Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-03-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 14 Μαρτίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γεια σας.

Κατ` αρχάς, επειδή μιλώ σε δημοσιογράφους, θα ήθελα να κάνω μια τιμητική μνεία στο ρεπόρτερ που σκοτώθηκε στη Μέση Ανατολή και να υπογραμμίσω, για μία ακόμη φορά, πόσο δύσκολο και σπουδαίο είναι το επάγγελμα του δημοσιογράφου και του φωτορεπόρτερ, που προσπαθούν να ενημερώσουν την κοινή γνώμη με κίνδυνο της ζωής τους. Τα θύματα αυτά, όπως γνωρίζετε, είναι αρκετά. Μάλιστα, η ίδια εφημερίδα η CORRIERE DE LA SERA, είχε πρόσφατα και άλλο ένα θύμα, μία δημοσιογράφο, στο Αφγανιστάν.

Θα είναι, όμως, καλό να συνειδητοποιήσουν όλοι -και οι δημοσιογράφοι- το ρόλο της σοβαρής ενημέρωσης.

Για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στη Βαρκελώνη ενημερωθήκατε, χθες, από τον Υπουργό Τύπου Χρ. Πρωτόπαπα, σε αυτή την αίθουσα. Ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει, αύριο βράδυ στο δείπνο, και για τον ευρωστρατό, θέτοντας τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα αυτό. Θα αναπτύξει, επίσης, και τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στη συζήτηση που θα γίνει για την κρίση στο Μεσανατολικό. Θέσεις τις οποίες συζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών με τους ομολόγους του της Ε.Ε., τις προηγούμενες ημέρες, καταθέτοντας τα πέντε ελληνικά σημεία.

