Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-04-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 11 Απριλίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γεια σας.

Οπως γνωρίζετε, συνεδρίασε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, με αντικείμενο την ενεργειακή πολιτική. Αμέσως μετά, έγιναν δηλώσεις από τον Πρωθυπουργό και τώρα δίνεται συνέντευξη Τύπου από τον αρμόδιο υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο, στο υπουργείο Ανάπτυξης. Αρα, δεν θα υπεισέλθω στο συγκεκριμένο θέμα. Θέλω, απλώς, να υπενθυμίσω ότι έγινε μια δήλωση, κατόπιν ερώτησης, από τον Πρωθυπουργό για το θέμα του φορολογικού νομοσχεδίου, όπου διευκρίνισε τη θέση της κυβέρνησης, σχετικά με τις προτάσεις της ανεξάρτητης επιτροπής.

Αυτή τη στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου κατευθύνεται προς το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Είναι ένα ταξίδι που εντάσσεται στο πλαίσιο της παρουσίας και των επαφών που κάνει η Ελλάδα και συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών, για το θέμα της Μέσης Ανατολής. Οπως γνωρίζετε, η Σαουδική Αραβία έχει αναλάβει πρωτοβουλία, με ένα σχέδιο που έχει προτείνει και έχει γίνει αποδεκτό από τα άλλα αραβικά κράτη, για να λήξει η κρίση στη Μέση Ανατολή και να ξαναρχίσει η ειρηνική διαδικασία.

Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο επαφών, βρίσκεται στο Μαρόκο και μετά θα μεταβεί στην Αλγερία, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Μαγκριώτης, ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδ. Λοβέρδος θα επισκεφθεί το Ιράν, την Παρασκευή και το Σάββατο.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο κ. Παπανδρέου σε ποιές άλλες αραβικές χώρες θα μεταβεί, εάν μεταβεί και πότε θα γίνει αυτό; Πριν επισκεφθεί το Ισραήλ ή μετά;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν έχω να σας πω κάτι περισσότερο επ` αυτού. Εχετε ενημερωθεί για την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο κ. Παπανδρέου στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ, μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Ισμ. Τζεμ. Είναι μια από κοινού πρωτοβουλία. Δεν έχει οριστεί ημερομηνία. Θέλω να υπενθυμίσω ότι την Τρίτη (16/4), στο Λουξεμβούργο πραγματοποιείται το Συμβούλιο Σύνδεσης Ε.Ε.-Τουρκίας, οπότε εκεί θα υπάρξει συνάντηση των δύο υπουργών.

Ενδιάμεσα θα υπάρξει το ταξίδι και η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Πάουελ στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ.

ΜΙΧΑΗΛ: Εχετε να μας πείτε, εάν περιμένει κάτι η κυβέρνηση από το ταξίδι του κ. Πάουελ;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Βεβαίως. Περιμένουμε να επιβεβαιωθεί η θέση που έχει εκφράσει δημοσίως και ο κ. Μπους και ο κ. Πάουελ, αλλά και τα Ηνωμένα Εθνη.

ΤΑΚΗΣ: Είπατε ότι ο Πρωθυπουργός έκανε μια δήλωση σχετικά με το φορολογικό, αλλά το ρεπορτάζ που προλάβαμε να κάνουμε από το Υπουργικό Συμβούλιο -και ρωτώ εάν το διαψεύδετε- αναφέρει ότι υπήρξαν υπουργοί που έθεσαν το θέμα στη συνεδρίαση και ότι, κατά κάποιο τρόπο, επιτέθηκαν στον κ. Χριστοδουλάκη για το πώς παρουσιάστηκε το όλο θέμα. Εάν δούμε σήμερα και τον Τύπο, όλη αυτή την ιστορία την χρεώνει ως μια απόφαση της κυβέρνησης. Θεωρείτε ότι έγιναν κάποια λάθη σε επίπεδο επικοινωνίας και παρουσίασης, γιατί συνάδελφοί σας μίλησαν με αρκετά επικριτικό τόνο στο Υπουργικό Συμβούλιο.

ΧΗΤΗΡΗΣ: Στο Υπουργικό Συμβούλιο γίνεται ένας διάλογος, διατυπώνονται απόψεις. Δεν είναι σωστό να χρησιμοποιούμε ρήματα όπως «επετέθησαν». Αυτό που ισχύει για το Υπουργικό Συμβούλιο, ισχύει πολύ περισσότερο σε μια δημοκρατική κοινωνία, όπως είναι η ελληνική. Οι προτάσεις, λοιπόν, για το φορολογικό νομοσχέδιο έγιναν γνωστές από την ανεξάρτητη επιτροπή και θα συζητηθούν με τους φορείς, με όλους. Η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της. Αυτό θα γίνει στα τέλη Μαϊου. Είναι μια δημοκρατική διαδικασία και δεν πρέπει ούτε να μας φαίνεται περίεργη, ούτε να το καταγγέλλουμε ή να λαμβάνουμε σαν δεδομένο κάθε μέτρο που προτείνει μια επιτροπή. Σε μια δημοκρατική κοινωνία αυτό είναι αφορμή διαλόγου. Θέλω να επαναλάβω αυτό που είπε και ο Πρωθυπουργός, ότι η κατεύθυνση της κυβέρνησης για το φορολογικό νομοσχέδιο είναι να υπάρξουν ελαφρύνσεις στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους και στις επιχειρήσεις εκείνες που είναι ενεργές και επενδύουν. Επίσης, αυτό το νομοσχέδιο, έχει στόχο να "χτυπήσει", τις off shore εταιρείες, οι οποίες τώρα έχουν φορολογική ασυλία, τον «αδρανή πλούτο» -όπως τον ονόμασε ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας- και ασφαλώς τη φοροδιαφυγή. Αυτές είναι οι γενικές αρχές και οι κατευθύνσεις που θα έχει το φορολογικό νομοσχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης. Εως το τέλος Μαϊου που η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της, θα γίνουν συζητήσεις, θα υπάρξει δημόσιος διάλογος .

