Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-02-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θα ήθελα να κάνω μερικές εισαγωγικές παρατηρήσεις, που αφορούν το κύριο θέμα, το οποίο απασχολεί το σημερινό Τύπο. Θέλουμε να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας και να χαιρετίσουμε την καθολική αντίδραση του πολιτικού κόσμου της χώρας και όλων των Ελλήνων, απέναντι στην αήθη προσπάθεια επίθεσης και σπίλωσης κατά του προσώπου του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο πολιτικός κόσμος, στο σύνολό του, καταδίκασε την επίθεση και βεβαίως έδειξε ότι η Δημοκρατία έχει άμυνες, ότι κάθε σενάριο ή επίθεση που στρέφεται κατά των θεσμών συναντά την καθολική αντίδραση του πολιτικού κόσμου και των Ελλήνων πολιτών. Θέλω, επίσης, να επισημάνω ότι υπήρξαν ελάχιστες θλιβερές εξαιρέσεις, που όλοι τις είδαμε, από πλευράς πολιτικού κόσμου.

Υπάρχει ένα θέμα δεοντολογίας. Γνωρίζετε ότι υπάρχει ένα σημαντικό θεσμικό πλαίσιο, γύρω από ζητήματα δεοντολογίας, για τις δημοσιογραφικές εκπομπές, που διαμορφώνεται από το Προεδρικό Διάταγμα 100/2000, με το νόμο 2328/1995 και το νόμο 2863/2000, ο οποίος περιλαμβάνει και τις βάσεις αυτοδέσμευσης, καθώς, επίσης και συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας των ενημερωτικών εκπομπών από τα ίδια τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα. Παράλληλα, υπάρχουν και οι κώδικες δεοντολογίας του 1989.

Το υπάρχον νομικό πλαίσιο είναι, ήδη, αρκετά ισχυρό. Ενα μεγάλο μέρος παρακολούθησης της εφαρμογής του ανήκει στην ΕΣΗΕΑ, η οποία έχει το δικό της κώδικα δεοντολογίας και μένει να συγκροτηθούν οι επιτροπές ελέγχου. Αφορά, επίσης, τη λειτουργία και τις παρεμβάσεις του ΕΣΡ, το οποίο -όπως γνωρίζετε και από σημερινά δημοσιεύματα- έχει, ήδη, κινηθεί για όλες αυτές τις ιστορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας. Είμαστε βέβαιοι ότι, όπως πάντα, το ΕΣΡ θα κάνει τη δουλειά του. Αυτό που θέλω να προσθέσω είναι ότι το Υπουργείο Τύπου, ήδη, επεξεργάζεται ολοκληρωμένη πρόταση του ΕΣΡ, όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό και τη συμπλήρωση του κώδικα δεοντολογίας.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση -αφού υπάρξει και ο σχετικός διάλογος και ελπίζουμε ιδιαίτερα στη θετική συμβολή της ΕΣΗΕΑ και στην ολοκληρωμένη πρόταση του ΕΣΡ- να εκσυγχρονίσουμε και να συμπληρώσουμε τον κώδικα δεοντολογίας για τις ενημερωτικές και δημοσιογραφικές εκπομπές. Αυτή είναι μια υποχρέωσή μας προς τον ελληνικό λαό, την οποία θα φέρουμε πλήρως σε πέρας. Τονίζω ότι ορισμένοι «σκηνοθέτες»,οι οποίοι σκηνοθετούν θλιβερά και γελοία σενάρια, προσπαθώντας να εμπλέξουν σε αυτές τις ιστορίες και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να καταδικαστούν από όλους μας. Τέτοια δημοσιεύματα δεν πετυχαίνουν τίποτα περισσότερο από τη δημιουργία προβλημάτων στη διεθνή θέση και εικόνα της χώρας. Πιστεύουμε ότι και αυτά πρέπει να τύχουν της ομόθυμης καταδίκης μας.

