Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-04-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 3 Απριλίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε, σήμερα, το Υπουργικό Συμβούλιο. Εχουν γίνει ήδη στη Βουλή δηλώσεις του Πρωθυπουργού, σχετικά με το θέμα που συζητήθηκε.

Θέλω, επίσης, με την ευκαιρία της σημερινής συνάντησής μας, να συγχαρώ όλους τους συναδέλφους σας που τιμήθηκαν από το Ιδρυμα Μπότση για την προαγωγή της δημοσιογραφίας. Ως γνωστόν, πριν από λίγο υπήρξε η ετήσια εκδήλωση. Βραβεύτηκαν πολλοί δημοσιογράφοι που διακρίθηκαν στο λειτούργημά σας και θέλω κι εγώ από αυτό το βήμα να τους συγχαρώ.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα -στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχετε αναλάβει για την αναβάθμιση της ποιότητας, του περιεχομένου και γενικότερα των ραδιοτηλεοπτικών προϊόντων- το σχόλιό σας και να ρωτήσω πώς βλέπετε την πρωτοβουλία που έχει πάρει ένα συγκεκριμένο κανάλι, η τηλεόραση του Alpha, να μειώσει το δελτίο, πρωτοβουλία η οποία γίνεται δεκτή από ό,τι φαίνεται και από άλλα κανάλια, που αναπροσαρμόζουν προς αυτή την κατεύθυνση το πρόγραμμά τους.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάθε πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση είναι θετική. Θέλω να θυμίσω ότι εδώ και αρκετό καιρό έχει ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση. Ημουν αυτήκοος μάρτυρας των όσων είπαν αρκετά στελέχη -και μάλιστα μεγάλα στελέχη- τηλεοπτικών σταθμών, κάνοντας δημόσια προτάσεις και προ καιρού και πρόσφατα. Θέλω να θυμίσω για παράδειγμα τη σχετική συνεδρίαση που έγινε με πρωτοβουλία του ΕΣΡ στο Ζάππειο. Σήμερα φαίνεται ότι όλες αυτές οι προτάσεις, που από καιρό αναπτύσσονται, οδηγούν σε μια αυτορρύθμιση των τηλεοπτικών σταθμών. Εχουμε το παράδειγμα του Alpha, έχουμε σήμερα αρκετά δημοσιεύματα του Τύπου τα οποία μιλούν για ανάλογες πρωτοβουλίες του Mega και του ΑΝΤ1. Κάθε τέτοια πρωτοβουλία είναι σε θετική κατεύθυνση. Είναι μια προσπάθεια αυτορρύθμισης και αναβάθμισης της ποιότητας και με αυτή την έννοια δεν μπορώ παρά να την επικροτήσω. Και το κάνω αυτό με χαρά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα δεχθείτε την απόφαση του ΕΣΡ για μεταφορά των δύο αυτών παιχνιδιών στις 24.30; Θα την εγκρίνετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ξέρετε ότι αντιμετωπίζω πάντα θετικά τις αποφάσεις, τις εισηγήσεις του ΕΣΡ. Είναι μια πάγια αρχή μου. Θα ήθελα όμως να μου δώσετε τη δυνατότητα να την παραλάβω πρώτα και να τη διαβάσω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή είχατε πει παλιά ότι "μόλις μου στείλουν την απόφαση εγώ θα τη δεχτώ", αλλά όχι για τις 24.30, για πιο νωρίς είχατε πει. Τώρα αυτή θα τη δεχτείτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω ήδη απαντήσει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχετε απαντήσει. Θα γίνει δεκτή ναι ή όχι, να πάνε στις 24.30 το Bar και το big Brother;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας παραπέμπω στην προηγούμενη απάντησή μου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η προηγούμενη απάντησή σας, η παλαιότερη, έλεγε ότι θα τη δεχτείτε. Τώρα σας ρωτάω συγκεκριμένα. Είπατε να τη δείτε πρώτα. Θα τη δεχτείτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάνετε λάθος, δεν είπα μόνον αυτό. Θα σας επαναλάβω, λοιπόν, την απάντηση, αν και θεωρώ ότι έπρεπε να το έχετε ήδη αντιληφθεί. Είπα ότι γενικώς έχω την αρχή να αντιμετωπίζω θετικά τις αποφάσεις του ΕΣΡ. Ηθελα, όμως, να μου δώσετε τη δυνατότητα να την παραλάβω και να τη διαβάσω, πριν κάνω δηλώσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε άλλο θέμα. Διάβασα προχθές σε μια εφημερίδα ότι ο Πρωθυπουργός έστειλε επιστολή στους υπουργούς να του απαντήσουν τι έκαναν τα δύο χρόνια. Επιβεβαιώνεται αυτή η επιστολή και μέχρι πότε θα απαντήσουν οι υπουργοί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως επιβεβαιώνεται και έχουν ήδη απαντήσει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αμέσως;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουν ήδη απαντήσει. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχει πάρει ο Πρωθυπουργός όλες τις απαντήσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτές οι απαντήσεις θα κοινοποιηθούν, θα δοθούν στη δημοσιότητα ή θα τις δούμε σε συγκεκριμένους@

