Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-01-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Πριν από λίγο ο παραιτηθείς υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ζαφειρόπουλος, εξηγώντας αναλυτικότερα τους λόγους της παραίτησής του και τις θέσεις του, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το ΠΑΣΟΚ θα οδηγηθεί στις επόμενες εκλογές και ενδεχομένως και στη νίκη, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό. Ηθελα να ρωτήσω, αν υπάρχει αμφισβήτηση εντός του ΠΑΣΟΚ, εντός της κυβέρνησης ως προς το ποιός θα ηγηθεί των εκλογών.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ουδεμία αμφισβήτηση υπάρχει. Το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές θα παρουσιαστεί στον ελληνικό λαό με Πρωθυπουργό και υποψήφιο Πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη. Το θέμα αυτό έχει κλείσει και ιδιαίτερα μετά και από το πρόσφατο Συνέδριό μας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, όπως λένε οι πληροφορίες, χθες, υπήρχε ένα ξέσπασμα του κ. Λαλιώτη σχετικά με τις -θα έλεγε κανείς- αλλεπάλληλες επικριτικές επισημάνσεις κυβερνητικών παραγόντων που επικρίνουν την τακτική του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Αναφέρονται και συγκεκριμένα ονόματα, όπως του κ. Μπένου και του κ. Πασχαλίδη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το θέμα αυτό αφορά τις σχέσεις μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και όχι την κυβέρνηση και την πορεία του κυβερνητικού έργου.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ωστόσο, όταν εμπλέκονται κυβερνητικοί παράγοντες σε κριτική;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ότι αφορά σχέσεις μεταξύ στελεχών του ΠΑΣΟΚ και όχι την κυβέρνηση και την πορεία του κυβερνητικού έργου. Θα μπορούσαμε να συστήσουμε σε όλα τα στελέχη να παραμείνουν στην παράθεση των απόψεών τους μέσα στα όργανα του κόμματος.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε να μας πείτε μήπως στους κόλπους της κυβέρνησης υπάρχουν "ομάδες", "ομαδούλες", "ομαδάρχες" που προωθούν από τώρα την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου, του Γιάννου Παπαντωνίου, όπως γράφουν οι εφημερίδες και αναφέρουν τα σχετικά ρεπορτάζ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχουν τέτοιες "ομάδες", ούτε τέτοιοι "ομαδάρχες", ούτε τέτοιες υποψηφιότητες. Θα ήθελα να επισημάνω, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει Πρόεδρο τον Κώστα Σημίτη, πρόσφατα εκλεγμένο από το Συνέδριό του, και μάλιστα με το πολύ μεγάλο ποσοστό 71%. Προχωρούμε με τον Κώστα Σημίτη, ο οποίος θα είναι και στις εκλογές του 2004 επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και μετά τη νέα νίκη μας και πάλι Πρωθυπουργός της χώρας.

Εξάλλου, υποτιθέμενα ζητήματα διαδοχής δεν έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα. Το ΠΑΣΟΚ προχωρά μπροστά πάντα με τον Πρόεδρό του.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Σας ρώτησα χθες, αν υπάρχουν και άλλοι υφυπουργοί της κυβέρνησης που διαφωνούν με τους υπουργούς τους. Σήμερα τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι σε δύο ακόμη υπουργεία υπάρχουν έντονες διαφωνίες μεταξύ υφυπουργών και υπουργών. Εχετε κάτι νεότερο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω κάτι νεότερο, ούτε υπάρχει τέτοιο θέμα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες είχαμε έναν νέο τουρκικό παραλογισμό. Είχαμε παραβίαση του εναέριου χώρου του Αιγαίου και μάλιστα την ώρα που ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κατευθυνόταν προς την Λήμνο και τη Σύρο. Αναγκάστηκαν ελληνικά αεροσκάφη, όπως ξέρετε, να αναχαιτίσουν τα τουρκικά. Τι θα γίνει με αυτή την υπόθεση; Θα τα αντιμετωπίζουμε σιωπηρώς αυτά τα πράγματα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν τα αντιμετωπίζουμε σιωπηρά. Κάθε φορά που υπάρχουν παραβιάσεις και παραβάσεις προβαίνουμε στις σχετικές ενέργειες. Εμείς επιλέγουμε το πού, και το πώς δίνουμε τις μάχες μας. Είναι μια εποχή ιδιαίτερα ευαίσθητη, γιατί εμείς επιλέξαμε -και ορθά επιλέξαμε- να ανοίξουμε τα μεγάλα θέματα. Εξασφαλίσαμε μέσα από την πολιτική που ασκούμε και την πίεση της διεθνούς κοινότητας να αναδειχθούν θέματα, όπως είναι η επίλυση του Κυπριακού και η πορεία ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε.