Υπάρχει μια καλή πρωτοβουλία από την πλευρά του ΟΗΕ και ελπίζουμε να έχει συνέχεια.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Χθες, ο κ. Λαλιώτης αναφέρθηκε σε κάποιες δημοσκοπήσεις που δείχνουν την αναγκαιότητα της συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με την Αριστερά, ακόμα και σε κυβερνητικό επίπεδο. Η κυβέρνηση, αυτό το σχολιασμό και τις δηλώσεις του κ. Λαλιώτη, πώς τις βλέπει; Τις καλύπτει, βλέπει θετικά δηλαδή μια τέτοια εξέλιξη;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Παρότι είναι θέμα του κόμματος, σας απαντώ απλώς και μόνο, επειδή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε προχθές για το θέμα. Είναι μια σταθερή θέση του ΠΑΣΟΚ η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, πολύ περισσότερο τώρα που βρισκόμαστε μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη. Πιστεύουμε ότι μια προγραμματική συνεργασία είναι απαραίτητη, είναι σωστή και αποτελεί μονόδρομο, κατά την άποψή μας.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, σχετικά με την τακτική που ακολουθούν οι κύριοι Ρέππας και Σπυρόπουλος γύρω από το ασφαλιστικό. Στις συναντήσεις που είχε με τους κοινωνικούς εταίρους χθες και προχθές, ανέφερε τι σκέπτεται η κυβέρνηση για τους συγκεκριμένους κλάδους που εκπροσωπούν, απέφυγε όμως για άλλη μια φορά να αναφερθεί στο θέμα της χρηματοδότησης, είτε τριμερούς, είτε μόνο του κράτους -να μιλήσει για τη δική του συνδρομή- σε αυτό το στάδιο. Γιατί αυτή η μυστικοπάθεια;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είναι ένας διάλογος, ο οποίος συνεχίζεται. Προφανώς, τα μέρη που συμμετέχουν στο διάλογο έχουν τις ερωτήσεις τους, τις οποίες καταθέτουν και συζητούν εκεί. Και παίρνουν, εκεί, τις απαντήσεις. Ο διάλογος αυτός συνεχίζεται σωστά -τις δηλώσεις τις γνωρίζετε- και πιστεύω ότι με τη συνεργασία που υπάρχει θα έχει και αίσιο πέρας. Και αυτό είναι πολύ καλό για τους Ελληνες εργαζόμενους και για ένα ασφαλιστικό σύστημα δίκαιο και βιώσιμο.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν μου απαντήσατε. Ο διάλογος δεν γίνεται μόνο μεταξύ όσων παραβρίσκονται γύρω από το τραπέζι, από τη μια οι υπουργοί και από την άλλη οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων. Γίνεται και δημόσια, όχι δια κάποιων οι οποίοι "δεν έχουν άμεση σχέση με το θέμα" -που όλοι μας λίγο-πολύ έχουμε, γιατί όλους μας νοιάζει- αλλά και των ίδιων των συζητούντων, οι οποίοι μετά κάνουν δηλώσεις. Εχουν θέσει, λοιπόν, θέμα ότι στο ερώτημα που έχουν βάλει στους κυρίους Ρέππα και Σπυρόπουλο, δεν έχουν πάρει απάντηση, γιατί δεν δεσμεύονται ή γιατί δεν λένε τι σκέπτονται για το θέμα της χρηματοδότησης. Και αυτό σας το λέω, γιατί χθες είδαμε, σε συζήτηση σε τηλεοπτικό σταθμό, ότι επανειλημμένως τέθηκε το θέμα -το πού θα τα βρείτε είναι ζήτημα μιας άλλης συζήτησης- γιατί δεν λέει εάν θα χρηματοδοτήσει και κατά πόσο θα χρηματοδοτήσει αυτή την προσπάθεια η κυβέρνηση. Είναι, δηλαδή, θέμα τακτικής;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κατ` αρχάς, έχει δοθεί απάντηση ότι η χρηματοδότηση θα είναι τριμερής. Από εκεί και πέρα το ύψος της χρηματοδότησης εξαρτάται ακριβώς από την πορεία του διαλόγου και την αντιμετώπιση των θεμάτων, τα οποία, ένα-ένα, τίθενται. Από εκεί θα βγει και το ποσό και το ύψος του. Οπως αντιλαμβάνεστε και ο κ. Πολυζωγόπουλος εκπροσωπώντας τη ΓΣΕΕ, και ο κ. Παπασπύρου εκπροσωπώντας την ΑΔΕΔΥ, για το θέμα αυτό -όπως όλοι και εσείς ασφαλώς- έχουν ενδιαφέρον. Επομένως, με την πρόοδο του διαλόγου, θα υπάρξουν απαντήσεις σε όλα.

ΜΙΧΑΗΛ: Λέτε ότι έχει δοθεί απάντηση για τριμερή χρηματοδότηση. Ποιές εγγυήσεις υπάρχουν πως, εάν συμφωνήσετε πράγματι με τους κοινωνικούς φορείς σε κάποια συγκεκριμένα σημεία -δεν χρειάζεται να μπούμε σε λεπτομέρειες- και πείτε μετά ως κυβέρνηση, ότι "ξέρετε, γι` αυτά τα σημεία που συμφωνούμε μπορούμε να συμβάλλουμε με τόσα", τα οποία μπορεί να αποδειχθούν πολύ λιγότερα από αυτά που χρειάζονται. Πώς θα μπορέσετε, ποιές εγγυήσεις υπάρχουν προς τους κοινωνικούς εταίρους να πουν, αν δεν ξέρουν τι θα βάλετε εσείς, ότι συμφωνούν ή όχι;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Μην κάνετε υποθετικές ερωτήσεις. Αφήστε το διάλογο να εξελιχθεί και να είστε σίγουροι ότι οι κοινωνικοί εταίροι έχουν άμεσο ενδιαφέρον.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Στην εκπομπή της κας Στάη, χθες στον ΑΝΤ1, σε ερώτηση του Γιώργου Αυτιά, ο κ. Σπυρόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το κράτος να βρει χρήματα μέσω νέων εισφορών. Επιβεβαιώνετε ή διαψεύδετε αυτή την είδηση, που είπε ο κ. Σπυρόπουλος, άλλωστε: Είπε "δεν υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι".

