Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-02-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε το θέμα του αντικειμένου που εσείς εισηγηθήκατε, υπήρξαν διαξιφισμοί μεταξύ του κ. Σημίτη και του κ. Βενιζέλου, με αφορμή τις παρατηρήσεις και την ενημέρωση που έκανε ο κ. Χριστοδουλάκης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε κάθε συζήτηση υπάρχουν απόψεις, οι οποίες εκφράζονται με επιχειρήματα και με τρόπο που ο καθένας θεωρεί ότι τις υπερασπίζεται το καλύτερο δυνατό. Χθες, έγινε μια πλούσια και σημαντική συζήτηση για το θέμα της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας. Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί, γιατί ο τέως βασιλιάς προβάλλει απαράδεκτες και προκλητικές αξιώσεις. Και θέλουμε να αντιδράσουμε. Δεν γίνεται καμία διαπραγμάτευση μαζί του και ούτε πρόκειται να γίνει. Η ελληνική κυβέρνηση θα υπερασπίσει τα συμφέροντα της χώρας, τα συμφέροντα του λαού. Λογικό είναι, λοιπόν, στην προετοιμασία και ενόψει και των διεργασιών της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, να γίνονται συνεδριάσεις για να ακούγονται οι απόψεις, να εξάγονται συμπεράσματα που θα έχουν λάβει υπόψη όλες τις προσεγγίσεις. Με βάση τα συμπεράσματα αυτά θα μπορεί να γίνονται οι καλύτερες δυνατές ενέργειες μέσα από το συντονισμό που επιτυγχάνεται. Οι αναφορές που έχουν γίνει για το παρελθόν, αφορούν την προ του 1993 περίοδο, όταν -όπως γνωρίζετε- υπήρξε μια άλλη λογική από τη σημερινή, μια λογική διαπραγμάτευσης με τον τέως. Είναι σαφές ότι από το 1994 ακολουθούμε μια τελείως διαφορετική τακτική, μια τελείως διαφορετική πολιτική. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι και ο νόμος του 1994 έχει κριθεί συνταγματικός και από το Συμβούλιο της Επικρατείας και από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Είναι σαφές ότι αυτό που μας ενδιαφέρει -και αυτό μόνον κάνουμε- είναι να προετοιμαζόμαστε καλά, να συντονίζουμε τις κινήσεις μας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για να υπερασπίσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα συμφέροντα της χώρας μας, τα συμφέροντα του λαού.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα μπω στην ουσία του θέματος. Η κυβέρνηση έχει λάβει υπόψη της ότι θα πληρώσει κάποιο πρόστιμο για τη βασιλική περιουσία, γιατί το Δικαστήριο έτσι πράττει και από τη νομολογία του και από ό,τι φαίνεται οι πληροφορίες συγκλίνουν σε αυτή την κατεύθυνση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ουδείς πρέπει να προκαταλαμβάνει αποφάσεις δικαστηρίων. Σας δίνω τον τόνο της προετοιμασίας της κυβέρνησής μας: Δεν υποχωρούμε σε απαράδεκτες και προκλητικές αξιώσεις του τέως βασιλιά. Θα υπερασπίσουμε τα συμφέροντα της χώρας, τα συμφέροντα του λαού με όλους τους νόμιμους τρόπους και διαδικασίες. Αυτή είναι η γραμμή πλεύσης μας, αυτή είναι η πολιτική μας.

ΜΙΧΑΗΛ: Επειδή το ελληνικό κράτος είναι συνεχές και δεν είναι ασυνεχές, ούτε από το 1989-1993 λειτουργεί, ούτε από το 1993 και μετά, σας θυμίζω ότι με την ίδια τακτική η ελληνική κυβέρνηση το 1977, στην υπόθεση Ανδρεάδη, έλεγε ότι δεν υποχωρεί. Μετά κλήθηκε να πληρώσει το πρόστιμο και το πλήρωσε. Εχετε λάβει υπόψη σας αυτή την εις βάρος μας καταδίκη, η οποία είναι και νομολογία του δικαστηρίου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όλα τα λαμβάνουμε υπόψη μας, γι αυτό και προετοιμαζόμαστε καλά. Είπα ότι μέσα από νόμιμους δρόμους αναζητούμε τις καλύτερες δυνατές κινήσεις, για να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα του λαού μας. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας ως δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης. Αυτή είναι η άποψή μας. Και από την άλλη πλευρά, εκείνο που χρειάζεται είναι να συμφωνήσουμε όλοι ότι θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια και οι δυνατότητες που έχουμε. Η χώρα δεν μπορεί να υποχωρήσει σε απαράδεκτες και προκλητικές απαιτήσεις του τέως βασιλιά.