Είναι λογικό, όταν βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο σοβαρά θέματα να δημιουργείται και μια δύσκολη περίοδος. Αλλά εμείς παραμένουμε σταθερά στην πολιτική μας, η οποία φέρνει αποτελέσματα και δεν θα αλλάξουμε τις προτεραιότητές της, όπως -ακριβώς- ίσως θέλει η τουρκική πλευρά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, επιτρέψτε μου, καθημερινά γίνονται παραβιάσεις και παραβάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μη δημιουργούμε μια εικόνα που δεν υπάρχει. Εσείς, είστε πάντα πάρα πολύ προσεκτικός@

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Δεν μπαίνουν καθημερινώς και γίνονται παραβιάσεις και παραβάσεις του εναέριου χώρου; Αυτό είναι το ερώτημα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε φαινόμενα παραβιάσεων και παραβάσεων και γίνονται αμέσως όλες οι σχετικές ενέργειες. Θέλω να πω, όμως, σαφώς -και να είμαι ειλικρινής μαζί σας, όπως πάντα- ότι αυτό έχει να κάνει με την προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να μεταθέσει το ενδιαφέρον από τα μεγάλα πρωτεύοντα ζητήματα που εξελίσσονται σε θέματα δευτερεύοντα, πιστεύοντας ότι θα τη φέρουν σε καλύτερη θέση και ότι έτσι θα αποπροσανατολίσει από τα θέματα ιδιαίτερης σημασίας. Δεν πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε το λάθος να απαντούμε στις τουρκικές προκλήσεις με τον ίδιο τρόπο. Βεβαίως, διαμαρτυρόμαστε, προβαίνουμε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, προστατεύουμε πλήρως τα εθνικά συμφέροντά μας. Τονίζω και πάλι ότι εμείς θα επιλέξουμε πού θα δώσουμε τις κύριες μάχες μας. Δεν θα μας καθορίσει η Τουρκία τα πεδία.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, σε συνέχεια της ερώτησης του κ. Γαργαλάκου, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Λαλιώτης, χθες, δεν είπε μόνον αυτά. Είπε ακόμη ότι υπάρχει κίνδυνος να γυρίσει το ΠΑΣΟΚ, το κυβερνών κόμμα -και γι` αυτό ρωτάω@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να σας διακόψω, δεν άκουσα καμία δήλωση του κ. Λαλιώτη.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει δήλωση του κ. Λαλιώτη. Υπάρχουν πληροφορίες από μια σύσκεψη. Και επειδή αναφέρομαι στο κυβερνών κόμμα και πολλές φορές εδώ έχετε αναφερθεί και εσείς, παρ` ότι Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σε θέματα της επικαιρότητας και που αφορούν την κομματική δραστηριότητα, αν συμμερίζεται ο Πρωθυπουργός και τι προτίθεται να κάνει, αν η απάντηση είναι καταφατική, στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ να γυρίσουν σε μια εποχή προ του Συνεδρίου, την εποχή της εσωστρέφειας, όπως ήταν αυτό που