Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-04-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 15 Απριλίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Κατ` αρχάς, να επαναλάβω την ιδιαίτερη ικανοποίηση της κυβέρνησης για την εκλογή του κ. Λουκά Παπαδήμου, ως Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Βεβαίως, υπάρχουν ακόμη μια σειρά από διαδικασίες. Δηλαδή, η απόφαση του Ecofin θα περάσει σήμερα και από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. και εφόσον επικυρωθεί, όπως αναμένεται, θα συζητηθεί και στο Ευρωκοινοβούλιο. Θα μεσολαβήσουν αυτές οι διαδικασίες μέχρι την οριστική έγκριση της υποψηφιότητας του κ. Παπαδήμου για τη θέση του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ομως η απόφαση κατά πλειοψηφία του Ecofin θεωρείται ήδη αποφασιστικό βήμα για την εκλογή του κ. Παπαδήμου.

Η εκλογή του κ. Παπαδήμου έρχεται να πιστοποιήσει την προσφορά του στη διαδικασία της ΟΝΕ, αλλά και την αναβαθμισμένη θέση της χώρας μας στις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Πράγματι, αυτό που υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κ. Γιούνγκερ είναι ιδιαίτερα σωστό. Είπε, πριν από μερικά χρόνια ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η Ελλάδα θα ήταν στην ΟΝΕ και ένας Ελληνας θα εκλεγόταν ως Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Θέλουμε να συγχαρούμε τον κ. Παπαδήμο, να παραπέμψουμε στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού (13/4) και να τονίσουμε ότι με την απόφαση αυτή επιβεβαιώνεται ο ρόλος και το κύρος της Ελλάδας στις εξελίξεις στην Ε.Ε..

Να σας ενημερώσω για το Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες:

Αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στο Δημαρχείο της Νίκαιας, όπου έχει συναντήσεις και συζητήσεις με τους κοινωνικούς φορείς της περιοχής.

Αύριο, στις 10 το πρωί, θα έχει συνάντηση με την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, τον υπουργό Αιγαίου Νίκο Σηφουνάκη και την υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Ροδούλα Ζήση για θέματα που σχετίζονται με την πολεοδομία των νησιών. Στις 13.00, θα συναντηθεί με τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα, μετά από αίτημά της. Στις 13.30 θα έχει την τακτική συνεργασία του με το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη. Στις 7 το απόγευμα, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη, με αντικείμενο την προετοιμασία της συζήτησης στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα συζητήσει με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Εργασίας, Οικονομικών, Υγείας και Παιδείας το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την κοινωνική ένταξη και τα στοιχεία του απολογισμού, όπως και τα στοιχεία του προγραμματισμού του Εθνικού Σχεδίου. Στις 13.00, θα παρευρεθεί στα εγκαίνια του νέου υπερσύγχρονου κτιρίου των Διοικητικών Δικαστηρίων. Το απόγευμα, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις, στις 19.00 με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας κ. Ναστάσε, στις 19.30 με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Μάικο και στις 20.00 με τον Πρωθυπουργό των Σκοπίων κ. Γκεοργκιέφσκι.

Την Πέμπτη, στις 9.30, το πρωί θα συναντηθεί με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Ρόμπερτσον στη Βουλή. Στις 10.15 θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα την οικονομική πολιτική και εισηγητή τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη. Στις 14.00 ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπεύθυνο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα. Στις 17.30, θα αναχωρήσει για το Βουκουρέστι.

Την Παρασκευή θα υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους Προέδρους της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας κυρίους Παρβάνοφ και Ιλιέσκου, αντίστοιχα. Πρόκειται για τακτική συνάντηση, κατά την οποία θα γίνει επισκόπηση της διεθνούς κατάστασης και ειδικότερα της πορείας συνεργασίας των βαλκανικών χωρών και τη γενικότερη κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων. Η επιστροφή του Πρωθυπουργού και της ελληνικής αποστολής θα γίνει την Παρασκευή το βράδυ.

