Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-04-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 23 Απριλίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ αναχωρούν αύριο, Τετάρτη, για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Την Πέμπτη θα έχουν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Γιασέρ Αραφάτ στη Ραμάλα και στη συνέχεια με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν και τον υπουργό Εξωτερικών Σίμον Πέρες στο Τελ Αβίβ.

Σας ενημερώνω εισαγωγικά, γιατί μου έχετε θέσει, κατ` επανάληψη, το ερώτημα τι θα γίνει, αν θα έχει τύχη η πρωτοβουλία των δύο υπουργών Εξωτερικών, και -όπως βλέπετε- έχει τη θετική συνέχειά της.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Αφού μας ανακοινώνετε αυτό, τι προσδοκά η κυβέρνηση από αυτή τη συνάντηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Δύο χώρες που -όπως γνωρίζετε- έχουν περάσει από πολλές και δύσκολες φάσεις -εχθρότητας και αντιπαλότητας, οι οποίες προσπαθούν να βρουν κοινή γλώσσα για να συνεννοηθούν πάνω στις διαφορές τους και που έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν συνθήκες ειρήνης και ομαλότητας στην περιοχή, αναλαμβάνουν με την επίσκεψη των δύο υπουργών Εξωτερικών στη φλεγόμενη περιοχή της Μ. Ανατολής, μια κοινή πρωτοβουλία στην κατεύθυνση υλοποίησης των αποφάσεων του ΟΗΕ. Και αυτό είναι ιδιαίτερα και συμβολικά σημαντικό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ο κ. Παπανδρέου σε αυτή την αποστολή πηγαίνει ως "Ελλάδα" ή πάει και ως "Ευρώπη" και μεταφέρει κάτι από την Ε.Ε.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η πρωτοβουλία αναπτύσσεται από την ελληνική και την τουρκική κυβέρνηση δια των υπουργών Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου και Ι. Τζεμ. Ο κ. Παπανδρέου πηγαίνει ως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας. Βεβαίως, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που θα έχει θα εκφράσει και τις απόψεις, τις πρωτοβουλίες, καθώς και όλα τα θέματα που έχουν συζητηθεί στην Ε.Ε. Αυτό είναι αυτονόητο, αλλά η πρωτοβουλία ανήκει στην ελληνική και την τουρκική κυβέρνηση.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Κυπριακό κ. Τόμας Γουέστον, φαίνεται να προτείνει μια προσωρινή λύση στο Κυπριακό μέχρι τον Ιούνιο, η οποία θα συνοδεύεται και από γραπτές δεσμεύσεις μεταξύ των κυρίων Κληρίδη και Ντενκτάς για τη συνέχιση των συνομιλιών. Την ίδια στιγμή, όμως, η Ε.Ε. συζητά τον τερματισμό των συνομιλιών μέχρι τον Ιούνιο, γιατί όπως λένε ενδέχεται η όποια παράταση να οδηγήσει και σε μια αναβολή της ένταξης. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατά καιρούς έχουν εκδηλωθεί διάφορες τέτοιες πρωτοβουλίες. Εκείνο που έχω να επισημάνω είναι ότι η πορεία που ακολουθείται στο Κυπριακό είναι συγκεκριμένη και έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Το χρονοδιάγραμμα αυτό θα τηρηθεί. Υπάρχει η θέληση από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας -που εκφράζεται δια του Προέδρου Κληρίδη- να βρεθεί λύση στο Κυπριακό. Εχει επιβεβαιωθεί αυτό και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κύπρου με τις σημερινές δηλώσεις του. Υπάρχει θέληση για λύση -βεβαίως στην κατεύθυνση, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ- από την Κύπρο. Από εκεί και πέρα, πρέπει και η τουρκοκυπριακή πλευρά να αναλάβει τις ευθύνες της. Οι συνομιλίες προχωρούν και θέλουμε να ευοδωθούν. Οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, που γίνονται με συγκεκριμένο δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, δεν συνδέονται με την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε.. Αυτή είναι μια άλλη διαδικασία που αφορά ένα άλλο όργανο και προωθείται με βάση τις αποφάσεις, τους κανονισμούς, τους κανόνες και τα κριτήρια της Ε.Ε..