ΚΑΠΠΟΣ: Πιστεύετε ότι οι κατευθύνσεις, όπως υπάρχουν τώρα, του νομοσχεδίου είναι ευνοϊκές για το μέσο Ελληνα μισθοσυντήρητο ή για το μέσο ιδιοκτήτη ακινήτου;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας ανέφερα τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης. Η επιτροπή κάνει προτάσεις, οι οποίες πρόκειται να συζητηθούν και προφανώς, άλλες θα είναι θετικές και άλλες όχι. Αυτό θα το κοιτάξει η κυβέρνηση, αλλά και οι κοινωνικοί φορείς που θα συμμετέχουν το διάλογο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί έδωσε τις προτάσεις αυτές η κυβέρνηση στη δημοσιότητα, αφού η Επιτροπή τις έκανε στην ίδια; Γιατί δεν τις συζητάει πρώτα, να αποφασίσει και μετά να πει τι ακριβώς συμβαίνει, γιατί να προκαλέσει αυτό το αλαλούμ σήμερα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η κυβέρνηση δεν προκάλεσε κανένα αλαλούμ. Η κυβέρνηση είναι υπέρ της διαφάνειας και του δημόσιου διαλόγου. Δεν θα έπρεπε να σας ενοχλεί αυτό, ιδιαίτερα για ένα τέτοιο θέμα, όπως είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Η γνώμη μας είναι ότι θα έπρεπε προηγουμένως να γίνει μια δημόσια συζήτηση. Και αυτό έπραξε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, θέλησε να μετρήσει τις αντιδράσεις η κυβέρνηση;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Όχι. Επέλεξε να ακουστούν οι απόψεις όλων των φορέων, να θέσει το θέμα σε δημόσιο διάλογο. Η Επιτροπή, πρέπει να ξέρετε ότι είναι ανεξάρτητη και υπέβαλε τις προτάσεις της προς τον υπουργό Οικονομίας. Επομένως είναι φυσικό να πρέπει να ακουστούν όλες οι απόψεις και να κατατεθούν όλες οι προτάσεις των φορέων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Επιτροπή ανεξάρτητη, από πού διοριζόμενη;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Θα πρέπει να έχετε αντιληφθεί ότι η Επιτροπή είναι ανεξάρτητη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα 9.000 ευρώ το χρόνο είναι χτύπημα στους πλούσιους;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κάνετε σχόλιο για τις προτάσεις της Επιτροπής;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση τις δίνει. Αφού τις δώσατε εσείς, πέστε μου@

ΧΥΤΗΡΗΣ: Τα σχόλια να τα γράψετε στην εφημερίδα σας. Εγώ θα μιλήσω, όταν έρθει η ώρα, και θα υπερασπιστώ τις αποφάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες θα είναι έτοιμες γύρω στα τέλη Μαΐου, αφού θα έχει μεσολαβήσει ο διάλογος με τους αρμόδιους φορείς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε αυτόν το δημοκρατικό διάλογο που έγινε στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητήθηκε μήπως και το "δημοκρατικό" ξύλο που έπεσε έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στους δημόσιους υπαλλήλους από τα ΜΑΤ;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν γνωρίζω αυτό που αναφέρετε. Αν έγιναν επεισόδια, προφανώς κάποιος λόγος θα υπάρχει. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης πιστεύω ότι θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση.

ΚΑΠΠΟΣ: Τις τελευταίες ημέρες, λόγω της αναβολής της δίκης του Καζάκου, ήρθε στην επιφάνεια όλο το θέμα που δημιουργήθηκε και το ζήτημα των ανθρώπων που είτε έχουν σκοτωθεί από τον Καζάκο -εννοώ των μεταναστών- είτε έχουν μείνει ουσιαστικά με ανήκεστη βλάβη υγείας. Θέλω να ρωτήσω εάν η κυβέρνηση έχει προβληματιστεί για θύματα ρατσιστικών επιθέσεων να υπάρχει η ίδια πρόβλεψη που υπάρχει για τα θύματα από τρομοκρατικές επιθέσεις;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτό που επισημαίνετε, δεν το γνωρίζω. Ξέρετε και ξέρουμε ότι είναι μια απόφαση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, η οποία είναι σεβαστή. Η θέση της κυβέρνησης απέναντι σε ρατσιστικές επιθέσεις είναι γνωστή. Γνωρίζετε πόσο αντίθετοι είμαστε και θα εξακολουθήσουμε να είμαστε εναντίον παρόμοιων γεγονότων, διότι πλέον στην Ελλάδα -όπως και σε όλη την Ευρώπη- ζούμε με πολλούς μετανάστες που έχουν έρθει από διάφορες χώρες. Επομένως, ο πολιτισμός μας είναι εκείνος που μας επιβάλλει να ζούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σε μια κοινωνία ανεκτή και δημοκρατική. Το ίδιο συμβαίνει και με τους Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η θέση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το εισόδημα των 9.000 ευρώ, είναι ότι όποιος έχει αυτό το εισόδημα είναι πλούσιος ή όχι;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Τη θέση της κυβέρνησης για το φορολογικό θα τη γνωρίσετε στα τέλη Μαϊου.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι τόσο δύσκολο να ξέρουμε εάν είναι τεκμήριο ευημερίας;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η θέση της κυβέρνησης θα εκφραστεί με την απόφαση, η οποία, όπως σας είπα, θα ληφθεί τέλη Μαϊου.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 11 April 2002 - 13:05:11 UTC