Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-01-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Θέλουμε να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για την έναρξη των συνομιλιών του Προέδρου Κληρίδη και του κ. Ντενκτάς, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Υπήρξε σήμερα νέα συνάντηση. Προσδιορίστηκε ένα εντατικό πρόγραμμα συναντήσεων, τρεις φορές την εβδομάδα, μεταξύ των κυρίων Κληρίδη-Ντενκτάς με την παρουσία του κ. ντε Σότο. Αυτό που θέλουμε να πιστεύουμε είναι ότι μέσα από αυτό το διάλογο θα βρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Λύση που χρειάζονται όλοι και πάνω από όλα ο λαός της Κύπρου. Ελπίζουμε η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα επιδείξουν και πάλι την αδιάλλακτη στάση που είχαν κρατήσει στο πρόσφατο, αλλά και στο απώτερο παρελθόν. Με τα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν θα μπορέσουν να καταλήξουν οι δύο πλευρές, σε αυτό που αναμένει η διεθνής κοινότητα και όλοι οι λαοί της περιοχής, δηλαδή μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, μήπως υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Πρόεδρου Κληρίδη και του Πρωθυπουργού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η συζήτηση στη Βουλή. Πιστεύω ότι σύντομα θα υπάρξουν και οι αναγκαίες επικοινωνίες.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Εχει δημοσιευθεί στον κυπριακό Τύπο ότι επίκειται επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην Κύπρο και αντίστοιχα του κ. Κληρίδη στην Αθήνα. Σχεδιάζεται κάτι από τα δύο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι είναι πλήρης η υποστήριξη της ελληνικής πλευράς στις πρωτοβουλίες του Προέδρου Κληρίδη. Ομως, το πότε θα γίνουν αυτές οι επαφές και οι συναντήσεις θα προσδιοριστεί μεταξύ των δύο ηγετών.

ΜΙΧΑΗΛ: Υπάρχουν δηλώσεις του κ. Τζεμ, ο οποίος από την Ουάσιγκτον, ούτε λίγο, ούτε πολύ βάζει μια νέα διάσταση στο θέμα. Λέει, δηλαδή, ότι θα πρέπει να δείξουν ένα κοινό όραμα οι δύο ηγέτες. Και αναρωτιέμαι, ποιο μπορεί να είναι το κοινό όραμα, όταν η ελληνο-κυπριακή πλευρά πηγαίνει με μια συγκεκριμένη προσδοκία σε αυτές τις συνομιλίες. Δηλαδή, δίκαιη και βιώσιμη λύση, στη βάση της ομοσπονδίας ...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στη βάση των αποφάσεων της διεθνούς κοινότητας.

ΜΙΧΑΗΛ: @ αναγνώριση ναι, και η τουρκοκυπριακή πλευρά, μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον, μιλούσε για δύο χωριστά κράτη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα πριν από λίγο ότι θέλουμε να ελπίζουμε ότι η τουρκική, αλλά και η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα επιδείξουν την αδιαλλαξία που και στο πρόσφατο, αλλά και στο απώτερο παρελθόν είχε επιδείξει. Πρέπει να κατανοήσουν ότι υπάρχει ανάγκη να συμβάλουν στο να δοθεί λύση στο Κυπριακό. Αυτό ζητάει όλη η διεθνής κοινότητα, αυτό ζητούν οι λαοί της περιοχής, αυτό είναι η δίκαιη λύση. Πρέπει να συνεισφέρουν με νέες προτάσεις, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, υπενθυμίζω ότι η διεθνής κοινότητα υποστηρίζει δικοινοτική ομοσπονδία και το υποστηρίζει και ο Αμερικανός πρέσβης σε συνέντευξή του. Μιλάμε για ομοσπονδία και όχι για συνομοσπονδία την οποία υποστήριξε στην Αμερική με δηλώσεις του ο κ. Ετσεβίτ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως. Θα ήθελα, όμως, να αφήσουμε να εξελιχθούν οι συνομιλίες. Εμείς στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Κληρίδη σε αυτή την κατεύθυνση. Από εκεί και πέρα, από τη στιγμή που οι συνομιλίες ξεκίνησαν το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τις αφήσουμε να εξελιχθούν.

ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ: Επειδή, ίσως υπάρξει μια πιθανότητα να παρερμηνευθούν τα όσα λέτε, έχουμε αποκλίσεις, δηλαδή, από τη λύση της ομοσπονδίας που υποστηρίζει η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση; Μπορεί να συζητήσουμε και κάτι άλλο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, όπως γνωρίζετε, δεν συζητά η ελληνική κυβέρνηση. Γι` αυτό, λοιπόν, το λόγο -και από την αναγκαία αν θέλετε σχέση σεβασμού στις πρωτοβουλίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Προέδρου Κληρίδη- κρατήσαμε μια στάση να στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες του, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Οι αποφάσεις αυτές είναι συγκεκριμένες. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να διεξαχθούν οι συνομιλίες. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι οι συνομιλίες διεξάγονται από τους αρμόδιους της Κυπριακής Δημοκρατίας με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Ο ΟΗΕ είναι εκεί. Θέλω, επίσης, να υπενθυμίσω πως έχουμε τονίσει την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών προς την τουρκική πλευρά, ώστε να υπάρξει αλλαγή της στάσης της. Εχουμε θέσει το θέμα, με πρόσφατες πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού, και στο Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Γνωρίζετε, επίσης, πολύ καλά ότι θέσαμε το θέμα, τόσο στον Πρόεδρο Μπους, όσο και στους αρμόδιους υπουργούς της αμερικανικής κυβέρνησης Κόλιν Πάουελ και Ντόναλντ Ράμσφελντ, ώστε να υπάρξει η αναγκαία επισήμανση προς την τουρκική πλευρά.

ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ: Επιτρέψτε μου να επιμείνω, γιατί δεν χρησιμοποιείτε τον όρο διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Εχετε κάποια άλλη πληροφορία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα επιμείνω στον τρόπο που απαντώ. Διότι καταλαβαίνετε ότι μιλώ σταθερά για λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Δεν κρύβω κάτι. Χρησιμοποιώ τον ίδιο όρο από την αρχή της επικοινωνίας μας. Μην επιχειρούμε, κάθε φορά, να βρίσκουμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Και το τονίζω, αυτό.

ΤΣΙΒΟΛΑ: Θέλω να σας ρωτήσω για εργατικά ατυχήματα που έγιναν χθες, ένα στο εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ κι ένα στο Ολυμπιακό Χωριό. Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, θα λάβει κάποια μέτρα, εντατικοποίηση, ίσως, των ελέγχων για την τήρηση των κανόνων ασφάλειας σε τέτοιους χώρους, διότι τα εργατικά ατυχήματα πληθαίνουν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, οι γενικές στατιστικές δεν δείχνουν ότι πληθαίνουν τα εργατικά ατυχήματα. Αντίθετα, δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε μια συνεχή μείωση των εργατικών ατυχημάτων στην Ελλάδα. Θέλω, όμως, να τονίσω ότι, όσο υπάρχουν ατυχήματα, θα υπάρχει και ο διαρκής έλεγχος, η διαρκής επαγρύπνηση και οι συνεχείς προσπάθειες. Δεν πρέπει να αφήνουμε να μιλά μόνο η γλώσσα των αριθμών, ανεξάρτητα αν αυτή δείχνει μια μείωση του αριθμού των ατυχημάτων. Οσο υπάρχει έστω κι ένα ατύχημα, όσο υπάρχουν εργαζόμενοι που κινδυνεύει, είτε η ζωή τους, είτε η υγεία τους, είτε η σωματική τους ικανότητα, εμείς πρέπει να επαγρυπνούμε, να εντείνουμε τους ελέγχους και να λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να διασφαλίσουμε την πλήρη προστασία τους. Θέλω, όμως, να υπενθυμίσω ότι, τον τελευταίο καιρό, με εντολή του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Ρέππα, η Επιθεώρηση Εργασίας έχει πάει στο χώρο του Ολυμπιακού Χωριού, έχουν πολλαπλασιαστεί οι έλεγχοι, έχει υποδειχθεί και απαιτηθεί από τους αρμόδιους αναδόχους να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα που η πλήρης νομοθεσία μας, από άποψη μέτρων, υγιεινής και ασφάλειας, απαιτεί. Σας επισημαίνω ότι έχουμε, ίσως, σε όλη την Ευρώπη, την καλύτερη ή μια από τις καλύτερες νομοθεσίες για θέματα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζόμενων.

ΤΣΙΒΟΛΑ: Θα υπάρξουν, δηλαδή, κυρώσεις σε αυτές τις εταιρίες που δεν τήρησαν τις οδηγίες του κ. Ρέππα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Προβλέπονται κυρώσεις για όσους δεν συμμορφώνονται. Οι κυρώσεις αυτές προβλέπονται από την πρόσφατη νομοθεσία. Θέλω να θυμίσω ότι έχει ενισχυθεί ιδιαίτερα το "οπλοστάσιο" των Επιθεωρήσεων Εργασίας, με μέτρα, διοικητικές κυρώσεις -ποινές και πρόστιμα, ακόμη και τη δυνατότητα να αναστέλλεται και η λειτουργία επιχειρήσεων ή εκμεταλλεύσεων για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εφόσον δεν συμμορφώνονται στις υποδείξεις των αρμόδιων οργάνων.

