμα των λογαριασμών και της χρήσης λογαριασμών σε off-shore εταιρείες, από το κόμμα της Ν.Δ. Αυτά τα συμπεράσματα έχουν εξαχθεί. Και αποδείχθηκε ότι όντως υπήρχαν λογαριασμοί σε αυτές τις εταιρείες. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σχολιάσουμε τίποτε άλλο. Από κει και πέρα, δεν γνωρίζω εάν είναι ή όχι ο κ. Γρυλλάκης ο συντάκτης αυτής της λίστας, ούτε πρόκειται να ασχοληθώ με αυτή την ιστορία. Αυτό που έχω να πω είναι ότι όποιος κι αν είναι ο συντάκτης αυτής της λίστας, είναι, πράγματι, άθλιος. Και χρησιμοποιώ ενσυνείδητα τόσο βαρύ χαρακτηρισμό, διότι είναι άθλια και ιταμή πράξη, να προσπαθεί κανείς να εμπλέξει στελέχη του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα ανθρώπους που τίμησε επανειλημμένα ο ελληνικός λαός και τους ανέδειξε σε υπουργούς και βουλευτές, σε μια ιστορία τρομοκρατίας. Αυτή είναι άθλια και ιταμή πράξη. Και για κανένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ αυτή η πράξη δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή. Θα έλεγα, όμως, ότι αυτή η ιστορία έχει και μια άλλη πλευρά. Κάποιοι συνέτασσαν τέτοιες λίστες. Και αυτοί οι κάποιοι λειτούργησαν μέσα σε ένα περιβάλλον που θα έλεγα ότι μας έδωσε μια ιδιαίτερα αρνητική εικόνα για τις ενέργειες εκείνης της περιόδου. Λειτούργησαν, λοιπόν, μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Και όχι μόνο αυτό. Πιστεύω, πράγματι, ότι πολλές φορές κάποιοι άνθρωποι ή ακόμη και κάποια μερίδα του Τύπου, χρησιμοποίησαν ονόματα από αυτή τη λίστα -την απαράδεκτη και ιταμή κατάσταση- ή χρησιμοποίησαν κάποιες από τις εντός πολλών εισαγωγικών πληροφορίες αυτής της άθλιας λίστας, προκειμένου να κατηγορήσουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και να προσπαθήσουν να τα εμπλέξουν με την τρομοκρατία, κατά πραγματικά απαράδεκτο τρόπο. Κατά καιρούς, έχουμε δει δημοσιεύματα, που θυμίζουν αποσπάσματα, μέρη αυτής της λίστας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε και τον Ανδρέα Παπανδρέου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως, όχι. Εννοώ άλλους και καταλαβαίνετε πολύ καλά. Από κει και πέρα, θέλω να τονίσω με την ευκαιρία αυτή, ότι είναι πολύ καλύτερα που αυτή η λίστα είδε το φως της δημοσιότητας, διότι, πράγματι, προκαλεί τον ελληνικό λαό. Το σύνολο του ελληνικού λαού και του πολιτικού κόσμου -και χαίρομαι ιδιαίτερα γι αυτό- αντέδρασε και έτσι όλοι αυτοί οι εμπνευστές τέτοιων πραγμάτων, αλλά και η πραγματικά άθλια πολιτική τους, καταδικάζεται από το σύνολο του ελληνικού λαού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, αντέδρασε ο ελληνικός λαός μόνο για τη λίστα; Για το προηγούμενο δεν αντέδρασε; Οπου σας συμφέρει, δηλαδή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω απαντήσει ήδη. Δεν είναι τι με "συμφέρει» και τι όχι. Με ενδιαφέρει ποιά είναι η πραγματικότητα και τι αποδεικνύεται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ακόμη το ίδιο πρόσωπο το είχε χρησιμοποιήσει και ο Ανδρέας Παπανδρέου για τα Σκόπια, αν θυμάστε καλά...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ να παρακολουθήσω αυτή την ιστορία, ούτε, όπως ξέρετε, επιδιώκω να γυρίσω προς τα πίσω. Ομως, είναι σαφές ότι όλα αυτά τα χρόνια κάποιοι επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν κομμάτια αυτής της λίστας. Προφανώς, την είχαν στα χέρια τους και προσπάθησαν, κατά απαράδεκτο τρόπο, να ταυτίσουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ με την τρομοκρατία. Δεν το κάνω αποδεκτό αυτό. Είναι μια άθλια πράξη και από τους συντάκτες αυτού του κατάπτυστου κειμένου, αλλά και από όλους όσοι, κατά καιρούς, επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν κομμάτια του. Σε αυτό αναφέρομαι και νομίζω ότι σε αυτό μπορούμε πραγματικά να είμαστε όλοι σύμφωνοι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση γνώριζε αυτή την έκθεση; Την είχε στα χέρια της η κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Νομίζω ότι αυτές είναι υποθέσεις...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν λέω για υποθέσεις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι ερωτήσεις αυτές πρέπει να απευθυνθούν αλλού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτώ, εάν είχε η κυβέρνηση στα χέρια της αυτή την έκθεση. Οι μυστικές υπηρεσίες την είχαν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτές οι ερωτήσεις πρέπει να απευθυνθούν αλλού, όχι στην κυβέρνησή μας.