ΜΙΧΑΗΛ: Τι σημαίνει, δεν μπορεί να υποχωρήσει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το λέω ως πολιτική γραμμή. Το καταλαβαίνετε πολύ καλά. Όταν ξεκινάς μια συζήτηση, όταν καθορίζεις την πολιτική σου πρέπει να έχεις ένα κεντρικό στίγμα. Από εκεί και πέρα, πάντα κινούμαστε μέσα στις νόμιμες διαδικασίες.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Όταν λέτε όλους τους "νόμιμους δρόμους", εννοείτε ότι υπάρχει προσφυγή και σε άλλο δικαστήριο; Και ένα δεύτερο ερώτημα: Αν κάποιο μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου διατύπωσε την άποψη ότι υπήρχαν νομικά κενά στο νόμο του 1994;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορούμε να μεταφέρουμε εδώ και να συζητάμε τα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου. Επαναλαμβάνω ότι έγινε μια πολύ πλούσια και σημαντική συζήτηση που είχε να κάνει με την πολιτική μας και τον καλύτερο τρόπο για την παρέμβασή μας από εδώ και πέρα. Οι αναφορές στο παρελθόν αφορούν την περίοδο προ των εκλογών του 1993, όταν υπήρχε μια τελείως διαφορετική γραμμή, μια τελείως διαφορετική προσέγγιση του θέματος.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πάντα η κυβέρνηση κινείται στο πλαίσιο της νομιμότητας. Το θέμα είναι ότι δεν είμαστε στη φάση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, είμαστε στη φάση της προετοιμασίας για τη μάχη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Από εκεί και πέρα, θα δούμε και ποιες άλλες νόμιμες διαδικασίες υπάρχουν. Σας έδωσα το γενικό πολιτικό στίγμα μας. Πάντα στο πλαίσιο των νόμιμων διαδικασιών.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ωστόσο, θα βγει απόφαση. Θα τη σεβαστεί η κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ουδέποτε η ελληνική κυβέρνηση, σε σχέση με τη διεθνή κοινότητα, κινείται εκτός νομιμότητας. Αυτό είναι σαφές.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς, λοιπόν, λέτε ότι δεν θα δεχθούμε τις απαιτήσεις του τέως; Αν βγει αντίθετη απόφαση τι θα κάνουμε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όταν ξεκινάς να διεκδικήσεις μια απόφαση χαράσσεις την πολιτική γραμμή σου. Η δική μας πολιτική γραμμή είναι σαφής. Μιλάμε για απαράδεκτες και προκλητικές αξιώσεις. Θα το αποδείξουμε, με τα επιχειρήματά μας, και ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αυτό είναι το πιστεύω μας και γι αυτό γίνεται η προετοιμασία μας. Όταν πηγαίνεις σε μια διαιτησία, σε ένα δικαστήριο, σε ένα τέτοιο όργανο πρέπει να πηγαίνεις με μια συγκεκριμένη πολιτική γραμμή και με τα επιχειρήματά σου. Η πολιτική γραμμή και τα επιχειρήματά μας αποδόθηκαν από τις δηλώσεις που μέχρι τώρα έκανα. Από εκεί και πέρα, μη μου θέτετε υποθετικά ερωτήματα για υποθετικές απαντήσεις. Εχουμε μια σειρά νόμιμες διαδικασίες μπροστά μας και πιθανό να υπάρχουν και άλλες. Ο,τι μπορεί να κάνουμε μέσα σε αυτές τις διαδικασίες με βάση τη σαφή πολιτική θέση μας, προκειμένου να υπερασπίσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας, θα γίνει.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι υποθετικό το ερώτημα, διότι αναμένεται η απόφαση@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα καταδικάσουμε την Ελλάδα εδώ. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Να την αθωώσουμε τότε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό προσπαθούμε κι εμείς.