Τη Δευτέρα (22/4) έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θέλω να κάνω ένα σχόλιο: Ο κ. Καραμανλής συνέχισε σήμερα τη γνωστή τακτική των επισκέψεων επικοινωνίας. Υπάρχει σχετική ανακοίνωση του αρμόδιου υφυπουργού Δημήτρη Θάνου. Θέλω, όμως, να προσθέσω ότι η απόδειξη της υποκρισίας της Νέας Δημοκρατίας και της τακτικής τέτοιων επισκέψεων για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, είναι ότι ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε ένα ολόκληρο συγκρότημα κτιρίων και δεν είπε κουβέντα για το υπερσύγχρονο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και Εκπαίδευσης Ατόμων με νοητική στέρηση, που στεγάζεται στον ίδιο χώρο. Εκανε την κριτική του για κάποιο από τις παλιές κτιριακές εγκαταστάσεις, το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων. Θα περιμέναμε να είχε εκφράσει την άποψή του για το καινούργιο κτίριο που έχει γίνει και που εξυπηρετεί πολίτες που το έχουν ανάγκη. Δεν το έκανε, γιατί δεν είχε πρόθεση να το κάνει. Επειδή πρόθεσή του δεν είναι να αποτυπώσει την πραγματική κατάσταση, αλλά να δημιουργήσει επικοινωνιακά τρικ, γιατί μόνον έτσι μπορεί να λειτουργήσει ο ίδιος και το κόμμα του. Θέλω να θυμίσω στον κ. Καραμανλή ότι ισχύει η πρόσκλησή μας για την Τετάρτη το πρωί που θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου κτιρίου των Διοικητικών Δικαστηρίων, ώστε ιδίοις όμμασι να διαπιστώσει αυτό το καινούργιο που γεννιέται και να πάρει την απάντηση για τις προηγούμενες επισκέψεις του σε αντίστοιχους χώρους.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΠΠΟΣ: Θα ήθελα το σχόλιό σας για το γεγονός ότι το άσυλο, όπως έχει διαμορφωθεί στο Ναό της Γέννησης εξακολουθεί να είναι στα σημεία τα οποία πολιορκούν ασφυκτικά τα ισραηλινά στρατεύματα. Και επίσης, θα ήθελα το σχόλιό σας στην αναφορά του Αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου ότι προετοιμάζεται αλλαγή του status quo των ιερών προσκυνημάτων -κάπως έτσι το ονόμασε- στην περιοχή της Παλαιστίνης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω ποιος το κάνει αυτό. Αυτό που γνωρίζουμε όλοι είναι ότι υπάρχει μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην Παλαιστίνη. Φαίνεται ότι δεν έχει ευτυχή κατάληξη και η πρωτοβουλία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών κ. Πάουελ, χωρίς να προτρέχουμε βεβαίως. Οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας πρέπει να ενταθούν, ώστε να υποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα και να αρχίσει η διαδικασία της πολιτικής λύσης. Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι αυτή η ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση και η αναπαραγωγή του κύκλου της βίας και του αίματος δεν μπορεί παρά να βρει αντίθετη ολόκληρη την ανθρωπότητα. Να τονίσω τις συνεχείς πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης, ιδιαιτέρως του υπουργείου Εξωτερικών. Οπως γνωρίζετε, ύστερα από κοινή πρωτοβουλία τους, επίκειται επίσκεψη στην περιοχή του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και του Τούρκου ομολόγου του Ισμ. Τζεμ.