Παρακαλώ, για τις ερωτήσεις σας.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο πολιτικός κόσμος της χώρας και τα πολιτικά κόμματα εκτιμούν ότι η επιχείρηση σπίλωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι κάτι μεμονωμένο και αποσπασματικό, αλλά είναι ένα οργανωμένο σχέδιο εξωθεσμικών παράκεντρων εξουσίας. Θέλω να ρωτήσω εάν διερευνήσατε ή διερευνάτε ποιοί οργάνωσαν και εξετέλεσαν αυτή την αποστολή, ποιά ήταν τα κίνητρά τους και μια και αναφερθήκατε στα Μέσα, εάν έχετε διαπιστώσει συγκοινωνούντα δοχεία στο «ζωολογικό κήπο» των reality sows.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας: Υπάρχουν οι κώδικες δεοντολογίας, τα αρμόδια όργανα, το ΕΣΡ, το οποίο έχει ήδη παρέμβει σε ό,τι αφορά όλη αυτή την εικόνα. Παραπέμπω σε σημερινά δημοσιεύματα πολλών εφημερίδων. Επομένως, δεν έχουμε παρά να περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας, που θα διεξάγει το ΕΣΡ και μετέπειτα τις αποφάσεις, τις οποίες -με βάση τα στοιχεία που θα συλλέξει πολύ σύντομα- θα λάβει. Δεν μπορώ να ξέρω ποιες είναι αυτές, αλλά είναι γεγονός ότι υπήρξε άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής, του αρμόδιου οργάνου.

Οσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησή σας: Φυσικά είχαμε την ευκαιρία να δούμε αρκετούς από αυτούς που ανέλαβαν στις πλάτες τους την υλοποίηση του εγχειρήματος, χθες, στις τηλεοπτικές εκπομπές. Τα ονόματα είναι σε όλους μας πάρα πολύ γνωστά και μπορείτε να τα δείτε σήμερα να επαναλαμβάνονται σε δημοσιεύματα και πρωτοσέλιδα εφημερίδων. Το δυστύχημα είναι ότι υπήρξε ένα ακόμα πρωτοσέλιδο, στο οποίο αναφέρθηκα προηγουμένως στην εισαγωγική μου τοποθέτηση. Θέλω να τονίσω ότι ως υπεύθυνο για τις επιθέσεις και τα σενάρια, νοώ όποιον περνά ή μπορεί να περάσει από το μυαλό του αυτή η επίθεση κατά των θεσμών.

ΚΑΠΠΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είστε σαφής μεν, αόριστος δε. Χθες, κάνατε μια συγκεκριμένη αναφορά, μιλήσατε για ύποπτα σενάρια κατά της Δημοκρατίας. Σήμερα, μιλήσατε για κάθε σενάριο που στρέφεται εναντίον των θεσμών. Θέλω, λοιπόν, να γίνετε, μέσα από αυτή την αοριστία, πιο συγκεκριμένος και να μας πείτε πως ακριβώς βλέπετε αυτά τα σενάρια να εξελίσσονται. Για να αναφέρεστε σε σενάρια προφανώς γνωρίζετε και την εξέλιξή τους.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ολοι παρακολουθήσαμε χθες τις τηλεοπτικές εκπομπές και διαβάσαμε τις σημερινές εφημερίδες.

ΚΑΠΠΟΣ: Αντιλαμβάνεστε ότι η ερώτησή μου είχε εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα. Δεν είναι καθόλου μυθιστορηματικός, δεν έχει να κάνει με την αχλύ που είχε χθες, έχει να κάνει με έναν συγκεκριμένο όρο, τον οποίο αναφέρατε τουλάχιστον δύο φορές και θα ήθελα μια συγκεκριμένη εξήγηση. Γίνονται συνεχώς αναφορές σε παράκεντρα εξουσίας, σε σενάρια. Κάποιος πρέπει να κάνει μια συγκεκριμένη αναφορά. Και εάν δεν την κάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που επικαλείται αυτά τα σενάρια, ποιος θα την κάνει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είδαμε, χθες, αρκετούς κυρίους και κυρίες, οι οποίοι πρωτοστάτησαν σε αυτή την προσπάθεια. Τα ονόματα τα γνωρίζετε. Δυστυχώς, είχαμε μια-δυο εξαιρέσεις από την ομόθυμη καταδίκη του πολιτικού κόσμου, όπως για παράδειγμα, ο κ. Κιλτίδης. Εκανε μια ατυχέστατη παρέμβαση, η οποία τον φέρει σε πλήρη αντίθεση με τη θέση που πήρε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., αλλά και το κόμμα του γενικότερα. Είναι λογικό ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι. Εμείς δεν μπορεί να το ξέρουμε, αλλά βλέπουμε ότι υπήρξε κάτι οργανωμένο.