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ενδεχόμενο συμβιβασμού υπάρχει: Σκέφτεται η κυβέρνηση, για να τελειώσει αυτή η ιστορία, να έρθει σε συμβιβασμό με τον τέως;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μόλις σας παρουσίασα μια τελείως διαφορετική πολιτική αντίληψη. Δεν μπορούμε να πάμε σε συμβιβασμό με απαράδεκτες και προκλητικές αξιώσεις του τέως βασιλιά. Δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια πολιτική. Υπάρχει μια σταθερή πολιτική υπεράσπισης των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Οταν αναφέρεστε για την περίοδο πριν το @93, μπορείτε να βάλετε ένα χρονοδιάγραμμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εννοώ την κυβέρνηση της Ν.Δ. Είναι σαφές αυτό.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ηθελα να μάθω εάν ο Πρωθυπουργός και το Υπουργικό Συμβούλιο διαπίστωσαν χθες ότι ο κ. Βενιζέλος δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του όταν του θίγεται η επιστημονική του επάρκεια και η νομοθετική του ικανότητα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ουδείς έθιξε και δεν ήταν δυνατόν να θίξει την επάρκεια και την ικανότητα του κ. Βενιζέλου, οι οποίες, άλλωστε, είναι πολύ γνωστές. Δεν προέκυψε τέτοιο θέμα, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου. Κανένα τέτοιο πρόβλημα δεν υπήρξε. Υπήρξε ένας έντιμος, καθαρός και πλούσιος διάλογος, με έκφραση απόψεων και καταλήξαμε ομόφωνα σε ορισμένα συμπεράσματα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ναι, αλλά το εξέλαβε ο κ. Βενιζέλος, ως μομφή.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κανένα τέτοιο θέμα δεν υπήρξε. Δεν υπήρξε μομφή.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ο κ. Βενιζέλος παραμένει εκ των χειριστών αυτής της υπόθεσης και αν όχι, ποιοί είναι οι υπουργοί ή τα συναρμόδια υπουργεία που χειρίζονται αυτή την υπόθεση από εδώ έως το Μάρτη που, όπως λένε οι πληροφορίες, θα έχουμε την τελική απόφαση του δικαστηρίου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το υπουργείο Εξωτερικών έχει το γενικό συντονισμό σε θέματα ευρωπαϊκού δικαστηρίου, τα οποία, όπως γνωρίζετε, πρέπει πάντοτε να περνούν από το υπουργείο αυτό. Βεβαίως, όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για οικονομικά θέματα και άρα, πρέπει να υπάρχει βοήθεια -και για φορολογικούς και άλλους λόγους- από το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, ειδικοί σε αυτά τα θέματα που έχουν να κάνουν με σημαντικά νομικά ζητήματα και ιδιαίτερα τέτοιας έκτασης και σημασίας, όπως είναι και ο κ. Βενιζέλος, θα καταθέσουν τη συμβολή τους στην όλη προετοιμασία. Αυτό είναι απαραίτητο.

ΚΟΝΤΑΤΟΥ: Σήμερα γνωρίζουμε ότι λήγει η προθεσμία για την Ολυμπιακή. Εχουν κατατεθεί οι εγγυήσεις από την κοινοπραξία; Πού οδεύει η ιδιωτικοποίηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι για τις εντός της ημέρας εξελίξεις, υπάρχουν σχετικές δηλώσεις από τον αρμόδιο υπουργό Μεταφορών Χρ. Βερελή. Αυτή τη στιγμή, δεν έχει ολοκληρωθεί η προθεσμία που έχει θέσει ο κ. Βερελής. Επομένως, καλά θα κάνουμε, να περιμένουμε τη λήξη της και μετά θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Εκείνο που θέλω να τονίσω -και επιμένω σε αυτό σταθερά- είναι ότι η εξέταση όλης αυτής της προσφοράς και οι διεργασίες που υπήρξαν έγιναν πάντα κάτω από την ανάγκη εξεύρεσης μια σωστής λύσης. Μας ενδιαφέρει μόνο μια σωστή λύση, η οποία θα εξασφαλίζει και τη βιωσιμότητα και το μέλλον της εταιρίας. Γι` αυτό και επιμείναμε τόσο πολύ και ζητήσαμε όλες τις σχετικές εγγυήσεις. Είναι γνωστό ότι, αν μεν υπάρξουν οι εγγυήσεις θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε, εάν όλες οι απαραίτητες εγγυήσεις δεν δοθούν, θα αναλάβουμε και άλλες πρωτοβουλίες, πάντα στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας και της σωτηρίας της Ο.