ακούστηκε χθες στη συγκεκριμένη συνεδρίαση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα κάνουμε σε κανέναν τη χάρη να γυρίσουμε στην προ του Συνεδρίου εποχή. Το Συνέδριο μίλησε και καλά θα κάνουν όλοι να ακούσουν τη φωνή του. Το μήνυμα του Συνεδρίου είναι σαφές και δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Ο Κώστας Σημίτης είναι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι ο πρωθυπουργός της χώρας. Με τον Κώστα Σημίτη επικεφαλής θα πάμε στις εκλογές. Αυτά είναι προς όλες τις πλευρές σαφή. Το Συνέδριο, όμως, ζήτησε και ενότητα, ζήτησε και στροφή στο κυβερνητικό έργο. Το Συνέδριο μας ζήτησε να μιλάμε λιγότερο και να δουλεύουμε περισσότερο. Πιστεύω πως όλοι πρέπει να ακούσουν τα μηνύματά του. Από εκεί και πέρα, δεν μπορώ εξειδικευμένα να τοποθετούμαι σε δημοσιεύματα. Τοποθετούμαι σε συγκεκριμένα πράγματα.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Προσανατολίζεται η κυβέρνηση να διαχωρίσει το χρόνο των δημοτικών εκλογών από το χρόνο των νομαρχιακών; Υπάρχουν δηλώσεις του κ. Σκανδαλίδη χθες, και ανακοίνωση του νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Παπαδόπουλου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές είναι προσδιορισμένες για τον Οκτώβριο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Τη Δευτέρα, κατά πάσα πιθανότητα, ξεκινούν κάποιες αγροτικές κινητοποιήσεις και θα ήθελα να μου πείτε τη θέση της κυβέρνησης επ` αυτών των κινητοποιήσεων που προετοιμάζονται.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Προετοιμάζονται πράγματι κάποιες κινητοποιήσεις. Οπως γνωρίζετε, όμως, επειδή ακριβώς μας ενδιαφέρει να έχουμε μια στενή σχέση με τον αγροτικό κόσμο και να δίνουμε λύσεις στα προβλήματά του, αντιμετωπίζουμε τα δεδομένα και τα αιτήματα που έχουμε μπροστά μας με τον ίδιο τρόπο, όπως και πριν από μερικούς μήνες, και προσπαθούμε -όπως κάθε φορά- να δώσουμε τις καλύτερες λύσεις. Τα προβλήματα ουσιαστικά είναι δύο: Το ένα έχει σχέση με τη συγκέντρωση του βαμβακιού στη Θεσσαλία. Η συγκέντρωση του βαμβακιού προχωρά με τον τρόπο που είχαμε εξαγγείλει. Τηρούνται όλοι οι κανονισμοί που υπήρχαν και από την Ε.Ε., όλες οι προδιαγραφές και δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει. Γνωρίζετε ότι, εφόσον η διαδικασία εξελιχθεί ομαλά και κανένας νομίζω δεν ζητά, ούτε να παρανομήσουμε, ούτε να παραβούμε τον κανονισμό, θα διασφαλιστεί μια ιδιαίτερα υψηλή τιμή, κατά κιλό, για το βαμβάκι. Οπως γνωρίζετε, θα υπερβεί σημαντικά τις 300 δραχμές. Ελπίζουμε ότι η διαδικασία αυτή -και προς τα εκεί εργαζόμαστε, με αυτό τον τρόπο κινούμαστε- θα εξελιχθεί ιδιαίτερα ομαλά.

