Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-04-25

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 25 Απριλίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να ρωτήσω αν έχετε κάποιο σχόλιο για τη δήλωση Φλωράκη

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είμαι σίγουρος ότι ο κ. Φλωράκης γνωρίζει ότι "τα στερνά τιμούν τα πρώτα". Εκτός αν γνωρίζει για κάποιες συμφωνίες του κόμματός του που αφορούν τις δημοτικές εκλογές και οι οποίες μέχρι τώρα δεν μας είναι γνωστές.

ΚΑΠΠΟΣ: Ο κ. Φλωράκης, εκτός των άλλων, αναφέρθηκε σε παγίδες και διλήμματα που θέτει το ΠΑΣΟΚ, βάζοντας από τη μια πλευρά τη Δεξιά και από την άλλη τις προοδευτικές δυνάμεις. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απάντησα, ήδη, στο θέμα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ακουσα τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μεταξύ αυτών και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κινήματος, να λένε ότι με την πολιτική της η κυβέρνηση φέρνει στην εξουσία τη Ν.Δ.. Θα ήθελα να ξέρω αν υπάρχει κάποια μυστική συμφωνία του κ. Φλώρου Κωνσταντίνου με τη Ρηγίλλης ή νομίζετε ότι τον έβαλε ο Χαρίλαος Φλωράκης να πει αυτά τα πράγματα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχετε καλυφθεί από την πρώτη απάντησή μου.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Φλωράκης έκανε και έναν υπαινιγμό για τη χρησιμοποίηση του πολιτικού φαινομένου Λεπέν από το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα. Δηλαδή, πως το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να το αξιοποιήσει. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι υπάρχουν ανάλογα φαινόμενα Λεπέν στην Ελλάδα και πώς αυτά αξιοποιούνται;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μέχρι στιγμής, ευτυχώς, δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι τέτοιο. Ο σκοπός είναι να μην υπάρξει και στο μέλλον. Γι` αυτό όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να προσέχουν μια σειρά θεμάτων. Ενα από αυτά είναι να αποφεύγουμε -και μιλώ για όλους- πρακτικές, τοποθετήσεις και πολιτικές, οι οποίες καλλιεργούν την ισοπέδωση των πάντων, την απαξίωση και τη φθορά των θεσμών, την υπονόμευση της πολιτικής ή την εικόνα μιας δήθεν γκρίζας και κατεστραμμένης Ελλάδας. Λογικές που, όπως έχω τονίσει, δημιουργούν το ιδεολογικό υπόστρωμα για να ανθίσουν ακροδεξιές πολιτικές. Επειδή, λοιπόν, είδαμε και κάποιες μετρήσεις ανησυχητικές στον τομέα αυτό, πιστεύω ότι πρέπει όλα τα πολιτικά κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κάνουμε τοποθετήσεις δημιουργικά και με τον τρόπο που πρέπει.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή παρατηρώ ότι από χθες το βράδυ το ΠΑΣΟΚ, αλλά και εσείς, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, παρά το γεγονός ότι ισχυρίζεστε πως η πολιτική επιστρέφει στο προσκήνιο, χρησιμοποιείτε ένα λογοπαίγνιο για να δημιουργήσετε πολιτικό θέμα και να διαμορφώσετε πολιτική προπαγάνδα. Μπορείτε να μου πείτε αν αυτό συντείνει στην αναβάθμιση της πολιτικής ζωής και του πολιτικού λόγου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι πολιτικοί έχουμε μάθει να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες των λεγομένων μας. Όταν λέμε κάτι, αυτό έχει πολιτική σημασία και πρέπει μετά να υφιστάμεθα την κριτική για τα λεγόμενά μας ή για τις πράξεις μας εάν υπάρχουν.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Συνεχίζετε να πιστεύετε ότι το επίπεδο της παραπολιτικής θα είναι αυτό που θα καθορίζει τα πολιτικά πράγματα στη χώρα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν είναι μόνον παραπολιτική, σημαίνει ότι δεν υπάρχει θέμα. Αν, όμως, υπάρχουν κάποιες συμφωνίες, τις οποίες γνωρίζει ο κ. Φλωράκης, που αφορούν τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και δεν τις έχουμε πληροφορηθεί ακόμη, τότε υπάρχει ένα σοβαρό πολιτικό ζήτημα.