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οταν το κράτος εγγυάται κάτι, αυτό σημαίνει ότι έτσι θα γίνει. Το πρώτο, επομένως, είναι η εγγύηση της τριμερούς χρηματοδότησης. Από εκεί και πέρα, το ύψος θα βγει μέσα από το διάλογο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Για τις νέες εισφορές που σας ρώτησα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Θα δούμε το ύψος. Από εκεί εξαρτώνται όλα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση συνεχίζει να συμμερίζεται απόψεις που έχουν διατυπωθεί, ότι "ο ΣΕΒ αποτελεί ένα προπύργιο, ένα "μαγαζί" της συντηρητικής παράταξης, της Δεξιάς" και ότι είναι εντολοδόχος των συμφερόντων του ΣΕΒ η Ν.Δ. και ουσιαστικά ο ΣΕΒ αποτελεί "μαγαζί της Ρηγίλλης". Σας ρωτώ, με αφορμή τη χθεσινή εκλογή του διαδόχου του κ. Μανασή στον ΟΤΕ, όπου ένα στέλεχος του ΣΕΒ φαίνεται να είναι διάδοχος του κ. Μανασή.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κατ` αρχάς, με ρωτάτε για μια δήλωση που έχει κάνει ο κ. Λαλιώτης.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, ακριβώς.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας υπενθυμίζω ότι ο κ. Λαλιώτης έκανε και επίσκεψη στο ΣΕΒ, δόθηκαν εξηγήσεις και υπήρξε ένα πολύ καλό κλίμα. Αυτό ως απάντηση στο πρώτο σκέλος της ερώτησής σας. Για το δεύτερο σκέλος που αφορά τον ΟΤΕ, θέλω να σας πω ότι τα τελευταία χρόνια ο ΟΤΕ είχε μια πολύ μεγάλη άνοδο και μια ανάπτυξη τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδας. Σε αυτό έχουν συνεισφέρει όλοι, οι εργαζόμενοι, η διοίκηση και ο απελθών Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού κ. Μανασής. Είμαστε σίγουροι ότι και με τη νέα διοίκηση θα συνεχιστεί αυτή η πορεία ανάπτυξης του ΟΤΕ, μέσα σε ένα όλο και περισσότερο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ρώτησα, εάν οι απόψεις αυτές ισχύουν και τώρα. Μου είπατε ότι υπήρξε μια συνάντηση σε καλό κλίμα. Ωστόσο, έχουν λεχθεί πράγματα τα οποία καλό είναι να τα θυμόμαστε. Διαβάζω: "Η ηγεσία του ΣΕΒ αποτελείται από συγκεκριμένα πρόσωπα. Αυτά τα συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν προχωρήσει σε διάφορες παρασκηνιακές δραστηριότητες". Τι συνέβη; Λάθος εκτίμηση είχε κάνει τότε ο κ. Λαλιώτης ή δόθηκαν εξηγήσεις; Και αν δόθηκαν, ποιές είναι αυτές οι εξηγήσεις;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας απάντησα. Να σας πω και κάτι επιπλέον: Με την εκλογή του κ. Αντωνακόπουλου στη διοίκηση του ΟΤΕ, σημαίνει ότι από την πλευρά του ΣΕΒ υπάρχει εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση και την ανάπτυξη του συγκεκριμένου οργανισμού. Αυτό είναι θετικό.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Αντωνακόπουλος δεν ήταν μπλεγμένος σε διάφορες παρασκηνιακές δραστηριότητες; Είναι πρόσφατες αυτές οι δηλώσεις.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας έχω απαντήσει. Σας είπα και για την επίσκεψη του κ. Λαλιώτη στο ΣΕΒ, καθώς και για τις δηλώσεις που έγιναν στη συνέχεια.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τα όσα ελέχθησαν τότε -και διαπιστώνουμε όλοι ότι ήταν βαριές οι κατηγορίες- δεν ήταν πράγματι σωστά; Γιατί, έχουμε μια στροφή 180 μοιρών. Τώρα ο ΣΕΒ απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης και συγκεκριμένα ο κ. Αντωνακόπουλος;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Επιμένετε σε μια ερώτηση που ήδη έχει απαντηθεί.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά είχαν κατηγορηθεί ότι ήταν φερέφωνα και "μαγαζί" της Ν.Δ.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εχω, ήδη, απαντήσει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια ιστορική απόφαση, όσον αφορά το Παλαιστινιακό, με τη σύμφωνη γνώμη, μάλιστα, των ΗΠΑ. Διερωτώμαι, γιατί η Αμερική εθελοτυφλεί -τη μια φορά το έκανε στον Κόλπο, όπου σωστά παρενέβη, το κάνει και τώρα- και δεν κάνει καμιά προσπάθεια να πει στους Τούρκους να είναι πιο διαλλακτικοί, ώστε να βρεθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό. Θα γνωρίζετε ότι προχθές, στη νέα συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς, ο Ντενκτάς έδωσε ένα έγγραφο προς τον κ. Κληρίδη, το οποίο απερρίφθη αμέσως, γιατί ήταν απαράδεκτο. Μιλούσε για αναγνώριση του ψευδοκράτους, για δύο κράτη και άλλα στοιχεία που είναι απαράδεκτα. Διερωτώμαι, γιατί η Αμερική 28 χρόνια εννοεί να μην προσπαθεί να πει στην Τουρκία να επιλύσει το Κυπριακό, κατά τρόπο δίκαιο.