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να μου πείτε, πρώτον, αν συμφωνείτε με όσους λένε ότι έχει φτάσει το τέλος των σοσιαλιστικών κομμάτων στην Ευρώπη και δεύτερον, τι λέτε για την επίθεση του κ. Ρουσσόπουλου στον Πρωθυπουργό, λέγοντας ότι προσπαθεί να παρουσιάσει τα δικά του αδιέξοδα, ως αδιέξοδα του πολιτικού συστήματος, με αφορμή τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η Ν.Δ. θα έκανε καλά να δει τα αποτελέσματα μιας σειράς δημοσκοπήσεων που είδαν τελευταία το φως της δημοσιότητας. Θα έκανε καλά να σκεφτεί και να προβληματιστεί ιδιαίτερα από το γεγονός ότι οι περίπου μισοί ψηφοφόροι της δεν έχουν κατανοήσει ότι η χούντα έκανε κακό στην Ελλάδα, έκανε κακό στη δημοκρατία μας. Και αυτό είναι ιδιαίτερα δραματικό. Και αυτό πρέπει επιτέλους να προβληματίσει την ηγεσία της Ν.Δ.. Η ηγεσία της Ν.Δ. οφείλει να καταλάβει ότι με την τακτική της ισοπέδωσης των πάντων, την τακτική της απαξίωσης, την τακτική της υπονόμευσης των θεσμών, την τακτική της φθοράς της πολιτικής, που με τη ρητορεία της, τις θέσεις που παίρνει και τις πρακτικές που ακολουθεί σε μια σειρά θέματα του δημόσιου βίου, κάθε άλλο παρά προσφέρει καλές υπηρεσίες. Με την τακτική της υπονόμευσης, της ισοπέδωσης , της φθοράς και απαξίωσης των πάντων, δημιουργείται και το ιδεολογικό υπόστρωμα για ακροδεξιές αντιλήψεις. Και αυτό είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα.

Θα δείτε σήμερα μια άλλη δημοσκόπηση που λέει ότι το 12% των Ελλήνων θα μπορούσε να ψηφίσει ακροδεξιά. Δεν ξέρω τα συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά -όλα αυτά θα πρέπει αναμφίβολα να μελετηθούν- αλλά ως πρώτο συμπέρασμα θα έπρεπε να είχε ήδη δημιουργήσει άλλου τύπου αντανακλαστικά και από το κόμμα της Ν.Δ.. Πραγματικά νομίζω ότι είναι καιρός να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε υπουργέ φρονείτε ότι η δημοκρατία στην Ελλάδα κινδυνεύει από τέτοια φαινόμενα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι, δεν νομίζω ότι η δημοκρατία κινδυνεύει. Η δημοκρατία στην Ελλάδα έχει πολύ ισχυρές και σταθερές δομές και έχουμε καταφέρει -όλα αυτά τα χρόνια μετά τη χούντα και με όλες τις κυβερνήσεις- να δημιουργήσουμε μια σταθερότητα της δημοκρατίας. Βεβαίως, υπάρχουν θέματα ποιότητας που πρέπει να δούμε. Ένα, λοιπόν, από τα μεγάλα θέματα ποιότητας είναι και αυτό της ισοπέδωσης, της απαξίωσης και της υπονόμευσης των θεσμών. Όταν βγαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και χρησιμοποιεί μια ρητορεία, μια τοποθέτηση πάνω στα θέματα του δημόσιου βίου, όταν ακολουθεί πρακτικές, σε συγκεκριμένα προβλήματα, όταν εμφανίζει την Ελλάδα γκρίζα και κατεστραμμένη, όταν δημιουργεί