ΚΑΠΠΟΣ: Επειδή αναφέρεστε για πολλοστή φορά σήμερα σε δημοσκοπήσεις, τις οποίες συνδέετε με τις δεξαμενές ψηφοφόρων των κομμάτων, πιστεύετε ότι τυχόν φαινόμενα "Λεπενισμού" ή εν πάση περιπτώσει κόσμος που πρόσκειται σε αυτές τις απόψεις, προέρχεται ουσιαστικά από κόμματα ή από κοινωνικές δεξαμενές στις οποίες δεν έχει επιδράσει αυτό για το οποίο επαίρεστε εσείς ως επιτυχημένη κυβερνητική πολιτική;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν κατηγόρησα κόμματα. Μίλησα για πρακτικές, για λογικές, για συμπεριφορές, οι οποίες αναπτύχθηκαν τελευταία.

ΚΑΠΠΟΣ: Σήμερα όχι, παλαιότερα όμως ναι. Συγκεκριμένα πριν από τρεις ημέρες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να διαβάζετε καλύτερα αυτά που λέω.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Χθες, ο κ. Φλωράκης είπε ότι, κατά την άποψή του, ο επόμενος Πρωθυπουργός θα είναι ο κ. Καραμανλής και μάλιστα 100%. Εσείς, σήμερα συνδέετε αυτό το θέμα με τις δημοτικές εκλογές και με κάποιες υποτιθέμενες συμφωνίες. Ομως, έχουμε ακούσει πολλές φορές και από εσάς και από άλλα στελέχη της κυβέρνησης, ότι οι δημοτικές εκλογές ούτε δημοψήφισμα είναι για την κυβέρνηση, ούτε κρίνεται η κυβέρνηση. Γιατί γίνεται αυτή η σύνδεση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Φαίνεται ότι δεν έχουμε όλοι την ίδια άποψη.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Εκτός από την πρόβλεψη του κ. Φλωράκη, πιστεύει η κυβέρνηση ότι ο ίδιος ή γενικότερα ό,τι εκπροσωπεί, επιθυμεί να επανέλθει το περιβόητο ` 89;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η απάντησή μου ήταν πλήρης και επ` αυτού.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Θα ήθελα πρώτα ένα πολιτικό σχόλιο για τα στοιχεία που αφορούν τις παραβιάσεις τουρκικών αεροσκαφών που κατά το πρώτο τρίμηνο του 2002 έχουν αυξηθεί κατά 426%, μετά και τις κινήσεις Παπανδρέου-Τζεμ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επανειλημμένα έχω αναφερθεί σε αυτές. Είναι σαφές ότι δοκιμαζόμαστε όλοι. Εξίσου σαφές είναι ότι η διεθνής κοινότητα έχει αντιληφθεί το δίκαιο των ελληνικών θέσεων. Η τουρκική αδιαλλαξία δημιουργεί αδιέξοδα για την ίδια την Τουρκία και την πορεία που διακηρύσσει ότι θέλει να ακολουθήσει προς την Ε.Ε. Ορισμένες φορές χρησιμοποιούνται κάποιες τέτοιες κινήσεις, όπως είναι οι παραβάσεις και οι παραβιάσεις, ως ένα δευτερεύον ζήτημα, προκειμένου ίσως να φύγει η προσοχή από τα πρωτεύοντα θέματα που σχετίζονται με το Κυπριακό ή και με τη γενικότερη πορεία των εθνικών θεμάτων στα οποία η Τουρκία, αυτή τη στιγμή, είναι μάλλον σε δυσχερή θέση. Εμείς θα συνεχίσουμε να έχουμε την προσοχή μας στραμμένη στα πρωτεύοντα θέματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν κάνουμε τη δουλειά μας σε όλα ανεξαιρέτως τα θέματα.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Με αφορμή την επίσκεψη Παπανδρέου-Τζεμ στη Μ. Ανατολή, χθες το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, μέλη του που έχουν και την ιδιότητα του υπουργού, εξέφρασαν αντιρρήσεις και σκεπτικισμό, γιατί ο κ. Παπανδρέου πραγματοποίησε αυτό το ταξίδι, χωρίς να έχει προηγουμένως την έγκριση κάποιου οργάνου του κόμματος. Η εξωτερική πολιτική ασκείται μέσω των οργάνων του κόμματος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ζητάτε από μένα, αυτή τη στιγμή, να σχολιάσω διαρροές. Δεν είναι δυνατό να σχολιάζω διαρροές.

