Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-06-04

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 4 Iουνίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γεια σας.

Χθες, κατηγόρησα τον κ. Καραμανλή, γιατί στην ομιλία του, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, έλαβε κάποιες θέσεις, κατά την άποψή μου, ανεύθυνες. Τον κατηγόρησα για "ελαφρότητα". Τι χρείαν έχομεν μαρτύρων άλλων, όταν μετά, διαβάζοντας ξανά τα όσα είπε, είδα ότι κατήγγειλε την οικογενειοκρατία. Και απορώ: Εχει ξεχάσει το όνομά του ο κ. Καραμανλής; Εχει ξεχάσει σε ποια ονόματα απευθυνόταν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα; Η "ελαφρότητα", λοιπόν, ενυπάρχει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και θα προσέθετα, ότι η Ελλάδα με πολύ κόπο έχει φθάσει μέχρι εδώ, σε ένα αξιοζήλευτο σημείο και δεν παίζει κορώνα-γράμματα το μέλλον της με τις ανευθυνότητες, τις ελαφρότητες και την απειρία του κ. Καραμανλή.

Εχω μια ερώτηση συναδέλφου σας, την οποία θέλω να προτάξω και να την απαντήσω. Η ερώτηση λέει τα εξής:

"Σε λίγες μέρες, στις 10 Ιουνίου, είναι η επέτειος της σφαγής του Δυστόμου από τους Γερμανούς, το 1944. Χθες, καταγγέλθηκε από τους νομικούς του μαρτυρικού Δήμου, το δήμαρχο και τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής, ότι τις προάλλες έγινε καταγγελία στον Αρειο Πάγο από αντιπρόεδρο, σύμφωνα με την οποία ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου διαπραγματεύθηκε με την κυβέρνηση και αντάλλαξε την υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων του Δυστόμου, με την παράταση της θητείας του κατά ένα χρόνο. Οπως διαφαίνεται, αυτό έγινε -αν αληθεύει καταγγελία- κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος. Εχετε κάποιο σχόλιο από την πλευρά της κυβέρνησης";

Πρώτον, θέλω να πω ότι όλα αυτά είναι ανοησίες, ψεύδη και κακοήθειες. Είναι γνωστό, πάνω από όλα, το ήθος του Προέδρου του Αρείου Πάγου.

Το δεύτερο που ήθελα να συμπληρώσω είναι ότι επί της ουσίας αναμένεται μια απόφαση από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Και το τρίτο, το οποίο είναι και πάντα πρώτο ασφαλώς, είναι ότι η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται στα θέματα Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών, ενημερώνοντας εμάς στη Βουλή, είπε ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, το Μάρτη του 2003 και θα τον ολοκληρώσει περίπου στο τέλος του καλοκαιριού. Στη συζήτηση, λοιπόν, για το πολιτικό κλίμα και τα οικονομικά των κομμάτων, στη Βουλή, ο κ. Παυλόπουλος ουσιαστικά είπε ότι το χρονικό περιθώριο που θέτει η κυβέρνηση προδικάζει και πρόωρες εκλογές. Εχει η κυβέρνηση στα σχέδιά της και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτό που είπε ο κ. Παυλόπουλος είναι εντελώς αυθαίρετο. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, τον Απρίλιο του 2004.

ΤΑΚΗΣ: Επιβεβαιώνετε ή όχι τη διαρροή που έκαναν κυβερνητικές πηγές από την Κίνα, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Παπαδόπουλος είναι υπουργός υπό προθεσμία;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Διάβασα και εγώ τα διάφορα ρεπορτάζ και μίλησα και με τον κ. Πρωτόπαπα, ο οποίος μου ζήτησε να σας μεταφέρω ότι σενάρια που έχουν γραφεί είναι ευφάνταστα.