το αίσθημα μιας γενικευμένης σκανδαλολογίας και μιας απαξίωσης των πάντων, με αυτή την πρακτική επιτρέπει να δημιουργηθεί το ιδεολογικό υπόστρωμα για ακροδεξιές αντιλήψεις. Ανοίγει το δρόμο σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Και αυτές δεν σημαίνει ότι δεν θα εκφραστούν. Και νομίζω ότι όλοι πρέπει να τις καταδικάσουμε ως πρόβλημα για την κοινωνία μας. Γιατί, για παράδειγμα, τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας είναι πρόβλημα για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Δεν μου απαντήσατε στο πρώτο σκέλος της ερώτησής μου, αν ήρθε το τέλος των σοσιαλιστικών κομμάτων στην Ευρώπη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πιστεύω ότι εκείνοι που κάνουν τέτοιου είδους προβλέψεις, θα απογοητευτούν πάρα πολύ σύντομα. Μην ξεχνάτε ότι στην Ευρώπη τα σοσιαλιστικά κόμματα έχουν βαθιές ρίζες μέσα στην κοινωνία. Είναι τα κόμματα που προώθησαν το σημερινό ευρωπαϊκό κοινωνικό πρότυπο. Είναι τα κόμματα που έδωσαν μια ριζική απάντηση υπέρ των κοινωνιών στα αδιέξοδα που είχε δημιουργήσει ο νεοφιλελευθερισμός πριν από μερικά χρόνια. Βεβαίως περνούν μια κρίσιμη φάση, μια κρίσιμη καμπή. Βεβαίως υπάρχει ανάγκη για το νέο σύγχρονο λόγο της ευρωπαϊκής Αριστεράς και την ανταπόκριση στα σύγχρονα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Η απάντηση θα έρθει από την ίδια την Ευρωαριστερά. Και θα είναι περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη δημοκρατία, ισχυρότερη κοινωνία.

ΜΙΧΑΣ: Την περασμένη εβδομάδα δόθηκε στη δημοσιότητα ένα μέρος της έκθεσης των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων για τη Σεμπρένιτσα, που οδήγησε στην παραίτηση της ολλανδικής κυβέρνησης. Στην έκθεση αυτή υπάρχει ένα κεφάλαιο με τίτλο «κατασκοπεία και πόλεμος στη Βοσνία, 1992-95», στο οποίο αναφέρεται ότι καθ` όλη τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία η ΜΟΣΑΝΤ και η ΕΥΠ, δηλαδή ισραηλινή και ελληνική, μυστικές υπηρεσίες εξόπλιζαν τους Σερβοβόσνιους του Κάρατζιτς και του Μλάντιτς. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν προτίθεστε να δώσετε στη δημοσιότητα ότι χαρτιά έχετε για τη θλιβερή αυτή υπόθεση ή εάν θα πρέπει να περιμένουμε τη δημοσιοποίηση της έκθεσης από τους Ολλανδούς.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τέτοιο θέμα δεν υπάρχει.

ΜΙΧΑΣ: Τί θέλετε να πείτε; Δεν έχει γίνει αυτό ή δεν το γνωρίζετε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Σαφώς. Δεν έχουμε εξοπλίσει κανέναν.

ΜΙΧΑΣ: Αυτό το αναφέρει η έκθεση των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων, με αρχεία του ΝΑΤΟ και των μυστικών υπηρεσιών.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω.

