Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-06-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 6 Ιουνίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γεια σας.

Πριν ακούσω τις ερωτήσεις σας, θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο για την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δημοσιεύεται σήμερα στις εφημερίδες, για παράνομη διακίνηση προσώπων. Η έκθεση αυτή, που κατατάσσει τις χώρες σε κατηγορίες, έχει την Ελλάδα στην τρίτη κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι δεν καταβάλλει προσπάθειες καταπολέμησης του φαινομένου αυτού. Η ίδια η έκθεση αντιφάσκει, διότι αναφέρει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης σ` αυτή την κατεύθυνση, όπως για παράδειγμα το νόμο για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, τις αυστηρές οδηγίες για την εφαρμογή της νομοθεσίας, την ένταση του ελέγχου που γίνεται στα σύνορά μας, την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης που εκδηλώνεται με σειρά εκδηλώσεων και συμμετοχή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, τη σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής γι` αυτό το θέμα και την εθνική εκστρατεία που έχει γίνει με σχετικές αφίσες και φυλλάδια. Αναφέρει, επίσης, την ειδική εκπαίδευση που γίνεται στη Σχολή Αξιωματικών της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των γυναικών που έχουν πέσει θύματα παράνομης διακίνησης, αλλά και το σχέδιο νόμου, που πρόκειται να έλθει για ψήφιση στη Βουλή, με στόχο την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, όπως τα σεξουαλικά εγκλήματα και η διακίνηση προσώπων. Ολα αυτά τα αναφέρει ως θετικά.

Με την έννοια αυτή, θεωρώ ότι η έκθεση είναι αρκετά υποκειμενική και σε μερικά σημεία -θα έλεγα- απαράδεκτη. Αναφέρονται, για παράδειγμα, χώρες που είναι πηγή εμπορίας γυναικών, αλλά και ναρκωτικών και όχι μόνο, στην πρώτη ή τη δεύτερη κατηγορία, ενώ η Ελλάδα, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί όλη αυτή τη λαθρομετανάστευση, αντιμετωπίζεται ως χώρα τρίτης κατηγορίας.

Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού, θα συνεχιστεί από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, πέραν των όποιων υποκειμενικών -επαναλαμβάνω- και άδικων κατατάξεων που γίνονται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις.

ΜΟΥΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Υπονοείτε με αυτά που είπατε ότι η έκθεση είναι απαράδεκτη και ότι κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εννοώ ότι, όταν γίνονται τέτοιες εκθέσεις, πρέπει να είναι απολύτως αντικειμενικές και να λαμβάνονται υπόψη όλα τα κριτήρια. Προσπάθεια για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού γίνεται στην Ελλάδα και βεβαίως, με ρυθμό εντεινόμενο. Δεν αρνούμαστε το φαινόμενο αυτό. Μιλώ, λοιπόν, για περισσότερη προσοχή και όχι για κανένα άλλο λόγο.

ΜΙΧΑΗΛ: Εσείς ως εκτελών χρέη Κυβερνητικού Εκπροσώπου, έχετε επικοινωνήσει από την περασμένη Δευτέρα με τον κ. Παπαδόπουλο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Με τον κ. Παπαδόπουλο έχω μιλήσει δύο φορές.

ΜΙΧΑΗΛ: Ρωτώ, γιατί γράφεται σήμερα στον Τύπο ότι εσείς ούτε καν τον έχετε πάρει τηλέφωνο, αντικατοπτρίζοντας έτσι το κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίστηκε ο ίδιος το θέμα.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Πολλά γράφονται στον Τύπο.

ΜΙΧΑΗΛ: Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Παπαδόπουλο θα γίνει; Γιατί διαβάζουμε σήμερα σε ανταποκρίσεις ή πληροφορίες που έρχονται από την Κίνα, ότι είναι μετέωρη, ότι δεν θα τον δει καν και όποιες αποφάσεις θα πάρει ή έχει πάρει ήδη ο κ. Σημίτης, θα τις ανακοινώσει όταν έρθει ή θα τις πάρει χωρίς καν να θελήσει να συναντηθεί με τον κ. Παπαδόπουλο.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτά είναι διάφορα σενάρια στα οποία δεν μπορώ να υπεισέλθω. Από την πλευρά μου, το θέμα αυτό έχει εξαντληθεί με τις απαντήσεις που έχω δώσει τις προηγούμενες ημέρες. Δεν υπάρχει κάτι νεότερο.

ΜΙΧΑΗΛ: Εχει εξαντληθεί και ως προς το σκέλος ότι θα γίνει κάποια στιγμή μια συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του υπουργού Υγείας;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο Πρωθυπουργός, όπως γνωρίζετε, είναι εκτός Ελλάδας και έρχεται αύριο το βράδυ. Δεν υπάρχει κάτι νεότερο. Είναι περιττό να επιμένετε.