Το δεύτερο θέμα που αντιμετωπίζουμε -και προσπαθούμε ιδιαίτερα γι` αυτό- είναι η αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών που υπήρξαν από το χιόνι και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αντιμετώπισε η χώρα μας, το προηγούμενο διάστημα. Γνωρίζετε ότι αμέσως -και δίνω ιδιαίτερη έμφαση στη λέξη "αμέσως"- οι άνθρωποι του ΕΛΓΑ πήγαν στις περιοχές αυτές και καταγράφουν και μάλιστα με εξειδικευμένο τρόπο, τις ζημιές, ώστε να δοθούν οι σχετικές αποζημιώσεις. Γνωρίζετε ότι ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς έθεσε, ήδη, θέμα στην Ε.Ε., ώστε με βάση τις σχετικές συνεννοήσεις να υπάρξουν κοινοτικές ενισχύσεις για να ενισχυθούν εκείνοι που υπέστησαν ζημιές. Είναι γνωστό ότι κινούνται όλες οι σχετικές διαδικασίες και μάλιστα χωρίς καμία καθυστέρηση, χωρίς καμία χρονοτριβή ή γραφειοκρατία. Αρα, λοιπόν, ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα αιτήματα, είναι να λύνουμε τα προβλήματα. Και σε αυτό επιμένουμε.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Και στο χώρο της Παιδείας από αύριο μπαίνουν σε κινητοποιήσεις τα ΤΕΙ Πάτρας, Λάρισας, Θεσσαλονίκης και ήδη είναι κλειστά τα ΤΕΙ του Πειραιά. Εχετε κάτι να μας πείτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στο χώρο της Παιδείας δεν υπάρχουν ενιαία αιτήματα για κινητοποιήσεις. Υπάρχουν κάποια ΤΕΙ και κάποιες άλλες κατηγορίες εκπαιδευτικών με άλλα αιτήματα. Καθένα από τα αιτήματα αυτά αντιμετωπίζεται μέσα από τις πρωτοβουλίες του αρμόδιου υπουργού Παιδείας Π. Ευθυμίου. Οι πρωτοβουλίες αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές και σε θετική κατεύθυνση. Γνωρίζετε ότι έχουν εγερθεί κάποιες αμφισβητήσεις γύρω από την αξιολόγηση των καθηγητών. Ομως, η αξιολόγηση είναι προς το συμφέρον των καθηγητών, προς το συμφέρον των παιδιών μας και του εκπαιδευτικού συστήματος. Τα ειδικότερα θέματα που υπάρχουν, όπως σας είπα, δεν αφορούν ένα ενιαίο αίτημα για όλες αυτές τις διεκδικήσεις. Αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση και μάλιστα με ιδιαίτερα θετικό τρόπο από το υπουργείο Παιδείας. Προσπαθούμε να δίνουμε λύσεις, μέσα στα όρια βέβαια του δυνατού και πάντοτε με βάση τη γενική κατεύθυνση και την πολιτική μας για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