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ρωτάτε εμένα να σας πω για την Αμερική; Θα σας πω ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σταθερή, ότι επιδιώκουμε τη λύση του Κυπριακού και στηριζόμαστε στις αποφάσεις του ΟΗΕ. Από αυτή τη σταθερή θέση, πιστεύουμε ότι, μετά την τελευταία φάση του διαλόγου, παρόλα όσα επισημαίνετε, μπορεί να προκύψει δίκαιη λύση για το Κυπριακό.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Πολλοί συνάδελφοί σας από τη Ν.Δ. ερωτώμενοι σήμερα για τα μέτρα που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση για την πάταξη της διαφθοράς, εκφράζουν την αμφιβολία τους για το πόσο μπορεί να είναι αποτελεσματικά και για το πόσο μπορεί κατ` ουσία να παταχθεί το φαινόμενο της διαφθοράς. Εσείς τι πιστεύετε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε, χθες, τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση κατά της διαφθοράς. Δήλωσε ευθαρσώς πού έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα διαφθοράς. Για να υπάρξει, όμως, εξάλειψη του φαινομένου, εκτός από το σχετικό έλεγχο και τα μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση, χρειάζεται η ενεργός συμμετοχή των πολιτών και αλλαγή νοοτροπίας. Προσθέτω και κάτι ακόμη που επιδιώκει η κυβέρνηση και το οποίο, στις περιπτώσεις αυτές, κρίνεται αποτελεσματικό, όπως έχει δείξει η σχετική πείρα από το εξωτερικό: Ενδείκνυται οι συναλλαγές των πολιτών με τις διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου να γίνονται μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας. Αυτό θα απαλείψει πολλές περιπτώσεις διαφθοράς που παρουσιάζονται σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, η Ν.Δ. είναι αντιπολίτευση, κριτική κάνει, αλλά δεν πρέπει να ξεχνά ότι συνώνυμο της Δεξιάς στην Ελλάδα για πολλά χρόνια υπήρξε η διαφθορά.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Για ποιά περίοδο μιλάτε κ. Υπουργέ;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οταν η Δεξιά ήταν στα πράγματα. Τότε, ήταν και η διαφθορά στα πράγματα. Πολιτική διαφθορά και οικονομική διαφθορά.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν από το 1981, δηλαδή;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Όταν ήταν στα πράγματα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Επί Κωνσταντίνου Καραμανλή εννοείτε; Με συγχωρείτε να το ξεκαθαρίσουμε.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οταν η Δεξιά ήταν στην κυβέρνηση.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Να υπολογίσουμε από το 1950 @.. και μετά;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οποτε νομίζετε.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Πώς σχολιάζετε τις τουρκικές πιέσεις για διάλογο εφ` όλης της ύλης που αυτό διαφάνηκε από την πρώτη συνάντηση των πρεσβευτών Ελλάδας
-Τουρκίας στην Αγκυρα και με δεδομένο ότι μιλάμε για διεκδικήσεις και πέραν της υφαλοκρηπίδας; Επίσης, θα ήθελα να μας ενημερώσετε εάν θα υπάρξει συνάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του στη Βαρκελώνη.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η πρώτη συνάντηση που έγινε μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών ήταν διερευνητική. Θα ακολουθήσει και δεύτερη, επίσης διερευνητική, συνάντηση εδώ στην Αθήνα. Για συνάντηση μεταξύ των δύο Πρωθυπουργών στη Βαρκελώνη, δεν γνωρίζω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε, ήταν διερευνητικές όντως αυτές οι συνομιλίες. Το ερώτημα είναι το εξής: Από την πλευρά της Τουρκίας τέθηκαν θέματα Αιγαίου, βραχονησίδων και άλλα συναφή ζητήματα; Άλλο, αν τα απέρριψε η ελληνική πλευρά. Τέθηκαν στο τραπέζι των συνομιλιών αυτά τα ζητήματα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας είπα ότι θα ακολουθήσει και δεύτερη διερευνητική συνάντηση στην Αθήνα. Όλα αυτά τα θέματα είτε τίθενται από τη μία, είτε από την άλλη πλευρά θα έχουν ένα αποτέλεσμα καθ` ότι οι συναντήσεις είναι διερευνητικές. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα συνεχιστεί ο διάλογος. Από το διερευνητικό επίπεδο θα προχωρήσει σε συζητήσεις επί της ουσίας. Αν δεν καταλήξουν αυτές οι διερευνητικές συνομιλίες δεν θα ακολουθήσει περαιτέρω διάλογος. Προς το παρόν παραμένουμε στο διερευνητικό χαρακτήρα των συνομιλιών.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, μάλλον να σας ρωτήσω διαφορετικά. Κύριε υφυπουργέ Τύπου, γιατί η ερώτησή μου αφορά τις αρμοδιότητές σας ως υφυπουργού Τύπου....

