Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-05-31

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 31 Μαϊου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Εισαγωγικά, θα ήθελα να σας θυμίσω ότι από Δευτέρα θα εφαρμόσουμε και εδώ την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας για το κάπνισμα. Σκοπός μας είναι να προλαμβάνουμε και να σώζουμε, τόσο τη δική σας υγεία, όσο και τη δική μας.

Θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μας για το διορισμό του νέου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και μάλιστα ομόφωνα από τη διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή. Τα μέλη του νέου ΕΣΡ, όπως γνωρίζετε, έχουν κληθεί κατ` αρχάς από τον Πρόεδρο της Βουλής. Στη συνέχεια, όταν φθάσει το σχετικό έγγραφο της Βουλής στο υπουργείο, θα προχωρήσουμε και στην έκδοση των σχετικών διοικητικών πράξεων για το διορισμό του νέου ΕΣΡ. Θέλω να πιστεύω ότι το νέο ΕΣΡ θα λειτουργήσει σωστά, θα πραγματοποιήσει το έργο του με ακρίβεια και ευθύνη και θα συμβάλει ιδιαίτερα σημαντικά στην τάξη που πρέπει να μπει στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Θα είναι μια ανεξάρτητη αρχή, ένα ανεξάρτητο όργανο. Δεν θα έχει, ούτε τον έλεγχο νομιμότητας του υπουργείου. Επομένως, πιστεύω ότι ανοίγεται μια νέα, ιδιαίτερα σημαντική εποχή γενικότερα για το χώρο. Επίσης, είναι πολύ θετικό για το πολιτικό σύστημά μας ότι σε μια εποχή που υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες στο πολιτικό πεδίο, σχετικά με τη συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων, αποδείχθηκε πως υπάρχει κοινή γλώσσα σε μια σειρά θεμάτων. Χάρη στις προσπάθειες που έγιναν από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Απόστολο Κακλαμάνη, αλλά και την ευθύνη που επέδειξαν όλα τα πολιτικά κόμματα, έγινε δυνατή η ομόφωνη απόφαση -και το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό αυτό- για το διορισμό της νέας, πραγματικά, ανεξάρτητης αρχής από τη γέννησή της.

Οσον αφορά το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Κίνα, θα ήθελα να πω ότι, πέρα από τη δημοσιογραφική αποστολή που θα τον συνοδεύει, θα υπάρχει και μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών. Η αποστολή θα φύγει αύριο, στις 7 το απόγευμα.

Στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνεται τη Δευτέρα συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κίνας κ. Jiang Zemin, συνάντηση και συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Κίνας κ. Ζhu Rongji στο Σπίτι του Λαού. Επίσης, θα υπάρξουν συνομιλίες και υπογραφή συμφωνιών, μεταξύ των αντιπροσωπειών Ελλάδας - Κίνας, που θα αφορούν σειρά ζητημάτων συνεργασίας. Στις συναντήσεις του κ. Σημίτη, τόσο με τον Πρόεδρο, όσο και με τον Πρωθυπουργό της Κίνας, θα συζητηθούν και θέματα που έχουν να κάνουν με την ανάληψη της ελληνικής Προεδρίας, το πρώτο εξάμηνο του 2003, όσο και θέματα που αφορούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και γενικότερα θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως και θέματα προώθησης της οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Λ. Δ. της Κίνας.

Την Τρίτη, ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό στο forum Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών που θα γίνει στο Πεκίνο. Στη συνέχεια, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου Li Peng στο Σπίτι του Λαού. Επίσης, θα επισκεφθεί το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, στο οποίο υπάρχει και Κέντρο Ελληνικών Σπουδών. Εκεί θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με διδάσκοντες και διδασκόμενους.

Την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την επαρχία Xi`an, στην οποία βρίσκεται και το μουσείο του Πήλινου Στρατού.