ΚΑΠΠΟΣ: Σας έχει ενημερώσει ο κ. Χριστόδουλος γι` αυτό που φοβάται; Γι` αυτό, δηλαδή, που διακήρυξε δημόσια, εάν έκανε ιδιαίτερη ενημέρωση στην κυβέρνηση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Λογικό είναι να αναφερθεί σε αυτά ο Αρχιεπίσκοπος και να εκφράσει τους φόβους του. Φυσικά θα υπάρξει και ανάλογη ενημέρωση από την επίσκεψή του προς την κυβέρνηση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα είναι σε γνώση σας οι χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, απείλησε ότι όταν η Κύπρος ενταχθεί στην Ε.Ε., χωρίς να υπάρξει προηγουμένως λύση στο Κυπριακό, θα υπάρξουν "θερμά" επεισόδια ή και νέα τετελεσμένα. Είπε, μάλιστα, περιέργως, ότι τα ελληνο-τουρκικά πάνε καλά, το Κυπριακό όμως είναι ένα δύσκολο θέμα, το οποίο δεν μπορούμε να το λύσουμε. Διερωτώμαι, όταν αυτά λέγονται από τους επισήμους της Τουρκίας και όταν εσείς έχετε πει κατ` επανάληψη ότι η εξομάλυνση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων περνά μέσα από τη λύση του Κυπριακού, πώς είναι δυνατό να συνεχίζεται αυτή η ελληνο-τουρκική προσέγγιση; Να μιλούμε, δηλαδή, για τα ελληνο-τουρκικά και από την άλλη μεριά η Τουρκία να τορπιλίζει το Κυπριακό , την ώρα μάλιστα που διεξάγεται ο γ@ γύρος των τουρκο-κυπριακών συνομιλιών, οι οποίες βρίσκονται σε πολύ κρίσιμη φάση. Στην ουσία αυτές οι δηλώσεις Τζεμ υποβοηθούν τον Ντενκτάς να γίνει πιο αδιάλλακτος, έτσι ώστε να μην προχωρήσει σε λύση το θέμα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω αναφερθεί, κατ` επανάληψη, σε αυτό. Η Ελλάδα με την πολιτική της, δημιουργεί διεθνείς συσχετισμούς υπέρ των ελληνικών συμφερόντων. Μέσα από την παρουσία της και την αξιοποίηση αυτών των διεθνών συσχετισμών που αναπτύσσουμε και της συνείδησης που υπάρχει στη διεθνή κοινότητα, μπορούμε να πετύχουμε πολλούς από τους στόχους μας στον κρίσιμο τομέα των εθνικών θεμάτων. Βεβαίως, είναι σαφές ότι είμαστε σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο. Το περιμέναμε, άλλωστε. Εμείς δεν ζητήσαμε να αναληφθούν αυτές οι πρωτοβουλίες; Εμείς δεν πιέσαμε στην κατεύθυνση έναρξης των συνομιλιών; Εμείς δεν πιέσαμε στην κατεύθυνση επιτάχυνσης των διαδικασιών για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε.; Δεν βρισκόμαστε σε καλό δρόμο γι` αυτή την ένταξη; Βεβαίως, ναι. Επομένως, δεν έχουμε παρά να συνεχίσουμε την ίδια πολιτική. Είναι σαφές ότι η τουρκική πλευρά επιχειρεί, κατά καιρούς, κάποιες εκδηλώσεις αδιαλλαξίας, είτε για διαπραγματευτικούς, είτε για άλλους λόγους. Είναι σαφές ότι επιχειρεί να δημιουργήσει, μερικές φορές, ένα κλίμα εντάσεων και απειλών από διάφορους φορείς ή και πρόσωπα. Το έχει κάνει και με στρατιωτικούς, πριν από λίγο καιρό. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε στην ίδια γραμμή, στην ίδια κατεύθυνση. Στην κατεύθυνση που δημιουργεί πρωτοβουλίες, που αξιοποιεί τη Διεθνή Κοινότητα, που εντείνει τους διεθνείς συσχετισμούς υπέρ της Ελλάδας. Βεβαίως, θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα και στο εσωτερικό της και σε σχέση με τα ζητήματα ασφάλειας και άμυνας, είναι πανέτοιμη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Γνωρίζετε ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου προχωρά και πιθανώς, όπως λέγεται, μπορεί και στην Προεδρία της Ελλάδας να γίνει η ένταξή της μαζί με τις άλλες εννέα χώρες. Αυτές οι απειλές που ασκεί η Τουρκία αυτή την ώρα, μήπως τελικά μας οδηγήσουν σε φραγμό αυτής της πορείας της Κύπρου προς την Ε.Ε.; Αυτό είναι που μας προβληματίζει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι έχουμε αποσυνδέσει την επίλυση του Κυπριακού από την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Βεβαίως, πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας και στα δύο αυτά ζητήματα. Αλλά, χωριστά το ένα από το άλλο και χωρίς να τα συνδέουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι με την πολιτική που ασκείτε, μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας στα εθνικά μας θέματα. Αυτό ισχύει και για τον ευρωστρατό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, θέλω να θυμίσω ότι μιλούμε για τη δύναμη ταχείας παρέμβασης στην Ε.Ε., το λεγόμενο ESDP. Θέλω να τονίσω και πάλι ότι δεν υπάρχει διαφορά Ελλάδας-Τουρκίας σε αυτό το θέμα και δεν πρέπει να το αντιλαμβανόμαστε έτσι. Υπάρχει διαφορά μεταξύ Ε.