ΚΑΠΠΟΣ: Να διευκολύνω ή να δυσκολέψω κάπως την τοποθέτησή σας; Ο στόχος αυτών των σεναρίων ποιος είναι; Μπορείτε να μας πείτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν προσέξετε την τοποθέτησή μου, θα δείτε ότι ήδη έχω αναφερθεί.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Μέσα σε αυτή την προσπάθεια υπονόμευσης, όπως λέτε, έχετε κάποιες πληροφορίες, κάποιες ενδείξεις, ότι μπορεί να είναι και παράγοντες εκτός Ελλάδας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχουμε καμία τέτοια πληροφορία ή ένδειξη. Εν πάση περιπτώσει, δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να μετατραπώ σε ανακριτική αρχή. Βλέπουμε κάποια πράγματα, όλοι φανταζόμαστε κάποια πράγματα και γι αυτό το λόγο στην ερώτηση απάντησα και επαναλαμβάνω ότι αναφέρομαι σε όποιον περνά από το μυαλό του οποιαδήποτε λογική επίθεσης κατά θεσμών.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Επειδή είναι εμφανές ότι αυτή η προσπάθεια ήταν ενορχηστρωμένη, δηλαδή, υπάρχει ένα σχέδιο που θα έλεγε κανείς ότι υλοποιείτο τμηματικά. Δεν σας ανησυχεί το γεγονός ότι αυτή η προσπάθεια μπορεί να κατέληγε ακόμα και στον εκβιασμό πολιτικών εξελίξεων από αυτά τα εξωθεσμικά κέντρα; Δηλαδή, τι κάνουν οι συντεταγμένες εξουσίες αυτού του τόπου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό που ονομάζετε εσείς συντεταγμένες εξουσίες και αυτό που ονόμασα εγώ πολιτικός κόσμος, αντέδρασε σαν ένας άνθρωπος. Και οφείλουμε να το χαιρετήσουμε αυτό. Με τη θλιβερή εξαίρεση του κ. Κιλτίδη ή με κάποια λιγότερο ατυχή -αλλά επίσης ατυχή- έκφραση ενός άλλου βουλευτή της Ν.Δ., το σύνολο του πολιτικού κόσμου έσπευσε να καταδικάσει αυτές τις ενέργειες, να σταθεί στο πλευρό του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, να σταθεί εμπόδιο σε οποιαδήποτε εξέλιξη, σε οποιοδήποτε σενάριο απέβλεπαν αυτές οι κινήσεις. Αυτό οφείλουμε να το επισημάνουμε και να το χαιρετίσουμε. Είναι μια πραγματικότητα. Εδειξε ότι η Δημοκρατία έχει άμυνες. Εδειξε ότι η Δημοκρατία είναι ισχυρή σε αυτό τον τόπο.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Επειδή και χθες και σήμερα και τις τελευταίες ημέρες έχετε μιλήσει, κατ` επανάληψη, για τα παράκεντρα, για τα σενάρια αποσταθεροποίησης...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για "παράκεντρα", εγώ; Δεν χρησιμοποίησα αυτή τη έκφραση ποτέ.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ωραία. Για προσπάθεια αποσταθεροποίησης, για επίθεση κατά θεσμών κ.τ.λ. Ιδια στάση για το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, τήρησαν και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ομολογώ ότι ναι.