Α. Αλλά, βεβαίως, και χωρίς χρέη που θα πληρώνει ο ελληνικός λαός.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Επιβεβαιώνετε ότι οι στρατιωτικοί που υπηρέτησαν σε Βοσνία και Κοσσυφοπέδιο θα περάσουν από νέες εξετάσεις για πιθανή μόλυνσή τους από το απεμπλουτισμένο ουράνιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο. Θα ρωτήσω και θα σας ενημερώσω.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Παρά το γεγονός ότι και εσείς και προσωπικά ο Πρωθυπουργός τοποθετηθήκατε για την υπόθεση του 76χρονου στην Καλαμάτα, πληροφορίες και ο σημερινός Τύπος, αναφέρουν ότι τελικά το συγκεκριμένο Στρατοδικείο θα γίνει. Μπορείτε να μας πείτε, ποιό θα είναι το τέλος αυτής της υπόθεσης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας ανακοίνωσα, με ειδική ανακοίνωσή μας μάλιστα, διότι χρειάστηκε να γίνει η σχετική παρέμβαση μετά τη συνάντησή μας εδώ, αλλά βεβαίως πάνω από όλα υπάρχει και η σχετική ανακοίνωση του Πρωθυπουργού που ξεκαθαρίζει τα πράγματα. Πρόκειται για μια κλασική περίπτωση κατάχρησης κρατικής εξουσίας. Είναι μια κλαστική περίπτωση γραφειοκρατίας. Υπάρχει μια σαφής τοποθέτηση του Πρωθυπουργού απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα. Γνωρίζετε ότι δόθηκε εντολή να κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες παραγραφής και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, όπως τόνισε και ο αρμόδιος υπουργός Γ. Παπαντωνίου, προκειμένου να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα. Και αυτή θα είναι και η εξέλιξη.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να επιμείνω. Ρωτώ συγκεκριμένα: Τον άνθρωπο τον καλούν να παραστεί στο Στρατοδικείο. Ανεξάρτητα ποια θα είναι η απόφαση, θα πάει ή δεν θα πάρει ο άνθρωπος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ποιες είναι οι εντολές που έχουν δοθεί αυτή τη στιγμή. Πιθανόν να μην έχει φθάσει η σχετική εντολή στο αρμόδιο όργανο. Αλλά, νομίζω ότι και αυτό θα γίνει. Η πρόθεσή μας είναι σαφής. Υπάρχει η δήλωση του Πρωθυπουργού και δεν χωρεί καμία αμφιβολία. Τέτοια φαινόμενα γραφειοκρατίας θα αντιμετωπιστούν αποφασιστικά.

ΜΙΧΑΗΛ: Αφού έγινε το θέμα, παρενέβη ο Πρωθυπουργός και έδωσε την εντολή, όπως μας λέτε, ψάχνετε να βρείτε γιατί προέκυψε, ποιός έχει την ευθύνη; Γιατί, εδώ, κάποιος έκανε κατάχρηση εξουσίας, έστω και από αδυναμία του, να το πούμε έτσι. Ψάχνετε, λοιπόν, ποιός είναι αυτός και ποιά είναι η αδυναμία του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με συγχωρείτε δεν θα του κάνουμε και ψυχογράφημα! Καταλαβαίνετε ότι αυτά τα θέματα λύνονται διοικητικά. Προφανώς, ενήργησε κάτω από τη λογική του τι λέει το χαρτί. Αλλά, δεν μπορούμε να ενεργούμε έτσι. Είναι σαφές ότι ο αρμόδιος λειτουργός πρέπει να αναλαμβάνει και ευθύνη επί της ουσίας. Ο συγκεκριμένος λειτουργός ενήργησε με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο. Αυτό έχει να κάνει με διοικητικές πράξεις.