ΜΙΧΑΣ: Σας το λέω εγώ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν αμφιβάλω γι αυτό που λέτε. Απλώς, λέω ότι δεν γνωρίζω τί αναφέρει η έκθεση κάποιου εμπειρογνώμονα. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι δεν έχει γίνει κανένα τέτοιο θέμα από την ελληνική κυβέρνηση ή από κάποια αντίστοιχη ελληνική δημόσια υπηρεσία. Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσουμε. Βεβαίως, όταν έρθει η ώρα, θα απαντήσουμε πιο συγκεκριμένα.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα επανέλθω στο προηγούμενο θέμα και θα σας ρωτήσω, τί έχετε να απαντήσετε σε κριτικές που ακούγονται και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού, ότι πολύ καλά έκανε ο κ. Ζοσπέν και παραιτήθηκε. Μπορεί ο κ. Σημίτης να μην είναι ο Ζοσπέν της Γαλλίας, αλλά φαίνεται ότι ο κ. Ζοσπέν είναι ο Σημίτης της Γαλλίας. Το είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πάγκαλος. Δεν θέλω να μου απαντήσετε επί τους συγκεκριμένου του κ. Πάγκαλου, προφανώς θα μου απαντήσετε ότι δεν σχολιάζετε δηλώσεις στελεχών.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το ξέρετε.

ΜΙΧΑΗΛ: Ναι, αλλά υπάρχει μια γενικευμένη κριτική πια που ξεφεύγει του επιπέδου κάθε στελέχους προσωπικά...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι είναι έτσι. Πρώτον, σήμερα διάβασα πολλές και ενδιαφέρουσες απόψεις από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με τη μορφή άρθρων, συνεντεύξεων, δηλώσεων. Είναι όλες οι απόψεις ενδιαφέρουσες. Γίνονται και προτάσεις. Πιστεύω ότι όλα αυτά αποτελούν βάση για αξιοποίηση από το κόμμα. Εξάλλου, πρόκειται αύριο να συνεδριάσει το Ε.Γ. Ολες αυτές οι δημοσιευμένες απόψεις πιστεύω ότι θα αξιοποιηθούν κατά τη συζήτηση στο Ε.Γ., προκειμένου να ερμηνευθούν σωστά τα πολιτικά συμπεράσματα και να χαραχθούν οι δικές μας παραπέρα κινήσεις. Αν με ρωτάτε για τη χθεσινή ερμηνεία που δόθηκε στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, να σας απαντήσω. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μια πράξη του κ. Ζοσπέν, σε σχέση με τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών, που κρινόταν και ο ίδιος ο κ. Ζοσπέν, ως υποψήφιος Πρόεδρος. Ο κ. Σημίτης είπε ότι πολύ καλά έκανε και παραιτήθηκε ο κ. Ζοσπέν και έδωσε μια απάντηση που αποδεικνύει ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Και αυτή είναι μια συγκεκριμένη απάντηση απέναντι σε επιθέσεις, απέναντι σε ισοπεδωτικές λογικές και αντιλήψεις, οι οποίες καλλιεργήθηκαν και στη Γαλλία, όλη αυτή την περίοδο. Είναι τεράστιο λάθος να προσπαθεί να δημιουργήσει κανείς παράλληλες ερμηνείες και να βγάλει συμπεράσματα, λες και οι προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, έχουν κάποια ομοιότητα με τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα, όπου είναι τελείως διαφορετικό το διακύβευμα, όπου κρίνονται τελείως διαφορετικά πράγματα και όπου και τα πρόσωπα που θα είναι υποψήφια, τα οποία και θα κριθούν άλλωστε, είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες που θα υπηρετήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν επιδέχονται κανένα παραλληλισμό τα δύο αυτά ζητήματα και δεν μπορούμε να εξάγουμε αυθαίρετα συμπεράσματα.