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ηθελα να σας ρωτήσω, επειδή, πλέον, φαίνεται ότι υπάρχει μπροστά μια κατάσταση -είδαμε, χθες, ορισμένα πράγματα- σκέφτεται μήπως ο Πρωθυπουργός να πάρει κάποια πρωτοβουλία ευρύτερης συνεννόησης με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να υπάρχει μια ενίσχυση και θωράκιση της έκφρασης του πολιτικού κόσμου και των θεσμών από αυτές τις επιθέσεις που γίνονται;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό που λέτε είναι πολύ γενικό. Εφόσον μπορέσουμε να συζητήσουμε πιο αναλυτικά, να το δούμε. Αλλά, νομίζω ότι είναι ακόμα μια γενική αναφορά και ομολογώ ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να μιλήσουμε πιο εξειδικευμένα, πιο συγκεκριμένα και καθαρά για το τι μπορεί να γίνει. Αλλά, εκείνα που πρέπει άμεσα να δούμε, είναι τα εξής: Οφείλουμε να συμφωνήσουμε όλοι ότι αυτή η χθεσινή κοινή εμφάνιση, αν θέλετε, η ομοθυμία που υπήρξε, η μαζική και ομόφωνη αντίδραση του πολιτικού κόσμου, είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Οφείλουμε να το επισημάνουμε. Επίσης, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η Δημοκρατία είναι ισχυρή, ότι έχει τις άμυνές της, ότι μπορεί και απαντά στις επιθέσεις που δέχεται. Εκείνο, βεβαίως, που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι υπάρχει ένα ικανό νομικό πλαίσιο και βεβαίως μπορεί να συμπληρωθεί και να ενισχυθεί, αλλά ήδη είναι ικανό για να εξασφαλίσει τη δεοντολογία. Υπάρχουν αρχές, υπάρχουν μέσα, υπάρχουν κανόνες. Να είστε βέβαιοι ότι θα κάνουν τη δουλειά τους.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή, όπως είπατε, όλοι είδαμε χθες -και εξ αυτού του λόγου δεν αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία σας να πείτε ονόματα- θέλω να σας ρωτήσω συγκεκριμένα: Πέρα από τον τηλεοπτικό σταθμό EXTRA, είχαμε και τον τηλεοπτικό σταθμό STAR. Θέλετε να πείτε ότι στο οργανωμένο σχέδιο βρίσκονται οι ιδιοκτήτες αυτών των δύο σταθμών; Δηλαδή, ο κ. Κουρής και ο κ. Βαρδινογιάννης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως προσέξατε, δεν ονόμασα κανέναν. Ολος ο ελληνικός λαός έχει μάτια και βλέπει.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή από τις αρχικές τοποθετήσεις σας το βάρος πέφτει σε μέτρα δεοντολογίας που πρέπει να ενισχυθούν ή και να ληφθούν για την εύρυθμη λειτουργία των ΜΜΕ και αντιλαμβάνομαι εκ των δηλώσεών σας ότι θεωρείτε πως, μερικά τουλάχιστον εκ των ΜΜΕ, αποτελούν "Δούρειο Ιππο" γι` αυτή την επίθεση εναντίον των θεσμών που παρατηρήθηκε χθες και ...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αν δεν κάνω λάθος στην τηλεόραση έγινε αυτό.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ναι. Προκύπτει το ερώτημα ότι εμμέσως πλην σαφώς ονοματίσατε, όμως, και επιχειρηματικά συμφέροντα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εγώ ονόμασα τους συγκεκριμένους, οι οποίοι πρωτοστάτησαν και εμφανίστηκαν, χθες. Δεν το έκρυψαν. Γι αυτό και αφήνω εσάς να κρίνετε. Εμφανίστηκαν χθες. Υπήρξε συγκεκριμένο τηλεοπτικό κανάλι που ανέλαβε να πάρει την ευθύνη αυτής της προσπάθειας. Δεν είναι έτσι; Και ομιλώ για ένα κανάλι. Από εκεί και πέρα, υπήρξαν και άνθρωποι που εμφανίστηκαν εκεί και συναίνεσαν και προσπάθησαν και εμφανίζονται και σήμερα στον Τύπο. Είναι κρυφοί, δεν τους βλέπετε; Μπορεί, λοιπόν, καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Σας ακούσαμε να καταδικάζετε, ήδη, τη στάση και τη δήλωση του κ. Κιλτίδη. Ποιός είναι ο άλλος βουλευτής της Ν.