Την Πέμπτη, θα επισκεφθεί τη Σαγκάη, όπου θα μιλήσει και σε forum Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών. Επίσης, έχει προγραμματιστεί επίσκεψή του στη ζώνη ανάπτυξης της Σαγκάης, καθώς και στο εργοστάσιο μαρμάρων του Ομίλου Λάτση.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Επειδή υπήρξαν κάποιες πληροφορίες από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα ήθελα να ρωτήσω, εάν επιβεβαιώνονται, ότι δηλαδή υπάρχει κάποιος διάλογος μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, όσον αφορά τον εναέριο χώρο. Ηδη, έχουν γίνει κάποιες δηλώσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας θυμίσω ότι οι ίδιες οι αμερικανικές πηγές διόρθωσαν την παρεξήγηση που είχε γίνει, τονίζοντας ότι υπήρξε ένα πρόβλημα κακής ενδοσυνεννόησης των υπηρεσιών τους. Νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος περαιτέρω συζήτησης.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Σήμερα, στην Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, ο κ. Καραμανλής άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, ακόμα και στις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού, σχετικά με την αποδοτικότητα ή μη των παραγόντων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Εχετε κάποιο σχόλιο επ` αυτού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κ. Καραμανλής επιχείρησε, από ό,τι φαίνεται, να εμφανιστεί ως προστάτης της Αυτοδιοίκησης, χύνοντας "κροκοδείλια δάκρυα" για τα προβλήματά της. Θέλουμε να θυμίσουμε, όμως -και ο κόσμος της Αυτοδιοίκησης το γνωρίζει πολύ καλά αυτό- ότι η Ν.Δ. ήταν εκείνη που πολέμησε το θεσμό του εκλεγμένου νομάρχη. Η Ν.Δ. ήταν εκείνη που αποχωρούσε από τη Βουλή, κατά την ψήφιση του νόμου για το πρόγραμμα "Ι. Καποδίστριας" που αναβάθμιζε την πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση. Δεν υπάρχουν και για τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει τότε η Ν.Δ. ότι θα καταργήσει αυτό το θεσμό, ούτε καν διορθωτικές δηλώσεις. Οταν, λοιπόν, έχεις αρνηθεί τη δευτεροβάθμια εκλεγμένη Αυτοδιοίκηση, όταν έχεις πολεμήσει εντός και εκτός Βουλής το πρόγραμμα "Ι. Καποδίστριας" για τις συνενώσεις των δήμων και κοινοτήτων που αναβάθμισαν την τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν μπορείς στη συνέχεια να εμφανίζεσαι ως προστάτης της. Τουλάχιστον, αν κάτι τέτοιο επιθυμείς, ας φροντίσεις πριν, να παραδεχθείς το λάθος που έκανες και να αναλάβεις νέες δεσμεύσεις.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Μήπως, θα μπορούσατε να μας πείτε εάν η κυβέρνηση εξετάζει κάποια νέα φόρμουλα, σχετικά με τον ευρωστρατό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν πρωτοβουλίες της ισπανικής Προεδρίας και πολύ πιθανό να υπάρξουν και άλλες στο άμεσο μέλλον. Αυτό δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Είναι σαφές ότι έχει ανοίξει η συζήτηση και αυτό είναι -κατά τη γνώμη μου- πάρα πολύ σημαντικό, να εξευρεθεί μια φόρμουλα που θα εξυπηρετεί, βεβαίως, τα ελληνικά συμφέροντα, ώστε να κλείσει το θέμα της δημιουργίας του ευρωστρατού, μέχρι ή στη Σύνοδο Κορυφής της Σεβίλλης. Υπάρχουν πρωτοβουλίες της Ισπανικής Προεδρίας, οι οποίες είναι συνεχείς. Τις εξετάζουμε. Φυσικά θα συζητήσουμε μαζί τους και θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες να βρεθεί κάποια λύση. Αλλά, αυτό κανείς δεν μπορεί να το προδικάσει και κανείς μετά βεβαιότητας δεν μπορεί να πει -αυτή τη στιγμή που μιλάμε- ότι θα γίνει ή δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. Γνωρίζουμε, όπως έχουμε αποδείξει, και με αποφασιστική στάση, όταν χρειάζεται και με διάλογο όταν χρειάζεται να υπερασπίζουμε τα εθνικά συμφέροντα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αληθεύει η πληροφορία ότι αρχικώς το κείμενο αυτής της απόφασης για τον ευρωστρατό το έστειλαν στον Πρωθυπουργό κ. Σημίτη, όσοι είχαν την πρωτοβουλία να προχωρήσουν σε αυτή την απόφαση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εννοείτε, πέρσι;