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο,τι είναι να δοθεί θα είναι κοινής λήψης. Αυτές, όμως, οι απαντήσεις είναι για ενημέρωση του ίδιου του Πρωθυπουργού. Ζήτησε ο Πρωθυπουργός, γιατί κλείνουμε διετία στην κυβέρνηση, να υπάρχουν στοιχεία από όλα τα υπουργεία για το έργο της διετίας. Μιλώ για τη διετία από τις 9 Απριλίου του 2000 μέχρι σήμερα. Εχουν σταλεί όλες οι απαντήσεις στον Πρωθυπουργό, ο οποίος θα πάρει τις σχετικές αποφάσεις για την αξιοποίησή τους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η επιστολή έλεγε τι έκανε το κάθε υπουργείο ή ο κάθε υπουργός τι έργο έχει αποδώσει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι μας ενδιαφέρει το έργο της διετίας της κυβέρνησης και δεν έχει να κάνει με πρόσωπα. Βεβαίως, με την ευκαιρία αυτή παρουσιάζουμε και τη συνέχειά του η οποία, να είστε βέβαιος, θα είναι πολύ πλούσια, όπως ήταν μέχρι τώρα.

ΤΣΙΒΟΛΑ: Συζητήθηκε καθόλου το θέμα του Ασφαλιστικού στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για την ακρίβεια δεν συζητήθηκε. Επισημάνθηκε, όμως, από τον Πρωθυπουργό και, στη συνέχεια, από τους κύριους Νίκο Χριστοδουλάκη και Δημήτρη Ρέππα, ότι υπάρχει πλέον πλήρης ετοιμότητα στην παρουσίαση της πρότασης της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση του συστήματος. Θα είναι μια εγγύηση για τη βιωσιμότητα του συστήματος, με ορίζοντα 30 ετών και με πόρους που θα καλύψει και ο κρατικός προϋπολογισμός. Η αναλυτική εξήγηση του τρόπου διάθεσης αυτών των πόρων γίνεται αυτή τη στιγμή, σε ειδική συνέντευξη που δίνουν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Ρέππας.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που συζητήθηκε το θέμα της ελληνικής Προεδρίας, αναπτύχθηκε προβληματισμός ότι η Προεδρία πρέπει να είναι περισσότερο, ας το πούμε, ελληνο-κεντρική, δηλαδή να προωθήσει θέματα που αφορούν ή ενδιαφέρουν την Ελλάδα και χώρες που έχουν την ίδια λογική και τα ίδια προβλήματα με την Ελλάδα ή υπήρξε η άλλη άποψη ότι πρέπει να πάμε σε μία Προεδρία που να ασχοληθεί αποκλειστικά με τις κεντρικές προτεραιότητες της Ε.Ε.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η Προεδρία της Ε.Ε. δεν μπορεί να προωθήσει στενά συμφέροντα. Πρέπει να προωθήσει τα ευρύτερα συμφέροντα των λαών της Ενωμένης Ευρώπης. Μερικές φορές ακούω από ορισμένους να λένε ότι έξω πάμε καλά, μέσα τι γίνεται; Εκείνο που θέλω να επισημάνω είναι ότι σε σχέση με την Ευρώπη δεν υπάρχει έξω και μέσα. Είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της Ενωμένης Ευρώπης. Οποια απόφαση λαμβάνεται για το Ασφαλιστικό, για την απασχόληση, για την κοινωνία, για τα φορολογικά, για τη λειτουργία της Ε.Ε., ενδιαφέρει και επηρεάζει αμέσως και τον ελληνικό λαό. Με αυτή την έννοια, εάν προχωρήσει σωστά η διεύρυνση της Ε.