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Αφού, λοιπόν, δεν είμαστε ίδιοι, γιατί τέτοια ανησυχία, δύο ημέρες τώρα και από τα ΜΜΕ και από τις πολιτικές εξουσίες και από τα κόμματα σε αυτές τις εκλογές. Τί ακριβώς συμβαίνει; Κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης από τί ξεκινά αυτή η ανησυχία και η διάσταση που δόθηκε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ανησυχία δεν συζητήθηκε μόνο στην Ελλάδα. Θα έχετε προσέξει εάν έχετε διαβάσει τις αγγλικές, τις ιταλικές, τις γερμανικές, τις ισπανικές εφημερίδες, όπως και άλλα διεθνή έντυπα, ότι υπήρξε σοβαρός προβληματισμός από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, μια ιδιαίτερα σημαντική χώρα της Ε.Ε., που δείχνει ότι ένα ακροδεξιό κόμμα ενισχύεται. Είναι απειλή η ακροδεξιά για τις Δημοκρατίες, είναι απειλή για την κοινωνική συνοχή κάθε χώρας, αποτελεί απειλή για την ευρωπαϊκή πορεία. Ο κ. Λεπέν δήλωσε χθες ότι εάν εκλεγεί -που ευχόμαστε και εκτιμούμε πως δεν θα εκλεγεί- θα βγάλει τη Γαλλία από την Ευρώπη. Αυτή η δήλωση δεν θα σχολιαστεί από τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και από τους ευρωπαίους πολιτικούς;

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Μίλησα για την ανησυχία. Υπάρχει ανησυχία; Δεν μίλησα για τις εξελίξεις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό σχολιάζεται. Δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Υπάρχει μια εξέλιξη. Δηλαδή, όταν ένα ρατσιστικό και ξενοφοβικό κόμμα, εμφανίζεται σε μια ιδιαίτερα σημαντική χώρα, όπως είναι η Γαλλία, να έχει μια τέτοια παρουσία, δεν θα σχολιαστεί; Οταν ένας πολιτικός που μετέχει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, λέει ότι θα βγούμε από την Ευρώπη, αυτό δεν θα σχολιαστεί; Αλίμονο.

ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ: Σχετικά με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου στη Μέση Ανατολή και με δεδομένο ότι η επίσκεψη του κ. Πάουελ στην ίδια περιοχή ουσιαστικά απέτυχε, τί περιμένετε να αποκομίσετε από αυτή την επίσκεψη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω απαντήσει με προηγούμενη δήλωσή μου ότι είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, έχει το δικό της συμβολισμό. Είναι σε συνέχεια άλλων πρωτοβουλιών, που έχουν αναληφθεί από τη Διεθνή Κοινότητα. Κρίνω ιδιαίτερα σημαντική αυτή την πρωτοβουλία, γιατί έχει αναληφθεί από δύο χώρες που μέχρι πρότινος είχαν σοβαρή αντιπαλότητα και τώρα έχουν κάνει τεράστια βήματα στην κατεύθυνση της φιλίας, της ομαλότητας και της συνεργασίας. Ξέρετε, πολλές φορές τα αποτελέσματα επέρχονται βαθμιαία και σταδιακά δεν γίνονται με αυτοματισμούς.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Η Ε.Ε. ζητά από την ελληνική κυβέρνηση την επιστροφή ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για κακοδιαχείριση πόρων από το 1996 έως το 2000;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επικοινώνησα με τον κ. Πάχτα και από ό,τι μου είπε δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, τουλάχιστον για τα έργα του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Συνήθως, επιστροφές γίνονται, όχι βεβαίως αυτής της έκτασης, μετά από ελέγχους στις γεωργικές επιδοτήσεις, όπου διαπιστώνεται ότι κάτι δεν πήγε σύμφωνα με τους κοινοτικούς όρους. Αλλά, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν υπάρχει κάποια διατύπωση από την Κοινότητα για έργα ή για κάτι άλλο που αφορά το Β` Κ.Π.Σ.