ΜΙΧΑΗΛ: Εδώ, όμως, βλέπουμε ότι πολλά στελέχη και ο Γραμματέας του κόμματός σας, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, θέτουν ένα θέμα ότι πια, έτσι όπως εξελίχθηκε η κατάσταση με τα όσα είπε ο κ. Παπαδόπουλος, τίθεται ένα θέμα -το διαβάζετε και στα κύρια άρθρα των εφημερίδων ταυτόχρονα- αξιοπιστίας, όσον αφορά την προωθούμενη μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας. Δηλαδή, ένας υπουργός που λέει ότι "θα φύγω και δεν θα ξανασχοληθώ με την πολιτική στις επόμενες εκλογές", πόσο αξιόπιστος είναι να συνεχίσει να προχωρά μια μεταρρύθμιση, τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία ο ίδιος έχει ενοχληθεί και από το όλο περιβάλλον, στο πόσο ασκεί την πολιτική στη χώρα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κατ` αρχάς, ο κ. Λαλιώτης, στη δήλωσή του, δεν λέει αυτά που είπατε εσείς τώρα. Δεύτερον, για τον κ. Παπαδόπουλο μιλήσαμε εν εκτάσει στη χθεσινή ενημέρωσή μας. Το μόνο που μένει -και θέλω να μείνω εκεί- είναι ότι, με την επάνοδό του ο Πρωθυπουργός κ. Σημίτης θα καλέσει τον κ. Παπαδόπουλο στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητήσουν. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο από αυτό.

ΜΙΧΑΗΛ: Αφού, λοιπόν, θα τον καλέσει και θα έχουν μια συζήτηση, από το αποτέλεσμα της συζήτησης αυτής θα καθοριστούν οι οποιεσδήποτε ενέργειες του Πρωθυπουργού;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Μένω σε αυτό το οποίο σας είπα.

ΜΙΧΑΗΛ: Επαναλαμβάνω και παρακαλώ προσέξτε την ερώτησή μου: Θα γίνει μια συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών. Προφανώς, θα συζητήσουν κάποια πράγματα, τα οποία θα γνωρίζουν οι δύο τους. Μετά το τέλος της συνάντησης -και αυτό είναι που θέλω να μου πείτε- θα καθοριστεί η οποιαδήποτε στάση του Πρωθυπουργού με το γνώμονα τη συζήτηση που θα έχει προηγηθεί;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Μετά το τέλος της συνάντησης, ως καλός δημοσιογράφος που είστε, θα βρίσκεστε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

ΜΙΧΑΗΛ: Το ότι θα είμαστε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, είναι σίγουρο. Το θέμα είναι άλλο: Αν ο Πρωθυπουργός θα λάβει ή δεν θα λάβει αποφάσεις, θα το εξαρτήσει από τη συζήτηση που θα έχει με τον κ. Παπαδόπουλο. Αυτό θέλω να μου πείτε. Δεν θέλω να μου πείτε τι αποφάσεις θα πάρει, αλλά αν τις όποιες αποφάσεις πάρει, θα τις εξαρτήσει από τη συζήτηση με τον κ. Παπαδόπουλο.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας είπα για τη συνάντηση και αυτό νομίζω ότι είναι αρκετό.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Επειδή τα περισσότερα δικά σας στελέχη εκτιμούν ότι αυτή η απόφαση του κ. Παπαδόπουλου και με τον τρόπο που επέλεξε να την ανακοινώσει, αυτή τη στιγμή, βλάπτει την εικόνα του ΠΑΣΟΚ, θέλω να σας ρωτήσω: Πιστεύετε ότι, πράγματι, δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Επ` αυτού, όσον αφορά για στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μίλησε ο Γραμματέας του κόμματος.

ΤΑΚΗΣ: Εκτός από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν και κυβερνητικά στελέχη που λένε ότι για να διασωθεί ό,τι μπορεί να διασωθεί από αυτή την εικόνα που προκάλεσε με την κίνησή του κ. Παπαδόπουλος, το καλύτερο θα ήταν ή να φύγει μόνος του από το υπουργείο Υγείας ή ο κ. Σημίτης να κάνει ένα μίνι ανασχηματισμό με την επάνοδό του από την Κίνα. Υπάρχει κάτι τέτοιο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Πράγματι, υπήρξαν πολλά σχόλια πάνω στο θέμα. Δεν θα σχολιάσω τους σχολιαστές. Παραμένω σε αυτά που έχω πει για το θέμα.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Εσείς θεωρείτε πιθανό να υπάρξει ένας μίνι ανασχηματισμός, γιατί υπάρχει μπροστά και η αντικατάσταση των κυρίων Ι. Κουράκη και Σπ. Βούγιας, καθώς και το πρόβλημα με τον κ. Παπαδόπουλο.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού. Οσον αφορά τις υποψηφιότητες των κυρίων Κουράκη και Βούγια στις οποίες αναφέρεστε, θέλω να σας πω ότι δεν υπάρχει θεσμικό κώλυμα, δηλαδή συνταγματικό ή νομικό κώλυμα. Εάν και πότε θα αποφασιστεί η αντικατάστασή τους είναι θέμα του Πρωθυπουργού.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 4 June 2002 - 13:05:09 UTC