Δ. στον οποίο αναφέρεστε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αναφέρομαι σε μία λιγότερο βέβαια ατυχή από εκείνη του κ. Κιλτίδη, αλλά, κατά τη γνώμη μου, επίσης μη σωστή δήλωση του κ. Γιακουμάτου.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Για την κα Αλφιέρη, δεν υπάρχει πρόβλημα που ήταν στη συγκεκριμένη εκπομπή; Είναι πρώην βουλευτής του ΣΥΝ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εγώ αναφέρθηκα σε βουλευτές. Βεβαίως, και για όσους εμμέσως ή αμέσως συναινούν σε αυτή την προσπάθεια, είναι σαφές ότι δεν έχω, παρά να κάνω την ίδια τοποθέτηση. Δεν εξαιρώ κανέναν. Εξάλλου, δεν είμαι εισαγγελέας. Κάνω μία πολιτική τοποθέτηση που αφορά όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια.

ΚΑΠΠΟΣ: Κάνατε προηγουμένως εκτεταμένη αναφορά στο νομικό πλαίσιο που υπάρχει γύρω από τέτοιου είδους θέματα. Κρίνει η κυβέρνηση ότι εκτός από θέμα δεοντολογίας θέμα πολιτικό και ό,τι άλλο έχει προκύψει, ότι υπάρχει και νομικό θέμα με τους συντελεστές της εκπομπής;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση δεν κρίνει αν υπάρχει νομικό θέμα. Τι νομικό θέμα; Εγινε μια πολιτική προσπάθεια και ως αήθη και απαράδεκτη πολιτική προσπάθεια την καταδικάσαμε. Το ζήτημα δεν είναι νομικό, είναι εξόχως πολιτικό. Υπήρξε μια άθλια επίθεση. Υπήρξε μια απαράδεκτη ενέργεια. Καταδικάστηκε από το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Αυτή η ενέργεια συνδέεται με προσπάθεια υπονόμευσης των θεσμών. Με αυτή την έννοια, η Δημοκρατία έδειξε τις αντιστάσεις της και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στάθηκε απέναντί της. Είναι ένα εξόχως πολιτικό ζήτημα που μας αφορά όλους.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Μιλήσατε πριν γι αυτή την προσπάθεια σπίλωσης του Προέδρους της Δημοκρατίας. Αυτή η επιχείρηση ποια πολιτική αιχμή είχε; Το να πέσει η κυβέρνηση, ας πούμε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση, όπως αποδείχθηκε, αλλά και γενικότερα η Δημοκρατία -για να μην μιλήσω στενά για την κυβέρνηση- έχει τις αντιστάσεις της, τις άμυνές της και είναι ισχυρή. Από εκεί και πέρα, το τι επιδίωκαν όποιοι είχαν αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία, πιστεύω ότι είναι πολύ σαφές. Εξίσου σαφές είναι γιατί, χθες, μιλήσαμε για αποσταθεροποίηση των θεσμών και γιατί επιλέχθηκε το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας για να δεχθεί αυτή την επίθεση.