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Υπάρχει σκέψη στην κυβέρνηση για έκτακτα μέτρα για τα συμπτώματα της ιογενούς μυοκαρδίτιδας που παρουσιάστηκαν στη χώρα μας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από την πρώτη στιγμή που άρχισε αυτή η συζήτηση, υπήρξε ενεργοποίηση του υπουργείου Υγείας και του Κέντρου Ειδικών Λοιμώξεων. Τονίζω ότι από την πρώτη στιγμή υπήρξε πλήρης συντονισμός και συνεργασία με τις υγειονομικές υπηρεσίες όλης της χώρας. Εχει ενεργοποιηθεί το δίκτυο επιχείρησης των επιδημιολογικών φαινομένων και ελέγχονται ανελλιπώς όλα τα σχετικά περιστατικά γύρω από τα οποία υπάρχουν υποψίες. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις γίνονται έλεγχοι, διότι παραπέμπονται στα ειδικά εργαστήρια. Υπάρχει συνεχής παρακολούθηση από το Κέντρο Ειδικών Λοιμώξεων, σε πλήρη συντονισμό με τις υγειονομικές υπηρεσίες όλης της χώρας. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι, από την πρώτη στιγμή, ενεργοποιηθήκαμε απόλυτα μέσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και του ΚΕΛ στην κατεύθυνση της έρευνας και του ελέγχου. Δεν υπάρχει κανένα περιστατικό που να μην ερευνάται σε βάθος και να μην αποστέλλονται τα δείγματα στα ειδικά εργαστήρια, τα οποία είναι μεγάλου κύρους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Υπάρχει διαρκής ενημέρωση από τους επιστήμονες -μια τέτοια ενημέρωση θα γίνει και σήμερα το βράδυ- και πλήρης εγρήγορση σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Πάντως, υπάρχει διάσταση απόψεων, αν είναι επιδημία ή όχι.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είμαι ο ειδικός για να διαπιστώσει κάτι τέτοιο. Εκείνο που θέλω να πω, όμως, είναι ότι το Κέντρο Ειδικών Λοιμώξεων είναι σε πλήρη ετοιμότητα και επαφή με τις υγειονομικές υπηρεσίες, ερευνά όλες τις περιπτώσεις. Εχουν ενεργοποιηθεί όλες οι υπηρεσίες και στέλνουν τα δείγματα σε ειδικά επιστημονικά εργαστήρια διεθνούς κύρους που έχουμε στην Ελλάδα και οι ειδικοί μας ενημερώνουν συνεχώς. Από εκεί και πέρα, δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα δώσουμε το χαρακτηρισμό, αυτή τη στιγμή. Εκείνο, όμως, που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Παρακολουθούνται από κοντά όλες αυτές οι περιπτώσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα, είναι η επίσημη πρώτη συνεδρίαση της νέας επικοινωνιακής ομάδας, στο Μέγαρο Μαξίμου. Θέλετε να μας πείτε κάποια πράγματα γι` αυτή τη σύσκεψη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι ένα θέμα για το οποίο δεν χρειάζονται ούτε ιδιαίτερες δηλώσεις, ούτε ιδιαίτερες συζητήσεις. Εχουμε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι θα υπάρχει ένας ενιαίος πολιτικός και επικοινωνιακός σχεδιασμός. Αρχίζουν σήμερα οι συζητήσεις και θα υπάρχουν τακτικές συναντήσεις σε αυτό το επιτελείο. Είναι αυτό που είχε εξαγγελθεί από την πρώτη ώρα, από το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Κ. Λαλιώτη.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Δηλώσεις θα γίνονται μετά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να λειτουργήσει ο καθένας όπως πρέπει, να κατανοήσουμε όλοι ότι αυτά τα ζητήματα έχουν να κάνουν με την πολιτική και το σχεδιασμό της, όπως και με την επικοινωνία μας και δεν έχουν να κάνουν με θέματα κουτσομπολιού ή παραπολιτικής. Πρέπει να το προσέξουμε ιδιαίτερα αυτό. Βεβαίως, μπορώ, χαριτολογώντας, να πω ότι, για παράδειγμα, ένα από τα ζητήματα που θα μας απασχολήσει είναι να διαπιστώσουμε και να μην επαναλάβουμε πιθανά επικοινωνιακά λάθη που έχουν γίνει στις προεκλογικές εκστρατείες σε άλλες χώρες.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 23 April 2002 - 13:05:10 UTC