Ε. και τρίτων χωρών. Ετσι το έχουμε θέσει και έτσι ζητάμε να το λύσουμε. Να είστε βέβαιοι ότι θα ασκήσουμε όλη τη δυνατή πίεση, όπως ήδη έχουμε κάνει, σε αυτή την κατεύθυνση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, θα φθάσουμε και στο βέτο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μιλώ για τη χρήση του συνόλου των μέσων που έχουμε στα χέρια μας. Πριν φθάσουμε να προαναγγέλλουμε βέτο, πρέπει να αξιοποιήσουμε τη δημιουργία συσχετισμών υπέρ της ελληνικής άποψης. Ετσι έχουμε μάθει να δουλεύουμε και έτσι πρέπει να δουλεύουμε στην Ε.Ε. Αυτή τη στιγμή το θέμα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη και κρίσιμη φάση. Δουλεύουμε σωστά, προσεκτικά και μεθοδικά για να ενημερώσουμε γύρω από τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος. Πιστεύω ότι έχει αρχίσει και αλλάζει το κλίμα στην Ε.Ε. Με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε, έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στα χέρια μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, όταν λέτε "έχει αλλάξει το κλίμα", τι εννοείτε; Γιατί ήταν διαφορετικά τα πράγματα στη Σύνοδο στη Βαρκελώνη. Τώρα, έχουμε κάποιους που μας υποστηρίζουν; Γιατί, τότε ήμασταν μόνοι μας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στη Βαρκελώνη η κατάσταση ήταν τελείως διαφορετική, αναπτύχθηκαν τελείως διαφορετικές λογικές από ό,τι στο Λάακεν.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Μας είπατε για την πρωτοβουλία Παπανδρέου-Τζεμ. Εχετε πληροφορίες εάν θα πραγματοποιηθεί τελικά, γιατί υπάρχουν πληροφορίες που λένε ότι ο κ. Πέρες δεν μπορεί να εγγυηθεί συνάντηση με τον κ. Αραφάτ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχουμε ακόμη την ημερομηνία. Γνωρίζετε ότι είναι σαφής η πρόθεση, έχει προαναγγελθεί και έχουν ειδοποιηθεί και η ισραηλινή και η παλαιστινιακή πλευρά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντηση, υπάρχει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Περιμένουμε τον οριστικό διακανονισμό.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Με αφορμή τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, θεωρείτε ότι είναι ένα καμπανάκι για την κυβέρνηση η διαφορά των 8,4 μονάδων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω τοποθετηθεί, ήδη, από το Σάββατο γι` αυτό το θέμα. Το χειρότερο που θα είχαμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή, είναι να εμπλακούμε σε έναν ατέρμονο διάλογο γύρω από τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες, όπως βλέπετε, τον τελευταίο καιρό κάνουν συχνότερα του παρελθόντος, την εμφάνισή τους. Κάθε δημοσκόπηση έχει, βεβαίως, την αξία της και από κάθε δημοσκόπηση μπορεί ο πολιτικός να εξάγει συμπεράσματα. Εμείς γνωρίζουμε ότι είμαστε στο μέσο της θητείας μας, κάνοντας ένα πολύ δύσκολο έργο που είναι απαραίτητο για την Ελλάδα και τους πολίτες της. Γνωρίζουμε ότι είναι λογικό οι πολίτες να έχουν τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς τους, τα προβλήματά τους και να εκδηλώνουν την κριτική τους σε κάποια ζητήματα. Είναι σαφές ότι η καλύτερη απάντηση είναι η ολοκλήρωση του έργου μας, η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό, η χειροπιαστή ανάδειξη της αποτελεσματικότητας της πολιτικής μας για τη δημιουργία της ευημερίας του ελληνικού λαού. Με την προώθηση και πραγμάτωση αυτού του έργου, είναι σαφές ότι και το αποτέλεσμα των όποιων δημοσκοπήσεων, θα είναι διαφορετικό και πάνω από όλα τον Απρίλιο του 2004 θα ξανακερδίσουμε τις εκλογές.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Ο Πρωθυπουργός γιατί προτίμησε να πάει στη Νίκαια, χωρίς δημοσιογράφους και κάμερες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, έχουν κληθεί και οι δημοσιογράφοι. Δεύτερον, ο Πρωθυπουργός δεν κάνει επικοινωνιακά τρικ. Τον ενδιαφέρει η πραγματική συζήτηση των προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες και τους φορείς, γι` αυτό και πήγε στο Νοσοκομείο Παίδων χωρίς κάμερες και έδωσε συγκεκριμένες εντολές και έκανε συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Και σήμερα, ήθελε στη συνάντησή του με τους φορείς της Νίκαιας και βεβαίως με το Δήμο Νίκαιας -είναι μια μεγάλη πόλη, που κτυπά η καρδιά της εργασίας, που έχει να κάνει με ανθρώπους από τα λαϊκά στρώματα- για να συζητήσει τα προβλήματα, να ενημερώσει, να ενημερωθεί, ώστε να δημιουργηθούν συναντιλήψεις που θα οδηγήσουν σε λύσεις. Φυσικό είναι να υπάρξουν μετά σχετικές δηλώσεις.