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Αντιλήφθηκα, προηγουμένως, ότι στην ερώτηση συναδέλφου, ήταν καταφατική η απάντησή σας, ότι λειτουργούν περίπου ως συγκοινωνούντα δοχεία αυτά τα reality shows και επομένως...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είπα κάτι τέτοιο. Είπα, για να είμαι πολύ συγκεκριμένος, ότι αυτή είναι μια δουλειά του ΕΣΡ. Αναφέρθηκα σε δημοσίευμα και είπα ότι το ΕΣΡ έχει ήδη -και αυτό δημοσιεύεται σήμερα στον Τύπο και μπορείτε να το δείτε αναλυτικά- διατάξει μια έρευνα. Από τα στοιχεία που θα συλλέξει το ΕΣΡ, θα βγάλει και τις αποφάσεις του. Περιμένουμε να δούμε τις αποφάσεις του. Δεν θα βγάλω εγώ, δεν πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα εμείς. Διότι πρέπει να σεβόμαστε κάποια πράγματα. Εχουμε κάνει μια ανεξάρτητη αρχή, τη στηρίζουμε όλοι και πρέπει να την αφήσουμε να κάνει τη δουλειά της.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή αυτό το νέο επεισόδιο "κιτρινισμού και ζούγκλας", το οποίο βιώνουμε, έχει αρχή, μέση και ακόμα δεν ξέρουμε το τέλος, σε ό,τι αφορά την αρχή του, ο καθ` ύλην αρμόδιος για την πάταξη φαινομένων παράνομου τζόγου ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, κάλεσε και συνομίλησε με το φορέα αυτού του "κιτρινισμού" τον οποίον ο ίδιος αποκαλεί δημοσιογραφία, θέλω να ρωτήσω εάν αυτό δεν συνιστά, κατά τη γνώμη σας, νομιμοποίηση αυτού του είδους του δημοσιογραφικού "big brother-ισμού".

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι έτσι τα πράγματα, γιατί ορισμένες φορές, κάποιος πολίτης ζητά από κάποιον εκπρόσωπο της Πολιτείας το δικαίωμα να του αναπτύξει κάποια άποψη. Ανεξάρτητα από τη γνώμη που μπορεί να έχουμε για τον Α', Β' ή Γ' πολίτη, όταν μας ζητείται να μας αναπτυχθεί μία άποψη ή να δοθούν κάποια στοιχεία ή να γίνουν κάποιες προτάσεις, είμαστε υποχρεωμένοι να τις ακούμε. Οπως γνωρίζετε, βασική αρχή της Δημοκρατίας είναι ότι "μπορεί να διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά πρέπει να σου δίνω το δικαίωμα να το λες". Με αυτή την έννοια, ο κ. Χρυσοχοϊδης ορθώς ενήργησε.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτιμά η κυβέρνηση ότι η ενέργεια αυτή -τη χαρακτηρίσατε πολιτική ενέργεια και είναι σαφώς πολιτική- σχετίζεται με τις τρέχουσες εξελίξεις γύρω από την πορεία των εθνικών θεμάτων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αναμφίβολα κάθε επίθεση που μπορεί να συνδέεται με πρόσωπα που έχουν ευθύνες στα εθνικά θέματα, τα επηρεάζει. Για παράδειγμα, είδαμε σήμερα σε μία εφημερίδα μία προσπάθεια εμπλοκής του προσώπου του υπουργού Εξωτερικών -κατά τη γνώμη μου απαράδεκτη προσπάθεια εμπλοκής- σε αυτή την ιστορία. Εχω, ήδη, τοποθετηθεί γι` αυτήν στο τέταρτο σημείο της εισαγωγικής τοποθέτησής μου. Είναι πράγματι μια θλιβερή σκηνοθεσία, η οποία, όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα, όχι μόνο πρέπει να την καταδικάσουμε όλοι ομόθυμα, αλλά από την άλλη πλευρά είναι σαφές ότι