ΜΙΧΑΗΛ: Κατανοώ την αγανακτισμένη απάντησή σας...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατανοείτε, επίσης, ότι έχω κάθε λόγο να είμαι αγανακτισμένος.

ΜΙΧΑΗΛ: Βεβαίως, δεν το λέω συγκαταβατικά. Θέλω, όμως, να σας ρωτήσω το εξής: Πριν από ένα μήνα, όταν από τις ίδιες πηγές, διότι η αποκάλυψη της λίστας ότι την έφτιαξε ο κ. Γρυλλάκης δεν διαψεύστηκε από κανέναν, ούτε από τον ίδιο τον κ. Γρυλλάκη, ούτε από τον κ. Κακαουνάκη που τη δημοσίευσε...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό δεν το ξέρω.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν είστε υποχρεωμένος να το αποδεχθείτε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ να κάνω αστυνομικό ρεπορτάζ.

ΜΙΧΑΗΛ: Βεβαίως, απλώς θέλω να πω ότι τότε είχατε απευθύνει το ερώτημα στη Ν.Δ. και είχατε μιλήσει για «ένοχη σιωπή», όσο επίσημα η Ν.Δ. ο κ. Καραμανλής και ο κ. Ρουσόπουλος δεν τοποθετούνταν επί των όσων καταγγελιών είδαν τότε το φως της δημοσιότητας. Σήμερα, που δημοσιεύονται αυτά, πώς κρίνετε τη στάση της Ν.Δ. που χθες έβγαλε μια ανακοίνωση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μια σειρά από στελέχη της Ν.Δ. τοποθετήθηκαν με σαφήνεια γι αυτή την κατάσταση. Αυτό δεν παύει να είναι ένα γεγονός, κατά τη γνώμη μου, θετικό. Δεν έχω τίποτα άλλο να πω. Βεβαίως, θα πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι -και το θέτω απλώς ως ένα ερώτημα- ποιοί είναι εκείνοι που τελικώς συνέταξαν αυτή τη λίστα και μέσα σε ποιό περιβάλλον. Και αυτό το θέτω ως ερώτημα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Εγώ ως αναγνώστης του συνόλου αυτής της λίστας, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι πρόκειται περί φαιδρού κειμένου. Θέλω να πω ότι για όποιον έχει μια σχετική ηλικία και έζησε από το ' 70 και μετά σε αυτή τη χώρα, το σύνολο και το πνεύμα που διέπει αυτή την έκθεση χαρακτηρίζεται από φαιδρότητα. Θέλω, λοιπόν, να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση γνωρίζει αν το μοναδικό ντοκουμέντο που διασύρει την Ελλάδα και με αιχμή τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και τη διασυνδέει με την τρομοκρατία είναι αυτό ή αν υπάρχουν σοβαρότερα, πραγματικά ντοκουμέντα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχουμε τίποτε άλλο υπόψη μας. Από εκεί και πέρα, γίνεται σαφές -και θα συμφωνήσω μαζί σας- ότι πρόκειται περί αθλίου, αλλά και αστείου κειμένου, όπως άθλιοι και αστείοι είναι οι συντάκτες του.

ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ: Υπάρχει μια πληροφορία από την Κύπρο ότι το ΝΑΤΟ ενημέρωσε την κυπριακή κυβέρνηση για ύπαρξη πυρήνων της Αλ-Κάιντα στο νησί, οι οποίοι έχουν ως σκοπό να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ελλάδα, την Τουρκία και άλλες χώρες. Ελαβε η κυβέρνηση τέτοια ενημέρωση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λάβει τέτοια ενημέρωση. Βεβαίως, δεν αποκλείεται να έχει λάβει μια τέτοια ενημέρωση, όπως λένε ορισμένες πηγές, η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν μπορώ να απαντήσω ολοκληρωμένα σε κάτι τέτοιο, αυτή τη στιγμή. Εκείνο, όμως, που έχω να πω είναι ότι δεν αποκλείεται να υπάρχουν τέτοιες πληροφορίες. Οπως γνωρίζετε, η τρομοκρατία είναι διεθνές πρόβλημα και πραγματικά υπάρχουν και άνθρωποι, αλλά και οργανώσεις που έχουν απλώσει τέτοιες ενέργειες σε πολλές χώρες του κόσμου. Είναι ένα διεθνές πρόβλημα που η Διεθνής Κοινότητα οφείλει να αντιμετωπίσει και αντιμετωπίζει. Και η Ελλάδα μετέχει σε αυτή την προσπάθεια της Διεθνούς Κοινότητας με όλες τις δυνάμεις της, όπως και η Κύπρος.

ΚΑΠΠΟΣ: Προηγουμένως είπατε ότι από πολλές πλευρές στα ΜΜΕ έγινε απόπειρα χρήσης των λιστών, κατά καιρούς. Αναφέρεστε και σε ξένα ΜΜΕ; Και σε αυτή την περίπτωση, υπαινίσσεστε κάποια συμπαιγνία ξένων παραγόντων και κύκλων για τους συντάκτες αυτής της λίστας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα κάνω εδώ αστυνομικό ρεπορτάζ. Κατά καιρούς, όμως, όλοι μας έχουμε διαβάσει τέτοιες αναφορές. Γνωρίζετε -και δεν είναι καθόλου αθώα- ότι κατά καιρούς έχουν επιχειρήσει ορισμένοι να χρησιμοποιήσουν τα συμπεράσματα αυτού του άθλιου κειμένου. Δεν το αποδεχόμαστε.

ΚΑΠΠΟΣ: Χθες, στη δεύτερη δήλωσή σας, προσπαθήσατε να "διασκεδάσετε" ή εν πάση περιπτώσει να διαψεύσετε ένα κλίμα συλλήψεων το οποίο καλλιεργείται. Ωστόσο, μια πολύ μεγάλη μερίδα του Τύπου αναφέρονταν σε ένα κλίμα συλλήψεων επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές. Εγώ προσωπικά δεν έχω κανένα λόγο να μην πιστέψω το γεγονός ότι κάποιες κυβερνητικές πηγές όντως έδωσαν κάποιες σχετικές πληροφορίες. Εν τέλει, ποια είναι η σχέση της κυβέρνησης με την καλλιέργεια αυτού του κλίματος συλλήψεων εν αναμονή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω τοποθετηθεί πλήρως με τη χθεσινή γραπτή δήλωσή μου. Η πρώτη δήλωσή μου, χθες, αναφερόταν στη γνωστή ιστορία της λίστας που είδε το φως της δημοσιότητας στην εφημερίδα "Στο Καρφί ". Η δεύτερη δήλωσή μου αναφερόταν σε διαφορετικό θέμα. Συγκεκριμένα, αναφερόταν σε κάποια δημοσιεύματα και σε κάποιες "πληροφορίες", οι οποίες δημοσιεύθηκαν σε μια άλλη μερίδα του Τύπου. Εκείνο που θέλω να επαναλάβω είναι ότι η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά και συστηματικά για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ομως, η σεναριολογία γύρω από αυτά τα ζητήματα, κάθε άλλο παρά ωφελεί την προσπάθειά μας. Θέλω να τονίσω ότι οι συλλήψεις δεν προαναγγέλλονται από την κυβέρνηση, γιατί λειτουργούμε στο πλαίσιο του κράτους δικαίου και με πλήρη σεβασμό στους νόμους.