ΤΑΚΗΣ: Η κόντρα των πανεπιστημιακών γιατρών με το υπουργείο Υγείας και τον υπουργό Υγείας Α. Παπαδόπουλο φαίνεται πως θα φθάσει στα άκρα. Υπάρχει μια αναταραχή, εγχειρήσεις γίνονται με την επιτήρηση ή όχι αστυνομικών οργάνων. Πώς βλέπετε αυτή την ιστορία, πώς θα εξελιχθεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν πρόκειται απλά για κόντρα πανεπιστημιακών γιατρών με τον υπουργό Υγείας. Πρόκειται για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης για την υγεία. Θέλω να το τονίσω αυτό. Εχουμε εξαγγείλει και το ελληνικό Κοινοβούλιο έχει ψηφίσει ένα νόμο. Ο νόμος αυτός δεν επιφέρει απλώς κάποιες αλλαγές. Ο νόμος περιέχει μια ολοκληρωμένη φιλοσοφία για την αναβάθμιση της παρεχόμενης δημόσιας υγείας, καθώς και του συστήματος υγείας, το οποίο το κράτος προσφέρει στους πολίτες. Το κεντρικό ενδιαφέρον μας είναι να προχωρήσει η μεταρρύθμιση στην υγεία. Το κεντρικό ενδιαφέρον μας είναι η παρεχόμενη δημόσια υγεία να είναι ποιοτική. Και με αυτό τον τρόπο, θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή του νόμου. Προς αυτή την κατεύθυνση προχωρούμε. Μας ενδιαφέρει να εφαρμοστεί ο νόμος, όχι απλά και μόνο ως μια διαδικασία, αλλά ως μια προσφορά προς τον Ελληνα πολίτη. Στοιχείο του νόμου είναι και εκείνη η διάταξη που περιλαμβάνει την αποκλειστική απασχόληση των πανεπιστημιακών γιατρών στα νοσοκομεία. Είναι μια σωστή διάταξη, η οποία θα συνεισφέρει σημαντικά στην αναβάθμιση της ποιότητας στην υγεία. Γνωρίζετε ότι έχει προσφερθεί και η δυνατότητα σε γιατρούς και ειδικά ανθρώπους που έχουν μια προϋπηρεσία και βρίσκονται ψηλότερα στις βαθμίδες της εμπειρίας και της ιεραρχίας, να εργαστούν και στα απογευματινά ιατρεία, επ` αμοιβή. Γνωρίζετε, επίσης, ότι ήταν σαφές εδώ και αρκετό καιρό ότι πρέπει να κληθούν όλοι να επιλέξουν. Ο νόμος περιλαμβάνει τη ρήτρα της αποκλειστικής απασχόλησης. Αυτό είναι γνωστό. Με βάση αυτό, κλήθηκαν να επιλέξουν. Πολλοί επέλεξαν να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα δημόσια νοσοκομεία και τις πανεπιστημιακές κλινικές. Ορισμένοι δεν το επέλεξαν. Από την ώρα που δεν το επέλεξαν, από την ώρα που έκαναν την επιλογή τους, είναι σαφές ότι πρέπει να προχωρήσουν, με βάση αυτό, και να πάνε κάπου αλλού.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Προτίθεται η κυβέρνηση να δώσει τη λίστα των μη κυβερνητικών οργανώσεων που χρηματοδοτούνται, τα κριτήρια γι αυτή τη χρηματοδότηση και γενικότερα την αξιολόγηση αυτών των μη κυβερνητικών οργανώσεων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν χρηματοδοτείται ακόμη κανένας. Στο άρθρο 1...

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Στο παρελθόν είχαν χρηματοδοτηθεί, είναι γνωστό αυτό. Κάθε χρόνο γινόταν.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις χρηματοδοτούνται από πολλά υπουργεία. Γνωρίζετε ότι η χρηματοδότησή τους προβλέπεται στους γενικότερους κανονισμούς της Ε.Ε. στο Γ@ ΚΠΣ και στη βάση των δεδομένων που έχουν να κάνουν με τους φορείς που επιλέγονται. Υπάρχουν ειδικές ρήτρες και μέτρα που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση -πάντα για συγκεκριμένες δραστηριότητες και με συγκεκριμένους ελέγχους- των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Ανοίγω μια παρένθεση, λέγοντας ότι και στο υπουργείο Εργασίας -επειδή γνωρίζω πολύ καλά το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο- υπάρχουν συγκεκριμένες διατάξεις, μέτρα, δράσεις και διαδικασίες σύμφωνα με τις οποίες χρηματοδοτούνται -και μάλιστα δημοσίως και με προκηρύξεις- μη κυβερνητικές οργανώσεις, για συγκεκριμένους σκοπούς. Οπως, για παράδειγμα, οι εκπαιδευτικοί σκοποί, η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού κ.λπ. Δεν είναι κάτι, λοιπόν, που θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση. Γίνεται εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα και μάλιστα από όλες τις πηγές, που έχουν να κάνουν με το χειρισμό των ευρωπαϊκών πόρων, διότι ακριβώς το θέλει και η Ε.Ε. Είναι μέσα στη λογική, τη φιλοσοφία της. Μη δημιουργούμε, λοιπόν, προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν.