δημιουργεί προβλήματα στην εμφάνιση της χώρας διεθνώς. Με αυτή την έννοια, πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Δεδομένου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι και συντοπίτης μου, είναι πολύ εύθικτος, φοβηθήκατε παραίτησή του μετά τα χθεσινά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το ακούγαμε όλη την ημέρα, χθες, "κυκλοφορούσε" και πιθανόν ήταν επιθυμία κάποιων που είχαν αναλάβει την ευθύνη της προσπάθειας. Αλλά, από ό,τι είχαμε πληροφορηθεί, σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε τέτοιο θέμα. Δηλαδή -για να είμαι σαφής- πιθανόν κάποιοι -ελάχιστοι- να το ήθελαν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε τέτοιο θέμα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Κάνατε, όντως, εσείς παρεμβάσεις στη διοίκηση του σταθμού, ώστε να μη μεταδοθεί η επίμαχη εκπομπή, προκειμένου να προστατευθεί ο κορυφαίος θεσμός;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μάλιστα, ανέλαβα την ευθύνη και μίλησα με τον κ. Γιώργο Κουρή και του ζήτησα -όχι, όπως λέει ο κ. Καρατζαφέρης ότι "τον παρακάλεσα"- ευθέως, και νομίζω με το κατάλληλο ύφος, να παρέμβει, διότι αυτό το οποίο είχε ανακοινώσει ότι θα γίνει, επρόκειτο περί αήθους και άθλιας ενέργειας και θα προσέβαλε το κύρος των θεσμών. Και επειδή όλοι γνωρίζαμε και τι θα έλεγε -νομίζω ότι όλοι είχατε πάρει τις σχετικές πληροφορίες για το τι αφορούσε και όλοι γνωρίζετε πόσο γελοίο ήταν αυτό που ελέχθη- με αυτή την έννοια, ανέλαβα την ευθύνη και μίλησα με τον κ. Γιώργο Κουρή. Ο κ. Κουρής μου απάντησε ότι πολύ πιθανό να συμφωνεί μαζί μου ή ότι τα πράγματα είναι γενικώς και αορίστως δύσκολα, αλλά ότι ο κ. Καρατζαφέρης έχει τη δική του άποψη.

ΚΑΠΠΟΣ: Από τη στιγμή που είναι κυβερνητική γραμμή και μάλιστα πολύ σκληρή, ότι διαδηλώσεις κ.τ.λ. δεν υπάρχει περίπτωση να προσεγγίζουν κυβερνητικά κτίρια, πώς συνέβη το βράδυ της Τετάρτης, θα έλεγα μια όχι ακριβώς διαδήλωση, αλλά σχεδόν καταδρομική επιχείρηση, να προσέγγισε την τουρκική πρεσβεία, όπου δημιουργήθηκε και κάποιο επεισόδιο, ενώ έγινε και κάποιο άλλο επεισόδιο έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμία εντολή να μην προσεγγίζει κανείς κυβερνητικά κτίρια. Για παράδειγμα, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι το υπουργείο Εργασίας, όπου ήμουν μέχρι πριν από τρεις μήνες, ήταν απολύτως ανοικτό και σε προσεγγίσεις από διαδηλωτές που συμμετείχαν σε πορείες και σε διαμαρτυρίες πάσης φύσεως και σε μαζικές παραστάσεις, χωρίς να έχουμε κλείσει συναντήσεις και σε καταλήψεις ακόμα. Δεν είμαστε κυβέρνηση που παίρνει αστυνομικά μέτρα και ούτε έχουμε παρεμβατικές λογικές. Βεβαίως, όλα πρέπει να γίνονται μέσα σε ένα πλαίσιο δεοντολογίας και νομιμότητας.

ΚΑΠΠΟΣ: Επί του θέματος, πώς συνέβη το συγκεκριμένο περιστατικό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα κάνουμε αστυνομικό ρεπορτάζ.

ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ: Ισχύει ότι η ΙΑS ζήτησε παράταση δύο εβδομάδων για την απόφαση του διαγωνισμού; Ισχύουν επίσης, οι πληροφορίες ότι ο κ. Παύλος Βαρδινογιάννης μπορεί να έχει αποσυρθεί από το "consortium" της IAS;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα έλεγα ότι οι χειρισμοί γύρω από το θέμα της δεύτερης προσφοράς για την Ολυμπιακή Αεροπορία είναι πολύ λεπτή υπόθεση. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να σταθούμε όλοι ιδιαίτερα θετικά και με ευθύνη, με την έννοια ότι πρέπει να αφήσουμε τους αρμόδιους να κάνουν τη δουλειά τους. Να είστε βέβαιοι ότι θα δοθούν πλήρεις εξηγήσεις, πλήρης ενημέρωση και δυνατότητα τοποθέτησης και όλων, όταν η κυβέρνηση εκφράσει την πλήρη άποψή της επί του θέματος. Είναι λογικό να περνά αυτή η συζήτηση από διάφορες φάσεις, γιατί εμείς αναζητούμε μια σίγουρη λύση για την Ολυμπιακή Αεροπορία. Δεν θα πάμε σε οτιδήποτε που να μη δίνει την αίσθηση της σταθερότητας, της συνέχειας και της ευθύνης. Πιστεύω ότι οι χειρισμοί είναι ιδιαίτερα υπεύθυνοι. Με αυτή την έννοια, δεν μπορεί να εγκλωβιστούμε σε χρονικές προθεσμίες λίγων ημερών. Πιθανό να χρειαστεί να συνεχιστεί η συζήτηση. Πιθανό να χρειαστούν κάποιες πρόσθετες εγγυήσεις. Πιθανό να χρειαστεί να ξεκαθαριστούν κάποια σημεία. Πρέπει να γίνει μια σωστή και σοβαρή δουλειά. Δεν μπορεί να υπάρχει η αίσθηση της απαγόρευσης από κάποια μικρή χρονική προθεσμία ή από κάποια καταληκτική ημερομηνία. Θα έχουμε την ευκαιρία να τη συζητήσουμε, με πλήρες φως, διαφάνεια και δυνατότητα ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές, όταν έρθει η ώρα. Ποιό είναι το ζητούμενο; Να βρεθεί σίγουρη λύση για την Ο.Α., να διασωθεί ο εθνικός αερομεταφορέας μας, να μην πληρώνει ο ελληνικός λαός συνεχώς τα χρέη. Με αυτό το γνώμονα και αυτές τις βασικές κατευθύνσεις συζητούμε.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση αισθάνεται ότι το πολιτικό σύστημα δεν έχει πρόβλημα, από το γεγονός ότι ο κομματικός φορέας που στηρίζει την κυβέρνηση επαγγέλλεται μια πολιτική τακτική που βαπτίζεται ως "σκληρό ροκ";

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε εξαντλήσει τις απαντήσεις πάνω σε αυτό το θέμα και νομίζω ότι η "χορολογία" δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος. Ο πολιτικός φορέας κάνει πολύ καλά τη δουλειά του. Ο κ. Λαλιώτης έχει την ευθύνη του πολιτικού φορέα, εκλεγμένος από την Κεντρική Επιτροπή, αλλά και επικυρωμένος από το Συνέδριό μας. Από εκεί και πέρα, εμείς προχωρούμε με βάση το έργο μας και με βάση την υλοποίηση του προγράμματός μας. Οταν υπάρχουν θέματα διαφάνειας, θα απαντήσουμε με τους τόνους που πρέπει. Σε κάθε περίπτωση τοποθετούμαστε ανάλογα και με το θέμα που έχουμε μπροστά μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε λίγη ώρα θα συναντηθείτε με τον Πρωθυπουργό. Μπορούμε να περιμένουμε κάποια νέα εξέλιξη επ` αυτού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό έχει ως αντικείμενο το γενικότερο προγραμματισμό του Υπουργείου Τύπου. Γνωρίζετε ότι είμαστε σε προετοιμασία κάποιων γενικότερων νομοθετικών πρωτοβουλιών και στην ανάπτυξη ενός γενικότερου προγραμματισμού, που δεν αφορά το ρόλο του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, αλλά το Υπουργείο και τη σχέση του με τα ΜΜΕ. Μιλώ για το νόμο που προετοιμάζουμε, στο πλαίσιο υλοποίησης των σχετικών συνταγματικών διατάξεων, μετά την πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος. Τέτοια ζητήματα θα συζητηθούν σήμερα με τον Πρωθυπουργό.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα κάνετε δηλώσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι θα προσθέσουμε, για το θέμα που σας ενδιαφέρει, κάτι καινούργιο.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 1 February 2002 - 15:05:10 UTC