ΧΟΝΔΡΟΣ: Διαβάζουμε στον τύπο της Κυριακής ότι η αμερικάνικη πρεσβεία λειτουργεί ως κέντρο συντονισμού του αγώνα κατά της τρομοκρατίας και μάλιστα ότι πάνε εκεί και Ελληνες αξιωματούχοι για να κάνουν συσκέψεις. Το ερώτημά μου είναι, αν ισχύει και αν ισχύει από πού και ως πού η αμερικάνικη πρεσβεία είναι τόπος συναντήσεων και ζυμώσεων κ.τ.λ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν ισχύουν αυτά τα πράγματα. Κέντρο συντονισμού στην προσπάθεια της Ελλάδας κατά της τρομοκρατίας είναι το αρμόδιο υπουργείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες. Βεβαίως, θέλω να τονίσω ότι υπάρχει συνεργασία με τις υπηρεσίες των ΗΠΑ, όπως και με τις υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου για την αντιμετώπιση και της εσωτερικής τρομοκρατίας. Μια τέτοια συνεργασία υπάρχει και πάντα με την ευθύνη των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών μας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Η κυβέρνησή σας διαθέτει κάποια στοιχεία που να την κάνουν αισιόδοξη ότι τελικά θα παταχθεί το φαινόμενο της εσωτερικής τρομοκρατίας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το στοιχείο από το οποίο αντλούμε αυτή την αισιοδοξία μας είναι η σκληρή και συστηματική δουλειά που κάνουμε. Γίνεται, πράγματι, μια ιδιαίτερα σοβαρή δουλειά σε αυτό τον τομέα και γι` αυτό αισιοδοξούμε ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Επειδή και από τις απαντήσεις σας εξάγουμε το συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση γνώριζε ότι κατά καιρούς υπάρχουν κάποιοι συντάκτες κάποιας τέτοιας λίστας ή παρόμοιων καταλόγων, θα ήθελα να ρωτήσω εάν η Κυβέρνηση ερευνά τη συμμετοχή κρατικών υπαλλήλων στη σύνταξη τέτοιου καταλόγου και αν υπάρχουν κρατικοί υπάλληλοι που ασχολούνται με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κρατικοί υπάλληλοι, υπό τη γενική μορφή που ασχολούνται με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ασφαλώς υπάρχουν στις αρμόδιες υπηρεσίες. Αλίμονο αν δεν υπήρχαν.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Κρατικοί υπάλληλοι που συμμετείχαν στη σύνταξη τέτοιων καταλόγων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό δεν το ξέρουμε και δεν πιστεύω ότι μετά από τόσα χρόνια μπορούμε να μπούμε σε "κυνήγι μαγισσών". Εκείνο που κατά τη γνώμη μου χρειάζεται να γίνει -γι` αυτό στάθηκα ιδιαίτερα αυστηρά- είναι το σύνολο του ελληνικού λαού και των πολιτικών κομμάτων να δώσουν το χαρακτηρισμό που αρμόζει σε αυτές τις ενέργειες: άθλιες και αστείες.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 14 January 2002 - 14:05:09 UTC