ΧΥΤΗΡΗΣ: Λέγε με, Τηλέμαχε...

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Χυτήρη, λοιπόν, να σας ρωτήσω, εάν παρακολουθείτε και υποθέτω ότι παρακολουθείτε όλη τη δημόσια συζήτηση που γίνεται γύρω από το πού πηγαίνει και το τί κλίμα και το τι εικόνα δίνει στην ελληνική κοινωνία η ελληνική τηλεόραση. Και πιο συγκεκριμένα, με όλη αυτή τη συζήτηση περί των διαφόρων εκπομπών τύπου Bar, τύπου Big brother, η εμπορική τηλεόραση κατ` αρχήν ελέγχεται; Επειδή, λοιπόν, ανακοινώνονται υψηλές τηλεθεάσεις, εσείς ως υπουργείο ελέγχετε την εταιρεία που κάνει αυτές τις τηλεθεάσεις; Αν όχι εσείς, κάποιος άλλος φορέας που λέει, πώς μετράτε την τηλεθέαση, τι εικόνα δίνετε, γιατί το κάνετε αυτό; Υπάρχει αυτή η διαδικασία πουθενά, γίνεται από κάποιον;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η διαδικασία της μέτρησης της τηλεθέασης γίνεται από εξειδικευμένες εταιρείες στην ελεύθερη αγορά. Οι εταιρείες αυτές αναλαμβάνουν με συγκεκριμένες μεθόδους να κάνουν αυτές τις μετρήσεις. Εάν τα κανάλια εμπιστεύονται τις μετρήσεις αυτές, είναι δικό τους θέμα. Τα κανάλια αναθέτουν σε αυτές τις εταιρείες να κάνουν ανάλογες μετρήσεις για διάφορες εκπομπές.