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αρχικώς.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τα έχουμε πει αυτά. Υπήρξε μια εξωθεσμική πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Βρετανίας, η οποία σε συνεργασία με την τουρκική και αμερικανική πλευρά, διαμόρφωσαν το κείμενο της Αγκυρας. Στη συνέχεια, παρουσίασαν το κείμενο στο ΝΑΤΟ και στην τότε βελγική Προεδρία της Ε.Ε.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σημίτης δεν είχε ενημέρωση για το κείμενο αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ηταν γνωστή η ύπαρξη εξωθεσμικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης της Βρετανίας. Οταν αυτή η εξωθεσμική πρωτοβουλία διαμόρφωσε το κείμενο με την τουρκική πλευρά, το κείμενο δόθηκε τότε στη βελγική Προεδρία και από τη βελγική προεδρία δόθηκε στις χώρες-μέλη της Ε.Ε., άρα και στην Ελλάδα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε, επομένως, έλαβε γνώση ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας του κειμένου αυτού, για πρώτη φορά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το οριστικό κείμενο το πληροφορήθηκε, όπως το πληροφορήθηκαν και όλες οι χώρες-μέλη της Ε.Ε., από τη βελγική Προεδρία.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Εχετε κάποιο σχόλιο για τη χθεσινή πρώτη δέσμη μέτρων που πήραν οι υπουργοί Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης στη Ρώμη, για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι μια εξέλιξη σε ιδιαίτερα θετική κατεύθυνση. Οπως γνωρίζετε, στο θέμα της λαθρομετανάστευσης αποδίδουμε ιδιαίτερη βαρύτητα. Γνωρίζετε ότι μέσα στις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας είναι και το θέμα αυτό. Κινήσεις οι οποίες γίνονται στην κατεύθυνση της δημιουργίας ευρωπαϊκής δύναμης για την περιφρούρηση των συνόρων μας, είναι σε θετική κατεύθυνση και είναι σαφές ότι μας βρίσκουν σύμφωνους. Παρουσιάστηκε, όπως γνωρίζετε, η πρώτη μελέτη και ελήφθησαν οι κατ αρχήν αποφάσεις για το συντονισμό. Βεβαίως, θα πρέπει να προχωρήσουμε πολύ και να εργαστούμε μαζί με τους εταίρους μας, προκειμένου να δημιουργήσουμε σχετική δύναμη. Εκείνο που θέλω να επισημάνω -για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις- είναι ότι σε αυτές τις αποφάσεις αναπτύσσεται ένας ευρύτερος προβληματισμός Δεν είναι μόνο το ειδικό σώμα που θα αναλάβει την περιφρούρηση των συνόρων. Υπάρχει ένας ευρύτερος προβληματισμός για την ενσωμάτωση των ήδη λαθρομεταναστών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, στις ευρωπαϊκές χώρες. Υπάρχει προβληματισμός για τη συμβολή και της Ε.Ε. στην ανάπτυξη των τρίτων χωρών, ώστε, εκ των πραγμάτων, να μην υπάρχει η ανάγκη της λαθρομετανάστευσης. Γιατί, όταν κάποιος έχει δουλειά στην πατρίδα του και ζει αξιοπρεπώς, δεν έχει λόγο να ξενιτευτεί, και μάλιστα υπό άθλιες συνθήκες, να πάει σε μια άλλη χώρα για να ζητήσει ένα καλύτερο μέλλον. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι στη χθεσινή συζήτηση που έγινε στη Ρώμη, συμμετείχαν και οι υπό ένταξη χώρες. Καταλαβαίνετε πόσο ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός είναι αυτό, όταν πολλές από αυτές τις χώρες είναι και χώρες προέλευσης λαθρομεταναστών στην Ε.Ε. Βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερα καλό δρόμο. Αυτό επισήμανε και ο Πρωθυπουργός με την προχθεσινή του επιστολή στον προεδρεύοντα της Ε.Ε. του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Αθνάρ. Η σύνδεση του προβληματισμού για τη φύλαξη των συνόρων με την ενσωμάτωση των ήδη μεταναστών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και την ανάπτυξη των τρίτων χωρών, είναι πραγματικά μια σημαντικότατη δέσμη πολιτικής, που μπορεί να μετεξελιχθεί σε μια σημαντικότατη δέσμη μέτρων.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αλήθεια ότι στα κτίρια, στις εγκαταστάσεις των μεραρχιών που καταργούνται στη Μακεδονία, θα εγκατασταθούν οι δυνάμεις της νέας αυτής δύναμης της Ευρώπης ή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ αρχάς, τι δουλειά έχουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Εάν εννοείτε τις διασυνοριακές δυνάμεις φύλαξης της Ε.Ε. σας λέω ότι δεν πρόκειται για τη δημιουργία επιχειρησιακών σωμάτων, αλλά θα υπάρχει ένας συντονισμός της λειτουργίας αυτών των σωμάτων, σε πρώτη φάση και με την ανταλλαγή αξιωματικών. Το διευκρίνισε σήμερα και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Θα γίνουν, δηλαδή, μια σειρά βήματα. Θα ξεκινήσουμε από τον απλό συντονισμό και θα προχωρήσουμε σταδιακά στη δημιουργία ενιαίου σώματος. Αρα, δεν τίθεται θέμα, σε αυτή τη φάση, να έρθει κάποιος τρίτος να εγκατασταθεί εκεί. Εάν χρειαστεί να αξιοποιηθούν φυλάκια που έχουν κλείσει για τις ανάγκες των δυνάμεων που λειτουργούν ήδη στα σύνορά μας, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 31 May 2002 - 13:05:10 UTC