ΜΙΧΑΗΛ: Μήπως η κυβέρνηση έχει γνώση των στοιχείων που διατείνεται ο κ. Καμένος, ο βουλευτής της Ν.Δ. ότι έχει και θα κατονομάσει στη Βουλή τέσσερις τρομοκράτες που ζουν στην Ελλάδα και είναι γνωστοί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ήθελα να διατηρήσουμε σε υψηλό επίπεδο τη συνάντησή μας. Δεν αναφέρομαι σε σας, βεβαίως.

ΜΙΧΑΗΛ: Το ξέρω. Βγήκε δημόσια και είπε ότι έχει υπόψη του τέσσερις τρομοκράτες και θα τους κατονομάσει στη Βουλή. Και σκέφτηκα, μήπως πριν τους είχε πει σε σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επαναλαμβάνω την προηγούμενη απάντησή μου, η οποία δεν αφορά εσάς, για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε κάποια ουσιαστική νέα πληροφορία για το θέμα της Εθνικής και της ALPHA ΒΑΝΚ ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Νέα πληροφορία, πέραν της χθεσινομεσημεριανής, δεν υπάρχει.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ερωτώ, όχι για λόγους τυπικούς, αλλά ουσιαστικούς, σχετικά με την πολιτική σας. Μήπως είναι εύσχημος τρόπος να μην προχωρήσει αυτή ...;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση, κατ` αρχάς, δεν παρεμβαίνει. Δεύτερον, η κυβέρνηση έχει τονίσει ότι θεωρεί τη συγχώνευση θετικό γεγονός. Θετικό για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, για τον ανταγωνισμό εντός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την παραπέρα διευκόλυνση των καταναλωτών, των πολιτών που συναλλάσσονται με τις ελληνικές τράπεζες. Υπό αυτή την έννοια, θυμίζω ότι είχα χαρακτηρίσει θετικά το γεγονός της συγχώνευσης, το Νοέμβριο, όταν είχε ανακοινωθεί. Δεν παρεμβαίνουμε, όμως και βεβαίως, πάνω από όλα, δεν παρεμβαίνουμε σε λειτουργικά ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά τις διοικήσεις των δύο Τραπεζών.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει, αν μου το επιτρέπετε, όμως, μία αντινομία στην πολιτική σας. Από τη μία πλευρά, ιδιωτικοποιείτε την ΕΤΒΑ και από την άλλη κρατικοποιείτε την ALPHA BANK...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ...ιδιαίτερα στο θέμα του ανταγωνισμού που ξεπερνά το 50%, δεν έχουμε κάποιο θετικό συμπέρασμα ή κάποια απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμία πολιτική κρατικοποιήσεων, όπως είπατε, και ούτε υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα, στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αυτοί είναι προπαγανδιστικοί ισχυρισμοί που είδα να δημοσιεύονται και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Από εκεί και πέρα, θέλω να θυμίσω ότι η κυβερνητική πολιτική σε ό,τι αφορά τον προσδιορισμό του ρόλου και της λειτουργίας του κράτους είναι σαφέστατη. Και βεβαίως, ιδιαίτερα μέσα στο τραπεζικό σύστημα έχουμε προωθήσει τον ανταγωνισμό και την πλήρη απελευθέρωση. Γι` αυτό το λόγο και δεν παρεμβαίνουμε σε αποφάσεις και λειτουργίες των δύο Τραπεζών. Αυτό είναι ένα βαθύ και σταθερό πιστεύω μας, μία ολοκληρωμένη πολιτική μας.

ΤΣΙΒΟΛΑ: Εχετε κάτι νεότερο για μια χθεσινή ερώτηση συναδέλφου για τις κάμερες στα ιδιωτικά σχολεία;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το παραπέμψαμε στο υπουργείο Παιδείας. Η δήλωση αναφέρει ότι θα γίνουν όλοι οι σχετικοί έλεγχοι. Σήμερα, είδα ένα νέο δημοσίευμα για κάποιο συγκεκριμένο σχολείο. Υπάρχει μια αναφορά του ιδιοκτήτη του σχολείου ότι δεν υπάρχει θέμα παρακολουθήσεων, αλλά θέμα ασφάλειας. Ομως, ήδη, έχουμε ενημερώσει το υπουργείο Παιδείας, για να γίνουν οι σχετικοί έλεγχοι και, πέρα από την επιβολή των όρων ευπρέπειας και προστασίας των ατομικών δεδομένων, να σας ενημερώσουμε.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 16 January 2002 - 14:05:07 UTC