Οσον αφορά το νομοσχέδιο, το οποίο χθες παρουσίασε ο Πρωθυπουργός και βρίσκεται στο στάδιο συλλογής υπογραφών, προκειμένου να έρθει στη Βουλή, περιλαμβάνει και τη δυνατότητα χρηματοδότησης μη κυβερνητικών οργανώσεων. Θέλω, όμως, να τονίσω ότι υπάρχουν ολοκληρωμένες διαδικασίες αποφάσεων, προκηρύξεων και ελέγχου γι αυτά τα κονδύλια. Το ίδιο το νομοσχέδιο ορίζει αυτές τις διαδικασίες, ώστε με πλήρη διαφάνεια, με έλεγχο, αλλά και αποτελεσματικότητα στη χρήση των πόρων, να προωθούνται οι σκοποί των παρεμβάσεων και να συμβάλλουμε στη γενικότερη ανασυγκρότηση της περιοχής και των χωρών της Ν.Α, Ευρώπης. Αρα, λοιπόν, σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, από εκείνα που ακούμε να επικαλούνται ορισμένοι. Βεβαίως, θα έχουμε την ευκαιρία κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην ολομέλεια του σχετικού σχεδίου νόμου, στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια της Βουλής, να αναπτύξουμε ολοκληρωμένα τη φιλοσοφία μας.

ΚΑΠΠΟΣ: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση το γεγονός ότι άλλο ένα νομοσχέδιο της, εννοώ το νομοσχέδιο του υπουργού Παιδείας, χθες το βράδυ, πέρασε στη Βουλή χωρίς να συγκεντρώσει την πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και αναγκάστηκε να προσφύγει σε βουλευτές άλλων κομμάτων, προκειμένου να υπερψηφιστεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς δεν προσφύγαμε σε κανένα.

ΚΑΠΠΟΣ: Καλά ! Δεν προσφύγατε, σας ήρθαν...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στο Κοινοβούλιο γίνεται πάντοτε συζήτηση. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι λόχος. Σε συγκεκριμένες διατάξεις και επιμέρους ζητήματα μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Οι απόψεις αυτές εκφράζονται και καλώς εκφράζονται, γιατί αυτός είναι ο θεσμικός ρόλος του βουλευτή. Εξάλλου αυτό επιτάσσει και το Σύνταγμά μας. Στο συγκεκριμένο άρθρο, στο οποίο αναφέρεστε, υπήρξαν όντως διαφορετικές απόψεις σε όλο το πολιτικό φάσμα. Οπως γνωρίζετε ορισμένα πολιτικά κόμματα έκριναν σκόπιμο και χρήσιμο να ψηφίσουν τη σχετική διάταξη. Ολα έγιναν βάσει του Κανονισμού της Βουλής. Η σχετική διάταξη ψηφίστηκε, έλαβε μάλιστα σε αριθμό ψήφων πάνω από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Κοινοβουλίου. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

ΚΑΠΠΟΣ: Δύο διευκρινίσεις, εάν επιτρέπετε, σε προηγούμενες διατυπώσεις σας: Είπατε πριν «δεν θα κάνουμε σε κανένα τη χάρη να γυρίσουμε στην προ συνεδρίου εποχή». Είπατε ότι, αυτή η διατύπωση απευθύνεται προς κάθε πλευρά, κάθε αποδέκτη. Μπορώ να εικάσω βάσιμα ότι κάθε πλευρά και κάθε αποδέκτης ή μάλλον μια από αυτές τις πλευρές είναι και στελέχη του κόμματός σας. Θα μπορούσατε να μας διευκρινίσετε κάτι επ` αυτού, δηλαδή, ποιους «φωτογραφίζετε»;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Προς κάθε πλευρά και κάθε αποδέκτη.

ΚΑΠΠΟΣ: Μένω σε αυτό και ζητώ, μια δεύτερη διευκρίνιση σε άλλη διατύπωσή σας. Μιλήσατε για «δύσκολη περίοδο στα ελληνο-τουρκικά», μια διατύπωση την οποία είχε χρησιμοποιήσει τουλάχιστον δύο φορές ο υπουργός Εξωτερικών, σε αυτή τη χρονιά. Ποιο είναι το χειρότερο ενδεχόμενο, το οποίο απεύχεται σε αυτή τη δύσκολη περίοδο η κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι δεν κατέχω τη μαντική.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 23 January 2002 - 14:05:09 UTC