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Το προσχέδιο νόμου που συζητήθηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο έγινε σήμερα δεκτό από τον Τύπο με ποικίλες αντιδράσεις. Υπάρχουν από επιθετικά πρωτοσέλιδα μέχρι και χαρακτηρισμοί, όπως «υποκριτικό νομοσχέδιο» ή «δαιδαλώδες νομικό πλαίσιο» κ.λπ. Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο και τι προτίθεστε να κάνετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει πράγματι μια πολύμορφη υποδοχή του προσχεδίου νόμου από τον Τύπο. Υπάρχουν πάρα πολλοί που θεωρούν ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα. Θα πω ότι είναι σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση μιας νέας σχέσης, μεταξύ της πολιτικής εξουσίας και των ΜΜΕ και μιας διαφορετικής σχέσης μεταξύ των ΜΜΕ και της οικονομικής εξουσίας. Υπάρχουν αυτές, αλλά και άλλες απόψεις που το κατακρίνουν. Σεβόμαστε όλες τις απόψεις. Σεβόμαστε αυτούς που τοποθετήθηκαν θετικά και κοιτάμε να δούμε ποιες συμπληρωματικές προτάσεις μπορεί να έχουν. Σεβόμαστε και από αυτούς που τοποθετήθηκαν αρνητικά και κοιτάμε να πάρουμε ό,τι καλύτερο μπορεί να προτείνουν και να αξιολογήσουμε στοιχεία της κριτικής τους, ώστε να βελτιώσουμε το νομοσχέδιο. Αυτή δεν είναι και η έννοια του διαλόγου; Από όλα αυτά, βεβαίως, εξαιρούμε το κόμμα της Ν.Δ., που για μια ακόμα φορά, έδειξε την ανεπάρκεια και την αδυναμία της αρνούμενη το διάλογο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά συνεχίζει να μαξιμαλίζει για να μην γίνει τίποτα. Γιατί στόχος της δεν είναι να προχωρήσει η διαφάνεια. Είναι να μην γίνει τίποτα. Είναι βαθιά υποκριτική η στάση της Ν.Δ., η οποία προσπαθεί να μπλοκάρει την οποιαδήποτε εξέλιξη, αρνείται το διάλογο για να μην πάρει θέση και να είναι αρεστή σε όλους. Με μια φράση λέει: «άφησε τα πράγματα όπως είναι. Μην πάρεις κανένα μέτρο». Δεν συμφωνούμε. Εμείς θα προχωρήσουμε με τη στήριξη της κοινωνίας και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Η κριτική που γίνεται στην κυβέρνηση σήμερα από αρκετά Μέσα είναι ότι ουσιαστικά με αυτό το προσχέδιο επιβραβεύεται -έτσι όπως παρουσιάζεται- η διαπλοκή. Επίσης, αναφέρεται ότι το ποσοστό του βασικού μετόχου είναι πολύ πιο ελαστικό, πολύ μεγαλύτερο από αυτό που ισχύει σήμερα με το ασυμβίβαστο. Αυτή την κριτική δέχεστε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι στη λογική της μιας μετοχής θα μπορεί ο οιοσδήποτε να μπλοκάρει την οποιαδήποτε επιχείρηση ερήμην της. Εχω την εκτίμηση ότι η Ν.Δ. είτε δεν γνωρίζει τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, είτε δεν γνωρίζει τη λειτουργία της αγοράς, είτε το πιθανότερο -και δεν μπορώ να το πιστέψω αυτό- ακολουθεί μια βαθιά υποκριτική στάση. Από τη μια χύνει κροκοδείλια δάκρυα υπέρ της διαφάνειας και από την άλλη, όταν έρχονται παρεμβάσεις που αφορούν την ενίσχυση της διαφάνειας, κρύβεται. Η Ν.Δ. αρνείται το διάλογο, μαξιμαλίζει για να μην γίνει τίποτα, για να μην πάρει καμία θέση. Αυτή είναι η τακτική της. Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα: Υπάρχει κρατική επιχείρηση η οποία απηύθυνε έγγραφο προς όλους, η οποία δεν μπορεί να προχωρήσει διαγωνισμό της για θέματα πληροφορικής, επειδή στην επιχείρηση η οποία κέρδισε το διαγωνισμό, ο οποίος έγινε με ιδιαίτερα αδιάφθορες διαδικασίες, υπάρχει άλλη εκδοτική επιχείρηση -ως μικρομέτοχος, όχι ως μέτοχος κάποιου σημαντικού ποσοστού, αλλά ελαχίστου, κάτω από 1% προφανώς για χρηματιστηριακούς ή λόγους αποδόσεων- η οποία φάνηκε μέσα στο κατάλογο που βγήκε από τον έλεγχο τον οποίο ενήργησε η Επιτροπή Διαφάνειας του ΕΣΡ. Κινδυνεύει, δηλαδή, εάν δεν υπάρξει σωστή ρύθμιση να μπλοκαριστεί η οποιαδήποτε επιχείρηση από άλλη, ερήμην της, γιατί έχουμε ένα ελεύθερο Χρηματιστήριο. Δεν είναι σοβαρά αυτά. Δεν λειτουργεί έτσι η αγορά, η οικονομία. Επηρεάζει εκείνος που έχει τη δύναμη να επηρεάσει και όχι αυτός που κατέχει μία ή δέκα μετοχές μιας επιχείρησης. Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι στο νομοσχέδιο υπάρχουν προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες βασικός μέτοχος θεωρείται και εκείνος που έχει ποσοστό κάτω από 5%, εάν έχει μια ουσιαστική επιρροή στη λειτουργία της επιχείρησης. Επίσης, υπάρχουν διατάξεις οι οποίες έχουν να κάνουν με επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα τα οποία δεν έχουν καμία μετοχή, όταν τεκμαίρεται ότι ασκούν άμεση ή έμμεση επιρροή στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων της επιχείρησης.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Μεταξύ της μιας μετοχής που λέει η Ν.Δ. και το 5% που λέτε εσείς, υπάρχουν και ενδιάμεσα ποσοστά. Επειδή εσείς παίρνετε την ακραία άποψη..;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ακραίο είναι το 5%; Γνωρίζετε ότι εκφράστηκαν και αναφέρθηκαν χθες και σήμερα στον Τύπο πολλές απόψεις, σύμφωνα με τις οποίες είναι μικρό το ποσοστό, τις οποίες θεωρώ θεμιτές. Προτιμήσαμε να πάρουμε το μικρότερο δυνατό ποσοστό που υπάρχει στη νομοθεσία για τις Ανώνυμες Εταιρείες. Οπως γνωρίζετε το 5%, είναι το μικρότερο δυνατό ποσοστό, ένας μέτοχος έχει κάποια δικαιώματα. Κάτω από το 5% δεν έχει δικαιώματα, εκτός εάν προβλέπεται στο καταστατικό. Αλλά, εάν προβλέπεται κάτι τέτοιο το θέμα το αντιμετωπίζουμε με την παρ. 1 του άρθρου που αναφέρεται στα δικαιώματα, διορισμού συμβουλίου κ.λπ. Ο μέτοχος που έχει κάτω από 5% δεν έχει άλλο δικαίωμα, δεν μπορεί να πληροφορηθεί, ούτε καν να πάρει χαρτιά της επιχείρησης.

Θα ήθελα να κάνω μια δήλωση: Υπάρχει μια αήθης επίθεση, η οποία έγινε χθες σε δύο μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Θέλω να τονίσω ότι η διαφάνεια και η εντιμότητα στην πολιτική και προσωπική διαδρομή αυτών των στελεχών είναι γνωστή. Ιδιαίτερα είναι σημαντική η προσφορά τους προς τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες αναγνωρίζουν τη διαφάνεια και την εντιμότητα στην προσωπική και πολιτική ζωή τους, γι αυτό το λόγο τους τιμούν με την ψήφο τους. Είμαστε αλληλέγγυοι με τα στελέχη μας. Στηρίζουμε την προσπάθεια που έκαναν από την οποία άλλωστε αποδεικνύεται ότι η επίθεση εναντίον τους ήταν άδικη και αήθης.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Εχετε να κάνετε κάποια σχόλιο για την τηλεοπτική στάση του κ. Μπένου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα κάνω σχόλιο, γύρω από θέματα που αφορούν την προσωπική στάση του καθενός μας. Στηρίζουμε απόλυτα τα στελέχη , γιατί γνωρίζουμε τη διαφάνεια και την εντιμότητα τους, την καταξίωση και την προσφορά τους στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες τους τίμησαν και τους τιμούν με τη στήριξη και την ψήφο τους.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 15 February 2002 - 14:05:10 UTC