ΚΑΨΙΩΤΗΣ: Ηθελα να ρωτήσω, πόσο προβληματίζει την κυβέρνηση το γεγονός ότι κοινοβουλευτικά ορισμένα νομοσχέδια δεν μπορεί να τα στηρίξει στο βαθμό που θα ήθελε, όπως για παράδειγμα το νομοσχέδιο για τα ολυμπιακά ακίνητα που ψηφίστηκε, με 15 απουσίες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και ήταν ευτύχημα που έλειπαν επτά βουλευτές από τη Ν.Δ. και τέσσερις από το ΚΚΕ. Μάλιστα, λέγεται ότι υπήρξε ένας "ψιλοπανικός" σήμερα στη Βουλή για να μπορέσει να κλείσει αυτό το θέμα. Αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τέτοιου είδους σενάρια κάποιων "κοινοβουλευτικών πραξικοπημάτων" από κάποια στελέχη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με τη λογική σας θα έπρεπε να ανησυχεί και η Ν.Δ. γιατί έλειπαν επτά βουλευτές. Πάντα λείπουν κάποιοι βουλευτές από τις ψηφοφορίες. Και όσο πιο μεγάλο είναι ένα κόμμα, τόσο διατρέχει, εκ των πραγμάτων, τον κίνδυνο αυτό, για αντικειμενικούς καθαρά λόγους. Εκείνο που έχει σημασία είναι το αποτέλεσμα. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και το κυβερνητικό έργο προχωρεί. Δεν χρειάζεται να σχολιάσω κάτι άλλο. Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα αφορούν τη λειτουργία του Κοινοβουλίου.

ΚΑΨΙΩΤΗΣ: Είθισται, όμως, σε αυτές τις περιπτώσεις των απουσιών να ενημερώνουν το Προεδρείο της Βουλής γι` αυτές τις απουσίες. Σε αυτή την περίπτωση, δεν συνέβη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι όλα τα υπόλοιπα, από τη στιγμή που πέρασε το νομοσχέδιο από την κυβερνητική πλειοψηφία, αφορούν ζητήματα της λειτουργίας του Κοινοβουλίου, τα οποία δεν έχω κανένα λόγο να σχολιάζω εγώ.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ηθελα να ρωτήσω, εάν εκτός από πρόβλημα της λειτουργίας του Κοινοβουλίου...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αναφέρθηκα σε απουσίες βουλευτών που αφορούσαν όλα τα κόμματα, όπως είδατε.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ηθελα να ρωτήσω εάν η συγκεκριμένη εικόνα που εμφανίζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα σας τις τελευταίες ημέρες, συνιστά πρόβλημα λειτουργίας της.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η εκτίμησή μας για την πορεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι θέμα αυτής της συζήτησης. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, πάντως θα μπορούσα να πω ότι έχει επιβεβαιώσει σε όλες τις ώρες τη στήριξή της και στην πορεία του Κινήματος και στο κυβερνητικό έργο. Απόδειξη ότι και σήμερα το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Δεν υπάρχει θέμα. Βεβαίως, το Κοινοβούλιο έχει τις δικές του διαδικασίες. Οι βουλευτές δεν είναι σιωπηρά πρόσωπα. Κάποιες στιγμές διατυπώνουν απόψεις, ενστάσεις, κριτικές, προτάσεις. Γιατί όχι; Αυτός είναι ο ρόλος του βουλευτή. Δεν αξιολογώ ότι υπάρχει, τουλάχιστον μείζον, θέμα στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Σήμερα η εφημερίδα «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ» δημοσιεύει μια έκθεση , μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που αφορά στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας. Θέλω να ρωτήσω πρωτίστως εάν αυτή η συγκεκριμένη μη κυβερνητική οργάνωση χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εξωτερικών. Δεύτερον, εάν η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών ενστερνίζεται απόψεις, όπως αυτές περιγράφονται στην έκθεση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Εκθέσεις, όπως γνωρίζετε, βγαίνουν συχνά από διάφορους φορείς. Δεν σημαίνει πως ενστερνιζόμαστε όσα γράφουν οι εκθέσεις. Για το δεύτερο θέμα, γνωρίζετε ότι οι χρηματοδοτήσεις, όταν γίνονται, αφορούν πάντα συγκεκριμένα προγράμματα και γίνονται για συγκεκριμένους λόγους. Δεν γίνονται γενικώς και αορίστως. Εχουν να κάνουν με την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων ή άλλα τέτοια μείζονα θέματα. Για το λόγο αυτό, γι αυτό το ειδικό θέμα, θα ρωτήσω και θα ενημερωθείτε.