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Τους βουλευτές γιατί δεν τους κάλεσε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός ενδιαφέρεται να συζητήσει για τα προβλήματα του λαού με τους φορείς, αλλά να ακούσει και την κριτική τους -γιατί όχι- και τις προτάσεις τους. Ενδιαφέρεται να δημιουργηθεί συναντίληψη με τους ανθρώπους που εκφράζουν τους προβληματισμούς του λαού σε μια μεγάλη λαϊκή περιοχή, ώστε να μπορεί καλύτερα να δίνει λύσεις. Με την προσωπική παρουσία του αυτό τονίζει. Δεν μας ενδιαφέρουν τα επικοινωνιακά τρικ. Είδατε πολύ καλά τί έκανε ο κ. Καραμανλής. Πήγε και στα δύο κτίρια και μίλησε μόνο για το ένα. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα, αυτά είναι επικοινωνιακά τρικ. Δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε τη λογική ενός ανθρώπου που δεν ενδιαφέρεται για την ουσία, αλλά μόνο για κάποια δήλωση στην τηλεόραση, για μια εικόνα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα ξαναπάρει ο Πρωθυπουργός κάμερες μαζί του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός παίρνει κάμερες εκεί που χρειάζεται. Οχι εκεί που πραγματικά ενδιαφέρεται να προσεγγίσει και να αναδείξει ορισμένα προβλήματα. Οταν πρέπει να κάνει δήλωση, θα την κάνει στην κάμερα. Είναι σαφές.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Οι βουλευτές θα ήταν εμπόδιο στη συναντίληψη αυτή που επιδιώκει ο Πρωθυπουργός στην επικοινωνία του με τους φορείς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μην επιχειρούμε να δημιουργούμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Είναι άλλο το νόημα αυτής της επίσκεψης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμπόδιο είναι, δηλαδή, οι βουλευτές...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μπορεί να ενοχλούνται κάποιοι από τον τρόπο επικοινωνίας του Πρωθυπουργού με το λαό, αλλά μην προσπαθούμε να δημιουργούμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι βουλευτές είναι «κάποιοι»;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μην προσπαθούμε να δημιουργούμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Σας είπα για το νόημα αυτής της επίσκεψης και το περιεχόμενό της. Από κει και πέρα, βεβαίως, και οι βουλευτές ευνοούνται όταν λύνονται τα προβλήματα της περιοχής της.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει εφαρμοστεί η απόφαση της κυβέρνησης για την κατάργηση των τυχερών παιχνιδιών; Διότι οι πληροφορίες λένε ότι οι κουλοχέρηδες και τα μηχανάκια δρουν και δουλεύουν, μπορεί σε περιορισμένη έκταση, ωστόσο, δεν έχει εφαρμοστεί η απόφαση. Τί έχετε να μας πείτε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η απόφαση προϋποθέτει νομοθετική κατοχύρωση. Χρειάζεται νόμος για να αλλάξει τον ισχύοντα νόμο. Το νομοσχέδιο ετοιμάζεται, είναι στο τελικό στάδιο. Μη μου μιλήσετε για καθυστέρηση, γιατί θα σας πω ότι ένα νομοσχέδιο που ασχολείται με ένα θέμα με πολλαπλές εκφάνσεις και περιπτώσεις, θέλει πολύ προσεκτική σύνταξη, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί σωστά. Μόλις είναι έτοιμο το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή. Εξάλλου, αυτό το έχει ανακοινώσει και ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, όπως και το υπουργείο Οικονομικών, στο μέτρο που το αφορά.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Στο διάστημα αυτό τί γίνεται;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στο διάστημα αυτό έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι για τον παράνομο τζόγο. Γνωρίζετε ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι τα παράνομα παιχνίδια. Γνωρίζετε ότι με την ισχύουσα νομοθεσία, απαγορεύονται τα παράνομα παιχνίδια. Απαγορεύεται ο τζόγος. Για να είμαστε πλήρως ασφαλείς, λάβαμε μια απόφαση στο Υπουργικό Συμβούλιο να καταργήσουμε και το τεχνικό ηλεκτρονικό παιχνίδι. Αυτό το θέμα, όπως καταλαβαίνετε, πρέπει να εξεταστεί σε βάθος, γιατί έχει πολλές περιπτώσεις και υποπεριπτώσεις, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι επετράπη ο παράνομος τζόγος. Κάθε άλλο μάλιστα. Εχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι αυτό το διάστημα. Και όπως θα είδατε δεν έχουμε ιδιαίτερα έντονες περιπτώσεις.