Ε. με την ένταξη της Κύπρου, εάν αντιμετωπιστούν σωστά τα θέματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών και προωθηθούν οι αποφάσεις της Βαρκελώνης για την απασχόληση, την εναρμόνιση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, τα ζητήματα κοινωνικής προστασίας, την εισαγωγή της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας στην ευρωπαϊκή οικονομία και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων -ένα θέμα που έθεσε ο Πρωθυπουργός στη Βαρκελώνη- όλα αυτά τα ζητήματα θα επηρεάσουν θετικά τον Ελληνα πολίτη. Η ελληνική Προεδρία αποβλέπει και στην επίλυση των θεμάτων που απασχολούν τον ευρωπαϊκό λαό και στην αντιμετώπιση με αυτό τον τρόπο των προβλημάτων που απασχολούν ειδικά τον Ελληνα πολίτη.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν έγινε ένα είδος απολογισμού, σε ποιό σημείο προετοιμασίας βρίσκεται η κυβέρνηση, όσον αφορά την ελληνική Προεδρία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εγινε μια αναλυτικότατη ενημέρωση για τις προτεραιότητες και την προετοιμασία από τον υπουργό αναπληρωτή Εξωτερικών Τάσο Γιαννίτση. Εγινε αναφορά στις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας, τις προτεραιότητες του κάθε υπουργείου, καθώς και τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει από τη Βαρκελώνη. Γίνεται ειδική προετοιμασία από όλα τα υπουργεία και από το κεντρικό επιτελείο του υπουργείου Εξωτερικών. Θα υπάρχει και μια επικοινωνιακή ομάδα που θα αναλάβει να σας ενημερώνει αναλυτικότερα σε ό,τι αφορά την πρόοδο αυτών των εργασιών.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, στο επίπεδο των υποδομών, τι γίνεται;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται, ήδη, μια σημαντική δουλειά και για τις υποδομές της λειτουργίας του συμβουλίου, αλλά και για τη φιλοξενία, που είναι ένα μείζον θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι συζητήθηκε το ασφαλιστικό...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ότι έγιναν ανακοινώσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αρα, έγιναν αναφορές από τον Πρωθυπουργό, από τον Υπουργό Εργασίας Δημήτρη Ρέππα, από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη, άρα έγινε συζήτηση. Και λέτε ότι εγγυάστε για τα επόμενα τριάντα χρόνια την κρατική χρηματοδότηση. Εδώ, διαβάζω ότι «η οικονομία βουλιάζει», «έρχονται μαύρες μέρες», και ότι «έρχεται νέα φορολογική επιδρομή»...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μόνο την εφημερίδα σας διαβάζετε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, διαβάζω δημοσίευμα της «ΑΥΡΙΑΝΗΣ». Τί απαντάτε σε αυτό το δημοσίευμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οτι δεν έρχονται «μαύρες ημέρες», μπορείτε να είστε ήσυχος. Η οικονομία μας είναι σε καλό δρόμο. Πετύχαμε να έχουμε μια σημαντική αύξηση του ΑΕΠ. Εχουμε μια σταθερή οικονομία. Αξιοποιούνται οι πόροι του Γ` ΚΠΣ. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα βαδίζει σταθερά, με σιγουριά και ασφάλεια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα υπάρξει νέα φορολογική επιδρομή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως γνωρίζετε οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν κάνει φορολογικές επιδρομές σε βάρος των μισθωτών και συνταξιούχων.