ΜΙΧΑΗΛ: Ελεγχος γίνεται; Αυτό ρωτάω. Εάν γίνεται έλεγχος αυτών των μετρήσεων από κάποιον εποπτικό φορέα, αν όχι από το υπουργείο, από κάποιον άλλον;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Προφανώς, οι εταιρείες αυτές δεν είναι αφανείς, υπόκεινται σε ελέγχους, όπως και κάθε εταιρεία.

ΜΙΧΑΗΛ: Ως οικονομική δραστηριότητα.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Από εκεί και πέρα είναι θέμα -επαναλαμβάνω- το πώς εκλαμβάνεται από κάθε κανάλι η αξιοπιστία αυτών των μετρήσεων. Και εννοώ τον τρόπο με τον οποίο γίνονται αυτές οι μετρήσεις, πώς λαμβάνονται τα σχετικά δείγματα κ.λπ..

ΜΙΧΑΗΛ: Εχετε πιστοποιήσει αυτά τα αποτελέσματα των μετρήσεων, γιατί αφορά και την κρατική τηλεόραση την οποία εποπτεύετε. Για παράδειγμα, όλες οι μετρήσεις δείχνουν χαμηλή τηλεθέαση της ΕΡΤ. Εσείς έχετε πιστοποιήσει πώς προκύπτει αυτή η τηλεθέαση και, τέλος πάντων, τι αποτελέσματα βγάζει;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οι μετρήσεις γίνονται βάσει δείγματος. Σε κάθε έρευνα το δείγμα αυτό έχει μεγάλη σημασία, πρώτιστη θα έλεγα. Σημασία έχει και μια σειρά από άλλα ερωτήματα που συμπεριλαμβάνει η σχετική έρευνα. Με βάση αυτά τα δεδομένα καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του.

ΜΙΧΑΗΛ: Η κρατική τηλεόραση, γιατί δεν συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία, γιατί δεν δέχεται να πληρώσει και να μετρηθεί και αυτή όπως όλα τα εμπορικά κανάλια και να πει ότι εφόσον όλοι λέτε και κυβερνητικά στελέχη και άλλοι παράγοντες ότι η κρατική τηλεόραση έχει αναβαθμιστεί, γιατί δεν μετριέται;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν υποδεικνύουμε εμείς στην κρατική τηλεόραση το πώς θα λειτουργεί. Διαθέτει Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο και αποφασίζει. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Α.Ε., ο οποίος είναι υπεύθυνος για το μάνατζμεντ, αποφασίζει για την πολιτική που θα ακολουθήσει σε διάφορους τομείς.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επανέρχομαι σε αυτό που σας ρώτησα στην αρχή. Μήπως μπορείτε να μου πείτε, εάν συμμορφώθηκε ο ΣΕΒ στις κατηγορίες που του είχαν αποδοθεί ή άλλαξε γνώμη η κυβέρνηση;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Γιατί επιμένετε τόσο πολύ;

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν επιμένω, μια διευκρίνιση ζητώ. Συμμορφώθηκε ο ΣΕΒ...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Γιατί επιμένετε για μια επιλογή που έκανε η γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ;

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σας κατάλαβα. Η ερώτησή μου είναι άλλη: Συμμορφώθηκε ο ΣΕΒ σε αυτές τις παρατηρήσεις και τις καταγγελίες που έγιναν εις βάρος του ή η κυβέρνηση διαπίστωσε ότι ήταν λάθος και ίσως υπερβολικές και φθάσαμε σήμερα σε αυτό το αποτέλεσμα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας απάντησα στις προηγούμενες ερωτήσεις που μου θέσατε και ήταν παρεμφερείς.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μου επαναλάβατε την απάντησή σας;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας επαναλαμβάνω ότι υπήρξε συνάντηση του κ. Λαλιώτη με το ΣΕΒ.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δόθηκαν διευκρινίσεις;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εχουν γίνει δηλώσεις και σας παραπέμπω σε αυτές.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 14 March 2002 - 15:05:10 UTC