ΚΑΠΠΟΣ: Με δεδομένο το αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση, τουλάχιστον αυτή την περίοδο, δεν αναφέρομαι σε άλλο χρονικό διάστημα, μήπως για τον Πρωθυπουργό είναι πιο κοντά το ενδεχόμενο, αυτό που μας είχατε πει την περασμένη εβδομάδα, να προχωρήσει σε κάποια συνέντευξη αναλυτικότερη προς τους αντιπροσώπους του γραπτού Τύπου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η συνέντευξη στα ηλεκτρονικά Μέσα είναι πρόσφατη. Οταν θα το επιλέξει, θα δώσει συνεντεύξεις και στο γραπτό Τύπο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Είναι μέσα στη σφαίρα της πραγματικότητας δημοσιεύματα ότι έχει αρχίσει ένας προβληματισμός εντός της κυβέρνησης για ανασχηματισμό, πριν ή μετά τις δημοτικές εκλογές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πόσοι πρέπει να πεθάνουν στους προθάλαμους των νοσοκομείων για να ευαισθητοποιηθεί η κυβέρνηση στο θέμα της υγείας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα ήθελα, όμως, στις ερωτήσεις σας για διευκόλυνση της διαδικασίας, γιατί υπάρχουν και άλλοι συνάδελφοί σας, να τις κάνετε ενιαία. Σας έδωσα το λόγο πριν και υποβάλατε πολλές ερωτήσεις. Εάν παίρνουμε το λόγο για έξι-επτά ερωτήσεις που μας ήρθαν στο νου κατά τη διάρκεια της συζήτησης και αφορούν θέματα που έχουν κλείσει, με απαντήσεις των αρμοδίων, από κει και πέρα, οπωσδήποτε δεν βοηθούμε την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της συνάντησής μας. Δεν βοηθάμε, επαναφέροντας θέματα και κάνοντας σειρά ερωτήσεων, που ήδη έχουν κλείσει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς έχουν κλείσει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στο θέμα αυτό υπάρχει σαφής δήλωση του υπουργού Υγείας Αλέκου Παπαδόπουλου. ..

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός τί θα κάνει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο,τι είπε ο κ. Παπαδόπουλος και ο κ. Νασιώκας. Οι απαντήσεις αυτές δόθηκαν πριν από τρεις ημέρες.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν θα έπαιρνα το λόγο, αλλά επειδή επικαλεστήκατε τον κ. Νασιώκα, θα ήθελα ένα σχόλιο για τη δήλωση που έκανε ότι ούτως ή άλλως θα κατέληγαν αυτά τα δύο περιστατικά.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Νασιώκας δεν είπε αυτό.

ΜΙΧΑΗΛ: Η δήλωσή του είναι γραπτή.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μην απομονώνουμε....

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν απομονώνουμε. Η δήλωση είναι γραπτή.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωριζόμαστε όλοι. Οταν απομονώσεις από ένα πολιτικό μισή φράση του, μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα. Θα σας παρακαλούσα να διαβάσετε προσεκτικά όλη τη δήλωση του κ. Νασιώκα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 15 April 2002 - 13:05:13 UTC