ΓΡΟΜΑΝ: Είναι η δεύτερη χρονιά που η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτή την τρίτη κατηγορία και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει δηλώσει ότι για όποιες χώρες παραμείνουν σε αυτή την κατηγορία για τρίτη συνεχή χρονιά, θα υπάρξουν κυρώσεις. Εχει κάποιο σχόλιο η κυβέρνηση επ` αυτού;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Τα σχόλια τα έκανα στην αρχή της ενημέρωσης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τον τελευταίο καιρό έχουμε πολλές παραβάσεις και παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη. Χθες, έγιναν παραβιάσεις στον εναέριο χώρο της Ρόδου και μάλιστα σε πολύ κοντινή απόσταση από το αεροδρόμιο. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Πράγματι, χθες έγινε μια παραβίαση από τουρκικά αεροσκάφη. Εντός της ημέρας -και στην Αθήνα και στην Αγκυρα- θα υπάρξει διάβημα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης -του ΥΠΕΞ- για το γεγονός αυτό. Στην Αθήνα, θα κληθεί ο πρέσβης της Τουρκίας και στην Αγκυρα, ο Ελληνας πρέσβης θα επισκεφθεί το υπουργείο Εξωτερικών. Θέλω να προσθέσω ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Αντωνακόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες, ενημέρωσε παράλληλα για τις τουρκικές προκλήσεις το αρχηγείο του ΝΑΤΟ.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Οι τελευταίες εξελίξεις με την ένταση στη Ρόδο και το Αιγαίο, συνδυαζόμενες με κάποιες διαρροές από τουρκικές στρατιωτικές πηγές περί χτυπήματος στην Κύπρο, ανησυχούν την κυβέρνηση; Σε σχέση, βέβαια, και με τα 12 μίλια που από στρατιωτικής πλευράς σχετίζονται άμεσα με την άνοδο του θερμομέτρου στην περιοχή.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η κυβέρνηση τα λαβαίνει όλα υπόψη της, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτές οι παραβάσεις και οι παραβιάσεις, τα διαβήματα κ.τ.λ., βοηθούν στο κλίμα των καλών σχέσεων που οι κύριοι Σημίτης και Παπανδρέου ισχυρίζονται ότι υπάρχει με την Τουρκία;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είναι φαινόμενο που υπάρχει από καιρό. Δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Αντίστοιχα διαβήματα για παραβιάσεις γίνονται και από την τουρκική πλευρά προς εμάς. Χθες, μάλιστα, έγινε ένα τέτοιο διάβημα από την τουρκική πλευρά και απάντησε η ελληνική πλευρά ότι τα στοιχεία που παρουσίασαν οι Τούρκοι υπεύθυνοι είναι ανύπαρκτα και ότι τα ελληνικά αεροπλάνα κινούνται απολύτως νόμιμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ ρώτησα, αν βοηθούν όλα αυτά στις καλές σχέσεις που επικαλείται η κυβέρνηση ότι προωθεί με την Τουρκία.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Πολλά πράγματα δεν βοηθούν στην υλοποίηση του στόχου της βελτίωσης των σχέσεων με τη γείτονα. Η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης είναι ακριβώς να ενδυναμωθούν οι καλές σχέσεις και να εκλείψουν τα όποια εμπόδια προκύπτουν για την επίτευξη αυτού του στόχου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν δείχνει υποχωρητικότητα αυτό;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οχι. Καμία.

ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Οι παραβιάσεις και οι παραβάσεις αυτές αφορούν τον υφιστάμενο εναέριο χώρο, τα 10 μίλια, τα 6, τα 12;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αναλόγως. Δεν είναι πάντα το ίδιο. Και η διαμαρτυρία δεν γίνεται με βάση το ίδιο αντικείμενο.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο Ζαν Μαρί Λεπέν, σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην "Ελευθεροτυπία", λέει ότι έχει πολλούς πολιτικούς φίλους στην Ελλάδα, ορισμένοι εκ των οποίων είναι στη Ν.Δ. Μήπως γνωρίζετε, εκείνοι που δεν είναι στη Ν.Δ., εάν ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Διάβασα τη συνέντευξη του κ. Λεπέν, ο οποίος λέει ότι οι φίλοι του είναι στη Ν.Δ. Αυτό είναι κάτι που όλοι το γνωρίζουμε, δεν είναι ανάγκη να το μάθουμε από τον κ. Λεπέν.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 6 June 2002 - 13:05:10 UTC