ΚΑΠΠΟΣ: Μόλις έγινε γνωστό ότι μια αποστολή Ελλήνων που είχε πάει στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη χτυπήθηκε από τις ισραηλινές αρχές. Να μας ενημερώσετε εάν έχετε κάτι νεώτερο, ποιό είναι το σχόλιό σας και ποιές οι αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι γνωστό ότι υπάρχει ένας κύκλος βίας στην Παλαιστίνη αυτή τη στιγμή. Είναι γνωστό ότι όχι μόνο υπάρχουν τα δακρυγόνα και όλα αυτά τα απαράδεκτα, τα οποία είδαμε και σήμερα στις τηλεοπτικές κάμερες, αλλά υπάρχουν και πυροβολισμοί κατά πολιτών, έχουμε νεκρούς και πάρα πολλούς τραυματίες. Τα γεγονότα εξελίσσονται άσχημα. Εκείνο που έχουμε πει είναι ότι καταδικάζουμε όλο αυτό τον κύκλο της βίας και του αίματος. Αυτό το επαναλαμβάνω και σήμερα. Εχουμε ζητήσει να ισχύσουν άμεσα οι αποφάσεις του ΟΗΕ. Και στοιχείο των αποφάσεων αυτών είναι να αποσυρθεί ο ισραηλινός στρατός. Εχω πει ότι είναι δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους κράτος με τη δική του νόμιμη ηγεσία -και αναφέρομαι στο πρόσωπο του Γιάσερ Αραφάτ- αλλά είναι και δικαίωμα του λαού του Ισραήλ να αισθάνεται ασφαλής στο δικό του κράτος. Γνωρίζετε τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης. Ξέρετε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται από χθες στην Αίγυπτο και συζήτησε με την κυβέρνηση μιας χώρας που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προοπτική και τις κινήσεις που αναπτύσσονται για την αντιμετώπιση της κρίσης. Απόψε, στις 8 η ώρα -και σε αυτό υπήρξαν σημαντικές πρωτοβουλίες του ελληνικού ΥΠΕΞ προς την ισπανική Προεδρία, η οποία πήρε τελικώς την απόφαση- θα συνέλθει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., στο Λουξεμβούργο. Η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι προς αυτή την κατεύθυνση, για την αντιμετώπιση της κρίσης. Και σε όλα αυτά πρωτοστατεί η ελληνική πλευρά. Οχι μόνο καταδικάζουμε τις επιθέσεις, αλλά παίρνουμε και μέτρα και αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες διεξόδου από την κρίση.

ΚΑΠΠΟΣ: Διευκρινιστικά, χωρίς να διαχωρίζω φυσικά την ανθρώπινη υπόσταση του Παλαιστίνιου, του Ισραηλινού και του Ελληνα, έχουμε επίθεση κατά Ελλήνων πολιτών. Χρήσιμη είναι η τοποθέτησή σας, αλλά θα ήθελα κάτι πιο εξειδικευμένο πάνω στην επίθεση κατά Ελλήνων πολιτών.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το περιέλαβα στην τοποθέτησή μου. Εχουμε ένα κύκλο βίας και αίματος που αφορά ανθρώπους. Και Ελληνες και Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους και από όλα τα κράτη. Αυτή η βία πρέπει να σταματήσει τώρα. Φυσικά και καταδικάζουμε την επίθεση εναντίον Ελλήνων πολιτών, αλλά εστίασα την απάντησή μου στη συνολική έκταση και τις επιπτώσεις που έχει ο κύκλος της βίας σε όλους τους συνανθρώπους μας. Το θέμα δεν είναι ειδικό, το πρόβλημα είναι συνολικό.

ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ: Μετά από όλα αυτά τα φασιστικά εγκλήματα που έχει κάνει η κυβέρνηση του Ισραήλ, η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ; Και μια δεύτερη ερώτηση, σκέφτεται να ζητήσει την παραπομπή του Σαρόν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, λόγω εγκλημάτων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτή τη στιγμή μας απασχολεί να ξεπεραστεί η κρίση. Είναι κρίση που στοιχίζει ανθρώπινες ζωές. Μας απασχολεί να απομακρυνθεί ο ισραηλινός στρατός και να αρχίσουν οι πολιτικές διαδικασίες. Αυτό είναι το μέλημά μας. Δεν θα πρέπει να κάνουμε λάθη. Πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στην άμεση υλοποίηση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

ΚΑΠΠΟΣ: Κάτι ακόμα για το Μεσανατολικό, με δεδομένο το ότι έγινε χθες και συνεχίζεται σήμερα, αν δεν κάνω λάθος, στο Ναό της Γέννησης, θεωρείτε ότι συνιστά πρόβλημα η μη αναγνώριση ακόμη του Πατριάρχη Ιεροσολύμων από το Ισραήλ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε πάρει πάρα πολλές πρωτοβουλίες με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Μαγκριώτη, σε αυτό το θέμα. Εχουμε απαιτήσει να υπάρχει αναγνώριση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων. Πιστεύω ότι γνωρίζετε αυτές τις πρωτοβουλίες.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 3 April 2002 - 14:05:10 UTC