ΚΑΠΠΟΣ: Σας προβληματίζει το γεγονός ότι, τουλάχιστον χθες έγινε γνωστό, πως αλβανικό κόμμα, το οποίο διατείνεται ότι έχει σχέσεις με αντάρτικες δυνάμεις στην ΠΓΔΜ, θέτει θέμα αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια και ζητά κάποιο ελληνικό έδαφος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι, κατά καιρούς, διατυπώνονται κάποιες τέτοιες απόψεις. Θέλω, όμως, να θυμίσω ότι είναι πρόσφατη η διάσκεψη Κορυφής που έγινε στα Τίρανα, στην οποία μετείχαν όλες οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου επιβεβαιώθηκε η σταθερή εμμονή μας στην ειρήνη, τη φιλία, τη συνεργασία και το σεβασμό των συνόρων. Αυτό το τονίζω. Επιβεβαιώθηκε από όλες ανεξαιρέτως τις χώρες.

ΚΑΠΠΟΣ: Επειδή προηγουμένως έγινε λόγος αρκετά περί ακροδεξιάς, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν έχει υπόψη της η κυβέρνηση -πέρα από το τί συμβαίνει και πώς κρίνεται το θέμα στο σχετικό πολιτικό σκηνικό- επιθέσεις από ακροδεξιές οργανώσεις οι οποίες συμβαίνουν. Είχαμε ένα περιστατικό αυτές τις ημέρες στα Γιάννενα, το οποίο το καταγγέλλει η πρωτοβουλία «Γένοβα 2000». Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει τέτοιες ενέργειες η κυβέρνησή σας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε εκφράσει έμπρακτα την αντίθεσή μας σε κάθε φαινόμενο ρατσισμού και ξενοφοβίας -εάν αυτό εννοείτε- όπως επίσης και σε κάθε προσπάθεια να αντιμετωπιστούν με τέτοιες αντιδράσεις ή όποιες αντίθετες απόψεις. Το ελληνικό κράτος έχει και τη δύναμη και τη θέληση και τους μηχανισμούς να αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης τα στρέμματα που είχαν καεί στη μεγάλη πυρκαγιά της Πεντέλης, να μην ενταχθούν στο νομοσχέδιο που απαγορεύει τη τσιμεντοποίησή τους και να δοθούν στους αξιωματικούς του στρατού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Η θέση μας για τις δασικές εκτάσεις είναι γνωστή.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Υπάρχει κάποια νέα εξέλιξη, θα μας ανακοινώσετε κάτι για τις ιώσεις;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα υπάρξουν ανακοινώσεις, ίσως και εντός της ημέρας, από τον υπουργό Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλο. Είναι προτιμότερο να τις περιμένουμε. Μίλησα μαζί του πριν από λίγο, αλλά επειδή μόλις τώρα έληξε το Υπουργικό Συμβούλιο και συλλέγονται τα στοιχεία, είναι προτιμότερο το υπουργείο Υγείας να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις και ελπίζουμε να είναι σε θετική κατεύθυνση και ευχάριστες.

ΤΣΙΒΟΛΑ: Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να υποστηρίζει την υποψηφιότητα του κ. Κάκκαλου στη διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μα, ο κ. Κάκκαλος έχει τοποθετηθεί.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Παραμένει η δήλωση του ΠΑΣΟΚ ότι αν ήθελε να κατέβει ο κ. Κάκκαλος θα τον στήριζε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει το «εάν θέλει η νύφη και ο γαμπρός»...

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 25 April 2002 - 15:05:11 UTC